Εκλογή μουφτήδων: παιχνίδια με τη φωτιά στη Θράκη

141

Όταν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, έγινε δημόσια συζήτηση με τους Π. Παυλόπουλο και Α. Τσίπρα για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τα ζητήματα της μειονότητας της Θράκης, κάποιοι σχολιαστές είχαν αναρωτηθεί πότε θα φανούν οι συνέπειες. Η απάντηση δόθηκε με την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπέρ της «ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» και ακολούθως με τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα που επιβεβαίωσε ότι η δήλωση Γαβρόγλου δεν ήταν τυχαία, αλλά συνδέεται με συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την πάγια εθνική πολιτική δεκαετιών στη Θράκη.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει δυστυχώς αποδοχή τουρκικών θέσεων, πριν καν εκδηλωθεί η όποια κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Στη δήλωση Γαβρόγλου η εκλογή των μουφτήδων (που παγίως η Ελλάδα αρνείται) εμφανίζεται ως δεδομένο και η “ορθολογικοποίηση” της ως το θέμα συζήτησης. Επιπλέον ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι “ένα μεγάλο τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία” προσθέτοντας ότι αυτή “είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε”. Αρχικά διαβεβαίωσε ότι “δεν θα γίνει αύριο αυτό, θα γίνει σε ένα βάθος χρόνου”, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει “να καταλήξει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση”. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρόκειται για “αντικειμενική ανάγκη” που “δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, αν και οι δημόσιες αξιώσεις του Ερντογάν (και) για την εκλογή των μουφτήδων είναι πολύ πρόσφατες για να ξεχαστούν.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος: η εκλογή των μουφτήδων είναι τουρκική αξίωση εδώ και δεκαετίες, και η τυχόν ικανοποίησή της θα έχει σοβαρότατες αλυσιδωτές επιπτώσεις στη Θράκη. Ο λόγος που η Άγκυρα επιδιώκει τη λαϊκή εκλογή των μουφτήδων είναι ότι έτσι τα όργανά της θα αποκτήσουν αυξημένη πολιτική (και όχι πια μόνο θρησκευτική) νομιμοποίηση, όντας αναγνωρισμένα ως εκλεγμένοι ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας από το ελληνικό κράτος. Αν ήδη σήμερα μέσω της “εκλογικής” ανάδειξής τους και της τουρκικής υποστήριξης οι ψευδομουφτήδες ασκούν τέτοια επιρροή στη Θράκη, εύκολα συμπεραίνει κανείς πόσο θα εδραιωθεί η θέση τους αν αναγνωριστούν από το ελληνικό κράτος και τι δυνατότητες αποσταθεροποίησης της περιοχής θα αποκτήσουν. Το παράδειγμα της Καταλωνίας είναι πρόσφατο.

Αξίζει να επισημανθεί εδώ και ο δημόσιος υπαινιγμός του Ερντογάν ότι η συναίνεση της Ελλάδας στην εκλογή των μουφτήδων νοείται ως αντάλλαγμα για την απόδοση τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος στην εκλογή Πατριάρχη. Επιπλέον, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει δημοσίως ότι ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2011 είχε δεχθεί αυτή την “ανταλλαγή”, αλλά αθέτησε τη συμφωνία. Οι τοποθετήσεις Γαβρόγλου και Τσίπρα, ελάχιστες ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Ερντογάν, δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ικανοποίηση της τουρκικής αξίωσης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να δείξει ότι το κάνει με δική της πρωτοβουλία και όχι λόγω της τουρκικής πίεσης.

Το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς του ν. 1920/1991, οι μουφτήδες διορίζονται με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασης από επιτροπή αποτελούμενη από εξέχοντες Έλληνες μουσουλμάνους και θρησκευτικούς λειτουργούς. Ως επιχείρημα υπέρ της λαϊκής εκλογής των μουφτήδων (αλλά και ως διαπραγματευτικό όπλο) η Τουρκία επικαλείται τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όμως ο παραλληλισμός δεν στέκει: οι μουφτήδες είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες και δεν έχουν το ίδιο καθεστώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο τρόπος ανάδειξης του Πατριάρχη ορίζεται από ορθόδοξους χριστιανικούς κανόνες και περιλαμβάνει εκλογή από μητροπολίτες. Οι μουσουλμανικοί θρησκευτικοί κανόνες δεν προβλέπουν λαϊκή εκλογή των μουφτήδων – εξ ου και οι μουφτήδες δεν εκλέγονται πουθενά στον μουσουλμανικό κόσμο. Ούτε η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την εκλογή των μουφτήδων της μειονότητας – άλλωστε η εκλογή τους θα αντέβαινε και στον ρόλο τους ως δικαστών κατά το ισλαμικό δίκαιο.

Το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων της Θράκης ανακινήθηκε για πρώτη φορά το 1985, όταν διορίστηκε ως τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής ο Meco Cemali, μετά τον θάνατο του Mustafa Hüseyin. Ο Cemali, απόφοιτος ισλαμικού πανεπιστημίου, έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των συντηρητικών μουσουλμάνων αγροτών και όσων ηγετών της μειονότητας έκλιναν προς τον ισλαμισμό, αλλά αμφισβητήθηκε από τα εθνικιστικά στοιχεία της μειονότητας που επηρεάζονταν από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Είχαν προηγηθεί το 1982 επεισόδια λόγω της αποβολής καλλιεργητών από καταπατημένες εκτάσεις στον Εύλαλο Ξάνθης, στα οποία είχε πρωτοστατήσει ο τότε μουφτής Ξάνθης Mustafa Hilmi. Ο υπέργηρος μουφτής χρησιμοποιούσε το αξίωμά του για να υποκινήσει αποσχιστικές τάσεις στη μειονότητα, απευθύνοντας πολιτικά αντί για θρησκευτικά κηρύγματα.

Μετά τον θάνατο του Mustafa Hilmi, ο γιος του Mehmet Aga συνέχισε τη δράση του πατέρα του και το 1990, επικαλούμενος το αποτέλεσμα άτυπης ψηφοφορίας σε τεμένη, αυτοανακηρύχθηκε μουφτής Ξάνθης. Στην Κομοτηνή κατόπιν αντίστοιχης διαδικασίας ο İbrahim Şerif αυτοανακηρύχθηκε μουφτής, αμφισβητώντας τον νόμιμο μουφτή Κομοτηνής Meco Cemali. Ήταν περίοδος αναταραχής στη μειονότητα, καθώς η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής του 1989-90 για να εκλέξει ανεξάρτητους μειονοτικούς βουλευτές (Αχμέτ Σαδίκ και Αχμέτ Φαϊκογλου), καθώς και το καθεστώς των τοποτηρητών στις μουφτείες για να επιβάλει όργανά της δια της διαδικασίας “εκλογής”.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντέδρασε τότε με σπάνια σύμπνοια και αποτελεσματικότητα, λύνοντας νομοθετικά το θέμα του διορισμού μουφτήδων και επιπλέον θεσπίζοντας το εκλογικό πλαφόν του 3% πανελλαδικώς για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Έκτοτε οι μουσουλμάνοι βουλευτές εκλέγονται μέσα από τους εκλογικούς συνδυασμούς των γνωστών ελληνικών κομμάτων. Επίσης οι Mehmet Aga και İbrahim Şerif καταδικάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη και εξέτισαν ποινές φυλάκισης, χωρίς αυτό να τους πτοήσει.

Ο ψευδομουφτής Ξάνθης Ahmet Mete υποδέχεται τον Τούρκο υπουργό Ali Babacan

Μετά τον θάνατο του Mehmet Aga το 2006, τον διαδέχθηκε στο ρόλο του ψευδομουφτή Ξάνθης ο Ahmet Mete, που εξακολουθεί σήμερα να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Θράκη. Ψευδομουφτής Κομοτηνής παραμένει ο İbrahim Şerif, ενώ νόμιμοι μουφτήδες παραμένουν ο Mehmet Emin Sinikoglou στην Ξάνθη και ο Meco Cemali στην Κομοτηνή.

Οι πρόσφατες εξελίξεις και η προετοιμασία για “μεταρρυθμίσεις” στη Θράκη

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, ο Α. Τσίπρας αναφερόμενος ενώπιόν του στα θέματα της μειονότητας (και ρητώς στην εκλογή μουφτήδων) είχε δηλώσει: “Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα όμως, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες, δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών. Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμά μας το μεταρρυθμιστικό γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση, την οποία και θα υλοποιήσουμε”. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει πίσω από την “εθνικώς υπερήφανη” ρητορική (“δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης”) την προετοιμασία του εδάφους για αλλαγές στο καθεστώς της μεινότητας της Θράκης, με μόνο μέλημα να εμφανιστούν οι αλλαγές αυτές όχι ως αποτέλεσμα τουρκικής πίεσης, αλλά ως οικειοθελείς και αναγκαίες ελληνικές “μεταρρυθμίσεις”.

Μια εβδομάδα αργότερα, η τοποθέτηση Γαβρόγλου και οι δηλώσεις Τσίπρα περί “αντικειμενικής ανάγκης” νομοθετικής παρέμβασης στο θέμα της εκλογής μουφτήδων, δείχνουν ότι αυτή ήταν πράγματι η στόχευση: η μεταμφίεση της υποχώρησης στην τουρκική αξίωση σε οικειοθελή ελληνική “μεταρρύθμιση”. Δεν είναι σαφές σε ποιο “μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα” αναφέρεται ο Α. Τσίπρας, καθώς η αποδοχή της τουρκικής αξίωσης περί εκλογής των μουφτήδων δεν συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς δεν έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό. Είναι όμως σαφές ότι εξελίσσεται πλέον, με προπομπό τον Κ. Γαβρόγλου και πρωταγωνιστή τον Α. Τσίπρα, μια κυβερνητική επικοινωνιακή επιχείρηση με στόχο να εμφανιστεί η αποδοχή της εκλογής των μουφτήδων ως μέρος ενός “μεταρρυθμιστικού πακέτου” στη Θράκη, όπου άλλα ζητήματα όπως η υποτιθέμενη “κατάργηση της σαρία” θα λειτουργήσουν ως “προοδευτικό” περιτύλιγμα και ως αντιπερισπασμός από το μείζον, που θα είναι η ικανοποίηση της τουρκικής αξίωσης περί εκλογής των μουφτήδων.

Η e-Amyna προσπαθεί παγίως να αποφεύγει τις κραυγές στα εθνικά θέματα – ιδίως τη βαρύτατη λέξη “προδοσία”, που χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά αλλού. Τονίζουμε όμως ότι τυχόν αποδοχή της εκλογής των μουφτήδων θα είναι τεράστιο σφάλμα από ελληνικής πλευράς. Η κατάσταση στη Θράκη είναι ήδη κρίσιμη, καθώς ο εναγκαλισμός της Άγκυρας, πολιτικός και οικονομικός, είναι πια ασφυκτικός. Επομένως παίζει με τη φωτιά όποιος εξετάζει την αποδοχή πρόσθετων απαιτήσεων της Άγκυρας που θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο την επιρροή της στη Θράκη, είτε αυτό αφορά την εκλογή μουφτήδων είτε άλλα ζητήματα. Όποιος ενδώσει στις απαιτήσεις της Αγκυρας για τα θέματα της Θράκης, δεν θα διασωθεί πολιτικά με επικοινωνιακά φύλλα συκής τύπου “μεταρρύθμιση”. Αντιθέτως, θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες ιστορικές ευθύνες.

 • Είμαι αισιόδοξος ότι το τρελό αγόρι που παίζει με τα τρενάκια στο Μαξίμου δεν θα διαννοηθεί να νομοθετήσει τέτοιο πράγμα….Ας συγκρατήσουμε ότι και με το θέμα των Τούρκων που ζήτησαν άσυλο, αν πιστέψουμε το σουλτάνο, έδωσε υποσχέσεις στους απέναντι που τελικά δεν τηρήθηκαν…Οπότε ελπίζω και αυτό το θέμα και οι δηλώσεις του υπουργού παιδείας να είναι απλά μια φωτοβολίδα για να δείξουν στον σουλτάνο ότι το προχωράνε και απλά να το αφήσουν να ξεχαστεί στο μέλλον….Εξάλλου δε νομίζω να μπορέσει να περάσει αυτό το πράγμα από τη βουλή…

  • Πάτε καλά;

   Το τρελο αγορι παιζει με τρενακια στο Μαξιμου, ο βλάκας που υποσχόταν προεκλογικά πως θα τον έχει σε τάξη ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

   ΥΓ. Ποταμι+ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστη η συνταγή πλέον.

  • M.K.E

   Οταν αρχιζεις κουβεντα για ενα θεμα που θεωρεις κοκκινη γραμμη,εχεις μισοπαραδωθει.Αφου ξεκινησε λοιπον,αργα η γρηγορα θα γινει κατι,φυσικα εις βαρος μας.

 • Πάτε καλά;

  Φυσικά και υπάρχει κρυφή ατζέντα και τα έλεγα και πριν πως μάλλον συζητάνε και αναθεώρηση Λωζάννης καιρό τώρα αλλά δεν έχουν τα @@ να το πουν δημόσια. ‘Η νομίζεις πως ο Προκόπης το έβγαλε από το μυαλό του αυτό περι «αναθεωρηση μεσω ερμηνειας»:

  ΥΓ. Οργη ενος ολοκληρου λαου; Ναι, καλά.

  • M.K.E

   «.. Οργη ενος ολοκληρου λαου; Ναι, καλά.»

   Βασικα ηθελα να πω κατι αλλο αλλα ας οψεται..

  • notis kas

   Πάντως το «όργανο του συστήματος» που πήρε τη συνέντευξη, κατηγορήθηκε για την αποτυχία της (μέχρι τότε πετυχημένης) επίσκεψης Ερντογάν.

   • Πάτε καλά;

    Το είδα, όταν δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα περιμένανε, τα φορτώνουν ο ένας στον άλλο. Σε εκπλήσσει αυτή η συμπεριφορά;

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Δέν είναι απλώς ότι τα φορτώνουν ο ένας στον άλλο.
     Είναι πρωτίστως ἡ λυσσαλέα προσπάθεια να απενοχοποιήσουν τον Ερντό και μέσω αυτού την εχθρική χώρα,καί ἄς φταίει οποιοσδήποτε Ἕλλην (ἤ ἑλληνόφωνος-ας).
     Και γενικώς απενοχοποίηση της Τουρκίας,με τον βολικώτερο κατά περίπτωση αποδιοπομπαίο τράγο.
     Ἄν θυμάσαι,στην περίπτωση Οτσαλάν,πήγαν να παρουσιάσουν τους Κούρδους ὡς περίπου προαιώνιο εχθρό,ενώ στην περίπτωση του Μαβί-Μαρμαρά,επεχείρησαν να παρουσιάσουν την καημένη την Τουρκία ὡς θύμα του σιωνισμού.
     Μόνο ὡς θύμα του Ρίτσαρντ Πέρλ δέν την παρουσίασαν.(ἤ μου διέφυγε)

     • Ανδρέας

      Από τη μια κατάλαβαν ότι τα έκαναν μαντάρα. Από την άλλη, φοβούνται τόσο μην τους κάνουν διάβημα, που είναι πιθανό να πάει από αναπνευστικό ο Ερντογάν από το πολύ λιβάνισμα. Άσε που από πράκτορες επιρροής έχουμε και για εξαγωγή.

 • Πάτε καλά;

  Ας αρχίσουμε από το σημαντικότερο κατ’εμέ: Ο τουρκογενής και τουρκόφωνος Γιαβρόγλου άραγε ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Θράκη ή για τους λίγους Ρωμιούς της Πόλης που δεν ξέρουν και οι ίδιοι πλέον τι είναι; Στην τελική, ποιοι ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, ποιοι είναι πολιτες και ιδιοκτήτες αυτού του κράτους (θεωρητικά μιλώντας); Εγώ ως πολιτης αυτού του κράτους έχω δικαιώματα να ορίζω στην επικράτεια μου τους νόμους που θέλω να διέπουν το μπουρδέλο ή θα πρέπει να πάρω την άδεια από τον Ερντο (ΝΚ μη μιλήσεις για τα νησιά, εχεις δικιο, ας αρχισουμε ομως απο τα βασικα);

  Δλδ ενας πρωθυπουργος μιας γειτονικης χωρας απαιτει νομοθεσια που ειναι επικινδυνη για την ενοτητα της χωρας και εμεις την ψηφιζουμε; ΤΟΤΕ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.

  Στο δια ταύτα: Υπάρχουν και πρακτικές δυσκολίες στις παπαριές που προτείνει ο Γιαβρόγλου. Πώς ακριβώς θα εκλέγονται οι μούφτηδες; Ελεύθερα από όλους τους πολίτες; Με λίστα και αν υπάρχει λίστα, ποιος θα τη συντάξει; Ποιοι θα ψηφίζουν; Ολοι ανεξαιρέτως οι πολίτες; Υπαρχει προηγούμενο στη χώρα για κάτι τέτοιο; Αν δεν ψηφίζουν οι πολίτες, τότε ποιοι θα ψηφίζουν και πώς; ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;

  Υπάρχει έστω και ένας ΜΑΛΑΚΑΣ που πιστεύει πως δε θα γίνει της πουτάνας αν ο μούφτης είναι Τούρκος; Και οκ, ο Αλέξης μπορεί να το πιστεύει. Ο ΠΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ; ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ;
  ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;

  • M.K.E

   Οι Ρωμιοι ξερουν πολυ καλα τι ειναι και το ζουν καθημερινα 24/7.Αλλοι δεν ξερουν η μαλλον θεωρουν τους εαυτους τους δικαιωματικα οτι ειναι παγκοσμια αποδεκτοι και αδερφια με ολους πλην αυτων που διαφωνουν μαζι τους.
   Ο πρωθυπουργος της γειτονικης χωρς δεν εδρασε μονος του και τυχαια.Δες λιγο το παζλ.Παραμονες της επισκεψης δινει μια συνεντευξη μπουρλοτο στον γνωστο δημοσιογραφο που εχει και σχεσεις με υπερατλαντικα κεντρα.
   Ενω λοιπον θα επρεπε υπο αλλες συνθηκες να ακυρωθει η επισκεψη για αλλα 50 χρονια,ερχεται,λεει ο,τι λεει και δηθεν εμεις τον βαζουμε στην θεση του και το χαιρομαστε που πρωτη φορα ελληνας πρωθυπουργος τα χωνει ετσι σε τουρκο,σε μια κακεκτυπη επαναληψη του Νταβος.
   Παει στη θρακη,αποφευγει να μιλησει πολυ για τουρκους αλλα κολλαει η βελονα στους μουσουλμανους αδερφους και παραλληλα «διοριζει» κατα τα φαινομενα τον μουφτη του Διδυμοτειχου.
   Και πριν κρυωσει το ολο θεμα,πεταγεται και ο γενιτσαρος,οχι τουρκοσπορος ουτε τουρκογενης φιλε μου,δεν θα σπιλωνεται μια μειονοτητα ολοκληρη απο εξωμοτες,και ριχνει την προταση και βρισκει θετικη ανταποκριση απο το γελαστο παιδι,που ισοπεδωνει το παγκοσμιο Πατριαρχειο και το εξισωνει με τους αγνωστους μουφτηδες μιας μικρης περιφερειας της ελλαδος.
   Ειδες τι ωραια που δενει το εκτρωμα;Πιστευεις οτι δεν εχουν και ετοιμο σχεδιο και μεθοδoυς για το πως θα εκλεγεται ο μουφτης;Μπορω να σου πω οτι υπαρχει ηδη ετοιμη προσκληση στην Ε.Ε και τον Ο.Η.Ε για συγκεκριμενο ατομο που θα ειναι απο τους πρωτους που θα εκλεγουν.
   Οσον αφορα τον Πακη,την στιγμη που πουλησε το κομμα του και την ιδεολογια του,αν ειχε βεβαια ποτε, για μια καρεκλα,πιστευεις οτι θα βγαλει κιχ;
   Για τον στραταρχη δε μιλαω καν,η απουσια του σε τετοια γεγονοτα ειναι πιο εκκωφαντικη απο πεπτικο σωληνα ελεφαντα με διαρροια,αρκειται στο να στελνει τον ξαδελφο και τον κουικαρα να κανουν θεατρινισμους και χονδρεμποριο σανου στα καναλια.
   Οι πιο αξιοθρηνητοι στο ολο θεμα ειναι οι γαλοναδες που τους ακολουθουν και σκιζονται σε ενα νευμα τους.Πως θα τον χαιρετησει μετα τον καθε αρχηγο το στελεχος η ο φανταρος;με τι καρδια;

   • manolis

    Ο στραταρχης εχει κανει τοσες λολωτουτουμπες απο μονος του και πατατες για τις οποιες εξελαβε πληρη πολιτικη καλυψη, που η μονη επιλογη του πια ειναι το τουμπεκι. Ψιλοκομμενο.

  • Ανδρέας

   Ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα να το εμποδίσει παρά με παραίτηση. Δεν το πολυβλέπω, αλλά δεν το αποκλείω για άλλους λόγους.
   Από τους δικούς τους κανεις δεν θα βγάλει κιχ. Τόσα χρόνια μιλαγαν για ηθικό πλεονέκτημα για να κρύβουν το εθνικό μειονέκτημα.
   Ο στρατάρχης θα μας πεί οτι τους οδηγεί σε παγίδα και θα τους αποκρουσει κλπ. και τίποτα παραπέρα. Το πολύ πολύ να λείπει στην ψηφοφορία.

   • Πάτε καλά;

    Ο Πρόεδρος μπορεί να τον κράξει και να τον αναγκάσει να το ξανασκεφτεί (ανεπίσημα) και μετά να απειλήσει με παραίτηση (Επίσημα). Λύσεις υπάρχουν.

    • Ανδρέας

     Ανεπίσημα, σιγά μην τον υπολογίσουν. Επίσημα, πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις άσχετες με το ζήτημα. Και πρέπει να είναι έτοιμος να το κάνει.

 • SPY_GR

  Δεν ανησυχώ (πρός το παρόν).
  «Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες» 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ

  • Οδυσσέας

   Κοιμήσου αγγελούδι μου

  • M.K.E

   Τι θα κανει ακριβως η ταξιαρχια;Η τουρκια δεν θα επιτεθει στρατιωτικα στον εβρο και στη θρακη.Την διαφθειρει εκ των εσω με προθυμη συμμετοχη δικων μας,χιλιοστο χιλιοστο,μεχρις οτου να φτασουμε σε καταστασεις οπου η Ε.Ε και η διεθνης κοινοτητα θα ζητουν επιτακτικα την αναγνωριση της ιδιαιτεροτητας της περιοχης και το δικαιωμα στην αυτοδιαθεση και αυτονομια.
   Ο στρατος ειναι αχρηστος στο συγκεκριμενο θεμα,περαν το οτι απαξ και παρει διαταγη,εφυγε μεσα σε 24 ωρες,νομιζω το ξερουμε και το καταλαβαινουμε.
   Διεθνως το παιχνιδι παιζεται εδω και 30 χρονια και εμεις αντιδρουμε με χιλιοαντιγραμενες ανακοινωσεις τυπου απο βαριεστημενους πρεσβευτες η προξενους η δεν παιρνουμε ειδηση καθολου τι γινεται.
   Ηδη.ολος ο τυπος μιλαει για «λαθος» που εκφερεται το θεμα την συγκεκριμενη στιγμη,για να μην φανει οτι υποκυπτουμε στον σουλτανο.
   Προσεξτε «λαθος» χρονικο,οχι προδοσια η μειοδοσθια απεναντι τοσο στα εσωτερικα της ελλαδος,την εδαφικη της κυριαρχια και εξουσια και αξια του πατριαρχειου,διαχρονικος ποθος εξουδετερωσης του τοσο απο τουρκια οσο και ρωσια.
   Αν λοιπον ολα αυτα δεν αποτελουν εσχατη προδοσια με ποινη την εσχατη,τοτε τι ειναι προδοσια;

   • SPY_GR

    Το τελευταίο καταφύγιο, δεν μπορώ να επεκταθώ το site παρακολουθείται!

 • Οδυσσέας

  Το θέμα της εκλογής των μουφτήδων στρωνόταν κανα χρόνο πριν την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν – απλά τώρα άνοιξε η αυλαία για να ανέβει το έργο που ετοιμαζόταν.
  Σεπτέμβριο 2016 συναντήθηκαν Τσίπρας – Ερντογάν στη Ν. Υόρκη και μια βδομάδα μετά ο
  Ερντο άρχισε να μιλάει για Λωζάννη.
  Αρχές του 2017 το φιλοκυβερνητικό TVXS έγραφε ότι η κυβέρνηση μελετά την αντικατάσταση των νόμιμων μουφτήδων πριν την κανονική λήξη της θητείας τους (2021). Μάλιστα εκτιμούσαν ότι ο Sinikoglou θα αντιδράσει στην αντικατάσταση και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα παύσης του μουφτή, ενώ ο Cemali, που χαίρει ευρύτερου κύρους, θα “διευκολύνει την κατάσταση” αποχωρώντας λόγω ηλικίας. Έλεγε επίσης ότι “την υπόθεση χειρίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός” (http://tvxs.gr/news/ellada/i-kybernisi-teleionei-moyfti-ksanthi).
  Το Μάιο 2017 ξανασυναντιούνται Τσίπρας – Ερντογάν στο Πεκίνο και η ΕΡΤ (ναι η κυβερνητική ΕΡΤ) μεταδίδει ότι συζήτησαν την «πλήρη υλοποίηση» (δηλαδή?????) της Συνθήκης της Λωζάννης (http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/synantisi-tsipra-erntogan-pou-epithymi-tin-pliri-ylopiisi-tis-synthikis-tis-lozanis/). Είναι φανερό ότι δόθηκε «γραμμή», γιατί το ίδιο μετέδιδαν και διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα (enikos κλπ.)
  Στην πρόσφατη επίσκεψη άνοιξε δημόσια η κουβέντα. Ο Τσίπρας πούλησε και λίγο νταηλίκι δημοσίως, γιατί η σωστή οπισθοχώρηση χρειάζεται προπέτασμα καπνού…
  Και προχθές μας έσκασε το παραμύθι ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των μουφτήδων, αναγκαία μεταρρύθμιση κλπ. κλπ. – το μόνο του ζόρι είναι να φανεί ότι το κάνει από μόνος του και όχι ως υποχώρηση στον Ερντογάν.
  Και δεν αποκλείεται τα γίδια να τον φάνε και αυτόν το σανό. Εδώ κατάπιαν τόσα και τόσα, για τη Θράκη θα νοιαστούνε;

  • Πάτε καλά;

   Eπαναλαμβάνω: Ο Καταληψίας δεν κάνει ό,τι γουστάρει (θεωρητικά). Το πρόβλημα για μένα εδώ είναι οι άλλοι 2 αν τον αφήσουν να το περάσει, ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ γιατι ο ενας εχει γινει ένα με την καρέκλα καθότι η θέση του ως ΥπΑμ είναι το ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ στο οποίο θα λάβει έστω και ψήγμα σεβασμού (επειδή οι υφιστάμενοι του ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να το σέβονται) και ο άλλος επειδή τρέμει την οποιαδήποτε σύγκρουση με το Σουλτάνο.

   • PetrosR

    Ο αλλος επειδη τρεμει γενικοτερα

 • nonfactor

  Εντάξει, θα «δώσουμε» πάλι, η συνήθεια που έγινε λατρεία, αλλά ρε παιδιά δεν βαρεθήκατε;
  «Πάρτε» και κάτι….

 • Mk

  Θα δανειστώ μια έκφραση.

  «Ας φωνάξουμε και την Ιαπωνία να συμφωνήσει υπέρ της εκλογής των μουφτήδων».

  Όποιος ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας,μην έχει οφθαλμαπάτες οτι θα αρκεστεί στο πρόγευμα.

  Η μνήμη του 96′ είναι νωπή ακόμη.

  Η Τουρκία εγείρει δεκάδες θέματα,με την προοπτική κάτι να «τσιμπήσει».

  Φτάσαμε στην εποχή να αναλύουμε τα αυτονόητα…

 • Κουβάς

  Σε όλα μας αχρηστοι.Καλα να παθουμε.Να μπουκαρουν και Τουρκοι και σε μερικα νησια .Αυτά μας αξιζουν,αυτοι ειμαστε

  • Σηρτημηδ

   Εγω διαφωνώ.

   Η μαζα χειραγωγείται. Για να φτάσουν ως εδώ έπαιξαν πολυ ρολο τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί.Δεν γίνονται αυτα σε μια ημερα.

   Καταλαβαίνω οτι ολοι οι ανθέλληνες ηταν κάποτε Ελληνες και κάποιος τους εφτασε ως εκει.

   Μπορουν να ξανα γίνουν Έλληνες με την ακριβώς αντίθετη προπαγάνδα που δέχθηκαν.

   Οχι δεν παθαμε καλα ,κριμα που το παθαμε και συνεχίζουμε ετσι ,μακαρι τα πράγματα να αλλαξουν προς το καλύτερο.Υπομονή.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἄν διαβάσεις το «πολεμικό ημερολόγιο» του Φιλίππου Δραγούμη,αδελφού του Ίωνος,που αναφέρεται στα έτη 1912-1918 κυρίως,θα δείς έναν Ἑλληνισμό που δέν θα σου αρέσει ιδιαίτερα.
    Και ίσως δέν σου αρέσει ούτε ὁ συγγραφέας ὡς πολιτική αντίληψη,αλλά το βλέμμα του είναι αρκετά οξύ.

    • Σηρτημηδ

     Δεν το εχω διαβάσει,απλα ηταν ενας προβληματισμός απο πολύ παλια και εβγαλα αυτο το συμπέρασμα.
     Το 2004-05 ασπουμε τα καλύτερα χρονια του έθνους μας ,δεν νομίζω να υπήρχαν τοσοι πολλοι ατι Έλληνες οπως Τωρα.

     Σημαίνει λεω( στον εαυτό μου) πως με τον σωστό τρόπο την σωστη στιγμη εχουν βγαλει με τα κατάλληλα μεσα καποιες εικονες – ήχους- σκεψεις – ή δν ξερω τι μπορεί να επηρεάσει το κεφάλι ,που να οδήγησε με ψυχολογική ακρίβεια εδω την χώρα.

     Αλλα η αλήθεια ειναι πως δεν ξέρω για τον Ελληνισμο του 1912-1918. Ειναι οπως Τωρα ;

     Ο συγγραφέας του βιβλίου εχει τις ίδιες σκεψεις με τα γραφόμενα μου ;

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Αυτό που μπορώ να σου μεταφέρω από το βιβλίο είναι ότι ὁ Φίλιππος Δραγούμης είναι ένας μορφωμένος και ευαίσθητος νέος από τζάκι,είναι πρόθυμος να πολεμήσει,και όντως συμμετέχει στον Α΄Βαλκανικό,μεταδίδει μία εικόνα ενός στρατού όχι τόσο «σιδερωμένου» όπως του 1917-20 ἤ 1938-41,και είναι βασιλόφρων.
      Κατά κάποιο τρόπο,όπως και ὁ Μεταξάς της ίδιας περιόδου,λατρεύει την Πατρίδα όσο είναι ἡ χώρα του βασιληά του.
      Αντιπαθεί τον Βενιζέλο.
      Περιγράφει πώς «ευρωστότατατοι νέοι των Αθηνών»,μεταξύ αυτών και κάποιος με επώνυμο Μεταξάς,όχι βεβαίως ὁ Ιωάννης,κάνουν τα πάντα για να φυγοστρατήσουν.
      Το φαινόμενο οργίασε αργώτερα επί διχασμού και Μικρασιατικής Εκστρατείας.
      Την περίοδο του διχασμού ΄μως,δέν τον ενοχλεί ότι φίλοι και συγγενείς του φυγοστρατούν.
      Προσοχή όμως,είναι τουλάχιστον δύο ημερολόγια αυτά που έχω διανάσει εγώ,και πιθανόν και ένα τρίτο.
      Σε κάποια φάση στο πρώτο ημερολόγιο αναφέρει ότι ὁ Καζαντζάκης είπε κάτι για το ἄν είμαστε έτοιμοι και ώριμοι για να πάρουμε την Πόλη,δέν θυμάμαι τί ακριβώς είπε,αλλά ὁ Φίλιππος έγραψε στο ημερολόγιο του «δέν είμαστε έτοιμοι για την Πόλη»,με την έννοια ότι δέν ήμασταν ηθικά ανατεταγμένοι.
      Ανέφερε επίσης σε κάποιες αποστροφές των καταχωρήσεων «Κεφαλλονίτες έμποροι»,τους οποίους συναντούσε στο πλαίσιο μάλλον της καθημερινότητος,και του είχαν προκαλέσει απέχθεια λόγω απατριδοσύνης όπως εξήγησε στην πρώτη του αναφορά.
      Αυτό είναι το στίγμα του βιβλίου όπως το προσέλαβα.

 • Πάτε καλά;

  Υποχρεωτικη 1η ξένη γλωσσα τα τουρκικά στην εκπαίδευση και εισαγωγή μαθήματος «στοιχεια ισλαμικού πολιτισμού» για να μπορέσουμε να ενσωματωθούμε ορθά στην νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

  • M.K.E

   Εκτος εαν ετοιμαζεται κατι αλλο..

   • Ανδρέας

    Σαν τι;

  • Cynaegeirus

   περιτομή θα κάνουμε; χαχαχαχα

   • Πάτε καλά;

    Θα κάνετε ρε για λόγους υγείας, όπως ήταν υποχρεωτικό στις ΗΠΑ (ακόμα γίνεται για 1/2 νεογνά).

 • Ανδρέας

  Εκλογές να γίνονται φθάνει να βγαίνει ο κατάλληλος. Δεν βλέπω άλλη λύση αν προχωρήσει η ρύθμιση.
  Αυτά μετο συμπάθειο ηταν αναμενόμενα.
  Σύνορα σου είναι αυτά που μπορείς και θέλεις να υπερασπίσεις. Οι άρχοντες μας πολεμούν μονο ταξικές μαχες. Ο κόσμος τα ηξερε και τα ελαβε υπόψη. Προτίμησε να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ.

 • Mk

  Λάθος.
  Το επόμενο βήμα είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών στα πλαίσια ανοικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και πούλημα των στρατοπέδων τους στα πλαίσια υποχρεωσεών μας στους θεσμούς.

  Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

 • M.K.E

  Οταν ενας η περισσοτεροι θεσμικοι οπως τους χαρακτηριζεις,εχουν καταπατησει καθε εννοια ιδεολογιας,αξιοπρεπειας και υπευθυνοτητας,θα τους συνετισει η θα τους αλλαξει ο τιτλος και η θεση;χειροτεροι θα γινουν,αναπτυσσοντας την δολιοτητα ωστε να σερβιρουν τα παντα με τετοιο τροπο ωστε να φανουν και σωστοι και αξιοι.
  Εμενα με προβληματιζει οτι υπαρχει κοσμος απλος,που συνανταμε ολοι,που δουλευουμε η συγχρωτιζομαστε που τους στηριζει ακομη.
  Υπαρχουν δλδ τελικα τοσοι ανθελληνες,δωσιλογοι,φιλοτομαριστες,συμφεροντολογοι;

 • NK

  Ας πω κι εγώ το παράπονό μου.

  Κατάφερε, πάλι, μετά την ύλη των θρησκευτικών, το ελλαδικό »κράτος» να φέρει στην πιο μειονεκτική θέση την ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας.

  Εξηγούμαι :Οι μουσουλμάνοι της Θράκης θα επιλέγουν προσεχώς οι ίδιοι τον μουφτή τους.

  Η ελληνορθόδοξη κοινότητα όμως πρέπει να συνεχίσει να δέχεται την ταπεινωτική έγκριση (ή μη) των ιεραρχών και του αρχιεπισκόπου της από το αρμόδιο υπουργείο.

  Η υπουργική έγκριση των αποτελεσμάτων της εκλογής της Ιεράς Συνόδου (αφήνω τις παρασκηνιακές πιέσεις) από υπουργούς μας οδήγησε στα τρέχοντα ποιμαντικά χάλια, όπου ο εγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος έφτασε να μην φέρει επάνω του το σημείο του σταυρού όταν συναντά αλλόθρησκους εντός Ελλάδος, πράγματα δηλαδή απίθανα, που δεν έκαναν ούτε ο Γρηγόριος ο Ε΄, ούτε ο Χρυσόστομος Σμύρνης, για να μείνω μόνο σε 2 παραδείγματα Ιεραρχών που λυντσαρίστηκαν από τον σουνιτικό-Τουρκικό όχλο, αλλά δεν διανοήθηκαν ποτέ να βγάλουν τον σταυρό και να γίνουν απλώς τροφαντοί μαυροντυμένοι νίντζα χωρίς διακριτικά.

  Και βεβαίως ο εγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος κάνει και ανάλογες δηλώσεις »Γιατί χειρότερη από την οικονομική είναι η απόλυτη χρεοκοπία της ανθρωπιάς, των αρχών της Ευρώπης, της
  αλληλεγγύης απέναντι στον πρόσφυγα που υποφέρει. Είναι χρεοκοπία του
  πολιτισμένου ευρωπαίου, να υψώνει τείχη στα σύνορά του.»

  Έχουμε λοιπόν την ιστορικά επικρατούσα κοινότητα της χώρας πάλι σε δυσμενέστερη θέση από τις άλλες (εθνο)θρησκευτικές κοινότητες.

  Επειδή αναγνωρίζω πως είναι κάπως άτοπο να λέμε στο κράτος πως δεν δικαιούται να επιλέγει την ιεραρχία (ενν. την διοίκηση) των υπαλλήλων του, αλλά και ως Χ.Ο. , εννοείται πως προτείνω την άμεση απόλυση των ιερέων από το κράτος, μαζί με την εξίσου άμεση επιστροφή της manu militari δημευθείσας εκκλησιαστικής περιουσίας εξυπακούεται, ώστε να απεμπλακεί και η εκκλησία από το τυμπανιαίο πτώμα του failed state.

  Βεβαίως ο εγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος διαφωνεί, θέλει να συνεχιστεί η φαυλότητα των παπάδων-Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία είναι πολύ πρόσφατη, μόλις μεταπολεμική.

  Εδώ τίθεται το ίδιο ζήτημα για τον (κάθε) μουφτή : Πληρώνεται από το ελλαδικό »κράτος»;

  Αν ναι, είναι λίγο περίεργο να μην διορίζεται από αυτό.

  Υγ, Υπενθυμίζω ότι, θεωρητικά, το κράτος αυτό ιδρύθηκε για να έχει μια πατρίδα η ελληνορθόδοξη κοινότητα, η οποία κατήντησε η πιο αδικημένη τελικά . Τα ιδρυτικά του κείμενα, τα συντάγματα του Αγώνα και τα απομνημονεύματα των Αγωνιστών, είναι ξεκάθαρα . Αλλά ευτυχώς, κατάπως φαίνεται, θα σβηστεί και η τελευταία φράση που είχε απομείνει από τα συντάγματα του Αγώνα, για να σταματήσουμε πια να παριστάνουμε ότι έχουμε σχέση με το 1821 . Άσε τους Αμερικάνους και τους άλλους χαζούς να ξεψαχνίζουν το Επαναστατικό τους Σύνταγμα και τα Federalist Papers κάθε φορά, εμείς ξέρουμε καλύτερα .

  Ισονομία ρε κ§λοκράτος, δεν ζητάμε να μας αγαπάτε όπως τους μουσουλμάνους, αλλά τουλάχιστον τηρείστε τα προσχήματα, δεν είναι δυνατόν να αδικούνται οι ελληνορθόδοξοι σε σχέση με όλα τα άλλα δόγματα ! Ισονομία, λευτεριά από το κράτος για όλους ή για κανέναν !

  • Πάτε καλά;

   Εχεις απόλυτο δίκιο και είναι κάτι που τόνισα και πριν: Νομικά δεν είναι ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ να πεις «θα ψηφιζονται οι μουφτηδες». Ακούγεται λίγο σα το «θα καταργήσω το μνημόνιο» μέχρι να προσπαθήσεις να το εφαρμόσεις.

 • Ανδρέας

  Aν μπορεί λέει; εκλογομαγειρική η νέα ειδικότητα!
  Πως το έλεγε ο Στάλιν: αυτοί που ψηφίζουν δεν αποφασίζουν τίποτα. Αυτοί που μετρούν τις ψήφους αποφασίζουν ( ή κάπως έτσι).
  Η ρύθμιση σαφώς και δεν πρέπει να προχωρήσει αλλά δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να αποκρουστεί παρά μόνο ενδεχόμενη προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αντισυνταγματικότητα/ παράβαση διεθνούς συνθήκης. Ελπίζω δε, ότι δεν θα περάσει από το ΣτΕ αφού αντίκειται στο γράμμα της Συνθήκης της Λωζάννης και ερμηνεία εδώ δεν χωράει.

 • Ανδρέας

  Φρίττω που το ακούω. Υπάρχουν ακόμη πιστοί στις θεωρίες Κιτσίκη;
  Οι πρόγονοι μας δεν αγωνίστηκαν για ομοσπονδίες και τέτοια. Αυτό το είχαν από το 1827 αλλά συνέχισαν μέχρι την Ανεξαρτησία.
  Αλλά ούτως ή άλλως σε πλαίσιο Ε.Ε. αυτά δεν γίνονται.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «θεωρίες Κιτσίκη»
   Μάλλον θεωρίες Σκαλιέρη είναι,από την εποχή του Αβδούλ-Χαμίτ.

   • Ανδρέας

    Αυτός πέθανε. Ο άλλος δουλεύει.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Απλὠς ήθελα να καταδείξω ότι το φασούλι δέν είναι επινόηση του Κιτσίκη,αλλά ὁ σπόρος δουλεύει από πολύ παλαιότερα.
     Και ίσως και κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας,και επιβεβαιωμένα μετά από αυτήν.
     Δια στόματος Ελευθερίου Βενιζέλου:«Ίσως και να προχωρήσωμεν και εις ομοσπονδίαν ανατολικήν».

 • Ανδρέας

  Δεν νομίζω ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα. Φανερή είναι. Στα πλαίσια της ιδεολογίας τους, το έθνος δεν υπάρχει ή είναι μια ψευδής συνείδηδη. Για αυτούς μόνο οι «τάξεις» υπάρχουν. Και το έθνος είναι εμπόδιο στην θεώρηση τους. Καταφέρνουν κάθε πλήγμα που μπορούν στο έθνος και είναι χαρούμενοι «διότι πατάσσουν τον εθνικισμό». Εξάλλου έχουν παράδοση στον ντεφετισμό και για πάνω από μισό αιώνα η νομιμοφροσύνη τους κείτο εκτός Ελλάδος.

 • oxia77

  Έχεις απόλυτο δίκιο για τη πικρία που λες…

 • Kapitsinis

  Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το Πατριαρχείο Κων/πολης, για την τροπολογία στη Βουλή προ καιρού κλπ. Δεν έχει όμως νόημα. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ασχολούμαστε με τον Γαβρόγλου. Μόνος του παίρνει πρωτοβουλίες; Αν τις έπαιρνε και διαφωνούσε η συγκυβέρνηση θα είχε ήδη φύγει απο τη θέση του. Ούτε μόνος του τα είπε ούτε είναι θέμα ιδεοληψίας. Αν ήταν θέμα ιδεοληψίας θα είχε καταργηθεί η Σαρία. Δεν μπορεί να είσαι άθεος ιδεοληπτικός μόνο με την Ορθόδοξη εκκλησία.
  Και όλα αυτά με έναν Ερντογάν που είναι το κόκκινο πανί για τη Δύση. Σκεφτείτε να φύγει ο Ερντογάν τι θα δούμε… Το τελευταίο για την Κύπρο. Ή και με Ερντογάν αλλά μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία…

 • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

  https://www.wsj.com/articles/shariah-law-puts-greece-at-odds-with-european-courtand-with-turkey-1512729001?tesla=y

  Προς τους συναναγνώστες και συντάκτες της e-Amyna απευθύνω το κάτωθι ερώτημα το οποίον μου δημιουργήθηκε μετά την ανάγνωση του άρθρου της Νεκταρίας Σταμούλη στην γνωστή εφημερίδα “The Wall Street Journal” εδώ στις Η.Π.Α. (σύνδεσμος ιστοσελίδας άνωθι). Ποιό ρόλο παίζει ο Άρειος Πάγος στην «νομικιστική» ερμηνεία ότι ο Μουσουλμανικός νόμος Σαρία «επιβάλλεται» σε θέματα κληρονομιάς Μουσουλμάνων κατοίκων σε περιοχές της Θράκης, αντί της εφαρμογής του Ελληνικού Συντάγματος, της Ελληνικής νομοθεσίας, και του Δικαίου ΕΕ όπως είχαν πρώτα αποφασίσει Πρωτοδικεία σε Ξάνθη ή και Κομοτηνή; Όταν υπάρχει γραπτή κι έγκυρη διαθήκη βάσει της επικρατούσας Ελληνικής νομοθεσίας – και του Δικαίου ΕΕ – με ποιές προϋποθέσεις ο Άρειος Πάγος βγάζει «νομικιστικό» αποτέλεσμα ότι αντίθετα έπρεπε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις νόμου Σαρία περί διανομής κληρονομιάς θανόντος Έλληνα υπηκόου Μουσουλμανικού θρησκεύματος; Όχι μόνον η Ελλάδα «κέρδησε» μία ακόμα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αλλά και η παρούσα κυβ. «ασθμαίνουσα τρέχει να προλάβει το λεωφορείο που έφυγε» με την θέσπιση καινούργιας νομοθεσίας (κατόπιν εορτής) για την… εθελοντική εφαρμογή του νόμου Σαρία. (Παρενθετικώς, αυτό μου θύμησε εκείνη την «αθάνατη» απόφαση του Αρείου Πάγου… εναντίον των απογόνων των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, απόφαση η οποία λίαν αποτελεσματικά έγινε νομικό «μπούμερανγκ» εναντίον των Ελληνικών συμφερόντων αποζημίωσης σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Germany v. Italy, Greece Intervening.)

  Επίσης, με ποιό δικαίωμα οι «εκλεγόμενοι» αλλά μη αναγνωριζόμενοι ψευτομουφτήδες της Θράκης εξασκούν στην ουσία επαγγέλματα δικηγόρου και συμβολαιογράφου με θέματα οικογενειακού δικαίου και κληρονομικών υποθέσεων για τον τοπικό Μουσουλμανικό πληθυσμό ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το άρθρο της “WSJ” επισημαίνει ότι αυτά τα άτομα χρηματοδοτούνται από την Τουρκική κυβ. (κι ενώ στην Τουρκία ο νόμος Σαρία… έχει καταργηθεί); Εάν οποιοσδήποτε υπήκοος της Ελληνικής επικράτειας ψευδώς υποδύονταν τον/την δικηγόρο ή συμβολαιογράφο άνευ της απαιτούμενης μόρφωσης, αδειοδότησης, υποδομής, κ.λ.π., αυτομάτως θα διώκονταν ποινικώς για απάτη κατά συρροή, κ.λ.π. Οι ψευτομουφτήδες βέβαια ενεργούν με το «ελευθέρας» και χωρίς ενόχληση από τις Ελληνικές κυβ. αρχές. Μήπως κάποια ιδιωτική εθελοντική μήνυση από έναν τοπικό δικηγορικό σύλλογο θα μπορούσε να φέρει τα πράγματα στην θέση τους ώστε να σταματήσει αυτός ο (συγγνώμην για την έκφραση) «αυτο-ευνουχισμός» στην στρατηγική περιοχή της Θράκης; Ή μήπως τα αυτονόητα συμφέροντα της Τουρκίας (αλλά και των Σαουδαράβων Βαχαμπιστών) στην εν λόγω περιοχή αγνοούνται μέσω ακατανόητης εθελοτυφλίας;

  • M.K.E

   Αυτα θα μπορουσαν να γινουν σε ενα κρατος ισονομιας και ισοπολιτειας για να απαντησω και στον φιλο @NK .
   Οταν δικαστες ελληνες του ΕΔΑΔ,δικαιωνουν την τουρικη ενωση ξανθης,πιστευεις οτι παραπομπη θεματων στο εν λογω δικαστηριο θα αποβει σε οφελος μας;
   Οποιος πολιτης τολμησει να κανει μια κινηση αναλογη,θα στοχοποιηθει πρωτον και κυριον απο τις μυστικες υπηρεσιες,τοσο τις δικες μας οσο και απεναντι συν τους αναρχικους του ιντυ.Ποιος θα θυσιαστει λοιπον;
   Εδω εχεις ενα προξενειο που αλωνιζει και ενω η ΕΥΠ θα επρεπε να παρακολουθει και τις σταγονες απο τη βροχη που πεφτει επανω του,το αφηνει να δρα ανεξελεγκτα,υπαρχει λογικη και εθνικη στρατηγικη;
   Ο Βενιζελος που μας κατεστρεψε με τις αλλοπροσαλλες ιδεες του,δημιουργησε ενα δογμα που το εχουμε πιο ιερο και απο τα λειψανα των αγιων μας:δημιουργηθηκε μια κατασταση μετα το 22,την αποδεχομαστε,την διατηρουμε,θελουμε την ελληνοτουρκικη φιλια και αποφευγουμε ενεργειες που θα κλονισουν αυτες τις αρχες,ασχετα αν πολλακις εχουμε ζημιωθει και χασει.

 • Cynaegeirus

  Να ξαναπω το οφθαλμοφανές;

  Κατάργηση των προξενείων σε ελλάδα και τουρκία

  Κατηγορίες για στάση και προδοσία για όποιον επιθυμεί αλλαγή συνόρων;

  Μεταφορά μη τουρκικού πληθυσμού σε άλλες περιοχές – πομάκοι αλλού, ρομά αλλού

  Δημιουργία χωροφυλακής και ακτοφυλακής

  Μεταφορά του Πατριαρχείου στο Άθως

  Η/Π σε σήματα δορυφόρων, ραδιοφώνου και τηλεόρασης στα σύνορα.

  Φόρος εισαγωγής και εξαγωγής σε τουρκία και σκόπια

  κτλ κτλ

  • M.K.E

   «Κατάργηση των προξενείων σε ελλάδα και τουρκία»

   Αδερφε,δεν παιρνεις σβαρνα τα παντα,γιατι θα χασεις και καποια πολυτιμα πραγματα.Καταργηση του προξενειου της κομοτηνης,αυτο ναι,φτανει της θεσσαλονικης.Ετσι και αλλιως λογω αμοιβαιουητας θα χασουμε της Αδριανουπολης,που πιστευω οτι ειναι κατι παραπανω απο αχρηστο,η μπορουμε να κανουμε μεταφορα του στην Τραπεζουντα.

   «Κατηγορίες για στάση και προδοσία για όποιον επιθυμεί αλλαγή συνόρων;»

   Περαν το οτι θα πυροβολησεις και δικο σου κοσμο,οι γνωστοι μας ανθελληνες,εχουν πλεον την καραμελα της αυτοδιαθεσης και των δικαιωματων ωστε να μην δημιουργειται θεμα.

   «Μεταφορά μη τουρκικού πληθυσμού σε άλλες περιοχές – πομάκοι αλλού, ρομά αλλού»

   Τωρα θα το κανεις αυτο;εχασες πανηγυρικα συν το οτι θα δεις στελθ,σουκοι και γιουροφαιτερ μαζι να ειναι εναντιον σου.

   «Μεταφορά του Πατριαρχείου στο Άθως»

   Μεγιστο εγκλημα.Διακαης ποθος των τουρκων ειναι η μεταφορα του εξω απο την τουρκικη επικρατεια.Τους καιει παρα πολυ η προυσια του.Θα τους δωσεις τετοιο ανελπιστο δωρο;

   • Cynaegeirus

    «Αδερφε,δεν παιρνεις σβαρνα τα παντα,γιατι θα χασεις και καποια πολυτιμα πραγματα»

    Ποια είναι αυτά;;;

    «Περαν το οτι θα πυροβολησεις και δικο σου κοσμο»

    και κακό είναι αυτό;

    «Τωρα θα το κανεις αυτο;»

    απλούστατα με φοροαπαλαγές και σπίτια. πχ στην περιοχή του πεθερού μου υπάρχουν 12 χωριά, τα 7 ακατοίκητα εδώ και 10 χρόνια.

    «Θα τους δωσεις τετοιο ανελπιστο δωρο;»

    φυσικά. σε μας είναι το δώρο καθώς απογειώνεις τον τουρισμό στο άθως
    συν οτι δεν έχεις πατριάρχη τσουτσέκι των τούρκων
    συν οτι σε μια 50ετία που θα έχει γίνει η εκκλησία παραμύθι τύπου αγιου βασίλη θα πουλάμε μπλουζάκια, κούπες κτλ μεγάλη μπίζνα. γιατί να τα τρώνε οι τούρκοι;
    σανδάλι και κάστανο περιοδεία στα βαλκάνια και ρωσία και τα έσοδα στο υπουργείο παιδείας.

    εκσυγχρονιστείτε

    Δεν υπάρχει Πόλη πια όπως δεν υπάρχει Αντιόχεια, Συρρακούσες, Ταραντας, Αλεξάνδρεια, Οδυσσός, Φιλιππούπολη, Νίκαια, Έφεσος, Πέργαμος, Κυρήνεια κτλ
    όσο κάνουμε 1 παιδι στα 40 και η αττική πολύ μας είναι.

    τα πάντα ξεκινάνε απο τα παιδιά. παιδιά στα 20 και παππούδες στα 45.

    • Πάτε καλά;

     Ρε συ Κ. αυτα που λες ΔΕ γινονται. Τόσο απλά.
     α)Πώς ακριβώς θα μεταφέρεις το Πατριαρχείο; Δεν υπάγεται στο ελληνικό κράτος άρα όπου θέλει μένει. Θα ανακυρήξεις δικό σου Πατριαρχείο στο Αγ. Ορος;
     β)Την τελευταία φορά που κοίταξα, το ισοζύγιο Ελλάδας Τουρκίας ήταν θετικό για εμάς. Θες πραγματικά να πυροβολήσεις τα πόδια σου και να μην μας δίνουν λεφτά; Γιατί; Και μας δίνουν λεφτά (για να αγοράζουμε όπλα εναντίον τους) και θα τα κόψεις;
     γ)Πώς ακριβώς θα μεταφέρεις υποχρεωτικά πληθυσμό δίχως τη θέληση του; Θα τους το επιβάλλεις με τη βία; Και θες να μείνεις την επόμενη εντός ΕΕ; Ούτε για αστείο.

     Τα μόνα που γίνονται είναι η επιβολή προδοσίας σε όποιον επιθυμεί αλλαγή συνόρων, το κλείσιμο του προξενείου στη Θράκη και η χρήση μέσων παρεμβολής. Ακόμα και η δημιουργία χωροφυλακής/ακτοφυλακής δεν αλλάζει κάτι γιατί το πρόβλημα δεν ειναι αν οι μισοί αστυφύλακες/λιμενικοί θα είναι σε άλλη υπηρεσία, το πρόβλημα είναι η νοοτροπία (σιγά μη σε αφήσουν να βάλεις Ευέλπιδες στη χωροφυλακή).

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Την συνθήκη της Λωζάνης την βάλαμε στον πάγο το 1955,όταν μετά τα Σεπτεμβριανά είχαμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε την αρχή της αμοιβαιότητος,δηλαδή αντίστοιχη απομείωση της μειονότητος στην Θράκη,αλλά εμείς είμαστε κιμπάρηδες και υπεράνω,και δέν το καταδεχθήκαμε.
     Ἡ ερώτηση-κουΐζ τώρα,είναι,εφόσον δέν απέμεινε ουσιαστικά ἑλληνική κοινότητα στην Πόλη, και άρα ἡ Λωζάνη δέν έχει πλέον αντικείμενο,γιατί τόση ευλάβεια γι᾿αυτήν,από την ηγεσία του βιλαετίου;

     • Ανδρέας

      Για το συνοριακό. Εξάλλου δεν μπορούμε να εξισώσουμε το μουσουλμανική με το τουρκική, ούτε να τους διορίσουμε εκπροσώπους της μειονοτητας, οπως ατυχώς πάμε να κάνουμε.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      ΑΚΡΙΒΩΣ!
      Προτάσσουμε το έλασσον και απεμπολούμε το μείζον.
      Προτάσσουμε το εδαφικό που θα έπρεπε να είναι απλουστατα κόκκινη γραμμή Μολών Λαβέ,και απεμπολούμε το μείζον,που είναι το κλώσσημα μίας μειονότητος,που δέν θα μας έλλειπε καθόλου ἄν την στέλναμε πακέτο απέναντι,όπως οἱ απέναντι την δική μας.
      Κάποια χλωρά θα καιγόταν μαζί με τα ξερά,αλλά έτσι είναι αυτός ὁ κόσμος.
      Αντί γι᾿αυτό,εκτουρκίζουμε την μεινότητα ΚΑΙ με δικά μας έξοδα,ΚΑΙ προνόμια της παρέχουμε.
      Ἡ -κατ᾿απαίτηση της Τουρκίας- μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα,ήταν εξ αρχής το ενέχειρο για την ασφάλεια της ἐλληνικής και όχι χριστιανικής μειονότητος σε Πόλη-Ίμβρο-Τένεδο.
      Αυτό το καίριο στοιχείο της Λωζάνης,που ακόμη περιδεώς την πιστώνουν στον «μεσσία» Βενιζέλο οἱ τετρομαγμένοι,περιέργως πώς το «αγνοούν».
      Αυτή ἡ «άγνοια» βεβαίως ανταμοίβεται με εθναρχιλίκια και τα τοιαύτα.

  • Πάτε καλά;

   Τα 3/4 που λες δε γίνονται.

 • Καθόλου δεν κούρασες αγαπητέ φίλε…

 • M.K.E

  Αψογος!Η Θρακη χαθηκε σαν νοοτροπια και πληθυσμιακα.Μπορεις να φερεις ΟΥΚ,ΕΤΑ,πεζοναυτες κτλ,την ωρα ομως που εχεις πληθυσμο που διακειται εχθρικα η εχεις θεσμους που υποδαυλιζουν αυτο το συναισθημα,εχεις χασει στρατηγικα.
  Στην Ροδοπη ηδη εχουν αρχισει να λειτουργουν ιδιωτικα πολυιατρεια με μουσουλμανους γιατρους,το περιφημο 10% που εμπαινε στην ιατρικη με πολυ χαμηλους βαθμους,αναπληρωνοντας το κενο υγειας που παρατηρειται στην περιοχη και εκπληρωνοντας την «επιθεση» παροχων αποδιπλα με την καρτα υγειας που υποσχεθηκε ο τσαβουσογλου.

  • Πάτε καλά;

   Ψυχραιμία, η Θράκη ακόμα δε χάθηκε. Αν σου λέγανε μετά το αποτέλεσμα εκεινων των ευρωεκλογών πως ο Ερντο θα κανει περιοδεια και θα εχει μαζεψει μονο 2000-2200, θα το πίστευες; Ειναι αγωνας αντοχής, όχι κατοστάρι.

 • Πάτε καλά;

  Long discussion, ειναι στις plausible θεωρίες συνομωσίας (αλλά όχι με ολόκληρη την Τουρκία).

 • Πάτε καλά;

  Ευχαριστούμε για το feedback. Μιας και σε πετύχαμε, έχω 4 σοβαρές ερωτήσεις:
  α)Γιατί ο κόσμος δεν πήγε να δει το Σουλτάνο; Τι πιστεύεις έφταιξε;
  β)Οι Ρομά κλασσικά είναι μια ατελείωτη πανώλη για την περιοχή ωστόσο υπάρχει περίπτωση σε περίοδο πολέμου, παρότι μουσουλμάνοι, να δράσουν υπέρ μας (με τα αντίστοχια ανταλλάγματα); Κοινώς, ξέρω πως οι Ρομά είναι ληστοσυμμορίτες απλά ρωτάω αν σε περίδο πολέμου πάρουν λεφτά και αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά απέναντι στους ομόθρησκους τους; Πώς τους κόβεις, θα πουλήσουν τη ψυχή τους;
  γ) Εσύ τι θα πρότεινες ως 2-3 ΑΠΛΑ, ΑΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΑ μέτρα για να δυσκολέψουμε τη ζωή των Τούρκων πρακτόρων;
  δ)Δεν αμφισβητώ πως έγινε ο Καλλικράτης όπως περιγράφεις. ‘Ομως από την εμπειρία σου με την περιοχή, μήπως έχουμε καταλήκαμε (μη ηθελημένα, σίγουρα) να έχουμε ένα κομμάτι μουσουλμάνων (από το δήμο Μύκης στο δήμο Αβδήρων) που ψηφίζουν χριστιανό πολιτευτή και κατ’επέκταση φαίνεται μικρότερη η πόλωση αφού ο Δήμος Μύκης που ψηφίζει μουσουλμάνους, έχει λιγότερο κόσμο;

  Ευχαριστούμε για το χρόνο σου.

 • Dimitris S.

  Και ο Πάκης εκείνη τη νύχτα με 2-3 μπουκάλ… –εεε, ποτηράκια ουισκάκι ήταν, τι εννοείς ακριβώς φίλε ΠΚ?

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μιά στιγμή αδελφέ,θέτεις το Οικουμενικο Πατριαρχείο ὡς ισοδύναμο της μουσουλμανικής μειονότητος,και θεωρείς ότι για χάρη του πρέπει να ανεχθούμε την κοσσοβοποίηση της θράκης;
  Ἄς με διορθώσει όποιος γνωρίζει καλύτερα,αλλά ἡ συνθήκη της Λωζάνης δέν αφορούσε απ᾿ότι μέσες-άκρες γνωρίζω το Πατριαρχείο.
  Και στο κατω της γραφής,τί ακριβώς αντιπροσωπεύει σήμερα το Ο.Π;
  Ποιό το ποίμνιο και ποιά ἡ απήχηση του;
  Άσε το Ο.Π εκτός νυμφώνος,οἱ δυνάμεις της Ἑλλάδος είναι ούτως ἤ άλλως πολύ λίγες για να σηκώσει αυτή το βάρος του Ο.Π,ἄς κάνουμε λίγο τους αποστασιοποιημένους,για να δούμε ἄν στο Βατικανό ἤ την Μόσχα θα μείνουν αδιάφοροι.
  Και προσωπικά,πιστεύω ότι οἱ ίδιοι οἱ Τούρκοι αλλά και οἱ Ρώσοι,για τους δικούς τους λόγους θα εμποδίσουν την μεταφορά του Ο.Π εκτός Τουρκίας,και ιδίως ἄν πρόκειται να έλθει στον Άθω.

  • Ανδρέας

   Οί Ρώσοι ισως όχι. Οι (δεν μπορώ να γράψω αυτή τη λέξη, μη με πιέζετε!) είναι πιο πιθανο να το κρατήσουν.

 • Yo soi Yo

  Να μην τα πολυλογούμε, καμία σχέση η εκλογή πατριάρχη με την εκλογή μουφτή, ο πατριάρχη εκλέγεται πριν από τη γέννηση του Μωάμεθ ο μουφτής δεν εκλέγεται ούτε στην Τουρκία. Πρόκειται για εθνική προδοσία ξεκάθαρα πράγματα μπορείτε να την βαφτίσετε όπως θέλετε αλλά είναι προδοσία

 • oxia77

  Και να συμπληρώσω τη σκέψη σου, οι ισραηλινοί, χιλιάδες χρόνια μετά, και αφού είχαν εκδιωχθει ολοκληρωτικα γυρισανε στη πρωτεύουσα τους. Θέληση να υπάρχει και δε ξέρεις πως τα φέρνει η ιστορία.

 • Cynaegeirus

  Καλημέρα φίλε μου

  «Νομιζω οτι εισαι αρκετα εμπειρος για να καταλαβεις»
  όχι δυστυχώς δεν καταλαβαίνω

  «Πολυ απλα στην επομενη σκεψη σου για δραση των απατσι και λεο στην Α.Θρακη,θα βρεθεις αντιμετωπος με το ιδιο προβλημα»
  ποιό πρόβλημα; δεν καταλαβαίνω – συγνώμη αλλά πρέπει να ήμασταν για καφέ τώρα όχι απο την οθόνη :-)

  «Δεν γινεται πλεον κατι τετοιο γιατι κανεις δεν θα αφησει τον τοπο»

  ο κόσμος πάει όπου έχει λεφτά. εδώ ήρθαμε στην τσιμεντούπολη 2 εκ κόσμος τα τελευταία 20 χρόνια. δεν πάνε αλλού ή δεν πάει κόσμος στην θράκη γιατί ποτέ δεν γίνεται κάτι οργανωμένα. στην αθήνα πέτυχε γιατί το ήθελαν οι ιδ εταιρίες. θέλει τρόπο και όχι κόπο. αν κάποιος έλληνας πάει κατάρ για δουλειά, η καλαμάτα θα φανεί παράδεισος σε έναν πομάκο.

  «Εισαι ανθρωπος εξυπνος,μορφωμενος και πατριωτης και δεν μπορεις να λες τετοια πραγματα.»

  επειδή είμαι τα λέω, και τα λέω προπαντός γιατί έχω και παιδιά. δεν μπορούμε την κληρονομιά του Μ Κωνσταντίνου να την φάμε στην μάπα άλλα 1500 χρόνια.
  πολέμησαν οι παππούδες μας και έκαναν μετά απο 2500 χρόνια τον ελληνισμό ελλάδα. τα κατάφεραν μέχρι τα σύνορα που έχουμε σήμερα. αυτό είναι. τίποτα παραπέρα – εκτός της β κύπρου (εν μέρη) και της β ηπείρου.
  είμαστε στο 2017 και αν η τουρκία δεν ήταν στο 1817 δεν θα είχαμε καν στρατό. ούτε τσολιάδες για την σημαία.

  «.Αν με τετοια ελαφροτητα δεχεσαι αυτα,τοτε μπορεις να δεχτεις και μετατροπη της Αγιας Σοφιας σε τζαμι και τα αρχαια μας στην Μ.Ασια οτι εγιναν απο πολιτισμο διαφορετικο του ελληνικου.»

  κανένα πρόβλημα να γίνει τζαμί. εδώ ήταν εκκλησία ο Παρθενώνας…η μεταθανάτια ζωή δεν με ενδιαφέρει ούτε οι τοποθεσίες για τα παρακάλια για αυτήν.
  τα αρχαία έγιναν απο έλληνες, οι απόγονοι τους έχασαν έξω απο την άγκυρα τον πόλεμο και τα σύνορα είναι εκεί που είναι σήμερα. έχουμε ναούς σε όλη την μεσόγειο και αρχαία μέχρι τον ινδό ποταμό. δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για αυτά;;;; δεν καταλαβαίνω. όπου έφτιαξε ο μήτσος του 400 πχ ή του 400 μχ ή του 1400 εκκλησία στον θεό του πρέπει να καταλάβουμε το μέρος;

  «Το Πατριαρχειο ΜΑΣ,με ιστορια πανω απο 1770 χρονια ειναι ο μοναδικος θεματοφυλακας ολης αυτης της κληρονομιας»

  Καταρχήν δεν είναι ΜΑΣ. Είναι οικουμενικό, υπο τουρκική δκση / επιρροή και αφορά το ποσοστό των ελλήνων που πιστεύουν στην εβραική και ρωμαική μυθολογία.
  Η μεταφορά του στο Άθως θα αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε γάμους; χέστηκε η φοράδα στο αλώνι αν η έδρα της εκκλησίας έρθει 500 χλμ δυτικά. το άθως είναι ελλάδα, η πόλη όχι.

  » και ζωντανος θρυλος που δημιουργει στους τουρκους ανασφαλεια θυμιζοντας τους οτι ουδεποτε κατειχαν πραγματικα εκεινα τα μερη»

  αδερφέ άσε τους ρομαντισμούς γιατί θα με πιάσουν τα ρομαντικά τα δικά μου και θα θέλω εκστρατεία στο Αφγανιστάν
  ο ρομαντισμός με 9μήνες θητεία ΤΕΛΕΙΩΣΕ. με 1 παιδί στα 40 ΤΕΛΕΙΩΣΕ. με 500,000 επιστήμονες στο εξωτερικό ΤΕΛΕΙΩΣΕ. με παστούν στην ομόνοια ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
  ας φτιάξουμε την χώρα μας – κάτι που είναι ρεαλιστικό – και αφήστε τα παραμύθια.

  «οτι αποτελει την υπενθυμιση οτι θα ξαναγυρισουμε.»

  να διατηρήσουμε την σφηκοφωλιά στην θράκη, να πληρώνουμε 70,000 επαγγελματίες στρατό, να διατηρούμε υλικά όσα οι άγγλοι με 360 δις χρέος για να «ξαναγυρίσουμε» κάποτε. κάποτε.
  δηλαδή τώρα τι θες να σου πω… πραγματικά…. πατάμε στα πόδια μας ή όχι; εδώ δεν ξέρουμε αν σε 2-3 χρόνια θα είμαστε εδώ ακόμα και όχι μελβούρνη, δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πετρέλαιο να βγάλουμε άρματα στην επόμενη παρέλαση, δεν ξέρουμε αν τα παιδιά μας θα είναι σε μικτής θρησκείας γλώσσας σχολείο σε 10 χρόνια και θα κοιτάξουμε αν σε 5,000 χρόνια θα πάρουμε το βυζάντιο;;;;

  «Θες να το δωσεις τοσο απλοχερα αυτο το δωρο;με συγχωρεις αλλα πιστευω οτι δεν αντιλαμβανεσαι την κρισιμοτητα του θεματος.»

  αντιλαμβάνομαι οτι μπορεί να γίνει πόλεμος για κάτι που δεν έχω, ούτε θα έχω με κίνδυνο να χάσω την ζωή μου ή αυτή των παιδιών μου.
  όλα για ένα όνειρο. το οποίο όνειρο δεν στηρίζει και δεν θέλει κανείς απο το 1923.
  ρε ούτε την κύπρο δεν μπορούμε να πάρουμε
  ούτε την β ήπειρο
  ούτε το κέντρο της αθήνας
  είμαστε ΞΕΦΤΙΛΗΣΜΕΝΟΙ σας λαός – γελάει η υφήλιος μαζί μας και θες βυζάντιο;

  έλα πάρε τον ασπρόπυργο, ύψωσε την κυανόλευκη στο κέντρο του και τα ξαναλέμε

  κάνουμε κουβέντες σαν τους σκοπιανούς που θέλουν την μακεδονία με σφεντόνες και 30% αλβανούς.

  και νομίζεις οτι μας φοβάται η τουρκία που δίνει ετησίως σε άμυνα το ελληνικό μπάτζετ της δεκαετίας….οι τύποι πάνε για αεροπορική βιομηχανία σε 10 χρόνια και εμείς δεν φτιάχνουμε ούτε λεωφορεία

  «πιστευω οτι δεν αντιλαμβανεσαι την κρισιμοτητα του θεματος.
  Την εποχη του σκοταδιου της σκλαβιας ειμασταν ακομη χειροτερα και σχεδον απειληθηκαμε με αφανισμο,δεν μιλουσε ο λαος ουτε καν ελληνικα αλλα διαλεκτους,ουτε σχολεια ειχε και ειδες πως γυρισαν τα πραγματα.»

  Ασχολείσου με την σημερινή κατάσταση και άσε το μέλλον. όταν φτιάξεις τρισέγγονα με επίπεδο που θα είσαι περήφανος σήμερα, και φτάσεις την ελλάδα 30 εκατομμύρια, άστους τότε να το δουν μόνοι τους.

  «Αν λοιπον μπουμε σε τετοιες λογικες,τοτε τα παραταμε ολα,μεταφερουμε ολες της μοναδες στην Αττικη και κανουμε μια καινουρια εκδοχη του Δουκατου των Αθηνων.»

  εκεί το πάνε. αλλά ούτε αθηνών στο σύνολο. ανατολικής αττικής με το ζόρι.

  «Ωστοσο,οι Ισραηλινοι που θαυμαζεις τοσο πολυ,νομιζω οτι ειναι πολυ λιγοτεροι απο ολους τους γειτονες τους αλλα διεκδικουν πολυ περισσοτερα.»

  πάνε 3-4-5 χρόνια στρατό, έχουν αμυντική βιομηχανία, έχουν όραμα και το υλοποιούν.
  κάνε τα άνω, και κοιτάμε την πόλη και την αλεξάνδρεια την εσχάτη και την σαχαλίνη αν γουστάρεις. κάνε πρώτα τα άνω όμως.
  γιατί αν δεν τα κάνεις απλώς γεμίζεις το μυαλό σου με ανέφικτα όνειρα. και δεν αξίζει να πεθάνει κανείς γι αυτά.

  ξεχάστε την πόλη. τέλειωσε πριν 700 χρόνια. κοιτάξτε στο 2100 να έχετε ζωντανά παιδιά και μορφωμένα εγγόνια.

  • PetrosR

   Οταν δεν γραφεις ανοησιες περι καταργησης των αλεξιπτωτιστων, γραφεις αριστουργηματα σαν το παραπανω!

   • Cynaegeirus

    άντε βρε! :-Ρ

   • Πάτε καλά;

    Καλα, ειπαμε, ναι μεν δεν πρεπει να καταργηθουν αλλα δεν πρεπει να εχουμε αυταπατες πως οι αεροκινητες/αερομεταφερομενες δυναμεις ειναι ελαφρυ πεζικο. ΕΠΙΛΕΚΤΟ αλλα ελαφρύ. Και εγω θεωρω πως δεν πρεπει να καταργηθουν γιατι ειναι οι συγχρονοι ουσαροι μας αλλα εχουν διογκωθει υπερμετρα στην Ελλαδα.

  • Ανδρέας

   Να πω ότι οι επαναστατες του 21 ονόμαζαν βυζαντινό τον τουρκικό στολο;

   • Cynaegeirus

    αμόρφωτος κόσμος.

  • Αγραφιώτης

   Λυπάμαι που έχεις δίκιο. Ελπίζω κάποτε να σταματήσουμε ως κοινωνία να είμαστε τόσο ευτελείς.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Τα αρχαία και μεσσαιωνικά μας μνημεία δεν κινδυνεύουν σε όλα αυτά τα μέρη που λες. Πορτογάλοι, Ιταλοί, Ινδοί, Αιγύπτιοι τα φροντίζουν και τα αναδεικνύουν. Μόνο από Τούρκους και ισλαμιστές κινδυνεύουν. Αν δεν σε ενδιαφέρουν, για ποιο λόγο τα παιδιά και τα εγγόνια σου να ενδιαφερθούν για έθνος και για ρίζες; Γιατί να μην υιοθετήσουν τις θέσεις σύριζα-ακροκεντώων-φιλελέρων-οικολόγων για πολυπολυτισμικότητα, ανοικτά σύνορα και αφροασιάτες ως το μέλλον της Ευρώπης της υπογεννητικότητας; Γιατί να μπουν στην διαδικασία να κάνουν πολλά παιδιά και όχι ένα και αυτά; Γιατί να μην πουν τα Σκόπια Μακεδονία, γιατί να μην δεχθούν σχέδια Αναν στην Κύπρο;

   Το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, το όνομα των Σκοπιών είναι εθνικές υποθέσεις. Και έθνος σημαίνει Ιστορία, μνημεία, ρίζες, έθιμα, παραδόσεις. Κόψτα και θα σκοτώσεις το Έθνος. Δεν θέλω να πάρω την Πόλη. Θέλω όμως η πολιτισμική μου εμβέλεια να αντηχεί παντού. Ότι οικονομία και να κτίσω, αν δεν φροντίσω την ιστορία και τα μνημεία μου θα σβήσω σαν έθνος. Θα ταίζω τις βλέψεις της Τουρκίας για περισσότερα κομάτια, για ευρύτερα σύνορα καρδιάς,για περισσότερους ισλαμοεποίκους.

   Θες ένα άψυχο Μαζινώ σε έθνος-πολιτισμο-ιστορία-οικονομία. Δεν ξέρεις ότι οι στατικές οχυρώσει προορίζονται να παρακαμφθούν/υπομομεφθούν και να πέσουν; Οτι ισχύει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ισχύει και στις πολιτικές και τις πολιτισμικές. Τα Μαζινώ ταίζουν την επιθετικότητα των άλλων και οδηγούν σε καταστροφές και σύντομες αναφορές σε ιστορικά βιβλία. Φτιάχνεις το Μαζινώ του Ελληνισμού, όχι το μελλον του φίλε μου.

   • Cynaegeirus

    Δεν μίλησα για μαζινώ – με ξέρεις οτι έχω επιθετικό πνεύμα. Αλλά να τρώω παπά για πατριαρχείο με κίνδυνο να χάσω την θράκη δεν το δέχομαι.

  • Ανδρέας

   Η Πόλη έχει ένα χαρακτηριστικό άσχετο απο ιστορία, βυζάντιο κλπ. Ειναι η συμπρωτεύουσα του εχθρού σε απόσταση βολής. Και τούτο αρκεί για να την κάνουμε στόχο. Με ψυχρή λογική και μόνο. Αν οι απέναντι εχουν και ένα ψυχολογικό, ακόμη καλύτερα να τους φτιάξουμε και μια psy-op να το ενισχύσουμε.
   Και ας μην την πάρουμε καλύτερα.

   • Cynaegeirus

    Δεν έχει σχέση αυτό με το πατριαρχείο

 • Πάτε καλά;

  Ως σχέδιο Ανάγκης αν μας διώξουν από την Πόλη.

  • Ανδρέας

   Ναι με εναλλακτική την Ελβετια.

 • Πάτε καλά;

  α)Ζήτα ότι θες, η απόφαση δεν υπάγεται στο Ελλαδικό κράτος, είναι ανεξάρτητοι και αυτόνομοι θεσμοί, πολύ παλαιότεροι του ελλαδικού κράτους και κάποιοι με μικρές σχέσεις(πχ Πατριαρχείο Αντιόχειας).
  β)Λέω πως αυτή τη στιγμή οι επενδυσεις τουρκων στην Ελλαδα+Εξαγωγες στην Τουρκια απο Εμας+Τουριστες Τουρκοι-Τουριστες Ελληνες απεναντι-Εισαγωγες τουρκικων προιοντων-Επενδυσεις Ελληνων στην Τουρκια βγαζει ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ. Επιβάλλεις απαγόρευση σε τετοιες συναλλαγες οταν βγαζεις λεφτα; Φυσικα και οχι.
  γ)Εχουν ηδη προνομια, στη γειτονια του πατρικου μου,30 λεπτα απο το ΣΥνταγμα εχουμε 2 οικογενειες που ηρθαν με τα παιδια και τα παππουδια, ειχα συμμαθητη μουσουλμανο, Περιττο να σου πω τα παιδια στην ηλικια μου αν τους πεις να ξαναπανε Κομοτηνη, θα ψοφησουν στα γελια.

  Πριν κανα 2μηνο στη Μαρινα στο ΦΛοισβο εβλεπα Συριους προσφυγες παρεες, οι κοπελες ηταν ντυμενες χιπ-χοπ και φουτερ και αθλητικα και ιστοριες και κανανε πλακα στα αγορακια που ηταν πιο μαζεμενα. Once the gini is out of the bottle, it does not want to inside again.

  ΥΓ. Η νοοτροπια αλλαζει και εντος ΕλΑς και Λιμενικου, δε χρειαζεσαι εξτρα οργανο(+εξτρα γραφειοκρατια+εξτρα εξοδα) για αυτο.

  • Cynaegeirus

   α. λύση = ανεξάρτηση εκκλησία
   β. στα @@ μου το θετικό πρόσημο. εμπάργκο στα ορκ.
   γ. υπάρχει κόσμος που πάει θράκη μέσα σε μια νύχτα. τράβα την φορολογία στην περιοχή για τις εταιρίες πληροφορικής στο 10% και θα δεις μαζική επιστράτευση προς τα πάνω.
   δ. εκσυγχρονίζεις τους πομάκους κτλ

   η χωροφυλακή έχει στρατιωτική νοοτροπία η αστυνομία όχι. οι μεν βγάζουν όπλο, οι δε στυλό για κλίση.

   • Πάτε καλά;

    α)ΕΧεις ΗΔΗ ανεξαρτητη Εκκλησια, την Εκκλησια της Ελλαδος. Αφου δεν τα ξερεις τα ζητηματα, γιατι τα μπερδεύεις;
    β)Καθολου στα @@ σου, οσο παιρνουμε λεφτα απο τα ορκ, κραταμε τις σχεσεις μαζι τους.
    γ-δ. ΓΙνεται αλλα θελει λιγο συντονισμενη δουλεια.

    Ναι, εσυ περιμενε να καταφερεις να βγαλεις τους Ευελπιδες στο δρομο για να κανουν ελεγχο σε αμαξια. Το προβλημα δεν ειναι η ΕΛ.ΑΣ αλλα η εκπαιδευση (Εκτος και αν πχ πιστευεις πως η Αντιτρομοκρατικη βγαζει στυλο για κλιση).

    • Cynaegeirus

     α. έχω εκκλησία ανεξ αλλά όχι μητρικό πατριαρχείο.
     β. τέτοια λεφτά καλύτερα όχι.

     η χωροφυλακή δεν κάνει έλεγχο σε αμάξια – μπερδέουμε την υπηρεσία με άλλου τύπου. οι γάλλοι τι κάνουν; ;-)
     με άλλη βάση έχεις και άλλη νοοτροπία και καθημερινότητα

 • Πάτε καλά;

  Εχω την υποψια πως οι Ρομα ηρθαν επιτηδες στην Ξανθη, για να εχουμε πληθυσμο μη ελεγχομενο απο το Προξενειο. Παραδοσιακα αυτη η πληγη ψηφιζει κομματα εξουσιας και σε ενδεχομενο πολεμο λογικα θα παει με μας, αρα αποκτας μια κρισιμη μαζα-χαμηλοτατης μεν ποιοτητας-αλλα μαζα που μπορει να λειτουργησει ως οπλισμενος οχλος υπερ σου.

  ΥΓ . Πηραν ρισκο με τα Αβδηρα αλλα νομιζω ενα απο τα αποτοκα ηταν και να μειωσουν το πληθυσμο ενος δημου που βγαζει μουσουλμανο δημαρχο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Κοίτα,είναι προτιμώτερο να έχεις έναν καραμπινάτα γενιτσαρικό δήμο,παρά δύο κατά πλειοψηφία.
   Ώστε μετακίνησαν τους Ρομά στην Θράκη λόγω ολυμπιακών;
   Καλά,αυτοί οἱ ολυμπιακοί,εκτός από την ανακοπή του εξοπλιστικού προγράμματος,πόσες ακόμη ευργεσίες επιδαψίλευσαν στο Ἕθνος;

   • Πάτε καλά;

    ΟΧι απαραιτητα, προς το παρον εχουμε εναν γενιτσαρικο δημο με μικροτερο πληθυσμο και εναν αλλο δημο που ψηφιζει Ελληνα δημαρχο (μην σχολιασεις το αν ειναι πατριωτης ο Ελληνας δημαρχος, αυτο στα χαρτια που βλεπουν οι απεξω δε φαινεται).

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Κοίτα,σε όποιον δήμο υπάρχουν μειονοτικοί,το προξενείο αποκτά δάκτυλο,και αρχίζει το μικροκομματικό πόκερ.
     Καλύτερα vis-á-vis και απεναντίας,(yan-yana που λέν᾿ κι᾿οἱ Τούρκοι),παρά να τους δίνεις παντού προγεφυρώματα.
     Όσο για τους ξένους,γνωρίζουν πολλά,απλώς υποκρίνονται ότι γνωρίζουν μόνο όσα τους λέει το υποβολείο.

 • Πάτε καλά;

  Ψυχραιμία, δε χάθηκε ακόμα κανένας νομός. Πόλεμο έχουμε και προσπαθούν να πάρουν την περιοχή με το μέρος τους αλλά τόσα λεφτά και πάλι δεν μπορούν να πείσουν τους μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

 • Πάτε καλά;

  ΕΠι του θέματος και για να πούμε κάτι σοβαρό: Δεν ξέρω αν βλέπετε τι γίνεται με το Τίρολο μεταξύ Ιταλίας Αυστρίας αλλά καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να δώσουμε 100% στήριξη στους φρατέλους. Αυτός ο Κουρτς ρε πστη μου, ειναι πληγή σε όλα για την Ελλάδα ακόμα και όταν ασχολείται με την Αυστρία.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Για δώσε κανένα λινκ. Ο Κουρτς είναι ηλιθιος, τα βάζει με την Τουρκία και υπονομεύει τον καλύτερο σύμμαχο που θα μπορούσε να έχει στην περιοχή. Είναι ο ΑΥστριακός Τσίπρας, ένα κωλοπαίδι του κομματικού σωλήνα, που με ατάκα-κωλοπαιδίστικο χαμόγελο-δημαγωγία-μαγκιά-κλανιά εκμεταλλεύτηκε την χρεοκοπία που πολιτικού συστήματος κι έγινε καγκελάριος.

 • Πάτε καλά;

  Πιστευω πως το βρισκει δυσκολο πως μουσουλμανα εκατσε σε χριστιανο.

 • Thracian Hawk

  ‘Oχι αν και αυτός υπήρξε μάλλον ο αρχικός «σκάουτερ». Ο εν λόγω κύριος (Γ******ίδης)υπήρξε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ζειμπεκ..

 • Cynaegeirus

  Καλησπέρα αδερφέ μου

  Προφανώς και δεν θέλω τα παιδιά μου να χάσουν τις ρίζες τους και θέλω να έχουν και μέλλον στην χώρα τους. Γι αυτό παρόλη την αγάπη που έχω για την ιστορία και το παρελθόν του έθνους (και όχι της χώρας μου) πιστεύω ακράδαντα οτι μόνο το μέλλον πρέπει να δούμε και πως αυτό θα είναι φιλόξενο για τα παιδιά μας. είμαι άνθρωπος που δακρύζω όταν τους τραγουδάω τον κλέφτη των βαλκανικών για να το λένε στο σχολείο μαζί με τους πιτζαμοήρωες.

  Το καταλαβαίνεις και εσύ και όλοι μας ότι ζούμε ηττημένοι ύστερα απο μια μεγάλη κοινωνική, ηθική και οικονομική καταστροφή. άλλες εποχές θα είμασταν νεκροί – να ναι καλά η ΕΕ.

  απο την στιγμή που δεν πρόκειται άμεσα να αλλάξει κάτι όπως το να αρχίσουμε να γεννοβολάμε 10-15 παιδιά και να βγάζουμε 150,000 το χρόνο καλό να κοιτάμε ρεαλιστικά τι μπορούμε και πως.

  μπορούμε να έχουμε ένοπλες δυνάμεις και πως;
  μπορούμε να έχουμε εδάφη και πως;
  μπορούμε να έχουμε παιδεία και πως;
  μπορούμε να έχουμε οικονομία και πως;

  το πατριαρχείο, το βυζάντιο και άλλες τομές της ιστορίας μας όπως η αποικία της μασσαλίας, τα ελληνοινδικά βασίλεια, τα χωριά στην κριμαία, ο πνευματικός πλούτος των παραδουνάβιων αστών, οι επιδρομές των μινωιτών, και πολλά πράγματα άλλα, ανα τις 4 χιλιετηρίδες ιστορίας είναι σπουδαίο μέρος της παιδείας μας αλλά όχι το μόνο

  εξίσου μεγάλη σημασία έχει να μαζεύεις το σκουπίδι που έριξε ο μπροστινός, να κατουράς και να πλένεις την τουαλέτα, να ξέρεις να κάνεις φορολογική, να μπορείς αυτόνομος να ψηφίζεις, να μπορείς να βρεις μια εργασία και να μπορείς να φτιάξεις μια καριέρα με πλάνο να αφήσεις κάτι στο δισέγγονο.
  οπότε η παιδεία είναι πολύπλευρη και συνολική και είναι μέρος αυτών – σημαντικό αλλά μικρότερο του 25% απο αυτά που πρέπει να φτιάξουμε.

  σε αυτό επάνω έχουμε μια ΑΜΕΣΗ απειλή και εδαφική και οικονομική και προσωπική (είμαστε σε ηλικία επιστράτευσης)
  και προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση που να μην ωθήσει σε πόλεμο.
  σε αυτήν την λύση κοιτάμε τι χαρτιά έχουμε; με την σημερινή κατάσταση και σου βάζω και 50 χρόνια μπροστά νομίζω οτι πρότεινα κάτι πολύ ρεαλιστικό.

  υπάρχουν και ΜΗ ρεαλιστικά ΑΛΛΑ εφικτά, όπως επίθεση στην 1η Στρατιά.
  υπάρχουν και ΜΗ ρελιστικά και ΜΗ εφικτά, όπως να μας αγαπήσουν οι γείτονες και να γίνουμε κολλητάρια.

  στο χέρι σου είναι να σκεφτείς τι είναι ρεαλιστικό και εφικτό βάση όχι της δική σου εικόνας και άποψης αλλά του πλήθους που ψηφίζει.
  όταν η νεο-ελληνίδα φτάσει την ελληνίδα της Λακεδαιμόνας που έστειλε 301 γιούς και συζύγους να θυσιαστούν για την τιμή της, τότε θα είμαστε σε καλό επίπεδο. μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

  πάμε και έναν κλέφτη να πάει το φαρμάκι κάτω:

  Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,
  στους βράχους πέφτει χιόνι.
  Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,
  στες τραχιές πέτρες, στα στενά,
  ο κλέφτης ξεσπαθώνει.
  Στο δεξί χέρι το γυμνό
  βαστά αστροπελέκι.
  Παλάτι έχει το βουνό
  και σκέπασμα τον ουρανό,
  κ’ ελπίδα το τουφέκι.
  Φεύγουν οι τύραννοι χλωμοί
  το μαύρο του μαχαίρι·
  μ’ ιδρώτα βρέχει το ψωμί,
  ξέρει να ζήσει με τιμή,
  και να πεθάνει ξέρει.
  Τον κόσμ’ ο δόλος διοικεί
  κι η άδικ’ ειμαρμένη.
  Τα πλούτη έχουν οι κακοί,
  κι εδώ στους βράχους κατοικεί
  η αρετή κρυμμένη.

  https://www.youtube.com/watch?v=JFcYkn1XT3g

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Παλάτι έχει το βουνό
   και σκέπασμα τον ουρανό,
   κ’ ελπίδα το τουφέκι.
   (μα στην Αθήνα ωρέ παιδιά,
   μας κυβερνά
   και μας πουλά,
   το τελευταίο τσουτσέκι.)

 • Thracian Hawk

  Αγαπητέ SPY_GR,

  Δεν έκανα τπτ γαργάρα. Είμαι εδώ για να σου δώσω το τηλέφωνο του φίλου όποτε θες. Μάλλον εσύ έκανες γαργάρα αυτό που σου είπα και περιορίστηκες πάλι σε αοριστολογίες πράγμα που αποδεικνύει την επι προσωπικού τοποθέτησή σου!
  Τα περι κρύου και το αν το πολυκατάλαβα επιβεβαιώνουν περίτρανα τον χαρακτηρισμό μου για το σχόλιο σου και τα αντιπαρέρχομαι αφήνοντας τους υπόλοιπους να τα κρίνουν.
  Εν πάσει περιπτώσει, δεν με ενδιαφέρει να αντιδικήσω με κανέναν, το αν θεωρείς ή όχι αξιόπιστη την τοποθέτηση μου δεν με ενδιαφέρει. Δεν έχω να κερδίσω ή να χάσω κάτι. Ούτε θεωρώ ότι κατέχω την απόλυτη αλήθεια.
  Το ύφος της απάντησης μου ήταν ανάλογο της δικής σου τοποθέτησης. Μπορούσες απλά να πεις ότι δεν συμφωνείς και αν έχεις γνώση της περιοχής ή γνωστούς να την(τους) επικαλεστείς και να παραθέσεις την άποψη σου.Εσύ απλά διατύπωσες έναν αόριστο υπαινιγμό σχετικά με την αξιοπιστία των λεγομένων μου.
  Πάντως από την πλευρά μου δεν είχα πρόθεση να σε προσβάλλω.

 • Thracian Hawk

  @notiskas:disqus
  Στο έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Τώρα το αν έχει μένος και πόσο η συγκεκριμένη κοπέλα δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά.Αυτό που ξέρω επίσης είναι ότι τα είχε παράλληλα και με μουσουλμάνο που δούλευε Γερμανία και ο φίλος μου ήταν ο «παράνομος»..Γυναίκες..
  Εγώ απλά παρέθεσα ένα γεγονός που μου μεταφέρθηκε με έκπληξη από ένα καλό φίλο μου. Αλλά η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι αρκετά διαδεδομένη.

 • Ανδρέας

  Το Πατριαρχείο επηρεάζεται από τα άρθρα 37-45 της συνθήκης Λωζάννης

 • oxia77

  Εχεις δίκιο για το σημερινό νεοελληνα. Και οι Εβραίοι όμως δεν ήταν για σχεδόν 2000 χρόνια αυτό που είναι οι ισραηλινοί σήμερα ή τα τελευταία 70 χρόνια. Κρατησαν ομως τη μνημη και το οραμα και μετα απο χιλιαδες χρόνια τα κατάφεραν. Δε ξερω τι θα χρειαζοταν στη δικη μας περιπτωση και ποσα χρόνια να περασουν αλλά ας θυμόμαστε ότι η ιστορία ποτέ δε τελειώνει.

 • Mk

  Τα είπες όλα.

  Εχω γυρίσει κάθε σπιθαμή της Ελλάδας.
  Φαντάσου ένα οποιοδήποτε μέρος,έχω πάει.
  Υπέροχοι άνθρωποι,
  υπέροχη Ελλάδα.

  Στην επόμενη δυσκολία σε 100 χρόνια,τι θα εγκαταλείψουμε;;
  Τι θα παραχωρήσουμε;;
  Τι θα μπορούμε να περιφρουρήσουμε;;
  Τι θα σκαρφιστούμε για να αντέξουμε στον χρόνο ως σώματα;;
  Και ποια θα είναι τότε η αφορμή;;
  Και πως θα μας αξιολογήσει το χρονοντούλαπο της ιστορίας;;
  Ως ρεαλιστές υπαναχώρησης;;

  Τα δικά μας σύνορα αγάπης είναι η ιστορία μας και τα ιδανικά μας.

  Και όσα κρατήσανε οι δικοί μου παππούδες στην ανέχεια και την φτώχεια,
  δεν θα τα παραχωρήσω εγώ για να περιφρουρήσω την Αθήνα.

  Δυσκολίες περάσαμε κι άλλες φορές.
  Την πίστη μας,την ψυχή μας και τα θεμέλια της Ελλάδας,δεν τα τροποποιούμε,δεν τα ερμεινεύουμε,δεν τα εκσυγχρονίζουμε,δεν τα ανακαινίζουμε,δεν τα αλλοιώνουμε.

  Μόνο τα υπερασπιζόμαστε.

 • Πάτε καλά;

  Ηρεμααααααα

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ίσως σήμερα να είναι πιό καμουφλαρισμένοι οἱ «χορηγοί».

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  @ΜΚΕ

  Το Ο.Π είναι θηλειά ομηρίας,όσο δέν το καθιστούμε διεθνές θέμα.
  Αλλά και διεθνοποιημένο,πάλι θα είναι επισφάλεια για την δική μας εθνική πολιτική όσο θεωρούμε ότι εμάς «καίει».
  Τό ότι τρέχουν ιεράρχες να τουρκέψουν για να γίνουν Φαναριώτες,δέν μου κάθεται καθόλου καλά,και ούτε μπορώ να διακρίνω πώς συμβιβάζεται το τούρκεμα με το «πάλι με χρόνους με καιρούς».
  Και στο κάτω-κάτω,και το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει μεταφερθεί στην Δαμασκό από δεκαετίες.
  Στον Άθω τουλάχιστον,δέν θα μπορεί κανείς να μας θέσει σε ομηρίες,εκτός από τον μικροϊδεατισμό και γιουσουφακισμό τον δικό μας.

  @Ανδρέας
  Έχεις δίκηο,υπήρξαν προβλέψεις της Λωζάνης για το Πατριαρχείο,απλώς φαίνεται ότι ὁ σκληρός μου δίσκος «κλωτσάει» πού και πού.(όχι,δέν είναι αλτσχάϊμερ,από τα νειάτα μου το είχα)
  Λοιπόν,το είχα σχολιάσει παλαιότερα στην παρέα (όχι δημοσίως),και το ξαναθυμήθηκα τώρα.
  Σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων,οἱ Τούρκοι έθεσαν κάποιες απαιτήσεις σχετικά με το Ο.Π,που κρίθηκαν από ἑλληνικής πλευράς απαράδεκτες,ὁ Πάγκαλος ειδοποιήθηκε να είναι έτοιμος να περάσει με την Στρατιά Έβρου το ποτάμι,και μετάαπό μία «δραματική» νύχτα διπλωματικού (υποτίθεται) οργασμού,οἱ απέναντι «λογικεύτηκαν».
  Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση τότε,ότι αυτοί που δέν έκαναν πόλεμο για την Ανατολική Θράκη,για την ακρίβεια,αυτοί που την εκκένωσαν χωρίς τουφεκιά,θα έκαναν εκ των υστέρων πόλεμο για το Πατριαρχείο.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν τα έχω διαβάσει,οπότε πάσο.
  Αλλά και για την εποχή του Σκαλιέρη δέν νομίζω ότι έχουμε πλήρη εικόνα του παρασκηνίου,αποκλείεται πάντως να ήταν αυτόνομος,όταν ὁ ίδιος ὁ διάδοχος του βρετανικού στέμματος παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και δήλωνε «αδελφός» του Αβδούλ-Χαμίτ ὡς μέλος βασιλικής οικογένειας αλλά και μέλος τεκτονικού τάγματος.
  Θα διαφωνήσω ότι οἱ σημερινοί δέν έχουν πολιτικό φορέα,αφού στην πράξη όλα τα «καθώς πρέπει» κόμματα και ἡ «αριστερά» ούτως ἤ άλλως γιουσουφακίζουν απροκάλυπτα.
  Και μπορεί,λέω μπορεί,να μήν έχουν καν την εκκλησία στο πλευρό τους,αλλά μάλλον έχουν τον Βαρθολομαίο.

 • Cynaegeirus

  ανα περιοχή και πιο σύντομα – 14 είναι νομίζω οι μεγάλες. που σαι σε Πρόμαχε να μας δώσεις τα φώτα σου;;;;;

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Οι επαναστάσεις ξεκίνησαν προτου καν προλάβει να καταληφθεί η Πελοπόννησος. ΑΘΑΝΑΤΟΙ O ΚΡΟΚΟΝΔΕΙΛΟΣ ΚΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΥΕΣ (ΜΕΓΑΛΕ ΜΕΡΚΟΥΡΙΕ) που όταν δεν μάθαιναν Γάλλους και Ιταλούς τι εστί πόλεμος, ταρακουνούσαν κι έσφαζαν Τούρκους.

   Κάποιοι Βερεμήδες τα ξεχνάνε, κάποιοι άλλοι καμώνονται ότι δεν υπήρξαν ποτέ.

   • Ανδρέας

    Έτσι! Οι μόνοι που πήραν Γάλλους ιππότες στο κυνήγι, από κοντά, όχι με τοξότες!

   • Cynaegeirus

    Η ιστορική αυτή περίοδος είναι άγνωστη στην μάζα των ελλήνων δυστυχώς…

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Εδώ σε λίγο θα είναι ο Μακεδονικός Αγώνας και το 21… Θα μάθουν τώρα στους Νεοέλληνες ότι υπάρχει αδιάκοπη συνέχεια του Ελληνισμού των Ορλοφικών, της Μάνης και του Σουλίου με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;

     Μας σκοτώνουν πολιτισμικά, είναι ο αναγκαίος όρος για τον εθνικό αφανισμό ή την προλείανση μιας εθνικής καταστροφής. Γι΄αυτό φωνάζω και γράφω.
     Και δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, ποιος έκανε την δραγώνα και τη ρεπούση κυρίαρχους στο ΥπΠαιδείας; Από το Σημίτη και μετά η εθνική ταυτότητα και ο πατριωτισμός πολεμήθηκαν ως έκφανση φασισμού και σκοταδισμού.

 • Cynaegeirus

  καθ’ όλους

 • Ανδρέας

  Παιδιά το νομοσχέδιο πέρασε στην επιτροπή της Βουλής.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για το βιβλίο.
  Θα το αναζητήσω όμως λίγο αργώτερα,όταν ξεζαλιστώ από αυτό το «Τα σημερινά κόμματα δεν στερούνται πατριωτισμού.» :)

  • Ανδρέας

   Προσωπική εκτίμηση από χρόνια επαφών. Αλλά και τραγικό επίπεδο στα θέματα αυτά που θίγουμε.

 • Ανδρέας

  Σωστό. Έπεσα θύμα fake news, Sorry.
  Η εφαρμογή της σαρία γίνεται προαιρετική.
  Και η μουφτεία παραμένει δημόσια υπηρεσία.
  Δεν ξέρω αν αυτά είναι λούστρο δημοκρατικότητας για να πάνε σε εκλογή.

 • Cynaegeirus

  έχει η αντιόχεια ή η αλεξάνδρεια;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Για το «τουρκεμα» των ιεραρχων:ειναι τοσο «τουρκεμενοι» οσο «ελληνες» ειναι οι Ζειμπεκ,Μαντατζη,Μουσταφα και Ιλχαν Αχμετ.»
  Οἱ ανωτέρω είχαν την «ατυχία» να γεννηθούν με ελληνική υπηκοότητα,οἱ ιεράρχες πάνε εθελοντικά να αποκτήσουν την τουρκική.
  Όμως,ἡ όλη συζήτηση γίνεται για να γίνεται,αφού το ᾿55 κάψαμε το χαρτί της αμοιβαιότητος,και δέν το εξαργυρώσαμε διώχνοντας,ἤ πειστικά απειλώντας να διώξουμε την μουσουλμανική μειονότητα σε αντίποινα.
  Καταφέραμε,(για κάποιους αυτό έγινε εσκεμμένα και ενσυνείδητα),να μείνουμε μόνο εμείς με τον μουτζούρη (μειονότητα) στα χέρια,ενώ αφήσαμε το Ο.Π «μπαλαντέρ» στα χέρια των Τούρκων.

  «μας επεβαλαν με ολους τους γνωστους τροπους πρωτευουσα την Αθηνα και να απαρνηθουμε την Κωνσταντινουπολη.»
  Όταν έγινε πρωτεύουσα ἡ Αθήνα,ἡ Κωνσταντινούπολη ήταν εκτός βεληνεκούς.
  Όταν βρέθηκε εντός βεληνεκούς,πρίν 98 χρόνια,επιλέξαμε Σμύρνη.
  Αλλά και εκείνη,όχι για να την κρατήσουμε,αλλά για να την χάσουμε μόλις υποτίθεται ότι την οριστικοποιούσαμε.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ὁ πληθυσμός τώρα,τί κριτήριο είναι;
  Τα Αλεξανδρείας,Αντιοχείας και Ιεροσολύμων,πόσο πληθυσμό ποιμαίνουν;
  Εξάλλου Οκουμενικό Πατριαρχείο είναι το Κωνσταντινουπόλεως,κάτι σάν Βατικανό,άν επιτρέπεται τέτοιος παραλληλισμός.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Τα γυρίζεις τώρα,και μου βάζεις τους αγίους τόπους ὡς τεκμηρίωση.
  Και αφού το έπιασες,πόσοι ορθόδοξοι υπάρχουν ἤ έχουν απομείνει σε όλη την Ασία;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στην δική μου θεώρηση,αυτή ἡ προθυμία να τουρκέψεις για αντάλλαγμα ομιχλώδες και απατηλό,είναι ἡ σύγχρονη εκδοχή της Κερκόπορτας.

  • Antigonos Gonatias

   Εντάξει ο Μ.Κ.Ε, προφανώς, υπερβάλει για να δείξει τη σπουδαιότητα

   του πατριαρχείου. Εγώ θα το παραλλήλιζα με την σημαία του συντάγματος την εποχή των μουσκέτων ή την ιστορία του Κρητικού που έκανε το σώμα του ιστό για την σημαία.
   Πέρα απο την σημασία του ΟΠ για τους θρησκευόμενους, έχει αξία ιστορική, πολιτισμική, συμβολική και κατ’ επέκταση πολιτική. Είναι η τελευταία «σημαία» του Ελληνισμού (και υπενθύμιση Βυζάντιου) στη Κωνσταντινούπολη.

   Εδώ έχουν το θράσος μερικοί γείτονες και οικειοποιούνται τα αρχαία στην μικρά Ασία, σκέψου τι θα γίνει άμα φύγει το πατριαρχείο.

   • Ανδρέας

    Ρωμαϊκά τα έλεγαν. Από τον Οζαλ (Κιτσίκη) νομίζω μάθαμε οτι ο Ομέρ εγραψε τα ομηρικά και οτι έχουν ρίζες ως τους Χετταίους! Δεν κολλάνε σε λεπτομέρειες.
    Καλές γιορτές!

  • M.K.E

   Δεν τουρκευεις με ενα χαρτι και ενα τιτλο οπως ειναι η υπηκοοτητα.Αν θεωρεις τουρκεμα αυτο το πραγμα,τοτε και η μειονοτητα μας και παλαιοτερα και τωρα ηταν τουρκοσποροι και δεν θα επρεπε να ασχολουμασταν καν.ειναι σωστη μια τετοια θεωρηση και αντιμετωπιση;
   Τοσο καιρο που συζητουμε εδω μεσα,νομιζω οτι εχει γινει κατανοητο οτι τα «πιστευω» ειναι τα σημαντικα και οχι οι τιτλοι.Μας το απεδειξαν απο ΠτΔ μεχρι πρωθυπουργοι,υπουργοι αμυνας και αρχηγοι επιτελειων,κατα το ρουν της ιστοριας.
   Και επαναλαμβανω:Ο Νικοδημος Τσαρκνιας ειναι ελληνας υπηκοος,ο Ζειμπεκ επισης,ο Ιλχαν Αχμετ,ο αποβιωσας Αχμετ Σαδικ.Οι πραξεις ολων των προηγουμενων αντικατοπτριζαν την ελληνικη υπηκοοτητα;
   Μην συγχεεις ενα κρατικο πιστοποιητικο με το «τουρκεμα» που ηταν να αλλαξοπιστησεις,να αλλαξεις ονομα και να γινεις γενιτσαρος η πολεμιος των ελληνων-ραγιαδων-γκιαουρηδων.
   Και θα σου πω και κατι αλλο:μεγαλωσα σε χρονια,που ο πιο κοινος χαρακτηρισμος που ειχα και ειχαμε απο ατομα απο αλλες περιοχες της Ελλαδος ηταν τουρκοσπορος,ιδιως απο φανταρους που ερχοταν στον Εβρο,τοτε που ακομη ο τοπος μου ηταν το απολυτο γαμωτο,η τιμωρια,η πινεζα,η γκατζολια.
   Το τι πιστευουμε ομως και νοιωθουμε ειναι εντελως διαφορετικο απο μια τοσο ευκολη και επιδερμικη προσεγγιση.

   • Ανδρέας

    Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα σου, αλλά αν δεν έχεις κράτος δεν έχεις τίποτα. Στις μαυρές μέρες, ο σουλτάνος σκεφτόταν να μας σφάξει όλους. Τον σταμάτησε η απορία ενός συμβούλου ποιος θα πληρώνει το χαράτσι. Ο Μπραΐμης ήθελε να μας παει όλους στην Αιγυπτο. Καμια πολιτισμική υπεροχή, κανείς φιλελληνισμός, κανένα παγκόσμιο πνεύμα δεν θα μας εσωζε.
    Στην κοινότητα της κωνσταντινούπολης δεν τους εσωσε τιποτα αλλά βρήκαν ασφάλεια πισω απο τις λογχες του στρατού αυτου του κράτους εστω και ρημαγμένου.
    Το μόνο ζωντανό στοιχείο του κράτους είναι ο λαός του. Υπηκοότητα σημαίνει νομικό δεσμό με το κράτος και νομιμοφροσύνη. Δεν είναι ένα πιστοποιητικό, είναι ταυτότητα.
    Σημαίνει στρατιωτική υπηρεσία, υποταγή στους νόμους και φορολόγηση.
    Εμείς αυτό το κράτος εχουμε και για αυτό πρέπει να παλέψουμε.
    Τό οτι εχουμε δημοκρατία (republic) και αφηνουμε τον κάθε Τσαρκνιά να το παίζει οτι θέλει δεν αλλάζει κάτι. Μας κάνει να φαινόμαστε και δημοκράτες. Εξάλλου και αυτοί που αναφέρεις σε άλλο κράτος στηρίζονται. Όμως «πίσω απο το βελούδινο γάντι κρύβεται το σιδερένιο χέρι» ελεγε ο καθηγητής μου στο Διοικητικό. Θα μπορούσαμε να τους αφαιρέσουμε την υπηκοότητα αλλά θα ηταν λαθος. Τώρα αν θέλουμε να τους ξεσκίσουμε στέλνουμε το ΣΔΟΕ. Καμμία διεθνής αντιδραση για ενα φοροφυγά.
    Επειδή καταλαβαίνω όπως είπα το πνεύμα σου και εχω σχηματίσει εντύπωση για τον πατριωτισμό σου δεν θέλω να τα εκλάβεις ως μομφή στο σχόλιο σου. Περισσότερο ήθελα να τα πω γενικά γιατί το ζήτημα αυτό που θα ανοίξει θα θέσει ερωτήματα για το παρελθόν, όπως ποσο ελληνικό ηταν το βυζάντιο, τη σχέση ελληνισμού χριστιανισμού κλπ και πριν από 2 μηνες περίπου είδα ενα βιβλίο κατά της επαναστασης ως προσπάθεια αποδόμησης της ταυτότητας μας με αντιεπιστημονικά επιχειρήματα μεν αλλα καλά παρουσιασμένα. Έκτοτε μου είχε αναψει λαμπάκι συναγερμού οτι κάτι πάει να παίξει. Ηθελα λοιπον να τα πω και μου εδωσες το πάτημα.
    Καλές γιορτές. Ο κιλιντσαρογλου θα έρθει το 19 είπε.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Τα περί τουρκόσπορων,γκατζολίας,και κασμαδίας,και μαλουρδίας,σκορδίας και ότι άλλο,είναι ὁ καθρέφτης αυτού του «υπέροχου λαού».
    Kαι για να μήν το τραβήξω άλλο,το Ο.Π για μένα είναι μία χίμαιρα,μία παραίσθηση,και ἄν στα σοβαρά γίνουν κινήσεις για την μεταφορά του,ιδίως στον Άθω,και εφ᾿όσον πειστούν οἱ Τούρκοι ότι δέν είναι μπλόφα,«προφητεύω» ότι θα αρχίσουν τ᾿ανατολίτικα «καρντάς μπέ,οτούρ μπέ».
    Για μένα,Πόλη δέν σημαίνει Πατριαρχείο,αλλά Θεοδοσιανά τείχη και Κατάστενον,ἄν με αντιλαμβάνεσαι.

 • Πάτε καλά;

  Σοβαρεψου ρε ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΕ, εχεις ιδεα ποσοι ορθοδοξοι ειναι στην Αιγυπτο μόνο;!

  • Cynaegeirus

   πόσοι; δεν πιστεύω να μου λες για κόπτες…

   • Πάτε καλά;

    H Αιγυπτος μονη της εχει ΠΑΝΩ απο ενα εκατομμυριο (δε βαζω τους κοπτες μεσα). Το Πατριαρχειο της Αιγυπτου εχει απο κατω του τους Ελληνες της Αφρικης και τους απανταχου ορθοδοξους. Μιλαμε για μια 2η Ελλαδα (εκει δεν εχουν προβλημα υπογεννητικοτητας).Αν δε με πιστευεις κοιτα το βιντεο:

    https://youtu.be/nHddUoeWCtk

    • Cynaegeirus

     Πάω πάσο με τρολάρεις. οι τελευταίοι χο που ήταν στην αίγυπτο ήταν οι έλληνες που πέταξε έξω ο νάσερ. 10 εκ είναι όλοι οι κόπτες. όλη η αφρική δεν έχει 100,000 χο άλλους τόσους η ασία με τους λιβανέζους

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Κατα τη wikipedia, μειωμένης αξιοπιστίας αλλά συχνέ βρίσκεις λήμματα εξαντλητικά και με μεράκι, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο μετράει 200-300 χιλιάδες πιστούς στην Αίγυπτο και 1,2 εκ, στην υπόλοιπη Αφρική.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Orthodox_Patriarchate_of_Alexandria_and_all_Africa

      Βρήκα όμως και άλλο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον λήμμα, για την άγνωστη σε εμάς Μελκιτική Ελληνική Καθολική Εκκλησία, μία ανατολικόρυθμη (στο πρότυπο των Ορθοδόξων) Καθολική Εκκλησία, με ελληνογενές και ανατολικής μεσογειακής (Ιορδανοί; Παλαιστίνιοι; Λιβανέζοι; Άραβες;) ποίμνιο, που αριθμεί 1,6 εκ. πιστούς σε όλον τον κόσμο!!!
      Η άγνωστη Ρωμιοσύνη…
      https://en.wikipedia.org/wiki/Melkite_Greek_Catholic_Church

     • Cynaegeirus

      Να τους φέρουμε ελλάδα ( θράκη ) αν επιθυμούν!

      πρόσφατα έμαθα οτι υπάρχουν ελληνοκαθολικοί πολωνοί

      θα είναι στην ίδια κατηγορία. ποιόν έχουν πάπα; αν δεν απατώμαι έχει καθολικό πατριάρχη στα ιεροσόλυμα

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Μιλάς για ανατολικόρρυθμους Έλληνες Καθολικούς της Πολωνίας ή για ανατολικόρρυθμους Πολωνούς Καθολικούς της Ελλάδας;

     • Cynaegeirus

      μιλάω για πολωνούς στην πολωνία που ανήκουν στην καθολική εκκλησία της ελλάδας

 • Ανδρέας

  Διάβασε κανείς ότι ο Κιλιντσαρογλου θα πάρει 18 νησια το 2019;
  Μεγαλόψυχος! Μας τη χάρισε φέτος.
  Θα έλεγα κάτι αλλά θα βγεί το μηνυμα ακατάλληλο.
  Καλές γιορτές σε όλους, διαχειριστές και σχολιαστές.

  • M.K.E

   Ψιλικατζης παντως..μονο 18;εδω ο σουλτανος τον ξεπερασε.Εβαλε προσδοκιες για ηπειρωτικη ελλαδα και νησια.Παντως,το ολο σκηνικο μου θυμιζει λιγο «βυθισατε το Χορα» σε τουρκικη εκδοση.
   Να ακους παντως τον σουλτανο να μιλα οτι προτιμα την διπλωματια και οτι αποφευγει τον πολεμο,ειναι αν μη τι αλλο διασκεδαστικο.

 • Δ.Ν.

  παντως το 1974 ισως μετριαζαμε ή γλιτωναμε τον Ατιλα ΙΙ αν χειριζομασταν «καταλληλως» τη μειονοτητα στη θρακη, αλλα…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν το κατάλαβα αυτό το «δεν σας αφορούν».
  Όπως δέν πείθομαι για «απο ενα εκατομμύριο και άρα ειναι υπεραρκετοί για πατριαρχείο.»
  Ἄν ένα εκατομμύριο υπερεπαρκεί,μήπως και 700.000 (Κύπρος),αρκούν για ίδρυση πατριαρχείου,και πολλώ δέ μάλλον 10.000.000; (Ἑλλάδα)

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Η Αντιόχεια έχει τους Άραβες ορθόδοξους (πλην Ισραήλ και Ιορδανίας). Πριν και τον Γ΄ ΠτΚ υπήρχαν σε Συρία-Λίβανο-Ιράκ-Ιράν γύρω στα 2 εκ. ορθόδοξοι (κι άλλοι τόσοι χριστιανοί άλλων δογμάτων, αν δεν συνυπολογιστούν οι μονοφυσίτες Αρμένιοι). Το Πατριαρχείο της πάντως δεν είναι πια Ελληνορθόδοξο, το ελέγχουν οι Άραβες, άρα οι Ρώσοι. Οι οποίοι το στηρίζουν μανιασμένα για λόγους πολιτικής επιρροής και αίγλης, ως κανάλι προώθησης της πολιτικής τους στην περιοχή.
  Εσύ στον αντίποδα θες να κόψουμε τα @@ μας. Για θρησκευτικούς λόγους, όμως κι εσύ, επειδή είσαι φανατικος άθεος. Δεν είσαι ορθολογιστής, αλλά ιδεολόγος της δικής σου ιδεολογίας.

  Η Αλεξάνδρεια έχει σε όλη την Αφρική τουλάχιστον 1 εκ. ποίμνιο (ίσως και 5 εκ.) και τεράστια ακτινοβολία σε υποσαχάρια Αφρική, ιεραποστολές κλπ. Αποτελεί σημείο αναφοράς για Έλληνες ομογενείς και λοιπούς ορθόδοξους σε Αίγυπτο, Ροδεσία, Νιγηρία, Κένυα και Ν. Αφρική, θεματοφύλακα της παγκόσμιου ακτινοβολίας Μονής του Σινά και τεράστιας σημασίας θρησκευτικών/αρχαιολογικών θησαυρών. Και φυσικά, μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τα Ιεροσόλυμα, τεράστιο asset για τη διατήρηση πολιτισμικής και πολιτικής της Δύσης στην περιοχή και αντίστοιχης διακώλυσης της ρωσικής επιρροής. Η διατήρηση των Πατριαρχείων και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα τους ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ, γιατί αλλιώς η Ρωσία θα βρει ακόμη ένα κανάλι για να κάνει πάρτι στην περιοχή.
  Γι’ αυτό άλλωστε όλα τα θρησκευτικά και εθνικιστικά κινήματα (σύμμαχοι της ΕΣΣΔ) των Αράβων εχθρεύονταν τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία, ενώ τα κοσμικά καθεστώτα τα ευνοούσαν.

  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στην δικαιοδοσία του τα Δωδεκάνησα, την Αυτόνομη Αρχιεπισκοπή της Κρήτης, την Αυστραλία και Ωκεανία (Αρχιεπισκοπή) και την Αμερική (η γνωστή Αρχιεπισκοπή). Η παγκόσμια ακτινοβολία του, αλλά και η δικαιοδοσία του υπερβαίνουν την Ελλάδα, μη σου πως και τον Ελληνισμό τον ίδιο. Ακόμα κι αν είχαμε το δικαίωμα να διατάξουμε μεταφορά, σε αυτήν θα είχαν λόγο ξεχωριστά οι Δωδεκανήσιοι, οι Κρητικοί και οι Ομογενείς της Αυστραλίας και της Αμερικής.
  Βρε αδερφούλη, δεν καταλαβαίνεις πόσο διαζύγιο με τον ορθολογισμό έχουν αυτές σου οι θέσεις; Πόσο ανεφάρμοστες είναι;
  Όπως ότι θα πείσεις την ευρεία πλειοψηφία των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες για να πάνε να μείνουν σε χωριά σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας;

  Αν θα έπρεπε να δώσουμε κίνητρα σε κάποιους για να φύγουν (και θα ήταν πιο εφικτό να πειστούν να πάνε από τη μικρή πόλη/κωμόπολη, όντα ήδη ημι-αστοί, στην μεγάλη πόλη), αυτοί θα έπρεπε να είναι οι τουρκογενείς, να αδειάσει η Θράκη από δαύτους.

  Όσο για το ότι σε 50 χρόνια η Εκκλησία θα είναι Ντίσνευλαντ, με κάνεις και γελάω. Κάτι τέτοια έλεγε και ο Φουκουγιάμα το 90 για το «τέλος της Ιστορίας» και γελάει το Σύμπαν με την έξαρση των εθνικιστικών ρευμάτων, τις αποσχίσεις κρατών και τους θρησκευτικούς πολέμους. Σήμερα οι θρησκείες είναι πιο δυνατές από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια. Θα παραμείνουν ισχυρες μέχρι να παγώσει ο Ήλιος.
  Βρε, μη γίνεσαι σαν τους Συριζαίους, αν η πραγματικότητα δεν ακολουθεί τις αντιλήψεις μας τόσο το χειρότερο για αυτήν! Σ’ αρέσει, δε σ’ αρέσει οι θρησκείες, ακόμα και ως παράγοντας πολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας θα είναι πρωταγωνιστές.

  • Cynaegeirus

   Με τέτοια ποστ σεντόνια διεξοδικές απαντήσεις θέλουν καφέ και 2ωρο….

   θα προσθέσω οτι η επιροοή της ελλάδας σε λεβάντε και αφρική είναι αστεία. τα πατριαρχεία -και στο λέω εκ προσωπικής εμπειρίας – υπάρχουν μόνο για να κονομάνε ορισμένοι μαζί με την πρεσβεία. δεν υπάρχει κανένα έργο – μόνο μάσα, όπως πάντα και με όλες τις θρησκείες.

   Με τα σωστά κίνητρα όλοι μετακομίζουν. Δώσε μου 50% φοροαπαλλαγή στον μισθό μου και πάω θράκη αύριο το πρωί.

   Σε 50 χρόνια – και πολλά λέω – η εκκλησία στην δύση θα είναι ντίσνευλαντ. το ίντερνετ κατέστρεψε τις θρησκείες. η μόνη χρήση της παγκοσμίως τώρα είναι η επιρροή για εμπόριο. αν ισραήλ και σ.αραβία ενωθούν για την κρούση των ιρανών στο λίβανο άλλο ένα προπύργιο μίσους θα εξαφανιστεί.

   περίμενα απο τους συριζαίους να καταργήσουν πολλά πράγματα αλλά δεν είχαν καν τα κότσια να προχωρήσουν τις κουβέντες, έται προχωράει η εκκλησία μπροστά, με ψήφους συνταξιούχων μελλοθανάτων… το πνεύμα αγάπης και αδερφοσύνης του χριστιανισμού υπάρχει μόνο στα βιβλία.

   δεν προσβάλω την θρησκεία σου – πραγματικά δεν με ενδιαφέρει τις πιστεύεις – αλλά τον οργανισμό που επωφελείται απο τους πιστούς της. άλλο το ένα, άλλο το άλλο

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Ο Αραβικός χειμώνας και η άνοδος του αραβικού εξτρεμισμού είναι τεράστιο πλήγμα! Όμως, στο Λίβανο υπάρχουν ακόμη Ρωμιοί σε αξιόλογους αριθμούς. Και φυσικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν αποφασίσουν ποτε οι Ισραηλινοί ότι την θέλουν.

    Το κανάλι υπάρχει αδελφέ. Δεν έχει αρκετό νερό. Δεν του βάζουμε, δεν του βάλαμε ποτέ μια μέτρια έστω ποσότητα και είναι και περίοδος ξηρασίας. Υπάρχει όμως και από μόνο του παρέχει υπηρεσίες κυρίως στις ΗΠΑ, που έχουν κάποια γεωπολιτική αντίληψη, παρά τα τεράστια λάθη τους.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Τυχαίο ότι η μετακίνησή του με μία ιστορική αραβική μητρόπολη συνεπεσε με τον εξαραβισμό του και το περασμά του υπό ρωσική επιρροή;

 • Alexandros

  Παιδιά θα ανεβάσετε άρθρο για τη Μσκεδονια;