Η ώρα της αλήθειας για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

18

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λύση για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της διεθνούς διαιτησίας για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, Ισκαντάρ Σάφα. Βάσει της απόφασης αυτής θα καθορισθούν σε μεγάλο βαθμό και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, πρόθεση της οποίας είναι να τεθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εν συνεχεία να αναζητηθεί από την αγορά νέος ιδιοκτήτης.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το θέμα των Ναυπηγείων και ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν το σχέδιο περί καθεστώτος ειδικής διαχείρισης, καθώς και του διαχωρισμού της επιχείρησης σε «στρατιωτικό» και «εμπορικό» σκέλος:

 • Για το μεν «στρατιωτικό» ναυπηγείο, σκοπός της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώλησή του, στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν, αποκλειστικά, ευρωπαϊκοί ναυπηγικοί όμιλοι. Ο περιορισμός αυτός προφανώς σχετίζεται με θέματα ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αφού στο ναυπηγείο επιδιώκεται η κατασκευή και επισκευή πολεμικών πλοίων δυτικών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υφίσταται ήδη τεράστιο ενδιαφέρον για επισκευές από τον 6ο Αμερικανικό Στόλο.
 • Για το δε «εμπορικό» κομμάτι, θα επιδιωχθεί να συνενωθεί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, για τα οποία προκρίνεται η μεταβίβασή τους σε άλλους ιδιοκτήτες μέσω διαδικασίας εξυγίανσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κινεζική Cosco έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον και διεκδικεί τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις, ωστόσο υπάρχουν και Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο αυτό με το οποίο θα αποφευχθεί και η καταβολή του προστίμου ύψους 566 εκατ. ευρώ που έχει επιδικασθεί στην Ελλάδα για τα χρήματα που θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις και δόθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την περίοδο 1997-2002. Για να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αποχώρησης της Privinvest. Το ελληνικό Δημόσιο και την πλευρά της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίζουν αυτή την περίοδο τρία διαφορετικά claim στη διεθνή διαιτησία, αξίας πολλών δισ. ευρώ, καθώς και μια σειρά από δικαστικές διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ αυτών, τα ασφαλιστικά μέτρα και η ανακοπή που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πέμπτης δεξαμενής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο asset του Σκαραμαγκά και είναι το σημείο από όπου ξεκινά κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος πάντως γενικώς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της Ελλάδας ο υφυπουργός υποστήριξε πως «αν αναπτυχθεί ορθά η ναυπηγική βιομηχανία μας, τότε θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ της χώρας μας».

 • Georgios Jordi Koufos

  Με τα 2 χρωστουμενα υβ τι θα γινει?

  • Πάτε καλά;

   Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν.

 • Πάτε καλά;

  10% στο ΑΕΠ. Από πομφόλυγες πάμε καλά.

  Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2008, στο Πεκίνο γίνονται Ολυμπιακοί, στην Ελλάδα δένουμε τα σκυλιά με λουκάνικα και ο γράφων βρίσκεται κάπου στο Τροντχάιμ για σεμινάριο πάνω στα πλοία (πηγές πρόωσης) από το ΝΤΝU και το Marintek. Πέραν των κλασσικών θεωρητικούρων και των επισκέψεων στα ναυπηγεία (μέχρι και από το ιστορικό Μόλντε περάσαμε), είχε και ομιλίες από βιομηχανίες. Πέταξε τότε ένας Νορβηγός πρόεδρος μιας ναυπηγοεπισκευαστικής πως στην Ευρώπη τα ναυπηγεία όπως τα ξέραμε τελειώσανε και θα σωθούν μόνο μικρές ναυπηγοεπισκευαστικές ειδικών κατασκευών.Εν έτει 2017, δικαιώνεται.

  Θυμάμαι εδώ μέσα το 2015 (ή και 2014) είχα στήσει έναν τρελό καβγά με το να διαρρυγνύω τα ιμάτια μου πως τα ναυπηγεία στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουν μέλλον, να ποστάρω την έκθεση της Ευρωπαικής επιστροπής με τα στοιχεία να δείχνουν πως το κέντρο έχει μετατοπιστεί στο χρυσό τρίγωνο λόγω χαμηλών εργατικών (Κίνα Κορέα Ιαπωνία), πως έχει υπερεκτιμηθεί το πρόβλημα του συνδικαλισμού και δεν είναι βιώσιμη μια βαριά ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην ΕΕ, ανεξαρτήτως χώρας. Τρανό παράδειγμα τα ναυπηγεία σε Γκέτεμποργκ και Γκντανσκ που τα πρώτα κλείσανε παρά την υψηλή τεχνογνωσία των Σουηδών και τα δεύτερα κλείσανε παρά το χαμηλό μεροκάματο και την παντελή έλλειψη «κόκκινου» συνδικαλισμού.

  Το 2016 πέρσυ έριξε ένα ΤΡΕΛΟ κανόνι η STX (σαν να χρεοκοπεί η VW στην αυτοκινητοβιομηχανία, όχι απλά να πληρώσει πρόστιμο αλλά να κατεβάζει ρολά) και έστελνα μέιλ γράφοντας «τελικά δεν είμαι συριζαίος ή τρελός, απλά διαβάζω τις intelligence reports». Στην ίδια τραγική κατάσταση φυτοζωούν (δίχως προς το παρόν να παίρνουν οριστικά τον π@#$λο) είναι τα ναυπηγεία στο Σεντ Ναζάρ και γύρναγε ο Ολάντ δεξιά και αριστερά να πουλήσει Φρεμμ μπας και διασώσει τους ψηφοφόρους του PS (σιγά). Πριν κάτι μήνες κύρηξε πτώχευση η όσεαν ριγκ του Οικονόμου.

  Τα προβλήματα που επιμένουν να αγνοούν όσοι ζητούν ναυπηγοεπισκεαυστικές ζώνες εν έτει 2017 είναι τρία:
  ι)Η οικονομική κρίση έχει ρίξει στα τάρταρα τη μεταφορά προιόντων. Ο Baltic dry index είναι σε ιστορικά χαμηλά.Είναι κάπου στο 1000 τώρα ενώ το 2008 ήταν στο 8000. Με ό,τι συνεπάγεται για το κίνητρο ναυπήγησης νέων πλοίων με χύδην φορτίο ή κοντέινερς.
  ιι)Το πετρέλαιο επίσης κρατά τη μπάλα εξαιρετικά χαμηλά άρα πετρελαιάδικα και τα συναφή ΔΕΝ ναυπηγούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Μόνο οι ‘Ελληνες αγοράζουν και αυτοί στις εκπτώσεις (πχ στους πλειστηριασμούς της STX).
  ιιι)Σε αυτά προσθέστε τη σχετικά χαμηλή τεχνογνωσία που χρειάζεται η ναυπήγηση πλοίων (ό,τι είναι ακριβό, πχ τουρμπίνες, λογισμικό κοκ αγοράζεται απέξω) με αποτέλεσμα το χαμηλό μεροκάματο χωρών όπως το Βιετνάμ και η Βραζιλία να ΜΗΝ μπορούν να το κοντραρίσουν Ευρωπαικές χώρες εύκολα. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης με την Β Πειραιώς και τα μηχανουργία της να δουλεύουν σε εξευτελιστικές τιμές για να φτιάξουν ανταλλακτικά, πολλές τρίτες χώρες παραμένουν φτηνότερα.

  Η Ελλάδα προ κρίσης, είχε ΠΕΝΤΕ ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες στις ακόλουθες περιοχές:
  1. Ελευσίνα
  2. Πέραμα
  3.Σκαραμαγκά
  4. Σύρο
  5.Χαλκίδα.

  Αντί να συνενώσει όλο το σκυλολόι σε 2 και να κλείσει τις υπόλοιπες, προτιμούσε να σπαταλά πόρους και να τρώνε τα φράγκα από ερευνητικά οι διαχειριστές σε ψώνια στο Μιλάνο και σε γούνες για τις γκόμενες. Εδώ δεν μπήκαν καν στον κόπο να φτιάξουν νέες δεξαμενές για ναυπήγηση μεγάλων καραβιών και ζούσανε από την ανάθεση της κατασκευής των βαγονιών του Τραμ. Έκανε η αγορά λοιπόν τη δουλειά της (με βοήθεια από τον ne Turkoglou που πήδηξε τελικώς 2 ναυπηγεία στην προσπάθεια του να σώσει το ένα) και άφησε δύο: Τη «μπλε» Σύρο και το…»κατακόκκινο» Πέραμα (που αποδεικνύει πως το πρόβλημα ΔΕΝ ηταν το ΠΑΜΕ όσο λέγανε αλλά κακοδιαχείριση που αν την ακούσει ο Τόμσεν, θα πάθει εγκεφαλικό).

  Αν η Ελλάδα θέλει μέλλον στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, θα πρέπει δίχως συναισθηματισμούς, να κρατήσει 2 ανοικτές: Μια εστιασμένη στα κότερα που έχουν πέραση, άντε να φτιάχνει και τίποτα πολύ εξειδικευμένα μηχανήματα (UUV, βαθυσκάφη) (πχ στη Σύρο) και μια για τις επισκευές των πολιτικών και την κατασκευή των στρατιωτικών (πχ Ελευσίνα ή Σκαραμαγκά). Άντε να αφήσει και το Πέραμα για γρήγορες μικροδουλειές γιατί εκεί πάνε συχνά τα κινέζικα για μικροεπισκευές (λόγω εγγύτητας) και τα μηχανουργία της φτιάχνουν τα ανταλλακτικά για πολλά υπάρχοντα πλοία και ξέρουν τα κατατόπια, αλλά ΜΟΝΟ αν βγαίνει το πράγμα.

  Φαραωνικά σχέδια για 10% του ΑΕΠ ακούγονται γελοία. Συνενώσεις Ελευσίνας και Σύρου (στη λογική πως τα είχε ο ίδιος άνθρωπος) επίσης είναι επικίνδυνες καταστάσεις: Αν συνενωθούν τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας με το Σκαραμαγκά ανοικτό, θα κλείσουν μακροπρόθεσμα ΚΑΙ τα τρία γιατί δεν τα σηκώνει η αγορά (ειδικά αν μείνει ανοικτό το πέραμα). Η Σύρος κουτσοβγαίνει, ας την αφήσουν στην ησυχία της και ας αποφασίσουν ποιο από τα 2 (Σκαραμαγκά ή Ελευσίνα) θα κλείσουν (με κάθε λύση να έχει ισχυρά ατού στο πλευρό της). Το Πέραμα επίσης ζει κάπως άρα ας σταματήσουν οι υπεύθυνοι να επεμβαίνουν στην αγορά και ας σκεφτούν τι είχαν οι 2 ναυπηγοεπισκευαστικές που μείναν ανοικτές που δεν είχαν οι άλλες 3 που κλείσανε.

  ΥΓ. Άνθρωπος που ξέρει πάντως από διαιτησία μου είπε πως η Allen&Overy δεν κάνει καλή δουλειά με τον Σαφά και το Ελ δημόσιο παραδόξως έχει ελπίδες να κερδίσει αρκετά χρήματα από την υπόθεση.
  ΥΓ2. Κάποτε με είχαν κατηγορήσει για…αριστερό επειδή έλεγα πως δεν έφταιγε ο συνδικαλισμός για το χάλι των ναυπηγείων σε τέτοιο βαθμό. Και όμως εν έτει 2017, το αόρατο χερι της αγοράς άφησε το Πέραμα ανοικτό στο οποίο κάνει κουμάντο το ΚΚΕ και έκλεισε τον πράσινο Σκαραμαγκά και την Μπλε Ελευσίνα. ‘Ή το ΚΚΕ είναι κόμμα της αγοράς και εγώ κομμουνιστής ή τα προβλήματα ήταν πολύ βαθύτερα από τον Πουλικογιάννη στα ναυπηγεία που κλείσανε με βαθιές ρίζες. Πάντως εγώ δε θέλω να κρατήσω τα ναυπηγεία ανοικτά αν δε βγαίνουν, αντιθέτως ο….Σύριζα θέλει να τα ξανανοίξει.

  • HBS

   Aπό τον Μάρτη και την υπόθεση της Brigitte Stern βρώμισε η πιάτσα πως η υπόθεση παίζει να κερδηθεί – το αν ισχύει θα το μάθουμε σύντομα. Επιπλέον, το σχέδιο είναι να δοθεί ο όμιλος Νεώριον πακέτο ΜΑΖΙ με την πέμπτη δεξαμενή – το σε ποιους είναι εύκολο. Πέρα από όλα τα υπόλοιπα κράτα και αυτό και, αν όλα πάνε καλά, το αναλύουμε: ποστάλια.

  • HBS

   Aπό τον Μάρτη και την υπόθεση της Brigitte Stern βρώμισε η πιάτσα πως η
   υπόθεση παίζει να κερδηθεί – το αν ισχύει, όμως, θα το δούμε σύντομα.
   Επιπλέον, το σχέδιο είναι να δοθεί ο όμιλος Νεώριον πακέτο ΜΑΖΙ με την
   πέμπτη δεξαμενή – το σε ποιους είναι εύκολο. Πέρα από όλα τα υπόλοιπα
   κράτα αυτό και, αν όλα πάνε καλά, το αναλύουμε: ποστάλια.

 • za

  Εξαιτίας της κακής νοοτροπίας τόσο του προσωπικού όσο και των εκάστοτε διοικήσεων κανείς σοβαρός επενδυτής δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε για την Ελευσίνα ούτε για τον Σκαραμαγκά.

  Τα ναυπηγεία τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν μέσω των εργασιών του Πολεμικού Ναυτικού σε φυτώριο σκανδάλων και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

  Το πολιτικό σύστημα βόλευε κόσμο στα ναυπηγεία δημιουργώντας μη βιώσιμες καταστάσεις και παράλληλα παρήγαγε χρήμα για τον εαυτό του μέσα από τις συμβάσεις ναυπήγησης πολεμικών σκαφών.

  Ο Σκαραμαγκάς έχει την μεγαλύτερη δεξαμενή στην Μεσόγειο αλλά δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει εξαιτίας των περιορισμών που έχει από την Ευρωπαική Επιτροπή.

  Εχει να λειτουργήσει με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια από την εποχή Νιάρχου.

  Το κόστος λειτουργίας των ναυπηγείων εξαιτίας του υπεράριθμου προσωπικού της χαμηλής παραγωγικότητας και των δυσανάλογα μεγάλων μισθών είναι απαγορευτικό.

  Για μεγάλες επισκευές τα προηγούμενα χρόνια οι ναυτιλικακές εταιρείες προτιμούσαν να ναυλώνουν τις δεξαμενές και να παίρνουν εργολάβους απέξω από το ναυπηγείο.

 • Πάτε καλά;

  Μα ήδη τα περισσότερα που γράφεις γίνονται. Έχουν μαζευτεί πίσω αρκετοί ‘Ελληνες εφοπλιστές γιατί δεν πληρώνουν φόρους (με βάση το Σύνταγμα)+η κυβέρνηση Κάμερον τους έβαλε έναν έκτακτο φόρο (προ Μπρέξιτ) που τους τσάντισε. Και όλες οι εταιρίες έχουν γραφεία στην Ελλάδα.Τώρα για το μετά-Μπρέξιτ, είναι άλλη ιστορία. ‘Οσο για τα γραφεία, δίνουν πολλά λεφτά οι εφοπλιστές επίτηδες στη λογική της επένδυσης: όταν έχεις πολλά καράβια, το να αγοράζεις ακριβά ακίνητα λέγεται diversification of your portofolio.

  Αυτό που δεν έχει η Ελλάδα είναι τα καράβια κάτω από την ελληνική σημαία αλλά αυτό δεν έχει λόγους τόσο φορολογίας όσο άλλους λόγους, γραφειοκρατίας+ ελέγχου (η Ελλάδα ως τμήμα της ΕΕ δεν μπορεί να είναι το ίδιο λάσκα με τη Λιβερία).

 • Cynaegeirus

  ««αν αναπτυχθεί ορθά η ναυπηγική βιομηχανία μας, τότε θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ της χώρας μας».»

  θα έχουν πάει το ΑΕΠ στα 50δις οπότε ναι 5 το χρόνο είναι λογικό για τζίρο.

 • tamam

  Αν μεινουν κρατικα… η οποια κυβερνηση θα κατηγορηθει πως ειναι κρατιστες, κουμμουνιστες, τα δικα τους παιδια κλπ κλπ… και φυσικα αν υπαρχουν ζημιες (μιας και το κρατος ποτε δεν ηταν καλος μανατζερ) θα κατηγορηθει για διασπαθιση χρηματος.
  Αν τα διωξουν ολα… μετα θα κατηγορηθουν ως φιλελε, πως εξυπηρετουν τα συμφεροντα του κεφαλαιου κλπ κλπ… και εδω που τα λεμε ουτε και η διαφάνεια αλλα και οι οροι που υπογραφουμε ειναι το ατού μας (βλεπε διοδια, αεροδρομια, Σαφα-ναυπηγεια)

  Μια η αλλη παντα καποιος θα εχει κάτι να λεει… Τετοια πράγματα χρειαζονται εθνικη συνεννοηση-εθνικη στρατηγικη. Οσο ο καθε Κουλης, ο καθε Αλεξης, η καθε Φωφη κλπ… κοιτανε αποκλειστικά την πάρτη τους και οχι το συμφέρον της χώρας… και δεν μπορουν να συμφωνησουν σε 5 απλα πραγματα κοινης λογικης μην περιμένεις σωτηρια.

 • Cynaegeirus

  Τώρα που είναι ελληνικά όχι μόνο δεν έχεις κέρδος απο το φόρο αλλά πληρώνεις και απο την τσέπη σου.

  Είτε είναι το δημόσιο είτε Έλληνας είτε ξένος υπάλληλος δεν θα ήσουν πάλι; νομίζεις οτι αν το έχει το δημόσιο ή Έλληνας είσαι αφεντικό;

  το 08 που τράβηξε χειρόφρενο η ιντρα, έγινε συγκέντρωση στελεχών να δουν τι θα κάνουν. δεν είχα δει ούτε στο Λονδίνο τόσα πολυτελή αυτοκίνητα. διέσωσαν τους μισθούς τους και πήραμε τα @@ μας: -10% πρώτη δόση και άλλα -10% στο εξάμηνο.

  ΚΑΜΙΑ εταιρία δεν ενδιαφέρεται για τους υπαλλήλους της.

  διαφημίσεις τύπου «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον» κτλ είναι μπούρδες για να τραβάνε πελάτες κάτι καθυστερημένους που νομίζουν οτι μας κάνουν αέρα και μασάζ.

  αν δεις γραβάτα παίζει 90% να είναι επίδομα ένδυσης και ο υπάλληλος να ψάχνει ευρώ να πάρει τυρόπιτα.
  στο δαχτυλίδι στο μαρούσι απο ΟΤΕ, ελληνικά πετρέλαιο, e&Y κτλ κτλ κτλ οι μέσοι μισθοί είναι για τα κλάματα και παίζουν ακόμα και τώρα 6μηνες συμβάσεις σε άτομα που εργάζονται πάνω απο 5 χρόνια.

  • GeorgeT

   10 χρονια φιλε με 6μηνες και 12μηνες. ΟΤΕ.

 • Ivy Chris

  Επειδή πολύ στενό μου συγγενικό πρόσωπο, είναι partner & solicitor σε inta’l Law Firm στο Λονδίνο & πηγαινοέρχεται Αθήνα-Λονδίνο,, τυχαίνει να γνωρίζω τουλάχιστον το τρόπο σκέψης & λειτουργίας αυτών των εταιριών και πόσο μεθοδικά & επαγγελματικά δουλεύουν ειδικά τέτοιες υποθέσεις που ανακατεύονται Κράτη…
  Οσον αφορά το πρόσφατο διορισμό της Brigitte Stern από τη πλευρά του Ελληνικού arbitration, μπορεί η ανωτέρω κυρία να είναι γνωστή στο χώρο, με εμπειρία και αρκετές αναφορές (citations) σε άλλες αποφάσεις, έχοντας αναλάβει 36 υποθέσεις εκ των οποίων 30 από την πλευρά άλλων Κρατών, αλλά και ο arbitrator της Privinvest, ο Κ. Reichert, κατέχει εξ ίσου αρκετά credentials με πάνω από 250 υποθέσεις arbitrations στο ενεργητικό του σε πολλαπλά Διαιτητικά Οργανα σε Παγκόσμια κλίμακα.
  Ομως, μπορεί τα πρόσωπα να παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά το περιεχόμενο των «Claims» και το αν και κατά πόσο προέκυψε ζημία είναι το ζητούμενο.
  Γι΄αυτό το λόγο, η πλευρά Privinvest, πέραν του claim έναντι του Ελληνικού Δημοσίου στο ICC, όπου αντίστοιχα προσέφυγε και το Ελληνικό Δημόσιο με έτερο claim έναντι της Privinvest, προσέφυγε περαιτέρω και στο ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) με 2ο claim, βασιζόμενη στην Διακρατική Σύμβαση προστασίας των Επενδυτών Ελλάδος-Λιβάνου, όπου αναφέρεται ρητά η ζημία που προέκυψε στα ΕΝΑΕ (πέραν του προστίμου της ΕΕ) από απαίτηση του ΟΣΕ για αποζημίωση €300Εκ λόγω αθέτησης συμβάσεων της προηγούμενης Διοίκησης καθώς και η απαγόρευση Συμβάσεων με ΠΝ του εξωτερικού ένεκα της απόφασης της ΕΕ.
  Γνωρίζεις ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ έχει επιδικάσει πέρα του εφ’ άπαξ προστίμου και €34.975 για κάθε ημέρα καθυστέρησης εξόφλησης της οφειλής??
  Θα είναι τρομερή επιτυχία αν τη βγάλει καθαρή η Ελλάδα, ποσσω δε μάλλον να κερδίσει και χρήματα απ’ αυτή την υπόθεση

  • Πάτε καλά;

   Ελα m8, έχουμε κόσμο στον ίδιο τομέα. Συμφωνώ πως κανονικά η υπόθεση είναι 3-0 από τα αποδυτήρια για το Σαφά έτσι όπως τα έκανε μαντάρα το Ελ δημόσιο. Έλα μου όμως που η A&O κάνει πράγματα που δε δικαιολογούνται. Και άσε την Stern, μου έχουν περιγράψει σκηνικά και από άλλους τα οποία είναι λίγο τραγελαφικά, σε βαθμό που να αναρωτιέσαι αν παίζει παρασκήνιο.
   Ξανά όμως: Για να μη βγάζουμε τα προσωπικά μας δημόσια, γράψε ένα μέιλ που έχεις ανώνυμο και θα σου στείλω μέιλ για πιο…ιδιαίτερη κουβέντα. ;)

   • Ivy Chris

    «Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο αυτό με το οποίο θα αποφευχθεί και η καταβολή του προστίμου ύψους 566 εκατ. ευρώ που έχει επιδικασθεί στην Ελλάδα για τα χρήματα που θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις και δόθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την περίοδο 1997-2002.»

    Αυτό το κομμάτι του άρθρου περιέχει όλη τη διαχρονική ανεπάρκεια & ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών, καθώς και σε ποιους πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για το κλείσιμο των Ναυπηγείων και την απώλεια θέσεων εργασίας σ’ ένα από τους πιο σημαντικούς Εθνικά τομείς καθώς και στην απώλεια Εκατομμυρίων σε Δημόσια Έσοδα.
    Παρακολουθώ όμως τη προσπάθεια της Κυβέρνησης να δοθεί στη COSCO και το συνδυάζω με τη προσπάθεια να δοθεί η Εθνική Ασφαλιστική στη FOSUN και τη παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη Pyatt υπέρ της ανώτερης τεχνικά & οικονομικά επενδυτικής πρότασης του ΕλληνοΑμερικανού Calamos (Calamos Investments) & Π.Κανελλόπουλου (AIG) και αντιλαμβάνομαι ότι για άλλη μια φορά αλληθωρίζουμε, παραπαίουμε, χάνουμε την αίσθηση του Ballance & λαμβάνονται αποφάσεις που βλάπτουν τα Εθνικά συμφέροντα σε επικίνδυνες στιγμές…

    • Πάτε καλά;

     Μα δε λέει κανείς πως η Ελ κυβέρνηση εδώ έχει δίκιο, πως η A&Ο είναι λίγο άμπαλη λέω.

     Όσο για τις διασυνδέσεις ΣΑΝΕΛ και Κινέζων, πέρα από το Σαγιά και την Κόσκο (και τα ΕΛ μέσα ενημέρωσης κάποτε γράφανε πως προκαλεί ανησυχία η εκλογή ΣΑΝΕΛ στους Κινέζους), προσέθεσε και τη ΔΕΗ.
     Έτσι έχει
     α)Εργατοπατέρες στη ΔΕΗ ευχαριστημενους
     β)εργάτες στα ναυπηγεία ευχαριστημένους
     γ)ΔΥ στην Εθνική ασφαλιστική ευχαριστημένους.

     Η δε κόσκο καίγεται για ναυπηγοεπισκευαστική.Η λογική των Κινέζων λέει όλες οι δουλειές σε ιδιόκτητα κινέζικα χέρια. Εξού και τα περίεργα παιχνίδια με τη Γαιοσε και την τρίτη εταιρία, εξού και το ενδιαφέρον για ναυπηγοεπισκευαστική.Και με βάση αυτά, προσπαθούν να τους δώσουν πακέτο και τις 3 για να ικανοποιήσουν πολύ κόσμο.

     Προσωπικά πάντως αν έπρεπε να ποντάρω, θα πόνταρα στους Κινέζους για την ασφαλιστική. Ο Καταληψίας δεν έχει γερά κονέξιονς με τους Ρεπς και είναι ξεκάθαρο πως εκτιμά περισσότερο τις ιδεολογικές συγγένειες από το συμφέρον της χώρας (διαχρονικό πρόβλημα στο ελ πολιτικό σκηνικό).Έτσι ο ίδιος άνθρωπος που κάποτε διαδήλωνε μαζί με τον ΓΑΠ κατά της Κόσκο (και κατηγορούσε την Παπαρήγα πως κακώς δείπνησε με τον πρόεδρο της Κίνας στο περίφημο δείπνο εκ των οποίων είχαμε 3/5 πολιτικούς αρχηγούς-Κουρασμένο, Χέρι χέρι και την ανιψιά του Στάλιν), θα κάνει μια μεγαλειώδη κυβίστηση και θα πουλήσει τα πάντα στο Πεκίνο.

     Είναι ηλίθιο όμως γιατί μια χαρά μπορεί να πουλήσει ΚΑΙ την εθνική ασφαλιστική στους Αμερικάνους (για να τους έχει ευχαριστημένους) ΚΑΙ όλα τα υπόλοιπα να τα δώσει στους Κινέζους.

     • Ivy Chris

      Ακριβώς γι αυτό έγραψα ότι δεν υπάρχει ballance.
      Το καράβι μετά το βράχο έχει πάρει κλίση…
      Εκλείπει εντελώς η αναλυτική σκέψη καθώς και το κύριο συστατικό της Δυτικής κουλτούρας που είναι ο «συμβιβασμός», το compromise, Ελληνιστί…
      Να το πω απλά, επιλέγουν την ήττα της χώρας από την ιδεοληπτική τους νίκη.
      Είναι βέβαια και ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
      Δεν βλέπουν τι έχει συμβεί στη τουρκία, τι γίνεται στα Σκόπια και τι «πιθανώς»… να συμβεί στη Βουλγαρία

 • .+-

  Ο «Πάτε καλά» με λιγα σχολια του μας εδειξε ενα πολυ ασχημο σκηνικο.
  Εκεινο που δεν ειδα, στο αρθρο, κατι που να εχει μια ιδιαιτερη σημασια για την εθνικη αμυνα για το μελλον.

  Η ιστορια με τα χρωστουμενα των ΕΝΑΕ, ειναι πολυ παλια. Εδω και 10 με 15 χρονια, οτι «λυσεις» βρηκαν και «σερβιρησαν» ηταν σχεδον αποκλειστικα για να μην πληρωθει το προστιμο και οχι για την εξασφαληση ευνοϊκων προοπτικων για την ναυπηγοεπισκευαστικη βιομηχανια γενικοτερα. ακομη και σημερα, αυτο που βγαινει απο το αρθρο ειναι ακριβως αυτο: «εμας μας ενδιαφερει να μην πληρωσουμε το προστιμο, τα αλλα δεν εχουν σημασια».
  ολα τα υπολοιπα ειναι η «γαρνιτουρα» για το προστιμο.

  Το ερωτημα ομως που θα επρεπε να τεθει ειναι: Εαν ο Ιδιωτης που αγορασε τα ναυπηγια, με «προικα» τα 2 Type 214 του 1 δις εκ. €, τσαλαπατηθηκε με αυτον τον τροπο, γιατι απλα δεν «βγαινει»; τι περιμενετε οτι θα βγει με την αλλαγη του ιδιοκτισιακου καθεστωτος οταν υπαρχει ο «πελεκης» της ΕΕ; Ποιος θα ερθει να τα «σκασει» αοφυ εντωμεταξυ εγινε οτι εγινε;

  Ειναι ελαφρα, υποτιμητικο για την νοημοσυνη αυτων που θεωουνται σαν πιθανοι «επενδυτες»!
  Θεωρω, οτι μεχρι να βγει τελεσιδικη αποφαση για το προστιμο, δνε πρεπει να κουνηθει ουτε «φυλο». Εαν το ελληνικο δημοσιο, τουτεστιν, οι ελληνες πολιτικοι, δικαιονονται, παει καλα. Ξανασυζητας τα παντα σε νεα βαση τοσο με τον Σαφά, οσο και με πιθανους «μνηστηρες» εαν χρειαστει.
  Εαν παει ασχημα, οπως μαλλον φαινεται, οτι θα συμβει, αιτια για την οποια γινεται ολη αυτη η αναμπομπουλα, το δημοσιο δνε θα γλυτωσει ευκολα την εξοφληση του προστιμου. Ακομη και με αλλγη ιδιωκτισιακου καθεστωτος, ή αλλοιως «μοιρασμα». Σημειωνω οτι σημερα, ηδη τα ΕΝΑΕ, θεωρουνται πολεμικο ναυπηγειο και αυτο συμβαινει απο το 2010 τουλαχιστον, ακριβως εξαιτιας του προστιμου.

  Υπαρχιε η αλλη διασταση του ζητηματος. Τι μελλει γενεσθαι με τα ΕΝΑΕ. Ειναι ηδη στρατιωτικο ναυπηγειο, αρα δνε γινεται να πουλανε υπηρεσιες οπουφηποτε, οποτεδηποτε.

  Οποιος το εχει, ξερει οτι τα ΕΝΑΕ θα ασχολουνται αποκλειστικα με το ΠΝ και απο «σποντα» οτι βγει απο πολεμικα ναυτικα των αλλων κρατων.
  Μπορει να συντηρηθει αυτο το ναυπηγειο; απο το 2010, που διατηρει αυτο το καθεστως, με βαση τα μεχρι σημερα δεδομενα, η απαντηση ειναι: ΟΧΙ!

  Για να συντηρηθει ενα πολεμικο ναυπηγειο, το ΠΝ πρεπει να βαζει συνεχεια το χερι βαθεια στην τσεπη για ολα τα ναυτικα προγραμματα. Βλεπετε να υπαρχει τεοτια προοπτικη; Μεχιρ σηεμρα στο ΥΠΕΘΑ, δεν δινουν καθολου «τυρι» σε κανεναν. κοιτανε τα μεταχειρισμενα Burke και τιποτα αλλο. δηλαδη μηδεν εις το πηλικο. Κανενας δνε μιλαει για τα επομενα 20 χρονια και το ποιες θα ειναι οι πιθανες απαιτησεις ενος νεου ναυπηγικου προγραμματος του ΠΝ.
  Με τετοια «νουμερα» ποιος παταει στα ΕΝΑΕ;

  Το μονο που μενει, ειναι να αποχτησουν το καθεστως Πολεμικου Ναυσταθμου. απλα, ο ναυσταθμος της σαλαμινας, μετακινηνειται στον σκαραμαγκα (ονειρο απο την δεκαετια του ’30).
  Δεν υπαρχιε αλλη λυση. το λεγομενο εμπορικο κομματι, μαλλον θα καταληξει αδοξα μαζι με την ελευσινα.

  απο τα λεγομενα του «Πατε Καλα» μονο το Περαμα και η Συρος ειναι σε θεση και μαλλον εχουν προοπτικες να μεινουν «ανοικτοι».

 • kostaspgn

  Η κατασκευη και επισκευη των τορπιλακατων συνεχιζει κανονικα ;