Η IDEF 2017 στο μικροσκόπιο

120
Η έκθεση αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυναμεων, όπως με τη δοκιμαστική βολή του τακτικού βαλλιστικού βλήματος Bora.

Από 9 έως 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η 13ης Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Bιομηχανίας IDEF 2017 που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για την Ενίσχυση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV) υπό την αιγίδα της τουρκικής Προεδρίας. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν σχεδόν 800 εταιρείες από 50 χώρες με την τουρκική κρατική εταιρεία ASELSAN να καταγράφει τη μεγαλύτερη συμμετοχή, παρουσιάζοντας συνολικά 317 προϊόντα και συστήματα σε περίοπτη θέση στους χώρους της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Αμυντικών Βιομηχανιών Ismail Demir στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση αξιοποίησε την έκθεση για διμερείς επαφές με αξιωματούχους κρατών της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε την αντικειμενική δυσκολία της επίτευξης του εκπεφρασμένου στόχου για εξαγωγές αμυντικού υλικού και υπηρεσιών ύψους $25 δισ. το 2023 (από 1,68 δισ. το 2016) καθώς «δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστείς διεθνώς παίκτες που κατέχουν ηγετική θέση στη αγορά επί τόσα έτη» (βλ. Είναι εφικτός ο στόχος αύξησης των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας;). Η έκθεση αποτέλεσε ταυτόχρονα πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως με τη δοκιμαστική βολή του τακτικού βαλλιστικού βλήματος Bora στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου και τη δημοσίευση των πρώτων δοκιμαστικών φωτογραφιών από το δορυφόρο Göktürk-1.

 Χερσαία Συστήματα

Στο χώρο της έκθεσης παρουσιάστηκε αναβαθμισμένο άρμα μάχης M-60T Sabra του Τουρκικού Στρατού, εξοπλισμένο με  τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό SARP της Aselsan, κάμερες κάλυψης 360° για επίγνωση κατάστασης και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαίου 2017 , το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε σύμβαση στην Aselsan ύψους €109,2 εκατ. και ΤΛ25 εκατ. για το σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ονομάζεται Fırat M60T, μετά και τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν τα τουρκικά άρματα στην Συρία. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού απροσδιόριστου αριθμού αρμάτων Sabra θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των Στρατιωτικών Εργοστασίων την περίοδο 2017-2018.
Η τουρκική Otokar παρουσίασε δύο πρωτότυπα του άρματος μάχης Altay, εκ των οποίων ένα για επιχειρήσεις σε ασύμμετρα περιβάλλοντα μάχης (Asimetrik Harp Tankı: AHT), εξοπλισμένο με θωράκιση ERA, μετωπικό πτύο χωματουργικών εργασιών, RWS, τηλεσκοπικό ιστό συστήματος παρατήρησης YAMGÖZ που παρέχει κάλυψη 360° και προσανατολισμό (προς τον στόχο) των τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού (RWS), παρεμβολέα (jammer) κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), σύστημα εντοπισμού πυρών ελευθέρων σκοπευτών και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (LWS). Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Otokar, Serdar Görgüç, θα χρειαστούν περί τους 20 μήνες από τη λήψη της παραγγελίας για την έναρξη παραγωγής του Altay, το οποίο βασίζεται σε 109 εγχώριους και 36 ξένους υπεργολάβους. Mε βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό, η παράδοση των πρώτων 15 αρμάτων μάχης Altay έχει προγραμματισθεί για το 2020 για να ακολουθήσουν 20 πρόσθετες μονάδες το επόμενο έτος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του προγράμματος ή να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα της επιλογής του κινητήρα/συγκροτήματος μετάδοσης ή του συστήματος αυτοπροστασίας, για το οποίο έχει ζητηθεί η τεχνική συνδρομή της Rheinmetall.
Στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης υπήρχε το ένα από τα δύο πρωτότυπα της μονάδας πυρός του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Korkut της Aselsan. Η τυπική σύνθεση κάθε πυροβολαρχίας Korkut περιλαμβάνει ένα σταθμό πρόσκτησης στόχων/ελέγχου πυρός και τρεις μονάδες πυρός, αμφότερα τοποθετημένα στο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα ACV-AD της FNSS. Το πλήρως αμφίβιο ACV-AD αναπτύσει μέγιστη ταχύτητα 65 km/h και παρέχει προστασία επιπέδου 4 από πυροβόλα όπλα και επιπέδου 2 από νάρκες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της STANAG 4569. Ο σταθμός πρόσκτησης στόχων/ελέγχου πυρός είναι εφοδιασμένος με 3D ραντάρ έρευνας με κεραία AESA, μονάδα E/O και δύο σταθμούς εργασίας. Η μονάδα πυρός είναι εξοπλισμένη με δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα 35mm με δυνατότητα βολής πυρομαχικών τύπου AHEAD, Ku-band ραντάρ εγκλωβισμού και μονάδα E/O. Η σειριακή παραγωγή του συστήματος είναι σε εξέλιξη, με το τις πρώτες μονάδες των ACV-AD να είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν τον Μάιο του 2018 στην Aselsan για την τελική ολοκλήρωση των υποσυστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016 το SSM υπέγραψε σύμβαση ύψους €500 εκατ. με την Aselsan, για την απόκτηση μη ανακοινώσιμου αριθμού συστημάτων Korkut μέχρι το 2022. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό 2017-2021 του SSM, το 2019 προβλέπεται η παράδοση 4 ολοκληρωμένων συστημάτων το 2019, τριών το 2020 και τριών το 2021. Το σύστημα Korkut προορίζεται να συμπληρώσει τους υφιστάμενους φορείς βλημάτων Stinger, τύπου Atilgan και Zipkin, παρέχοντας εγγύς Α/Α-αντιβληματική προστασία σε τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς.
Η αυτόνομη έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR στο περίπτερο της Aselsan. Το σύστημα χρησιμοποιεί ως φορέα το τεθωρακισμένο όχημα ACV-AD της FNSS και διαθέτει 4 έτοιμα προς βολή βλήματα τύπου HISAR-A, κατασκευής Roketsan, μέγιστης εμβέλειας 15 km. Για τον εντοπισμό στόχων χρησιμοποιείται το ίδιο υποσύστημα που διαθέτει και ο σταθμός πρόσκτησης στόχων / ελέγχου πυρός του συστήματος Korkut, αποτελούμενο από ραντάρ έρευνας 3D με κεραία AESA και μονάδα E/O. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκδοσης του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR είναι σε εξέλιξη, με την έναρξη της σειριακής παραγωγής να παρουσιάζει τριετή καθυστέρηση και να τοποθετείται στα μέσα του 2020.
Η τροχοφόρα μονάδα πυρός του αντιαεροπορικού συστήματος HISAR της Aselsan, διαθέτει 6 έτοιμα προς βολή βλήματα τύπου HISAR-O, κατασκευής Roketsan, μέγιστης εμβέλειας 25 km. Η μονάδα λαμβάνει στοιχεία βολής από την κεντρική μονάδα έλεγχου πυρός του συστήματος HISAR μέσω wideband VHF. Το κεραιοσύστημα στον τηλεσκοπικό ιστό πιθανότητα περιλαμβάνει τις κεραίες ζεύξης για την μετάδοση δεδομένων στόχου στο βλήμα στην ενδιάμεση φάση πριν την ενεργοποίηση του ερευνητή IIR. Η ανάπτυξη του συστήματος HISAR είναι σε εξέλιξη.
H κρατική εταιρεία MKE παρουσίασε το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο YAVUZ, το οποίο ενσωματώνει το πυροβόλο 155mm του ρυμουλκούμενου Τ-155 Panter που κατασκεύαζε η ίδια επί οχήματος 6×6 της BMC.
Εκτοξευτής τακτικών βαλλιστικών βλημάτων Bora στον προαύλιο χώρο της έκθεσης IDEF-2017. To σύστημα είναι αποτέλεσμα της 20ετούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Κίνα.

Αεροπορικά Συστήματα

Στο περίπτερο της TAI (Turkish Aerospace Industries) υπήρχε πρόπλασμα (mock-up) πραγματικών διαστάσεων του αεροσκάφους ελαφράς κρούση/εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Hürkuş-C. Είναι άξιο προσοχής το ότι ενώ οι φωτογραφίες από την παρουσίαση του αεροσκάφους τον περασμένο Φεβρουάριο έδειχναν αναρτημένη μια έκδοση του πυργίσκου ASELFLIR-300T, το mock-up της έκθεσης παρουσιάστηκε με μια έκδοση του, βελτιωμένων επιδόσεων, πυργίσκου CATS της Aselsan. Το Hürkuş-C μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 4 συνεχόμενες ώρες, μεταφέροντας οπλικό φορτίο συνολικού βάρους 1.500 kgr, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από κατευθυνόμενες βόμβες, ρουκέτες τύπου CİRİT και πυραύλους L-UMTAS. Σημειώνεται ότι η πρώτη δοκιμαστική βολή L-UMTAS από Hürkuş-C πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο. Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί σήμερα τον κινητήρα PT6A-68 της Pratt & Whitney Canada ισχύος 1.600 hp, αλλά είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη αντίστοιχου κινητήρα από την Tusas Engine Industries, θυγατρική της ΤΑΙ. Κατά την διάρκεια της έκθεσης ανακοινώθηκε η συμφωνία έναρξης της σειριακής παραγωγής του Hürkuş-C, με αρχικό στόχο την παραγωγή 12 μονάδων για τον Τουρκικό Στρατό και με επιπλέον 12 μονάδες ως option. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2018, λίγους μήνες μετά την έναρξη των παραδόσεων των 15 εκπαιδευτικών Hürkuş-Β για την Τουρκική Αεροπορία. Αν και το Hürkuş-C θα διαθέτει θωράκιση και σύστημα αυτοπροστασίας, δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής όπως αυτό του Αιγαίου. Η χρήση του θα περιορισθεί στην ΝΑ Τουρκία, αφενός ως μια πολύ πιο οικονομική αεροπορική πλατφόρμα εγγύς υποστήριξης σε σύγκριση με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16/F-4, αφετέρου ως συμπλήρωμα των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129, σε σύγκριση με τα οποία προσφέρει αυξημένη δυνατότητα παραμονής σε περιπολία.
Σε πρώτο πλάνο το κατευθυνόμενο βλήμα αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας Bozdoğan ενώ πίσω διακρίνεται το μικρής εμβέλειας Gökdoğan. Η ανάπτυξη των δύο βλημάτων ξεκίνησε το 2012 από το TÜBİTAK SAGE στα πλαίσια του προγράμματος Goktug. Σήμερα βρίσκεται στη φάση των δοκιμών εδάφους, με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την πρώτη βολή από αεροσκάφος το 2019. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει επιλεγεί και η εταιρία που θα αναλάβει την σειριακή παραγωγή. Το BVR βλήμα Bozdoğan, εκτιμώμενης εμβέλειας 65 km, χρησιμοποιεί ενεργό ερευνητή ραντάρ για την τερματική καθοδήγηση και διαθέτει δυνατότητα ενδιάμεσης ανανέωσης δεδομένων του στόχου από το αεροσκάφος φορέα μέσω ζεύξης (data link). Το WVR βλήμα Gökdoğan, εκτιμώμενης εμβέλειας 30 km, είναι εφοδιασμένο με θερμικό ανιχνευτή δύο περιοχών για αυξημένη ικανότητα απόρριψης ψευδοστόχων και διαθέτει σύστημα διανυσματικού ελέγχου ώσης στο ακροφύσιο του κινητήρα που παρέχει υψηλή αρχική ικανότητα ελιγμών. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιτρέπει την κοινή χρήση υποσυστημάτων όπως ο πυροσωλήνας προσέγγισης και η κεφαλή μάχης ενώ εικάζεται πως και ο πυραυλοκινητήρας στερεών καυσίμων αποτελείται από κοινά μέρη. Και τα δύο βλήματα θα μπορούν να αναρτηθούν στον εκτοξευτή LAU-129.
Παρουσίαση των πρώτων δοκιμαστικών φωτογραφιών του δορυφόρου Göktürk-1 στο πλαίσιο της έκθεσης IDEF. H τελική αποδοχή του επίγειου σταθμού λήψης αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2017.
H εταιρεία Baykar Makina, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, παρουσίασε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar Tactical Block 2 (TB-2) εξοπλισμένο με πυρομαχικά MAM σε 4 υποπτερυγικούς φορείς και συγκρότημα αισθητήρων Wescam MX-15D της L3, το οποίο φέρεται να έχει επιλεγεί για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ P-3B Orion του ΠΝ. Η πλατφόρμα έχει συμπληρώσει πάνω από 15.000 ώρες πτήσης από συνολικά 12 ΜΕΑ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (εκ των οποίων το ένα συνετρίβη μετά από αποστολή στην Συρία) και 6 για την Τουρκική Αστυνομία. Στις 11 Μαΐου υπεγράφη σύμβαση με το SSM για την προμήθεια εξοπλισμένων MEA του τύπου για τις ανάγκες της Χωροφυλακής.

Ναυτικά Συστήματα

Μοντέλο υπό κλίμακα 1/10 του υπό ανάπτυξη Ραντάρ Πολλαπλών Λειτουργιών Διάταξης Φάσης CAFRAD που αναπτύσσεται από την Aselsan με σκοπό να εξοπλίσει μελλοντικά την τουρκικής κατασκευής φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σύστημα θα φέρει Μονολιθικό Μικροκυματικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα (MMIC) με βάση το νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) προς επίτευξη πολύ μεγαλύτερων επιδόσεων ισχύος σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση με αρσενίδιο του γαλλίου (GaAs). Ο ιστός αισθητήρων θα περιλαμβάνει, από πάνω προς τα κάτω: την κεραία IFF, τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ κατάδειξης στόχων και τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ έρευνας μεγάλης απόστασης. Διευκρινίζεται, πάντως, πως η φρεγάτα TF-2000 βρίσκεται ακόμη σε concept level.
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της φρεγάτας I Class: κατά τα φαινόμενα, η μπροστινή όψη της υπερκατασκευής που φέρεται η γέφυρα του πλοίου θα έχει πολύ μικρότερη οπίσθια κλίση σε σχέση με τις κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM. Δεδομένου πως αυτή η οπίσθια κλίση ήταν μέρος της σχεδίασης stealth της κλάσης Ada, η διαφοροποίηση του σχεδίου αποκαλύπτει πιθανότατα πρόβλημα ορατότητας από τη γέφυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 3ο και 4ο σκάφος της κλάσης Ada (F-513 Burgazada, F-514 Kinaliada) τα οποία ήταν προγραμματισμένα να παραδοθούν στο TDK το 2018 και 2019 αντίστοιχα, θα παραδοθούν στο Πακιστάν, στα πλαίσια της επικείμενης οριστικοποίσης της συμφωνίας για την απόκτηση 4 κορβετών της αυτής κλάσης. Θυμίζουμε πως στις 10 Μαίου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2017, υπογράφηκε η επιστολή προθέσεως (Letter of Intent – LOI) για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών κλάσης MILGEM για λογαριασμό του πακιστανικού ναυτικού. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Η Τουρκία, ανταποδοτικά, θα αγοράσει 52 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Super Mushshak από το Πακιστάν.
Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού Ελικοπτεροφόρου Αποβατικού Δεξαμενής (LHD) TCG ANADOLU (L400) ξεκίνησε στο ναυπηγείο Sedef της Κωνσταντινούπολης στις 30 Απριλίου του 2016. Αναμένεται να καθελκυστεί εντός του 2019 και να καταστεί επιχειρησιακό το 2021. Το TCG ANADOLU, με εκτόπισμα 27.436 τόνων, θα είναι πανομοιότυπο με το SPS JUAN CARLOS I (L61) του Ισπανικού Ναυτικού και τα HMAS ADELAIDE (L01) και HMAS CANBERRA (L02) του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας. Μολοντούτο, σε αντίθεση με αυτά, το τουρκικό πλοίο θα είναι εφοδιασμένο με 5 μηχανές MAN 16V32/40, κάθε μια εκ των οποίων θα παράγει 7.680kW, προσδίδοντας μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων και ακτίνα δράσης περί τα 9.000 ναυτικά μίλια. Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με Σύστημα Εκτόξευσης Κατευθυνόμενων Βλημάτων (GMLS) RAM Mk49, δύο Mk-15 Phalanx Block 1B CIWS και πέντε σταθερές πλατφόρμες πυροβόλων των 25mm. Θα μπορεί να φέρει 4 επιθετικά ελικόπτερα, 8 βαρέα ή 12 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 6 αεροσκαφών F-35B (εφόσον φυσικά η Τουρκία αποκτήσει το τύπο -Β). Στις 7 Μαρτίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της FNSS και του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη και την κατασκευή 27 τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων εφόδου για τον εξοπλισμό του.
 • Dimitris81

  Εντάξει… είναι να μη ζηλευεις; όσο αξιόπιστα κι αν είναι εγώ τους ζηλεύω για την αποτελέσματικοτητα τους, την επιμονή τους και την όπως φαίνεται σωστή διαχείριση που έχουν σε ΌΛΑ! Ακομη και για τα κότσια που έχουν και τόλμουν, γτ οι δικοί μας ούτε αυτά δε διαθέτουν.

  • manolis

   Ναι , τους ζηλευουμε, αν και η αποτελεσματικοτητα μενει να αποδειχθει. Παραδειγμα τα δηθεν «combat proven» οπλα αλλου -μικρου- συμμαχικου μας κρατους, την εποχη που ολα τα εφτιαχναν και ολα τα διαφημιζαν, αλλα μονο σε λιγους πουλησαν τελικα.
   -Σωστή διαχείριση μονο με τους συγγενεις , φιλους και κουμπαρους?
   -Τα «κότσια» δεν ειναι αρκετα, η απαντηση ειναι οι πακτωλοι χρηματος που επενδυονται και η προσηλωση στο στοχο (και τις συνακολουθες μιζες).

   • Πάτε καλά;

    Προς επίρρωση: τα uavs ανηκουν στον γαμπρό του Σουλτάνου. Ούτε οικογένεια δεν αλλάζουν. Κάποτε οι δικοί μας πρωθυπουργοί είχαν δικες τους κατασκευαστικές (ή είχε ο συμπέθερος του υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ). Απέναντι είναι ο γαμπρός του σουλτάνου…

 • Πάτε καλά;

  Στα αριστερά σας βλέπουμε το e-amyna, που κάνει τη δουλειά για την οποια πληρώνονται παχυλά οι τύποι της ΕΥΠ από τους φόρους μας αλλά προτιμούν να τα τρώνε με γκόμενες στα μπουζούκια. Στα δεξια σας βλέπετε τα μεμέτια που πετάνε λεφτά σε rebranding ξένων προιόντων για να έχουν οι ψηφοφόροι του σουλτάνου δουλειά σε κρατικοδίαιτες εκδηλώσεις.

  Οι απέναντι είναι μουλάδες και μεις μωρόχαυλοι (ΤΜ ιλαρχος στο ΚΕΝ).

  • Aias

   Δουλειά της ΕΥΠ, ανάμεσα σε άλλα, είναι να συλλέγει πληροφορίες και να τις μεταβιβάζει στους αρμόδιους.
   Η αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών ,δυστυχώς, δεν είναι ευθύνη ,επιλογή και αρμοδιότητα της.
   Σε μία ορθά δομημένη πολιτεία και έτσι πρέπει να είναι, πιστεύω, αγαπητέ φίλε.

 • lakis komninos

  σημαντικα τα βηματα προοδου της Τουρκιας στο κομματι των εξοπλισμων. Η συνεπεια που επεδειξαν στο μακροπροθεσμο προγραμμα τους εδω και πανω απο 30 χρονια ειναι εντυπωσιακη. Απο την αλλη θα πρεπει νομιζω να κραταμε μικρο καλαθι σε concept weapons τυπου em railguns και lazer ,ή σε φασικα ρανταρ τυπου GaN καθως ειναι σε πειραματικο σταδιο ακομη και στις τοπ εταιριες του χωρου. Εξαιρετικη η ενημερωση οπως παντα απο την e-amyna!

  • M.K.E

   Οι μακετες,τα mock-up και τα 3D graphics ειναι παντα ωραια.Στην πραγματικοτητα τι γινεται ειναι το θεμα.Πολλα λεφτα,πολυς θορυβος,αμφιβολα αποτελεσματα και δεν το λεω γιατι μιλαμε για τουρκια αλλα γιατι οι τομεις στους οποιους καταπιαστηκαν αποτελουν τεχνολογικες προκλησεις ακομη και δυνατους παικτες μεχρι σημερα.Φαραωνικα ρανταρ,πυραυλοι αερος αερος,συστηματα αεραμυνας,αρματα υπερφορτωμενα με gadgets μεχρι και με φορητο κεμπαπ,αν και εγκληματικη παραλειψη,αμελησαν να βαλουν και δυνατοτητα ασφαλτοστρωσης,ενταξει,κατανταει ανεκδοτο.Το Ιραν,εχοντας ριξει απειρα λεφτα παιρνοντας κατευθειαν Ρωσους επιστημονες και τεχνικους και εκανε πανω απο 30 χρονια να παρουσιασει συστηματα εγχωρια,ως επι το πλειστον αντιγραφες και αγνωστων επιδοσεων και τωρα ερχονται οι Τουρκοι,στυλ κινεζου και ολα τα σφαζουν,ολα τα μαχαιρωνουν.Ας ειναι καλα οι Maverick,hellfire και οι HARM και θα εχουμε μια συναρπαστικη ποικιλια στοχων που δεν θα μας αφησει λεπτο να πληξουμε.

   Ενδιαφερουσα η διευκρινιση για το πεδιο δρασης του Hürkuş.Αποφευγει το δυσκολο περιβαλλον του Αιγαιου και θα υποστηριζει επιχειρησεις στην ΝΑ Τουρκια.Καλα τα ονειρα,αλλα εχει να φαει MANPADS που θα το καβαλαει και θα κανει και παγκοσμιο ρεκορ ταχυτητας για ελικοφορο α/φος.

   • binio

    Ας ειναι καλα οι Maverick,hellfire και οι HARM και θα εχουμε μια συναρπαστικη ποικιλια στοχων που δεν θα μας αφησει λεπτο να πληξουμε. Αδερφέ μέσα σε όλα, αλλά δεν θυμάμαι να έχουμε γραμμή παραγωγής για τα εν λόγω πυραυλικα συστήματα. Ούτε ειμεθα Israel ώστε να στέλνει ο Θείος Donald ασταμάτητα. Πάντως μαζί με κυναιγυρο και πάτε καλά είστε οι κορυφαίοι σε ποιότητα

    • M.K.E

     Φιλε μου οντως δεν εχουμε γραμμη παραγωγης αλλα και απεναντι μας εχουμε την Τουρκια που δεν εχει και τα τεραστια νουμερα.Ενα καλο αποθεμα χρειαζεται,ακρως εφικτο με οποιεσδηποτε συνθηκες και θα μαθουμε και μεις τι σημαινει turkey shooting.Δε θελω να σου περασω μια εικονα υπερτιμησης των ικανοτητων μας η υποτιμησης των απεναντι αλλα την ωρα που εμφανιζεται τετοια διαπλοκη,ειλικρινα αμφιβαλλω για την ποιοτητα καταστασεων και νουμερα επιδοσεων.
     Χρονια ολοκληρα παρακολουθω το Ιραν.Για μας τους λιγο παλιοτερους,πιστευω οτι με τον Κυναιγειρο και ΠΚ ειμαστε πανω κατω στην ιδια ηλικια,στο ακουσμα της λεξης Ιραν ερχοταν τρια πραγματα στο μυαλο:Tomcat,Phantom,Cobra.Δλδ,αμερικανικα συστηματα που σχεδον ειχαν πεσει σε αχρηστια λογω του εμπαργκο.Οταν επεσε το τειχος του Βερολινου,οι μουλαδες γεμισαν αεροπλανα και λεωφορεια με Ρωσους επιστημονες και τεχνικους.Σκοπος δεν ηταν μονο το πυρηνικο προγραμμα αλλα και οι συμβατικες δυναμεις γιατι γνωριζαν οτι το Ισραηλ αν οχι και αλλοι,δεν θα τους αφηναν σε ησυχια.
     Δες λοιπον μεχρι σημερα την κατασταση τους,μετα απο πραγματικους πακτωλους χρηματων και επιστημονικο δυναμικο το οποιο ειχε μακροχρονια εμπειρια στο ειδος.
     Η αεροπορια τους στηριζεται ακομη στα α/φη του θειου Σαμ,μολονοτι ειχαν προσβαση σε σοβιετικα και ρωσικα αργοτερα συστηματα.Μπορει να εκαναν υποσυστηματα,μπορει να τα εκαναν βιδες αλλα α/φος σοβαρο δεν εκαναν.Κατι αναλογο και σε ολα τα συστηματα που παρουσιαζουν σημερα ως δικα τους.Αντιγραφες και αποθεωση της αντιστροφης μηχανικης.
     Εχεις λοιπον το Ιραν με τοσες προσπαθειες να εχει φτασει σε ενα τετοιο επιπεδο και εχεις και απο την αλλη την Τουρκια,με μηδενικη προυπηρεσια στον χωρο να ευαγγελιζεται λαγους με πετραχηλια.Μπορεις να τους παρεις στα σοβαρα;Συν το γεγονος των υπογειων διαδρομων χρηματος και εξουσιας που παντα επηρεαζουν αρνητικα ποιοτητα και νουμερα.
     Ας χωνεψουμε οτι εμεις γραμμη παραγωγης δεν μπορουμε να εχουμε σε τπτ,μη το ψαχνεις γιατι και πως,απλα δεν μπορουμε.Τερμα.Ας κανουμε καποιες πατεντες που θα μας χρησιμευσουν και το παιχνιδι ειναι ανοικτο σε ολα τα επιπεδα.

     • Πάτε καλά;

      Ο Κ. μου ρίχνει κάπου στη δεκαετία (λίγο λιγότερο).

     • binio

      Ιράν όσο μπορώ παρακολουθώ και εγώ. Ξέρεις τι είδα. βαλλιστικους πυραύλους σε ποσότητα τέτοια ώστε να ξεμείνει το Iron Dom. Τώρα α/φη όπως το f-5 με 2 κάθετα πτερύγια στην ουρά προκαλεί το ίδιο γελωτα όπως το Α/φος Made in Florina που επισκέφτηκε ο πολεμαρχος του θεού sorry ο ΥΠ.ΕΘ. Α . Μάλλον είμαστε συνομιλία οι λίγο πριν τα 2. αντα

 • Cynaegeirus

  Μια σημείωση για το άρμα που αναφέρει αναλυτής σε άλλο μπλογκ σχετικά με «εξοπλισμένο με θωράκιση ERA»

  «αν είχε σχδιαστεί απο την αρχή σωστά δεν θα χρειαζόταν έξτρα θωράκιση για αστικό αγώνα»

  όντως αν μιλάμε για άρμα που θα πολεμήσει σε κουρδιστάν συρία μέσα και γύρω απο τα χωριά φαίνεται οτι έχει ελειπή θωράκιση για τον ρόλο αυτό

  η έξτρα θωράκιση φυσικά βαραίνει το όχημα ενώ πιθανόν είναι ίδια με τα πλακίδια που ενισχύουν τα νέα τομα Kaplan

 • binio

  αντίγραφα ή μη, ένα ξέρω. Για κάθε απώλεια τους, θα μένει μια παραγγελία στην γραμμή παραγωγής τους προς υλοποίηση . Για κάθε δικη μας καλύτερα να μην πω. Αν εμείς επενδυουμε σε Α/φήμες Made in Florina. Ας μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα αυτό κινούμενο αντίαποβατικο Αρτέμης με σκάφος από Μ60 και είμαστε σούπερ

  • Πάτε καλά;

   α)Η γραμμή παραγωγής θέλει και πρώτες ύλες και χρόνο κατασκευής.
   β)Αν τα αντίγραφα είναι κακής ποιότητας, πάει να πει πως για κάθε απώλεια θα θυσιάζουν πόρους (υλικούς,χρόνο) για να γίνει αντικατάσταση με ίδιας χαμηλής αξίας.

   Συμφωνώ πως θα μπορούσαμε καλύτερα αλλά ο στόχος είναι να μην πετάμε λεφτά από το παράθυρο. Βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα δίχως να είναι κρατικοδίαιτη.

   • binio

    έχεις ένα τρόπο να προσγειωνεις το καθένα δίχως πολλά λόγια. Αλλά βιομηχανία στην Ελλάδα θα είναι πάντα κρατικόδιαιτητή. Είτε παράγει τρόφιμα είτε όπλα. παράδειγμα τρανό Πρόδρομος Αθανασιάδης ή Μποδοσακης

 • nonfactor

  Ας μου λύσει κάποιος την απορία μηνών:
  Έχει ακουστεί (διαβαστεί θα έλεγα πιο σωστά…) πολλάκις, πως η Τουρκία χρηματοδοτείται από χώρες της Μ. Ανατολής και έτσι «κινεί» την βιομηχανία της. Με τι αντάλλαγμα;

  Και αναφερόμαστε σε μία χώρα που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν στο ΔΝΤ και τώρα βρίσκεται σε «οργασμό» έρευνας, παραγωγής, κτλ., πολεμικού υλικού!

  • Larisaios

   Ξέπλυμα χρήματος; Μερίδιο στις μίζες; Καταστροφή της Συρίας; Απομόνωση του Ισραήλ; Στήριξη του ΙΣΙΣ;

   Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπληρώσεις τους φίλους από την Αραβική Χερσόνησο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Στην Τουρκία επικρατεί ἡ εντύπωση ότι τα κεφάλαια είναι «πράσινα»,δηλαδή ισλαμικά-αραβικά πετροδολάρια.
   Από την στιγμή όμως που δέν δηλώνονται οἱ προελεύσεις,μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε,και ίσως από απροσδόκητη πηγή.
   Ἡ δική μου εκτίμηση είναι ότι ὁ πρώτος ύποπτος είναι το Κατάρ,και αυτό ενισχύεται και από την παρατήρηση ότι όταν το εμιράτο δρομολόγησε τον συριακό εμφύλιο,άλλαξε άρδην και ἡ στάση του Σουλτάνου έναντι του Άσσαντ,με τον οποίον πρίν έκανε μαζί διακοπές.
   Ἡ όλη εμπλοκή της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο,μου δίνει την εντύπωση ότι ξεκίνησε ὡς ανέξοδη υπονόμευση του συριακού καθεστώτος,και πώς ότι ακολούθησε,ήταν συνέπεια της αντοχής του Άσσαντ,αλλά και των Κούρδων.
   Πιό συγκεκριμένα,με λίγη καχυποψία,βλέπω την Τουρκία να ενεργεί ὡς proxy του εμιράτου,και ἡ ίδρυση τουρκικής βάσεως στα εδάφη του είναι το ξεκάρφωμα.
   Ακόμη,και ἡ έντεχνη (ἄς πούμε…) διοχέτευση μουσουλμανικών μαζών στην Ἑλλάδα μέσω Τουρκίας,μπορεί κάλλιστα να ανταμοίβεται από το Κατάρ,που πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες οικοδομήσεως τεμένους/τεμενών στην Ἑλλάδα,και πρόσφατα χρηματοδότησε χότ-σποτ «μουσουλμανικών» προδιαγραφών στην χώρα μας.
   Τέλος,δέν αποκλείεται το τουρκικό κράτος να έχει «άδηλους πόρους» από τις δραστηριότητες του τουρκικού υποκόσμου,από καζίνα μέχρι ναρκωτικά.
   Κἄπως σάν τουρκική σαπουνόπερα,αλλά στον κύβο.

 • Mk

  Αν ΔΕΝ τους «βγει» εμπορικα(κ οχι μονο),θα το φυσανε κ δε θα κρυωνει με τοσο χρημα στο ραφι.Αν τους κατσει, η ομολογουμενος τιτανια προσπαθεια,(αξιοκρατικη η μη),αυτοι σε μια 10ετια θα χουν «ξεφυγει» και ‘I’DEFερτους μετα στα ισα.Το οτι εχουν τραβηξει τα βλεμματα,ειναι γι αυτους…κ καλο…κ κακο.
  Αυτα οσον αφορα αυτους.Οσον αφορα εμας…να ψοφησει το προβατο του γειτονα.

  • Πάτε καλά;

   Εγώ δε θέλω να ψοφήσει το πρόβατο του γείτονα. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΧΟΡΕΥΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ.

 • SPY_GR

  «…με την τουρκική κρατική εταιρεία ASELSAN να καταγράφει τη μεγαλύτερη συμμετοχή, παρουσιάζοντας συνολικά 317 προϊόντα και συστήματα…»

  Ανοίγουμε το μπακαλοτέφτερo, έχουμε και λέμε:

  Από τα 317 προϊόντα της ASELSAN μόνο (!!!) άντε να δεχθώ ότι ένα 20% θα παραμείνουν σχέδια στο CAD/CAM, άλλο ένα 30% δεν θα ξεπεράσουν το στάδιο του προπλάσματος, άλλο ένα 40% θα παραμείνουν εκθεσιακά πρωτότυπα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης/πελατών. Οπότε αυτό το 10% που μένει θα καταλήξει στην παραγωγική διαδικασία και συνακόλουθα στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση από τις ΤΕΔ, δηλαδή 32 νέα προϊόντα ή/και συστήματα!!! Ουκ ολίγα εν Χριστώ αδελφοί.

  Ας μου αντιπαραβάλει κάποιος κάτι αντίστοιχο από την δική μας Αμυντική Βιομηχανία και σαφώς δεν έχω την απαίτηση να υπάρχουν 317 προϊόντα, υπάρχει όμως έστω ένα κλάσμα του αριθμού αυτού;
  Προσωπικά έχω αρχίσει να ανησυχώ, να ανησυχώ πολύ! Οψόμεθα…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Το προσπέρασα στην αρχή,αλλά επειδή ἡ «γλώσσα των αριθμών» φαίνεται να έχει καταλυτική επίδραση σε πολλούς,θα κάνω μία τηλεγραφική περιγραφή της τουρκικής ψυχοσυνθέσεως.
   Λοιπόν,οἱ απέναντι είναι λάτρεις των μεγεθών,ιδίως όπου δέν έχουν να επιδείξουν ποιότητα.
   Ἄν πείς σε κάποιον αντιπροσωπευτικό Τούρκο ότι ὁ πληθυσμός της χώρας του είναι μικρώτερος από όσο του λέει το προξενείο του εδώ στην Γερμανία (που τους ξέρουν και τους φουσκώνουν τα μυαλά),παθαίνει μανιοκατάθλιψη,είναι σάν να τον ακρωτηριάζεις.
   Και ἄν του ρίξεις την αιχμή ότι δέν είναι κἄν όλοι Τούρκοι στην χώρα του,θα αρχίσει να αραδιάζει τις τουρανικές -όχι τουρκικές- φυλές και χώρες της Κεντρικής Ασίας,ὡς περίπου εφεδρείες του «Τουρκισμού».
   Το μέγεθος,ἡ ποσότητα,είναι ἡ εθνική τους παρηγοριά.
   Σε κάποιον,έστησα μια μικρή παγίδα,και πήγα την κουβέντα στο Πακιστάν,που είναι υπερτριπλάσιο σε πληθυσμό,και ὁ Τούρκος μου επεσήμανε ότι ἡ Τουρκία είναι πιό ανεπτυγμένη στην τεχνολογία,και ότι το Πακιστάν δέν έχει δική του τεχνολογία ουσιαστικά,ακόμη και τα πυρηνικά του είναι βορειοκορεάτικα.
   Όταν του επεσήμανα ότι «τότε το μέγεθος δέν σημαίνει υποχρεωτικά τίποτε»,κατάλαβε την μπλόφα,και έπεσε σε αμηχανία.
   Εν κατακλείδι,και χωρίς να απωθώ την πραγματικότητα,και χωρίς να σνομπάρω την προσπάθεια τους,μπορεί κάποιος να μας υποδείξει,σε ποιά έκθεση,ποιός τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε 317 προϊόντα;
   Έτσι,από περιέργεια…

   • Larisaios

    Οι απέναντι δεν είναι μόνο λάτρεις των αριθμών, είναι και λάτρεις του πλήγματος εξ αποστάσεως, γι αυτό και η εμμονή με τους βαλιστικούς πυραύλους. Έτσι κάνανε και στις στέπες της Μογγολίας (τα τούρκικα τόξα ήταν τα καλύτερα τόξα που κατασκευάστηκαν ποτέ) έτσι κάνανε και με τα κανόνια του Ουρβανού που γκρεμίσανε τα τείχη της Πόλης. (Δεν το σκέφτηκα μόνος μου, το διάβασα εδώ μέσα, νομίζω ο Κυναίγειρος το έγραψε). Εμείς πάλι ήμασταν πάντα της μάχης από κοντά, μα με την Φάλαγγα των Αρχαίων, μα με τους Κατάφρακτους του Βυζαντίου, μα με τα μπουρλότα του Κανάρη, μα με το εφ όπλου λόγχη των Βαλκανικών. Και στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μάθαμε και να πολεμάμε σε μικρά άτακτα σώματα (Κλέφτες και Αρματωλοί), κατευθείαν απόγονος των οποίων είναι οι καταδρομείς κάθε είδους (ΛΟΚ, ΟΥΚ, Ζ ΜΑΚ κλπ.) και οι οποίοι τόσο ταιριάζουν στη νοοτροπία του Έλληνα. Δε λέω ότι οι δικές μας Ειδικές Δυνάμεις είναι οι καλύτερες, λέω ότι ο Έλληνας έχει την κατάλληλη νοοτροπία για τέτοιες μονάδες, δε χρειάζεται την προσαρμογή που μπορεί να χρειαστεί ο Γερμανός ή Αμερικάνος για να σκεφτεί ανορθόδοξα και out of the box.

    Για τα πληθυσμιακά των γειτόνων, έχεις λόγους να πιστεύεις ότι φουσκώνουν επίτηδες το μέγεθος του πληθυσμού τους; Ή το λες για να πικάρεις τους συναδέλφους;

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἡ εμμονή στο πλήγμα εξ αποστάσεως,βρίσκω ότι είναι στρατιωτικώς υγιέστατη.
     Και προσωπικά,λατρεύω τα τρίποντα.(το έχω και απωθημένο,επειδή ἡ Ἑθνική μας δέν πολυεπιδίδεται)
     Και τα κανόνια του Ουρβανού γκρεμίσανε τα τείχη της Πόλης,και του Κεμάλ όργωσαν το Αφιόν Καραχισάρ.
     Στην πρώτη περίπτωση,οἱ Οθωμανοί είχαν αχανή υπεροχή σε πυροβολικό,στην δεύτερη είχαν την πολυτέλεια,χάρη στην ἑλληνική αδεξιότητα (sic),να συγκεντρώσουν κάθε διαθέσιμο σωλήνα σε ένα στενό μέτωπο,όπου προσδοκούσαν,και δικαιώθηκαν,ότι θα πετύχαιναν αποφασιστικό αποτέλεσμα.
     Από τα 62 βαρέα πυροβόλα και όλμους που παρέταξαν οἱ Τούρκοι,τα 27 δέν επρόκειτο να ξαναχρησιμοποιηθούν,αλλά εκείνη την 13η Αυγούστου 1922(π.η),προσέφεραν στους κυρίους τους ανεκτίμητη υπηρεσία,εξαερώνοντας το ἑλληνικό πεζικό στα κέντρα αντιστάσεως.
     Ἄν το πετυχαίναμε εμείς αυτό,ἤ κάτι παραπλήσιο,μας χαλούσε;
     Ἤ μήπως θα αμαύρωνε την νίκη μας;

     Για τις ειδικές δυνάμεις,να διευκρινίσουμε πρώτα ότι είναι το ΕΤΑ και ἡ ΕΚΑΜ,ίσως και ἡ Ζ΄ΜΑΚ.
     Για το ΕΤΑ ιδίως,έχω ακούσει από Γερμανούς και γερμανοποιημένους που συνεκπαιδεύτηκαν ἤ συναγωνίστηκαν με αυτό,πολύ καλά λόγια.
     Οἱ λοιποί,καταδρομείς,αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες,είναι επίλεκτοι.
     Αλλά στην Ἑλλάδα της ακυριολεξίας και της αμετροέπειας,αποκαλούνται ειδικές δυνάμεις.
     Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δέν έχουν τις αρετές τους.
     Πάνω σ᾿αυτό,δέν νομίζω ότι είναι ἑλληνικό προνόμιο ὁ ανορθόδοξος πόλεμος,μάλλον ὁ ανορθόγραφος είναι.
     Και σίγουρα,ὁ τρόπος που θεωρούμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους επιλέκτους μας,δέν είναι καθόλου,μα καθόλου επιλεκτικός:χύμα και σκόρπια στις βραχονησίδες,ἤ συγκεντρωμένοι δίπλα στο πεζικό και τα άρματα,ἤ επικουρία για νήσους με ολόκληρες μεραρχίες επάνω τους…

     Για τα πληθυσμιακά των γειτόνων,το ερέθισμα μου το έδωσαν συνάδελφοι που εκτόξευαν κοτσάνες που τις είχαν ακούσει στο προξενείο τους στην Στουττγάρδη,όπως ότι έχουν υπερβεί τα 100Μ πληθυσμού,αλλά δέν το δηλώνουν,για να μήν τρομάξουν οἱ Ευρωπαίοι,και αντιδράσουν στην ένταξη της Τουρκίας,και άλλα τέτοια.
     Κάποιοι,ίσως ακούνε και άλλα στις «εστίες» τους,και βάζουν και σάλτσα,αλλά γενικώς «εκτοξεύουν».
     Ιδίως όταν το πράγμα πάει στην πολιτική πόλωση.
     Πρόσφατα,νεαρός και όχι ακραίος Τούρκος συνάδελφος,μου έλεγε «παληώτερα οἱ Κούρδοι δέν τολμούσαν να μιλήσουν την γλώσσα τους δημοσίως,σήμερα τραγουδούν στους δρόμους».
     Τον ρώτησα,σε ποιών πόλεων τους δρόμους τραγουδούν;
     Στης Πόλης,της Άγκυρας,της Γκαζιαντέπ,ἤ του Σιρνάκ,και κόντεψε να πάθει ανακοπή.
     Εννοείται,αφού αυτοί έχουν κάλο,εγώ γιατί να μήν το διασκεδάσω;
     Διότι με τον κάλο των δικών μας,όχι απλώς δέν διασκεδάζω,αλλά μου ανεβαίνει ἡ πίεση,και μου πέφτει το ηθικό.

    • Πάτε καλά;

     Έχω πολλάκις γράψει πως οι Οθωμανοί είχαν το καλύτερο πυροβολικό στην Ευρώπη. Ήταν οι πρώτοι που κάνανε τόσο εκτεταμένη χρήση του μπαρουτιού στην Ευρώπη, φέρνοντας το από την Κίνα, εκμηδενίζοντας το μεγάλο πλεονέκτημα της Α. Ρωμαικής αυτοκρατορίας που ήταν τα κάστρα. Μόνο το γαλλικό πυροβολικό τους έφτανε επί Αναγέννησης και Διαφωτισμού (επειδή ήταν σύμμαχοι και παίρνανε τεχνικές) και ξεπεράστηκαν ΜΟΝΟ όταν έμειναν πίσω στις θετικές επιστήμες και το πυροβολικό άρχισε να αποκτά επιστημονική βάση με τις διαφορικές εξισώσεις. Αυτή η νοοτροπία τους ωθεί να κάνουν ό,τι κάνουν με υπεροπλία ΠΒ, εξού και κατ’εμέ η ανάγκη να ενισχυθεί παντοιοτρόπως το ελληνικό ΠΒ.

     ΥΓ. Ο μέσος Ελληνας είναι 10 εκατοστά πιο ψηλός και 15-20κιλά πιο βαρύς από τον απέναντι γείτονα. Μας συμφέρει αναφανδόν η μάχη εκ του συστάδην.

 • Πάτε καλά;

  Η δικηγόρος Τομαρά καταγγέλει πως οι 3 κομμάντος που συνελλήφθησαν σήμερα από τον Σουλτάνο, είχαν περάσει στην Ελλάδα και τσουβαλιάστηκαν πίσω. Αλήτες ασπόνδυλα Σανελίστας, παραβιάζετε ευρωπαικούς νόμους, τρέμετε τη σκιά σας και προσκυνάτε τον κάθε σάπιο φύλαρχο για λίγους παραπάνω μήνες στην εξουσία. Και περιμένω να δω και από την άλλη τη σάπια αντιπολίτευση να σηκώνει σημαία το θέμα. Σιγά θα μου πείτε.

  Νεοελλαδικό κράτος, το κράτος του οποίου οι ταγοί (πολιτικοί και μη, πχ ΕΥΠ-ΕΛΑΣ) φοβούνται ένα κράτος δίχως στρατιωτικούς πιλότους και προτιμούν διαχρονικά να ΜΗΔΙΣΟΥΝ από το φόβο ενός τραμπούκου. ΑΥΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ με ό,τι συνεπάγεται τι μπορούμε να περιμένουμε από τούτους.

  ΥΓ. Επαναλαμβάνω: αν η αντιπολίτευση δεν ζητήσει επιτακτικά διελεύκανση του θέματος αλλά το θάψει για λόγους «εθνικού συμφέροντος», είναι συνυπεύθυνη.

  • Mk

   Βολευει…εκατερωθεν…ποιος θα…ξαναπερασει;;;Πονηρος…

  • Dimitris S.

   «Αυτοί θα μας οδηγήσουν σε πόλεμο», δεν ξέρεις πόσο συχνά το σκέφτομαι αυτό. Θα φτάσει στο αμήν, στο δίλημμα επιβίωσης, θα πάμε όσοι πάμε, να χύσουμε τα μυαλά μας, επειδή δεν προνόησαν νωρίτερα για να μη χρειαστεί να πολεμήσουμε.

   Η αλητεία (όχι μόνο του τσίρκου αυτού που άγει τον εξίσου ανεκδιήγητο λαό, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων που σφυρίζουν αδιάφορα -λες και ξεχνάει ο ελάχιστα ευφυής) δεν έχει κανένα όριο, έχει χαθεί το μέτρο στα πάντα. Πλέον, δε λυπάμαι, το βλέπω σαν case study.

  • victor

   μπορεί να υπήρξαν καλά ανταλλάγματα, που ξέρεις…

  • tamam

   Και επειδη το ειπε μια δικηγορος ειναι αληθεια?
   Ακομα και αν ειναι αλήθεια… ειμαστε κανα ιδρυμα αναξιοπαθουντων να δινουμε ασυλο στον καθε καημενο του πλανητη?
   Μηπως αν δεν υπηρχε ο Ερντο και ηταν καποιος αλλος στην θέση του (πχ αυτοι που σημερα μας ζητουνε ασυλο) θα ειχανε διαφορετικη στάση απεναντι στην Ελλαδα?

   Στον πολεμο μπορουν να μας οδηγησουν μονο οι γείτονες και κανεις αλλος. Ειναι στο δικο τους χερι και μονο.

   Η μικροπολιτικη δεν εχει θέση στα εθνικα θέματα… ουτε καν στην πολιτικη γενικοτερα. Προτιμω να βλεπω τα γεγονοτα γι αυτο που ειναι και οχι γι αυτο που φανταζομαι…

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    «Και επειδη το ειπε μια δικηγορος ειναι αληθεια?»
    Αντιστρέφω:ἄν είναι αλήθεια,αλλά δέν την πεί κανείς,έστω δικηγόρος,παύει να είναι αλήθεια;

 • Ivy Chris

  Οι γείτονές μας κατηγοριοποιούνται ως αναπτυσσόμενη-αναδυόμενη οικονομία κατατασσόμενη 28η εξαγωγός χώρα παγκοσμίως, με $20.000 κατά κεφαλή εισόδημα & εξαγωγές ($153Δισ) /ΑΕΠ 21% και με εμπορικό έλλειμμα/ΑΕΠ 4.75%.
  Οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού έχουν στόχο τα $25Δισ το 2023…δλδ., πρπ 16% των περσινών εξαγωγών…
  Τώρα εξάγουν κυρίως χρυσό, αυτοκίνητα, τροχοφόρα & ανταλ/κα.
  Οσον αφορά τη παραγωγή στρατιωτικών συστημάτων, η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 με υποχρεωτική μεταφορά τεχνογνωσίας από όλους τους προμηθευτές (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Γερμανία Κίνα), η οποία κατευθύνθηκε εξ ολοκλήρου μέσω ΑΩ στο στρατιωτικό τομέα. Λένε ότι καλύπτουν πρπ. το 70% των στρατιωτικών αναγκών εξ ιδίας παραγωγής.
  Αντίστοιχα η Νότιος Αφρική (για να το συνδέσω μ’ ένα σχόλιο του @cynaegeirus:disqus στο προηγούμενο άρθρο), με την αλλαγή του δόγματος περί εξωτερικών απειλών δεδομένου ότι εξέλειπε ο κομμουνιστικός κίνδυνος από Ανγκόλα & Ναμίμπια, αναπροσάρμοσε το καθεστώς των ΑΩ και πλέον οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι το 50% των επενδυτικών κεφαλαίων οφείλει να κατευθύνεται στον Ιδιωτικό τομέα, πλην το στρατιωτικού.
  Αυτή η πολιτική βοήθησε αφ’ ενός να δημιουργηθούν περισσότερες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας αφ’ ετέρου ανάγκασε την ARMSCOR (Κρατικός Οργανισμός Στρατιωτικών Προμηθειών) συρρικνούμενος, να αναδιοργανωθεί και να επικεντρωθεί σε συμπαραγωγές προηγμένων συστημάτων & υποσυστημάτων των μεγάλων πολυεθνικών στρατιωτικών ομίλων.
  Συνεπώς, η εμμονή των γειτόνων σε εσωτερική παραγωγή όλης της γκάμας των στρατιωτικών συστημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικονομικής πλευράς δεδομένων των αναγκών σε κεφάλαιο & εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, πόσο δε μάλλον για την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων.
  Η οικονομία τους κατατάσσεται 59η παγκοσμίως στο δείκτη ECI (Economic Complexity Index), την στιγμή που η Ελλάδα – χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα…- κατατάσσεται 62η…(είχε φτάσει 60η το 2010).
  Αρα, η τουρκία εξοπλίζεται μέσω εσωτερικής παραγωγής για γεωστρατηγική-στρατιωτική κίνηση, (φοβούμενη τυχόν εμπαργκο στρ. προμηθειών), μεθοδικά ανεξαρτήτως οικονομικού & κοινωνικού κόστους, οι δε αναφορές των διαφόρων πολιτικών για στοχευμένη αύξηση των εξαγωγών της αποτελούν φερετζέ.

  • Mk

   Για την τελευταια παραγραφο αναφερομαι.Με απωτερο σκοπο,τι;(Ειναι αληθινη απορια).

 • ektor76

  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας αλλά και η αποστρατικοποίηση της Ελλάδας. Το τελευταίο σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα ήταν τα F-16 επί Καραμανλή, κατόπιν ούτε εκσυγχρονισμός, ούτε καν κάλυψη αναγκών μέσω μεταχειρισμένων….Τα 100 χρόνια του Τουρκικού κράτους πλησιάζουν…

 • δοκιμος

  If you can,t make it coppy it GODDAMNED!!!!!!
  Danny DeVito «Tin Man»

  Αυτό κανουνε οι γειτονες το Παραγγέλνουν δοκιμαστικα το ανοίγουν το αντιγράφουνε
  και το κατασκευάζουνε μονοι τους
  Η Ford η VW εχει κατηγορήσει Τουρκικη εταιρια για αντιγραφή συστημάτων της
  Ακομα βρίσκεται στις φυλακες στις ΗΠΑ Ισραηλινος για βιομηχανική στρατιωτικη κατασκοπεια
  σε βαρος αμερικάνικων εταιριών και δεν εινε ο μονος
  Αυτό πρεπει να κανουμε και εμεις εχουμε το εμψυχο δυναμικο
  π,χ Ο σχεδιαστης του Μπλοκ ης TESLAR και δεξι χερι του Ellon Mask εινε καποιος
  Αποστολάκης από το ΕΜΠ, εδω εχουμε χιλιάδες τέτοιους που δουλεύουνε σε ντελιβερι
  για προς το ζειν , Πρεπει να ενταχθεί στις στρατιωτικες σχολες όπως δηποτε το μαθημα της
  σωστης εκμετάλλευσης Ανθρωπινου Δυναμικου » human resource management»
  Διοτι περναει από τα ματια των στρατιωτικών ανθρωπινο δυναμικο με τεράστιες δυνατότητες
  Αυτό που χρειαζετε εινε να τους ανακαλύψουνε

  «please discover my acting talents»
  Τομ Χανκς στους παραγωγούς του Χόλυγουντ

  • Cynaegeirus

   ο αποστολάκης πρόσφατα μίλησε στην αθήνα – μας είχε σταλεί πρόσκληση στην εταιρία. δεν είναι ούτε 40 αν θυμάμαι απο το έντυπο.

  • Αυτό όμως με τη Raytheon (copy-paste AIM-120) και Boeing (copy-paste RGM-84) ήταν τραγικό. Ούτε βίδα δεν έπρεπε να τους πωλούν κανονικά οι δύο αυτές εταιρίες!

 • za

  Σχετικα με την ποιότητα και την αξιοπιστία της Τουρκικής πολεμικής αξίας θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς πως αξιολογούν οι Ελληνες επιτελείς την απόδοση στο Αιγαίο της Τουρκικής κατασκευής κορβέτας που λένε ότι έχει χαμηλό ίχνος.

  • GES

   Φίλε za και ΜΚΕ οι αρμόδιοι επιτελείς του ΠΝ εν προκειμένω, αξιολογούν τις κορβέτες Ada, όπως και όλα τα οπλικά συστήματα και τα εν εξελίξει προγράμματα του TDK, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Χωρίς φόβο, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του ΠΝ αλλά την ίδια στιγμή χωρίς υπεροψία και “φραπεδιάρικες» προσεγγίσεις.

   Γενικά, το ίχνος (Η/Μ, IR, ακουστικό) των Ada είναι μειωμένο, ειδικά σε σχέση με τα πλοία που αντικαθιστά. Μια σημείωση όμως ειδικά για την σημασία του χαμηλού Η/Μ ίχνους ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (2.500 τόνων) στο περιβάλλον του Αιγαίου με τους πολλαπλούς αισθητήρες εντοπισμού (ραντάρ και οπτικούς) του ΠΝ και τις μικρές αποστάσεις. Παρόλο που πάντα βοηθάει ένα χαμηλό RCS όταν π.χ. προσπαθείς με chaff να παραπλανήσεις ένα επερχόμενο βλήμα, οι συμβιβασμοί (και το επιπλέον κόστος) που απαιτεί μια σχεδίαση stealth ίσως είναι πολλοί σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά όπως η καλή συμπεριφορά σε θαλασσοταραχή και η βέλτιστη θέση των αισθητήρων και των οπλικών συστημάτων ίσως είναι σημαντικότερα.

   • M.K.E

    Μα νομιζω οτι ιδιως απο ελληνικης πλευρας ουδεποτε αντιμετωπιστηκε κατι με υπεροψια,αντιθετα πολλες φορες υπερτιμηθηκε χωρις την αναλογη (πραγματικη) βαση.
    Οσον αφορα την «φραπεδιαρικη» προσεγγιση,αυτη νομιζω οτι πρεπει να αναζητηθει σε διαφορες ιστοσελιδες και «εγκριτους» του χωρου που με το κλιμα υπεροχης και υποτελειας της φοβερης τουρκικης μηχανης,δημιουργουν μια αισθηση χατζηδιαβατοποιησης.Οποτε καλο ειναι καθε τοσο,τουλαχιστον απο χωρους σαν και αυτον,να απομυθοποιουμε καποια πραγματα,εστω και με ενα τροπο λιγοτερο επισημο και τεχνολογικο.

    • GES

     Φίλε ΜΚΕ, η ερώτηση του za (και η απάντησή σου σε αυτήν) αφορούσε τους Έλληνες επιτελείς. Δεν γνωρίζω κανένα επιτελικό στέλεχος του ΠΝ να έχει υπερτιμήσει την απειλή των Ada, του Anadolu, των νέων ΑΦΝΣ κλπ. Παράλληλα όμως δεν γνωρίζω και κανένα επιτελικό στέλεχος του ΠΝ να τα θεωρεί όλα αυτά μέρος μιας “παπάτζας”. Ειδικά τώρα για τις Ada, ο προβληματισμός του ΠΝ από την αρχή του προγράμματος MILGEM δεν έχει να κάνει τόσο με τις stealth ικανότητες του σκάφους αλλά με το γεγονός ότι στη θέση των μειωμένης επιχειρησιακής αξίας Burak μπαίνουν σε υπηρεσία σκάφη εφοδιασμένα μεταξύ άλλων με σύγχρονο σόναρ, ελικοδρόμιο, σύστημα αποφυγής τορπιλών και 3D ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας.

     Έχεις δίκιο για τις ιστοσελίδες και τα περιοδικά. Απέναντι στον παροξυσμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχουμε τρεις επιλογές. 1. Να απογοητευτούμε, να φοβηθούμε και να “παραιτηθούμε” πιστεύοντας ότι όσα είδαμε στην IDEF είναι ήδη σε υπηρεσία στις ΤΕΔ. 2. Να υποτιμήσουμε την προσπάθεια και τις ικανότητες των “φίλων” μας, να κάνουμε χαβαλέ με τους “μπουνταλάδες» και να συνεχίσουμε τον φραπέ μας. 3. Να μελετήσουμε τα στοιχεία και να δούμε ποια προγράμματα αποτελούν ουσιαστική απειλή (π.χ. τακτικά βαλλιστικά βλήματα, προγράμματα ΗΠ) και ποια όχι (π.χ. Hurkus-C, οπλισμένα UAV), ποια έχουν ουσιαστική προοπτική να ολοκληρωθούν (π.χ. HISAR) και ποια να μείνουν “όνειρα” (π.χ. TF-X).

     Το eA προσπαθεί (ως ενημέρωση) να κάνει το (3). Σε διαβεβαιώ ότι τα στελέχη των ΕΕΔ όχι μόνο κάνουν το ίδιο (αλίμονο) αλλά με επαγγελματισμό αναζητούν επιπλέον και τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης κάθε ουσιαστικής απειλής χρησιμοποιοώντας τα μέσα που διαθέτουν. Και τον βρίσκουν.

     • M.K.E

      Η ενημερωση σας ειναι αψεγαδιαστη και ουδεποτε επεκρινα η αφησα την παραμικρη υποψια περι του αντιθετου.Ωστοσο,θα μου επιτρεψεις μερικες παρατηρησεις στα γραφομενα σου:
      Πολλες φορες η μελετη ενος αντικειμενου,οσο μπορει να γινει με τις δεδομενες διαθεσιμες πηγες,ενεχει και τον κινδυνο της ελαφρας η μεγαλυτερης υπερτιμησης ικανοτητων και κατα συνεπεια,της απειλης.Οποτε συμπληρωνοντας την γκαμα των επιλογων που παρεθεσες,και με την εμμεση εμπειρια που μας εχει μεταφερθει εδω και μισο αιωνα αντιμετωπισης ανωτερων τεχνολογικα απειλων απο απλα μεσα με επιτυχια,θα προσεθετα και μια τεταρτη επιλογη:την ψυχολογικη ανοσια και αποφασιστικοτητα μεχρι παρεξηγησεως στην αντιμετωπιση των οποιονδηποτε ειδησεων περι δυνητικων απειλων μιας και πολεμος σημαινει και ψυχολογια και ειναι ενας τομεας που εχουμε αμελησει πολυ.
      Οσον αφορα την δευτερη επιλογη περι χαβαλε,νομιζω οτι καποια γεγονοτα που διαδραματιστηκαν διπλα μας δινει καθε δικαιωμα για ενα διαλειμμα του ειδους,οπως και οτι συμβαλει και αυτο με τον τροπο του,στην «γειωση» της μυθικης τουρκικης ικανοτητας που διατυμπανιζεται σε καθε δυνατη ευκαιρια και αναπαραγεται δυστυχως και απο εμας με διαφορους τροπους.
      Κλεινοντας,οσον αφορα τα στελεχη των ΕΕΔ και την προσηλωση τους στην ευρεση αντιμετρων και αντιμετωπιση των απειλων,μιας και εχουν τοσο επαγγελματισμο,καλα θα κανουν να μιλουν λιγοτερο η και καθολου σε καποιους «γνωστες» και «VIP» που με νοοτοπια μεσημεριαναδικου μεταφερουν τα παντα,ιδιως στο Διαδικτυο αλλα και στις φυλλαδες τους,απο αρνητικες σκεψεις και προβληματισμους,μεχρι κλιμα ηττοπαθειας και νομιζω οτι καταλαβαινομαστε ολοι.
      Ευχαριστω και παλι για βημα που μου δινετε.

     • GES

      Πρώτα από όλα εμείς ευχαριστούμε που διαβάζεις το eA αλλά και για τα σχόλια σου. Προσωπικά τα παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον. Δεν θα διαφωνήσω στα όσα λες για την παράμετρο της ψυχολογίας. Επίσης, πράγματι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όπως έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται προσφέρει “ανάσες” αλλά και εκεί χρειάζεται κάποιο μέτρο. Παρατήρησα σε άλλο σου σχόλιο πως έχεις μελετήσει την περίπτωση του Ιράν. Θα γνωρίζεις λοιπόν το πως η συγκεκριμένη χώρα το 1980, ενώ είχε στείλει στο σπίτι, στη φυλακή ή την κρεμάλα το 60% των αξιωματικών της και με κλειστή ροή ανταλλακτικών ανέτρεψε τα σχέδια ενός θερμοκέφαλου που πίστεψε σε “ευκαιρίες” και “σύντομα ξεκαθαρίσματα”.
      Ενδιαφέρον και το θέμα που ανοίγεις στην τελευταία σου παράγραφο. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση, όπως και οι «VIP» δεν αναφέρουν ποτέ συγκεκριμένα την πηγή τους… :)

 • Ivy Chris

  «αποχαιρέτησα άλλο ένα συνάδελφο σήμερα, πάει ιρλανδία. θα κάτσει 2 μήνες μόνος και μετά θα πάρει την οικογένεια μαζί. υψηλότατο iq, άνθρωπος με τιμή και παράστημα, με 1 παιδί και δικό του σπίτι στο κορωπί.»

  Μια χαρά. Μετά θα πουλήσει το σπίτι στο Κορωπί για να μην κάνει τον εργοδότη στους αργόσχολους & θα αγοράσει σπίτι στο Δουβλίνο.
  Δεν θα γυρίσει όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και επιπλέον το δυσβάσταχτο βάρος της υπερφορολόγησης επιμερίζεται σε λιγότερους, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο.
  Πλέον το ποσοστό που διαβιώνει στην Ελλάδα είναι μονοψήφιο, οι περισσότεροι με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να επιβιώσουν.
  Το σύστημα θα κρασάρει σύντομα

 • Cynaegeirus

  ακριβώς.

 • Larisaios

  Η έκθεση είναι όντως εντυπωσιακή και τα εκθέματα σε αριθμό και ποικιλία σε αφήνουν άφωνο. Αλλά αυτός είναι και ο σκοπός, να εντυπωσιάσουν για να προσελκύσουν αγοραστές, επενδυτές κλπ. και μακροπρόθεσμα να πείσουν όλους για το μεγαλείο της Τουρκίας. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι επενδύσεις αυτές είναι εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας. Είναι τουλάχιστον αστείο να θέλουν να κατασκευάσουν ταυτόχρονα βαρύ άρμα, δικινητήριο αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής, Αντιαεροπορική φρεγάτα, πυραύλους Α/Α μικρής και μέσης ακτίνας και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εδώ το Altay, που ξεκίνησε απο τη μετατροπή ενός κορεατικού άρματος έχει 19 χρόνια εξέλιξης κι ακόμα να μπει σε παραγωγή.

  Οσον αφορά εμάς, καλά θα κάναμε να υιοθετήσουμε την πολιτική άλλων κρατών με παρόμοια προβλήματα και παρόμοια οικονομικά και πληθυσμιακά μεγέθη, όπως η Φινλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Δανία κλπ: Εγχώρια βιομηχανία επικεντρωμένη στην κατασκευή ηλεκτρονικών, ηλεκτροοπτικών, ελαφρύ οπλισμού, UAV, πυρομαχικών, ίσως και πυραύλων. Συμπαραγωγή κύριων οπλικών συστημάτων με συμμετοχή σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και έμφαση στην παραγωγή κρίσιμων ανταλλακτιικών και συντήρηση.

  • HBS

   Μια ακόμη σημείωση για το Altay: Παρά την εμφάνιση δύο εκδόχων στην IDEF, δε φαίνεται πως θα δούμε σύντομα την παραγγελία του. Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, τα 250
   άρματα του πρώτου batch θα φέρουν γερμανικούς κινητήρες MTU-883.
   Μολαταύτα, επιβεβαιώσαμε πως αυτοί δεν έχουν ακόμη παραγγελθεί, και, δεδομένης της έντασης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, μάλλον δε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Επιπλέον, οι 20 μήνες που, σύμφωνα με τον CEO της Otokar, θα χρειαστούν από τη λήψη της παραγγελίας για την έναρξη παραγωγής του Altay αποτελούν μεγάλο διάστημα για ένα σύστημα σε τελικό στάδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Το έχω ξαναγράψει:ελπίζω να επιμείνουν στο Αλτάϋ μέχρι του σημείου όπου θα πρέπει είτε να διαγράψουν την επένδυση,είτε να το φορτωθούν και να βρεθούν,το 2023 και επέκεινα,με ένα άρμα που δέν θα υπερέχει σε τίποτε ουσιαστικά έναντι του Leo-2HEL του 2000.
   Ελπίζω επίσης,να επιλέξουν τον ουκρανικό κινητήρα,έστω και κατ᾿αρχήν,διότι πιστεύω ότι θα τους προκαλέσει επιπλέον πονοκεφάλους και καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα.
   Ἥδη,το ότι αναβαθμίζουν 1-2 επιλαρχίες από τα Μ-60Α3,Μ-60Τ,και Leo-2A4,συνολικώς περί τα 200 άρματα,δείχνει ότι το Αλτάϋ δέν περιλαμβάνεται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό τους.

 • gpe76

  Οπως είχα πει και παλαιότερα, η Τουρκία, στα θέματα των εξοπλισμών, φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια της Γαλλίας με το γκωλικό της δόγμα «της στρατιωτικής ανεξαρτησίας». Οι Γάλλοι το δουλεύουν από το 50 και οι Τούρκοι από το 80, σαν συνέπεια του εμπάργκο.

  Σήμερα, αν θέλεις να προμηθευτείς δυτικού τυπου εξοπλισμό χωρίς «ουρές» από ΗΠΑ ή Γερμανία, η μόνη σταση είναι η Γαλλία. Ακριβοπληρώνεις μεν αλλά δεν έχεις να απαντήσεις σε «δύσκολες» ερωτήσεις (ανθρώπινα δικαιώματα κλπ). Πληρώνεις και παίρνεις.

  Με αυτή τη λογική δεν πρέπει να μας παραξενεύει η πληθώρα των συστημάτων που «προσφέρουν» οι συμπέθεροι. Και για να πούμε την αλήθεια, τα συστηματά τους δεν χρειάζεται να είναι στην κορφή της τεχνολογίας, απλά να δουλεύουν ικανοποιητικά. Αλλωστε το αγοραστικό τους κοινό δεν είναι η Σουηδία ή η Ελλάδα αλλά το Πακιστάν, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Αφρική και οι χώρες του Κόλπου. Αν εξαιρέσεις τον Κόλπο, κανένας άλλος δυνητικός πελάτης τους δεν έχει αντιπάλους που να είναι στρατιωτικά ισχυρότεροι από αυτούς. Το Hürkuş μπορεί να μην κάνει για το Αιγαίο, αλλά είναι μια χαρά αεροπλάνο για την Νιγηρία ή την Ταιλάνδη. Δεν είναι τυχαίο οτι αναπτύσουν ελαφρύ ΤΘ άρμα για την Ινδονησία. Υπάρχει αγορά για τέτοιου είδους αρματα στην ΝΑ Ασία, και οχι ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά «προιόντων».

  Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα υπάρχουν πολλά «καθεστώτα» που για διάφορους λόγους θα έχουν πρόβλημα (πολιτικούς ή οικονομικούς) να προμηθευτούν δυτικού τύπου οπλικά συστήματα. Οι επιλογές τους θα είναι είτε τα κινέζικα (και στις χώρες της ΝΑ Ασίας αυτό θα επέχει και πολιτικό κίνδυνο) είτε τα γαλλικά, που θα τα ακριβοπληρώσεις. Κάπου εκει ποντάρουν να μπούν σφήνα οι Τούρκοι. Αν πχ το Αλταϋ ήταν έτοιμοπαράδοτο, η Τουρκία θα μπορούσε να χτυπήσει την αγορά της Σ. Αραβίας τότε που έφαγε πόρτα από την Γερμανία για τα Λεο2 για «ανθρωπιστικούς» λογους.

  Βέβαια οι Τούρκοι δεν παίζουν στο ταμπλό μόνοι τους και το ξέρουν… εξ ου και οι προσγείωση των προσδοκιών για τρελά συμβόλαια και χρήματα.

  • Larisaios

   «Οι Γάλλοι το δουλεύουν από το 50 και οι Τούρκοι από το 80»

   Oi Γάλλοι δεν το δουλεύουν από το ’50, οι Γάλλοι είχαν δική τους πολεμική βιομηχανία από καταβολής…βιομηχανίας. Δεν χρειάστηκε να δημιουργήσουν ναυπηγεία, εργοστάσια αεροσκαφών, εργοστάσια ηλεκτρονικών υλικών, αυτά τα είχαν, «απλά» στήριξαν την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία και έχτισαν πάνω σε αυτή. Το μόνο που χρειάστηκε να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ήταν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, όπως όλοι άλλωστε. Ακόμα και αυτοί όμως αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σημαντικούς κλάδους στην πολεμική βιομηχανία, όπως τα ελαφρά όπλα (το νέο τυφέκιο του γαλλικού στρατού είναι γερμανικής κατασκευής). Το να θέλεις να κάνεις στον 21ο αιώνα αυτό που έκαναν οι Γάλλοι τη δεκαετία του ’50-’60 δε φαίνεται πολύ ρεαλιστικό.

   • gpe76

    Δεν διαφωνω με αυτά που λές, όντως οι Γάλλοι είχαν εκτεταμένη πολεμική βιομηχανία και πριν το 50.

    Αυτό που άλλαξε, κατά την γνώμη μου, ήταν το γκωλικό δόγμα της ανεξάρτητης δυνατότητας αποτροπής (και η de facto αποχωρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ) που ήθελε να διατηρήσει η Γαλλία. Το γιατί προκρίθηκε αυτό σαν εθνικό δόγμα, αντί της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας, είναι θέμα για μεγάλη συζήτηση, οχι της παρούσης. Εν τέλει το αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία να «αποχωρήσει» με τον ένα ή άλλο τρόπο απ’ όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά project της εποχής. Το Mirage 2000 ήταν το αποτέλεσμα της αποχώρησης από το πρόγραμμα που έβγαλε το Tornado, το ΑΜΧ 30 ήταν η αποχώρηση από το πρόγραμμα που έδωσε το Leopard κλπ. Οπότε η Γαλλία βρέθηκε να παράγει ισάξια οπλικά συστήματα με τα αντίστοιχα νατοικά, αλλά χωρίς τις αντίστοιχες πολιτικές δεσμεύσεις για την χρήση ή πωλησή τους (Δες Γερμανία – Τουρκία για την χρήση των Leo A4 στη Συρία, τα αμερικάνικα «εμπαργκο» κλπ).

    «Το να θέλεις να κάνεις στον 21ο αιώνα αυτό που έκαναν οι Γάλλοι τη δεκαετία του ’50-’60 δε φαίνεται πολύ ρεαλιστικό.»

    Οικονομικά δεν βγάζει νόημα, αλλά σου δίνει λύσεις σε άλλα προβλήματα, «πολιτικής» φύσεως. Έχοντας την δυνατότητα να παράγεις δικές σου πλατφορμες (πλοια, αεροπλάνα, ε/π, άρματα κλπ) έχεις την «πολυτέλεια» να ασκείς (στο μέτρο που μπορείς) αυτόνομη πολιτική, χωρίς «εκβιασμούς» σε ροή ανταλλακτικων κλπ. Όπως ο Ντε Γκωλ είπε στο ΝΑΤΟ f**k you, το ίδιο θα μπορέσει να κάνει και ο Ερντογάν… γιατι νομίζεις οτι έχει τρεμούρα για το TFX και τους πυραύλους…

    • Πάτε καλά;

     Ο DG έλεγε va te faire foudre στο ΝΑΤΟ γιατί είχε πυρηνικά και υπήρχε ο Ψυχρος Πόλεμος που δεν συνέφερε να κάνεις εχθρούς. Κόβεις τον Σουλτάνο για το ίδιο;

     • notis kas

      Πάντως το να απευθύνονται σε αγορές όπως αυτές που αναφέρει παραπάνω ο gpe76 δεν είναι άσχημη ιδέα, ούτε χρειάζεται να φτιάξουν κάτι τρομερά αποτελεσματικό.

      Βέβαια την χαμηλότερη ποιότητα όπου δεν την χρειάζεσαι είναι λογικό να την αγοράσεις σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Τα 14 εκ. κόστους ανά κομμάτι για το Αλτάι π.χ. που ακούγονται μέχρι σήμερα δεν συντείνουν σε αυτήν την λογική.

     • gpe76

      Γιατί ο Σουλτάνος δεν το έχει πρόθεση να έχει πυρηνικά (άσχετο αν θα του κάτσει);

      Κατ’ εμε τα κίνητρα του DG, εκτός από ψυχρά πολιτικά, έχουν να κάνουν και με τις μνήμες του Β’ΠΠ, που για το γαλλικό θυμικό είχε ισοδύναμα αποτελέσματα με το αυτά του Γαλλο-πρωσικού πολέμου το 1870. Η σχέση του DG με τον Τσωρτσιλ κατα τον Β’ΠΠ ήταν … ιδιαίτερη (ας το πουμε διπλωματικά). Ε, δεν είναι και λίγο να σε αντιμετωπίζουν σαν δύναμη β’ κατηγορίας στο ίδιο επιπεδο με τηυν Πολωνία και την… Ελλάδα.

      Οσο για τον Σουλτάνο, το τι θα κάνει δεν αγγίζει τα ορια της πολιτικής αλλά της παραψυχολογίας και της μεταφυσικής… πιο μέσα θα πέσει ο Λιακόπουλος και ο Πητ Παπαδάκος παρά οι 10.000 έγκριτοι αναλυτές που ασχολούνται με την Τουρκία.

    • Larisaios

     Η ένστασή μου δεν είναι απλά οικονομική, είναι και τεχνολογική. Δεν είναι δυνατόν για μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας να δημιουργήσει όλα αυτά τα οπλικά συστήματα που ονειρεύεται, απλα δεν γίνεται. Η τεχνολογία που απαιτείται πλέον είναι τόσο απλησίαστη που ακόμα και η Γαλλία το έχει πάρει απόφαση ότι το Rafale είναι το τελευταίο μαχητικό αεροσκάφος που παράγει μόνη της, ακόμα κι αυτοί θα συμμετάσχουν σε κάποιο ευρωπαΪκό πρόγραμμα, είτε με τους Γερμανούς σαν κύριους εταίρους είτε με τους Βρεττανούς. Και αυτή τη φορά δεν προβλέπω να αποχωρούν την τελευταία στιγμή όπως έκαναν με το Tornado και το Eurofighter, τα πράγματα σοβάρεψαν. Αλλά η Τουρκία ξέρει καλύτερα και θα σχεδιάσει εκ του μηδενός το δικό της αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής με δύο κινητήρες και στελθ. Κάτι σαν το F-22 Raptor δηλαδή, αλλά στο ανατολίτικο. Η TF-2000 πρέπει να είναι σκάφος ανάλογο των FREMM με ραντάρ και πυράυλους τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Σοβαρολογούμε; Εδώ η Γαλλία και αναγκάστηκε να φτιάξει κοινοπραξία με την Ιταλία για να αναπτύξει τους ASTER. Και σχεδιάζουν λέει και Electromagnetic Rail Gun. Για να οπλίσουν τι; Όχι, μη μου πείτε, το μάντεψα: Το προορίζουν για τις TF-3000. Μάλιστα έχει διαρρεύσει και η γενική τους διαμόρφωση, την οποία μου μετέφεραν οι πηγές μου και δημοσιεύω εδώ, αποκλειστικά για το e-amyna: http://vignette1.wikia.nocookie.net/disney/images/a/a8/ImpStarDestroyer-SWI125.jpg/revision/latest?cb=20121223231202

 • Larisaios

  Έχει γράψει κι άλλα αυτός ο ξεπερασμένος ποιητής, λες και τα έγραφε για τους σημερινούς:

  Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα

  ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι

  κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα

  των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…

  • Dimitris S.

   Δεν τα έγραφε για τους σημερινούς, αλλά το ότι ακόμα είναι επίκαιρα δείχνει ότι είτε δε θέλουμε, είτε δε μπορούμε να αλλάξουμε. Τείνω προς το πρώτο.

 • Πάτε καλά;

  Κατάλαβες τότε γιατί δε θέλω αμυντική παραγωγή; ΑΝ βάλεις κάτω τα νούμερα και πεις «βαζω λεφτά και φτιάχνω κρατικοδίαιτη ελληνική βιομηχανία» ή «βάζω λεφτά σε κερδοφόρο τομέα και από εκεί με τα λεφτά αγοράζω ξένα συστήματα», το β) συμφέρει.

  • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

   Υποπίπτεις στο σφάλμα να αξιολογείς την σκοπιμότητα της δημιουργίας και λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας με όρους και κριτήρια αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά ως εάν να πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο βιομηχανικό κλάδο.Ο χώρος της αμυντικής βιομηχανίας δεν αποτελεί ένα βιομηχανικό κλάδο που πρωτίστως στοχεύει στην αποκόμιση οικονομικών κερδών με την στενή έννοια του όρου.Θα πρέπει να συνεκτιμώνται κυρίως και σε πρώτη φάση παράγοντες που σχετίζονται με την τεχνολογική απεξάρτηση της χώρας από πηγές προμήθειας του εξωτερικού, στοιχείο υψίστης σημασίας σε περίοδο πολέμου όπου καθυστερήσεις στην παράδοση κρίσιμου υλικού ή ακόμα και άρνηση παράδοσης μπορούν να κρίνουν ολόκληρο τον πόλεμο(δεδομένα που έχουν στοιχίσει στην Ελλάδα ιστορικά αφάνταστα..).
   Επιπροσθέτως η αποφυγή του drain brain, καθώς στην πολεμική βιομηχανία συναντάται η αφρόκρεμα του επιστημονικού και εργατοτεχνικού δυναμικού μιας χώρας δεν αποτελεί στοιχείο εξοικονόμησης πόρων με πολλαπλά μάλιστα οφέλη οικονομικά,ασφαλιστικά,τεχνολογικά,δημογραφικά?
   Η διάχυση της τεχνολογίας που αναπτύσσεται από την αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρη την παραγωγική δομή της χώρας αλλά και το γεγονός ότι η μονομερής εξάρτηση της χώρας από πηγές προμήθειας του εξωτερικού καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε υπερτιμολογήσεις των προμηθειών , και εδώ η ελληνική εμπειρία είναι εξαιρετικά πικρή, συνιστούν παραμέτρους που δεν πρέπει επ ουδενί να παραγνωρίζεται.Εν κατακλείδι τα όπλα που θα σου πουλήσουν τρίτοι δεν έχουν εξαρχής σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις δικές σου ιδιαίτερες επιχειρησιακές ανάγκες και τυχόν προσαρμογές τους στις δικές σου επιχειρησιακές απαιτήσεις έρχονται με ακριβό τίμημα.
   Η εθνική ασφάλεια αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και δεν είναι συνετό να κρίνεται με όρους αυστηρά ή και αποκλειστικά βραχυπρόθεσμης οικονομικής απόδοσης αλλά με όρους μακροπρόθεσμης προοπτικής και των ευρύτερων και πολλαπλασιαστικών ωφελημάτων που απορρέουν από την λειτουργία της , χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι πρέπει στη βάση αυτού του σκεπτικού να γίνονται ανεκτά τα φαινόμενα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος .
   Ας μην πέφτουμε στην παγίδα να επιχειρηματολογούμε υπέρ της απουσίας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας λόγω της αδυναμίας επίδειξης στοιχειώδους διαχειριστικής επάρκειας από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών.Το ότι για να τύχεις επαρκούς μέριμνας στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να δώσεις φακελάκι δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το ΕΣΥ αλλά να εξυγιανθεί.

 • Πάτε καλά;

  Εμείς γεμίζουμε την υψήλιο με νέους μηχανικούς και νέους επιστήμονες (με έμφαση στην ΕΕ).

  • Ναι, αλλά πως τους φέρνεις πίσω; (ρητορικό…)

 • EL Bundy

  «…με την τουρκική κρατική εταιρεία ASELSAN να καταγράφει τη μεγαλύτερη συμμετοχή, παρουσιάζοντας συνολικά 317 προϊόντα και συστήματα σε περίοπτη θέση στους χώρους της…»
  χαχαχα !!!
  317 προιόντα και συστήματα διαθέσιμα προς πώληση δεν έχει η General Dynamics αυτη την στιγμή. Μπράβο στους Τούρκους !!! Μπορεί βέβαια να μετράνε σαν προιόν και το φωτάκι στην καμπίνα του Altay σε περίπτωση που κάποιος θέλει να πάρει μερικά.

  H Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα IRIS-T με ποσοστό 13% από ότι ξέρω. Ας επικεντρωθούμε εμείς σε μερικές κρίσιμες συμπαραγωγές πυραυλικών συστημάτων πουΤΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ και θα δράσουν σαν πολλαπλασιαστές δύναμης και ας αφήσουμε τους Τούρκους.
  Είναι εγκληματική αμμέλεια να μην έχει η Ελλάδα από χρόνια έναν δικό της πύραυλο εδάφους εδάφους με κεφαλή διακοσίων πενήντα κιλών και μια εμβέλεια 40χλμ – 60 χλμ για αρχή… Ενας πύραυλος που θα παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς είτε σαν επιφανείας-επιφανείας και θα είναι φορτωμένος σε διπλό εκτοξευτή σε καποιο στάγιερ είτε σαν εδάφους εδάφους.
  Δεν είναι δα και το Στάρ Τρέκ… Ας ξεκινήσουμε από αυτά που μπορούμε να κάνουμε και είναι μέσα στις δυνατότητες της Ελληνικής βιομηχανίας (είτε ιδιωτικής είτε κρατικής) και για πιό σύνθετα πράγματα βλέπουμε στο μέλλον…
  Ας φορτώσουμε τα νησιά κατ αρχήν με καμμιά διακοσαριά τέτοιους και ας έρθει μετά η Τουρκική αεροπορία να τους βρεί και να τους εξουδετερώσει πριν ξανακολυμπήσει τούρκος στην θάλασσα…
  Με 150 εκατομμύρια είτε αγοράζεις μιά πυραυλάκατο είτε φορτώνεις στα νησιά διακόσιους εκτοξευτές σε εκατό διαφορετικά σημεία…

 • Χρηστος

  ΟΚ, δηλαδη εμεις οι νεοι τι πρεπει να κανουμε? Να σπουδασουμε και μετα εξω? Αν ειναι ετσι να μη σκεφτομαι καθολου ΣΣ μιας και οι συμμαθητες μου θα εχουν 5 χιλιαρικα μισθο (παραπανω απο εμενα) και καλυτερη ζωη γενικοτερα. Τι να πω…

  • Cynaegeirus

   ΣΣ δεν πας για τα λεφτά. ο κάθε άνθρωπος αξιολογεί τα θέλω του και δρα ανάλογα.
   προσωπικά θα έκανα τα πάντα να άλλαζα κάποιες αποφάσεις μου πισω στο 90.

  • Πάτε καλά;

   Να κάτσεις να διαβάσεις για τις πανελλήνιες και παράτα το e-amyna :P.Αντε μην αρχίσω ερωτήσεις για το σε ποια διαστήματα κάνουμε ΘΜΤ και το ποιες οι μικροτερες και μεγαλυτερες δυνατες αποστασες μεταξυ 2 διαδοχικών κροσών συμβολής

   • Χρηστος

    Ναι, αλλα ειναι να μην απογοητευεσαι οταν ακους εκφρασεις του τυπου «η Ελλαδα εχει πεθανει»? Ποια Ελλαδα να υπηρετησω εγω μετα και με τι φρονημα? Μετα απο κατι τετοια τι σε κραταει σε αυτον τον τοπο? Δεν ειναι θεμα χρηματων. Οταν ομως ακους οτι ο ενας φευγει, ο αλλος εξω παιρνει τοσα και περναει πολυ καλυτερα απ’οτι εδω (περα απο τι κανει για επαγγελμα, λιγο να σου αρεσει εισαι μια χαρα, δεν πηζεις κιολας) και παιρνει και το παιδι του μαζι γιατι προφανως βλεπει οτι δεν υπαρχει μελλον κλπ κλπ τι κανεις? Φευγεις ή δε φευγεις?
    @ΠΚ εσεις φταιτε που γραφετε σχολιαρες εδω μεσα, οχι εγω που δε διαβαζω :)))

 • nonfactor

  Παραπονιάρη! Και τώρα πρωτιές έχουμε, αλλά από την άλλη μεριά…Δες το θετικά!

 • tasosgougou

  Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις από τους γείτονες. Αργά ή γρήγορα θα καταφέρουν να παρουσιάσουν αξιόλογα οπλικά συστήματα σε ορισμένους τομείς και μάλιστα κάποια απο αυτά θα είναι εξολοκλήρου Τουρκικά.
  Από την μερία μας είμαστε τυχεροί διότι οι γείτονες κάνουν δύο μεγάλα λάθη. Τα λάθη τους αυτά δεν θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν δραματικά υπέρ τους, το στρατιωτικό ισοζύγιο, όσον αφορά το Αιγαίο και την Θράκη.
  Πρώτο τους λάθος είναι ότι δαπανούν τεράστια ποσά για να αναπτύξουν φιλόδοξα και ανεδαφικά οπλικά συστήματα μόνο και μόνο για να ταίσουν τον μεγαλο’ι’δεατισμό τους (πχ αεροσκάφος στέλθ, ελικοπτεροφόρο,φρεγάτες κ.α.).Τους λόγους που θα αποτύχουν αυτά τα φιλόδοξα προγράμματα τους είχα αναφέρει σε παλαιότερο σχόλιο.Επι τροχάδιν όμως θα αναφέρω ξανά την περίπτωση του Ισραήλ που σταμάτησε κάθε προσπάθεια να αναπτύξει μαχητικό αεροσκάφος . Προτιμά να αγοράζει F15 και F 35 .και ο νοών νοείτω.Ξοδεύοντας εκεί τα λεφτά τους οι γείτονες έχουν λιγότερα διαθέσιμα για αγορά επιπλέον F 35 ή σύγχρονων σκαφών επιφανείας για το ναυτικό τους.

  Δεύτερο τους λάθος εξίσου σημαντικό με το πρώτο, είναι ότι αναπτύσσουν ταυτόχρονα προγράμματα που αφορούν όλο το φάσμα των αμυντικών συστημάτων (πχ άρματα , πυραύλους ,ραντάρ ,αεροσκάφη ,πλοία κ.τ.λ.).Αυτό το κάνουν διότι πιστεύουν ότι εάν παράγουν μια ολοκληρωμένη γκάμα προιόντων θα γίνουν αμυντικά αυτόνομοι και θα πετύχουν παράλληλα σημαντικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες της Λ.Αμερικής,της Αφρικής και της Ασίας.Καθώς επίσης και στα αδελφά σουνιτικά έθνη ανά τον κόσμο.
  Αμυντικά αυτόνομες χώρες δεν κατάφεραν να γίνουν δυνάμεις επιπέδου Γερμανίας ,Ιταλίας και Μ.Βρετανίας ,ακόμη και την περίοδο που δαπανούσαν εξαιρετικά μεγάλα ποσά για την άμυνα τους (ψ.πόλεμος),θα καταφέρει να γίνει η Τουρκία ;Tώρα μάλιστα στην περίοδο των ισχνών αγελάδων βλέπουμε χώρες ,οικονομικά μεγαθήρια ,να συνεργάζονται στην ανάπτυξη και εμπορική προώθηση ακόμη και ‘απλών’ τροχοφόρων στρατιωτικών οχημάτων.Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Γαλλίας που και αυτή πάλι δεν είναι εκατό τοίς εκατό αυτόνομη σε θέματα εξοπλισμών .
  Όσον αφορά τις εξαγωγές ,θα καταφέρουν κάποια εξαγωγικά συμβόλαια αλλά μέχρι εκεί .Αυτό γίνεται διότι οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται μονάχα για τις επιδόσεις και το κόστος ενός οπλικού συστήματος.Ενδιαφέρονται στο να αυξήσουν την στρατιωτική ισχύ τους (αποτρεπτική ή επεκτατική), μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων.Άρα πρωταρχικό ρόλο ,ειδικά στα πολυδάπανα εξοπλιστικά τους προγράμματα, παιζει το ειδικό βάρος ‘ της προμηθεύτριας χώρας!Για παράδειγμα το σουνιτικό Πακιστάν θα αναθέσει αρκετά συμβόλαια στην Τουρκική βιομηχανία.Στα σπουδαία και στα ακριβά όμως κατά πάσα πιθανότητα θα στραφεί προς την Κίνα. Αυτό θα γίνει διότι έχει ανάγκη το ‘ειδικό βάρος’ της Κίνας για να εξισορροπήσει την ‘πίεση’ της Ινδίας. Ομοίως θα πράξει η Σ.Αραβία ,έχει ανάγκη την σουνητική Τουρκία για τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα απογαλακτιστούν εξοπλιστικά οι μοναρχίες του Κόλπου από την μοναδική υπερδύναμη Αμερική για χατήρι του σουλτάνου, είναι θέμα επιβίωσης όπως και να το δείς !Συν τοις άλλοις μην ξεχνάμε ότι δύο χρόνια πρίν προσπάθησαν οι Άραβες να αλλάξουν την στάση της Ρωσίας στο Συριακό τάζοντας της, τι άλλο , αμυντικές παραγγελίες μαμούθ !
  Στα δικά μας πάλι, αυτή η προσπάθεια των γειτόνων για πλήρες γκάμα στρατιωτικών προ’ι’όντων τους στερεί από το να γίνουν πραγματικά καλοί (επικίνδυνοι) σε εξιδεικευμένους στρατιωτικούς τομείς πχ.ηλεκτρονικός πόλεμος ,συστήματα αντιπυροβολικού κ.α.

  • Cynaegeirus

   Αν έριχναν όλα αυτά τα λεφτά σε εκπαίδευση και ανταλλακτικά θα έφταναν Ηγουμενίτσα σε 2 βδομάδες.

   • Mk

    Αυτο θελει φραπεδιαρικη απαντηση….χα χα χα.Εχε πιστη φιλε μου.Μέγα το ενστικτο επιβιωσης του αμυνομενου,Μέγας κ ο ελληνισμος απο ακρη σε ακρη.Γινετε πολυ καλη δουλεια κ εδω στην εκπαιδευση.Να σε βεβαιος.

    • Cynaegeirus

     Αν ρίξουν 3-4 δις σε εκσ, ανταλλακτικά και εκπαιδευση στην 1η στρατιά δεν τους σταματά ούτε η πίστη, ούτε ο έλληνας, ούτε η δήθεν εκπαίδευση. μόνο η θάλασσα απέναντι απο την κέρκυρα.

     • Mk

      Ξερεις για τι δυναμεις μιλαμε??Αφου ξερεις.Θα σκοτινιασει ο ουρανος κ θα φουσκωσει η θαλλασσα.Αν μπορουσαν,θα το χαν κανει.ΔΕΝ μπορουν.Παντα ημασταν λιγοι εναντι πολλων.Δες την ιστορια μας.Εχε πιστη. (ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΗΘΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».)καλοπροαιρετα παντα.

   • SKYRAIDER1

    Φίλε Cynaigeirus,
    Με παράδειγμα τους πολέμους των αμερικανών, όπου είχαν και
    συνεχίζουν να έχουν την υπέροχη σε εξοπλισμούς και εκπαίδευση
    απέναντι στους αντιπάλους τους στο Βιετνάμ την Σομαλία η ακόμα
    και στην σημερινή εποχή στο Ιράκ και Αφγανιστάν, η προέλαση των
    χερσαίων δυνάμεων του γείτονα στο χρονικό διάστημα που αναφέρεις
    για την απόσταση Σουφλί – Ηγουμενίτσα δεν φαίνεται μόνο εξαιρετικά
    αμφίβολη, αλλά προϋποθέτει και έντονες τάσεις αυτοκτονίας απο
    τους Τούρκους στρατιωτικούς.

    Ακόμα και αν ξεκινούσαν απο τους Κήπους παίρνοντας την ευθεία
    ακολουθώντας την Ε90, φαίνεται εξοπραγματικό. Αν έχουν και την
    απόδοση που είδαμε στην Συρία με τα κατεστραμμένα Leopard 2,
    τους βλέπω και στο stairway to χαρέμι με τις 72(?) παρθένες απο
    τα παραμύθια της 1001 νύχτας. ?

    Αυτό δεν σημαίνει ότι τους υποτιμάμε αλλά ούτε και το αντίθετο.

 • DrJ

  Resource curse – Βενεζουελα και Νορβηγια αποτελουν χωρες παραγωγης πετρελαιου. Ειναι μαλλον προφανες που θα βρεθει ο Βαλκανιος επαιτης σε αντιστοιχη περιπτωση.

  • Χρηστος

   Τι εχεις να πεις περι αυτου Ivy Chris? Σωστος o DrJ!

  • Dimitris S.

   Θα συμφωνήσω χωρίς να είμαι κανένας οικονομολόγος, απλά ως παρατηρητής της ιστορίας. Η Νορβηγία τι το κακό έχει; Όλα σχετικά είναι, κάτσε να δούμε πρώτα αν, πότε και πως θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε αυτά που υπάρχουν στο υπέδαφος, γιατί τα ~5 χρόνια του φίλου @ivy_chris:disqus μου φαίνονται υπεραισιόδοξη πρόβλεψη.

   • Ivy Chris

    Η Νορβηγία δεν έχει κάτι κακό, τουναντίον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αρκεί να κατανοήσουμε ότι η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.
    Επειδή είναι πολύ πρόσφατη η ιστορία και δεν μας βοηθά ο ορυμαγδός της καθημερινής πραγματικότητας, να αναλογιστούμε ότι έως το 2011 δεν υπήρχε καν Θεσμικό πλαίσιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών ενεργειακών πηγών. Μέσα σε 5 χρόνια, θεσπίστηκε το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν & στελεχώθηκαν οι Οργανισμοί από έμπειρα επιστημονικά στελέχη της αγοράς με εμπειρία στο αντικείμενο, υπογράφτηκε και εκτελέστηκε η χαρτογράφηση των αρχικών περιοχών ενδιαφέροντος, αναλύθηκαν & εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών από αξιόπιστα και εξειδικευμένα Ιδρύματα του εξωτερικού και ανατέθηκαν οι αρχικές Συμβάσεις για τα πρώτα οικόπεδα και 3 από τις «Big Seven» (Exxon, Eni, Total) μαζί με τις Repsol, PetroCeltic, «Schlumberger<- D.Cheney…" συμμετέχουν ήδη στα κοινοπρακτικά σχήματα. ( Δεν πιστεύω να νομίζουν κάποιοι ότι αυτές οι εταιρείες πληρώνουν χωρίς να είναι σίγουρες για το αποτέλεσμα?)
    Απομένουν πολλά, αλλά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με ευλαβική σειρά όλα τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε τα επόμενα 5 χρόνια οι ειδικοί να κάνουν τη δουλειά τους "χωρίς απρόοπτα"…
    Και να μη ξεχνάμε ότι βιώσαμε "οπισθοδρομήσεις" από εμμονικούς & ιδεοληπτικούς ανθρώπους στη περίπτωση του Χρυσού της Χαλκιδικής ενώ οι προοπτικές ήταν:
    "Gold mining is gathering momentum after Greece began what it called a “fast-track” approvals program. The Canadian and Australian companies said their projects will add about 425,000 ounces by 2016, worth $757 million at the Oct. 5 spot price, to the 16,000 ounces the country produced in 2011.
    “There’s clearly evidence that Greece has woken up to the potential of their mining industry,” said Jeremy Wrathall, chairman of Perth-based Glory Resources. “Politicians increasingly realize that a pro-mining stance is appropriate due to job creation potential.”
    Greece, which is also fast-tracking state property sales, is set to overtake Finland as the continent’s largest gold producer within four years, as regulators in Athens sign off on mines kept on hold for more than a decade by red tape and environmental rules."

    Μπορεί να πήγε πίσω 2-3 χρόνια η όλη επένδυση αλλά τώρα οι αρνητές γνωρίζουν ότι αποτελούν κακή παρένθεση της Ιστορίας…
    Πιστεύω όμως ότι η "απαιτούμενη" πλειοψηφία πλέον έχει ωριμάσει αναγκαστικά και έχοντας επιλέξει το δρόμο της διαφυγής έχοντας οπτική επαφή και θα οδηγήσει τη κοινωνία στην διέξοδο.

    • Dimitris S.

     Σύμφωνοι, να σου θυμίσω όμως ότι το πισωγύρισμα έχει συμβεί και με τα κοιτάσματα υδρογονανθρ. Τον Ιαν. 2015 είχε κάνει ερώτηση ο Μανιάτης για την πιθανή καθυστέρηση των ενεργειών λόγω «οικολογικών ευαισθησιών». Οι χαρτογραφήσεις είχανε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα βέβαια, όπως είπες και εσύ.
     Αυτό που δεν έχω καταφέρει να καταλάβω ακόμα, ελλείψει χρόνου για καλό ψάξιμο, είναι ποιες είναι οι επίσημες εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων για έσοδα, θέσεις εργασίας, χρήση των εσόδων κτλ.

 • Cynaegeirus

  Μακάρι ρε φίλε!

 • Ανδρέας

  Από όλα αυτά τα προγράμματα δεν ξέρω τι τελικά θα φθάσει σε μονάδες. Αυτό που είναι σημαντικό ομως ειναι οτι μαθαίνουν ακόμα και από συστηματα που ακυρωνονται. Δείχνουν να μην έχουν ζητημα σπατάλης πόρων για το στρατό αφού δεν ιεραρχουν την αύξηση του βιοτικού επιπέδου πάνω από τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα από εμας. Επίσης εχουν άλλη αντίληψη του χρόνου σε σχεση με εμας που μετράμε με τον εκλογικό κύκλο.

  • SPY_GR

   Πολυ σωστος, ισως το καλυτερο σχολιο που διαβασα!

   • Ανδρέας

    Ευχαριστώ. Ειναι παλιά ανησυχία μου η γνωστική βαση που δημιουργείται απέναντι.

 • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

  1-H αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμα και στις ΗΠΑ, είναι εξ ορισμού και εγγενώς κρατικοδίαιτη, υπό την έννοια ότι χωρίς τις παραγγελίες από τα οικεία κράτη δεν θα κατόρθωναν να επιβιώσουν ή να βρίσκονται στα μεγέθη που βρίσκονται, ενώ στον λογαριασμό του κρατικοδιαιτισμού πρέπει να συνυπολογισθούν και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι κυβερνήσεις τους για να εξασφαλίσουν συμβόλαια στο εξωτερικό, ενέργειες που έχουν υψηλό οικονομικό και διπλωματικό κόστος.

  2-Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μεσούσης της κρίσης και της εξοπλιστικής άπνοιας κατορθώνουν μέσω εξαγωγών σχεδόν αποκλειστικά να επιβιώνουν και να είναι και κερδοφόρες πχ IDE,SUNLIGHT,MILTECH,THEON SENSORS,DASYC,SIELMAN και μια πλειάδα άλλων που λειτουργούν ως υποκατασκευαστές αυτών ή των κρατικών. ή ακόμα και ξένων πχ HDVS, METKA,TEMMA,ΕΠΟΣ,GMC,AKMON,ELFON,SOUKOS ROBOTS,ΑΞΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ,ISI,ΠPRISMA ELECTRONICS.
  Εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν σημαίνει να βρίσκεται η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου στο κράτος αλλά οι παραγωγικές μονάδες να βρίσκονται στην Ελλάδα , να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους εδώ , να απασχολούν εγχώριο εργατικό δυναμικό και να είναι σε θέση όταν απαιτείται να κατευθύνουν τον παραγωγικό τους προσανατολισμό στις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

  3-Aν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει brain drain πήγαινε ρώτα το ΤΕΕ,τους καθηγητές στα πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ,και φυσικά τον αγαπητό Κυναίγειρο

  4- Αν θέλεις να κόψεις την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν ξεκινάς από την αμυντική βιομηχανία αλλά από τις διοικητικές δομές του κράτους,, ακόμα και αυτών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,από τα πάσης φύσεως παράλογα προνόμια συνδικαλιστών και πολιτικών,από τους χιλιάδες φορείς και οργανισμούς φαντάσματα ή με ελάχιστο κοινωνικό όφελος κτλ κτλ κτλ και μετά καταλήγεις και στην αμυντική βιομηχανία

  • Πάτε καλά;

   1. Ναι αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης εξάγει κιόλας, ειδικά οι ισχυρές χώρες ώστε να έχουν μείωση ζημιάς. Εμείς που ακριβώς θα εξάγουμε; ‘Η θα πληρώσουμε εξ ολοκλήρου την λυπητερή;
   2.ι)Οι μισές που αναφέρεις είναι εταιρίες κάκιστου μάνατζμεντ, ορισμένες κιόλας μέσα μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια. Εγώ δεν είναι διαθετημένος να πληρώνω παραπάνω φόρους για να τις σώσω γιανα διορίζονται τα γκομενάκια που πηδάει το ΔΣ και οι ψηφοφόροι του κάθε βλαχοδήμαρχου. Ξηγημένα πράγματα.
   ιι)Τα οπλικά συστήματα είναι κυρίως bespoke προιόντα. Οι παραγωγικές μονάδες ειναι μικρές και ΔΕΝ θα σου φέρουν πίσω λεφτά. Αν θες όντως να στήσεις αμυντική βιομηχανία για δείγμα, κοιτάς τις υπόλοιπες μισές από όσες ανέφερες που εστιάζουν σε μικρά υποσυστήματα ως τμήμα της γενικότερης γκάμας προιόντων που προσφέρουν.
   3. Οι συνάδελφοι μηχανικοί θα δουλεύαν στον κατασκευστικό κλάδο στήνοντας πολυκατοικίες με τα σχέδια του 1980 (καρμπόν) και βάζοντας υπογραφές για πυρασφάλεια και ανελκυστήρες. Η ελληνική βιομηχανία ήταν ήδη προ κρίσης ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΟΥ επιπέδου που στο 95% των εταιριών της το ανώτερο πτυχίο που έχεις ανάγκη είναι ένα διατμηματικό MSc για να ξέρεις και τι γίνεται λίγο σε άλλους τομείς. Το R N D ήταν ανέκδοτο.
   Τώρα όλο και νέα ανοίγματα σε νέους τομείς βλέπουμε (γιατί τελείωσε η dutch disease του κατασκευαστικού κλάδου)+ οι νέοι θα έρθουν με εμπειρία από σοβαρές βιομηχανίες του εξωτερικού.
   Όσο για το ΤΕΕ, απολαμβάνω τα δάκρυα των Κρόνιων γερόντων μηχανικών που βλέπουν τις παχυλές συντάξεις τους εις βάρος των νεώτερων να χάνονται ΟΣΟ δεν μπορείς να διανοηθείς. ¨
   4. Ξεκινάς από όλα. Κανείς στο απυρόβλητο. Οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία ήταν κανάγιες με βύσμα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ(νυν Σύριζα) όπως και στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ. Οι δε βιομηχανίες αναθέτανε παχυλά συμβόλαια σε κρατικοδίατους ιδιώτες που στέλνανε στρατούς ψηφοφόρους στους κανάγιες που μας κατέστρεψαν.

 • Άρης

  Συμφωνώ με τον Αθηναδη…

  (α) Η αμυντική τεχνολογια έχει προ πολλού ξεπεράσει το στάδιο όπου η ποιότητα είχε κυρίως να κάνει με «πλατφόρμες» και όπλα «κινητικά». Τώρα βασίζεται κυρίως στην προστιθέμενη ευφυΐα, μέσω λογισμικού, αλγορίθμων, υπολογιστικής ισχύος, κλπ, το όποιο ισχύει και στον τροπο που τα όπλα λειτουργούν και επιχειρούν, και στο ότι ο πόλεμος έχει αποκτησει ολόκληρη καινούργια διάσταση στην μορφή του κυβερνοπολέμου.

  Σε αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να δημιουργήσεις στοκ, ούτε καν να αγοράσεις όπλα για να καλύψεις προσωρινές ανάγκες μπορείς – δεν στα πουλάει κανένας, συν το ότι δεν ειναι απλά υπόθεση του να τα πάρεις αλλα χρειάζονται ολοκλήρωση με ο,τι άλλο έχεις. Εξ ορισμού, όπως είπε και ο Αθηναδης, τα αμυντικά δεν ειναι μια ακόμα βιομηχανία, ειναι ένα πεδίο συναγωνισμού όπου κανένας δεν σε βοηθά πια και κρίνεται η επιβίωση σου σαν έθνος.

  Αν το δεις από την άλλη πλευρά, αυτός ειναι και ο λόγος που οι γείτονες θα αποτύχουν. Δημιουργούν βιτρίνες από τανκς, αεροπλάνα, πλοία και πυραύλους. Το 95% της δυσκολίας όμως ειναι το λογισμικό που αναπτύσσεις για όλα αυτά, και εκεί ειναι που δεν πλησιάζουν την Αμερική ούτε στην φαντασία τους, δεν έχουν το επιστημονικό δυναμικό, ούτε την παράδοση, ούτε τους πόρους για έρευνα και ανάπτυξη, ούτε τις τεράστιες δυνατότητες σε τεχνολογίες αιχμής. Σε αντιπαράθεση με στρατούς του «περασμένου αιώνα» αυτές οι αδυναμίες δεν θα φανούν πολυ (δυστυχώς εμπίπτουμε σε αυτή την κατηγορία), αλλα σε αντιπαράθεση με αμερικανικό στρατό δεν θα μπορούσαν καν να κινηθούν – όχι λόγω μεγέθους αλλα λόγω τεχνολογίας.

  (β) Σε άλλο σχόλιο σου έλεγες ότι πλημμυρίζουμε τον κόσμο με επιστημονικό δυναμικό. Θεωρώ ότι ειναι αντίθετα: brain drain υπάρχει τεράστιο, γιατί οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που έχουν φύγει για καλύτερες ευκαιρίες αποτελούν εγκεφαλικό δυναμικό που χάνεται, από την άλλη όχι δεν έχουμε πλημμυρίσει κανέναν με επιστημονικό δυναμικό γιατί με ελαχιστες εξαιρέσεις τα πανεπιστήμια μας δεν παράγουν επιστήμονες.

  (γ) Υψηλότερη τεχνολογια από την αμυντική δεν υπάρχει ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ. Συν τους άλλους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η πετρελαϊκή τεχνολογια ειναι ελάχιστη σε σύγκριση (για τεχνολογια μιλάω, όχι για την αξία του πετρελαίου) – ας εξορυξουμε το πετρέλαιο και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα για να γίνουμε πραγματικά ισχυροί.

  (δ) Η διαφθορά στο δημόσιο δεν ειναι κεντρικό θέμα, διαφθορά υπάρχει σε όλες τις χώρες, και καλά ειναι να βάλουμε στόχο να την ελέγξουμε.

  Αλλα το επιχείρημα αυτό ειναι υπέρ του Αθηναδη: αν οι εξοπλισμοί αγοράζονται απ’εξω, τότε θα ειναι πάντα έρμαια των διεφθαρμένων και ανίκανων δημοσίων «λειτουργών».

  Μια ισχυρή όμως εγχώρια αμυντική βιομηχανία (αυτοδύναμη, όχι της ελληνικής κρατικοδίαιτης πατέντας), θα κατευθύνει στον μέγιστο βαθμό όλες τις επιλογές της χώρας προς την σωστή κατεύθυνση. Και θα ήταν λόγος να παραμείνουν η και να επιστρέψουν πολλοί ικανοί.

  Και στην Αμερική, δεν έγινε ο αμερικανικός στρατός χωρίς αντίπαλο επειδή ειναι τόσο φωστήρες οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκλεγμένοι βουλευτές τους. Έγινε επειδή ειναι πανίσχυρη η βιομηχανία τους και τους υποδεικνύει συνεχώς επιλογές και κατευθύνσεις.

  • Πάτε καλά;

   α)ι)Υπερεκτιμάς τις δυνατότητες του αυτοματισμού ως τεχνολογία. Ούτε τα τεθωρακισμένα σταματήσαν να έχουν ανάγκη θωρακίσεων, ούτε τα πλοία σταμάτησαν να έχουν ανάγκη σύχρονων και γρήγορων συστημάτων πρόωσης κοκ. Ο αυτοματισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός αλλά δεν αρκεί. Δες το F35. Η LM έλεγε πως θα είναι το πρώτο αεροσκάφος που θα έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου με βάση κώδικες (cfd, fe κοκ). Το αποτέλεσμα; Ένας ιπτάμενος πανίσχυρος υπολογιστής με κάκιστη αεροδυναμική (για να κερδίσει το λογισμικό των ραντάρ) που αυτο-αχρηστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η τάση είναι γενική και σε καταλαβαίνω γιατί την αναφέρεις. Η σύγχρονη κοινωνία έχει για ηγέτες ανθρώπους κομπιουτεράδες που νομίζουν πως οι φυσικοί νόμοι είναι source code που μπορεί να γίνει overrun αν είσαι πιο καπάτσος.
   ιι)Οι γείτονες την πατάνε γιατί θέλουν να τρέξουν σε αγώνα 100 μέτρων πριν μάθουν να περπατούν.
   β)Δεν πιστεύω στο brain drain όχι γιατί έχουμε κακούς επιστήμονες αλλά γιατί όλοι αυτοί έξω στν Ελλάδα θα παραμένανε στο γύψο, ψάχνοντας βύσμα για δουλειά σε χαμηλής έντασης περιβάλλον (οικοδομή, φροντιστήρια) κοκ. Στην τελική, αν τους είχαν ανάγκη ας πληρώνανε οι εργοδότες υψηλότερο μισθό. Το γεγονός όμως πως κρατάνε τα βύσματα και φεύγουν σε μεγάλο βαθμό οι καλύτεροι, λέει πως φταίνε και άλλα, όχι μόνο ο μισθός. Αλλά εδώ αναγνωρίζω πως είναι αιρετικός.
   γ)Σου λέω από πρώτο χέρι, ΠΙΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, πως η αμυντική βιομηχανία ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΣΤΟ ΠΙΟ AT THE CUTTING EDGE ΟΠΛΟ ΤΗΣ ψάχνει εφαρμογές και έτοιμα προιόντα από την πετρελαική. Δεν είναι η πρώτη τους φορά. Και το κόβω εδώ, θα πρέπει απλά να με πιστέψεις ;). Πετρελαική βιομηχανία πάντως δεν είναι μόνο το downstream & το midstream που ξέρουμε στην Ελλάδα, είναι και το (εξαιρετικά πολύπλοκο) upstream.
   δ)Τι είναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις σε μια προβληματική χώρα: Διεθνή αδιάβλητο διαγωνισμό στον οποίο θα πρέπει να ελέγξεις μια δεκάδα άτομα ή ολόκληρη βιομηχανία όπου ο προιστάμενος θα διορίζεται από τον εκλεγμένο από τους υφιστάμενους;

   Η Αμερική, η Γαλλία, η Σουηδία, η Γερμανία κοκ είχαν άλλη νοοτροπία όταν φτιάξανε τη βιομηχανία τους (και τμήμα αυτής είναι και η πολεμική). Για να μη νομίζεις πάντως πως θέλω να αγοράζουμε τα πάντα έξω, είμαι φανατικά υπέρ των συμπαραγωγών σε αρκετά συστήματα (όχι σε όλα), κυρίως με ξένους (γιατί είδαμε πως κατάντησε το μάνατζμεντ του Μυτιληναίου την ΕΛΒΟ). Άλλο αυτό όμως και άλλο το να στήσουμε βιομηχανία που θα μας κάνει αυτάρκεις, όπως το οραματίζεται ο Αθηνάδης (για να γλυτώνουμε τις καθυστερήσεις) ή όπως το κάνουν οι απέναντι.

   • Άρης

    Παρερμηνεύεις αυτά που έγραψα, δεν γίνεται συζήτηση έτσι.

    (α) δεν αναφέρομαι σε αυτοματισμούς, ούτε είπα ότι πχ οι θωρακίσεις δεν ειναι ανάγκη, ούτε μιλάω για κομπιουτεράδες. Ξαναδιάβασε…

    Αν μετράς πυροβόλα, οι γείτονες όχι μόνο περπατάνε, αλλα τρέχουν και την κατέχουν ήδη την τέχνη, μπορεί να μην παράγουν τα καλύτερα αλλα αρκετά καλά. Άλλου πάσχουν όπως είπα, αλλα διαβάζεις επιπόλαια.

    (β) «δεν πιστεύω στο brain drain»
    … ειναι πραγματικότητα, και ο ορισμός της έννοιας ειναι ξεκάθαρος, τι θα πει δεν το πιστεύεις;

    (γ) η αμυντική βιομηχανία αντλεί από παντού, όπως σου είπα ειναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ η πιο ανταγωνιστική. Αν μόνο βλέπεις τα πετρελαϊκά, αυτό ειναι αστείο. Μπορεί να είσαι μέσα στην πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλα δεν νομίζω ότι είσαι πολυ σχετικός με το τι γίνεται στα αμυντικά.

    (δ) το ερώτημα δεν ειναι τι ειναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις σε μια προβληματική χώρα, το ερώτημα ειναι πως να καταστήσεις την χώρα λιγότερο προβληματική.

    Είπα ότι ο πόλεμος έχει εξελιχθεί σε περισσότερες διαστάσεις από ότι στο παρελθόν. Τώρα που χώρες σαν την τουρκια έμαθαν να φτειαχνουν τανκς, πυροβόλα, πυραύλους, πλοία, και αεροπλάνα, αυτά αποτελούν μόνο το 5% από αυτό που χρειάζεται κανείς. Το 95% ειναι αυτό που δεν φαίνεται και απαιτεί τεράστιες δυνατότητες (υλικές και ανθρώπινες). Και επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι σε «αυτοματισμούς», αναφέρομαι σε ΝΕΕΣ δυνατότητες.

    • Πάτε καλά;

     Κάτσε ρε ‘Αρη.

     α)Η «προστιθέμενη ευφυία» μέσω λογισμικού, αλγόριθμων, κοκ που αναφέρεις που υπάγεται; Στα υλικά; Στην αεροδυναμική; ‘Η στη γενική κατηγορία αυτοματισμοί (λογισμικό, ηλεκτρονικά κοκ);
     Αυτό που σου λέω είναι πως παρότι έχει υπερτονιστεί η αξία όλων των παραπάνω συστημάτων (στη λογική πως τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά και με simulations θα ξέρεις από πριν το αποτέλεσμα), η πραγματική ζωή έχει και άλλα στοιχεία.

     Αν με το παραπάνω ως «πολλαπλασιαστής ισχύος» εννοείς την καινοτομία γενικώς, δε θα διαφωνήσω ΑΛΛΑ αυτό
     ι)δεν είναι το λογισμικό και οι αλγόριθμοι αλλά γενικά η νέα τεχνολογία
     και ιι)μια χαρά δημιουργείς στοκ αγοράζοντας σύγχρονα συστήματα σε ικανούς αριθμούς. Δε θα αναπτύσσεις νέα συστήματα εν καιρώ πολέμου, δε συμφέρει όταν δε θα έχεις εμπάργκο από όλο τον κόσμο. Όσοι το κάνανε δεν είχαν πρόσβαση σε έτοιμα προιόντα από τρίτους και αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν μη βελτιστοποιημένες γραμμές παραγωγής για να καλύψουν τρύπες με ό,τι πόρους είχαν.

     β)Δεν πιστεύω πάει να πει πως δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα επειδή «Φεύγουν» από τη χώρα τα μυαλά. Αυτό πάει να πει δεν πιστεύω. Δημογραφικό πρόβλημα ΝΑΙ, πρόβλημα καινοτομίας όχι. Γιατί όπως εξηγούσα, για να καινοτομήσεις δεν χρειάζεται απλά να είσαι εντός της χώρας αλλά και να συντρέχουν ένα άλλο κάρο λόγοι που και ΠΡΟ κρίσης δεν υπήρχαν. Όταν το 80% των μηχανικών απασχολούνταν στην οικοδομή προ κρίσης και οι περισσότεροι απόφοιτοι της Φυσικομαθηματικής κάνανε φροντιστήρια, θα έχουμε πρόβλημα καινοτομίας διότι σηκώνονται και φεύγουν; Δημογραφικό πρόβλημα ΝΑΙ, καινοτομίας γιατί; Επειδή δε βρίσκουν πλέον οι κατασκευαστικές μηχανικούς να σχεδιάζουν βιολογικούς καθαρισμούς; Ή θα ανοίγαν όλοι αυτοί που φύγαν σταρτ απ με φορολογία τόσο υψηλή;

     γ)Καλά (αυτό των γυναικών). Απλά και μόνο για την ιστορία θεωρώ τόσο την πετρελαική όσο και τη βιομηχανία όπλων αρκετά πίσω σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες πχ αυτοκινητοβιομηχανία, αεροδιαστημική, χημική κοκ.

     δ)Η χώρα γίνεται λιγότερο προβληματική όταν αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται με βάση τα μέτρα της. Είμαστε μια χώρα με έμφαση στο εμπόριο, 11 000 000 κατοίκων (περίπου), με διασκορπισμένη έκταση, δίχως φυσικούς πόρους και σε μνημόνιο. Με ό,τι συνεπάγεται για φαραωνικά σχέδια αμυντικών βιομηχανιών και επάρκεια.

     • Άρης

      (Ξαναστελνω σε περίπτωση που είχε χαθεί η απάντηση μου προηγουμένως)

      Στο (α), καλό παράδειγμα ειναι ο στόχος του Φ-35, δεν ειναι το αεροπλάνο σαν μονάδα αλλα η ικανότητα να συντονίζεις σε μεγάλη κλίμακα και με άλλου τύπου μονάδες. Εξ’ου και τα 20-1 που ακούμε. Αυτά ειναι εύκολο να λέγονται και πολυ δύσκολο να γίνονται – οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, πχ διαφορετικές απαιτήσεις έχεις σε δίκτυα και επεξεργασία που προσφέρουν απλα «επίγνωση κατάστασης» και πολυ πιο δύσκολες απαιτήσεις έχεις για επίγνωση κατάστασης που επιπλέον να σου δίνει την δυνατότητα να υποστηριξεις χρήση όπλων (πρέπει να λειτουργείς πολυ πιο κοντα στον πραγματικό χρόνο και με πιο πολύπλοκο συντονισμό).

      Επειτα ειναι και η ευφυΐα για υποστήριξη αποφάσεων. Δες τα προγράμματα της darpa για παράδειγμα. Πως παίρνεις βελτιστες αποφάσεις σε μεγάλη κλίμακα και πως τις διοχετεύεις σε μικρά κλιμάκια. Η τεχνητή ευφυΐα παίζει μεγάλο μέρος.

      Έπειτα στις πληροφορίες (τακτικές και πιο πέρα), βάση ειναι η συλλογή πληροφοριών, η οποία σε μικρές χώρες ειναι πολυ ανεπαρκής / αναιμική.

      Η Αμερική έχει περισσότερο όγκο πληροφοριών από ότι μπορεί να επεξεργαστεί. Στο δικό τους επίπεδο, καταπιάνονται με το τεράστιο πρόβλημα που ειναι η επεξεργασία των πληροφοριών. Δις δολάρια έχουν πάει σε εταιρείες που προσφέρουν δυνατότητες εκεί, και πχ χρησιμοποιούνται για να ταυτοποιούν στόχους που διαφορετικά δεν βρίσκονταν – εταιρείες βγαλμένες από τα καλύτερα πανεπιστήμια Στανφορντ/ΜΙΤ, αντίστοιχο των οποίων δεν υπάρχει στους γείτονες.

      Ηλεκτρονικός πόλεμος και κυβερνοπόλεμος ειναι αλλα τεράστια πεδία, όπου τα λόγια ειναι εύκολα αλλα η πράξη πολυ δύσκολη. Οι σύγχρονοι πόλεμοι ειναι κατα κανόνα υβριδικού, με τον κυβερνοπόλεμο παντα παρών.

      Αυτές ειναι δυνατότητες που πρέπει να διαχέονται παντού, σε όλα τα συστήματα, δεν ειναι «κουτιά» που να μπορείς να τα προσθέτεις εκ των υστέρων. Και πρέπει να ειναι ασφαλή. Όποτε, *δεν αγοραζονται*. Είτε μπορείς να τα αναπτύσσεις εγχώρια, είτε δεν τα έχεις. Στην αγορά μόνο διατίθενται δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, τότε όμως και πανάκριβα ειναι και θα βρισκόμαστε στην πλευρά του «1», με αναφορά το «20-1».

      Επίσης αυτές οι δυνατότητες εξελίσσονται συνεχώς. Έχουν γρήγορη ημερομηνία λήξης.

      Οι τουρκοι δεν αμφιβάλλω ότι έχουν αρκετά καλά όπλα (πυροβόλα, πυραύλους, τανκς, κλπ) και μέχρι κάποιο σημείο αντιγράφουν αποτελεσματικά κάποιες από τις βασικές δυνατότητες πληροφορικής/ΗλεκτρΠολεμου/κλπ, αλλα το «βασικό» δεν ειναι αρκετό, ειναι όπως λένε, «δεύτερος σε μια αντιπαράθεση σημαίνει ότι σκοτώνεσαι». Με αυτή την έννοια οι τουρκοι έχουν την βιτρίνα, τους λείπει όμως η ουσία για να σκεπτονται συγκρίσεις με Αμερική.

      Συγκρίσεις με εμάς, ειναι διαφορετικό θέμα, καλύπτεται όμως στην ιστοσελίδα εδώ.

      (β) νομίζω λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια. Το πρόβλημα ειναι ότι αναγκάζονται να φύγουν, εσυ εξηγείς τους λόγους.

      (γ) Δεν εννοώ την ανταγωνιστικότητα μεταξύ βιομηχανιών, εννοώ την ανταγωνιστικότητα μεταξύ χωρών – στα αμυντικά πρέπει πάντα να είσαι (πολυ) μπροστά από όλους τους δυνητικούς αντιπάλους. Δεν ειναι ελεύθερη αγορά – το οποίο ειναι καλό για τις χώρες που μπορούν και ειναι κακό για αυτές που δεν μπορούν να αναπτύσσουν (και δεν βρίσκουν να αγοράζουν).

      (δ) Μακροπροθεσμα… έχουμε φθάσει στο σημείο να αμφισβητείται η ύπαρξη μας σαν *εθνος*. Η διαφθορά ειναι το λιγότερο των προβλημάτων (μιλώντας σαρκαστικά).

      Αυτο ειναι και ένα παράδειγμα του πως ο σύγχρονος πόλεμος έχει πολλές διαστάσεις πέρα από τις συμβατικές: ενώ σαν κράτος ασχολούμαστε με την οικονομία (αν ασχολούμαστε), και με το πως θα βελτιώσουμε την αμυνα (αν ασχολούμαστε), η την παιδεία (αν ασχολούμαστε), κλπ, το δημογραφικό πρόβλημα εξελίσσεται ραγδαία και χωρίς αντιστάσεις… θα μετατραπούμε σε χώρα με τζαμια, με δεύτερης κατηγορίας χριστιανούς, χωρίς όλα αυτά που βλέπουμε στην IDEF να χρειαστεί καν να εισαχθούν σε μονάδες… ;;;

     • Χρηστος

      Δηλαδη τι ακριβως προτεινεις συντροφε? Απο τη μια λες οτι δεν ειναι τα παντα software και απο την αλλη λες οτι η βιομηχανια (hardware) ειναι «πεθαμενη». Να γινω προγραμματιστης ή μηχανικος (βαλε ο,τι θες μπροστα απο το μηχανικος) τελος παντων? Μην πεις «ο,τι σου αρεσει» και εσυ. Περα απο τα γουστα. Αντικειμενικα μιλωντας.

     • Πάτε καλά;

      Να γινεις μηχανικος που προσφέρει υπηρεσίες ή προγραμματιστής ειδικού hardware.

     • Χρηστος

      1) CEIDας ας πουμε?
      2) Μηχανικος που προσφερει υπηρεσιες? Πρωτη φορα το ακουω :)

     • Χρηστος

      «Η σύγχρονη κοινωνία έχει για ηγέτες ανθρώπους κομπιουτεράδες που νομίζουν πως οι φυσικοί νόμοι είναι source code που μπορεί να γίνει overrun αν είσαι πιο καπάτσος.»
      Γιατι οχι? ΟΛΑ πλεον δουλευουν μεσω υπολογιστη. Το F-35 (μιας και το ανεφερες) δεν εχει καλα αεροδυναμικα χαρακτηριστικα γιατι ολο το budget πηγε στο λογισμικο του (εκει που επρεπε να εχει παει δηλαδη). Σκεψου λιγο την αποστολη του και θα καταλαβεις γιατι δεν ειναι και τοσο μεγαλη αναγκη το να εχει πολυ μικρο RCS, αλλα πολυ δυνατους υπολογιστες.

      Ερωτηση: CEIDας, ΜΜ ή ΗΜΜΥ λοιπον?

 • GES

  Πράγματι, η ισχυρότερη εκτίμηση είναι πως μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα είναι υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας. Εύκολα όμως ξεκινάς έναν «καυγά», δύσκολα τον σταματάς και επίσης η ιστορία είναι γεμάτη με λάθος εκτιμήσεις. Το Ιράκ είναι επιβεβαιωμένο πως περίμενε μια γρήγορη νίκη και ενδεχομένως και μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Πίστευε επίσης στη διεθνή υποστήριξη απέναντι στο απομονωμένο Ιράν και υποθέτω θα θεωρούσε πως κανείς δεν θα ήθελε έναν μακροχρόνιο πόλεμο σε μια περιοχή που έχει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Διαπίστωσε γρήγορα ότι η επίθεση απλώς ισχυροποίησε την Ισλαμική επανάσταση και ένωσε τον (τετραπλάσιο σε αριθμό) λαό του Ιράν.

  ΥΓ: Ευχαριστώ για το link, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία

 • Cynaegeirus

  «Το προβλημα τους δεν ειναι τα λεφτα αλλα οτι πανικοβαλλονται πολυ ευκολα»

  ε;;;;

  «Εκπαιδευση γιατι να εχουν πιο πολυ την ωρα που εχουν μεγαλα νουμερα;»

  για να υπερισχύουν ευκολότερα και με ελάχιστες απώλειες

  «Ξερουν ομως οι επιτελεις τους οτι το ηθικο τους κρατιεται με τα δοντια και αυτο …την αφρικη, τρεχουν χωρις να ξερουν που πανε.»

  γενικεύσεις βασισμένες σε αστικούς μύθους.

  «Γιαυτο,και ο… Πολη-Ανκονα.»

  όπως είπα. αν πέσουν λεφτά σε 2 εβδομάδες ιόνιο. χάρη μας κάνουν τώρα.

  • M.K.E

   Τωρα τι ειναι αυτα;επιτρεπονται τετοιοι αφορισμοι απο ατομο του δικου σου κυρους και διαμετρηματος;Ειλικρινα δεν περιμενα κατι τετοιο, απο σενα ειδικα,αυτα τα διαβαζαμε σε κατι omhroi.gr που ελεγαν οτι αφου εχουν τοσες δυναμεις οσοι και να στρατευθουν απο εμας ειναι αχρηστο.Ειλικρινα, δεν καταλαβαινω που αποβλεπει να επιμενεις σε μια τετοια αιολη αποψη.
   Πολυ βολικη αποψη,λοιπον,λειπουν ανταλλακτικα και χρηματα.Εγω σου λεω οτι δεν λειπει τπτ.Ακομη και στο ακραιο σεναριο που τα μισα συστηματα τους ειναι λειτουργικα και ειναι ο,τι καλυτερο μπορουν να διαθεσουν,που δεν ειναι ετσι,δεν παυει να ειναι μιση Στρατια απεναντι σε ενα Σωμα Στρατου,με αμεσα διαθεσιμες δυναμεις εκ μερους τους πολυ πιο γρηγορα απο τις δικες μας και με καλυτερη προσβαση λογω εδαφους.Τι τους εμποδιζει λοιπον;εγιναν μεγαλοψυχοι και απλα κοιτανε να μας κρατησουν ησυχους μην μπουμε και τους κλεψουμε τις κοτες και τα καρπουζια;Βλεπεις λοιπον οτι εχουμε θεμα ηθικου και οχι αριθμων;Με την ιδια λογικη παιρνει εκατο-διακοσια καικια η zodiac,τα τιγκαρει κοσμο και καταλαμβανει σε χρονο dt το καστελοριζο η το φαρμακονησι η το Αγαθονησι.Που κολλαει λοιπον και δεν το κανει,βασει της αποψης σου;και κει χαρη μας κανει;πανω σε τι;στο να τα μαζεψουμε ανετα και να φυγουμε χωρις βιασυνη αλλα στο ενδιαμεσο εξαντλειται η υπομονη του;ελα τωρα,συνελθε.
   Οσον αφορα τους αστικους μυθους,τους ειδαμε και πολυ προσφατα τοσο στη Συρια οσο και χρονια ολοκληρα με τους κουρδους.Και σε ρωταω ενα πραγμα,στην λογικη του εκθειασμου των ΤΕΔ:ο δευτερος μεγαλυτερος στρατος του ΝΑΤΟ,με 45 σημαντρα και 62 καμπανες και τα λοιπα γνωστα,δεν μπορουσε να σπειρει τα βουνα της ΝΑ τουρκιας η του Ποντου με ταγματα;οχι λοχους,ταγματα;και εκει μηπως ειναι μεγαλοψυχοι;η θελουν να προστατευσουν το οικοσυστημα της περιοχης χωρις να το επιβαρυνουν με ανθρωπινη δραστηριοτητα;εγω ειδα αλλες εικονες,κοσμο φοβισμενο που παραταει τα ποστα και τα οπλα με το πρωτο μπαμ,μηπως και αυτο ειναι μεμονωμενο γεγονος;
   Και σε τελικη αναλυση,γιατι μονο μεχρι ηγουμενιτσα;οπως ειπε και ο πρυτανης τουρκικου πανεπιστημιου στην Πολη,με 100000 απωλειες τελειωσαν με την ελλαδα.Μπορουν να κινηθουν μονο οριζοντια στον χαρτη;δεν μπορουν να κατηφορισουν προς Θεσσαλια και Στερεα;τι τους εμποδιζει;ντροπη,πραγματικα.
   Να παραγγειλουμε και τπτ φεσια ετσι να τα εχουμε προχειρα;τι κοστιζει ετσι και αλλιως;Αφου υπαρχουμε χαρη στην μεγαθυμια του πολυχρονεμενου μας Πατισαχ,ετσι δεν ειναι;
   Ατοπημα εκ μερους σου,πιστευω οτι συναισθανεσαι την βαρυτητα των λογων σου και θα επανορθωσεις,οχι για μενα,εγω δεν υπαρχω σαν ειδικο βαρος,αλλα για ολους αυτους που διαβαζουν,διαμορφωνουν αποψη και για εκεινους που χρησιμοποιουν τα διαφορα γραφομενα σαν οπλα προπαγανδας,ειτε μεσα ειτε εξω.

   • Cynaegeirus

    Πάρε 2 βαθιές ανάσες και μέτρα μέχρι το 10.
    Θα στο πω αλλιώς να το καταλάβεις. Αν είχε ο ΕΣ 2 δις στο ΔΣΣ σε 2 εβδομάδες θα χαμε θέα τον Γαλατά.

    Δύο δις είναι πολλά λεφτά για ένα ΣΣ / Στρατιά μόνο για επιχειρησιακή αναβάθμιση και της δίνουν τέτοια ισχύ που δεν συγκρίνεται με προηγούμενη κατάσταση.

    Παράδειγμα τα ποσά που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Στρατιά Γερμανίας αρχές του 80. Απο τότε δεν έχει ξαναεκπαιδευτεί στρατός – ίσως και στην ιστορία – τόσο πολύ. Τα αποτελέσματα ήταν εμφανέστατα το 91 όχι στον τρόπο καταστροφής των ιρακινών αλλά στον τρόπο χειρισμού του πολέμου. Πχ πέρασαν νύχτα μέσα σε άθλιες καιρικές συνθήκες 2 μεραρχίες ΜΕΣΑ απο 2 προπορευόμενες δικές τους για να συνεχίσουν την προέλαση στον ίδιο ρυθμό.
    Ελλάδα και Τουρκία ούτε τάγμα δεν μπορεί να περάσει νύχτα χωρίς να πέσουν φίλια πυρά

    Στρατός που παίρνει 2 δις για εκπαίδευση και εκσ ΠΕΤΑΕΙ.

    Ηρέμησε και διάβασε καλά τι γράφω. Δεν είναι κανένας περισσότερο πατριώτης απ τον άλλο.

    Ο λόγος που οι τούρκοι «τον ήπιανε» στην Συρία είναι ακριβώς η έλλειψη αυτών των χρημάτων. έχουν χαλάσει πάνω κάτω 18δις δολάρια στο κουρδιστάν σε επιχειρήσεις, πολλά περισσότερα σε οχυρώσεις και υλικό. Φαντάζεσαι να τα έριχναν στην θράκη;
    18 δις είναι υλικό σε 3 μεραρχίες ανώτερο των ΗΠΑ.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    «ΤΕΔ:ο δευτερος μεγαλυτερος στρατος του ΝΑΤΟ,με 45 σημαντρα και 62 καμπανες»
    Ἔ,όχι να τους τα χαρίσουμε και αυτά…
    :)

    • M.K.E

     Εχεις απολυτο δικιο φιλε μου και με συγχωρεις για το νοητικο εκτρωμα.Ειναι ηδη παρα πολυ οτι κατεχουν τη γη μας και καπηλευονται τα μνημεια μας,δε θα τυς δωσουμε και την παραδοση μας.Συγγνωμη και παλι.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Καλά,δέν σε κάθισα και στο εδώλιο-και με ποιά ιδιότητα άλλωστε…
      Απλώς.καταλαβαίνεις τώρα,όσο χλιαρός και να είσαι σε θέματα θρησκείας,σήμαντρα,καμπάνες,Αγιά-Σοφιά,ἀλωση…
      Άσε ότι τα μισά τζαμιά που στήνουν στην Γερμανία οἱ Τούρκοι,Aya Sofya Camii τα ονομάζουν.

      Αυτό πρώτα με τσιγκλάει,και σχεδόν αμέσως εκείνη ἡ υποκουλτούρα του στύλ «ἡ Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι κληρονόμος της Βυζαντινής»,σάν να λέμε ότι έκανε ἡ Κωνσταντινούπολη διαθήκη,και όρισε την Οσμανλία κληρονόμο της.
      Όλα αυτά μαζί μου βγήκανε,και σού έδωσα ίσως την εντύπωση ότι σου την είπα.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Πώς θα σου φαινόταν μία διατύπωση στο στύλ
      «ΤΕΔ:ο δευτερος μεγαλυτερος στρατος του ΝΑΤΟ,με σαράντα ζαντολάστιχα,και εφτά καρμπυρατέρια»;
      Πρόκειται για ελαφρώς -ανεπαισθήτως- παρηλλαγμένο τίτλο ποντιακού τραγουδιού,μέρες που είναι.
      :)

 • Χρηστος

  Ελα τωρα ρε ΠΚ. Βαλε κανα πιο δυσκολο. Σε υποσυνολο του διαστηματος φυσικα :)

  • Πάτε καλά;

   Σε τι υποσύνολο; Πώς το διαλέγεις;

   ΥΓ.Μέγιστη και ελάχιστη πιθανή απόσταση 2 κοιλίων ;

   • Χρηστος

    1) Στο ΘΜΤ γενικα το διαστημα το καθοριζεις εσυ με το λογο που εχεις φτιαξει. Αν σου λεει στο (1,2) πχ και ο λογος σου ειναι στο (1,x) τοτε εφαρμοζεις το θεωρημα εκει. Ισχυει ομως γιατι το (1,x) ειναι υποσυνολο του (1,2).
    2) Για τη μεγιστη κανεις ΠΘ με τη μια καθετη το πλατος και την αλλη το λ/2. Η υποτεινουσα ειναι η αποσταση. Η ελαχιστη μαλλον ειναι λ/2, αλλα δεν παιρνω και ορκο :)

    Τωρα αν καταλαβες ετσι οπως τα ειπα…

    • Κύριοι, η υπομονή μας εξαντλείται. Ανταλλάξτε mail αν θέλετε να τα πείτε ιδιαιτέρως.

    • Πάτε καλά;

     1.Aν δεν ειναι οι ρίζες και το διάστημα που ορίζεται η συνάρτηση (α,β) τότε αρχίζεις τα (Α, 0.5(α+β)) και μετά πας στα (α+β/4) κοκ. ‘Ετσι επιλέγεις τα διαστήματα -δλδ αν δεν ειναι κατι που φαινεται με το ματι (ριζες ή το διαστημα ορισμου), σπας τα διαστηματα σε πρωτη φαση σε 2, μετα σε 4 κοκ.
     β)Σωστος. λ/2 η Ελαχιστη και η μεγιστη ειναι το πυθαγορειο με τη μια κοιλια προς τα πανω και τη μια κοιλια προς τα κατω. Θα επανέλθω με ερωτήσεις σε μηχανική στερεού (Την ορμή τη θεωρώ τελείως ΓΤΠΚ για να ασχοληθώ). Λύσε μου όμως μια απορία: Φέτος σας βάλανε και ρευστά στην ύλη;

 • Χρηστος

  Φιλοι ΜΚΕ και Αρη, Ελληνας στη ψυχη και στο πνευμα θα παραμεινω για παντα, αυτο ειναι το μονο σιγουρο. Το θεμα ειναι ομως, οτι εκτος Ελλαδας ισως και να αισθανεσαι περισσοτερο Ελληνας (καθως οι Ελληνες στην Ελλαδα ειναι «κατωτεροι» και απο τους προσφυγες πλεον), γι’αυτο και ρωταω αν ειναι εν τελει καλυτερα εξω (περα απο τις ανεσεις). Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες παντως!

  • Άρης

   Δεν υπάρχει γενική απάντηση, δες ποιος δρόμος ειναι προτιμότερος για σένα. Μέσα ο κίνδυνος ειναι να αδρανήσεις, έξω ο κίνδυνος ειναι να μην ξαναγυρίσεις καθ’οτι δεν θα ειναι όλα στο χέρι σου. Και θα εξοργιστείς ακόμα περισσότερο με την κατασταση στην Ελλάδα όταν δεις ποσο ασυγχώρητη ειναι.

   https://uploads.disquscdn.com/images/f4ebbfd8a0572d48ea4658603a77bc4dabc2be324a85298326829e01393f817e.jpg

   • Χρηστος

    Κανενα απο τα δυο δεν ακουγεται καλο παντως :)

 • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

  Η διαφορά είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί μόνιμη και ισχυρότατη πηγή εισροής συναλλάγματος, ασχέτως κρίσης και ευρώ, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας όπως αντιλαμβάνεσαι αποτέλεσε μια τερατώδη φούσκα και με το συνάλλαγμα που εισέρρευσε για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα και ο οικοδομικός οργασμός να αποτελεί δανεικό χρήμα , συνεπώς θα έπρεπε να επιστραφεί πίσω εντόκως, στοιχείο που εκλείπει στην περίπτωση του τουρισμού αφού ο τουρισμός σου επιτρέπει να αποπληρώνεις τις δανειακές σου υποχρεώσεις και να σου καταλείπει και κέρδος, αν το δουλεύεις καλά το σύστημα, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας από τη φύση του είναι δραστηριότητα που δεν σου επιτρέπει κάτι τέτοιο γιατί αφενός δεν μπορεί να εξαχθεί το προιόν αυτής της δραστηριότητας, ακόμα και η πώληση ακινήτων σε ξένους αγοραστές έχει βραχύ ορίζοντα και πεπερασμένες δυνατότητες λόγω φυσικά χωροταξικών, περιβαλλοντικών και πάσης άλλης φύσεων περιορισμών και φυσικά γιατί πουλάς ουσιαστικά χώρο ο οποίος είναι πεπερασμένος από τη φύση του

  Μόνο η βιομηχανία, λόγω της υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενσωματώνουν τα προιόντα της με κορωνίδα φυσικά την υψηλή τεχνολογία και την βαριά βιομηχανία και των μη πεπερασμένων ορίων του παραγωγικού της κύκλου, και δευτερευόντως η πρωτογενής παραγωγή μπορούν να εξασφαλίσουν μόνιμη,διαρκή και σημαντικότατη εισροή συναλλάγματος, να αναβαθμίσουν τη θέση μιας χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και κατ επέκταση να την ενισχύσουν και σε άλλους νευραλγικούς τομείς- στρατιωτικά, πολιτικά-διπλωματικά.

  Αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν από άλλες συναλλαγματοφόρες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός,η εμπορική ναυτιλία, ειδικά όταν η τελευταία δεν συμπαρασύρει μαζί της την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, η ανάληψη κατασκευαστικών έργων στο εξωτερικό, το διακομετακομιστικό εμπόριο και τα εμβάσματα των μεταναστών από το εξωτερικό , δραστηριότητες που ναι μεν φέρουν συνάλλαγμα αλλά δεν μεταβάλλουν την παραγωγική δομή μιας οικονομίας καιδεν αναβαθμίσουν την παραγωγική της ικανότητα, είναι πιο ευεπίφορες στο να πληγούν από το διεθνή ανταγωνισμό και δεν προσδίδουν τα παρεπόμενα αλλά εξαιρετικά σημαντικά οφέλη που ανέφερα πρωτύτερα

  • Πάτε καλά;

   α) Δεν είπα ποτέ πώς ο κατασκευαστικός τομέας είναι καλύτερος του τουρισμού. ΑΝτιθέτως, υπερθεμάτισα πως ως «ασθένεια» ο κατασκευαστικός τομέας ήταν περισσότερο προβληματικός από τον τουρισμό.
   β)’Οσοι είστε έξω από τη βιομηχανία, λέτε πολλά τραγούδια. Η πραγματικότητα είναι πως και αυτή έχει πολλά προβλήματα. Η μόνιμη διαρκής και σημαντική ροή συναλλάγματος ίσως ήταν τον 20ο αιώνα. Τον 21ο αιώνα, με
   Ι. τον αυτοματισμό να παίρνει θέσεις εργασίας που ΔΕΝ θα αναπληρωθούν ΠΟΤΕ, ακόμα και από την κατασκευή νέων συστημάτων παραγωγή,
   ΙΙ. την παγκοσμιοποίηση να πιέζει για μείωση του κόστους των προιόντων ΚΑΙ
   ΙΙΙ. την έλλειψη υλικών πόρων (γης, ορυκτών, ενέργειας κοκ). σε αρκετές τοποθεσίας,
   η βιομηχανία δέχεται τρελές πιέσεις από τον τριτογενή τομέα και τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν. Πχ για να λειτουργεί μια ξενοδοχειακή μονάδα θες μειωμένο κόστος για να τη φτιάξεις και μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ εκμεταλλεύεσαι τη φυσική θέση της τοποθεσίας. Μια βιομηχανία όμως πχ φωτοβολταικών

   θα δεχθεί την πίεση από χώρες με μικρότερο μεροκάματο, από χώρες με ορυκτούς πόρους (σπάνιες γαίες), με απαίτηση διαρκής χρηματοδότηση καινοτομιών για να μη σε προσπεράσει ο ανταγωνισμός ενώ οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται.
   Μια ματιά στις ΗΠΑ για το πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στον δευτερογενή τομέα σε σχέση με τον τριτογενή, είναι ικανή να πείσει τον καθένα πως οι ατάκες τύπου «δεν παράγουμε τίποτα για αυτό χρεοκοπήσαμε» είναι πίπες Made in Germany.

   Όσο η χώρα δεν αντιλαμβάνεται πως ζούμε σε εναν μεταβιομηχανοποιημενο κοσμο όπου ακομα και η Κινα εχει μεγαλυτερο τριτογενη απο δευτερογενη και επιμένει να σκέφτεται με καθυστέρηση, θα υπάρχει θέμα.

 • Πάτε καλά;

  Το ποσό που παίρνει το ελ δημόσιο είναι το απευθείας ποσο+ο φπα από την πώληση+η φορολογία των ΙΥ που δουλεύουν. Αυτό άμεσα. Έμμεσα παίρνει παραπάνω.

 • Πάτε καλά;

  Mα έχεις ήδη αρκετά σε basic technology. Φτιάχνεις αισθητήρες, υποτμήματα aerospace, επικοινωνιακά συστήματα και τώρα που θα πάρουν οι Γερμανοί την ΕΛΒΟ θα φτιάχνεις και οχήματα ξηράς.Οκ, δεν φτιάχνεις τα πάντα αλλά φτιάχνεις αρκετά. Και εγώ θα ήθελα να φτιάχνουμε παραπάνω αλλά χοντρά λεφτά από αυτά δε βγάζεις (ως χώρα) γιατί η τιμή τους είναι χαμηλή στη διεθνή αγορά και είναι και μικρή η γραμμή παραγωγής.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Αυτό τώρα είναι φιλοφρόνηση;
  Όταν ὁ ίδιος δηλώνεις άθεος;

  • Cynaegeirus

   Ναι για μένα είναι φιλοφρόνηση να παρομοιάζω κάποιον με μυθολογικό παντοδύναμο όν

 • Cynaegeirus

  Φίλε όλοι παγκοσμίως γνωρίζουν ότι με 2 δις φτιάχνεις ένα ωραίο σσ.
  Αν δεν το κάνουν είναι για άλλους λόγους.
  Νομίζεις ότι οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο;

 • Πάτε καλά;

  Αρχίζοντας από το τέλος:
  1. Το πολύπλοκο λογισμικό είναι το ίδιο δύσκολο να παραχθεί και πιο προσοδοφόρο. Με τους αυτοματισμούς στα μέσα παραγωγής (Ρομπότ, λογισμικά) μπορείς να παράγεις με ελάχιστο εργατικό δυναμικό τεράστιες ποσότητες hardware. Το software παρότι δε θέλει πόρους(=έξοδα), θέλει αρκετά μυαλά, ίσως περισσότερα από το hardware. Η δε ύπαρξη ενός τύπου hardware επιτρέπει πολλά είδη software,τα οποία μάλιστα αλλάζουν και την παραγωγική αλυσίδα. Ο τρόπος να σου δώσω να το καταλάβεις γιατί είσαι λάθος είναι πως το λογισμικό είναι το εγχειρίδιο με πιθανούς τρόπους χρήσης του σφυριού και τα τσιπάκια ειναι το σφυρί. Θες περισσότερο προσωπικό και πιο εξειδικευμένο να παράξεις το εγχειρίδιο από έναν δούλο που κάνει συνέχεια την ίδια κίνηση, φτιάχνοντας τα σφυριά. Απλά επειδή το 2ο έχει ανάγκη από μετάλλευμα, δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους όσο το 1ο.
  2.Τσιτάτα είναι για όσους είναι εκτός βιομηχανίας και πουλάνε θεωρίες για πράγματα που δεν βλέπουν με τα μάτια τους. Όσοι είναι εντός βιομηχανίας και βλέπουν τις δουλειές που κάποτε γίνονταν από 20 άτομα να γίνονται από ένα ρομπότ ή ένα λογισμικό, είναι η πραγματικότητα. ‘Οπως ακριβώς είναι πραγματικότητα η έκρηξη των consulting, μια έκρηξη που επί της ουσίας ειναι η μετακίνηση του μπάτζετ (και του ρίσκου) των βιομηχανιών στον τομέα των υπηρεσιών, προφανώς γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.Η εμπορία των μέσων παραγωγής και η ελεύθερη διακίνηση προιόντων και ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τεχνογνωσίας με τη μορφή βιβλίων, βίντεων κοκ) προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες της βιομηχανίας στον προηγμένο κόσμο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Αυτό το βάρος λόγω της προόδου του αυτοματισμού θα γίνεται ολοένα και δυσβάσταχτο, θυμίζοντας τον γάιδαρο και τα σφουγγάρια στον ομώνυμο μύθο. Η βιομηχανία συμμετέχει σε έναν αγώνα to the bottom από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει και δεν υπάρχει απολύτως κανένα κίνητρο για να μπεις σε έναν τέτοιο αγώνα, όπου υπάρχουν μόνο χαμένοι.

  3.Οι προσωπικές σου επιλογές είναι μεν σεβαστές, είναι γελοίο όμως να προσπαθείς να επιβάλλεις τις ιδεοληψίες σου στους υπόλοιπους. Θες να ζεις με λιγότερο εισόδημα από τη βιομηχανία; Οκ, δική σου η ζωή. Το να ισοπεδώνεις όμως έναν κλάδο οικονομίας που είναι από τις ιατρικές υπηρεσίες και την πίστωση χρημάτων έως την παροχή τεχνικών υπηρεσιών σε βιομηχανίες ή αγροτικές μονάδες, είναι άλλο πράγμα. Όπως ξαναέγραψα πολλάκις, όσοι είναι έξω από τη βιομηχανία, λένε πολλά τραγούδια. ‘Οταν αντιληφθείς πως η δουλειά του τριτογενούς τομέα είναι επί της ουσίας η βελτιστοποίηση των άλλων δύο(σε κάθε δυνατό επίπεδο), ίσως να κατανοήσεις γιατί οι χώρες με σύγχρονη βιομηχανία έχουν και μεγάλο τριτογενή τομέα και η ύπαρξη του τελευταίου έχει το πλεονέκτημα να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τον ντόπιο πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα (σε αντίθεση με τον δευτερογενή τομέα που πολλές φορές είναι δέσμιος της γεωγραφίας του).

  4.Η αναλογία που κάνεις με το δευτερογενή τομέα ως προυπόθεση ύπαρξης για τον τριτογενή δεν μας οδηγεί πουθενά.Και ο αγροτικός τομέας αποτελεί προυπόθεση ύπαρξης του δευτερογενούς τομέα, με βάση τη λογική σου ας γίνουμε όλοι αγρότες και ψαράδες.

  Έχετε φάει την παπάτζα του βιομηχανική παραγωγή=καλό και η ΕΛλάδα χρεοκόπησε λόγω έλλειψης της βιομηχανικής παραγωγής. Βέβαια και οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία που έχουν μεγάλη και σοβαρή βιομηχανική παραγωγή την ακούσαν κανονικότατα, κάτι που δεν επιβεβαιώνει τη θεωρία σας.

 • Πάτε καλά;

  Καταλαβαίνω τι γράφεις, διαφωνώ ΡΙΖΙΚΑ όμως με αυτά που γράφεις και όπως φαίνεται δε διαβάζεις τι σου γράφουν. Δε θα σου απαντήσω γιατί πλέον κάθε φράση σου θα πρέπει να γράψω άλλη μια παράγραφο να την αντικρούσω και η ανάρτηση εστιάζει σε άλλα θέματα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Για την υποκουλτούρα των απέναντι,θα σου πώ μόνο ένα:ἡ καφρίλα αντιμετωπίζεται μόνο με πειστικώτερη καφρίλα.
  Τούρκος πρώην δάσκαλος,και από ετών μετανάστης στην Γερμανία μου έχει διηγηθεί κάποια περιστατικά,που δείχνουν ότι ἡ καφρίλα στην γείτονα χώρα έχει και βαθειές ρίζες,και μετοχές στο σὐστημα παιδείας,(βλέπε τον κάτοχο βραβείου Ιπεκτσή καθηγητή Κεμάλ Αλεμντάρογλου),και είναι και αρκετά «ευέλικτη»,ώστε να φορέσει και μαντήλα,και από κεμαλική να γίνει ερντογανική,και αύριο κάτι χειρώτερο.
  Μόνο ἡ ξερή,ψυχρή,και άχαρη αίσθηση φόβου για την ισχύ του αντιπάλου,ἤ υποψηφίου θύματος,κάνει την καφρίλα «διαλλακτική».
  Για τον Μωάμεθ Β΄ και την «ελληνίδα» μάνα του,καλή κόλαση καί στους δυό τους,και όταν ἡ Αγιά-Σοφιά απελευθερωθεί,και βρεθεί ὁ τάφος που λές,τα μέν λείψανα να γίνουν έκθεμα με λεζάντα το ποιόν του νεκρού,αλλά εκείνον τον σταυρό ἄν υπάρχει,να τον στείλουν στην ανακύκλωση,διότι αλλοιώς,τέτοιον σταυρό τέτοιου πιστού,μόνο ὁ εξαποδώ θα τον προσκυνήσει.
  Οἱ απανταχού ισλαμιστές,ούτως ἤ άλλως,θα αμφισβητήσουν την γνησιότητα,και θα μιλήσουν για χριστιανική παραχάραξη.
  Ειδικά οἱ Τούρκοι,για να καταλάβεις,στις «επικές» κινηματογραφικές τους παραγωγές από το ᾿60 περίπου,βιάζουν την Ιστορία με λύσσα,παρουσιάζουν τους Τούρκους ὡς θύματα χριστιανικών διωγμών,βιαίου εκχριστιανισμού,και…παιδομαζώματος!
  Βεβαίως,στο τέλος ὁ καλός τουρκοϊσλαμισμός θριαμβεύει,αλλά δείχνεται και μεγαλόψυχος…
  Άστο σου λέω,το θέμα δέν είναι να διαφωτίσεις τους απέναντι,αλλά να τους ξεβρακώσεις έναντι τρίτων.
  Καί,πάντοτε να έχεις πρόχειρο ένα καλό τόμαχωκ του πολέμου.
  Και την απόφαση να το τιμήσεις.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Για την ώρα,εμείς είμαστε που έχουμε αμφισβητήσει μέχρι και το DNA μας,που χαρακτηρίσαμε την Μικρασιατική Εκστρατεία αστικοτσιφλικάδικο ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό,και άλλα ὧν ουκ έστι αριθμός.
  Τα πράγματα μόνο ρόδινα δέν είναι.
  Και το δυσκολώτερο,πρίν νικήσουμε τον όποιο εχθρό,με όποια μορφή,θα πρέπει πρώτα να νικήσουμε τον κακό εαυτό μας.