Ντοκουμέντα για τις περιπολίες των ελληνικών υποβρυχίων στις 19-23 Ιουλίου 1974

153
Ο Πλωτάρχης Βασίλης Γαβριήλ, Κυβερνήτης του ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), στην γέφυρα του υποβρυχίου παραπλέοντας την Ψυτάλλεια. Ήταν Αρχηγός Τάξης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, γιος Ήρωα Αξιωματικού του Στρατού Ξηράς που είχε σκοτωθεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανδραγαθώντας και κουνιάδος του Πλωτάρχη τότε Ε. Χανδρινού, Κυβερνήτη του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ (L172). Απεβίωσε στις 17 Ιουνίου 2010.

Iστορικά ντοκουμένα που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η τουρκική απόβαση στην Κύπρο θα μπορούσε να είχε αποτύχει, αν η Αθήνα είχε αποφασίσει να εμπλακεί διά των υποβρυχίων της, παρουσιάζει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης. Ειδικότερα, η υπηρεσιακή αναφορά με διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο-Ειδικού Χειρισμού» του Πλωτάρχη Βασίλειου Γαβριήλ, Κυβερνήτη του υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), ρίχνει φως σε αθέατες πτυχές της δράσης των μέσων της Διοίκησης Υποβρυχίων και αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της τότε χουντικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Στις 19 Ιουλίου του 1974 ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:07 απέπλευσαν από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας τα υποβρύχια ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), ΝΗΡΕΑΣ (S111) και ΤΡΙΤΩΝ (S112) κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου Ναυτικού προς τον Διοικητή Στόλου Αντιναύαρχο Πολυζώη Καλογερόπουλο και τον Διοικητή Στολίσκου Υποβρυχίων (ΣΥΒ) Πλοίαρχο Ανδρέα Βαφειάδη. Τα εν λόγω υποβρύχια διατάχθηκαν να πλεύσουν στην περιοχή της Ρόδου, με το πρόσχημα εκτέλεσης εθνικής άσκησης και «… να αναφέρουν εντοπισμούς μονάδων Β΄ κράτους (Τουρκία) ως και παντός ετέρου πολεμικού πλοίου». Πριν όμως από τον απόπλου, περί ώρα 13:00 κλήθηκαν οι Κυβερνήτες ΓΛΑΥΚΟΥ (Πλωτάρχης Β. Γαβριήλ) και ΝΗΡΕΑ (Πλωτάρχης Ι. Παναγιωτόπουλος) στο Αρχηγείο Στόλου για να ενημερωθούν για Σχέδιο ενεργείας των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προς αποτροπή των εκτιμώμενων τούρκικων επιδιώξεων στη νήσο «Κ». Η ενημέρωση έγινε βιαστικά και γι’ αυτό ζήτησαν αντίγραφο που όμως δεν τους δόθηκε λόγω υψηλής διαβαθμίσεως. Υπενθυμίζεται ότι ο απόπλους της τουρκικής αποβατικής δύναμης από τη Μερσίνα ξεκίνησε στις 12:55 (τοπική ώρα) και ολοκληρώθηκε στις 14:00 της 19ης Ιουλίου 1974 με δύναμη αποτελούμενη από τα αντιτορπιλικά M. F. ÇAKMAK (D351), ADATEPE (D353), KOCATEPE (D354), TINAZTEPE (D355), İÇEL (D344), το αντιτορπιλικό συνοδείας BERK (D358), τα περιπολικά DEMIRHISAR (P112) και ΑKHISAR (P114) και τα αρματαγωγά ERTUĞRUL (L401), BAYRAKTAR (L403), SANCAKTAR (L404) μαζί με 12 LCM, 11 LCU και 12 LCT.

Στις 13:50, η Διοίκηση Υποβρυχίων γνωστοποίησε στο ΝΑΤΟ (συνεπώς και στην Τουρκία) τον επικείμενο απόπλου 5 συνολικά υποβρυχίων από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ο Πλωτάρχης Βασίλης Γαβριήλ επισημαίνει στα συμπεράσματά: «Ανεξαρτήτως υποχρεώσεως της ΣΥΒ ως προς την έκδοση SUBNOTE (DY541) τούτο δεν έπρεπε να εκδοθεί, διότι ούτως καθίστατο γνωστόν εις τους Τούρκους η περίπου θέσις των υποβρυχίων».

Η Ναυτική Αγγελία Κίνησης Υποβρυχίων (Subnote) της 19ης Ιουλίου 1974, με την οποία γνωστοποιείται στο ΝΑΤΟ ο απόπλους των υποβρυχίων ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), ΝΗΡΕΥΣ (S111), ΤΡΙΤΩΝ (S112), ΠΡΩΤΕΥΣ (S113) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S115) από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Το πλήρωμα του υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ (S110) κατά την πρώτη περιπολία.

Σύμφωνα με μαρτυρία του τηλεγραφητή του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ, Χαράλαμπου Γιακουβάκη, το βράδυ της παραμονής της εισβολής και ενώ τα τρία υποβρύχια βρισκόντουσαν στις Κυκλάδες με πορεία προς περιοχή της Ρόδου, ο Κυβερνήτης τον διέταξε να βγει και να σβήσει τον διακριτικό αριθμό («S110»). Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ ήταν φορτωμένο με 13 συνολικά τορπίλες (6 SST-4, 4 Μk37 mod2 και 3 Μk37 mod3).

Στις 16:10 του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974 και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο ΑΤΤΙΛΑΣ-1, τα υποβρύχια διατάχθηκαν με σήμα από το Αρχηγείο Ναυτικού (ΑΝ 4572, ΗΩΠ 201518 Ιουλίου 74) όπως «… πλεύσατε εν καταδύσει το ταχύτερον δυνατόν υπό πολεμικάς συνθήκας και εγκαταστήσατε πολεμικάς περιπολίας εις κάτωθι τομείς: Α. – Τρίτων …., Β. – Γλαύκος ……. μεταξύ μεσημβρινών 32ο 30΄Α – 33ο 30΄Α και από ακτάς Κύπρου έως ακτάς Τουρκίας. Γ. – Νηρεύς μεταξύ μεσημβρινών 33ο 30΄Α-34ο 30΄Α και από ακτάς Κύπρου έως ακτάς Τουρκίας. Δ.- Πρωτεύς…..» και συγκεκριμένα το Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ στην περιοχή της Ρόδου, το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ βορείως της Κερύνειας, το Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ βορειοανατολικά της Κερύνειας και το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ στις προσβάσεις κόλπου Σμύρνης και Ελλησπόντου.

Ο Πλωτάρχης Βασίλης Γαβριήλ αναφέρει στην απόρρητη έκθεσή του ότι την 21η Ιουλίου ενώ έπλεε προς την Κύπρο έκανε εκτίμηση της κατάστασης που θα αντιμετώπιζε: «Υπελόγισα ότι αι τουρκικαί δυνάμεις αι οποίαι θα μοι απησχόλουν θα ήσαν, κατά εν τη μετακίνησην (TRANSIT) του Υποβρυχίου περίπου 4 υποβρύχια και εγγύς της Κύπρου περίπου 10 αντιτορπιλλικά, εξαιρουμένων βεβαίως των τουρκικών μεταγωγικών ως και των πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων εταίρων κρατών». Και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου έπλευσα νοτιώτερον και εσκόπευα όπως εκτελέσω προσγείωσιν εις Κάβον Αρναούτη της Κύπρου και εν συνεχεία πλέων εγγύς των ακτών μέχρις του τομέως περιπολίας θα επιτιθέμην εναντίον παντός τουρκικού αντιτορπιλλικού και μεγάλου μεταγωγικού. Αντικειμενικός μου σκοπός κυρίως ήτο όπως διέλθω εκ του λιμένος της Κυρηνείας ένθα και θα έβαλον τας τορπίλλας εναντίον παντός στόχου ευρισκομένου εκεί και ανεξαρτήτως εθνικότητος. Όσον αφορά τα τουρκικά αντιτορπιλλικά τα οποία τυχόν θα συναντούσα κατά το TRANSIT, είχα αποφασίσει να τους επιτεθώ εφόσον διήρχοντο εις απόστασιν μικροτέρα των 10.000 υάρδων και υφίστατο πιθανότης εντοπισμού μου, δεδομένου ότι επίστευσα πως εφ’ όσον εντοπιζόμην υπό τουρκικού αντιτορπιλλικού θα μοι επιτίθετο. Εις τον τομέα περιπολίας μου και ανεξαρτήτως της λήψεως διαταγής ενάρξεως ΠΥΡ είχον αποφασίσει όπως επιτίθεμαι εναντίον οιασδήποτε εθνικότητος πλοίου, κατά προτεραιότητα αντιτορπιλλικών, καθόσον η αναγνώρισης της εθνικότητος ενός στόχου, ιδίως εν νυκτί, αποτελεί ουτοπία». Σύμφωνα ωστόσο με νεότερες αποκαλυπτικές πληροφορίες, στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί από τις 13-14 Ιουλίου μόνο δύο τουρκικά υποβρύχια, τo CERBE (S341) σε περιοχή 40 μιλίων δυτικά της Πάφου και νοτίως Κόλπου Αττάλειας και το Ι. İNÖNÜ (S346) ανατολικά της Κύπρου, όπου παρέμειναν σε κατάδυση για συνολικά 21 ημέρες.

Η πρώτη σελίδα της απόρρητης έκθεσης του Πλωτάρχη Βασίλειου Γαβριήλ, Κυβερνήτη του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ (S110), σύμφωνα με την οποία το υποβρύχιο είχε συμμετάσχει στην ΝΑΤΟική άσκηση DALE FALCON από 7 έως 13 Ιουνίου 1974, κατά την οποία «εβελτιώθη τα μέγιστα το επίπεδον εκπαιδεύσεως του πληρώματος».

Στις 21 Ιουλίου 1974 και ώρα 21:30 και ενώ τα Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ έπλεαν σε απόσταση 88 και 122 ναυτικών μιλίων αντίστοιχα δυτικά της Κύπρου (140 και 164 ναυτικά μίλια αντίστοιχα από την Κερήνεια) έλαβαν νέο σήμα (ΑΝ 4658, ΗΩΠ 211300 Ιουλίου 74) και διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην περιοχή Ρόδου όπου θα αναλάμβαναν περιπολίες σε συγκεκριμένους τομείς, συγκεκριμένα στην περιοχή νοτιοανατολικά Ρόδου-Καρπάθου και δυτικά της Καρπάθου, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι τα υποβρύχια πάντα περιπολούν σε καθορισμένους με ακρίβεια γεωγραφικούς τομείς, οι οποίοι πρέπει να είναι γνωστοί στα φίλια μέσα για αποφυγή παρεμβολών έως και ατυχούς εμπλοκής σε μάχη.

Στις 22 Ιουλίου στις 19:30 οι κυβερνήτες των Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ έλαβαν νέο σήμα (ΑΝ 4724, ΗΩΠ 221500 Ιουλίου 1974) από το Αρχηγείο που διέτασσε: «… άμα λήψει πλεύσατε υπό πολεμικάς συνθήκας εν καταδύσει το ταχύτερον δυνατόν και εγκαταστήσατε πολεμικάς περιπολίας εις τομείς ….. 2…… 3. Αποφύγατε εντοπισμόν και εμπλοκήν. 4. Μέτρα αμύνης ως εν πολέμω. 5. Επίθεσις κατά Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων με προτεραιότητα κατά σειράν αντιτορπιλικά-μεταγωγικά θα διαταχθή δια νεωτέρας πλην περιπτώσεως ανωτέρω παραγράφου 4… ».

Την επόμενη ημέρα 23 Ιουλίου, τα υποβρύχια ΓΛΑΥΚΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ βρίσκονταν 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου, όταν στις 19:30 έλαβαν ξανά σήμα ανάκλησης (ΑΝ 4775, ΗΩΠ 231400 Ιουλίου 74): «… άμα λήψει πλεύσατε εν καταδύσει υπό πολεμικές συνθήκες και αναλάβατε περιπολίας ως ακολούθως:…. 2. Κατά τον πλουν και εντός του τομέως περιπολίας αποφύγετε εντοπισμόν και εμπλοκήν. 3…» ενώ ακολούθησε και δεύτερο σήμα (ΑΝ 4782) που ενημέρωνε για κατάπαυση εχθροπραξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυβερνήτης του ΓΛΑΥΚΟΣ, σοβαρά προβληματισμός από τις παλινωδίες του Αρχηγείου Ναυτικού καθυστέρησε επί 6 ώρες να απαντήσει, καθώς προβληματιζόταν για το τι έπρεπε να πράξει. Όταν υπήρξε η ενημέρωση ότι επετεύχθη εκεχειρία και τερματίστηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, επέστρεψε και πάλι στη Ρόδο καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενο χτύπημα των Τούρκων σε ελληνικό νησί.

To Y/B ΓΛΑΥΚΟΣ ανακλήθηκε για δεύτερη φορά ενώ βρισκόταν 45 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου.

Ο Πλωτάρχης Γαβριήλ στην απόρρητη έκθεσή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρανόησης για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η μοίρα της Κύπρου, αν δεν διέκοπτε η Αθήνα την επιχείρηση των υποβρυχίων στην Κύπρο: «Κατά τη μετακίνησην του Υποβρυχίου προς Κύπρον, ήμουν πεπεισμένος ότι εφ’ όσον δεν διεκόπτετο ο πλους και ανελάμβανα δράσιν ομού μετά του υποβρυχίου ‘Νηρεύς’, αι απώλειαι τα οποιας θα επιφέραμεν εις τον εχθρόν θα ήσαν τόσαι ώστε να ηναγκάζετο να ματαιώσει την αποβίβασιν».

Συνολικά, την περίοδο αυτή, ο ΓΛΑΥΚΟΣ διάνυσε 1.217 ναυτικά μίλια, ευρισκόμενος 170 ώρες και 28 λεπτά σε κατάδυση και ο ΝΗΡΕΥΣ διάνυσε 1.320 ναυτικά μίλια ευρισκόμενος 217 ώρες σε κατάδυση.

Στις 14 Αυγούστου και ώρα 05:00 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ΑΤΤΙΛΑΣ-2, τα Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ και ΠΡΩΤΕΥΣ διατάχθηκαν να πλεύσουν προς την Κύπρο, όμως στις 21:50 και ενώ βρισκόταν 100 ναυτικά μίλια από την Κυρήνεια, έλαβαν νέο σήμα (ΑΝ5931) να επιστρέψουν και πάλι πίσω. Ήταν η τρίτη φορά που η Αθήνα δίσταζε να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στην Κύπρο με τα προηγμένα υποβρύχια. Οι πολεμικές περιπολίες που εκτελέστηκαν την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 1974 από τα μέσα της Διοίκησης Υποβρυχίων παραμένουν απόρρητες καθώς οι σχετικές σελίδες από τα ημερολόγια και τα αρχεία έχουν αφαιρεθεί.

Το καλοκαίρι του 1974, το ΠΝ διέθετε σαφέστατη ποιοτική υπεροχή με 4 υπερσύγχρονα υποβρύχια Τύπου 209/1100 και 4 πυραυλακάτους τύπου Combattante II, εξοπλισμένες με κατευθυνόμενα βλήματα ΜΜ38 Exocet. O Βασίλειος Γαβριήλ, Kυβερνήτης τότε του ΓΛΑΥΚΟΣ είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη: «Το υποβρύχιο διέθετε 13 τορπίλες. Αν είχα ποσοστό επιτυχίας 50% που είναι κάτι πολύ μικρό, σημαίνει ότι θα είχαν ακινητοποιηθεί ή βληθεί ή βυθιστεί τρία-τέσσερα ή και πέντε αντιτορπιλικά. Για εμένα αυτό ήταν ικανό να σταματήσει ότιδήποτε άλλο, γιατί δεν θα είχαν την υποστήριξη που χρειαζόντουσαν. Και αφού είμασταν δύο υποβρύχια, υπολογίζω ότι θα είχαμε επιφέρει ζημιά σε 6 έως 8 πλοία δικά τους».

Μια ακόμα άγνωστη πτυχή εκείνης της δραματικής περιόδου ήταν η σχέση του Πλωτάρχη Βασίλειου Γαβριήλ με τον Κυβερνήτη του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδελφή του, Αμαλία. Όταν ο Κυβερνήτης του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ έμαθε πως  ο Χανδρινός βομβάρδισε τον τουρκικό θύλακα στον Μούτταλο της Πάφου, είπε στο πλήρωμά του: «Ελπίζω να του κόψει να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο για να γλυτώσει». Πράγματι, ο Χανδρινός κινήθηκε προς την Αίγυπτο και μπήκε μέσα σε σχηματισμό του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

 • George Liverpool

  Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο.Θα ηθελα να ρωτησω, εαν καποιος γνωριζει καποιο βιβλιο που θα με βοηθουσε να εχω μια-οσο το δυνατον-πιο ολοκληρωμενη εικονα των γεγονοτων της Κυπρου,να μου το προτεινει.Σαν νεοτερος δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα με το θεμα,αλλα παντα ειχα αποριες,καθως στον οικογενειακο μου κυκλο εχουμε φιλους απο την Κυπρο,που μου εχουν πει 1-2 πραγματα…

  • πετρος κ.

   διαβασε το βιβλίο
   «Κυπρος 1974 η Μεγαλη Προδοσία» Κωνσταντίνος αλεξ. Δημητριαδης
   εκδοσεις πελασγός.

   • George Liverpool

    Πραγματικα, σας ευχαριστω ολους.Θα ψαξω ολα οσα μου προτεινατε!

  • Nestor Thomsen

   Μπορείς να διαβάσεις Ελληνικά φτερά στην Κύπρο

   Επιχειρήσεις 1964-1974 όπως της έζησαν και τις αφηγούνται οι πρωταγωνιστές

   Γεωργίου Δ. Μήτσαινα

   Ιδιωτική Έκδοση, 2004
   478 σελ.
   ISBN 960-630-182-6, ISBN-13 978-960-630-182-7

  • Για στρατιωτική ιστορία, τα «Ελληνικά φτερά στην Κύπρο» (Γ. Μήτσαινας) και «Κύριοι Πάτε για ύπνο» (Ελ. Σταμάτης), για την πολιτική πτυχή του Κυπριακού ζητήματος «Κυπριακό. Διπλωματικές ίντριγκες» (Γ. Χαραλαμπίδης) και «Στρατηγικές του Κυπριακού: Η δεκαετία του 1950» (Ε. Χατζηβασιλείου). Και επειδή είναι καλοκαίρι, ίσως ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί σε μυθιστόρημα για την Κύπρο και την ΕΟΚΑ, «Η χάλκινη εποχή» του Ρόδη Ρούφου.

  • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

   Για μιά ολοκληρωμένη εικόνα στρατιωτικών και πολιτικών γεγονότων:
   Κώστας Χατζηαντωνίου, «Κύπρος 1954-1974: Άπό το Έπος στην Τραγωδία» (Εκδόσεις Ιωλκός, Αθήνα, 2007).
   Εάν έχετε χρόνο και υπομονή για λεπτομέρειες των στρατιωτικών πτυχών της κρίσης του 1974 (πρόκειται για βιβλίο 689 σελίδων):
   Γεώργιος Π. Σέργης, Ταξ. ε.α., «Η Μάχη της Κύπρου Ιούλιος-Αύγουστος 1974: Η ανατομία της τραγωδίας» (Εκδοτικός Οίκος Αφοι Βλάσση, Αθήνα, 1996).

  • SPY_GR

   Να προσθέσω και εγώ στα πολύ ωραία βιβλία που σου έχουν ήδη προτείνει το «Απόφαση – Απόβαση» του Μπιράντ, άν σε ενδιαφέρει η Τουρκική άποψη των γεγονότων.
   Αν πάλι σε ενδιαφέρει η άποψη των χουντικών αξιωματικών που είχαν καίριες θέσεις τότε, διάβασε το «Τέλος της σιωπής» του ναύαρχου Αραπάκη και το «Η Αλήθεια» του στρατηγού Μπονάνου.

   Υ.Γ.: Οτι καταλάβεις πες το μας και εμάς!

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Εγώ θα περιοριστώ να παρατηρήσω ότι δέν έχομεν χρείαν χουντικών μαρτυριών,αφού ἡ όλη τους στάση συνοψίζεται στο «Κύριοι,πάτε για ύπνο»,«οἱ Τούρκοι κάνουν ασκήσεις»,«Οἱ Τούρκοι χτυπούν την Κύπρο,εμείς είμαστε Ἑλλάς»(Μπονάνος),«έχουμε εκεχειρία»(και χούντα και μεταπολίτευση).
    Πιό πάνω προτάθηκαν άρτια βιβλία,αλλά ειδικά από το «Κύριοι,πάτε για ύπνο»,ακόμα και ἄν δέν διαβάσετε όλο το βιβλίο,τα 28 ερωτήματα που παραθέτει στο τέλος,είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος το τί παίχτηκε,έστω και εξ αντανακλάσεως.
    Διότι,όπως και να το κάνουμε,28 αναπηρίες καταποδιαστά,απλώς δέν παρουσιάζονται χωρίς προγραμματισμό.

    • SPY_GR

     Το συμπέρασμα που έχω καταλήξει εγώ αδερφέ από τα πολλά και διαφορετικά που έχω διαβάσει σχετικά με την… «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, χωρίς ευτυχώς ή δυστυχώς να έχω ιδίαν αντίληψη, είναι ότι δείξαμε ασυγχώρητη αφέλεια πιστεύοντας έστω «εξαπατηθέντες» ότι οι Τούρκοι δεν θα έκαναν την κίνησή τους μετά την ανατροπή του ανθενωτικού Μακάριου (έχει πολλές ευθύνες και ο ίδιος) όπως ήταν ηλίου φαεινότερο, ή πάλι ήταν μια συμπαιγνία ένα οργανωμένο σχέδιο πραγματοποίησης δια της βίας του απορριφθέντος σχεδίου Ατσεσον του ’60 (προσωπικά μάλλον τείνω πρός το δεύτερο) αλλά κάπου στην πορεία ξέφυγε η κατάσταση και ο όποιος σχεδιασμός.
     Αυτή είναι η δική μου αλήθεια.

     Εν πάσει περιπτώσει όποιο από τα δύο σενάρια είναι αληθινό και στη μία και στην άλλη περίπτωση η τιμωρία παραμένει η ίδια: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ!

     • manolis

      Γενικως οι χουντικοι αποδειχθηκαν εκτος απο επιορκοι, μεγαλοι κοπανοι αλλα και επαγγελματικα ανεπαρκεις, αφου ενω ειχαν σαφη στοιχεια ποιοτικης υπεροπλιας ολων των κλαδων των ελληνικων ΕΔ (ΑΜΧ-30, ΤΟΜΑ AMX-10P, F-4E, T209, Combattante ΙΙ) δεν τα ειχαν σε συναγερμο για τυχον τουρκικη επεμβαση ακομα και στον Εβρο! Ειδικα στα τεθωρακισμενα, φερεται οτι τον Ιουλιο του 1974 διατηρουσαν στην Αττικη περι τα 162 (!) αρματα μαχης και ΤΟΜΠ για την προστασια του καθεστωτος, η μεταφορα των οποιων στα συνορα θα απαιτουσε μερες! Μαλιστα, οπως αποδυκνυεται απο το Πολυτεχνειο, ειχαν τουλαχιστο μια μοναδα ΑΜΧ-30 τοποθετημενη στην …Αθηνα, τα οποια ηταν τοτε κατι σαν τα Leopard-2Hell σημερα, με ισχυροτατο πυροβολο, πετρελαιοκινητηρα και συγχρονα σκοπευτικα!
      Και μετα μας φταινε οι τουρκοι και οι ξενοι…

     • Cynaegeirus

      Φταίει για τα άρματα οτι το ΚΕΤΘ ήταν στο γουδί – πάντως μέσα σε λίγες μέρες όλα ήταν πάνω εκτός απο «εκπαιδευτικά» Μ47 που προορίζονταν για τον Πειραιά και την… Κύπρο.

     • Richard Cœur de Lion

      ειχα παρακολουθήσει μια συζήτηση στο ΡΙΚ όπου μιλούσαν δυο ερευνητές/δημοσιογράφοι και ανέλυαν τα τότε γεγονότα.

      Μου έκανε εντύπωση η αναφορά του ενός σε ένα ιστορικό γεγονός, αυτό στις συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη τον 9/1967. Ανάφερε επι λέξη ότι από τις επαφές οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι οι χουντικοί εκπρόσωποι δεν ήταν στρατιωτικοί σαν αυτούς αλλά κατι άλλο (μια λέξη που αρχίζει από κ και παρεπέμπει σε θέατρο σκιών).

      Με δική τους πρωτοβουλία/συνάντηση, ανέδειξαν μόνοι τους οι συνταγματάρχες πόσο απαράδεκτοι ήταν ενθουσιάζοντας τους Τούρκους στις αναλύσεις τους.

      ΥΓ. και όταν βλέπω κάποια παράξενα πνευματικά παιδιά να είναι πρώτη μούρη σήμερα και να λένε κάτι ασυνάρτητα ή ακόμη και να «τιμούν» αυτούς που οδήγησαν στην σφαγή τότε είναι που τρελαίνομαι…

 • SPY_GR

  Δυστυχως οποτε διαβαζω αρθρα, βιβλια, αναρτησεις σχετικα με τα γεγονοτα του 1974 περα απο το ιστορικο και επιχειρησιακο ενδιαφερον παντα μου μενει μια πικρη γευση αναλογιζομενος τι θα μπορουσαμε να ειχαμε καταφερει!
  Οι ανακλησεις των 209 και των F-4 ειναι χαρακτηριστικο μειγμα ανοργανωσιας, πανικου, ατολμιας και ουσιαστικα προδοσιας απο αξιωματικους – εστω χουντικους- που θα επρεπε λογω της ιδιοτητας τους αυτης και μονο να ειχαν τηρησει ατεγκτη σταση σε περιπτωσεις που απειλειται η κυριαρχια και το εδαφος σου.
  Κριμα που ο…»Εθναρχης» – η Κυπρος ειναι μακρια – δεν τους εκτελεσε!

  • Cynaegeirus

   Ο «εθνάρχης» για να γίνει πρωθυπουργός πούλησε την κύπρο όπως και η χούντα πριν απο αυτόν

   καμία διαφορά απολύτως.

   • manolis

    Υπαρχει παρ’αυτα μια σημαντικη διαφορα: ενα μεγαλο και ενισχυμενο προγεφυρωμα του εχθρου μεσα στην Κυπρο…

    • Cynaegeirus

     προγεφύρωμα το οποίο περίμενε τα πάντα απο την απέναντι ακτή έναντι μιας ΕΦ και στρατού μας που ήταν φουλ οπλισμένος. μια αναδιοργάνωση θέλαμε και αποστολή αεροσκαφών – τα υποβρύχια μόνα τους θα έκαναν πάρτι.

   • SPY_GR

    To ελαφρυντικό που έχει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και άφεση αμαρτιών είναι ότι παρέλαβε μια χώρα χάος όπου και να γύρναγε πάταγε σκατά!

    • Cynaegeirus

     ας μην παραλάμβανε.

     δεν κάνουν όλοι για αρχηγοί. το έχουμε ξεφτιλίσει στην ελλάδα

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     «όπου και να γύρναγε πάταγε σκατά!»
     Ενώ ὁ ίδιος ήταν αγνό παρθένο μαλλί…

   • M.K.E

    Με μια μεγαλη διαφορα:στο σερβιρισμα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Από ποιές αποβατικές δυνάμεις κινδύνευε ἡ Ρόδος μεταξύ 20 και 22 Ιουλίου 1974;
  Ἄ,ξέχασα:από τους Άραβες του Μωαβία!

  ΥΓ:
  Τί βολικό αυτό το απόρρητο,πάντως,ἔ;
  Θαύματα κάνει!

 • Cynaegeirus

  Σε αυτό το μύθο χτίστηκε η ΑΣΔΕΝ η γραμμή Μαζινό και η ταφόπλακα του στρατού μας.

  Ούτε άβακ είχαν – το κυριότερο δεν είχαν κόσμο να κάνει απόβαση

  Οι δυνάμεις πεζοναυτών – αμφίβιο πεζικό στην καλύτερη – είχαν φάει τα μούτρα τους στην κύπρο. οι ΕΔ τους – 1 ταλ και 3-4 τκδ – ήταν όλα κύπρο.

  στην μ ασία δεν είχαν στρατό – δεν υφίσταται τότε η 4η στρατιά – υπήρχαν μονάδες του ναυτικού και κάτι βυσματοθέσεις τις οποίες τις γνωρίζαμε όλες λόγω επισκέψεων

  ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ στο σύνολο.

  • M.K.E

   To ηταν εσχατη προδοσια ειναι δεδομενο και μαλιστα τοσο επι χουντας οσο και μεταπολιτευτικα.
   Μακαρι να ηταν μυθος αλλα απο Σαμοθρακη μεχρι Χιο ξερω οτι δεν ειμασταν γυμνοι παντελως.
   Ας μην ηταν ΑΒΑΚ,ας ηταν καικια η μαουνες η πεντε ελικοτπερα,εκατο ανδρες υποθεση,νεκροι οι 50,ισως και εαν και εφοσον και αλλη 50 να κυματιζουν την τουρκικη σημαια επι ξηρας στο Αιγαιο.Μπορουσαν να σου παρουν με το καλημερα μια Συμη,καστελοριζο,Φαρμακονησι ακομη και καλυμνο;Η κυπρος ειχε ηδη στρατο,λιγο η πολυ αλλα ειχε.

   Και αυτο γιατι;γιατι το ολο θεμα ενορχηστρωθηκε απο αλλου.Ειναι γνωστο οτι οι Τουρκοι δεν θα δρουσαν χωρις εγκριση εκ των ανω.Την στιγμη λοιπον που ουσιαστικα τεθηκε ο εκβιασμος με τον γνωστο διπλωματικο και μη τροπο «η κυπρος η χανετε 2-3 νησια» κανεις δεν σταθηκε στο υψος των περιστασεων αλα Ιμια που μας προειδοποιουσαν με ολεθρο,τα ξεχασαμε;
   Και πως να σταθει δλδ;αφου ηξεραν το χαλι μας το μαυρο που αντι για πυρομαχικα εστελναν κιβωτια με ξυλα και πετρες η εκπαιδευτικα βληματα και μη μου πεις οτι ηταν μυθος γιατι οι μαρτυριες ειναι ακλονητες και παμπολλες συν το οτι τα αρματα αντι να ειναι στον Εβρο ηταν στην Αθηνα.
   Καλα τα φαντομ,καλες οι πυραυλακατοι αλλα μια τετοια κατασταση ηθελε και βαθος χρονου εκτος απο ηγετες.ΕΙμασταν σε θεση με το στρατευμα που ειχαμε να το κανουμε;ΟΧΙ.

   Γιαυτο ας φροντισουμε να εχουμε πρωτα διεθνεις συμμαχιες και εγκρισεις για κινησεις και μετα το συζηταμε.Αλιως θα εχουμε να θυμομαστε ηρωες,παλιους και καινουριους,θα θυσιασουμε ασκοπα ανθρωπους και υλικο και θα εχουμε και απωλειες η γκριζαρισμα εδαφους,υδατων,αερος.
   Αυτο για την ΑΣΔΕΝ δεν το καταλαβα.Δλδ,δεν υφιστατο και δεν υφισταται απειλη,εγω δεν σου βαζω απο το 74 αλλα απο το 83, και μετα;

   • Cynaegeirus

    «Ας μην ηταν ΑΒΑΚ,ας ηταν καικια η μαουνες η πεντε ελικοτπερα,εκατο ανδρες υποθεση,νεκροι οι 50,ισως και εαν και εφοσον και αλλη 50 να κυματιζουν την τουρκικη σημαια επι ξηρας στο Αιγαιο»

    1. τα νησιά είχαν χωροφυλακή και αρκετά και στρατό (κρυφά στο νότο)
    2. οι ντόπιοι θα κοιτάγανε;
    3. δεν είχαν ούτε ε/π – όλα κύπρο όπως και τα μεταγωγικά.

    «Μπορουσαν να σου παρουν με το καλημερα μια Συμη,καστελοριζο,Φαρμακονησι ακομη και καλυμνο;Η κυπρος ειχε ηδη στρατο,λιγο η πολυ αλλα ειχε»

    Λοιπόν θα το ξαναπω και θα το ξαναλέω

    Τα νησιά δεν είναι άβατο όπου δεν παραχωρείται έδαφος γιατί θα πέσει το κράτος, ή θα διαλυθεί ο ελληνικός πολιτισμός.
    εδώ χάσαμε αντ ρωμυλία, νότια ιταλία, μ ασία κτλ κτλ

    όταν ένα νησί καταλαμβάνεται ΑΝΑΚΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ και μάλιστα το 1974 απο ΔΥΟ πανίσχυρα συντάγματα ένα Αλεξιπτωτιστών και ένα Πεζοναυτών

    Θα θυσίαζα ανα πάσα ώρα και στιγμή οποιοδήποτε νησί στο αιγαίο θα μικρό χρονικό διάστημα – και μιλάω για να μεγάλα – για να πάρω την κύπρο.
    τώρα κάτι μικρά νησιά με 100 κατοίκους έναντι 500,000 κυπρίων τότε νομίζω οτι τα παραβλέπουμε για την πλάκα.

    Ας σοβαρευτούμε στο θέμα στρατηγικής επιτέλους στην Ελλάδα και να καταλάβουμε ότι όλα είναι παραχωρήσιμα όταν έχουμε «δουλειές» αλλού.

    Σας το είπα και με τα Kiowa, να τα βάλουμε όλα στον έβρο και ας πέσει ΟΛΗ Η ΑΣΔΕΝ. Όταν καταστραφεί η πραιτοριανή 1η στρατιά τα ανα-καταλαμβάνεις για πλάκα – ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ

    Χώρια που δεν πέφτουν τα νησιά εύκολα – και στο λέω απο προσωπική εμπειρία.

    «Και πως να σταθει δλδ;αφου ηξεραν το χαλι μας το μαυρο που αντι για πυρομαχικα εστελναν κιβωτια με ξυλα και πετρες η εκπαιδευτικα βληματα και μη μου πεις οτι ηταν μυθος γιατι οι μαρτυριες ειναι ακλονητες και παμπολλες συν το οτι τα αρματα αντι να ειναι στον Εβρο ηταν στην Αθηνα.»

    ΑΛΛΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΜΟΥΦΑ

    Σε Μ48 ο γέρος μου 6 μήνες σκηνάκια στον έβρο. Οι αποθηκάριοι σε πολλές μονάδες πήραν μαζί και την κάτω σειρά κιβωτίων που είναι άδεια ή γεμάτη με πέτρες για σταθερότητα και για την υγρασία. και γω στην αποθήκη μου έτσι τα είχα και είχα ενημερώσει και τα παιδιά.
    όλοι πανοπλοι και έτοιμοι. ο γέρος μου είχε πυροβολητή γιατρό με 9 βολές το λεπτό όταν το νάτο έλεγε 6. αν συχαίνεται μέχρι αηδίας το στρατό – την πλήρωσα εγώ ο κακομοίρης – είναι γιατί δεν τους άφησαν να μπουκάρουν μέσα.

    ποια άρματα ήταν αθήνα; σε 4 μέρες ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΒΡΟ.
    μονάδες απο το ΑΣΣ και το ΒΣΣ πήγαν νησιά.

    τέτοια μεταφορά δυνάμεων δεν είχαμε κάνει ούτε το 40.

    «ηθελε και βαθος χρονου εκτος απο ηγετες»

    Αυτό είναι άλλο θέμα και γι αυτό μιλάμε για προδοσία. Πλαστήρας, Μεταξάς, Βενιζέλος, Πάγκαλος, Κονδύλης και πόσοι άλλοι δεν θα το σκέφτονταν κάν. οι ρουφιάνοι όμως είχαν αποσύρει την μενέλαος και είχαν υπογράψει για μη ένωση.

    α ρε @@@ μου να ζούσε ο πλαστήρας θα βλέπαμε τόσες κρεμάλες όσα τα φανάρια στη σταδίου.

    «Αυτο για την ΑΣΔΕΝ δεν το καταλαβα.Δλδ,δεν υφιστατο και δεν υφισταται απειλη,εγω δεν σου βαζω απο το 74 αλλα απο το 83, και μετα;»

    @@@ μπλε – και συγνώμη για τα γαλλικά.

    πια απειλή;

    το 88-90 άρχισαν να συνέρχονται απο το εμπάργκο. το 95 με 05 είχαν την πα τους στα καλύτερα, αλλά απο ναυτικό δεν ήξεραν να δένουν κάβο. φύσαγε αεράκι και τα έδεναν – όταν δεν τα έριχναν σε νησιά ή σε ντόκους. τώρα που έφτιαξε κάπως το ναυτικό τους δεν έχουν αεροπορία.

    τον στρατό τον είδαμε -της 1ης μάλιστα…

    μια ζωή μύθους οτι είμαστε ανίκανοι και οι τούρκοι σούπερ μαχητές
    γέρασα ρε αδερφέ τις ίδιες @@@ ακούω απο μικρός

    Υγ θα ήθελα πολύ να ήξερα αν τα Τ209 βούλιαζαν το ερμής ή τα f-4 κατέβαζαν 2-3 αμερικάνικα τι θα λέγαμε σήμερα…

    • SPY_GR

     «Όταν καταστραφεί η πραιτοριανή 1η στρατιά τα ανακαταλαμβάνεις για πλάκα – ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ»

     Οταν και άν και πότε και πώς.
     Αν όμως δεν καταστραφεί λόγω fog of war τότε ποιά είναι η alternative?
     Lost in the darkness, nice!

    • LaM

     +100 Στο Υ.Γ. σου Cynaegeirus…

     Συμφωνώ πως ήταν μεγάλος σχεδιασμός από μεγάλους παίχτες η επέμβαση στην Κύπρο των Τούρκων, αλλά αυτά τα σχέδια αλλάζουν άρδην αν είχε σφαγιαστεί/πνιγεί η αποβατική δύναμη των Τούρκων… «Μακάριοι οι κρατούντες» ή πάρε την νίκη, κάνε το θετικό τετελεσμένο, και άσε τους άλλους να διαμαρτύρονται για την διαιτησία (aka Ισραήλ…).

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Στα εντελως ανοχυρωτα νησια μας τοτε».
  Αυτό είναι μεταπολιτευτικό σλόγκαν.
  Στα νησιά υπήρχαν δυνάμεις επιπέδου ταξιαρχίας,με πυροβολικό και ελαφρά τεθωρακισμένα,καθώς και οχυρώσεις.
  Στα Δωδεκάνησα ιδίως,υπήρχαν αρτιότατες οχυρώσεις από την εποχή της ιταλοκρατίας.
  Στην Κώ,θαύμασα κάποια πολυβολεία χτισμένα ακριβώς «πάνω στο κύμα»,εφάμιλλα των έργων της γραμμής Μεταξά,όχι τίποτε προχειροδουλειές.
  Από προσωπικές διηγήσεις και μαρτυρίες,γνωρίζω ότι πολλοί που υπηρετούσαν τότε στα νησιά,προοριζόταν να επανδρώσουν τέτοια πολυβολεία,και μάλιστα με Βίκερς.
  Οπότε δύο ΑΒΑΚ,απλώς «δέν».

  Τώρα,τι κερδισαν οι Αμερικανοι και οι Αγγλοι…είναι για δυνατούς λύτες.
  Οἱ τελευταίοι πάντως,από όλον τον κόσμο έφευγαν κλωτσηδόν,στην Κύπρο βρέθηκαν με κυρίαρχο έδαφος,και όχι απλώς «κτήση»,όταν υποτίθεται ότι εκδιώχθηκαν…

  • M.K.E

   Μακαρι να ηταν μεταπολιτευτικο σλογκαν αλλα μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι απο Σαμοθρακη μεχρι Χιο ειμασταν πιο γυμνοι απο κουκουλι μεταξοσκωλικα.
   Εκ των υστερων ολοι θα επανδρωναν και ολοι θα εκαναν παπαδες.Με τι πυρομαχικα;με τι ανεφοδιασμο;με ποια διοικηση και απο που;
   Την ωρα που δεν ειχες ηγεσια τοσο στρατιωτικη οσο και πολιτικη να σταθει σθεναρα,το σοκ και μονο απο την εισβολη των τουρκων σε νησι θα ηταν τετοιο που θα ειχε μεγαλυτερα αποτελεσματα απο την καθεαυτο εισβολη.
   Το κυπριακο ηταν κατι που επρεπε να γινει,μιας και αποφασιστηκε πριν πολλα χρονια,μια διαβολικα αριστοτεχνικη δουλεια διπλωματιας,γεωπολιτικης και πολιτικης που εγινε σταδιακα απο το 63 και βρηκε προθυμους κομπαρσους τοσο στην Ελλαδα οσο και στην Κυπρο.
   Παντως ειλικρινα προσπαθω ακομη να βρω το οφελος των μεγαλων.

   • cretanmacedonian

    Επειδη και εγω ειχα την ιδια απορια μ εσενα , βλεποντας τωρα τις τωρινες εξελιξεις στο κυπριακο κατεληξα στο εξης.
    Οι Αγγλοι-Αμερικανοι θελουν την Κυπρο ενα προτεκτορατο, λογω της τεραστιας γεώολιτικης σημασιας ενα μη κρατος οπου πρωτα απ ολα θα διασφαλιζεται η δικη τους επιρροη και μετα ολα τα αλλα. Στην Κυπρο πριν το 1974 λοιπον με ελληνες το 82% και με ελληνικο στρατο ( μεραρχια η εθνικη φρουρα) οπου το ενδεχομενο της ενωσης ηταν υπαρκτο προσπαθησαν να αποτρεψουν κατι τετοιο μεσω της εισβολης. Δηλαδη η Κυπρος να γινει Ελλαδα και μ αυτο τον τροπο η Ελλαδα να εχει τεραστια επιρροη σ ολη την Αν.Μεσογειο.Αυτο δεν το ηθελαν με τιποτα ασχετα αν Ελλαδα ηταν στο δυτικο στρατοπεδο, δεν θα το επετρεπαν ποτε να ασκουν διοικηση στην αν. Μεσογειο μεσω τριτων. Μετα το 74 μπηκε σε εφαρμογη το 2ο σκελος , ο αφελληνισμος της Κυπρου μεσω της κυπροποιησης των ελληνων του νησιου .
    Το τριτο σταδιο λογω της ανεξαρτητοποιησης της Τουρκιας τελευταια αλλα και της εισοδου της Κυπρου στην ΕΕ , ανταγωνιστικου σχηματος, περιλαμβανει την δημιουργια ενος κρατους μαριονετας χωρις επιρροη Ελλαδος-Τουρκιας οπου με τα χρονια θα διαμορφωθει μια νεα εθνικη ταυτοτητα και οπου οταν θελουν θα ανακινουνται τα εθνικα μιση σαν μοχλος πιεσης.
    Αυτο κερδισαν μια βαση οπου δεν θα δινουν λογω και ενοικια σε κανεναν.Για παντα.

    • Richard Cœur de Lion

     νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά
     – η Κύπρος μπήκε ανάμεσα στον ψυχρό πόλεμο και φοβόντουσαν οι ΗΠΑ ότι θα τσεχοσλοβακοποιηθεί.
     – η Αγγλία ήθελε να έχει λόγο-δύναμη αναπολώντας το παρελθόν της.
     – ο Ιωαννίδης ήθελε κάνει κάτι ακραίο γιατί δεν του έβγαιναν τα κουκιά, να πουλήσει εκδούλευση για να στηριχθεί η κυβέρνηση του και να το παίξει «παράγων»
     – η Τουρκία ήθελε να εκπληρώσει τα σχέδια που είχε χρόνια πριν (και ακόμη δεν έχουν τελειώσει) και περίμενε την βλακεία των Ελλήνων (βασίζονται παραδοσιακά σε αυτήν την πιθανότητα)
     – οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια αναταραχή με το σκάνδαλο Νιξον και με μη εκλεγμένη κυβέρνηση (ευάλωτη σε κάποιον που θα ήθελε να σπρώξει καταστάσεις)

     Τα αποτελέσματα είναι γνωστά (πέρα του πεδίου μάχης)
     – όποιος ασχολείται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες (διχόνοια-αναταραχή-ατομικισμός)
     – κανένας δεν λογοδότησε (με νόμο) και κάποιοι κέρδισαν πολιτικά μάλιστα
     – οι νέες γενεές δεν γνωρίζουν τίποτα (κάνοντας μελλοντικά λάθη)
     – βρισκόμαστε τώρα πιστεύω σε μια φάση μεσοπολέμου. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο γύρο και να έχουμε πάρει το μάθημα μας

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Εγώ δέν πήρα μέρος το ᾿74,αφού κατατάχθηκα χρόνια μετά,αλλά,επειδή δέν μπορούσα να χωνέψω εύκολα την «νέα αλήθεια» που προέκυψε με την μεταπολίτευση,ρώτησα πολλούς,και επειδή ήμουν και δέν το έκρυβα άλλωστε δύσπιστος,εξειδίκευα κάποιες φορές τα ερωτήματα,και τότε έβγαινε άλλη εικόνα.
    Κάποιοι πάντως,έλεγαν μπούρδες καραμπινάτες.
    Πρίν δέκα περίπου χρόνια,κάποιος σε «βρωμιάρικο» στο Κιλκίς με διαβεβαίωνε ότι «στις είκοσι ογδόου 1974,πετούσε μέσα σε Άλμπατρος ανοιχτά της Κηρύνειας,με σκοπό να αποβιβασθεί μετά από προσθαλάσσωση στην ακτή,αλλά οἱ !@##$$$%%% οἱ Κύπριοι τους χτύπησαν».
    Δέν νομίζω ότι χρειάζονται εξηγήσεις.
    Σε άλλη περίπτωση άτομο που σε εμένα τα είχε πεί σε κάποιο πλαίσιο,σε ομήγυρη με άλλους,που άρχισαν τις διηγήσεις,άρχισε και εκείνος να πλειοδοτεί σε δράκους και αρκούδες.
    Όταν του έκανα -διακριτικά- την παρατήρηση ότι αλλοιως μου τα είπε εμένα,μου δήλωσε αφοπλιστικά «ἔ,δέν θα δώσουμε και στόχο τώρα,να μας πούνε και χουντικούς».
    Τόσο όμορφα.

    Δέν ήταν όλα τέλεια.
    Ὁ θείος μου κατατάχθηκε στις 20/7,αλλά όπλο χρεώθηκε μετά που μπήκε ὁ Αύγουστος,όχι όμως σε μεραρχιακή μονάδα,αλλά επιστρατευόμενη.
    Σε άλλη επιστρατευόμενη μονάδα,οἱ παρουσιασθέντες χρεώθηκαν αμέσως οπλισμό,αλλά μόνο δέκα φυσίγγια αρχικώς.
    Αυτά όμως ήταν ψηφίδες,και όχι ἡ μεγάλη εικόνα,που ήταν πολύ καλύτερη,αλλά ἡ γενική επιστράτευση που κηρύχθηκε προκάλεσε κάποιες αρρυθμίες.
    Στην μεγάλη εικόνα,στην πόλη και περίγυρο της Θεσσαλονίκης,κατατάσσω τα εξής:
    1)στις 19 Ιουλίου,στην Θεσσαλονίκη έδρευαν δύο Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων,και δύο Επιλαρχίες ΑΝαγνωρίσεως.
    Στην Σταυρούπολη Θεσ/κης,στρατόπεδο Καρατάσου ἡ 2α Διοίκηση ΜΑχης (ΔΜΑ) της ΧΧ ΤΘΜ,με τις 22α και 221η ΕΜΑ,και 108 Μ-48.
    Στον Φοίνικα,έδρα της ΧΧ ΤΘΜ (στρατόπεδο Νταλίπη) ἡ 25η ΕΑΝ,οργανική της ΧΧ ΤΘΜ,με 22 ἤ 23 Μ-48.
    Στην Σίνδο,ἡ πρώην Γ΄ΙΛΑΝ,αναβαθμισμένη ἄν δέν κάνω λάθος σε Γ΄ΕΑΝ,με 22 ἤ 23 άρματα Μ-47 ἤ ίσως Μ-48.
    Σύνολο 152 ἤ 154 άρματα.
    Με μία κάποια επιφύλαξη για την Γ΄ΕΑΝ,όλες οἱ υπόλοιπες μονάδες είχαν φύγει μέχρι τις 22 Ιουλίου,ανατολικά της Καβάλας.
    Στο «Καρατάσου»,είχε μείνει ένας περίπου ουλαμός Μ-48,μάλλον τα ακινητούντα.
    Παρόμοια ίσχυσαν σε όλη την Βόρειο Ἑλλάδα,από Ιωάννινα μέχρι Σέρρες.
    Απλώς,«κάποιοι»,τους οποίους ούτε ὁ «πειραγμένος» Ιωαννίδης βρήκε το θάρρος να κατονομάσει,φρόντισαν να δημιουργηθούν ανωμαλίες και αρρυθμίες.
    Έτσι,για παράδειγμα,ἡ ογδόη (VIΙΙ) ΕΜΑ,έφυγε από τα Ιωάννινα για να αναπτυχθεί στο Αιγαίο,όπως και ἡ εβδόμη (VII) ΕΜΑ από την Καστοριά,αλλά κάποιοι φωστήρες την έστειλαν στην Κρήτη,για να σταλεί από εκεί στην Κύπρο,με νηοπομπή στην οποία θα επέβαιναν επίσης οἱ Καραμανλής και Αβέρωφ.(και όποιος θέλει,το πιστεύει)
    Τα έχουμε ξαναπεί πάνω-κάτω.
    Τέλος,μακάρι να είχαν κάνει οἱ Τούρκοι το λάθος να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου καί στο Αιγαίο,εκτός από την Κύπρο,αλλά δέν ήταν κορόϊδα.

    • M.K.E

     Σε ευχαριστω παντα για την τεκμηριωμενη απαντηση και προσφορα αυτης της μεριδας στρατιωτικης ιστοριας που ελειπε για χρονια απο την ευρυτερη πληροφορηση,τουλαχιστον για μενα.
     Ουτε εγω ημουν το 74,απλα ζω σε ενα μερος που ολα αυτα και τα μετεπειτα γεγονοτα και τα συνεπακολουθα αυτων που μπορει να ειναι μικρα και ασημαντα για καποιους, ειχαν ενα εντονο αποτυπωμα και χαρακτηρα που δεν ειναι ευκολο να γνωριζει ο καθενας.
     Καμια διαθεση να υποτιμησω την πλευρα μας η να εξυψωσω τους τουρκους.Αν μπορουμε μεσα απο τις γνωστες αυτες αδυναμιες να κανουμε κατι καλυτερο,καλως να γινει.
     Η παραπληροφορηση σε τετοιες περιπτωσεις,για διαφορετικους λογους, παντα οργιαζει,καλο ειναι να μπαινουν και καποια πραγματα στη σωστη τους βαση.Απο το C-130 που επεσε στην Κυπρο(!) μεχρι την αποστολη ΟΥΚ στα τουρκικα παραλια που εσφαξαν ολοκληρα χωρια για εκδικηση.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Και εσύ πολύ σωστά καταθέτεις ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη σου,διότι έτσι υποψυλλιαζόμαστε και πλουτίζουμε και τον προβληματισμό μας.
      Να θυμάσαι όμως πάντοτε,ότι ἡ κινητοποίηση ενός στρατιωτικού οργανισμού είναι μία πολύπλοκη διαδικασία,ακόμη και για στρατούς που δέν είναι κολοσσιαίοι.
      Ακόμη και στατιστικά να το δείς,κάποια πράγματα θα πάνε στραβά,και ιδίως μετά από χρόνια χαλαρώσεως.
      Το κρίσιμο αξίωμα είναι ότι κάποιοι τερμίτες στις κατάλληλες θέσεις,μπορούν να βραχυκυκλώσουν μονάδες,σχηματισμούς,στρατούς ολόκληρους,και χωρίς να μπορείς να τους απευθύνεις βάσιμες κατηγορίες.
      Από τον ανεκδιήγητο Γεωργίτση,που άφτασε στο σημείο να αμφισβητεί αναφορά υφισταμένου του ότι «δεχόμαστε επίθεση»,εκείνος έτεινε το ακουστικό έξω από το παράθυρο,για να ακούσει ὁ περί οὖ τους πυροβολισμούς,κι ὁ Γ.απάντησε «και πού ξέρω εγώ ότι δέν έβαλες τους δικούς σου να πυροβολάνε;».
      Μέχρι και τους «κάποιους,που για άλλους λόγους κήρυξαν γενική επιστράτευση»(διατύπωση Ιωαννίδη στον Φάκελο της Κύπρου).
      Πρόσεξε,ούτε κἄν ὁ «αόρατος δικτάτωρ»,ὁ «πειραγμένος»,και μετά βεβαιότητος αδίστακτος,δέν βρήκε το θάρρος να τους κατονομάσει.
      Τελικά,ἡ προδοσία της Κύπρου εύκολα αποκωδικοποιείται με βάση και την εμπειρία του μνημονίου:το χρεώθηκε ένας,το αγάπησαν όλοι.

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Φίλε μου, θα είχαν οι τουρκοι ανεφοδισμό με καίκια και ελικόπτερα και υπο συνθήκες αεροναυτικής μας κυριαρχίας; Νομίζω η τελευταία θα έλυνε το πρόβλημα ακόμα και σε περίπτωση απώλειας νήσου. Θα έκανε την ανακατάληψη εύκολη.

 • manolis

  Αξιζει μια μικρη αναφορα στο 5ο υποβρυχιο της Ναυτικής Αγγελίας Κίνησης Υποβρυχίων (Subnote) της 19ης Ιουλίου 1974, τον μολις αφιχθεντα στη Ελλαδα Κατσωνη (S115)! O Κατσωνης ηταν αμερικανικο ωκεανιο υποβρυχιο 2000 τονων του Β’ΠΠ (πρώην USS «Remora») , αναβαθμισμενο ομως στην κλάση «Guppy ΙΙΙ» (SS-487) συμφωνα με τα διδαγματα του πολεμου απο τα γερμανικα υποβρυχια. Παραδόθηκε στο ΠΝ στις 29 Οκτωβρίου 1973, ακολουθησε η εκπαιδευση του πληρωματος στις ΗΠΑ και μετα απο εναν επικο -για υποβρυχιο τετοιας ηλικιας- πλου ολου του Ατλαντικου και της Μεσογειου , κατεφθασε στο Ναύσταθμο Σαλαμινας την σημαδιακη ημερα της 19ης Ιουλίου 1974. Ανεφοδιαστηκε την ιδια μερα στο ναυσταθμο εν μεσω φρενιτιδας και με την ανωτερω επειγουσα διαταγη, απεπλευσε αμεσα για να αναλαβει κατευθειαν πολεμικη περιπολια ανοικτα στα στενα του Ελλησποντου ! Τον Οκτωβρη του 1974, οταν τα ελληνικα υποβρυχια χαλαρωσαν καπως απο τις πολεμικες περιπολιες, το πληρωμα του Κατσωνη συμπληρωνε εναν ολοκληρο χρονο εντατικης προσπαθειας μεσα στο υποβρυχιο του…

  • Cynaegeirus

   Έπος

   Το πλήρωμα του Αβέρωφ έμαθε να βαράει στον πλου προς την Ελλάδα

   Κόσμο έτοιμο έχουμε και θα έχουμε για τα πάντα.

   • oxia77

    Σωστός ο Μανώλης παρακάτω για την εκπαίδευση του πληρώματος του Αβέρωφ. Εγώ μόνο θα πω ότι καλό να βασιζόμαστε στα πλεονεκτήματα της φυλής μας (φιλότιμο, ατομική ικανότητα κλπ) θα ήθελα όμως, εφόσον να δείχναμε και λίγο καλύτερο προγραμματισμό.

 • lakis komninos

  Μια διευκρινιση θα ηθελα απο οποιον τυχον γνωριζει. το Λεσβος ειχε εντολη να βαλλει κατα των τουρκικων θεσεων ή ηταν πρωτοβουλια του κυβερνητη του καθως βλεποντας την τραγωδια να εκτυλισσεται ,αποφασισε να μην μεινει απαθης, εστω και αν αυτο θα μπορουσε να εχει βαρυτατες συνεπειες? Και εξηγουμαι. Εφοσον ειχε εντολη να βαλλει ,τοτε πραγματικα ειναι εξωφρενικο να επιτρεπει η Αθηνα σε ενα αρματαγωγο να χτυπαει με σφεντονα τους τουρκους ,οταν εχει στην περιοχη μια αγελη υποβρυχια. Εφοσον δεν ειχε εντολη τοτε ισως θα επρεπε να αναζητησουμε στους κυβερνητες του Λεσβος και των υποβρυχιων τις οποιες διαφορες αντιληψης σχετικα με την αποφαση να δρασουν ή οχι. Καταλαβαινω πως ενας στρατιωτικος εκτελει παντα εντολες και πως αυτο που αναφερω ειναι ισως επιδερμικο και θα επρεπε να συνυπολογισθει και με αλλους παραγοντες οπως τη δραση του ΠΝ των ΗΠΑ ,αλλα τελικα εχουμε δει πως στην ιστορια συμβαλλουν τα μεγιστα αυτοι οι οποιοι εδρασαν την καταλληλη στιγμη,ή οχι…

  • Spyros Poli

   O Κυβερνήτης του Λέσβος πήρε πρωτοβουλία και έβαλε κατά των Τουρκικών θέσεων διότι είχε τακτική εικόνα και επαφή με τις Ελληνικές δυνάμεις που μάχονταν, κάτι που οι διοικητές των υποβρυχίων μας δεν είχαν την δυνατότητα να έχουν.

   • Ναυτης

    https://uploads.disquscdn.com/images/2e2641f4f094d8fe566af60cfaafde7544f68d7edc5b6ae143166f5b1aa03fef.jpg το δοξασμένο πυροβόλο 41 του ΛΕΣΒΟΣ που έβαλε κατά των Τούρκων στην Κύπρο η φωτογραφία είναι το 1987 μετά από βολή!!

   • Ναυτης

    Ο Χανδρινος στο πολεμικό ημερολόγιο του πλοίου γραφή ότι αφού του το ζήτησαν από την ξηρά με δικιά του προτοβουλια έδωσε διαταγή να βάλουν τα πλωρια μποφόρ του πλοίου κατά του Τουρκικού θύλακα μουταλα στην Πάφο έριξε γύρω στα 900 βλήματα κατά δύο ώρες έριχνε …μετά σαν γάτα που ήταν ήξερε ότι θα των έψαχνε όλοι η Τουρκική Αεροπορία και άρχισε να κινείται προς Αίγυπτο…μέσα στην συνχυση που προκαλεσε οι Τούρκοι βύθισαν ένα δικό τους Αντιτορπιλικό και αχριστεψαν άλλα δύο !! https://uploads.disquscdn.com/images/c82d4966095d75a96bb293123add0c6cf79e0ac3ffb743eb626f902385a79f61.jpg

    • manolis

     Αξιζει να αναφερθει η τελευταια παράγραφος του πολεμικού ημερολογίου του Λεσβος, ακριβώς όπως διατυπώθηκε απο τον Κυβερνήτη Χανδρινο :
     «..Περαίνων (τελειωνοντας) την εν λόγω έκθεσιν, επιθυμώ να αναφέρω ότι ως διαπίστωσα, το ηθικόν του Έλληνος, η ψυχραιμία και η τόλμη αυτού, ευρίσκεται εις υψηλόν βαθμόν. Δεν θα ήτο υπερβολή να γράφω ότι άπαντες οι επιβαίνοντες του πλοίου Αξιωματικοί,
     Υπαξιωματικοί και οπλίται εν ουδεμία περιπτώσει απώλεσαν το θάρρος των και την πίστιν προς τα ιδεώδη της φυλής. Ιδιαιτέρως εθαύμασα το θάρρος των επαναπατριζομένων οπλιτών του Σ.Ξ., οίτινες καίτοι είχαν
     συνειδητοποιήσει ότι επέστρεφον εις τας οικίας των, με έξαλλον
     ενθουσιασμόν και αλλαλαγμούς χαράς, εδέχθηκαν την, απο του στόματός μου, πληροφορίαν περί της επανόδου των εις την Κύπρον, προς ενίσχυσιν των μαχομένων συναδέλφων των εναντίον των εχθρών του γένους».

     • Ναυτης

      https://uploads.disquscdn.com/images/a5fc020c5f7a70c0d23e9f365260f6dbf296a2390456b185e6bd74ddc814044e.jpg Εδώ ο υποφενομενος σαν σκοπευτής στο δοξασμένο δεξί πλωριό μποφόρ του ΛΕΣΒΟΣ την ώρα των βολών κατά στόχου αέρα ( ανεμουριο που το έσερνε Ντακότα ) μάλιστα η βολές ήταν πολύ καλές πήραμε και Bravo Zulou από τον ΔΑΠ ( Διοικητής Πλοίων Αποβασεων )που επέβαινε τότε στο Δ/Π Ναυκρατουσα και παρακολουθούσε την άσκηση των Αρματαγωγων και τιμητική άδεια από τον Κυβερνήτη του ΛΕΣΒΟΣ η φωτογραφία είναι από άσκηση αιγιαλος του 1987 !!!

     • manolis

      Εξαιρετικο υλικο παντα απο το φιλο Ναυτη. Mια απορια, ο σκοπευτης δεν επρεπε να ειναι αυτος που φορα το Mk2 Talker ?

  • manolis

   O Κυβερνήτης του Λέσβος, ειχε εντολη να αποβιβασει τους απολυομενους οπλιτες της ΕΛΔΥΚ που προοριζοταν για επιστροφη στην Ελλαδα. Δεν ειχε εντολη για βολες πυροβολων οποτε ηταν πραγματι δικη του πρωτοβουλια , κατοπιν πιεσεων απο τους ελληνοκυπριους της Παφου. Μια απο τις συνεπειες της πρωτοβουλιας του , ηταν οτι στη δεκαετια του ’80 μετατεθηκε στην …Αγκυρα, με οτι αυτο συνεπαγοταν.

   Τα υποβρυχια δεν μπορουσαν να κανουν κατι απο τα 45 μιλια που εφτασαν. Επισης τα ΥΒ εκ φυσεως εχουν γενικα μειωμενη αντιληψη του ευρυτερου πολεμου και στηριζονται περισσοτερο σε διαταγες. Εαν εβαλλαν εναντιον των τουρκων, φαινεται οτι αυτο θα συνεβαινε ΜΕΤΑ την καταπαυση του πυρος, πραγμα που θα αλλαζε την πορεια των πραγματων. Πρωτοβουλια για πυρ εναντιον του εχθρου ανελαβαν και οι πιλοτοι των F-5A που κατερριψαν το F-102 στο Αιγαιο.

   • M.K.E

    Δεν νομιζω να ηταν πρωτοβουλια η καταρριψη του τουρκικου μιας και ειχε προηγηθει η αποτυχημενη βολη του αλλα εφαρμογη των κανονων εμπλοκης.

 • Snt.Domingo

  Η ζημιά της απώλειας εδάφους καθεαυτήν είναι το ένα.

  Η αλλαγή που προκάλεσε όλη αυτή η τραγωδία στην εύπλαστη τότε νοοτροπία του ελληνικού λαού είναι μια άλλη ζημιά που δεν μπορεί να προσμετρηθεί. Η αίσθησή μου είναι πως μόνο μικρή δεν είναι.

  • manolis

   Η ηττοπαθεια εναντι της Τουρκιας, ξεκινησε ακριβως τοτε. Εως εκεινη τη στιγμη, θεωρουταν βεβαιο οτι η Κυπρος θα προσαρτουταν στην Ελλαδα αργα ή γρηγορα με το καλο (συνθηκη) ή με το κακο (πολεμος) εκπληρωνοντας προαιωνιους ποθους. Φυσικα σημερα ουτε αυτο υφισταται. Αλλο καταλειπο της χουντας γενικοτερα, ειναι η καχυποψια εναντιον των ΕΔ σε ολη την μεταπολιτευτικη περιοδο. Να θυμισω οτι ακομα και εν ετει 2011(!), ο τοτε πρωθυπουργος και ο ΥΠΕΘΑ, επικαλεστηκαν -ανυπαρκτο- επικειμενο πραξικοπημα των αρχηγων του Γενικου Επιτελειου , για πολιτικο τους ωφελος…

 • Dimitris S.

  Αυτά, αλλά και άλλα έγγραφα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ετήσιας επετείου, τόσο στην Κύπρο, όσο και εδώ. Εδώ μάλιστα πολύ περισσότερο. Καλές οι σημαιούλες με τη ματωμένη Κύπρο και το «δεν ξεχνώ», αλλά ακόμα καλύτερη η εντύπωση στη συνείδησή μας αυτής της ξεφτίλας που έλαβε μέρος τότε. Προς επίρρωση όλων των γνωστών «μοιρολογιών», ίσως αυτές οι αποκαλύψεις συμβάλλουν στην αποτίναξη του ραγιαδισμού και των φοβικών συνδρόμων. Θα είναι το πρώτο βήμα για να ξεφύγει η άμυνα από το τέλμα. Γιατί αυτό που δείχνουν τα συγκεκριμένα γεγονότα είναι έλλειψη βούλησης, όχι ικανότητας, ούτε μαστιγίου από τις ΗΠΑ, ΗΒ. Το χέρι ήταν οπλισμένο, αλλά έτρεμε πολύ φαίνεται και πήρε ο διάολος ένα νησί και πόσες χιλιάδες ψυχές. Ντροπή αιώνια.

  • LaM

   Από το «δεν ξεχνώ», θα προτιμουσα το «έμαθα και δεν θα ξαναγινει»..

 • cretanmacedonian

  Τα συμπερασματα που μπορουμε να αντλησουμε απο το 1974 ειναι οτι ενω τοτε ειχαμε τα υπερσυγρονα , T-209 , οπως τωρα τα T-214 αυτα δεν εδρασαν .Αρα σημασια δεν εχει τοσο το τι οπλικα συστηματα εχεις αλλα αν εισαι διατεθημενος να τα χρησιμοποιησεις και πως . Γιατι περα απο τα γεγονοτα των ανακλησεων των υποβρυχιων σημασια εχει και ο σχεδιασμος της αποστολης. Εστω και εαν το σχεδιο εμεινε στα χαρτια , για αλλους λογους, το ΓΕΝ τοτε θα επρεπε να προνοησει ενα τουλαχιστον υποβρυχιο να βρισκεται πιο κοντα στην Κυπρο. Στον πολεμο ο χρονος ειναι χρημα.

  • cretanmacedonian

   Επανερχομενος στο θεμα των μαθηματων-συμπερασματων που πρεπει να αποκομισουμε απο τις επιχειρησεις του 74 θα ηθελα να προσθεσω τα εξης:
   Ειναι αποδεκτο οτι υπηρξε προδοσια στην Κυπρο απο μερους Ελληνων αξιωματικων(ανωτατων) , ειναι επισης αποδεκτο οτι οι ΗΠΑ -Βρατανια υποστηριζαν τους Τουρκους , παρ ολα αυτα ομως δεν πρεπει να παραβλεψουμε καποια σημαντικα λαθη-παραλειψεις της ελληνικης πλευρας αλλα και καποια θετικα της τουρκικης.
   Ενα πολυ μεγαλο λαθος στρατηγικης που πιστευω οτι εκρινε εν πολλοις και το αποτελεσμα ηταν η επιλογη του ΓΕΕΦ να μην στειλει το συνολο των δυναμεων του εναντιων του προγεφυρωματος αλλα διεσπειρε τις δυναμεις του εναντιων των τ/κ θυλακων. Ο μοναδικος θυλακας που ηταν ακρως επικυνδυνος ηταν αυτος της Αγυρτας-Λευκωσιας . Τι θα γινοταν αν επιβιωναν σε πρωτο χρονο οι θυλακες σε Λεμεσσο, Λαρνακα , Παφο; θα καταλαμβανονταν σε δευτερο χρονο σιγουρα αν εξαλειφονταν το προγεφυρωμα στο Πεντεμιλι.Απο μονοι τους δεν αποτελουσαν απειλη.
   Αυτο θα πρεπει να μας παραδειγματισει γιατι σε ενδεχομενο πολεμο στο μετωπο της θρακης οι οποιοι θυλακες συνιστουν ναι μεν σημαντικοτατη απειλη αλλα πρωτιστως θα πρεπει να αποκρουστουν οι τουρκοι στο ποταμι.
   Αν νικησουμε εκει οι θυλακες θα εξαλειφθουν αργα η γρηγορα.(παρ πλα χρειαζεται μεγαλη προσοχη στην θρακη)
   Δευτερον οσον αφορα τον θυλακα της Αγυρτας , πιαστηκαμε αδιαβαστοι , οσον αφορα την αμυντικη προετοιμασια των τουρκων .Οπως χαρακτηριστικα ειπε σε συνεντευξη του ελληνας αξιωματικος της περιοδου » καποιοι στο 2ο γραφειο δεν εκαναν καθολου καλα την δουλεια τους».
   Τριτον η αποδοση των επιστρατευομενων μοναδων ηταν κατω του μετριου ακομα και η επιστρατευομενη μοιρα καταδρομων δεν ειχε την ιδια αποδοση. Μπορει οι επιστρατευομενοι να ειχαν ηψηλο ηθικο στην αρχη αλλα αργοτερα κατερευσαν στο πεδιο της μαχης.
   Αυτο θα πρεπει να μας παραδειγματισει γιατι σημερα στα χαρτια ο ΕΣ εχει αρκετες επιστρατευομενες μοναδες οι οποιες ομως ειναι αμφιβολου μαχητικης ικανοτητας(δεν αναφερομαι σε εφεδρους που θα πανε σε υπαρχουσες μοναδες αλλα για εξ ολοκληρου επιστρατευομενες)
   Ας δουμε λοιπον και την αποδοση των τουρκων. Διαβαζω απο πολλους φιλους οτι αν τα υποβρυχια εφταναν στην περιοχη τα αποτελεσματα θα ηταν διαφορετικα και οτι οι τουρκοι θα κατερεαν. Μπορει ναι μπορει και οχι . Οι τουρκοι στην μεταξυ τους αεροναυμαχια στην Παφο εχασαν 3 αντιτορπιλικα ( εκτος μαχης εννοω) και καποια αεροσκαφη, σημαντικοτατες απωλειες αλλα δεν κατερευσαν ουτε το βαλαν στα ποδια. Επισης να θυμισω την αντιδραση τους στην ηρωικη εφοδο των τορπιλακατων του Τσομακη την πρωτη ωρα. Τις περιμεναν και αντεδρασαν , αρα ποιος λεει και με τι στοιχεια οτι τα υποβρυχια θα εκαναν σιγουρο περιπατο; θα ηταν καλυτερα απο το τιποτα που συνεβει τοτε αλλα μπορει να μην εκρινεν τον πολεμο.
   Κλεινοντας , επελεξαν για αποβαση ενα δυσκολο σημειο( κατω απο τον Πενταδακτυλο) και οχι ενα πιο ευκολο (Αμμοχωστος ) οπως εμεις περιμεναμε. Αυτο σε συνδυασμο με τον σχεδιασμο της «Βαριοπουλας» 40 χρονια αργοτερα πρεπει να μας πει κατι για τον επιτελικο τους σχεδιασμο .
   Το να λεμε οτι πι Τουρκοι ηταν μπουνταλαδες και νικησαν μονο και μονο επειδη μας προδοσαν οι σμερικανοι ειναι ακρως επικινδυνο.
   Μεσα στην πικρα μας για την ηττα , την προδοσια εντος και εκτος ξεχναμε να δουμε τα γεγονοτα με καθαρη ματια ουτως ωστε , οπως εγραψε καποιος φιλος, να μην ξανασυμβει 74!

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Μια ένσταση μόνο, τα Τ209 ήταν μη αντιμετωπίσιμα από τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις. Θα έκαναν σκοποβολή ανεντόπιστα, οπότε τέρμα αποβατικά και αντιτορπιλλικά. Αν το συνδυάσουμε και με την ενδοτουρκική αεροναυμαχία, ουσιαστικά θα τελείωνε το ΤΝ. Η χουντική στρατιωτική ηγεσία ακύρωσε τελευταία στιγμή και νυκτερινό αεροπορικό κτύπημα στα τουρκικά αεροδρόμια, τύπου Μοκέντ. Η ΤΗΚ τότε δεν πετούσε βράδυ …

 • Επικηρυγμένος τότε από την Τουρκία για το βομβαρδισμό του τ/κ θύλακα στην Πάφο, ο Χανδρινός τοποθετήθηκε Ναυτικός Ακόλουθος στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα (01/08/1984 – 27/08/1986). Τον Μάιο του 1986 και ενώ επέστρεφε από την Τουρκία, ενεπλάκη σε ένα περίεργο τροχαίο λίγο έξω από την Κομοτηνή, από το οποίο έμεινε παράλυτος και δεν ανάρρωσε ποτέ. Η τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τον αποστράτευσε με τον βαθμό του Πλοιάρχου όταν σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι της ΣΝΔ, χωρίς καν να έχουν πολεμική δράση, αποστρατεύονται τουλάχιστον ως Αρχιπλοίαρχοι.

  • Cynaegeirus

   Ήμουν στην τσίτα απο το πρωί με το άρθρο τώρα με έφτιαξες και για το απόγευμα… γρρρρρ

  • Ναυτης

   https://uploads.disquscdn.com/images/03b3adcecf3991e6358f225484b15c7dc36f50d90d8c0dad76ed4d63fef0f329.jpg Το θρυλικό και δοξασμένο ΛΕΣΒΟΣ μπορεί να ήταν ένα παλιό ( τότε ήταν 31’χρονων ηταν κατασκευης του 1943 ) ασήμαντο αργοκινητο (είχε μέγιστη ταχύτητα με ήρεμη θάλασσα 11 κόμβους ) Αρματαγωγό αλλά απέδειξε ότι αν έχεις ανδριομενους για πλήρωμα το έκαναν να μοιάζει με αεροπλάνοφο που σκόρπισε με την δράση του τόσο φόβο στον αντίπαλο που μες στον πανικό ξέρουμε τη έκανε … Τιμή και δόξα στο Κυβερνήτη Πλωτάρχη τότε Ναυαρχο ΧΑΝΔΡΙΝΟ (μπορεί να αποστρατεύτηκε Πλοίαρχος αλλά για όλους εμάς ήταν Ναύαρχος έτσι τον γράφουμε όλοι ) και στο πλήρωμα του πλοίου !!

 • KonTim

  Απλώς να προσθέσω πως σύμφωνα με ό,τι έχει γραφεί κατά καιρούς στον ειδικό Τύπο,τα υποβρύχια Type 209/1100 αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το Σύστημα Διευθύνσεως Βολής τους που έγινε η αιτία να αναπτυχθεί αργότερα από το ΚΕΤΕΝ και την κατασκευάστρια εταιρεία το ΣΔΒ «ΚΑΝΑΡΗΣ» προς αντικατάσταση του.Έτσι ο ισχυρισμός πως «όλα τα εχθρικά πλοία θα πήγαιναν στον πάτο» είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμος.Επίσης φαίνεται να υποτιμάται η ανθυποβρυχιακή ισχύ που συνιστούσαν τα συνοδεύοντα την αποβατική νηοπομπή πλοία,ενώ εντύπωση προκαλεί πως στόχοι προτεραιότητας αποτελούσαν κατά σειρά τα αντιτορπιλλικά και μετά τα αποβατικά-ταπεινή μου γνώμη πως έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Τα Τ-209 είναι τα πλέον αθόρυβα και δυσκολοεντόπιστα υποβρύχια του 20ού αιώνα,το 1982 έβαλλαν ανεντόπιστα τορπίλες κατά της βρεττανικής αρμάδας,οἱ τορπίλες δέν εξεράγησαν,αλλά το «Salta» επέζησε ανελέητου κυνηγητού και 200 ανθυποβρυχιακών όπλων,και όλα αυτά απέναντι στο RN του 1982,και όχι το TDK του 1974.
   Ακόμη και σήμερα,τα Τ-209 καταφέρνουν να φωτογραφίζουν ανφάς και προφίλ αμερικανικά αεροπλανοφόρα.και το U.S.Navy σφυρίζει ακατάληπτα.

   Ἡ προσβολή πρώτα των αντιτορπιλικών,έχει για το υποβρύχιο ζωτική σημασία για την εξασφάλιση επιβιώσεως,επειδή με τα τότε βεληνεκή τα υ/β θα πλησίαζαν αρκετά,ώστε μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό τα εχθρικά Α/Τ θα μπορούσαν έστω και στο περίπου να μαντέψουν πιθανές θέσεις,και να εξαπολύσουν όπλα περιοχής,όπως τα ανθυποβρυχιακά πολύβομβα (Hedgehog).
   Έστω και μία ρωγμή χιλιοστών θα μπορούσε να αχρηστεύσει το υποβρύχιο μεσοπρόθεσμα,γαι τον λόγο αυτό το σίγουρο-σίγουρο,πρώτα τα Α/Τ,και μετά τα ανυπεράσπιστα και αργοκίνητα αποβατικά.
   Το αντίθετο θα ίσχυε σε αεροπορική προσβολή,εφόσον τα Α/Τ δέν θα αποτελούσαν πρώτη απειλή για τα α/φ.

   • manolis

    «…με τα τότε βεληνεκή»…Ωχ, και με τα τωρινα βεληνεκη (τορπιλων)…

   • KonTim

    Οι τορπιλες που έβαλε το αργεντινικό υποβρύχιο Type 209 στον πόλεμο των Φώνκλαντς αστόχησαν και όχι απέτυχαν να εκραγούν(αν τα ξέρω καλά).Οι λόγοι σχετίζονταν με το ελλαττωματικό σε σχέση με τις προδιαγραφές ΣΔΒΤ και με το γεγονός ότι εβλήθησαν μόνο με στοιχεία παρεχόμενα από παθητικό σόναρ.

    • GES

     Το σύστημα βολής του San Luis ήταν εκτός λειτουργίας σχεδόν από την αρχή της αποστολής του και όχι ελαττωματικό. Μια τορπίλη τουλάχιστον πρέπει να βρήκε τον στόχο της (HMS Arrow) αλλά δεν εξερράγη. Βολές εκτός προδιαγραφών βάθους, αποκοπή καλωδίων και λάθος συνδεσμολογία των τορπιλών πριν την φόρτωση που δεν επέτρεψε στις τορπίλες να οπλίσουν, θεωρούνται οι πιθανότερες αιτίες της αποτυχίας του San Luis να επιφέρει κάποιο πλήγμα.

   • Cynaegeirus

    Οι αργεντινοί είχαν απο ότι έχω διαβάσει τοποθετήσει λάθος απάρτια των τορπιλών στις κεφαλές τους με αποτέλεσμα να ακολουθούν 180 μοίρες αντίθετη πορεία απο αυτή που έστελνε το σύρμα

    Φυσικά και τα 209 είναι αθόρυβα και απόλυτος θάνατος για ότι επιπλέει.

    τα 214 είναι καλύτερα ακόμα

   • GES

    Με φόρτο 6 SST4, πιστεύω πως ο κυβερνήτης, παρά τη διαταγή, θα έκανε πρώτα βολή εναντίον των μεταγωγικών (αν έβρισκε)

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι οἱ SST-4 έπρεπε να είναι ρεζερβέ για τους πιό δύσκολους στόχους;

     • GES

      H SST4 ήταν η καταλληλη επιλογή για στόχο επιφανείας και όχι η Mk37. Επίσης, ο σημαντικότερος και κύριος στόχος ήταν τα μεταγωγικά.

  • SierraZulu

   Είναι γεγονός ότι το ΣΔΒ της SIGNAAL αντιμετώπιζε τότε «παιδικές ασθένειες». Πιθανώς λοιπόν ο Κυβερνήτης να μη χρησιμοποιούσε τις SST4, άλλωστε γιαυτό μιλούσε για 50% ευστοχία. Κανένα πρόβλημα, μην ξεχνάμε ότι και τo SSN του RN στα Φώκλαντ (10 χρόνια αργότερα) τ/λ ευθυτενούς τροχιάς χρησιμοποίησε.

 • manolis

  Ειναι γενικοτερο συμπερασμα αυτο, δεν ειναι μια υποθεση. Σε αυτο βοηθησε το οτι το αρματαγωγο δεν επιασε λιμανι για να κατεβασει τον κοσμο (ορθα, γινοταν πολεμος), αλλα κατεβασε αποβατικες ακατους και οι παλιουρες ΕΛΔΥΚαριοι εκαναν κανονικη αποβαση στην Παφο! Επισης ηταν μιλημενοι να πουν οτι ειναι στρατος που ηρθε απο την Ελλαδα για ανυψωση ηθικου! Εντελει, ακομα και οι ιδιοι οι τουρκοι, δεν μπορουσαν να πιστεψουν οτι η Ελλαδα θα αφηνε την Κυπρο αβοηθητη και δεν θα εστελνε στρατο εστω και κατοπιν εορτης…

 • KonTim

  Έχετε δίκιο στο σχόλιο σας για το ΣΔΒ «ΚΑΝΑΡΗΣ».Εκ παραδρομής υπέπεσα στην σύγχιση του με το αρχικό το οποίο όντως εμφάνιζε πρόβλημα και αντικαταστάθηκε με νέο το οποίο αναπτύχθηκε από το ΚΕΤΕΝ και την κατασκευάστρια εταιρεία ΠΡΙΝ την υποβολή του υποβρυχίου σε ΕΜΖ.

 • πανος

  Ο κυβερνητης του Γλαυκος ειχε δωσει συνεντευξη για το τι εγινε τοτε

  ν τελικά τα υποβρύχια είχαν εμπλακεί με τα τουρκικά πλοία, θα μπορούσαν να επιφέρουν αποφασιστικό πλήγμα κατά της απόβασης στην Κύπρο; Το υποβρύχιο διέθετε 13 τορπίλες. Αν είχα ποσοστό επιτυχίας 50% που είναι κάτι πολύ μικρό, σημαίνει ότι θα είχαν ακινητοποιηθεί ή βληθεί ή βυθιστεί 3 -4 ή και πέντε αντιτορπιλικά. Για εμένα αυτό ήταν ικανό να σταματήσει ό,τιδήποτε άλλο, γιατί δεν θα είχαν την υποστήριξη που χρειαζόντουσαν. Και αφού είμασταν δύο υποβρύχια, υπολογίζω ότι θα είχαμε επιφέρει ζημιά σε 6 έως 8 πλοία δικά τους. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν….

  Όταν λάβατε το σήμα κύριε Γαβριήλ για την ανακοπή της πορείας του υποβρυχίου προς την Κύπρο, βρεθήκατε σε κάποιο δίλημμα να μην υπακούσετε; Τι πιστεύετε ότι θα είχε γίνει αν δεν υπακούγατε και πλέατε προς την Κύπρο; Σε δίλημμα, βρέθηκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να παραβώ το σήμα. Διότι δεν είχα τα στοιχεία, δεν μπορούσα να εκτιμήσω την όλη κατάσταση με πληροφορίες, τι ακριβώς γινόταν. Τα στοιχεία αυτά όμως τα είχαν στο Αρχηγείο του Ναυτικού. Επομένως όσο και μέσα μου να ήθελα να παραβώ την εντολή, τελικά επεκράτησε η λογική του ότι δεν έπρεπε να την παραβώ και υπάκουσα στην εντολή. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι τελικά ήταν το σωστό. Και ως απεδείχθη μάλλον δεν ήταν το πιο σωστό που μπορούσε να γίνει. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για έναν κυβερνήτη υποβρυχίου, προτού γίνει ένας πόλεμος, να προκαλέσει έναν πόλεμο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκιας και να είναι αυτός ο οποίος θα είναι η αιτία να γίνει ένας πόλεμος. Εάν μεν νικούσαμε, σωστά θα είχα αποφασίσει. Εάν χάναμε, θα είχα αποφασίσει λάθος. Είναι μεγάλο το δίλημμα και μεγάλη η απόφαση που πρέπει να λάβεις για να παραβείς μια τέτοια εντολή. Εν καιρώ πολέμου υπάρχει η πιθανότητα να παραβείς αρκετές εντολές. Αλλά προτού κηρυχτεί πόλεμος, δεν νομίζω – γιατί μετά από τόσα χρόνια το σκέπτομαι και με απασχολεί – ότι θα έπρεπε να παραβώ την εντολή που είχα λάβει από το Αρχηγείο Ναυτικού, γιατί δεν είχα τις πληροφορίες, που έπρεπε να έχω…

 • Ναυτης

  https://uploads.disquscdn.com/images/49222cfa4b3c6d82c6560da4ca379157f5121aca18e8428d0aa0302b79308788.jpg Φωτογραφία Τουρκικού Αντιτορπιλικόυ μέσα από το περισκόπιο του Υ/Β Γλαύκος τον Ιούνιο του 1974 στον όρμο Σπετσών σε Νατοϊκή άσκηση ένα μήνα πριν τα γεγονότα της Κύπρου το συγκεκριμένο Τουρκικό Α/Τ έπαθε σοβαρές ζημιές τον Ιούλιο του 1974 μετα από βομβαρδισμό από την Τουρκική Αεροπορία η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Αμαλίας Χανδρινου αδελφή του Κυβερνήτη του ΓΛΑΎΚΟΥ .

 • Ναυτης

  https://uploads.disquscdn.com/images/a53aa6c1586844abcee769b9a9526fb085e7337722babe079ef5986f49b44b1a.jpg Ο Κυβερνήτης του υποβρυχίου Πλωτάρχης τότε Βασίλης Γαβριήλ στο δωμάτιο Κυβερνήτη του ΓΛΑΎΚΟΥ

 • Θα μου επιτρέψετε να θίξω την αεροπορική πτυχή του Κυπριακού δράματος, το οποίο αποτέλεσε το σημαντικότερο πρόβλημα του Ελληνισμού εδώ και μισό αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, την παρεμπόδιση των F-4E Phantom από το να αναλάβουν δράση, όπως άλλωστε και τα Υ/Β.
  Από το τέλος του ’73 είχαμε ήδη ορισμένα Α/Φ F-4E και εκπαιδευμένους Ιπταμένους, άρτι αφιχθέντες από ΗΠΑ. Κι άλλοι Ιπτάμενοι και Α/Φ ήρθαν αργότερα, εντός του ’74 (πριν τα γεγονότα). Σαφώς και δεν υπήρχε ετοιμοπόλεμη Μοίρα. Όμως, το Phantom δεν συγκρινόταν με ο,τιδήποτε άλλο τότε. Simple as that.
  Νομίζω ότι ακόμα και η ελάχιστη δράση από τα Υ/Β (που ήταν ετοιμοπόλεμα) ή τα Phantom θα είχαν αλλάξει άρδην τον ρουν της Ιστορίας…
  Σας παροτρύνω να δείτε την πρόσφατη συγκλονιστική συνέντευξη του Πτχου (Ι) ε.α. Μ. Κωστάκου:
  http://www.militaire.gr/%cf%84%ce%b1-f-4-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%ae%ce%b3%ce%b1%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1/
  Είχα την τιμή να τα ακούσω δια ζώσης στο ΓΕΑ πριν από 5-6 έτη και χαίρομαι που ο Πτέραρχος τα είπε δημοσίως. Ελπίζω όλα αυτά να μας γίνουν μάθημα, καθώς η σημερινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη… και σε λίγο καιρό, θα είναι ακόμα χειρότερη…

  • M.K.E

   Δεν το κατειχαμε το φαντομ τοτε,κακα τα ψεμματα.Αυτο φανηκε τοσο απο το α/φος που καταστραφηκε τοτε οσο και απο τα υπολοιπα που χαθηκαν σε ατυχηματα-δυστυχηματα την δεκαετια του 80.
   Επισης,λαβε υποψιν σου οτι υπηρχαν τουρκικα αεροδρομια με πολλα α/φη στην περιοχη και αναποφευκτα δεν μπορουσαν να αντιμετωπιστουν,εστω και απο τα φαντομ,σαν αριθμος για ικανο χρονικο διαστημα.

 • Gasgoat13

  Ταπεινή άποψη του πιο μη στρατοκαβλου ατόμου! Οι υποβρυχιαδες δεν έπρεπε να γυρίσουν όταν ξέρουν 100% ότι οι τούρκοι τρώνε κόσμο στη Κύπρο.
  Όπως δεν πρέπει και οι πιλότοι να μην πατάνε το κουμπί όταν σκοτώνουν εν ψυχρό συναδέλφους τους μπροστά στα μάτια τους.
  Όταν ψάχνεις άλλοθι για να γλυτώσεις τη ζωή σου (θεμιτό) πάντα θα το βρεις!

  • GES

   Είναι η διαφορά του Αξκου από τον καουμπόι. Ευτυχώς, οι ΕΕΔ έχουν Αξκους

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἄν αυτό ίσχυε για μία φορά,σε κάποια πολύ συγκεκριμένη περίοδο,να το δεχθώ.
    Όταν 43 χρόνια θρηνούμε Σιαλμάδες και Ηλιάκηδες,μήπως είναι σάν να τους λέμε «μπάτε σκύλοι αλέστε;».

    • GES

     Ο ρόλος ενός χειριστή μαχητικού αφους δεν είναι να κάνει εξωτερική πολιτική και να παίρνει αποφάσεις τέτοιου είδους σε καιρό ειρήνης. Ενεργεί με βάση συγκεκριμένες εντολές και κανόνες εμπλοκής. Είναι παραπάνω από άδικο να ρίχνουμε σε αυτούς την ευθύνη για το αν έχουμε γίνει “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Είναι ντροπή να αφήνουμε υπόνοιες για τους συναδέλφους του Σιαλμά και του Ηλιακή που δεν «πάτησαν το κουμπί», είναι ξεφτίλα να γράφουμε ότι κάποιος ο οποίος κάθε φορά που απογειώνεται δεν ξέρει αν θα ξαναδεί την οικογένεια του ή που περνάει εβδομάδες μέχρι να δει ήλιο “ψάχνει άλλοθι για να γλιτώσει τη ζωή του”. Πραγματικά ελπίζω ο gasgoat13 απλώς να μας τρολάρει.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Διευκρινίζω κατηγορηματικά ότι δέν επιρρίπτω καμμία ευθύνη στους ιπτάμενους,αλλά σε όλους εκείνους που τους έχουν για αναλώσιμους,όχι για την Άμυνα,αλλά για την ανανδρεία την δική τους,δηλαδή πρωτίστως στην πολιτική ηγεσία.

     • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

      Κανείς δεν υπαινίσσεται δειλία. Απλώς στις ΕΔ υπάρχει τόσο απελπιστική τυπολατρία που έχουμε κάνει μάγκες τους γείτονες. (Με κάτι τέτοια παραλίγο το 12 να αφήναμε τη Σαλονίκη για να κρατήσουμε επαφή με τον εχθρό που το σκάει τρέχοντας). Υποθέτω ωστόσο ότι αν έφευγαν μια δυο φορές ακόμη κάποιοι πύραυλοι από τις θέσεις τους, όπως συνέβη με το ατύχημα τον Οκτώβρη του 1996, θα είχαμε για καιρό ησυχάσει από τις επιδείξεις του νταή της γειτονιάς. Όταν σηκώνει το αεροπλάνο τόσα g, πολλά συμβαίνουν.΄Άλλωστε, όποιος φοβάται τον πόλεμο, θα πολεμήσει με τους όρους του αντιπάλου. Αν όμως δείξεις δυο τρεις φορές ότι είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πας μακρυά την ιστορία, οι μαγκιές κόβονται μαχαίρι.
      ΥΓ. Τι έγινε με εκείνο το Su-24 που κατέρριψαν οι γείτονες στη Συρία; Πόλεμος; Ή γαργάρα; Γιατί εγώ βλέπω ότι τώρα οι ρώσοι πουλάνε και S-400 στην Τουρκία, Για να τους καταρρίψει και κανένα Su-34 την επόμενη φορά, προφανώς.

     • GES

      Γράφω ξανά ότι αυτό δεν είναι απόφαση που θα πάρει ένας χειριστής ή ένας κυβερνήτης. Μιλάμε πάντα για περίοδο ειρήνης και όχι για περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων όπου η καλύτερη εικόνα της κατάστασης που εκ των πραγμάτων έχει ο τοπικός διοικητής / χειριστής / κυβερνήτης αλλάζει τα δεδομένα.

      Πολλά συμβαίνουν όταν ένα αφος ελίσσεται με υψηλά g αλλά πύραυλοι μόνοι τους δεν φεύγουν. Οι χειριστές της ΠΑ είναι επαγγελματίες με υψηλό φρόνημα, αίσθηση καθήκοντος και πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της αποστολής τους.

      ΥΓ: Έχεις την εντύπωση ότι η κατάρριψη του Su-24 ήταν προσωπική απόφαση του τούρκου πιλότου;

     • tkostas

      «Είναι ντροπή να αφήνουμε υπόνοιες για τους συναδέλφους του Σιαλμά και του Ηλιακή»

      Μην παίρνεις όρκο μην παίρνεις όρκο μην παίρνεις όρκο (τρις)

     • GES

      Ευχαριστώ για το τριπλό ενδιαφέρον σου να μην γίνω επίορκος. Για να αποκτήσει όμως κάποια αξία αυτό που γράφεις και να φύγει από την κατηγορία της ατάκας δεν μας γράφεις επίσης τι παραπάνω γνωρίζεις για να μάθουμε κι εμείς οι απ’ έξω;

   • WB

    Δεν μιλαμε για απλες παραβιασεις ουτε θερμα επεισόδια αλλα οτι οι τουρκοι κανουν αποβαση και καταλαμβανουν ελληνικο εδαφος. Οποτε τι ειναι καλυτερο. Να εχουμε αξιωματικούς που ακουνε δειλους (προδοτες για αλλους) πολιτικους περιμένοντας μια εντολη που ποτε δεν θα ερθει αρα ως απλοι θεατες θα γυρισουν πισω εχοντας την συνηδηση τους καθαρη οτι επραξαν το καθηκον τους σαν υπακουα στρατιωτακια.? Ή αξιωματικους που τιμουν την στολη τους οπως ο πλοιαρχος του αρματαγωγού .? Η απαντηση ειναι γνωστη σε ολους μας οπως και τα αποτελεσματα.

  • Ναυτης

   https://uploads.disquscdn.com/images/18709dc5fb788412fd03afa04db180d60c478a5d50d525d104699170b9e4bdaa.jpg Gasgoat13 Πρώτον θέλει ψυχή για να είσαι μέλος πληρώματος υποβρυχίου. Όσοι έχουν μπει σε 209 καταλαβενουν τη γράφω. Στενότητα χώρου… Να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με άλλον μόνο ο κυβερνήτης έχει μια μικρή καμπίνα…..Να κάνεις κάνα μήνα να δεις φως ημερας όταν είσαι σε περιπολία……… Οι υποβρύχιοι είναι από άλλοι πάστα ανθρώπων…….Έχουν ατσάλινη θέληση και σιδερένια πειθαρχία………Το υποβρύχιο είναι άκρος επιθετικό όπλο μια λάθος εκτίμηση από τον Κυβερνήτη και θα γίνει ο λάθος πόλεμος. Έχουν εκπαιδευτεί να ακολουθούν τις διαταγές και τα σήματα που περνούν όταν είναι στο βυθό ……… δεν εχουν αντίληψη τη ακριβώς συμβαίνει στο έξω κόσμο γι’αυτό ακουλουθουν πίστα της ιφισταμενες διαταγές που περνούν. Ο Γαβριήλ ηταν απόγονος στρατιωτικής οικογένειας ο πατέρας του ήταν Στρατηγός και ήρωας του Αλβανικού έπους. Καλά έκανε και ακολούθησε της διαταγές έκανε με το παραπάνω τον καθήκον του. Η φωτογραφία είναι από εφημερίδα του 1976 όταν ακόμα το ΓΛΑΥΚΟΣ έκανε πολεμικές περιπολίες με Κυβερνήτη πάντα τον αημνηστο Γαβριήλ……….

 • Cynaegeirus

  Γιατί στην κύπρο ήθελαν άρματα;

  αυτά ήταν τα σχέδια τότε- δεν τα έφτιαξα εγώ – σου λέω επ ακριβώς τι ξέρω απο τον γέρο μου

 • Cynaegeirus

  Καλησπέρα

  «1.Ποση χωροφυλακη ειχε το καθε νησι;τοση για να δρασει σαν στρατιωτικο σωμα;
  2.Οχι φιλε μου δεν θα κοιταγανε αλλα θα ηταν ξυπολητοι στα αγγουρια.Με τι θα πολεμουσαν;με καραμπινες η τα δικανα;με ποσα πυρομαχικα;
  3.Αν επαιρναν οδηγιες να δεις τι ωραια που καποια ε/π θα πηγαιναν αλλου η καποια μεταφορικα α/φη εκαναν ριψη αλεξιπτωτιστων σε ενα νησι.Δεν καταλαβες ενα πραγμα:δεν ειναι το θεμα τι ηταν οι τουρκοι προετοιμασμενοι να κανουν αλλα τι σχεδια ειχαν οι συμμαχοι μας.»

  1. αρκετή για να βαρέσει με τα μ1 τα αποβατικά καίκια και μέχρι να έρθει το ναυτικό να τα αποτελειώσει. το ξέρεις οτι η χρφκή ήταν παραστρατιωτικό σώμα με αξκους απο την σσε.
  2. με πέτρες.
  στην κρήτη με τσουγκράνες, με πέτρες, με μαχαίρια. στην μακεδονία όταν μπήκαν οι γερμανοί χωριανοί έτρεχαν στα οχυρά με ίδιο εξοπλισμό.
  όποιος είχε γκρα και μάνλιχερ ή καραμπίνα θα ήταν και το κομάντο.
  3. σχέδια – ξεσχέδια να ρίξει μεταγωγικό ή ε/π – το ξαναλέω που δεν υπήρχε – στα νησιά με την πα δίπλα και την τουρκική πα να έχει αποτραβηχτεί στα ανατολικά αεροδρόμια το βλέπω απίθανο.

  «ΕΝα νησι το οποιο ειναι πολυ κοντα στα τουρκικα παραλια και μακρια απο τις δικες σου εφοδιαστικες αλυσιδες το παιρνεις πισω ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ,περαν των τρομερων απωλειων και δυναμεων που πρεπει να συγκεντρωσεις.»

  πανεύκολα. σκέψου οτι έχει πάνω 2-3 ΤΠ και έχεις 2 Σ ΕΔ με πα και το ναυτικό
  το δύσκολο είναι η πρόβλεψη της επίθεσης. απο την στιγμή που καταλάβουν έδαφος αγκιστρώνονται και ο επιτιθέμενος γίνεται αμυνόμενος.
  και το 74 στο αιγαίο θα τους τρώγαμε λάχανο.

  «Εδω βλεπεις για ενα βραχο οπως ειναι το καστελοριζο που ειναι δικο σου πως αγκομαχας,οχι να σου το παρουν και να προσπαθησεις να το ξαναπαρεις.»

  Ποιός αγκομαχά;

  «Τι λες;να το κανω;»

  Πες μου αν ήταν κανονικοί κληρωτοί, έφεδροι ή έφεδροι εθνοφυλακής. πες μου μονάδες κτλ να το δούμε. εμένα ο πατέρας μου ήταν κληρωτός, έφ λοχίας σε μια απο τις δκσεις τθ.

  «Οταν εκαναν λαθρεμποριο οπλων οι πραξικοπηματιες και γεμισαν την αφρικη με FN και πυρομαχικα,παραλιγο να την πληρωσουμε εμεις με τα δηθεν γεματα κιβωτια.Δεν ηταν ενα δεν ηταν δυο τα περιστατικα αλλα παμπολλα.
  Για τα αρματα δεν λεω κουβεντα.Ποιες τεσσερις μερες; εβδομαδες εκαναν και με πολλες ελλειψεις. Εδω το 87,δεκατρια χρονια μετα περιπου, επιλαρχια στην αλεξ/πολη εκανε 20 ωρες για να φτασει στην περιοχη που τις ανατεθηκε στον Β.Εβρο.Γιαυτο καλο ειναι τα στελεχη πριν το παιξουν «θιγμενοι» να φροντισουν τα βασικα γιατι εμεις τους ζουμε καθε μερα ολη μερα.»

  fn δεν είχαμε το 74 αν δεν κάνω λάθος. Μ-1 μόνο. μιλάς για εποχές πασόκ που έβαλαν φωτιά στην αποθήκη – δεν θυμάμαι το όνομα – για να καλύψουν τα πουλημένα.
  άρματα επι εβδομαδων που λες θα μιλάς για Μ47 της εφεδρείας. όλα τα μ48 ήταν έτοιμα. το 87 είχαμε λεο1, αμχ30, εκσ μ48 μολφ και μια 1500αρα σάπια μ48 και μ47. τα τελευταία έφυγαν νύχτα όταν ήρθαν τα μ60 και τα λεο1.

  «Επι Οζαλ εκαναν μαζικα τα αποβατικα και δεν νομιζω οτι χρειαζοταν ιδιαιτερη ναυτοσυνη να κολλησεις αποβατικο στην σαμο,χιο και λεσβο σε μια λωριδα θαλασσας»

  μια άσκηση το χρόνο μέρα μεσημέρι με 1 μποφώρ κάνει και το αλβανικό ναυτικό. εδώ τώρα και έχουν θέμα και θεωρούνται απο τα μάχιμα ναυτικά του νατο.

  «Το οτι εχουμε θεματα σε πολλα επιπεδα επισης δε νομιζω οτι επιδεχεται αμφισβητησης».

  ο λιγότερο κακός κερδίζει

  «Το θεμα ειναι να μην βρεθει η ασχημη στιγμη που θα ειμαστε σε ιδιαιτερα μειονεκτικη θεση τοσο στρατιωτικα οσο και διεθνως πολιτικα.»

  Εννοείται! το 74 είμασταν σε μειονεκτική θέση σε πολιτικό επίπεδο, όχι σε στρατιωτικό.

  και το πολιτικό γύρισε μέσα σε μια νύχτα με τον καραμανλή – που ήταν η ανταπόδωση;;;;

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Μικρή διευκρίνηση,από τον Φεβρουάριο του 1967 Έφ-Νί είχαν οἱ αλεξιπτωτιστές,το 1974 είχαν αρχίσει να παραλαμβάνονται 6.000 Έφ-Νί από δύο παραγγελίες 3,000 όπλων που είχαν τεθεί το 1973.
   Κάποια είχαν ἥδη πάει στην ΕΛΔΥΚ,και αξιοποιήθηκαν από τους επιστρέψαντες απολυομένους.
   Τον Ιούνιο του 1974 τέθηκε ἡ πρώτη σοβαρή παραγγελία για 51.150 όπλα.
   Υπήρχαν και κάποια Λή-Ένφηλντ στην Εθνοφυλακή τουλάχιστον,αλλά και κάποια καραμπινάκια Colt Commando και AR-18 στους αμφίβιους,που λόγω ελλείψεως πυρομαχικών ήταν σε εφεδρεία.
   Την αποθήκη την λέγανε Μαλακάσα.
   Το 1987 δέν υπήρχαν Μ-48 molf,αλλά Μ-48Α3 και-Α5,σύν τα «σάπια» μή αναβαθμισμένα Μ-47/Μ-48,τα ΑΜΧ-30 και τα Leo-1GR.
   Τα molf παρουσιάστηκαν περί το 1993.
   Αυτά.

   (Άντε,να μιλήσει και κανένας άλλος.)

  • M.K.E

   Για να χτυπησεις τα καικια,πρεπει να τα περιμενεις και φυσικα να εχεις και αναλογα πυρομαχικα ως ποσοτητα.Επισης δεν νομιζω οτι θα τα εστελναν ασυνοδευτα αλλα το πιο σημαντικο ειναι οτι μιλουμε για μια λωριδα θαλασσας που δινει πολυ μικρα περιθωρια αντιδρασης.Αν λοιπον για τιμωρια οι αμερικανοι και οι αγγλοι ελεγαν στους μογγολους «ορμηστε στην Σαμο η Χιο» η σε καποιο μικρο νησι,την ωρα που εσενα η προσχη σου ηταν στραμμενη στην Κυπρο,θα το εχανες σε χρονο dt.
   Στην κρητη τους περιμεναν,περαν της διαδεδομενης οπλακατοχης, οπως επισης υπηρχε και οργανωμενη αμυνα και στο τελος λυγισε.Αν στο παραπανω σεναριο βγαλεις την οργανωμενη αμυνα που εκ των πραγματων δεν ειχαν τα νησια μας και την αραιη οπλοκατοχη,κυνηγετικα ως επι το πλειστον,τοτε το αποτελεσμα ειναι ακρως απογοητευτικο.
   Ολοι οι δικοι μου ηταν εφεδροι που πλαισιωσαν και τμηματα με κληρωτους και τα περιστατικα ηταν τοσο σε μοναδες υποστηριξης με ολμους και ΑΤ οσο και σε τμηματα στην πρωτη γραμμη στο ποταμι.
   Βελγικα ειχαμε ηδη τις πρωτες παρτιδες και μαλιστα τα ειχαμε και στην κυπρο σε αποθηκες που πηραν οι ΕΛΔΥΚαριοι μετα την πρωτη επιθεση στο στρατοπεδο που κατεστρεψε κτιρια.
   ΕΙμαστε πολυ ανετοι με το καστελοριζο και δεν το ξερω;
   Για ποια ανταποδωση μιλας και απο ποιον;Την ωρα που αποφασισαν οι μεγαλοι εμεις απλα θα ακολουθουσαμε.

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Θα έκαναν απόβαση με καίκια και με δική μας αεροναυτικη κυριαρχία; Μακάρι! Θα τους βυθίζαμε μόνο με εμβολισμούς. Θα μετέφεραν καταδρομεις από Κύπρο με λίγα Χιούι; Δηλαδή 2-3 λόχους ελαφρού ΠΖ σε συνθήκες δικής μας αεροναυτικής κυριαρχίας; Ωραία. Η υποτιμημένη χωροφυλακή νίκησε τους γερμανούς αλεξιπτωστές στους τομείς που τους αντιμετώπισε, η ήττα ήρθε επειδή νικήθηκαν οι Νεοζηλανδοί στο Καστέλι. Στην ανάγκη θα τους καίγαμε με ναπαλμ.

 • GR P

  «αλλά πάντα ο Τούρκος στρατιώτης ήταν πολύ κατώτερος του Έλληνα»

  Φίλε μου δυστυχώς δεν ισχύει πάντα. Το 1922 οι Τούρκοι είχαν 4 φορές μικρότερο στρατό από τον ΕΣ, παρόλα αυτά μας πέταξαν στη θάλασσα.
  Ο στρατιώτης αποδίδει τα μέγιστα κάτω από τις διαταγές μιας αποτελεσματικής ηγεσίας. Και στο στρατό ξηράς δυστυχώς δεν έχουμε -ιστορικά – πολύ αποτελεσματικές ηγεσίες, πλην εξαιρέσεων.

  Χαιρετισμούς

 • Cynaegeirus

  Για μένα είσαι έλληνας και ήρωας.

  καλή συνέχεια και σου εύχομαι το μπουρδέλο το κράτος να μην σου ξαναβάλει εμπόδια ποτέ!

  Αν θέλεις πες μας το όνομα του χωριού σου. τίποτα δεν ξεχνιέται αν το θυμούνται πολλοί.

  =================

  κάτι ο αδερφός μας πάνω, κάτι οι συγγενείς απο αμμόχωστο κάτι ο συνάδελφος απο καζακστάν, κάτι ο αγώνας του κράτους να μην κάνουμε πάνω απο 1 παιδί
  αναρωτιέμαι πολλές φορές για το ποιος είναι ο εχθρός.
  Για πολλά χρόνια και με άλλο ψευδώνυμο είχα ένα ρητό κάτω που έβαζα στάνταρ και έλεγε στο περίπου οτι ο εχθρός είναι ο ίδιος ο εαυτός μας
  δεν υπάρχει άλλη πιο αυτοκτονική φυλή στον πλανήτη – απορώ πως έχουμε επιβιώσει.

 • kirosCR .

  Πέρα από το You Tube με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ΕΛΔΥΚάριων, καλό θα ήταν και λίγο παραπάνω μελέτη σχετικά με το τι κυβέρνηση είχαμε στον κάθε έναν από τους Αττίλες. Η χούντα που αναφέρεσαι (και αφορά τα γεγονότα του Ιουλίου) ήταν του Ιωαννίδη που καμία σχέση δεν είχε με την προηγούμενη χούντα, με δρόμους και με αγρότες. Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ έγινε με κυβέρνηση Καραμανλή. Το θέμα είναι ότι και οι δύο αυτές κυβερνήσεις πρόδωσαν την Κύπρο. Και φυσικά και οι ανώτατοι αξιωματικοί που αναφέρθηκε και παραπάνω.

 • GES

  Που ακριβώς διακρίνεις φόβο και ηττοπάθεια στους Αξκους των ΕΕΔ; Επειδή δεν “πατάνε το κουμπί” με δική τους πρωτοβουλία παραβαίνοντας οδηγίες και εντολές; Τους έχεις δώσει «εσύ» ως πολίτης και η πολιτική ηγεσία, την οποία “εσύ” επιλέγεις κάθε 4 χρόνια, με σαφήνεια αυτό το δικαίωμα και την αρμοδιότητα; Πως αντέδρασες ως πολίτης το 1992 όταν έπεσε ο Σιαλμάς; Πως ζήτησες, εμμέσως με τη ψήφο σου, να αλλάξουν οι κανόνες αποδέσμευσης όπλων σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Ποιό συλλαλητήριο διοργάνωσες την επόμενη που σκοτώθηκε ο Ηλιάκης; Μήπως λοιπόν ο φόβος και η ηττοπάθεια είναι στον καθρέπτη σου κάθε πρωί και πράγματι εξασκείς το εθνικό σπορ της μετακύλισης της ευθύνης στους άλλους;

  ΥΓ: Ελπίζω να είναι αντιληπτή η ευρύτητα της χρήσης του όρου “εσύ”

  • Gasgoat13

   Όταν κάποιος κάνει προσωπική επίθεση σε κάποιον με διαφορετική αποψη και χρησιμοποιεί επιχηρηματα δημοτικού δείχνει εκτος του τσαμπουκά του πληκτρολογίου που σε διακρίνει να επιβεβαιώνει ότι σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν κακοί και καλοί οι αξιωματικοι όμως δεν έχουν επιλογή να είναι δειλοί και πολύ δε περισσότερο θρασυδειλοι όπως «εσυ» με τη γενικότερη έννοια πάντα!

   • GES

    Μπορείς απόψε να κοιμηθείς ήσυχος αφού ξεκάθαρα έχεις βρει ποιοι σου φταίνε. Μπορείς επίσης απόψε, όπως και χθες αλλά και αύριο, να πας να κοιμηθείς ήσυχος γιατί κάποιοι, δειλοί και θρασύδειλοι που δεν έχουν τα κότσια ούτε ένα κουμπί να πατήσουν, δεν θα πάνε να κοιμηθούν. Καληνύχτα (και με την ευρύτερη έννοια)

 • GES

  Αναλόγως ποιους ρωτάς αγαπητέ tkostas μπορεί αντί για την Πόλη να βρεθείς στη Νέα Υόρκη. Και μετά να έρθεις να μας πεις ότι γκρέμισαν την Αγια Σοφιά και στη θέση της έβαλαν κάτι ουρανοξύστες. Αναφέρθηκες συγκεκριμένα σε δύο περιπτώσεις και σε δύο ιπταμενους, τον έναν εκ των οποίων έχω την τύχη να γνωρίζω, αφήνοντας υπονοούμενα.

  Διαβασε ότι θέλεις, πίστεψε ότι θέλεις και εντός των κανόνων που έχουμε θέσει στο eA σχολίασε ελεύθερα ότι θέλεις. Στη θέση σου πάντως δεν θα με απασχολούσε η αξιοπιστία μου αλλά η αξιοπρέπεια μου.

  • tkostas

   Την δική μου αξιοπρέπεια και αξιοπιστία; Κάνεις λάθος.

   Σεβομαι και Τιμώ αλλά…

   Στο είπα κρεμμάστε με…

 • M.K.E

  Δεν θα σε παρω με τις πετρες απλα θα σου ζητησω να το δεις απο μια αλλη διασταση.
  Η τουρκια δεν ειχε κανενα ουσιαστικο πατημα στην κυπρο μιας και οι Τ/Κ ηταν πολυ μικρο ποσοστο επι του πληθυσμου.Με εγκληματικες πολιτικες αλλα πολυ παραπανω με το ασβεστο μισος των βρετανων,καταφεραν να εχουν λογο στα του Κυπριακου και εν συνεχεια,υπακουοντας στα κελευσματα εκαναν ο,τι εκαναν.
  Δεν τιθεται θεμα «υπακουος και σωστος» αλλα ποιος ειναι ο φυσικος αυτουργος.
  Αν επαιρνε ολη την Κυπρο,η ελλαδα δεν θα ειχε το θεμα της να την ταλανιζει,δεν θα μπορουσαν οι τουρκοι να νομιμοποιηθουν οπως επιδιωκουν σαν ομοτιμοι εταιροι και επιπλεον να ανοιξουν ετσι πορτες ευρωπης και τελευταια ενεργειας.
  Περαν δε το οτι,αν προχωρουσαν παραπανω,θα πατουσαν τον καλλο των συμμαχων και μπορει να εχαναν και αυτο που τελικα πηραν.
  Για χρονια ακουγα την απειλη της προσαρτησης των κατεχομενων και δεν μπορουσα ποτε να καταλαβω την διαφορα σε σχεση με την υπαρχουσα κατασταση.
  Ωστοσο βλεπεις οτι το παιχνιδι ειναι πολυ μεγαλυτερο απο απλη κατακτηση εδαφων,ειναι θεμα διεθνους παρουσιας.
  Οσον αφορα εμας,επανειλλημενα μας εγινε η προειδοποιηση να μην μπλεχτουμε ενεργα στην κυπρο,απο πολυ παλια και το πληρωσαμε τοσο το 1955 οσο και μετεπειτα,εξ ου και οι μυστικες αποστολες απο μεραρχια μεχρι πλοιαριων μεχρι τους Κ/Δ.
  Η «αποτελεσματικοτητα» των Τουρκων ηταν αυτη που τους κρατησε εξω απο πολλα κλειστα κλαμπ και δεν τους επετρεψε ποτε να σταθουν ισοτιμα διπλα στις κλασσικες ανεπτυγμενες χωρες που την εβλεπαν σαν τον αξεστο βαρβαρο και προσπαθουσαν να αποκομισουν κερδος.
  Το αρμενικο και το κυπριακο αποτελουν μεγαλες κηλιδες στο ποινικο τους μητρωο και θεματα που τους εχουν καταδικασει εσαει.
  Πιος ειναι λοιπον ο κερδισμενος;

 • Ναυτης

  https://uploads.disquscdn.com/images/210b4a3cc72939eb207080094e62de107f3cb38602b3e697f7a89adc46056059.jpg εδώ ο υποφενομενος ο πρωτος ειμαι ο όρθιος από δεξιά στο δοξασμένο πυροβόλο 41 (δεξιό πλωριό ) του ΛΕΣΒΟΣ το συγκεκριμένο πυροβόλο έβαλε επί δύο ώρες κατά του Τουρκικού θύλακα της Πάφου έριξε τόσο πολύ που καιγανε η κάνες και ο μύθος λέει ότι από αυτό φύγανε η βολές που έριξαν έναν μιναρέ από τζαμι στο θύλακα !!!! Η φωτογραγφία είναι μετά από βολή στην άσκηση αιγιαλος 1987 !!

 • Κυριάκος

  Δημογραφικά το ’22 εμείς ήμασταν 6,7 μύρια και οι Τούρκοι το πολύ 13. Ισοδυναμεί με μία Ελλάδα του σήμερα στους 35.000.000 κατοίκους.
  Δεν έχουν καμία σχέση οι σημερινοί συσχετισμοί με αυτούς του ’22.
  Επίσης η σημερινή Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία του ’80. Έχουν βιομηχανία, επιχειρήσεις, κάνουν μπίζνες με όλον τον κόσμο και μαθαίνουν συνεχώς.
  Απεναντίας εμείς πάμε ολοταχώς προς τα πίσω με τρελό οικονομικό περιβάλον και γελοία ηγεσία. Σε λίγα χρονάκια όταν όλη η υποδομή μας (κρατική και ιδιωτική) θα απαξιωθεί, το παιχνίδι θα έχει χαθεί.

 • Σας ευχαριστώ φίλοι για τα καλά σας λόγια.

  Κυναίγειρε, το χωριό μου είναι στο Πωγώνι (αν έχεις ακούσει ή χορέψει τον πωγωνίσιο), έξι χωριά από το οποίο με μια μολυβιά στον χάρτη δόθηκαν στην Αλβανία και το υπόλοιπο έμεινε στην Ελλάδα. Και έτσι υπάρχει σήμερα το φυλάκιο Δρυμάδων να χωρίζει ελληνικά χωριά από άλλα ελληνικά χωριά. Πριν λίγο καιρό είχε γίνει ζήτημα το συγκεκριμένο φυλάκιο καθώς δεν λειτουργεί τελωνείο και οι φαντάροι εκτελούν χρέη «τελωνειακών» όταν λείπουν οι αστυνομικοί. Δεν ανέφεραν όμως ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούν εμάς, την τοπική κοινότητα που περνάμε από εκεί αντί να κάνουμε κύκλους από την Κακαβιά.

  Είχα πάει στην ΔΙΣ του ΓΕΣ πριν από χρόνια να βρω στοιχεία για τις μάχες του 1940 στα μέρη μου. Εξαιρετικός και φιλίστωρ ο αξιωματικός που με εξυπηρέτησε. Στον τοίχο ενός γραφείου υπήρχε ένας πελώριος (ανάγλυφος αν θυμάμαι καλά) χάρτης της Βορείου Ηπείρου και όταν με ρώτησε από που είμαι, απλά σηκώθηκα και έδειξα. Από ΕΔΩ.

  • Cynaegeirus

   Με έχεις συγκινήσει πολύ βρε φίλε… Τι να πω…

   Τα λέω τόσα χρόνια για την Β Ήπειρο, την Κύπρο και τους έλληνες της διασποράς σε ρωσία και μ ανατολή…

   Να σαι για πάντα καλά!

 • Ναυτης

  https://uploads.disquscdn.com/images/c6793bd386eb4ff210cc3b4b9d416d85959e324546f037264f021fc698156e78.jpg ο υποφενομενος στο δοξασμένο δεξί πλωριό μποφόρ του ΛΕΣΒΟΣ σε άσκηση το 1987 το οποίο μαζί με τα άλλα πλωρια μποφόρ έβαλε επί δύο ώρες στην Πάφο έκαιγαν οι κάνες από τις συνεχείς βολές !!! Μπορεί η επίσημη πολιτεία να μην αναχνωρισε την δράση του πλοίου στην Κύπρο όμως στο Ναυτικό υπήρχε μια ατιπη παράδοση μετά την μεταπολίτευση οποίος Πυραρχης (Υπόλογος υπιαξιωματικος υπεύθυνος για τα όπλα του κάθε πολεμικού πλοίου )υπερετουσε στο πλοίο μετά την θητεία του στο ΛΕΣΒΟΣ να περνει μετάθεση στην Κύπρο στην Ελδικ σαν ελάχιστη αναγνωρηση για τα πετυχημένα πυρά το 1974 στην Κύπρο !!!

 • WB

  Και εδω επιβεβαίωνεται οτι παρολο που οι τουρκοι νομιζαν οτι ο ελληνικος στολος ηταν στην Κύπρο δεν εκαναν ολοκληρωτικο πόλεμο με την ελλαδα.απλα η συρραξη θα περιοριζονταν στην περιοχη που ειχαν το οκ να επεμβουν απο τις μεγαλες δυνάμεις Αρα ιστοριες για αγριους τα περι πιθανου ελληνικοτουρκικου πολεμου σε περίπτωση που ειχαμε εμπλοκη στην κυπρο. Φτηνες δικαιολογίες.

 • SPY_GR

  Η όποια ήττα ή «ηττα» πρέπει να σε πωρώνει έτσι ώστε την επόμενη φορά να το παλέψεις περισσότερο…

 • victor

  Για κάποιο μεταφυσικό βιτσιόζικο λόγο μετά από όσα έχω διαβάσει μου ήρθε η όρεξη να υπερασπιστώ τον «προδότη» εθνάρχη του 74.

  Καλό θα είναι πριν τον πάρει η μπάλα της προδοσίας και αυτόν (αυτά έχει η ήττα, γκρίνια και προδότες παντού) να σκεφτούν κάποιοι ότι αυτός ο κακός τύπος ήταν που με απλά λόγια έκανε αυτόν το τόπο σύγχρονο κράτος. Πήρε ένα κακόμοιρο φτωχό κατσικοχώρι/ψαροχώρι που εξήγαγε μετανάστες σωρηδόν, και το έκανε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη δημοκρατία.

  ΥΓ1 μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους πίσω από το άρθρο πραγματικά.

  ΥΓ2 μεγάλο ευχαριστώ για το χρόνο και τη φαιά ουσία που κατανάλωσε ο GES για να αποδείξει το αυτονόητο, ότι η γη είναι στρόγγυλη και ότι δεν υπάρχει ελέφαντας στο δωμάτιο και πόσο επαγγελματισμό θέλει να έχεις ένα φονικό εργαλείο στα χέρια σου, τη πρόκληση μπροστά σου, την αδρεναλίνη και το φόβο στα κόκκινα και όμως να πειθαρχείς στις εντολές, αμέσως.
  Γιατί είσαι επαγγελματίας και όχι πιστολέρο.

  ΥΓ3 τροφή για σκέψη, ΑΝ του Λέσβος δεν του κάθονταν τα πράγματα και τον πετύχαινε η ΤΗΚ και είχε τη τύχη του Κοτζάτεπε τι θα λέγαμε; Δε θέλω απάντηση γιατί με το ΑΝ δε κάνεις ορθολογική συζήτηση, ας το σκεφτούν κάποιοι όμως πριν μοιράσουν καταδίκες εδώ κ εκεί για προδότες, κότες κλπ.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Κοίτα,όλοι εδώ μέσα είμαστε λίγο-πολύ βιτσιόζοι,αλλά εσύ μάλλον είσαι «αποκλίνουσα» περίπτωση.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ποιοί είναι οἱ κανόνες εμπλοκής;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  (να περιμένεις την σειρά σου κύριε!!!!)

  Έλα,ντέ!

  Μα κι᾿αυτός ὁ Αχέρων,τίποτε δέν αφήνει να πέσει κάτω.

  Γι᾿αυτό και ἡ προτροπή

  (Άντε,να μιλήσει και κανένας άλλος.)

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ἡ θητεία μέχρι τον Ιούλιο 1974 ήταν 24μηνη.

  • Cynaegeirus

   31 έκανε ο πατέρας μου χωρίς το έξτρα της επιστράτευσης. 3 χρόνια φαντάρος.
   Λιγότερα φυσικά από τα 9 του πεθερού του

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ὁ πατέρας σου είχε και ένα μπλέξιμο,είχες γράψει παλαιότερα.
    Ίσως εκείνο του κόστισε καμμιά-δυό εσσο πουρμπουάρ.

 • SierraZulu

  Κάτι ξέρεις εσύ…Η ρήση του Νέλσονα ότι δε θα κατηγορηθεί Κυβερνήτης που ευρισκόμενος εν αμφιβολία αποφασίσει να επιτεθεί, κοσμεί εδώ και δεκαετίες το διάδρομο της Σχολής Υποβρυχίων.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Θα ίσχυε όμως αυτό και για τον Γαβριήλ,ἄν έπαιρνε την πρωτοβουλία;

   • SierraZulu

    Ο Γαβριήλ είναι ο τελευταίος στον οποίο θα πρέπει να αναζητούν ευθύνες. Ένας εξαιρετικός αξιωματικός, αρχηγός τάξης. Αποφάσισε να γυρίσει πίσω (κατόπιν ταλαντεύσεων) της κείνων ρήμασι πειθώμενος. Μακάρι να μη βρεθούμε ποτέ στη θέση του γιατί (ασχέτως τι γράφουν ορισμένοι εδώ) δεν είναι εύκολη απόφαση. Πιστεύω ότι πέθανε με τον καημό, μετανιωμένος & για την ιστορία να πούμε ότι η ίδια κυβέρνηση που έστειλε το Χανδρινό στην Άγκυρα αποστράτευσε πρόωρα και το Γαβριήλ.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Δέν διαφωνώ.
     Απλώς,ήθελα να καταδείξω ότι άλλο τα συνθήματα στους διαδρόμους των διοικήσεων,και άλλο οἱ «άγραφοι νόμοι» στους διαδρόμους της εξουσίας.
     Ακριβώς όπως το έθεσες στην τελευταία φράση του σχολίου.

     • Aias

      Τα συνθήματα στον τοίχο απαγγέλουν υποτίθεται αυτό που έγραψα σε άλλο φίλο, τον ηθικό κοινωνικό νόμο.
      Υποτίθεται η εκπαίδευση γίνεται πάνω σε αυτή τη βάση.
      Οι νόμοι και οι διαταγές εκπορεύονται πάλι με βάση αυτό τον κώδικα.
      Για να μην κουράζω άλλο και εγώ με την σειρά μου.
      Ο συγκεκριμένος αξιωματικός ,ξανά συμφωνώ, ήταν εξαίρετος.
      Ήταν και εξαίρετο προϊόν της σχολής, απόδειξη και η αρχηγία στην τάξη.
      Εκτέλεσε και ακριβώς και με βάση την εκπαίδευση και αυτά που εκπαιδεύτηκε.
      Δεν του αναγνωρίζω τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο .
      Φυσικά αφού το έφερε η κουβέντα, δεν βλέπω τον λόγο ή αδικία για την εξέλιξή της καριέρας του.
      Δεν θα πω ότι αυτά έτσι είναι.
      Δεν θα μπω σε πολιτική ερμηνεία, για τα στελέχη μετά το κίνημα του 73 ,για να μην πω πολιτική ερμηνεία.
      Θα ήταν λογικό βέβαια να μην έχουν την υποστήριξη της μεταπολίτευσης.
      Θα ρωτήσω όμως τι ακριβώς εξαίρετο έκανε πέρα από εκτέλεση διαταγών, που μάλιστα και ο ίδιος παλιότερα εν ζωή, δήλωσε πως μάλλον κακός το έκανε.
      Πέρα από μία βόλτα στην Κύπρο και την διαπίστωση πως αν συμμετέχει στον πόλεμο θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη, τι άλλο στην ουσία;
      Τίποτα και αυτό δεν είναι μομφή.
      Είναι η σωστή διάσταση.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν ξέρω ἄν ὁ Χάντζος το αγνοούσε,αλλά πρίν την ΕΦ είχε συγκροτηθεί ὁ λεγόμενος Κυπριακός Στρατός,με μικρή δύναμη και υλικό που περιελάμβανε τυφέκια Μάουζερ,γερμανικά πολυβόλα MG-34 και -42 (τουρτούρες),και τσέχικα οπλοπολυβόλα ΖΒ-26 (από το οποίο προήλθε και το Μπρέν),πιθανώτατα και κάποια ΖΒ-53/Vz37 (BESA),όλα των 7,92 χιλιοστών.
  Ὁ οπλισμός εκείνος,όπως και ὁ ΚΣ άλλωστε,πέρασε στην ΕΦ όταν ἡ συγκρότηση της τελευταίας παγιώθηκε.
  Στις πρώτες εποχές της ΕΦ ὁ οπλισμός εκείνος ήταν το βασικό στήριγμα.
  Τουρτούρες MG-34 εθεάθησαν και κατά το πραξικόπημα επί των ερπυστριοφόρων TS-712,ενώ τα BESΑ,σύμφωνα με μαρτυρία του ΔΕΑ Ανδρέα Γεωργιάδη, χρησιμοποιήθηκαν και στο Πυρόϊ,τελευταία μάχη της εισβολής.

  http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280×210/DOC.20140309_.1153954_.%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97_%CE%A6%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%91_1964_600x420_.jpg

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Συνθεματοφύλαξ,στην διασταύρωση του «Τ»,το πλεονέκτημα το έχει ἡ οριζόντια δοκός και όχι ἡ κάθετη,επειδή απλούστατα τα παλαιά πολεμικά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα,έφεραν τον οπλισμό στα πλευρά κυρίως.
  Τα πρωραία πυροβόλα ήταν ελάχιστα.
  Το «Αβρόρα»,είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
  Έτσι,όταν εσύ έδειχνες στον εχθρό τα πλευρά σου,του έδειχνες και τις κανονιοστοιχίες σου,ενώ ἄν ὁ εχθρός σου έδειχνε τις πρώρες του,σου έδειχνε μόνο τα πρωραία κανονιοστάσια.
  Με την έλευση των κύριων πύργων,απέκτησαν και οἱ πρώρες ισχύ,αλλά και πάλι μόνο το πλευρό σου επέτρεπε να αξιοποιήσεις και τους πρυμναίους κύριους πύργους.
  Το «Dreadnaught» έφερε την κατάργηση των πλευρικών κανιοστοιχιών μεγάλου διαμετρήματος,οἱ δέ Γάλλοι,προτίμησαν στην κλάσση «Richeleux» να φέρουν όλον τον κύριο οπλισμό μπροστά,σε δύο τετράδυμους πύργους,ώστε να έχουν και ὡς κάθετοι όλη την διαθέσιμη ισχύ πυρός,αλλά μόνο το πλάτος του σκάφους,και όχι το μήκος του στοχοποιήσιμο.
  Στην ναυμαχία της Λήμνου,ὁ Κουντουριώτης πήγαινε τον «Αβέρωφ» ζίκ-ζάκ για να μήν δίνει εύκολο στόχο,αλλά και με την ευκαιρία χρησιμοποίησε και τον πρυμναίο κύριο πύργο.

  • SierraZulu

   Νομίζω οτι υπάρχει & μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος στο «Τ»: Συνήθως το σφάλμα σκόπευσης δεν είναι στο αζιμούθιο, αλλά στην ύψωση. Άλλα όταν βλέπεις τον αντίπαλο ΠΡ ή ΠΜ, έχεις μεγαλύτερα ποσοστά ευστοχίας αφού τυχόν σφάλμα ύψωσης εξισορροπείται από το μήκος του στόχου.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ούτε εγώ τους γνωρίζω,και μάλλον δέν υπάρχουν σε μας κανόνες εμπλοκής,αλλά …απεμπλοκής.
  Μπορεί να ακούγομαι ωμός,ξινός,μπλαζέ,κρύος,και ότι άλλο πολιτικώς μή ορθό,αλλά στο συμβάν της Καρπάθου στις 23/5/2006,το ταίρι του Ηλιάκη έκανε αυτό ακριβώς,απεμπλοκή,και πολλοί το θεώρησαν αυτονόητο.
  Εγώ απο την πλευρά μου θεωρώ ὡς μόνο πολιτικώς ορθό κανόνα εμπλοκής,αυτόν που ακολουθούν οἱ Αμερικάνοι (ξέρω ότι τώρα κάποιοι χαμογελάνε με συγκατάβαση),και συγκεκριμένα ότι ἄν ὁ χειριστής μας,ιπτάμενος εν δικαίω,θεωρήσει ότι απειλείται,δικαιούται να υπερασπίσει τον εαυτό του.
  Λήξις.

 • SierraZulu

  Μαζί σου, απλά σκέψου ότι η μυστική συμφωνία προέβλεπε πολύ λιγότερα οφέλη για τους Τούρκους. Εφόσον όμως η τακτική κατάσταση τους επέτρεψε, επεκτάθηκαν μέχρι τη σημερινή πράσινη γραμμή. (Ο σεβασμός των συμφωνιών δεν ήταν ποτέ το φόρτε τους). Εξαιτίας λοιπόν αυτής της πλεονεξίας, τους επεβλήθη το εμπάργκο…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Όχι ακριβώς,ὁ Τζογάνης αρνήθηκε να απογειωθεί,επειδή είχε περάσει ἡ προθεσμία.
  Ὁ Πετρουλάκης όμως,που ήταν από πίσω του,του διεμήνυσε «κάνε στην άκρη,γιατί θα περάσω από μλέσα σου».
  Ὁ Πετρουλάκης βέβαια,δέν έγινε Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΕΘΑ.

 • Ναυτης

  https://uploads.disquscdn.com/images/702009b4a0cc6f60dcd2e63c059ba67d0c9848aec14cdd3aa94a5dc901aa9c19.jpg nonfactor για σένα η φωτογραφία το ΛΕΣΒΟΣ Αεροπλάνοφο… Πάνω στο κατάστρωμα του έχει ένα Albatros της 353 ΜΝΣ η φωτογραφία έχει τραβηχτεί τον Σεπτέμβριο του 1986 και το πλοίο είναι στην τσαμαδουρα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας……… Η ιστορία της αποστολής αυτής είναι ενδιαφέρον κάποια στιγμή θα σας την διηγηθώ….

 • SierraZulu

  Μια διόρθωση: «…Απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 2017.» Το ορθό είναι 18 Ιουνίου 2010.

 • SierraZulu

  Ενδιαφέρον στοιχείο από τον πίνακα του πληρώματος του Γλαύκος: Νο7 (αξιωματικός Ναυτιλίας & Συνεννόησης) ο συγχωρεμένος (Σημαιοφόρος τότε) Βασίλης Ντερτιλής. Όχι, δεν είναι συνωνυμία, γιος ενός εκ των πρωταιτίων…

 • Demetre Valindras

  Τι μου θυμίζεις!…
  86 με 88 ΔΕΑ στο 521
  Έχω κάνει Αιγιαλό με το Λέσβιος στο Δρεπανο στο Ναύπλιο και μετά το Μάρτη του 87 νηοπομπή με άλλα αρματαγωγά και παντόφλες μεταφορά ως ενίσχυση σε πολεμική διασπορά στο νησί με αποβίβαση βράδυ στα Βατερά της Λέσβου. 106 μέρες σχοινάκια και αναγνωρίσεις σε πόλο το νησί!
  Έτοιμοι για όλα.

 • Cynaegeirus

  Άκουσα απο παλιούς αξκους του ΠΝ οτι όταν αποφάσιζαν πώς θα αντιμετωπίσουν ένα νέο τότε γερμανικής κατασκευής θωρηκτό ο βενιζέλος ρώτησε τους αξκους να πουν ελεύθερα την γνώμη τους. ο κουντουριώτης, πλοίαρχος τότε, είπε θα το τορπιλίσει στο γιβλαρτάρ και ας γίνει παγκόσμιος. ο βενιζέλος τον έκανε αρχηγό στόλου στο σημείο.

  • manolis

   Σωστα. Καπου στη Μαλτα αν θυμαμαι καλα θα εφτανε.

 • dimitrisL

  Δική σου υπόθεση είναι αυτή?

  • M.K.E

   Ναι.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Το Ναυτικό είχε μεγαλύτερη θητεία.
  Όταν περί το 1980 ὁ ΕΣ είχε 22 μήνες,ἡ ΠΑ είχε 24,και το ΠΝ 26.
  Τότε όμως οἱ ΕΣΣΟ έμπαιναν ανά δίμηνο,ενώ το 1974 ανά τρίμηνο.
  Οπότε,ακούγεται λογικό ἄν ἡ θητεία στο ΠΝ ήταν δύο ΕΣΣΟ μεγαλύτερη,να ήταν 24 μήνες +δύο τρίμηνα=30 μήνες.

 • Ανδρέας

  Σύγκρουση αφών δεν ειναι σπανια. Πχ Μπρίντακ με Μ -2000. Η απογείωση αφων μάλλον είναι αναμενόμενη και δεν προϋποθέτει βολή πυραύλων. Και στον Σιαλμά σηκωθηκαν. Εξάλλου να πυροδοτήσει πυραυλο την ώρα που έχει άλλο ελληνικο στην πλάτη του είναι αυτοκτονικό. Ούτε οι πασάδες θα σκηνοθετούσαν ένα τέτοιο επεισοδιο με ρίσκο να χασουν όλο το σχηματισμό.
  Σαφώς και το τουρκικο δεν είχε αντίληψη τετοια του χώρου. Πατάτα έκανε.
  Τα ατυχήματα καταπίνονται από τις δυό πλευρές και από τους αμερικανούς ακόμη. Η ευθεία βολή όχι.

 • Βασίλης

  Και μην ξεχνάμε τις πιέσεις πουδέχτηκε τότε ο ακαμ ήπρέσβης στην Βουλγαρία να στείλει σήμα ότι οι Βούλγαροι συγκεντρώνουν στρατόστα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

 • SierraZulu

  Μάλλον συνδυασμός & των 2 όπως λες. Αν κατάλαβα καλά, την ίδια ώρα που διατάσσεται η επιχείρηση «Νίκη» ανακαλούνται για 2η φορά τα Υ/Β.
  Όμως δε θα συμφωνήσω ότι ήταν ήδη αργά. Τα αντιτορπιλλικά των Τούρκων περιπολλούσαν Δ-Β/Δ της Κύπρου, που σημαίνει ότι η εμπλοκή και οι βυθίσεις απείχαν ίσως 2-3 ώρες. Αν το ΠΝ επέβαλλε ναυτικό αποκλεισμό, δεδομένης της ανυπαρξίας αεροδρομίου, το προγεφύρωμα ήταν αποκομμένο εφοδιαστικά και η φθορά θα είχει ήδη αρχίσει…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Υπενθυμίζω ότι από 22/7/1974 και ώρα 16:00 ισχύει εκεχειρία.
   Ξέρουμε εκ των υστέρων ότι ίσχυσε μόνο για την ἑλληνική πλευρά,αλλά δράση υποβρυχίων μετά την έναρξη της εκεχειρίας,μπορεί να παρουσιαζόταν από τα γνωστά χαλκεία ὡς ἑλληνική «παρασπονδία».
   Ὁ Demetrios Rammos πιό πάνω υποδεικνύει,και πολύ σωστά,ότι ἡ Αθήνα ώφειλε να προνοήσει την απαγόρευση εγκαταστάσεως προγεφυρώματος,ακόμη και ἄν είχε «διαβεβαιώσεις».
   Και οἱ θὐλακες,εννοείται,οτι αλώνονταν,και ὁ καρκίνος που αντιπροσώπευαν έπαυε.
   Ἑν τέλει,αλλοιώς διαπραγματεύεσαι ὡς κυρίαρχος επί του πεδίου,και με την Μεγαλόνησο ασύλητη από εισβολείς.
   Έχοντας αποδείξει ότι ἡ Τουρκία δέν έχει την δύναμη να απειλήσει την Κύπρο,αναθεωρείς ντε φάκτο την Ζυρίχη και το Λονδίνο,ξεδοντιάζεις τον Ντενκτάς και την ΤΜΤ,και είτε επιστρέφει ὁ Μακάριος,όπως έγινε,είτε περνάει στην Ιστορία,ἡ Λευκωσία θα αντιμετώπιζε την Άγκυρα με άλλον πλέον αέρα.

   • SierraZulu

    Με λίγα λόγια, λέτε ότι εφόσον το 1ο κύμα αποβιβάσθηκε δεν έπρεπε να κάνουμε τίποτα αλλο; Δηλαδή καλώς ανακλήθηκαν; Η εκεχειρία κηρύχθηκε 221600CJUL74 ωστόσο την 23 έγινε η αιματηρότερη μάχη (Α/Δ Λευκωσίας). Κατ’ εμέ η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έπρεπε με αποφασιστικότητα να κηρύξει θαλάσσιο αποκλεισμό και να τον επιβάλλει με τα Υ/Β. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος στις χερσαίες επιχειρήσεις θα έγερνε την πλάστιγγα υπέρ ημών.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἡ θέση μου,όπως και του D.Rammos,είναι ότι έπρεπε τα υ/β να είχαν σταλεί εγκαίρως,ώστε να είναι «απίκο» όταν θα κινούντο οἱ Τούρκοι.
     Οπότε,προγεφύρωμα γιόκ,Αττίλας γιόκ.
     Εξ άλλου,ξεχνάς ότι ούτε ἡ μάχη του αεροδρομίου δόθηκε με ἑλληνική πρωτοβουλία.
     Θα ήταν βέβαια μία καλή αφορμή να καταγγείλουμε την παραβίαση της εκεχειρίας,και να αποδεσμευθούμε και εμείς από αυτήν,αλλά ακόμα και ἄν στέλναμε επιτέλους τα υ/β την 22/23 Ιουλίου,δέν θα ήταν μισή δουλειά σε σχέση με την έγκαιρη αποστολή;
     Ἄς μήν λησμονείται και ἡ απλή αλλά σημαντική λεπτομέρεια,ότι και πρίν και μετά την έναρξη της εκεχειρίας,αλλά ακόμη και μετά την μεταπολίτευση της 24/7,ὁ ίδιος Αραπάκης είχε το πρόσταγμα.
     Άρα,με τον ίδιο εκείνο Αραπάκη,και τον ίδιο εκείνο Μπονάνο,ματαίως συζητούμε για το εάν και εφόσον.
     Διότι μαζί με τον Μπονάνο και τον Αραπάκη,έστω και για κάποιες εβδομάδες,(μέχρι να δέσει ὁ Αττίλας δηλαδή),ἡ μεταπολίτευση υιοθέτησε και τον Αττίλα.
     Τόσο απλά.

 • Ανδρέας

  Δεν μπορώ να πω κάτι. Για μένα και η σύγκρουση ήταν αρκετά σοβαρή υπόθεση για να υπάρξει κινητοποίηση. Στην περίπτωση βολής είναι ανασφαλές και για το αναγνωριστικό γιατί δεν ξέρεις που θα πανε θραύσματα ή και το ίδιο το βλήμα. Η περίπτωση της σύγκρουσης μου φαίνεται πιθανότερη γιατί θυμάμαι και σε αναμνήσεις ενός χειριστή που είχαν δημοσιευθεί από περιοδικό του χώρου ούτε οι αμερικανοί άφηναν να τους πάρει τους αριθμούς.

 • Demetrios Rammos

  Η μεγιστή ταχύτητα ενός Τ209 σε κατάδυση είναι 22 κόμβοι ναι. Αλλά αυτό ξεχνάει κάποια πράγματα. Συγκεκριμένα:

  1. Το άρθρο συμπεριλαμβάνει και τις αναφορές των Ελληνικών υποβρυχίων για την ταχύτητα πλεύσης τους. Η οποία για το Γλαύκο ήταν 7.5 κόμβοι και στις 22-23 Ιουλίου ακόμα μικρότερη 5-6 κόμβοι. Αυτό δεν ήταν τυχαίο.

  2. Τα υποβρύχια ειδικά στο τελευταίο σκέλος έπλεαν αναγκαστικά σε κατάδυση χωρίς χρήση σνόρκελ. Διαφορετικά θα έδιναν εύκολα στόχο σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Η Τουρκία είχε παραλάβει το 1971-72 16 σύγχρονα για την εποχή S-2E Tracker από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Οπότε αναγκαστικά έπλεαν αποκλειστικά με χρήσηη συσσωρευτών. Στην οποία περίπτωση η κατανάλωση ενέργειας με 22 κόμβους είναι πολλαπλάσια από ότι με 6-8 κόμβους. (εν παρόδω να υπενθυμίσω ότι η αυξηση στην κατανάλωση ισχύος δεν είναι ευθέως ανάλογη της αυξησης ταχύτητας αλλά πολύ μεγαλύτερη). Οπότε όχι δεν θα πήγαιναν τα τελευταία 140-170 ναυτικά μλιλια με τη μέγιστη δυνατή τους ταχύτητα.

  3. Ακόμη πιο σοβαρά από την κατανάλωση των συσσωρευτών, το ακουστικό ίχνος των υποβρυχίων εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα πλεύσης τους. Τα Τ209 (και όχι μόνο) θα ήταν πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμα στους 5-6 κόμβους, πιό εύκολα ανιχνεύσιμα στους 8-10 κόμβους και μάλλον εύκολος στόχος στους 22. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να έπλεαν με τη μέγιστη ταχύτητα τους τα υποβρύχια στο τελευταίο σκέλος. Γιατί θα το έκαναν για να βοηθήσουν τα Τουρκικά αντιτορπιλικά και ΑΝΦΣ να τα βυθίσουν; Αντιθέτως θα έλεγα ότι μάλλον αυτός ήταν ο κυριος λόγος της περιορισμένης ταχύτητας των υποβρυχίων σε σχέση με τη θεωρητική τους μέγιστη ταχύτητα.

  • SierraZulu

   Η μέση ταχύτητα transit των 209 είναι όπως γράφουν οι αναφορές, ώστε να μπορούν να επανα-φορτίζουν τη συστοιχία με 3-4 σνόρκελ ημερησίως.

  • Άρης

   [απανταω με 5 ημέρες καθυστέρηση λόγω του προβλήματος της ιστοσελιδας]

   Δεν κατάλαβες…

   Το ποσο γρήγορα μπορούσαν να φθάσουν εξαρτάται από το ποσο γρήγορα *μπορουσαν* να πλεύσουν: 11.5 κομβοι με εμβέλεια ~10.000 ν.μ. Και το τελευταίο σκέλος σε κατάδυση μπορούσε να επιταχύνει την άφιξη. Με αυτούς τους υπολογισμούς, έφταναν πρωί η και νωρίς πρωί. (Και αυτές ειναι οι δημοσιευμένες επιδόσεις…)

   Η ταχύτητα που έπλεαν (αναφορά ημερολογίου) ειναι άσχετη με υπολογισμούς χρόνου άφιξης. Το αντίθετο μάλιστα, η μικρή ταχύτητα πλεύσης ειναι ένδειξη ότι οι συστοιχίες ήταν μάλλον φορτισμένες οποτε η μέγιστες επιδόσεις σε ταχύτητα και εμβέλεια ήταν επιτεύξιμες. Μόνο από αυτή την άποψη η ταχύτητα πλεύσης ήταν «σκόπιμη», αλλα ειναι ένας ακόμα λόγος που οι υπολογισμοί σου ήταν λάθος.

   Αυτα που λες στο #2 και #3, τι σχέση έχουν με αυτό που σου λέω; Προφανώς το τελικό στάδιο θα ειναι σε κατάδυση. Η αποστολή όμως θα ήταν επιθετική, και προτεραιότητα είχε η έγκαιρη άφιξη και άμεση επίθεση. Δεν θα έφταναν προκειμένου να μειώσουν στους 5-6 κόμβους και να «κρυφτούν» παίζοντας το θύμα… Επειτα, μην μπερδεύεις την ταχύτητα άφιξης με τις τακτικές που θα χρησιμοποιούσαν αφ’οτου έφταναν.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Θα αρχίσω με την παρατήρηση ότι ἡ όλη διαχείρηση της αποστολής από τον Αραπάκη δέν σώζεται με τίποτε.
    Ακόμη,στον υποβρυχιακό αγώνα,το πρώτιστο ζητούμενο είναι ὁ βαθμός αδιακρισίας,δηλαδή ἡ στέρηση από τον αντίπαλο,αλλά και από κάθε τρίτο ιδανικά,της δυνατότητος να «διακρίνει» το υποβρύχιο.
    Προκειμένου περί συμβατικής προώσεως υποβρυχίων,αυτό επιτυγχάνεται με την κατά το δυνατόν αθόρυβη πλεύση,και την μείωση στο ελάχιστο δυνατό της εκθέσεως του συγκροτήματος ιστών (αναπνευστήρας,περισκόπιο,ραντάρ,κεραίες,κ.λ.π).
    Όλα αυτά επιβάλουν ταχύτητες κάτω των 8 κόμβων,και σχετική άνεση χρόνου.
    Και βεβαίως,τα υποβρύχια δέν είναι ΑΦΝΣ,να τα ανακατεθύνεις Κύπρο-Ρόδο-Κύπρο σε μία ώρα.
    Το φρονιμώτερο,το απλούστερο,το προφανέστερο που θα έκανε ὁ κάθε ναυτικός δόκιμος στην θέση του Αραπάκη,γνωρίζοντας ότι και ὁ Αραπάκης περί επικείμενου πραξικοπήματος στην Κύπρο,θα ήταν να στείλει τα υποβρύχια εγκαίρως,κατά προτίμηση ἥδη πρίν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
    Το γιατί ὁ Αραπάκης διαχειρίστηκε την αποστολή όπως γνωρίζουμε,δέν το τεκμηρίωσε ποτέ έναντι οποιουδήποτε πειθαρχικού οργάνου…

    • Άρης

     Αγαπητέ, ολα χάθηκαν λόγω κακής διαχείρισης, και δυστυχώς η μεταπολίτευση ανακήρυξε υπαίτιους, θύματα, και σωτήρες, με τροπο πολυ διαφορετικό από την πραγματικότητα – αυτό όμως ειναι πολύπλοκο θέμα και δεν έχω καμία πρόθεση να ανοίξω συζήτηση εδώ.

     Οι δυνατοτητες όμως των υποβρυχίων, οπως και κάθε συστήματος, να μην διαστρεβλώνονται, έτσι για να φαίνεται ότι έχουμε κάποιο επιχείρημα.

 • romanos

  Υπήρχε περίπτωση τα υποβρύχια να επιτιθονταν στον τουρκικο στολο και να μην ηταν υπευθυνη η χουντα? δηλαδη θα λεγανε οι χουντικοι πως οι κυβερνητες εδρασαν απο μονοι τους και αυτο θα το δεχοντουσαν οι τουρκοι ,οι αμερικανοι και οι λοιποι? αν εξαπελυαν τορπιλες τα υποβρυχια δε θα εδιναν αφορμη στους τουρκους να ξεκινησουν ολομετωπη επιθεση σε αιγαιο και θρακη? ειναι δυνατον ενας σοβαρος κυβερνητης και αξιωματικος να λειτουργει με εικασιες και με αν και να το θεωρουμε αυτο σοβαρο ιστορικο στοιχειο? εκ των υστερων πολλα λεγονται..καλυτερα απο σεβασμο στους νεκρους αμαχους και στρατιωτες του 1974 καποιοι ακαπνοι στρατιωτικοι που υπακουαν τυφλα τις εντολες του καθεστωτος οταν ηταν εν ενεργεια, να σιωπουν.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   rt

   Spyros Litsas‏ @Spyros_Litsas

   8 Std.Vor 8 Stunden

   Βασικος κανονας στη #διαχειριση_κρισεων ειναι να φαινεσαι για να στελνεις μηνυμα οτι ελεγχεις την κατασταση. Το #κρυβεσθαι ελληνικη πατεντα

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Κρίμα που κατά των κτυπημένων τουρκικών θωρηκτών δεν επιτέθηκαν τότε τα ελληνικά τορπιλλοβόλα.

  • manolis

   Πολυ σωστα. Ο διοικητης της μοιρας τορπιλοβολων δεχθηκε βαρια επιπληξη απο τον Κουντουριωτη και αν θυμαμαι καλα , αντικατασταθηκε μετα τη ναυμαχια.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Αντίθετα το ελληνικό ΠΖ που πήγε στην Κορέα, καίτοι μόλις ένα τάγμα, ήταν το καλύτερο από καταβολής Ελληνικού Κράτους. Καλύτερο και από το τότε αμερικανικό.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Η επιστρατευση αρχισε στην Κυπρο απο 18 Ιουλιου με τους εφεδρους Ανθυπολοχαγους, στις 19 Ιουλιου κληθηκαν οι κρισιμες ειδικοτητες και στις 20 Ιουλιου με την εναρξη των επιχειρησεων κυρηχθηκε γενικη επιστρατευση.Οι περισσοτερς μοναδες μπορεσαν να συγκροτηθουν εγκαιρα.Η δραση ομως της εχθρικης αεροποριας παρεμποδισε την συγκροτηση των μοναδων στην Κερυνεια.Το σοβαροτερο προβλημα ηταν για την ΕΦ το πραξικοπημα οπου μοναδες σημαντικες βρεθηκαν πολυ μακρυα στην Παφο αντι στην Κερυνεια, αλλες μοναδες κυριως καταδρομων ειχαν σημαντικες απωλειες στο πραξικοπημα ,ενω τα ταγματα της Παφου που ταχτηκαν εναντιον του πραξικοποιματος και κινηθηκαν προ Λεμεσο απωλεσαν μεγαλο μερος του οπλισμου τους,Αυταποδεικτες και οι αρνητικες επιπτωσεις στο ηθικο διοτι επικρατουσαν συνθηκες εμφυλιου πολεμου μεταξυ των Ε/Κ πριν και κατα το πραξικοποιημα.Φανταστητε οτι οι ανδρες του εφεδρικου του Μακαριου βγηκαν απο τη φυλακη οπλιστικαν προχειρα και σταλησαν αμεσως εναντιον του προγεφυρωματος.Στο πραξικοπημα υπηρξαν 70 νεκροι οι 32 απο την ΕΦ.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕ ΔΙΝΟΝΤΑΣ Τ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Τα φάντομ θα επιτύγχαναν αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο μέχρι και στην περιοχή του Καστελόριζου. Εξάλλου, το τουρκικό προγεφύρωμα θα καταστρεφόταν με μια απλή διέλευση 6 μαχητικων φορτωμένων με ναπάλμ. Δεν χρειαζόταν καν να είναι φάντομ, για μια διέλευση θα μπορούσε να είναι άλλος τύπος, ακόμα και με ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Εξάλλου για την καταστροφή του προγεφυρώματος η ακόμα και η θυσία 4-6 μαχητικών θα ήταν θεμιτή. Ας έχουμε υπόψιν ότι τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η νυκτερινή προσβολή των τουρκικών αεροδρομίων, ότι η ΤΗΚ δεν πετούσε νύκτα ούτε για απλές πτήσεις και ότι η συνεργασία της με το ΤΝ ήταν ανύπαρκτη, όπως έδειξε η ενδοτουρκική αεροναυμαχία.