Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016: Πρώτες εντυπώσεις και συμπεράσματα

113
2218
Βολές αρμάτων μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το ύψος του Παρατηρητηρίου «ΑΕΤΟΣ», στις 7 Οκτωβρίου 2016.

Με τη διεξαγωγή της Τελικής Φάσης στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), ολοκληρώθηκε σήμερα η Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016. Η κορυφαία ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διεξήχθη επί πενθημέρου (3 έως 7 Οκτωβρίου 2016) σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν-δοκιμάστηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια με την πραγματοποίηση πλήθους δραστηριοτήτων. Η φετινή άσκηση περιελάμβανε δύο Τελικές Φάσεις:

  • στη Ζώνη Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ στη νήσο Χίο στις 6 Οκτωβρίου, με την εκτέλεση ευρείας κλίμακας αποβατικής ενέργειας της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών
  • στη Ζώνη Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη στις 7 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή 810 Αξιωματικών και 2.768 Οπλιτών, 36 ιπτάμενων μέσων και 590 μέσων όλων των τύπων του Στρατού Ξηράς.

 


Τελική Φάση στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ»

To χρονικό πρόγραμμα διεξαγωγής της Τελικής Φάσης της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016 που διεξήχθη στο Πεδίο Βολής-Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» υπό τη διεύθυνση Τακτικού Στρατηγείου της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας με τη συμμετοχή Μονάδων και Υπομονάδων της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού είχε ως ακολούθως:

  • Έναρξη εκπομπής UAVs
  • Ρίψη Αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης
  • Μάχη Δυνάμεων Ασφαλείας-Αναφορά Κατάστασης-Επιβράδυνση, Εφέλκυση εχθρικών δυνάμεων σε προκαθορισμένο Χώρο Εμπλοκής
  • Εχθρικά πυρά ΠΒ επί της Τοποθεσίας Αμύνης
  • Ενέργεια Αεροπορίας για απόκτηση Τοπικής Αεροπορικής Υπεροχής και παροχή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης
  • Εκτέλεση πυρών από ΕΕ/Π AH-64 Apache
  • Εκτέλεση εκρήξεων για απεικόνιση εχθρικών πυρών ΠΒ
  • Εκτέλεση πυρών Αμύνης
  • Έκδοση Διαταγής Αντεπίθεσης από Δκτη ΤΣ/ΕΜΑ
  • Προκατάληψης γέφυρας στα μετόπισθεν του εχθρού με ταυτόχρονη ενέργεια τμήματος Ειδικών Δυνάμεων από Ε/Π UH-1H Huey με την μέθοδο RAPPEL
  • Συνθηματικό «ΚΕΡΑΥΝΟΣ»: Έναρξη αντεπίθεσης
  • Πυρά ΠΒ και όλμων για την υποστήριξη της αντεπίθεσης
  • Διέλευση ΓΕΞ-Βολές αρμάτων Leopard-2HEL από ύψος παρατηρητηρίου
  • Πυρά ΕΕ/Π AH-64 Apache προς καταστροφή εχθρικών δυνάμεων εισχώρησης και απαγόρευση ενισχύσεως αυτών
  • Kίνηση Γ/Φ άρματος LEGUAN και ανάπτυξη γέφυρας
  • Διακομιδή τραυματία με Φ/Φ M113
  • Αεροδιακομιδή τραυματία με Φ/Φ Ε/Π
  • Ολοκλήρωση αντεπίθεσης – αναφορά κατάληψης ΑΝΣΚ
  • Έναρξη κίνησης ΕΜΑ(-) της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ από τους ΧΕ προς τους καταληφθέντες ΑΝΣΚ
  • Αεροκίνηση με Ε/Π UH-1H Huey
  • Επεισόδιο πολεμικού ανταποκριτή
  • Διέλευση Α/Φ ΠΑ και Ε/Π ΑΣ
  • Προσγείωση UAVs
Ρίψη Αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης.
Ρίψη Αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης.
Εμπλοκή και αερομαχία φίλιων αεροσκαφών Mirage 2000 με εχθρικά Α/Φ F-16.
Εμπλοκή και αερομαχία φίλιων αεροσκαφών Mirage 2000 με εχθρικά Α/Φ F-16.
f
Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν η 330 Μοίρα με Α/Φ F-16 Block 30, η 337 Μοίρα με Α/Φ F-16 Block 52+, η 347 Μοίρα με Α/Φ F-16 Block 50, η 348 ΜΤΑ με Α/Φ RF-4E, η 331 Μοίρα με Α/Φ Mirage 2000-5, η 338 Μοίρα με Α/Φ F-4E AUP και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με Α/Φ EMB-145H Erieye.
Προσβολή εχθρικών στόχων από αεροσκάφη F-16 και F-4. H 347 Μοίρα συμμετείχε με 4 Α/Φ εξοπλισμένα με 6 βόμβες Mk82 των 500 λιβρών εκάστο.
Προσβολή εχθρικών στόχων από αεροσκάφη F-16 και F-4E. H 347 Μοίρα συμμετείχε με 4 Α/Φ F-16 εξοπλισμένα με 6 βόμβες Mk82 των 500 λιβρών εκάστο ενώ η 338 Μοίρα με 4 F-4E εξοπλισμένα με 4 βόμβες Mk83 των 1000 λιβρών εκάστο.
Εκτίμηση ζημιών προσβληθέντων στόχων από ζεύγος αεροσκαφών RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης.
Εκτίμηση ζημιών προσβληθέντων στόχων από ζεύγος αεροσκαφών RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης.
Εκτέλεση πυρών από επιθετικό ελικόπτερo AH-64A Apache του 1ου ΤΕΕΠ.
Εκτέλεση πυρών από επιθετικό ελικόπτερo AH-64A Apache του 1ου ΤΕΕΠ.
Στοιχείο ελεύθερου σκοπευτή.
Στοιχείο ελεύθερου σκοπευτή.
Βολές πολυβόλων Minimi.
Βολές πολυβόλων Minimi.
Εκτέλεση πυρών Αμύνης με ΠΑΟ των 106χιλ.
Εκτέλεση πυρών Αμύνης με ΠΑΟ των 106χιλ.
Βολές αρμάτων μάχης Leopard-1A5.
Βολές αρμάτων μάχης Leopard-1A5.
ωψ
Όχημα Hummer με πολυβομβιδοβόλο GMG.
Kίνηση Γ/Φ άρματος LEGUAN και ανάπτυξη γέφυρας.
Kίνηση Γ/Φ άρματος LEGUAN και ανάπτυξη γέφυρας.
Προκατάληψη γέφυρας στα μετόπισθεν.
Προκατάληψη γέφυρας στα μετόπισθεν.
Αεροκίνηση με UH-1H Huey.
Αεροκίνηση με UH-1H Huey.
Ασκούμενα τμήματα μετά το πέρας της Τελικής Φάσης της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016 στην Αλεξανδρούπολη στις 7 Οκτωβρίου 2016.
Παράταξη ασκουμένων τμημάτων μετά το πέρας της Τελικής Φάσης της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016 στην Αλεξανδρούπολη στις 7 Οκτωβρίου 2016.
με την συμμετοχή 810 Αξιωματικών και 2.768 Οπλιτών
Στην Τελική Φάση της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016 συμμετείχαν 3.578 Αξιωματικοί και Οπλίτες.


Τελική Φάση στη Μάναγρο Χίου

  • Στο 1:14 η δήλωση του Αρχηγού ΓΕΝ για την παρουσία της κορβέτας HEYBELIADA (F511) και του πλοίου συλλογής πληροφοριών ÇANDARLI (A588) του Τουρκικού Ναυτικού ανοιχτά της Χίου. Η Αμφίβια Δύναμη Επιχειρήσεων υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον 6 φρεγάτες, 2 ΤΠΚ, 1 υποβρύχιο, 3 αρματαγωγά και αριθμό Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Στο 5:24 η άφιξη του πρώτου κύματος επί της ακτής αποβάσεως
  • Στο 9:11 η αεροκίνητη ενέργεια με ζεύγος Ε/Π Chinook
  • Στο 10:20 η αντιμετώπιση προβλήματος με καταπέλτη ενός ΑΒΑΚ
  • Στο 11:32 η εντυπωσιακή προσγείωση 6 Ε/Π UH-1H σε ιδιαίτερα στενή ΖΠ
φδ
Υποβρύχιο Τύπου 214 και το ΣΑΠ ΩΚΥΑΛΟΣ της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στην Τελική Φάση της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016 ΒΔ της Χίου, στις 6 Οκτωβρίου 2016.

Πρώτες εντυπώσεις

Σε γενικές γραμμές καταγράφηκαν ικανοποιητικά ποσοστά επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων κατά το φετινό ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ ωστόσο είναι πλέον πασιφανές ότι η κωλυσιεργία στην υποστήριξη-εκσυγχρονισμό-ανανέωση του υφιστάμενου υλικού λόγω των απαράδεκτων χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ επηρεάζει πλέον άμεσα την διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση των μονοκινητήριων ελικοπτέρων UH-1H Huey αντί των NH90 στις αεροκίνητες ενέργειες και των δύο Τελικών Φάσεων, όπου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η αδυναμία αερομεταφοράς μιας πλήρως εξοπλισμένης ομάδας ανά Ε/Π. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τεράστιο βήμα προς τα πίσω που τείνει να παγιωθεί.

Ενέργεια τμήματος Ειδικών Δυνάμεων από ελικόπτερο UH-1H Huey με τη μέθοδο RAPPEL ταυτόχρονα με ενέργεια προκατάληψης γέφυρας στα μετόπισθεν του εχθρού στις 7 Οκτωβρίου 2016.
Καταρρίχηση τμήματος Ειδικών Δυνάμεων (4 ατόμων) από ελικόπτερο UH-1H Huey με την παρωχημένο μέθοδο RAPPEL ταυτόχρονα με ενέργεια προκατάληψης γέφυρας στα μετόπισθεν του εχθρού, στις 7 Οκτωβρίου 2016.

Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί επίσης η παρατεταμένη απουσία των Πλοίων Ταχείας Μεταφοράς τύπου Zubr από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι κοινό μυστικό ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, η προβληματική διαθεσιμότητά τους αποτελεί πλήγμα για την ικανότητα ταχείας αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων και θα πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις για την τμηματική έστω επανεργοποίησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η μη υπογραφή Σύμβασης Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) οφείλεται στις εξωφρενικές οικονομικές απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.

Ένα τρίτο σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι η απαράδεκτη ενέργεια του ΥΠΕΘΑ να μην προσκληθεί η Βουλή των Ελλήνων δια της αρμόδιας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην Τελική Φάση της 6ης Οκτωβρίου. Με το τρόπο αυτό χάθηκε η ευκαιρία της από κοινού επίσκεψης στα Φυλάκια Παναγιάς Οινουσσών και Φαρμακονησίου και η επίδειξη έστω ψήγματος διακομματικής συνεννόησης απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Αντίστοιχα απαράδεκτη ήταν η εν γένει επικοινωνιακή διαχείριση της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016 από την Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ, χωρίς αυτό να απαλλάσσει τα Γενικά Επιτελεία από τις ευθύνες τους. Έτσι από τις πρώτες ώρες της Άσκησης διέρρευσε σε ιστότοπο η αντιμετώπιση σημαντικού προβλήματος σε κρίσιμο επιχειρησιακό τομέα, χωρίς να διαψευστεί, ενώ η φωτογραφική κάλυψη των δραστηριοτήτων χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ερασιτεχνική για κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις ασφαλείας. Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι δραστηριότητες επιπέδου ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και την αποστολή των κατάλληλων μηνυμάτων κυρίως στο εξωτερικό. 

Τέλος, ερωτηματικό επικρατεί γύρω από τις σημερινές δηλώσεις του Π. Καμμένου περί «διαμόρφωσης του νέου αμυντικού δόγματος τη χώρας» και «νέας ανακατανομής δυνάμεων στον Έβρο, με ένα νέο σχεδιασμό, που θα ενισχύσει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή».