ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: Η εκπλήρωση του οράματος

47
Τρία αμερικανικά F-16 τροχοδρομούν κατά τη διάρκεια της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ-2017. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Ciara Gosier)

Όταν η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» πρωτοξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της σε ετήσια βάση), ήταν μια αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας και αφορούσε τη διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια. Αντικειμενικός της σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μεικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO), σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και να αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα Σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Για την εκτέλεση και τη διεξαγωγή της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) μεταστάθμευε στη Λάρισα, όπου, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορία (ΑΤΑ), συγκροτούνταν το «Λευκό Επιτελείο», ένα όργανο υπεύθυνο για τον βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των επιχειρήσεων της άσκησης, ενώ τα αεροσκάφη μεταστάθμευαν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας/110 Πτέρυγα Μάχης, από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους. Όλα αυτά μέχρι το 2005, όταν, με την εγκατάσταση στο ΚΕΑΤ σύγχρονων μέσων επιτήρησης των αεροπορικών επιχειρήσεων, αποφασίστηκε πως τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετείχαν στην άσκηση θα επιχειρούσαν από τις μητρικές Μονάδες τους, ενώ η συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου», η σχεδίαση και ο συντονισμός της, θα υλοποιούνταν από το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Το σημείο καμπής για το σχεδιασμό και τους στόχους της «ΗΝΙΟΧΟΣ» υπήρξε η δημιουργία μιας μικρής ομάδας επιτελικών στελεχών της ΠΑ, η οποία, στα τέλη του 2012, ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο όραμα της Ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας για μία άσκηση που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας και θα απλωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έτσι, έπειτα από έναν χρόνο σχεδιασμού, αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2013 η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την υιοθέτηση της επί τόπου σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών (Single Base Concept) και τη διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον εντατικού και παρατεταμένου ρυθμού επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.

Σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014», ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματά της, την παρομοίασε ως άλμα αντίστοιχο αυτού που έγινε από την Πολεμική Αεροπορία τη δεκαετία του 1970, όταν η εισαγωγή σε υπηρεσία των μαχητικών F-4E Phantom II συνοδευόταν από τις νέες τακτικές, διαδικασίες και γνώσεις που μετέφεραν από τις ΗΠΑ οι αρχικά εκπαιδευθέντες χειριστές και αποτέλεσε επανάσταση στο ελληνικό αεροπορικό Όπλο, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα τη διεθνοποίησή της άσκησης, δηλώνοντας πως θα αρχίσουν οι επαφές με αεροπορίες συμμαχικών και φιλικών χωρών, προκειμένου το 2015 η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να γίνει διεθνής και να καθιερωθεί ως η κορυφαία του είδους στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Το στίγμα της αυτής αναβάθμισης, καθώς και τις επιδιώξεις της ΠΑ είχε αναλύσει ο τότε διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), Ταξίαρχος (Ι) Αθανάσιος Σταθιάς:

– Να γίνει ή άσκηση εφάμιλλη αντίστοιχων του εξωτερικού έχοντας ως πρότυπο την αμερικανική «Red Flag».

– Να μπορεί να γίνει άσκηση τύπου INVITEX με αποστολή πρόσκλησης συμμετοχής δυνάμεων άλλων χωρών.

– Να αποκομίζονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων και τις επιχειρησιακές διαδικασίες.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015», με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ευρώπη (USAFE) με Ειδικές Ομάδες (SOF) και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF) με 10 μαχητικά αεροσκάφη F-16I Sufa των Μοιρών 201 «The One», 253 «The Negev», 107 «The Knights of the Orange Tail» και 119 «The Bat», και στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2016», με τη συμμετοχή της USAFE με 12 F-15E Strike Eagle και προσωπικό περίπου 280 στελεχών της 492ης Μοίρας της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών, καθώς και της IAF με 12 μαχητικά F-16C/D «Barak» των Μοιρών 109 «The Valley», 110 «The Knights of The North» και 117 «The First Jet».

Προωθημένος ελεγκτής JTAC (Joint Terminal Attack Controller) της 31ης ΜΕΕΔ, κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015».

Η εφετινή άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017» είναι έτι περαιτέρω εμπλουτισμένη και αναβαθμισμένη, καθώς, επιπλέον των αεροσκαφών των USAFE (12 F-16 της 482ης Πτέρυγας Μαχητικών και Ομάδες JTAC του 4ου ASOG) και IAF (12 F-16C/D «Barak», 1 G550 «Nahshon-Eitam», 1 αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Β707 «Re’em» και μια Ομάδα JTAC), συμμετέχουν 6 αεροσκάφη F-16E/F Block 60 Desert Falcon της Αεροπορίας των ΗΑΕ (εφοδιασμένα με ραντάρ AN/APG-80 AESA) και 4 αεροσκάφη AMX του 51º Stormo της Aeronautica Militare.

Ισραηλινό F-16C «Barak» της 101ης Μοίρας «First Fighter».
Ελληνικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2 της 331 Μοίρας τροχοδρομούν προς απογείωση.
Ιταλικά αεροσκάφη AMX του 51º Stormo.
F-16E Block 60 Desert Falcon της Αεροπορίας των ΗΑΕ.
F-4E Phantom II της 339ΜΑΠΚ.
Ισραηλινό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Β707 «Re’em».

Το φάσμα των αποστολών της άσκησης που διεξάγεται από 27 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, καλύπτει:
– Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Counter Air Operations εναντίον συστημάτων ολοκληρωμένης αεράμυνας (IADS: Integrated Air Defence Systems), αεροδρομίων και ειδικών στόχων.
– Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης – Fighter Sweep και HVAA (High Value Airborne Asset: υψηλής [επιχειρησιακής] αξίας εναέριο μέσο, όπως για παράδειγμα ένα αεροσκάφος εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) Attack – Protection
– Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφάνειας – Anti Surface Force Air Operations.
– Επιχειρήσεις Αεροπορικής Αναγνώρισης.
– Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR).
– Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης.
– Άμεση Καταστολή Στόχων – Dynamic Targeting (DT) – Time Sensitive Targets (TST).
– Επιχειρήσεις Υποστήριξης «Slow Mover» (μέσων χαμηλής ταχύτητας, π.χ. ελικοπτέρων).

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των ασκούμενων δυνάμεων, κατά τη δεύτερη ημέρα της άσκησης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 123 έξοδοι ενώ κατά τη χθεσινή -τρίτη- ημέρα προβλέπονταν η εκτέλεση 93 εξόδων αεροσκαφών, εκ των οποίων 49 έξοδοι από αεροσκάφη της ΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ-2, 12 έξοδοι της USAF, 20 έξοδοι της IAF, 4 έξοδοι της Aeronautica Militare, 6 έξοδοι των ΗΑΕ και μια έξοδος NATOϊκού AWACS.

Μετά το πέρας της χθεσινής ενημέρωσης-παρουσίασης της άσκησης, στο αμφιθέατρο της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, σε εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον Σμηναγό (Ι) Ευάγγελο Αναστασίου και τον Σμηναγό (Ι) Μαρίνο Λεβέντη της 336 Μοίρας, οι οποίοι πρώτευσαν σε τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων όλων των χωρών που συμμετείχαν, στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2017, του Tactical Leadership Programme (TLP) στην Ισπανία.

Βράβευση των Σμηναγών (Ι) Ε. Αναστασίου και Μ. Λεβέντη, που ανακηρύχθηκαν ως ο «καλύτερος μαχητής» (“Best Warrior”) και «ο καλύτερος ηγέτης σχηματισμού ΒΕΛΟΣ», αντίστοιχα, μεταξύ των πληρωμάτων όλων των χωρών που συμμετείχαν στο TLP 2017-1.

Αξίζει να σημειωθεί πως, δεδομένης της επιθυμίας της ΠΑ να εκσυγχρονίσει τα ελληνικά γεράκια με ραντάρ AESA, η παρουσία των αεροσκαφών των ΗΑΕ αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, όσον αφορά τις δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος στα F-16. Επιπλέον, στην άσκηση συμμετέχει για πρώτη φορά με παρατηρητές και η Διοίκηση Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

 • SKYRAIDER1

  Η παρουσία/συμμετοχή των F-16E/F δίνει επίσης την ευκαιρία
  για πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει ο
  συνδιασμός AESA-IRST-(JHMCS) στα F-16.

  • HBS

   ΠΟΛΥ σωστή παρατήρηση.

   • GES

    Πράγματι. Έχει κάποιο ενδιαφέρον να συμπληρώσουμε ότι σχετική ευκαιρία είχαν και γείτονές μας στην Anatolian Eagle το 2013. Δεν ξέρουμε βέβαια αν θα την έχουν ξανά καθώς η Anatolian Eagle του 2017 ακυρώθηκε ενώ ακόμα και αυτή του 2018 δεν είναι επιβεβαιωμένη. Ένδειξη και αυτό της κατάστασης που επικρατεί στην THK, πολύ ισχυρότερη από αστειότητες του τύπου “κάνουν πλέον παραβιάσεις πάνω από τα 10.000 πόδια γιατί είναι άπειροι” που διαβάζουμε (όχι βέβαια εδώ) και χάνουμε και τα λίγα μαλλιά που μας έχουν μείνει.

  • Επίσης είναι τα μόνα που ήρθαν και φέρουν SNIPER.

 • manolis

  Ο επαγγελματισμος αποδιδει παντα. Εστω και σε βαθος χρονου.

 • M.K.E

  Οι Ιταλοι οπως παντα μετεχουν με ο,τι καλυτερο εχουν…να πω οτι ειναι ελλειψη αντιληψης ωφεληματων,διπλωματικη προεκταση,σνομπισμος;δεν ξερω..Παντως με εξαιρεση τις ΗΠΑ που αντιλαμβανονται με ποιον εχουν να κανουν και δεν χανουν ευκαιρια ανα τον κοσμο να τεσταρουν τοσο τις δικες τους οσο και τις φιλιες δυναμεις,ολο το υπολοιπο ΝΑΤΟ,το ευρωπαικο πιο πολυ, στην κοσμαρα του.
  Οι Τουρκοι δεν χρειαζεται να ερθουν,αφου καθε μερα ασκουνται μαζι μας.

  • Β.Κ

   To θέμα είναι και ποιον καλούμε εμείς..υποθετικά, μπορεί αρκετούς να μην τους καλέσαμε καν….

  • Cynaegeirus

   Οι ιταλοί δεν ενδιαφέρονται απλά. Δεν έχουν εχθρό. Έστειλαν τα ΑΜΧ για πολιτικούς λόγους (θέλουν να πουλήσουν το εκπαιδευτικό τους)
   Οι λοιποί Ευρωπαίοι αυτήν την ώρα ασκούνται στην frisian flag.
   Leeuwarden AB, EHLW
   10x EF2000 Germany, GAF –
   12x F-15C/D United States, USAF FL & LA ANG
   7x F-16AM/BM Belgium, BAF –
   12x F-16AM/BM the Netherlands, RNLAF 312,313 & 322 squadron
   5x F-16AM/BM Portugal, FAP –
   4x Mirage 2000D France, FAF –
   6x Tornado GR4 United Kingdom, RAF –

   Eindhoven AB, EHEH
   1x A310MRTT Germany, GAF EART
   1x C-130H the Netherlands, RNLAF Supporting role
   1x C-135FR France, FAF EART
   1x KC767A Italy, ItAF EART
   1x KDC-10 the Netherlands, RNLAF EART

   Geilenkirchen, ETNG
   1x E-3 NATO AWACS

   Avord AB, LFOA
   1x E-3F France, FAF AWACS

   οι τούρκοι το να βλέπουν απο τον καθρέφτη τους τα μαχητικά μας δεν το λες εκπαίδευση. δες το μενού πάνω είναι εξαιρετικό.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Θα συμφωνήσεις πιστεύω ότι μπροστά στον Ηνίοχο 2017,με Ισραήλ ΚΑΙ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,έχουμε δρώμενο,ενώ στην Frisian Flag,business as usual.

   • M.K.E

    Δεν νομιζω να εμειναν απο α/φη οι ευρωπαικες αεροποριες,συνηθως οταν θες να εισαι ετοιμοπολεμος,μετεχεις σε οσες ασκησεις μπορεις και ιδιως με κορυφαιες αεροποριες οπως η αμερικανικη και η ισραηλινη και σε χωρους που μπορεις να κινηθεις σχετικα ανετα, αλλα απ οτι φαινεται νομιζουν οτι ακομη θα αναχαιτιζουν Tu-95 και τις συνοδειες τους στα βορεια.
    Οσον αφορα τους τουρκους,και οταν τρως ξυλο,εκπαιδευση ειναι,απλα ελπιζεις καποια στιγμη να μαθεις και συ.

    • Cynaegeirus

     » οταν θες να εισαι ετοιμοπολεμος»

     ΟΤΑΝ θες
     αυτή τη στιγμή βομβαρδισμό απο τα 30,000 πόδια με λέιζερ κάνουν όλοι.

     οι ισραηλινοί και οι αμερικάνοι έχουν να δουν όλες τις άνω αποστολές, ακολουθούν οι βρετανοί και οι γάλλοι ίσως οι κινέζοι και οι ρώσοι. οι άλλοι όλοι μπόμπα απο τα 30,000.

     τώρα με το καλίνιγκραντ που έχουν ζοριστεί τα πράγματα και θα δούμε αναχαιτίσεις σε οπλισμένα Su αρκετοί θα μας παρακαλάνε για τα βασικά.
     -> ορίστε και μια ευκαιρία για την ΠΑ να διδάξει με το αζημίωτο

     οι αναχαιτίσεις δεν προσφέρουν τίποτα πια εκτός απο εμπλοκές στα κοντινά και με παλιά βλήματα. με τα iris-t /aim-9x οι στροφές και τα ψαλίδια τελειώσανε.
     οι τούρκοι ακολουθώντας τον δρόμο της δεκαετίας του 80 με τα δικά μας στο 6 δεν μαθαίνουν τίποτα όπως είπα και πριν.

     οι άνω αποστολές πχ Counter Air Operations θέλουν πολύ διάβασμα, πολύ οργάνωση, πολύ καλή εκπαίδευση για αλλαγές σχεδίων στον αέρα κτλ
     λίγες χώρες τα καταφέρνουν να περάσουν την βάση.

     • M.K.E

      ΦΙλε μου ποια 30000;οταν θα εχεις ολο το σοι των S(300-400-500 και αλλα που ισως εχουν βγει) με γιορτινη περιβολη που θα σου στελνουν emoticons στο RWR μαζι με τα Buk και ολα τα αλλα της συνομοταξιας να τα συμπληρωνουν νομιζεις οτι θα μπορει κανεις να πεταει τοσο ψηλα;
      Οσον αφορα τις αναχαιτισεις και την ληψη θεσης στον κωνο τρωτοτητας,σε βλεπω πολυ αισιοδοξο τοσο για την χρηση οσο και τις δυνατοτητες των καινουριων βληματων.Καπως ετσι ξεκινησαν οι Αμερικανοι στο βιετναμ,με αοπλα-πυραυλοφορα φαντομ και γρηγορα αλλαξαν γνωμη.Το λεω μονο και μονο γιατι οι πραγματικες συνθηκες ειναι παντα κατι το μοναδικο και δευτερον γιατι ακομη οι red flag και το top gun εξασκουνται σκληρα σε BFM kai AFM.
      Για τους τουρκους ελπιζω οτι καταλαβες οτι το ελεγα ειρωνικα.

     • Cynaegeirus

      τα S τα αναλαμβάνουν οι αμερικάνοι – συνήθως τα αα στις χώρες που μπαίνουν είναι της δεκαετίας του 60.

      τα καινούργια βλήματα έχουν αλλάξει πολλά. όταν στρίβεις το κεφάλι, γιατί να στρίψεις το αεροπλάνο;

      ναι ναι. καλή σου μέρα!

    • victor

     Yπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τρώνε ξύλο και ότι δεν μαθαίνουν, ενώ εμείς πιάνουμε πουλιά στον αέρα; Όταν λέω για στοιχεία εννοώ στοιχεία, αριθμούς αποδείξεις κλπ. Από όσο ξέρω αυτά είναι απόρρητα, τότε γιατί τρώνε ξύλο αυτοί και όχι εμείς; Γιατί όχι ισοπαλία;
     Και τέλος πάντων από που τρέφεται όλος αυτός ο μύθος περί των σούπερ Ελλήνων αεροπόρων οι οποίοι έχουν να πολεμήσουν από το ’45;

     • Mk

      Η αξια των ελληνων πιλοτων ειναι δεδομενη.ολα τα ερωτηματα που θετεις εχουν απαντησεις,καταγεγραμμενα γεγονοτα που σηκωνουν ενα μπλοκ εκθεσης για απαντηση.θα σταθω σε κατι που αναφερεις για το 45.Οποιο σωμα εχει απωλειες,παει μπροστα.Οποιο σωμα δρα σε καθημερινο επιχ. Περιβαλλον,παει μπροστα.Οποιος εχει ερθει σε επαφη σε meeting με πιλοτους,ξερει απλα οτι ειναι ετη μπροστα.Το επιπεδο αυτων των ανθρωπων μας ξεπερνα ολους,ο επαγγελματισμος κ η αυταπαρνηση τους.Σε διαβεβαιωνω.Σεβασμος σε κατι που δεν κατεχουμε.

     • victor

      «Η αξια των ελληνων πιλοτων ειναι δεδομενη.»
      με το συμπάθειο αλλά δε μου λέει τίποτα.

      «καταγεγραμμενα γεγονοτα που σηκωνουν ενα μπλοκ εκθεσης»
      το ίδιο ακούω χρόνια τώρα, αλλά δε το βλέπω ποτέ, ούτε παραδειγματικά, ξέρω είναι απόρρητα, σωστά, άρα μπορώ και να αμφιβάλλω.

      «Οποιο σωμα δρα σε καθημερινο επιχ. Περιβαλλον,παει μπροστα»
      τα σέβη μου +1000

      «ο επαγγελματισμος κ η αυταπαρνηση τους»
      τα σέβη μου +1000
      ίσως οι μόνοι επαγγελματίες στην Ελλάδα του σήμερα

      «Σεβασμος σε κατι που δεν κατεχουμε.»
      Με όλη μου την ειλικρίνεια φίλε μου, πίστεψε με πίνω νερό στο όνομα τους.

      Δεν τους αμφισβητώ, απλά άλλο θέλω να πω αλλά είναι ίσως εκτός θέματος.

     • Cynaegeirus

      «Και τέλος πάντων από που τρέφεται όλος αυτός ο μύθος περί των σούπερ Ελλήνων αεροπόρων οι οποίοι έχουν να πολεμήσουν από το ’45;»

      Μύθος είναι μην ακούς. Τα μισά πληρώματα είναι μισθοφόροι απο το πακιστάν.

     • Ivy Chris

      Πλάκα-πλάκα κι αυτοί ξύλο τρώνε…

     • GES

      Αγαπητέ victor, το ερώτημά σου είναι εύλογο και αξίζει ουσιαστικής απάντησης. Η Πολεμική Αεροπορία πρακτικά δεν έχει να πολεμήσει από το ’45 (από το ’55 για την ακρίβεια). Τα τελευταία 40 χρόνια επιχειρεί με ιδιαίτερα έντονο πτητικό φόρτο σε συνθήκες που λίγο απέχουν από αυτές που επικρατούν κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής σύρραξης. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο κομμάτι των αναχαιτίσεων / εμπλοκών αλλά σε ολόκληρο το φάσμα υποστήριξης αυτής της δραστηριότητας (διασπορά μέσων και ανθρώπων, αυξημένη ετοιμότητα, συντήρηση μακριά από την κύρια βάση, έκτακτα περιστατικά, προετοιμασία για νέα έξοδο αμέσως μετά την προσγείωση, έλεγχος εναερίου χώρου με δυναμική εξέλιξη εκτός προγράμματος κλπ).

      Τα παραπάνω την έχουν “υποχρεώσει” να βελτιστοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της και να αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς τις τακτικές της. Σε συνδυασμό με το ότι επιχειρεί με σύγχρονα μέσα, η Πολεμική Αεροπορία κατατάσσεται στις κορυφαίες αεροπορίες του κόσμου, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία αν είναι πρώτη, πέμπτη ή έβδομη.

      Και εδώ είναι και η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το “ξύλο”. Κανείς δεν πηγαίνει σε μια διεθνή άσκηση για να δώσει ή να φάει ξύλο. Ούτε και πέφτει ξύλο. Φυσικά και υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, αλίμονο, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες που προσπαθούν πρωτίστως να μάθουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες / απόψεις και μετά να “νικήσουν”. Από μια άποψη, αυτός που έφαγε ξύλο σε μια άσκηση έφυγε από αυτήν λίγο πιο έμπειρος. Αυτός που μόνο έδωσε, τελείωσε η άσκηση και έμεινε εκεί που ήταν και πριν από μια εβδομάδα.

      Η ΠΑ λόγω της εμπειρίας της έχει πολλά να μοιραστεί με τους συμμάχους της σε θέματα αεροπορικής τακτικής ειδικά στο κομμάτι των αναχαιτίσεων και σε θέματα οργάνωσης και υποστήριξης, έχει κάποια που θα κρύψει και θα κρατήσει για τον εαυτό της (όπως και οι υπόλοιποι) και έχει αρκετά να μάθει σε κάποιους τομείς όπως π.χ. ο ηλεκτρονικός πόλεμος.

     • Μπαμπης

      Δεν ξερω εαν ειναι δυνατον κατα 1ον να μαθουμε τις ωρες πτησεις των πιλοτων στα α/φη με τα οποια παιρνουν μερος οι συμμαχοι, εαν ειναι δλδ εμπειρα ή οχι και τοσο πληρωματα κ 2ον κατα ποσο εχουμε να προσφερουμε σε νεωτερισμους στο σχεδιασμο επιχ/σεων οπως πχ fighter sweep στους Αμερικανους και τους Ισραηλινους, COMAO/αναχαιτισεις ναι αλλα sweep ?
      Για τους των ΗΑΕ δεν ρωταω …

     • GES

      Καλησπέρα Μπάμπη,
      Δε νομίζω πως υπάρχει δυνατότητα απάντησης στα ερωτήματά σου. Πάντως σχετικά με το 2ο, η ανταλλαγή απόψεων πάντα είναι χρήσιμη για όλους.

     • victor

      Όλα όσα ανέφερες έχουν λογική με ορατές αποδείξεις, δε διαφωνώ καθόλου. Δεν αμφισβητώ την λειτουργικότητα του «οργανισμού» που λέγεται ΠΑ. Αυτά που παρέθεσες είναι και αυτά που με κάνουν να την εμπιστεύομαι.

      Αυτό που θέλω να πω είναι πως

      1.καλλιεργείται μια επικίνδυνη πεποίθηση περί ανωτερότητας χωρίς οι 9 στους 10 να ξέρουν γιατί. Τουλάχιστον δυο γενιές μεγάλωσαν με τον έξυπνο Έλληνα και το μπουνταλά Τούρκο. Τραγικό το αποτέλεσμα σήμερα που κάνουμε ταμείο.
      Δε γίνεται σήμερα να βλέπεις ότι ο άλλος σε ξεπερνά και συ να λες εντάξει είμαστε καλύτεροι. Δηλ. και αύριο θα πούμε,
      δεν έχουμε απάντηση στο F-35, αλλά θα τη βρούμε την άκρη γιατί είμαστε καλύτεροι?

      2.Υπάρχει και ο αντίπαλος δεν μαλώνουμε μόνοι μας.
      Αντίστοιχα η ΤΗΚ επιχειρεί σε πολύπλοκα περιβάλλοντα συμμετέχει σε ασκήσεις παντού. Σε εμπόλεμες περιοχές από χρόνια. (Γιουγκοσλαβία). Εξασκείται στο Αιγαίο σκληρά. Γενικώς εξελίσσεται ως οργανισμός.

      3.Οι ανθρώπινες φουρνιές δεν είναι ίδιες κάθε φορά.
      Η Βραζιλία του Νειμάρ δεν ήταν ίδια με του Ριβάλντο. Πίστευαν όμως στην ανωτερότητα της φανέλας και φάγαν 7.
      Όπως και σήμερα η ΤΗΚ δεν είναι η ίδια με τη ΤΗΚ του 2014.
      Μόνο η ηγεσία ξέρει κάθε φορά τη ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της σε κάθε τομέα.

      Αυτό ήθελα να πω και όχι να αμφισβητήσω τον επαγγελματισμό ανθρώπων που είναι κάθε μέρα στη τσίτα και δείχνουν με όλα όσα έγραψες ότι ναι είναι επαγγελματίες και αυτό που τους έχει ανατεθεί μπορούν να το κάνουν.

      ΥΓ
      Την ΤΗΚ θα με ενδιέφερε να μάθω που τη κατατάσσεις παγκοσμίως είναι στη πρώτη 10δα? Εγώ πιστεύω πως τη τελευταία 10ετία ναι, μαζί με τη ΠΑ είναι.

     • GES

      Αγαπητέ victor, θέτεις πολύ ενδιαφέροντα θέματα

      Καταλαβαίνω τι λες για την πεποίθηση ανωτερότητας. Δεν είναι εύκολο να αποδείξεις αν είναι δικαιολογημένη ή όχι, ειδικά μέσα σε ένα σχόλιο. Και αυτό γιατί η σύγκριση είναι πολυδιάστατη, αναντίστοιχη και ακριβώς γι αυτούς τους λόγους δεν έχει νόημα μια σειρά κατάταξης. Δηλαδή, δεν έχει τόσο σημασία αν η ΠΑ είναι καλύτερη στο να σχεδιάσει και να εκτελέσει μια πολύωρη αποστολή CAP σε σχέση με την αντίστοιχη ικανότητα της THK. Δεν είναι διαγωνισμός. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η ΠΑ έχει τις δεξιότητες, τα μέσα και την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εθνικό εναέριο χώρο και να ακυρώσει την επιθετική προσπάθεια της ΤΗΚ. Κάπως απλοϊκά διατυπωμένο και χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τους όρους, αν οι ικανότητες αναχαίτισης της ΠΑ είναι “καλύτερες” από τις ικανότητες κρούσης της ΤΗΚ. Στις ικανότητες βάζω μέσα και όλες τις παραμέτρους υποστήριξης των επιχειρήσεων και όχι μόνο το αν “στρίβω” καλύτερα (τι να το κάνω αν π.χ. δεν μπορέσω να σηκώσω έγκαιρα όσα αεροσκάφη χρειάζεται).

      Στο παραπάνω πλαίσιο, και παρά την σημαντική πρόοδο της ΤΗΚ, η προσωπική μου πεποίθηση είναι πως η ΠΑ διατηρεί την υπεροχή.

      Αν τώρα υπάρχει κάποια υπερβολή μερικές φορές, δεν το λες εύκολα και επικίνδυνο. Κάθε έθνος χρειάζεται ήρωες και ανύψωση ηθικού. Δεν είναι κακό. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερο από την απογοήτευση και το αίσθημα κατωτερότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι τα στελέχη και η ηγεσία να έχουν, παράλληλα με το συναίσθημα, και την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, την έχουν.

     • victor

      Φυσικά κάτω από το status της απουσίας επισήμων στοιχείων κάθε είδους, δεν έχω κανένα λόγο να μη δεχτώ τη λογική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία σου. Αν όντως ισχύει η υπεροχή της ΠΑ στο παραπάνω πλαίσιο πάσο, το δέχομαι. Κρατώ επίσης τις τρεις τελευταίες σειρές

      ..και πραγματικά thanks για τη μίνι-ανάλυση στα δύο ποστ, τροφή για σκέψη για μένα..

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Αγαπητέ, έμμεση πληροφόρηση μπορουμε να βγάαλουμε από έμμεσες πηγες και συμπεράσματα σε βάθος δεκετιών. Ξέρουμε πχ ότι τη δεκαετία του 70 καιμέχρι τα μέσα της επόμενης οι τούρκοι δεν πετούσαν νύκτα ενώ οι δικές μας μοίρες είχαν κορυφαίες νατοικες αξιολογήσεις. Ξέρουμε ότι στην σύγκρουση με τον Δινόπουλο από έλλειψη ψυχραιμίας στην βολή και μετά στην αντίδραση στην 1η κατάρριψη έχασαν δυο μαχητικά, καθώς και ότι η συνεργσία τους με το ΤΝ ήταν αυτοκτονική. Ξέρουμε ότι είμασταν μπροστά σε νοοτροπίες και τακτικές (ίδρυση ΣΟΤ που μιμήθηκαν με καθυστέρηση 20ετίας). Ξέρουμε λοιπόν ότι είχαν πολύ χαμηλό επίπεδο μέχρι το 85.

      Αεροπορία δεν χτίζεις σε μια 5ετία. Την περίοδο 85-2005 σίγουρα βελτιώθηκαν πολύ. Ξέρουμε όμως ότι οι Ισραηλινοί το έπαιζαν εκπαιδευτές μπροστά τους, ενώ εμάς μας αντιμετωπίζουν ως περίπου εφάμιλλους. Ότι στις διεθνείς ασκήσεις τρώνε άγριο ξύλο ενώ εμείς πρωτεύουμε σε Red Flag, TLP κλπ. Ότι έχουν πολλά γελοία ατυχήματα από ανθρώπινο λάθος, όχι μεμονωμένα που είναι φυσικό να υπάρξουν.

      Ξέρουμε ότι την 5ετία πριν το πραξικόπημα έφυγαν από τη ΤΗΚ πάνω από 600 πιλότοι, έμπειροι στην μεγάλη πλειοψηφία τους, παίρνοντας μαζί τους πολίτιμες ικανότητες της ΤΗΚ που αποκτήθηκαν σκληρά, αργά και σταδιακά από το 85 και μετά. Ότι με το πραξικόμημα έχασαν άλλους 400 πιλότους μαχητικούς, σχεδόν όσους έμπιρους είχαν μείνει από τις αποχωρήσεις ή είχαν προκύψει την τελευταία 5ετία. Κι αν έμειναν ελάχιστοι, προήχθηκαν πρόωρα για να καλύψουν κενές θέσεις ανώτατων, ήτοι οι έμπειροι πιλότοι είναι άπειροι επιτελικοί και ανώταατοι με ότι σημαίνει αυτό στη σχεδίαση τωνναεροπορικών επιχειρήσεων. Έχουμε λοιπόν μια ΤΗΚ με λιγότερους πιλότους από μαχητικά και αυτοί σχεδόν όλοι άπειροι.

      Όλα αυτά μπορεί να θεωρούνται εκτιμήσεις, βασίζονται όμως σε γνωστά και μη αμφισβητήσιμα δεδομένα. Όχι για επανάπαυση αλλά για επίγνωση. Και φυσικά δεν καλύπτουν την τεράστια υστέρησή μας στον ΗΠ.

     • victor

      Προμάχε πλήρες και κατανοητό το σκεπτικό σου, μπορεί να έχω κάποιες μικρές επιφυλάξεις (διεθνείς ασκήσεις όχι επίσημα στοιχεία ή κατά πόσο οι ισραηλινοί μας θεωρούσαν εφάμιλλους)
      αλλά οκ γενικά συμφωνώ με το point σου,
      όμως έλα που η τελευταία σειρά που έγραψες είναι αυτή που μπορεί να ανατρέψει όλα τα προηγούμενα.

      ΗΠ. Brave new world!.
      Ποια η θέση του ανθρώπινου παράγοντα σε όλο το πακέτο? Η τεχνολογία ξαναγράφει τα πράγματα από την αρχή. Βάλε αυτή τη διάσταση στους τρεις λόγους που ανέφερα παραπάνω στον GES.

      Η ανωτερότητα και η παράδοση της ΠΑ στη καινούργια εποχή θα έχουν τον ίδιο υψηλό συντελεστή στην εξίσωση? Η ανησυχητικά γρήγορη προσαρμογή της ΤΗΚ στον ίδιο κόσμο μήπως αυξήσει το δικό της συντελεστή στην όλη εξίσωση?

      Το brain drain υφίσταται και στους δύο, σε ποιον θα κοστίσει πιο πολύ?

      Κοίτα δεν θέλω να φανεί ότι τρολάρω ούτε σίγουρες απαντήσεις έχω,
      η αλήθεια είναι ότι αυτά που είπες εσύ όπως και ο GES είναι ενθαρρυντικά αλλά είναι τέτοιες οι προκλήσεις που έχει να βρει η ΠΑ μπροστά της σε ποιότητα και καινοτομία που δε ξέρω αν η ανθρώπινη φουρνιά που είναι αυτά τα χρόνια στις επάλξεις, με μηδαμινό support, θα μπορέσει να κρατήσει τα σκήπτρα.. θα δείξει, αυτοί ξέρουν..

     • ABC93376

      στοιχεία δεν θα βρείς πουθενά..θα βρείς ομως δηλώσεις ελλήνων πιλότων(άκρως επαγγελματικές και χωρίς καμία έπαρση)να δηλώνουν οτι 9 στις 10 τους παίρνουμε..θα βρείς πρωτιές των πιλότων μας και επαίνους σε ολες τις διεθνείς ασκήσεις..θα βρείς δηλώσεις ισραηλινού αξιωματούχου στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου για τις εξελίξεις στην περιοχη οτι
      σε 48 ώρες, η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής ΠΑ
      αεροπορίας είναι τέτοια, που μπορεί όχι απλώς να κερδίσει την μάχη στον
      αέρα, αλλά να γονατίσει ολόκληρη την Τουρκική πολεμική μηχανή!..και συνήθως αυτοι ξέρουν τι λένε..

     • M.K.E

      Αφου θες να το παρουμε ετσι,ας μιλησουμε λοιπον με καποια γεγονοτα.Απεναντι,στην δεκαετια του 90,οντως υπηρχαν 2-3 που ειχαν καπου 3000 ωρες πτησης με F-16 και ηταν αστερια και ειχαν σημειωσει καλα νουμερα.Γνωστοι με ονομα,κασκα και ολα τα σχετικα.Αυτοι βεβαια,εφυγαν απο την μια λογω ηλικιας,αλλα και επειδη το κλιμα στο Αιγαιο ειχε ηδη βαρυνει οπως επισης και στις ΤΕΔ.
      Απο κει και περα,οταν σηκωνεται α/φος απο βαση στα μικρασιατικα παραλια για βολτα στο Αιγαιο και γυρνα μετα απο μιση ωρα σχεδον χωρις καυσιμα και με πιλοτο εξαντλημενο,μαλλον δεν ειναι νικηφορα η εκβαση της αποστολης.Και αυτο βεβαια δεν απανταται σε ενα αλλα σε ολοκληρο σχηματισμο.
      Επισης,πολλα περιστατικα με «καταρριψεις» τουρκικων,καθως εφτασαν στα ορια φακελου πτησης λογω γερου μαρκαρισματος, με αποτελεσμα ειτε να γινουν ακυβερνητα ειτε να εγκαλαλειφθουν απο τους χειριστες τους προωρα.Απο εμας,με εξαιρεση τον μακαριτη τον Σιαλμα περιστατικο του ειδους δεν εχουμε.
      Βεβαια πολλα λεγονται για την περιοχη γυρω απο την Ψαθουρα οπως και το οτι ιδιως την δεκαετια του 80 μαχητικα μας γυρνουσαν με ελλειπη πυρομαχικα στο πυροβολο κτλ,αλλα αυτο ειναι μια αλλη μεγαλη ιστορια.

     • Giorgos

      Bonjour…δεν μπορώ να πω ποιος, που και πότε, αλλά το νούμερο είναι γραμμένο στο μυαλό μου…85%-15% το σκορ και όπως ξέρεις υπάρχουν βίντεο για τα πάντα…
      Μόλις (αν δλδ.) φτάσει το 50-50 την επόμενη μέρα θα έχουμε πόλεμο! Αυτά από τον πιο μάχιμο έλληνα της ΠΑ.

  • Larisaios

   Ποιος ξέρει, μπορεί τα ιταλικά Tornado και Eurofighter να μη μπορούν καν να πετάξουν. Ας θυμηθούμε τις «λαμπρές» σελίδες που έγραψε η ιταλική αεροπορία στη Λιβύη και τον Α’ Πόλεμο του Κόλπου. Γιατί καλά, εμάς μπορεί να μας σνομπάρουν, σνομπάρουν και τους Αμερικανούς; και τους Ισραηλινούς;

 • ajohn

  Οι ιταλοι, απ’οτι βλεπω στην frisian flag, συμμετεχουν με KC767, πιθανον σε εμας ,οντας πρωτη φορα συμμετεχουν ,ισως, σε διερευνητικη φαση[να το συνδεσω κ με συνεκπαιδευση στην καλαματα?], τουλαχιστον εστειλαν τα amx τους , η , πιθανα να μην θελουν να «δειξουν» τις δυνατοτητες των tornado/eurofighter.

 • Ανδρέας

  Κάθε άσκηση είναι καλή. Ο ΗΝΙΟΧΟΣ πιστεύω ότι τώρα ανοίγει τα φτερά του και θα αποδώσει πολλά και σημαντικά οφέλη στο επίπεδο εκπαίδευσης αφού θεωρώ ότι είναι καλό να εκπαιδεύεσαι με όποιον δεν γνωρίζεις σε βάθος.

 • tkostas

  Διεθνής ασκηση με traker δεν γινεται.

  • manolis

   Εννοεις συστηματα απενημερωσης?

   • tkostas

    Ναι

    • manolis

     Τα αμερικανικα φορουν σχετικα ατρακτιδια, τα δικα μας που λαμβανουν μερος ειναι απο αυτα που εχουν εσωτερικους καταγραφεις , οι οποιοι βεβαια ανασυνθετουν εικονα πτησης των ελληνικων, αλλα δεν ξερω πως αλληλεπιδρουν με τα αμερικανικα. Δεν ξερω για τους υπολοιπους.

     • tkostas

      Η χαρά των συμμετεχόντων είναι η απε-ενημέρωση και τα εύκολα (χωρίς κόπο χρονόμετρα και προστριβές) συμπεράσματα. 3D ανάλυση και πίνακες με ποσοστά βολών κλπ

      Τα λοιπά είναι ευρεσιτεχνίες (έξυπνες) που καλύπτουν την επιχειρησιακή και οικονομική στενότητα.

  • spOOky

   και όμως έγινε…και ξέρεις το παράξενο; το dacmi pod είχε και τις αστοχίες του…

 • Mk

  Μακαρι στο μελλον να υπαρξει συνεκπαιδευση με f 35 απο τους μελλοντικους συμμετεχοντες συμμαχους κατοχους του συγκεκριμενου τυπου Α/Φ,να δουμε κατα ποσο παραμενει αλυτο το προβλημα RCS ,απο τα εντοπιστηκα μεσα πασης φυσεως που διαθετουν οι ενοπλες μας δυναμεις,στην πραξη πλεον κ οχι στα χαρτια η απο συμπερασματα τριτων που μπορει να κρυβουν δολο.Αν(!) το επιτρεψουν.

  • manolis

   Ακομα και να συνεκπαδευθουμε με f 35 που ειναι απιθανο, δεν προκειται να μας αφησουν να δοκιμασουμε τα «εντοπιστικα» μας ή ολες τις δυνατοτητες των μαχητικων. Οπως εξαλλου γινεται και στις ασκησεις συμβατικων μαχητικων.

 • Μπράβο για το κείμενο. Να προσθέσω από τα μόνα που βρήκα ό, τι οι Άραβες, κατά μία πληροφορία, είχαν στην αποστολή τους άτομα που ήταν στην Red Flag.

  Γενικά, ο ΗΝΙΟΧΟΣ επιτρέπει την εκπαίδευση του συνόλου των μοιρών της ΠΑ αλλά όλων των Κλάδων, γεγονός αδύνατο όταν συμμετέχουμε σε άσκηση του εξωτερικού. Καλλιεργεί το image της ΠΑ στο εξωτερικό και προωθεί την αεροπορική ιδέα στην πατρίδα μας. Αν πείτε ότι δεν γυρίσατε οι περισσότεροι το κεφάλι σας έστω μια φορά στον ουρανό όταν ακουγόταν βοητό, θα ταν ψέμα.

  Μακάρι για respect να ηγείτο ή να ηγηθεί σχηματισμού ως το τέλος της φετινής άσκησης ένα RF-4…

 • manolis

  και λεφτα να ειχαμε, το AESA των F-16 block 60 των ΗΑΕ δεν μπορει να φορεθει σε αλλες εκδοσεις F-16, εχει ξεπεραστει τεχνολογικα , ενω ηδη τα εμιρατα σχεδιαζουν τον εκσυγχρονισμο τους. Για το ΑΜΧ, η ΠΑ θα φυσαει για πολλα χρονια ιταλικα γιαουρτια. Θυμαμαι παλιο αρθρο της πτησης που (πριν τον εκσυγχρονισμο τους) τα εβγαζε τοσο , μα τοσο κατωτερα των Α-7…

  • Μανώλη, ήταν mini-Corsair! :-P
   Πέρα από το πείραγμα, μέχρι μια εποχή ήταν συμπαθητικά. Το AMX-ATA, που θεωρείτο κάποτε υποψήφιο για το Νέο Εκπαιδευτικό, γραφόταν στα περιοδικά ό, τι έπαιρνε Exocet και HARM.

 • GeorgeT

  Για οποιον φιλο εχει την καλοσυνη δυο αποριες για το F16,

  τι ακριβως ειναι οι τεσσερεις προεξοχες σαν νυχια μπροστα απο το κοκπιτ και
  αν τα φεροντα CFTs εχουν μειωμένες πτητικες ικανότητες.

  Ευχαριστω.

 • Larisaios

  Τελικά η ανάρτηση αυτή:
  http://e-amyna.com/αξιοποίηση-αυτοκινητοδρόμων-για-την/

  αποδείχτηκε προφητική καθώς το σενάριο της προσγείωσης μαχητικού σε αυτοκινητόδρομο φαίνεται να συμπεριελήφθη στην ΗΝΙΟΧΟΣ 2017!

  http://www.newsit.gr/ellada/Prosoxi-Polemiko-aeroplano-stin-Ethniki-Athinon-Lamias/712349

  Εκτός κι αν έχετε τόσο καλή πληροφόρηση που το ξέρατε από πριν και θέλατε να μας κλείσετε το μάτι. Όπως και να χει εύγε!

  • tkostas

   Δεν βλέπω καμία σχέση!!!

 • Dimitris Triantafyllou

  Μου κάνει εντύπωση που μιλάτε μόνο για τα πτητικά μέσα. Μέχρι στιγμής οι ΤΗΚ αναχαιτίζονται από πτητικά μέσα και ενίοτε εμπλέκονται. Δεν με νοιάζει το αποτέλεσμα της εμπλοκής από την στιγμή που δεν εμπλέκετε ολόκληρος ο μηχανισμός άμυνας. Ναι, κάνεις βόλτες πάνω από το Φαρμακονήσι και περιμένεις να δεις μόνο 16 ή -5 οπότε και την κάνουν ειδικά αν είναι χαμηλά. Αν ´ομως βάλεις στην εξίσωση τα επίγεια και θαλάσσια μέσα που μπορεί να σε στείλουν αδιάβαστο τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Δεν κομπάζω αλλά οι φίλοι μας έχουν συνηθίσει να κοιτούν μόνο τον αέρα γιατί τα επίγεια και επιφανείας δεν ανάβουν για ευνόητους λόγους. Και μην ξεχνάμε η αεράμυνα του Ιρακ και της Συρίας δεν είναι Ελλάδα. Η εξίσωση είναι πολύ πιο σύνθετη από όσο φαίνεται με τον επιτιθέμενο να έχει να προστατάψει πολλά περισςότερα μέσα και εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί σε ένα ισχυρά παγιδευμένο περιβάλλον με ιδιόρυθμο ανάγλυφο. Σαφώς και η αεροπορική υπεροχή είναι το Α και Ω αλλά δεν είμαστε εμείς οι επιτιθέμενοι, οπότε αν το πρώτο πλήγμα δεν είναι συντριπτικό και πλήρους αιφνιδιασμού τότε τα επόμενα θα έχουν πολλούς λευκούς «σταυρούς» ή ότι βάζουν στα μνήματα τους. Στην περίπτωση δε που αναγνωριστεί έγκαιρα ο αντικειμενικός στόχος τους τότε οι απώλιες θα είναι βαρύτατες.