Ο Barack Obama για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία

49
Σε κάποια κράτη υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama στην ιστορική του ομιλία στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στις 16 Νοεμβρίου 2016.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα και εστιάζοντας στην αξία της Δημοκρατίας και τη σημασία των ισχυρών θεσμών με κορυφαίο εκείνο της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama άφησε τη δική του πολιτική παρακαταθήκη, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας του και την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του:

 • Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας. Εδώ γεννήθηκε μια νέα ιδέα: Η Δημοκρατία, το Κράτος, η ιδιότητα του πολίτη, η πίστη στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, για όλους.
 • Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί, είναι ατελής. Μπορεί να είναι αργή αγχωτική, δύσκολη στην υλοποίηση σε ένα πολυφυλετικό κράτος, όπως οι ΗΠΑ, αλλά είναι η καλύτερη. Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς.
 • Εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία διατρανώνουμε τις ιδέες με τις οποίες διαμορφώθηκε η ζωή μας: Η ελευθεροτυπία, η ανεξιθρησκία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο διαχωρισμό των εξουσιών, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ακόμα και αν ο υποψήφιος που υποστηρίζετε, δεν κερδίζει πάντα. Εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε μεγάλες διαφορές και διαφορετικές απόψεις αλλά η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο.
 • Η Δημοκρατία επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας, έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στους Νόμους. Εμείς πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι τα κράτη με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι περισσότερο δίκαιες και πιο σταθερές. Σε κάποια κράτη υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα.
 • Στο ΝΑΤΟ είμαστε μια συμμαχία δημοκρατιών. Σήμερα η συμμαχία είναι πιο ισχυρή και έτοιμη παρά ποτέ. Και ξέρω ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS. Οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις. Η συνέργεια είναι ο μόνο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.
 • Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα.
 • Σε περιόδους δύσκολους αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Κάποιοι μας είπαν ότι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα. Εγώ θα πω ότι μετά από 8 έτη στην προεδρία, αφού έχω ταξιδέψει ανά τον κόσμο, πως είναι αληθές ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Πιστεύω ωστόσο, ότι η επιθυμία κάποιος να έχει τον έλεγχο της ζωής του και του μέλλοντός του, αυτά είναι παγκόσμια αιτήματα. Αυτά καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά.
 • Η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι ίδιες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που έφεραν την πρόοδο και έδωσαν πλούτο προκάλεσαν και ένα βαθύ σχίσμα. Αν έπρεπε να επιλέξετε μια περίοδο της Ιστορίας για να γεννηθείτε, έπρεπε να είναι τώρα, είπα μιλώντας σε νέους ανθρώπους. Ο κόσμος τώρα είναι πιο εύρωστος και υγιής από ποτέ. Οι άνθρωποι βγήκαν από την φτώχεια και έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο για πολλές δεκαετίες σε πολλές χώρες και κοινότητες υπήρχε διακοπή αυτών των αλλαγών. Όλα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποίηση οικονομία. Είδαμε όμως σε πολλές χώρες μια ασυνέχεια. Η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελίτ ζουν σε διαφορετικό κόσμο, δεν πληρώνουν φόρους και χειραγωγούν τους ανθρώπους. Αυτοί συλλέγουν μεγάλο πλούτο ενώ η μεσαία τάξη παλεύει καθημερινά.
 • Όταν η παγκόσμια ελίτ ζει με άλλες κανόνες δημιουργείται ένα αίσθημα αδικίας. Αυτή η ανισότητα είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κάποτε γινόντουσαν ανεκτές, όχι όμως σήμερα που οι άνθρωποι έχουν μέτρο σύγκρισης, που μπορούν να έχουν μια αίσθηση του πως ζουν οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του πλανήτη. Όλοι έχουν ένα κινητό τηλέφωνο και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Ακόμα και το πιο φτωχό παιδί μπορεί να έχει μια αίσθηση για το πως ζουν οι άλλοι. Η ανισότητα είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της πολιτικής μας. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους.
 • Σε προηγμένες οικονομίες -κατά περιόδους- ακούγονται διάφορα αρνητικά για τις τεχνολογίες. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Το είδαμε και με το δημοψήφισμα για το Brexit. Όμως έχοντας κατά νου την τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο. Δεν μπορούμε να κοιτάμε προς τα πίσω, πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον.
Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Η πρόοοδος κατακτάται. Κερδίζεται από κάθε γενιά.
«Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Η πρόοοδος κατακτάται. Κερδίζεται από κάθε γενιά.»
 • Η ελληνική οικονομία δεν ήταν βιώσιμη. Για να παραμείνει κανείς ανταγωνιστικός πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και δουλειές, και γι’ αυτό χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις. Πολλοί δεν κατάλαβαν το κόστος της θυσίας που κατέβαλε ο ελληνικός λαός, εγώ όμως το κατάλαβα. Ένα μέρος της επίσκεψής μου αποσκοπούσε να καταδείξει στον κόσμο όσα σημαντικά έγιναν εδώ. Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα. Έχετε αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.
 • Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη εποχή. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Είχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το (μισθολογικό) χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Ως πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους.
 • Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι καλύτερο για τους νέους ανθρώπους. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Να ενδυναμώσουμε ένα κοινωνικό πακέτο ώστε το δίχτυ ασφαλείας να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους και να μπορούν όλοι να ξαναβρούν θέσεις εργασίας. Να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας. Να έχουμε την υποστήριξη των εργαζομένων. Ακόμη κι αν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματα για τις δικές τους ζωές, όχι μόνο για τις μεγάλες πολυεθνικές.
 • Πολλές φορές οι άνθρωποι είναι πιο κυνικοί διότι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι’ αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με τη φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Η πρόοοδος κατακτάται. Κερδίζεται από κάθε γενιά. Η Ιστορία μας δίνει ελπίδα. Εικοσιπέντε αιώνες από τότε που η Ελλάδα μας έδειξε τον δρόμο, η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικά ιδεώδη αποτελούν αταλάντευτες αξίες. Η Δικαιοσύνη είναι το κλειδί. Επειδή θέλουμε την κοινωνία να εδράζεται στην Δικαιοσύνη.
 • Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Ο πιο σημαντικός τίτλος δεν είναι εκείνος του Προέδρου ή του Πρωθυπουργού. Είναι του Πολίτη! Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, το μέλλον μας θα είναι λαμπρό, είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος και έκλεισε την ομιλία του, αναφωνώντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».
 • ΛΑΙΛΑΨ

  Λόγια του αέρα για ιθαγενείς ινδιάνους. Τίποτα περισσότερο.

  Άλλη μια χαμένη ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε μια συγκυρία που θα μας κέρδιζε χρόνο απέναντι στην επικείμενη κατάρρευση της ισορροπίας δυνάμεων στο αιγαίο και τη σίγουρη στρατιωτική ενέργεια του αντιπάλου που θα ακολουθήσει.

  Μιλάω για τη κατάρριψη τουρκικού πολεμικού α/φους εντός των εθνικών υδάτων ενόσω βρισκόταν στη χώρα ο Ομπάμα. Δε χρειάζεται να αναλύσω τα πολλαπλά οφέλη μιας τέτοιας ενέργειας , που οπωσδήποτε υπερτερούν του οποιουδήποτε κόστους.

  • tsourelaki

   Ποιά οφέλη ακριβώς; ότι θα γινόσουν διεθνής παρίας;

   • ΛΑΙΛΑΨ

    Διεθνής παρίας γίνεσαι όταν χάνεις την αξιοπιστία σου και δε σε υπολογίζουν οι δυνατοί. Αμφιβάλεις ότι είμαστε ήδη ντε φάκτο σε ένα τέτοιο παρόμοιο καθεστώς?

  • Ματθαίος

   Μέ Τσίπρα και Πολάκη μήν περιμένεις τίποτε. Η προσωποποίηση της αγένειας και της ηλιθιότητας τού ενός, ταίριαξε με την ιταμότητα και χυδαιότητα τού άλλου. Τί να πώ; Θλίψη!

  • Nick Kary
   • ΛΑΙΛΑΨ

    Μου αρέσει πολύ ο συνειρμός σου και με βάζει σε σκέψεις. Όμως άλλο πράγμα ο ρεαλισμός και άλλο πράγμα η ηττοπάθεια.

  • Alexandros

   Θα συμφωνήσω απολύτως μαζι σου ήδη άλλωστε ο Ερντογαν εχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενέργεια στα νησιά κι εμείς αγρόν αγοράζουμε

  • Cynaegeirus

   Φιλαράκι πολύ ριψοκινδυνευμένο σενάριο και με απερχόμενο πρόεδρο.

   Ο ομπάμα τυπικά είναι πρόεδρος – υπάρχει ένα διάστημα 2 μηνών στον νέο πρόεδρο να βρει τους ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ δημοσίους λειτουργούς που θέλει για να δουλέψει η κυβέρνηση και να επιβεβαιώσει η Γερουσία.

   Τώρα να ήταν το Τράμπ εδώ…. αλλάζει το θέμα. ο κοκκινομούρης ξέρει ακριβώς τι εστί τουρκία, παρακολουθεί την συρία εδώ και 2 χρόνια για να βρει ψεγάδι στους δημοκρατικούς.

  • victor

   Δηλαδή εσύ προτείνεις ΣΗΜΕΡΑ η Ελλάδα να διαβεί με γενναιότητα το κατώφλι του πολέμου… σήμερα, πόλεμος… έλεος.

   • ΛΑΙΛΑΨ

    Μα ακριβώς τι πιθανότητα του πολέμου θα απομάκρυνε η ενέργεια μας. Και στο πιο καλοπροαίρετο γίνεται νομίζω αντιληπτό ότι, η εξοπλιστική φρενίτιδα του αντιπάλου, η ανάπτυξη εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την αναθεωρητική στρατηγική για το στάτους της περιοχής που ακολουθεί ο γείτονας, οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Τη πρόθεση του να ενεργήσει δια της βίας προκειμένου για πραγμάτωση της στρατηγικής αυτής. Το κρίσιμο σημείο εκείνο που είτε σε απόλυτου αριθμούς, είτε σε ποιοτικούς δείκτες, εξασφάλιζε έστω και μόλις τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ μας , απειλείτε άμεσα με εξαφάνιση. Μόλις αυτό γίνει πραγματικότητα , η αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας θα απαιτούσε πολλά χρήματα και πολλών ετών σχεδιασμό. Ο πειρασμός του αντιπάλου να επιλύσει τα θέματα του όπως αυτός τα εννοεί άπαξ δια παντός θα είναι ακατανίκητη. Αφορμές υπάρχουν πολλές. Η παρέμβαση της δύσης θα γίνει πάνω σε τετελεσμένα.

    Στη φάση που βρισκόμαστε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο.

    Μια τέτοια ενέργεια μας θα το επετύγχανε αυτό αφού αφενός θα «εκβίαζε» τρόπον τινά την αναγνώριση του δίκιου μας από τη διεθνή κοινότητα ( τα συντρίμμια βρίσκονται εντός των χωρικών μας υδάτων), και αφετέρου θα επιβράδυνε τη τουρκική πορεία προς το μονοπάτι του πολέμου, δια της άμεσης παρέμβασης της δύσης ενδεχομένως και με αποστολή δυνάμεων. Δε πιστεύεις πραγματικά ότι οι δυο χώρες θα πήγαιναν σε πόλεμο παρόντος ενός αμερικανού προέδρου για μια αερομαχία που θα μπει στο μεγεθυντικό φακό της διεθνούς έρευνας?

    • victor

     Φίλε μου πραγματικά θα μπορούσα να αναφέρω 450 λόγους απλής λογικής για το πόσο εξωφρενικό θα ήταν η χώρα (και κάθε χώρα) να πυροβολεί εν ψυχρώ και να μπαίνει σε πόλεμο στη κατάσταση που είναι.
     Η λογική σου και η άποψη σου είναι σεβαστή αλλά συγχώρα με δεν μπορώ με τίποτα να τη προσεγγίσω.

     ΥΓ
     Έτσι απλά για συλλογισμό, παίρνω το πιο light κομμάτι από την υπόθεση και ρωτώ. Τι θα έκανες την επόμενη μέρα όταν ο Ερντο θα σου ξαμολούσε 100 000 πρόσφυγες στα νησιά; Θα ζητούσες υποστήριξη από την Ευρώπη, ενώ είχες πατήσει τη σκανδάλη; Θα μιλούσες για ποσόστωση και μετεγκαταστάσεις;
     Και πίστεψε με αυτό θα ήταν επαναλαμβάνω η πιο light αντίδραση που θα μπορούσε να έχει.

     • ΛΑΙΛΑΨ

      Κατ’ αρχάς τα σέβη μου για τη κοσμιότητα σου. Οι αφετηρίες μας είναι προφανώς τελείως διαφορετικές. Αντιλαμβάνομαι την γενική εικόνα της άποψης σου η οποία θα έλεγα μάλιστα ότι αποτελεί τη «κρατούσα σοφία» σε σχέση με το αφήγημα της εξωτερική μας πολιτική εδώ και πολλές δεκαετίες.

      Από τη δική μου αφετηρία βλέπω τον κόσμο από τα γυαλιά της δύναμης και όχι της ηθικής. Τόσο η ιστορία όσο και η θεωρία των διεθνών σχέσεων μας αποδεικνύει ότι οι μεγάλοι παίχτες παγκόσμιας εμβέλειας σέβονται και συνομιλούν σοβαρά με όρους δύναμης και όχι ηθικής, έστω και αν η ρητορική τους είναι κατά κόρων ηθικολογική.

      Στο σενάριο μου παίζω με μια θεωρητική απόφαση υψηλού μεν, λελογισμένου δε ρίσκου.
      Καταγράφουμε δυο βασικά πράγματα. Πρώτον ότι ο παραβάτης είναι ο Τούρκος με όρους Χάρτας ΟΗΕ. Δεύτερον ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και με την άσκηση βίας ως έχει δικαίωμα. Ως θετικός πολλαπλασιαστής των ανωτέρω, πρέπει να συνυπολογίζεται και η διεθνής αναγνώριση του αντίστοιχου δικαιώματος στη Τουρκία στο πρόσφατο περιστατικό με τους ρώσους.

      Η παρουσία του Αμερικανού προέδρου θα λειτουργούσε νομοτελειακά με όρους αποκλιμάκωσης. Η επέμβαση της δύσης για την αποτροπή του πολέμου θα ήταν αποφασιστική. Τι έχουμε καταφέρει λοιπόν? Εκβιάζουμε την αναγνώριση του δίκιου μας και εμπλέκουμε το διεθνή παράγοντα στη δική μας ατζέντα.
      Φίλε μου πραγματικά με τρομάζει η επαπειλούμενη κατάρρευση της ισορροπίας δυνάμεων στο αιγαίο. Δυστυχώς δε μπορούμε να ακολουθήσουμε το γείτονα σε καμία από τις συνιστώσες που συναποτελούν τη δύναμη ενός έθνους-κράτους. Η λογική του ώριμου φρούτου που θα έχει επικρατήσει και στα μυαλά της δύσης θα κάνει τη τουρκική επέμβαση να μοιάζει με λύτρωση.

      Μια νόμιμη ενέργεια μας σε συνδυασμό με τον εκβιασμό της ξένης επέμβασης θα μας κερδίσει χρόνο. Ενδεχομένως να επανατοποθετήσει τη συζήτηση και του χρέους και του προσφυγικού σε άλλη βάση. Η εγχώρια ελίτ μπροστά στο κίνδυνο του πολέμου που σίγουρα θα είναι πραγματικός, θα ακούσει «αλλιώς» το εκκωφαντικό αίτημα για ενίσχυση των Ε.Δ Είτε με θετική είτε με ουδέτερη επιρροή πάνω στο θέμα του χρέους, η ενεργεία μας οπωσδήποτε θα εκβιάσει τη μεταφορά πόρων από τομείς της οικονομίας στην ενίσχυση της άμυνας.

      Ίσως και να έχεις δίκιο. Κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε μια πολεμική αναμέτρηση μεταξύ ημών και των τούρκων. Θα επαύξανε όμως τις πιθανότητες θετικής έκβασης της. Επαναλαμβάνω ότι θεωρώ το πόλεμο σχεδόν βέβαιο εφόσον ο αντίπαλος νιώσει αρκετά δυνατός ώστε να καταγάγει μια σίγουρη και ίσως εύκολη νίκη. Τώρα του είναι ακόμα αμφίβολο. Τουλάχιστον ας μη του αφήσουμε την επιλογή του χρόνου και του χώρου που αυτός θα αποφασίσει.

      Νομίζω ότι το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε αυτή τη πανέμορφη, ιστορική και δημοκρατική πατρίδα μας επιβάλει να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του χαρακτήρα της. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά όσο σκληρό και αν μας φαίνεται.Οι σειρήνες του πολέμου θα ηχήσουν μόνο ή όταν το επιτρέψουμε εμείς.

      Συγγνώμη για τη πολυλογία.

      Τα σέβη μου.

 • SPY_GR

  Η σύγκριση του Barack Obama με την Ελληνική ηγεσία είναι δυστυχώς καταθλιπτική!

  • Πάτε καλά;

   Μη συγκρινουμε τον Πανιώνιο με τη Ρεάλ. Η σύγκριση του κυβερνήτη της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) με τον εκάστοτε κυβερνήτη μιας χώρας 10 000 000 κατοίκων και δη χρεοκοπημένης σε όλα τα επίπεδα, εξ ορισμού δεν μπορει να οδηγήσει σε δόκιμες συγκρίσεις. Ο Πανιώνιος ο καημένος Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορεί να γίνει εξ ορισμού, επομένως τι συγκρινουμε;

   • victor

    Καμία σύγκριση εξ ορισμού….
    αλλά δε γίνεται τους βλέπεις,
    έστω και για μια στιγμή να πετύχεις το κοντράστ στην οθόνη σε παίρνουν τα κλάματα..

   • GeorgeT

    Ρεαλ δεν θα γινει ποτε, αλλά ο Πανιώνιος ειναι μια νοικοκυρεμένη, δουλεμένη ομάδα, που ξέρει τι ζητά στο γήπεδο. Πολλές φορες παίρνει αποτελέσματα και τίτλους. Ε, αυτό ζητάμε και για την χώρα.

    • Πάτε καλά;

     ‘Οχι, δεν ζητήσαμε αυτό-κάναμε σύγκριση τον προπονητή του Πανιωνίου με τον προπονητή της Ρεάλ. Ας σκεφτούμε τι ονόματα και βιογραφικό θες για τον έναν πάγκο και τι για τον άλλον, τι επίσης προσελκύει ο πάγκος αυτός καθεαυτός και θα δούμε γιατί η σύγκριση είναι αδόκιμη.

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Πες το στους συμπατριώτες του που ψήφισαν μαζικά τον Τραμπ.

   • SPY_GR

    Ο Trump παρ’ όλα τα (υποτιθέμενα ή μη) αρνητικά του πολύ φοβάμαι ότι και πάλι η σύγκριση θα είναι υπέρ του…

 • Richard Cœur de Lion

  άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να του δίναμε τα κλειδιά (υπερβάλω)

  Είναι λυπηρό ότι κάποιος ξένος τιμάει την παράδοση σου, πολύ περισσότερο από τους αντίστοιχους κατ όνομα Ελληνες συναδέλφους του.

 • Aqua Regio

  Δεινός ρήτορας με όλη τη σημασία της λέξεως. Τολμώ την πρόβλεψη ότι θα μείνει αυτή του η ομιλία. Ελπίζω ο Άβερελ Ντάλτον που έχουμε για PM να παρακολουθούσε, γιατί ο άνθρωπος παρέδωσε μαθήματα. A true statesman!

 • manolis

  Αν επι οκταετιας Ομπαμα δεν ειχε εκραγει η αραβικη «ανοιξη», το ISIS και ο συριακος πολεμος, συνοδευομενα απο αρκετες λαθεμενες αμερικανικες εκτιμησεις, θα ελεγε κανεις οτι ειναι ενας πολυ επιτυχημενος προεδρος. Α. μην ξεχασουμε, μιλησε και για την Τουρκια! *(Σε κάποια κράτη υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα).

  • Cynaegeirus

   Μην ξεχνάμε οτι οι ΗΠΑ βασίζονταν μέχρι πρόσφατα στο αραβικό πετρέλαιο και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Αφού η Σ Αραβία και τα σκυλάκια της ήθελαν «άνοιξη» οι ΗΠΑ εκτέλεσαν ως όφειλαν. 220δις όπλα πούλησε ο Ομπάμα στους άραβες, 4 φορές περισσότερα έσοδα απο τις πωλήσεις όπλων του Μπούς. ΄
   220δις φίλε…

   • manolis

    Καταλαβαινω απολυτα αυτο που λες αδελφε, αλλα ο Ομπαμα ηρθε στην Ελλαδα και εκφωνησε λογους για τη δυτικη δημοκρατια που πηγαζει απο εδω (ΟΚ, για την υστεροφημια του). Οχι για τις αυξημενες πωλησεις της πολεμικης βιομηχανιας των ΗΠΑ, τα σαλαφια και τα πετροδολλαρα τους. Οσον αφορα λοιπον στον δυτικο κοσμο, ο Μπαρακ Ομπαμα οσο αξιολογος ανθρωπος και πολιτικος και να ειναι, δεν μπορει να χαρακτηριστει συνολικα ως επιτυχημενος προεδρος, παρ’ολη τη δουλεια του για το πρωτοκολλο μειωσης αεριων ρυπων του Κιοτο, τη συνενοηση με το Ιραν, την αντιμετωπιση της μεγαλης οικονομικης κρισης που ξεσπασε οταν ακριβως πρωτοεκλεχθηκε. Το μονο που (θα) τον σωζει, ειναι οτι ο αντικαταστατης του στο Λευκο οικο κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι τρισχειροτερος.

   • Γεράκι

    Αδερφέ οι Σαούντ δεν [μπορεί να] ήθελαν «άνοιξη» όπως γράφεις, χώρια ότι στη Σ. Αραβία δεν υπήρχαν ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να καλλιεργηθεί τέτοιο κλίμα και να εκτραπεί όπως στα κράτη που εν τέλει εκδηλώθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα. Θυμίζω πως οι ΤΘ δυνάμεις της Σ.Αραβίας ήταν αυτές που εισέβαλαν στο Μπαχρέιν και συνέτριψαν την «άνοιξη».

    Ούτε οι ΗΠΑ «εκτέλεσαν ως όφειλαν» όπως γράφεις για κανέναν Σαούντ και κανένα σκυλάκι του, καθώς με μια ψύχραιμη ματιά καταλαβαίνεις πως για τους μεν η άνοιξη στρέφονταν εναντίων τους (απέναντι δλδ στα αυταρχικά/βασιλικά καθεστώτα) και για τους δε η μετέπειτα εμπλοκή τους δεν σημαίνει απαραίτητα πως είχαν συμμετοχή στη δημιουργία του φαινομένου. Άλλο πράγμα να θες να το ελέγξεις και να το εκμεταλλευτείς διαφορετικά, τι διάολο υπερδύναμη είσαι, κι άλλο ότι το δημιούργησες.

    Θυμίζω επίσης πως γενικότερα η δυτική και ειδικότερα η αμερικανική πολιτική άλλαξε τρεις φορές και πάει για τέταρτη χαλαρά.

    Όταν εκδηλώθηκε το κύμα εξεγέρσεων κι άρχισε να επεκτείνεται η αμερικανική πολιτική το αντιμετώπισε αμήχανα ως παροδικό φαινόμενο που θα καταπνιγεί από τα καθεστώτα. Πόνταραν στη καθεστωτική – στρατιωτική επιβολή και τα καθεστώτα ήταν που στήριξαν αρχικά, προτρέποντας απλά και μόνο για μεταρρυθμίσεις ικανοποιώντας έτσι την ευρύτερη απαίτηση των εξεγέρσεων.

    Όταν έγινε αντιληπτό το μέγεθος και η αδυναμία των καθεστώτων να το καταστείλουν πόνταραν σε μια γρήγορη επικράτηση των αντιπολιτευόμενων / αντικαθεστωτικών στηρίζοντας πλέον τη δυναμική ανατροπή καθεστώτων που έτσι κι αλλιώς δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους, ποντάροντας πλέον στο ότι η «δημοκρατική» αλλαγή θα ελέγχονταν καλύτερα και θα τους εξυπηρετούσε περισσότερο από τον κάθε Άσαντ, Καντάφι και Μουμπάρακ.

    Όταν εν συνεχεία έγινε αντιληπτό ότι οι εξελίξεις δεν ικανοποιούσαν, είτε διότι εκφυλίστηκε σε θρησκευτική διαμάχη με πρωταγωνιστή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα κέντρα – οικονομικά συμφέροντα που τη στήριζαν άλλαξαν ξανά στάση προτιμώντας να θυσιαστεί η Μ.Α. και η «άνοιξη» έτσι όπως την εξέφραζε μέσα από τη Σαρία και να υποστηρίξει μεσοβέζικες μη-λύσεις, είτε αυτό λέγεται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο, είτε χάος στη Συρία και στη Λιβύη. Υπό τις ευλογίες των Σαούντ βεβαίως όπου αφέθηκε να κυνηγήσουν και να εκτοπίσουν τη Μ.Α. και την προτέρα δυναμική της.

    Φάνηκε ότι ο Ομπάμα δεν ήθελε να μπλεχτεί περισσότερο στα ανατολικά ζητήματα (βλ. Ιράκ), οι εξελίξεις όμως (Συρία και Ιράκ) δεν τον άφησαν να το επιτύχει πλήρως. Δεν του έκατσε γρήγορη και όσο ο δυνατόν ανώδυνη ανατροπή του Άσαντ όπως στην Αίγυπτο γιατί μπλέχτηκαν πολύ χοντρά από την αρχή Κατάρ, Τουρκία, Σ.Αραβία και Ιράν και πλήρωσαν τις «αμαρτίες» του Ιράκ από το οποίο πήγε να απεμπλακεί αφήνοντας τη δημοκρατία να βρει το δρόμο της σε ένα μουσουλμανικό κόσμο που ζει αιώνες πίσω σε σχέση με τη δυτική νοοτροπία και αντίληψη περί δημοκρατίας. Αυτό φάνηκε και στην Αίγυπτο και στη Λιβύη.

    Αν η αναποφασιστικότητα, η επιφυλακτικότητα και διαφορετική αντίληψη περί ανακάλυψης της δημοκρατίας από τον μουσουλμανικό κόσμο του Ομπάμα έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του IS, τότε φοβάμαι τα χειρότερα από τον Τραμπ.

   • manolis

    Την ωρα που ο προεδρος Ομπαμα εκφωνουσε στο Γκρις ομορφους λογους για τη δημοκρατια (και την υστεροφημια του), τα πελατακια του οι χωρες του κολπου -που εκλογες δεν κανουνε ουτε για προσχημα- ανεβαζαν για πλακα τις αγορες αμερικανικων οπλων απο τα 220 δις δολ. στα 250:

    http://www.ptisidiastima.com/major-fighter-sales-me/

  • fulcrum

   Α, μην ξεχασουμε, μιλησε και για την Τουρκια! *(Σε κάποια κράτη υπάρχουν
   εκλογές αλλά δεν υπάρχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα).

   Εμένα γιατί μου φαίνεται πως αναφερόταν στην Ρωσία και όχι στην Τουρκία;

   • manolis

    Στη Ρωσια αναφεροταν, για ν’ακουει ο Τραμπ, αλλα παιρνει και αλλους «δημοκρατες» η μπαλα.

 • za

  Η ανάπτυξη των τεχνολογιών κύρια των υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών γέννησε την παγκοσμιοποίηση.

  Ο Ομπάμπα λέει σε κάποια σημεία μισές αλήθειες.

  Για παράδειγμα η αθρόα μετανάστευση έφερε αύξηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας που με την σειρά τους έφεραν αύξηση της αστυνόμευσης και της παρακολούθησης προσωπικών στοιχείων των πολιτών που συνεπάγεται μειωμένη αυτονομία.

  Η τεχνολογία έφερε αύξηση της επιρροής των ΜΜΕ στην πολιτική με αποτέλεσμα η παραγωγή νέων πολιτικών προσώπων να περνάει από τον έλεγχο των ιδιοκτητών ΜΜΕ.

  Με την ανοχή των πολιτικών διογκώθηκαν απρόσωποι θεσμοί όπως οι αγορές οι οίκοι αξιολόγησης.

  Οι πολιτικοί ηγήτορες με τις παραλείψεις τους επέτρεψαν να διευρυνθούν τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης, σε βάρος των πολλών.

  Κάνοντας παρέα μεταξύ τους αποκομμένοι από την κοινωνία ξύπνησαν μόνο όταν οδήγησαν τον κόσμο σε «ακραίες» πολιτικές επιλογές, από τις οποίες όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ξαφνιάστηκαν.

  Ο Ομπάμπα που έχει εντρυφήσει στην Αθηναική Δημοκρατία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κύρια την εποχή της η Αθήνα ήταν η πόλη που διοικήθηκε με βάση «αρχές».

  Δυστυχώς όμως στην παγκόσμια πολιτική αυτές έχουν εκλείψει.

 • Fanis Boskos

  Είναι αυτό που λέμε Ηγέτης με @ρχίδι@ και όχι @ρχίδι@ ηγέτης!!! Και εμείς είχαμε κάποτε τέτοιους…

  • dt

   ναι… Ελευθέριος Βενιζέλος… Ποτέ δεν είχαμε κάτι καλύτερο ή έστω κοντά σε αυτό το επίπεδο.

 • Stergios Farsantian

  «Δημοκρατία > Πατρίδα.
  Σταματήστε να προστατεύετε τις εθνικές σας ταυτότητες. Είναι αντιδημοκρατικό.
  Είναι επικίνδυνο. Είναι ρατσιστικό.
  Δεχθείτε ότι σας φέρνουμε και μην αντιστέκεστε.»
  Η «δημοκρατία» είναι ο δούρειος ίππος της επόμενης νέας τάξης.

  • Cynaegeirus

   Δεν κολλάει το ένα με το άλλο φίλε. Άλλο η πατρίδα και άλλο ο τρόπος διακυβέρνησης αυτής.

 • Stergios Farsantian

  Όταν τον ρώτησε ο Μ. Ιγνάτιου τι θα γίνει με τον στρατό κατοχής στην Κύπρο, ο Ομπάμα απάντησε ότι πρέπει Ελλάδα Τουρκία και Κύπρος υπό την αιγίδα των ΗΠΑ/ΟΗΕ, να συμβιβαστούν. Ούτε λόγος για στρατό κατοχής. Δηλαδή ο βιαστής και το θύμα να συμβιβαστούν. Μέσα στα μούτρα μας. Κι εμείς τον αποθεώνουμε.
  Και μη μου πείτε ότι γεωπολιτικά χρειάζεται την Τουρκία, γιατί τότε όλα αυτά τα ιδεαλιστικα του περί ισότητας και δημοκρατίας πάνε περίπατο.

 • GeorgeT

  Ο άνθρωπος είναι Rock Star. Με αυτον στην διακυβερνηση των ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει πολλά προβλήματα εαν αυτα τα 8 χρόνια δεν είχαμε περιοδίες θιάσων στο τιμόνι της χώρας.

 • ellin

  εντελως φιλικα.θεωρω το σχολιο-ερμηνεια εντελως λανθασμενο.αρχικα δεν βλεπω καμια ομοιοτητα με την ομιλια του στην αιγυπτο.ας μην ξεχναμε οτι τοτε ηταν στην αρχη της θητειας του,σε ενα κρατος με δικτατορα και με αρνητικες για τα αμερικανικα συμφεροντα βλεψεις και εκει αναφερθηκε κυριως σε περιφερειακα θεματα.αντιθετα εδω μιλαμε για ενα βασικο μελος του νατου,με δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση.θεωρω οτι το ακρωατηριο του ομπαμα ηταν η δυση στο συνολο της για αυτα που λαμβανουν χωρα σημερα.τωρα για το προσφυγικο και την τουρκια.οι βελγοι τους απεσυραν εξαιτιας του ακροδεξιου υπουργου μεταναστευσης που εχουν,σε εξι μηνες με τον ρυθμο που λες θα εχουμε περιπου 18000+17000=35000 χιλιαδες προσφυγες στα νησια οχι ικανος αριθμος για καποιο μειζον γεγονος με τους απεναντι.για τα οπλα να εισαι σιγουρος οτι ξερουν πολυ καλα οι εδω αμα καποιος προσπαθει να εισαγει οπλισμο,οπως ξερουν πολυ καλα ποιοι ειναι επικινδυνοι.και φτανω στο βασικο για μενα.απο που συμπερενεις οτι η τουρκια ειναι ετοιμη για 2,5 μαλιστα πολεμους?η εμπλοκη σε ολα τα μετωπα ειναι κυριως μεσω αντιπροσωπων εξερουμενου του εσωερικου,εχει μια οικονομια με τεραστια δομικα και θεσμικα προβληματα που καταρρεει μερα με την μερα,εναν αρχηγο χειροτερο απο βορεια κορεα και το ποιο σημαντικο ενα στρατο με πολλα προβληματα ειδικα οσο να αφορα την αεροπορια.φυσικα πρεπει να επαγρυπνουμε γιατι ειμαστε στην πιο κρισιμη καμπη της συγχρονης ιστοριας μας αλλα ας μην ειμαστε ηττοπαθεις γιατι μονο κακο προξενουμε στην χωρα μας.

 • θάνος

  Γνωρίζει κανείς τα στοιχεία των 2 αμεροκανικων αεροσκαφών που απογειώθηκαν από το Μακεδονία στις 15.30? Νομίζω το ένα ήταν c5 galaxy και το δεύτερο «πολιτικό» με την αναγραφή «united states of america» και πλήθος στην ράχη του.

 • Alexandros

  Δεν ξερω αν εχει γίνει κατανοητό αλλα ο Ομπάμα ήρθε στην Ελλάδα για να χρησιμοποιήσει εκείνο που εμείς αρνούμαστε πεισματικά οτι δηλαδή εμείς μεταδώσαμε τις βασικές έννοιες της ζωής στον κόσμο . Ο Ομπάμα ήρθε εδω για να βαφτίσει τις δικές του πολιτικές δημοκρατικές ήρθε για να βαφτίσει την παγκόσμια διακυβέρνηση δημοκρατική και προφανώς ήρθε για να δώσει διαταγές γιατί διαταγες δίνει κανεις σε υποτακτικούς. Ήρθε επισης για να μας πει μπράβο και να μας στηρίξει στα λόγια όσον αφορά τους λαθρομεταναςτες γιατί στην πράξη τιποτα…το συγκεκριμένο θέμα ειναι το νούμερο ένα θέμα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα εχω γραψει πολλάκις οτι θα θρηνήσουμε πολυ σύντομα χαμένες πατρίδες εξαιτίας της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλα δυστυχώς ειμαι μόνος που φωνάζω. Δεν ειναι θέμα ρατσισμού ειναι θέμα εθνικής ασφαλείας. ΜΚΟ και ισλαμιστής που δεν γνωρίζουμε το παρελθόν τους αποτελούν ήδη εκρηκτικό μείγμα, οι άνθρωποι που τους ζουν μας στέλνουν Ν το μήνυμα καθημερινά και τα ΜΜΕ τους βρίζουν ως ρατσιστές. Ποια θα ειναι η δικαιολογία τους αν χαθεί κάποιο νησί και πως θα απολογηθούν στους Έλληνες; Με τι μούτρα θα εμφανιστούν όσοι αποκρύπτουν τα γεγονότα και βρίζουν τους συμπατριώτες τους οδηγώντας τη χώρα στον ακρωτηριασμό και την αυτοχειρία; Ειναι ανθρωπισμός η απώλεια εδαφών;

 • Cynaegeirus

  Εμείς τον καλέσαμε γονυπετείς και με τα χέρια σε στάση προσευχής

 • Panos

  Γράφετε για τον Ομπάμα ως τον μέγα φιλέλληνα σχεδόν, που ήρθε στην Ελλάδα μια φορά.
  Τον ίδιο που πήγε 3 φορές στην Τουρκία, και τον επισκέφτηκε ο Ερτογάν άλλες 3-4;

 • Dr Doom

  Καταρχήν ας το πάρουμε απο το μηδέν:

  1. Ο Ομπάνα είναι μεγάλος ρήτωρ, φοβερός πολιτικός και με απίστυετο image – μας αρέσει δέν μας αρέσει – συμφωνούμε δέν συμφωνούμε με αυτά που είπε ή με την πολιτική που ακολούθησε.

  2. Η ομιλία αυτή δέν είχε κοινό τον Ελληνικό λαό, άλλα τον Αμερικάνικο λαό. Η σημασία της ομιλίας αυτής συμβολική και τεράστια. Σε ελεύθερη μετάφραση: «κοιτάχτε με εμένα τον απερχόμενο ηγέτη του Δυτικού κόσμου, των Δημοκρατικών, να εκφωνώ την ομιλία μου απο την Ακρόπολη, το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού. Ξεχάστε την Δημοκρατία τώρα με τον Τράμπ, ο κόσμος κινδυνεύει»., κ.ο.κ.

  3. Το ότι πέρασε κάποια μυνήματα για την Ελλάδα, είναι καθαρά τυπικά. Δέν νομίζω ότι είπε κάτι καινούργιο ή διαφορετικό, άλλο άν οι ιθαγενείς κάνανε σάν fungirls του Ρουβά.

  4. Με τεράστια μου λύπηση συμπεραίνω πώς συμπολίτες μας (κρίνοντας και απο τα σχόλια εδω μέσα) δέν έχουν ουδεμία επαφή με την πραγματικότητα. Όταν φτάνει κάποιος να αναφωνεί τον Ομπάμα «ιμπεριαλιστή» πέρα απο το γεγονός πώς η βελόνα έχει κολλήσει σε εποχές ΕΣΣΔ, χάνει την ουσία πώς ο Ομπάμα ήταν ο ποιό σοσιαλιστής πρόεδρος των ΗΠΑ. EVER!

  5. Τα σχόλια πέρι Κύπρου, χρέους κ.ο.κ. είναι αστεία. Θα περίμενε κανείς πώς ύστερα απο τόσα χρόνια κρίσης, όχι απλά οικονομικής, άλλα περισσότερο κοινωνικής και εθνικής, ο κόσμος θα είχε ωριμάσει. Αμ δέ… Πότε θα πάρουν χαμπάρι οι άνρθωποι του κομματικού σωλήνα πως κανένας ξένος δέν πρόκειται να μας χαρίσει την Κύπρο, το χρεός, κ.ο.κ.; Πότε επιτέλους θα σταματήσει η ευθυνοφοβία και οι δικαιολογίες ότι για όλα φταίνε οι άλλοι;

  6. Η προβολή που έκανε ο Ομπάμα στην Ακρόπολη ήταν σημαντική, έστω και ηθικά, άν όχι και τουριστικά. Καλό θα ήταν αυτά να γίνονται με πολλούς ξένους ηγέτες.

  7. Ξυπνάτε επιτέλους. Ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντα του. Οι «ιμπεριαλιστές» Αμερικάνοι τα δικά τους, οι «Ναζί» Γερμανοί τα δικά τους, oi «αποικιοκράτες» Άγγλοι τα δικά τους. Ο μόνος που δέν κοιτάει το συμφέρον του σάν χώρα είμαστε εμείς! Συμπεριφερόμαστε σάν το κακομαθημένο παιδάκι. Μας φταίνε οι άλλοι πάντα. Θέλουμε να τα έχουμε με όλους καλά (άραβες, δυτικούς, ευρωπαίους, Τούρκους) άλλα δέν κάνουμε τίποτα για να προνοήσουμε ή να διαπραγματευτούμε, περιμένουμε να μας ξελασπώσουν οι άλλοι!

  Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, και ο μόνος που φταίει είναι η αντανάκλαση στον καθρέφτη.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Μπα, και τους πραξικοπηματίες ποιος τους έφερε στη εξουσία; Και τον Ιωαννίδη ποιος τον δούλευε; Σοβαρευτείτε πια, το ελληνικό πραξικόπημα των ηλιθίων ενάντια στον Μακάριο αφορμή ήταν και όχι αιτία, το τουρκικό σχέδιο εισβολής ήταν χρόνια έτοιμο και είχε υπερατλαντική έγκριση. Έχει βουίξει ο τόπος σε Ελλάδα και Κύπρο για τον επαίσχυντο ρόλο των συμμάχων (και των Άγγλων μαζί) και εμείς πάμε να τους δικαιολογήσουμε κιόλας;

 • manolis

  Δεν θα διαφωνησω επι της ουσιας. Πιστευεις ομως οτι με την πρωτοφανη για τις ΗΠΑ καταρρευση τραπεζων το ιδιο μηνα που εκλεχθηκε το 2008 και την -παγκοσμια- οικονομικη κριση που ακολουθησε, μπορουσε να αντεξει την εκκινηση ενος νεου πολεμου? Ξεχασες τον αυτοματο κοφτη στις αμερικανικες ΕΔ (και ολο το δημοσιο τομεα των ΗΠΑ), οταν υπερβηκαν το δια νομου ανωτατο οριο κρατικου δανεισμου (= κοπη νεων δολλαριων) και οι ρεπουμπλικανοι δεν συναινουσαν στην αυξηση αυτου?

  • victor

   Θα συμφωνήσω απόλυτα, η κατάσταση δεν σήκωνε extreme κινήσεις και ΔΕΝ τις έκανε.
   Αυτό το ΔΕΝ είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις δει τόσα τα τελευταία χρόνια πριν από αυτόν. Δηλ. συνέβαλε στη σταθερότητα, αυτό είναι το μεγάλο σε γενικότερο πλαίσιο «επίτευγμα» του, προσπάθησε να κρατά ισορροπημένη -ειδικά την εξωτερική πολιτική- των ΗΠΑ.
   Γι’ αυτό λέω ότι δεν ήταν εντυπωσιακή ίσως η θητεία του, αλλά μάλλον ουσιαστική σε βασικά σημεία. (Ίσως είναι και αυτός ο λόγος που έχασε τη μπάλα με την «Αραβική Άνοιξη» και εδώ έχει μεγάλο μείον στη πολιτική του)

 • Polemikes Tainies

  Εγώ αυτό που συγκράτησα είναι η αναφορά για τον αμυντικό προϋπολογισμό (στην συνέντευξη τύπου), είπε αν η Ελλάδα με τα χάλια που έχει μπορεί να κρατήσει τόσο ψηλά (2% του gdp) τις αμυντικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, τότε όλες οι χώρες μπορούν. Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

  Τα υπόλοιπα περί φέτας, λαδιού, δημοκρατίας, Σωκράτη, Ακρόπολης κλπ τα βρίσκει κανείς σε κάθε ταξιδιωτικό φυλλάδιο στο περίπτερο της γειτονιάς.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Ένα βηματάκι φίλε σου λείπει από το να δικαιώσεις τα ούγκανα, κατά τα άλλα δέκα τσιτάτα, δέκα ψέματα. Θα σου εξηγούσα αν υπήρχε περίπτωση να καταλάβεις αλλά μάταια. Καλό βράδυ.

  • Cynaegeirus

   Καλή σου μέρα φίλε μου

 • dt

  Η TTIP προστατεύει όλες τις επιχειρήσεις να πάνε σε άλλες χώρες και να επενδύσουν χωρίς να φοβούνται μήπως το παιχνίδι αλλάξει εις βάρος τους επειδή μια π.χ. πολυεθνική επηρεάζει την κυβέρνηση και περνάει νόμους εναντίων τους. Αυτή η στιγμή οι πολυεθνικές δεν έχουν τόσο ανάγκη τέτοιες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου όσο οι μικρότερες. Δοκίμασε απλώς να στείλεις φαγητό στις ΗΠΑ τώρα για να τις πουλήσεις.