Αξιοποίηση αυτοκινητοδρόμων για την προσγείωση/απογείωση αεροσκαφών

43
F/A-18C της Φινλανδικής Αεροπορίας ενώ απογειώνεται από αυτοκινητόδρομο, κατά τη διάρκεια της Άσκησης Baana 2015.

Στην παρούσα ανάρτηση, θα αναφερθούμε γενικά στη χρήση ενός αυτοκινητόδρομου ως εναλλακτικό αεροδρόμιο και θα εξετάσουμε την ενδεχόμενη χρησιμότητα αντίστοιχων υλοποιήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Χρήση Αυτοκινητόδρομων για Προσγείωση/Απογείωση Στρατιωτικών Αεροσκαφών

Η χρήση τμήματος μιας οδικής αρτηρίας ως εναλλακτικό στρατιωτικό αεροδρόμιο ή διάδρομο ανάγκης, αποτέλεσε, κατά την διάρκεια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, συχνή πρακτική για αρκετές χώρες (π.χ. Ελβετία, Σουηδία, Φιλανδία, Πολωνία κλπ). Αν και σε μειωμένο βαθμό, κάποιες από αυτές εξακολουθούν και έχουν ενταγμένη τη χρήση τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Ινδίας, στις οποίες η σχετική πρακτική άρχισε να υλοποιείται πρόσφατα.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες. Είτε οι διάδρομοι λειτουργούν ως αεροπορικές βάσεις διασποράς είτε ως εναλλακτικά σημεία προσγείωσης/απογείωσης σε περίπτωση ανάγκης.

Στην πρώτη κατηγορία η υλοποίηση είναι πιο οργανωμένη. Υπάρχουν διαθέσιμα κινητά συστήματα ραδιοναυτιλίας, υποδομές και χώροι υποστήριξης επιχειρήσεων αεροσκαφών με εξοπλισμό ανεφοδιασμού καυσίμων και πυρομαχικών, ύπαρξη κινητών συνεργείων, υποδομή φωτισμού και παροχής ρεύματος, καλή σήμανση, πρόβλεψη για την ασφάλεια του χώρου ενώ σε κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις, ο διάδρομος συνδέεται μέσω τροχόδρομου με καταφύγια αεροσκαφών.

Στη δεύτερη κατηγορία, απουσιάζει η σχετική υποδομή υποστήριξης και ο διάδρομος ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται περιστασιακά για την προσγείωση/απογείωση αεροσκαφών σε καταστάσεις ανάγκης ή για συγκεκριμένη αποστολή (π.χ. μεταφορά εφοδίων – προσωπικού).

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις προκειμένου ένας αυτοκινητόδρομος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διάδρομος. Συγκεκριμένα, ο γύρω χώρος και οι συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες θα πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή προσέγγιση αεροσκαφών (απουσία φυσικών/τεχνικών εμποδίων, επικρατούντες άνεμοι, ομίχλη κλπ), το μήκος του διαδρόμου θα πρέπει να επαρκές (>1500 μέτρα) και το οδόστρωμα θα πρέπει να έχει την απαραίτητη αντοχή για την προσγείωση αεροσκαφών καθώς και αυξημένη δυνατότητα απορροής υδάτων. Τέλος, θα πρέπει το διαχωριστικό διάζωμα να αποτελείται από αφαιρούμενα στηθαία ασφαλείας και να υπάρχει τουλάχιστον σήμανση κεντρικής γραμμής ευθυγράμμισης και μια περιοχή στάθμευσης / αναστροφής αεροσκαφών.

Αυτοκινητόδρομοι – Διάδρομοι στην Ελλάδα/Κύπρο

Το οδικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας της Κύπρου διαθέτει τρία τμήματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε εναλλακτικούς διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης στρατιωτικών αεροσκαφών.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει σχετική υποδομή, τουλάχιστον με βάση τη δημόσια πληροφόρηση, όμως ο ικανοποιητικός αριθμός των αεροπορικών βάσεων διασποράς της ΠΑ και κυρίως το πλήθος των πολιτικών αεροδρομίων της χώρας, περιορίζουν την ανάγκη για χρήση τέτοιου είδους διαδρόμων διασποράς ή ανάγκης.

Επιχειρησιακή χρησιμότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά καθώς τα περισσότερα από τα πολιτικά αεροδρόμιά τους βρίσκονται στα ανατολικά, με κάποια από αυτά ακόμα και εντός ακτίνας βολής πυροβολικού από τις τουρκικές ακτές. Όμως, η τοπογραφία των νησιών και το διαμορφωμένο οδικό δίκτυο δίνει ελάχιστες σχετικές επιλογές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον κριθεί επιχειρησιακά απαραίτητη η ύπαρξη διαδρόμου ανάγκης, μπορούν να προκύψουν πιο αποδοτικές και οικονομικές λύσεις με την ενεργοποίηση / μερική αναβάθμιση ανενεργών σήμερα αεροδρομίων (π.χ. αεροδρόμιο Πολιχνίτου στη Μυτιλήνη).

Ίσως είναι σκόπιμο η ΠΑ να εξετάσει την οικονομοτεχνική δυνατότητα μετατροπής τμήματος των οδών ταχείας κυκλοφορίας που διέρχονται σε κοντινή απόσταση από κάποιες από τις αεροπορικές της βάσεις (π.χ. ο Α1 στο τμήμα του πλησίον της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας). Επισημαίνεται όμως ότι συνήθως, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόβλεψη στη φάση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, η εκ των υστέρων μετατροπή είναι είτε ασύμφορη είτε τεχνικά ανέφικτη (π.χ. λόγω ύπαρξης ανισόπεδων διαβάσεων).

 

 • NK

  Παίδες , μπορεί να είναι από ανοιχτές πηγές , αλλά μην κάνετε την δουλειά τους εύκολη .

  Γνώμη μου .

  • Spock

   Από τότε που άρχισε η κατασκευή του δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού (Αυτοκινητόδρομος Α1) τη δεκαετία του 80 ήταν γνωστό ότι κάποια τμήματα ήταν διαμορφωμένα για προσγείωση/απογείωση αεροσκαφών.

  • GES

   Κατανοητή η ανησυχία σου ΝΚ. Η συγκεκριμένη όμως πληροφορία είναι διαθέσιμη στο google earth, όπου μάλιστα στο σχετικό τμήμα των αυτοκινητοδρόμων έχει τοποθετηθεί και το χαρακτηριστικό εικονίδιο του αεροδρομίου με ονομασία π.χ. “Kornos Highway Strip”, σε διάφορες ιστοσελίδες, σε βίντεο στο youtube και φυσικά στον απλά παρατηρητικό καθημερινό χρήστη των αυτοκινητοδρόμων.

   • Spock

    Κατά τη διάρκεια κατασκευής του δρόμου θυμάμαι ότι ο κόσμος συζητούσε τη δυνατότητα προσγείωσης αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν ήταν ποτέ μυστικό αν σκεφτείς ότι και παιδιά στο σχολείο το γνώριζαν! Ήταν και ένας τρόπος ανύψωσης του ηθικού ίσως.

  • manolis

   Οι «ανοιχτες πηγες » μπορει να ειναι και …τουρκικες.

  • A Endynamosis

   Συμφωνω με τον ΝΚ. Δε χρειαζεται να τα δινουμε ολα «στο πιατο». Ισως ως παραδειγμα θα μπορουσαν να αξιοποιηθουν δεδομενα απο χωρες εκτος Ελλαδος.
   Αντιστοιχες υποδομες υπαρχουν και στην Ελλαδα αλλα δε χρειαζεται να αναφερθω σε πιο πολλα.

  • SPY_GR

   Ναί στην πληροφόρηση για να ενημερώνονται αυτοί που ενδιαφέρονται για αμυντικά ζητήματα αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμμένη ανάρτηση θα μπορούσε να ήταν πιο «μαζέμενη»…
   Ενδιαφέρον θέμα πάντως, έχω την εντύπωση ότι σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές στην Ελλάδα υφίσταται παρόμοιος σχεδιασμός!

 • Lefteris

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
  Όσον αφορά στη διεθνή πρακτική, ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Σουηδία η οποία εδράζει το αεροπορικό της δόγμα στη χρήση πάμπολλων τμημάτων του οδικού δικτύου ως βάσεις διασποράς και εναλλακτικών σημείων προσγείωσης/απογείωσης.
  Είναι μάλιστα τέτοιος ο βαθμός (πρόβλεψης) χρήσης τους που αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της σχεδίασης όλων των γενεών μαχητικών της Saab (βάρος, πλάτος πτερύγων,κ.ά.).
  Σχετικά με την ευφυή τακτική των Κυπρίων να κατασκευάζουν τμήματα του οδικού δικτύου με διττή χρήση, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λάρνακας (που διέρχεται από πεδινή έκταση και κοντά στη γραμμή των κατεχόμενων) είναι σχεδιασμένος ως *****ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ***** και διάφορες άλλες «προβλέψεις».

 • Fanis Boskos

  Στην Ελλάδα, υπάρχει τουλάχιστον ένας δρόμος δίπλα από στρατιωτικό αεροδρόμιο που έχει γίνει σύμφωνα με νατοικές προδιαγραφές κατά τα λεγόμενα των ντόπιων και των εκεί υπηρετούντων.

 • S. P.

  Καλησπέρα!!
  Από τα άρθρα τα οποία δεν τα χαρακτηρίζεις «συμβατικά». Μπράβο για άλλη μία φορά στους εμπλεκόμενους του Think Tank E-amyna!! Επί των συγκεκριμένων σημείων ενδιαφέροντος, θα πρέπει να θεωρούμε τουλάχιστον αφελές το σκεπτικό ότι οι επιτελείς της ΠΑ δεν έχουν σχεδιασμό εναλλακτικών λύσεων απο-προσγείωσης σε περίπτωση επιχειρήσεων! Η αλήθεια είναι (και θα συμφωνήσω με τους έτερους σχολιαστές) πως η πληροφορία αυτή είναι κομμάτι «ευαίσθητη» και η αναπαραγωγή – δημοσιοποίηση θα έπρεπε να είναι περιορισμένη, έστω κι αν προέρχεται από «ανοικτές πηγές».
  Καλό βράδυ σε όλους!!

 • .+-

  Ωραια φαινεται και ακουγεται. Αλλα μαλλον ειναι «τραβηγμενο».
  Ξερεις γιατι;
  βλεπεις που ειναι το διαζωμα ασφαλειας στον δρομο;
  στην μεση ακριβως!
  Δηλαδη εκει που περιπου θα «ακουμπαει» ο μπροστινος τροχος των αεροσκαφων.
  Τωρα νομιζεις οτι οι πιλοτοι θα βλεπουν που «πατανε»; τι λες;

  ..ακομη και εαν τα ξηλωσουν, χρειαζεται «μπαζωμα», με ασφαλτο και τσιμεντο για να κλεισουν οι πιθανες τρυπες στο εδαφος.
  ..μαλλον ειναι τραβηγμενο.

  • manolis
  • mich

   Αν πρόσεξες, στο άρθρο μιλάει για «αφαιρούμενα στηθαία ασφαλείας». Υποθέτω ότι το οδόστρωμα από κάτω είναι ενιαίο σε όλο το πλάτος και τα στηθαία είναι κινητά, ώστε να μπορούν τα απομακρυνθούν (σχετικά) γρήγορα.

   • .+-

    ΟΚ! αλλα εχεις ενα αλλο προβλημα που σχετιζεται με την οδικη ασφαλεια. Εαν τα στηθαία δεν εχουν «αγκιστρωθει» σωστα, πραγμα που σημαινει «καρφωμα»

    στο εδαφος, χανουν την αξια τους. Τελος παντων, το προβλημα, κυριως το εντοπισα σε σχεση, με το πλατος του δρομου και της επαρκειας του να υποδεχτει αεροσκαφη. Ο manolis μου εδειξε μια πολυ ενδιαφερουσα φωτο οπου οι προδιαγραφες του αυτοκινητοδρομου ειναι συμβατες με τις αποπρογειωσεις αεροσκαφων. Αρα, εαν υπαρχουν τετοιες τοποθεσιες, δεν αμφισβητω την μελλοντικη τους χρησιμοτητα για παραπλησια χρηση.

  • Aias

   Χρήση αυτοκινητοδρόμων είναι μια λύση ανάγκης πολυδιάστατη.
   Στην ανάγκη πολλά θα γίνουν.
   Αγαπητοί φίλοι πολλές φορές γινόμαστε υπερβολικοί.
   Το άρθρο προσφέρει και δεν εκθέτει.
   Για την Κύπρο πάντως η λύση είναι η χρήση αεροδρομίων Ισραήλ.*****¤¤¤¤¤****

   • manolis

    Αν εννοεις οτι θα πανε ελληνικα ή κυπριακα μαχητικα ή ελικοπτερα στο Ισραηλ κλπ. , θα ανεφοδιαστουν σε καυσιμα και θα επιστρεψουν, αυτο ειναι ανεφικτο διοτι αυτοματα βαζει και τους ισραηλινους σε πολεμο. Αν εννοεις οτι θα καταφυγουν σε αεροδρομια ξενων χωρων απλα για να γλιτωσουν την καταστροφη, ειναι επισης ανεφικτο, διοτι αφενος τα χανουμε εν καιρο πολεμου, αφ’ετερου δεν ειμαστε Ιρακινοι , ουτε πολεμαμε με τους αμερικανους.
    Παντως σε καθε περιπτωση και ασχετως υποδομων, δεν μπορουμε να υπολογιζουμε σοβαρα σε χρηση αεροδρομιων αναγκης σε υπαρχοντες δρομους , εαν δεν γινονται καποιες σχετικες ασκησεις. Αλλιως μιλαμε απλα για αναγκαστικες προσγειωσεις…

    • mich

     Ειδικά για την Κύπρο, μου φαίνεται ότι τα highway strips θα χρησιμοποιηθούν (αν προλάβουν) μόνο σε μια λογική «προσγειώνομαι και τρέχω να σωθώ»…

     • manolis

      Υπαρχουν και ελικοπτερα.

     • mich

      Ασφαλώς, αναφερόμουν στις σταθερές πτέρυγες..

    • Aias

     Μανώλη, όταν μιλάμε για μαχητικά στην Κύπρο ,κυριολεκτικά εννοούμε μαχητικά της αεροπορίας της Ελληνικής δημοκρατίας που θα συνδράμουν στην κυπριακή.
     Μην ξεχνάμε την πολυτέλεια του έθνους να διαθέτει ,καλώς ή κακώς, δύο κρατικές οντότητες.
     Η εμπλοκή ενός κράτους μετά από αίτημα αυτόματα
     περιπλέκει την κατάσταση και αφήνει ανοικτές πολλές επιλογές.
     Είναι μεγάλη κουβέντα.
     Ισχύει ότι λες, στην πραγματικότητα είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό για την συγκεκριμένη υπόθεση.
     Έτσι μπορώ να πω πως κατά την γνώμη μου ,αποστολή μαχητικών στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε ξεκαθαρίσει τα μέτωπα σε Έβρο Αιγαίο, οπότε η εμπλοκή Ισραήλ απλά θα τους φέρει επαγωγικά στο στρατόπεδο των νικητών.
     Ή σε περίπτωση που αναγκαστούμε να χτυπήσουμε εκεί για κάτι πολύ ζωτικό.
     Έναν κρίσιμο στόχο ενέργεια ,που εξ ορισμού μας αναγκάζει να ρισκάρουμε μαχητικά για την αποστολή, οπότε για μια τέτοια αυτοκτονική θυσία η καταφυγή στο Ισραήλ μετά το πέρας της πάλι είναι η πιο δόκιμη επιλογή.

     • manolis

      Υπαρχουν και τα κυπριακα ελικοπτερα.
      Δεν υπαρχει περιπτωση το Ισραηλ να εμπλακει φανερα, ενεργα ή παθητικα σε πιθανη ελληνοτουρκικη συγκρουση, τουλαχιστον με τα σημερινα δεδομενα. Μεταξυ αλλων, δεν εχουν να κερδισουν κατι στο υποτιθεμενο «στρατόπεδο των νικητών», μπορει και να χανουν, ξεχνας οτι σχεδιαζεται αγωγος για το ισραηλινο ΦΑ μεσω Τουρκιας?
      Δεν ειμαστε στην εποχη του ’74 που υπηρχε κανονικο σχεδιο να χτυπησουν 2 μοιρες ελληνικα F-84 τους εισβολεις και λογω ελλειψης καυσιμου να προσγειωθουν στις απεναντι ακτες, χωρις πιθανοτητα επιστροφης. Τα σημερινα ελληνικα μαχητικα θεωρητικα εχουν την απαραιτητη εμβελεια να χτυπησουν και να επιστρεψουν στις βασεις μας.

   • .+-

    «Το άρθρο προσφέρει και δεν εκθέτει.»
    Συμφωνω στην πολυ καλη ιδεα του αρθρου σαν ακαδημαϊκη εργασια.
    Αλλα απο εκει και περα ισως εχεις δικηο μονο σε ορισμενα. Η σουηδια, για παραδειγμα, χρησιμοποιει απο την εποχη του ψυχρου πολεμου δρομους, ακομη και μεσα στα δαση. Αλλα το θεμα ειναι οτι εκει εχουν οργανωθει και μαλιστα εκαναν και ταχτικα εκπαιδευση για ταχυ ανεφοδιασμο των μαχητικων αεροσκαφων. Εδω, τοσο στην κυπρο, οσο και στην Ελλαδα, το βλεπω «χλωμο».
    Δε θυμαμαι μια φορα που να εγινε κατι αναλογο στα πλαισια μια εθνικης, ή αλλης ασκησης καπου, σε καποιο σημειο με καταλληλο οδοστρωμα.

    • Aias

     Μα για αυτό αγαπητέ φίλε και εγώ συμφωνώ με την σειρά μου μαζί σου.
     Η ακαδημαϊκή σκέψη σε πρώτο χρόνο και τα ερεθίσματα θα ξεκολλήσουν την κατάσταση ή θα την επεκτείνουν ή θα καταλήξουν ακόμα και αλλού.
     Ο εφησυχασμός ,τα καλούπια ,τα προβλέψιμα από ένα σημείο ειδικά πλέον για εμάς δεν αποδίδουν.
     Πιστεύω πως πρέπει να αρχίσουμε να κουνάμε τα γρανάζια της μηχανής παντού, πόσο μάλλον στην άμυνα που ξαναλέω παίζουμε την ζωή μας.
     Δεν μιλάμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και Αφγανιστάν, μιλάμε για πόλεμο στο σαλόνι μας να μην πάει ο εχθρός στο δωμάτιο των παιδιών.

  • Spock
  • WB

   μαλλον τιποτα δεν χρειαζεται αν κρινουμε απο την φωτο που κατεβαινει το C
   https://theaviationist.com/tag/highway-strip/

 • Tamam

  Ενας δρομος σχεδιασμένος για αποπροσγειώσεις, απο την στιγμή που ειναι φανερος ο προορισμος για τον οποιο σχεδιάστηκε, ποσα λεπτά ζωής του δίνεται απο την στιγμη εναρξης των εχθροπραξιών?

  Θελω να πω… εχουν αξια τέτοιου ειδους έργα, τα οποια πολυ δυσκολα κρύβεις, απο την στιγμη που θα ειναι στοχοι προτεραιοτητας?

  Για μενα ενας τετοιος δρομος, δεν θα πρεπει να μαρτυρά αμεσα την πιθανη χρήση του.

  • manolis

   Εαν oι εισβολεις δεν ξερουν που ακριβως να χτυπησουν, θεωρητικα πρεπει να ξηλωσουν ολες τις εθνικες οδους σχεδον σε ολο τους το μηκος και οχι μονο τους σημαντικους κομβους (και γεφυρες) οπως τωρα. Στην πραξη, εκτος του οτι αυτο δεν θα ειναι ευκολο, θα εχουν πολυ σημαντικοτερους στοχους τις πρωτες μερες απο τα -πιθανα- highway strips. Πρωτοι στοχοι θα ειναι ρανταρ EW και πολεμικα αεροδρομια. Ειναι απλουστευτικο, αλλα τα μαχητικα αναχαιτισης που θα σηκωθουν , πρεπει και να προσγειωθουν οταν τελειωσουν τα καυσιμα και αν οταν επιστρεφουν η βαση τους εχει χτυπηθει, ειναι πιθανο να μην βρισκονται κοντα σε αλλο ανεπαφο αεροδρομιο.

   • WB

    το κυριοτερο ειναι οτι μπορει να κατεβει ενα c-130 και να αφησει ενισχύσεις και υλικο σε περιπτωση που τα αεροδρομια ειναι κατεστραμενα η σε περιπτωση που απαιτιται μυστικότητα λογο της φυσης μιας αποστολης ! θα μπορουσαμε να πουμε κατι αντίστοιχο με την επιχειρηση που εγινε το 74 με τους καταδρομεις
    τωρα για τις ανησυχίες μερικων φιλων θα συμφωνουσα με τον αρθρογραφο οτι δεν ειναι και τιποτα φοβερο μυστικο (το αντιθετο ) ουτε και απορρητο ισα ισα οπως ειπε και καποιος φιλος πιο κατω σε αυτες τις περιοχες ειναι ένας τρόπος ανύψωσης του ηθικού.οτι καποιος εχει κανει καποια σχεδια ,μια μεριμνα και οτι δεν ειμαστε για τα πανηγυρια
    ας δωσουμε προσοχη στο πραγματικα απορρητα και μην τα βγαζουμε στην φορα στην βουλη μπροστα στις καμερες οπως εκανε πριν απο λιγο καιρο ο καμμενος και δεν πειραζει για τους δρομους

  • mich

   Στόχοι προτεραιότητας θα είναι οι κύριες βάσεις και αεροδρόμια (Πάφος, Λάρνακα) και όχι οι εναλλακτικοί διάδρομοι / τμήματα αυτοκινητοδρόμων. Αυτά, τουλάχιστον στην Κύπρο, προφανώς θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις ανάγκης, φαντάζομαι ούτε καν με την έννοια του αεροδρομίου διασποράς, αφού δεν υπάρχει καμία άλλη υποδομή πλην του διαδρόμου.
   Τώρα,ότι είναι ευπρόσβλητα τα σημεία αυτά, ούτε λόγος. Και δεν χρειάζεται καν αεροπορία, μερικές βολές πυροβολικού φτάνουν. Στην Κύπρο το πρόβλημα έλλειψης βάθους είναι πανταχού παρόν! Εν τέλει όμως, καλύτερα να έχεις τις εναλλακτικές παρά να μην τις έχεις, έτσι δεν είναι;

 • GES

  Επειδή βλέπουμε ότι απασχολεί αρκετούς αναγνώστες, είναι σκόπιμες μερικές επεξηγήσεις σχετικά με την εμπιστευτικότητα ή μη των πληροφοριών που περιέχονται στην παραπάνω ανάρτηση.

  Σχετικά με την Κύπρο:
  1. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης υποδομής δεν είναι μόνο ορατή από δημόσια προσβάσιμες δορυφορικές φωτογραφίες (google earth, bing maps) αλλά επιπρόσθετα στο google earth είναι χαρακτηρισμένη, με τοποθετημένο το σχετικό εικονίδιο του αεροδρομίου, ως εναλλακτικός διάδρομος (Highway Strip).
  2. Η τοποθεσία και το μήκος των τριών τμημάτων αναφέρονται στην wikipedia (λήμμα Highway strip)
  3. Μια απλή αναζήτηση στο google θα εμφανίσει αρκετές αναφορές στην εν λόγω υποδομή της Κύπρου
  4. Στο youtube έχει αναρτηθεί βίντεο με έναν από τους διαδρόμους
  5. Δεν υπάρχει κανένας επίσημος περιορισμός πρόσβασης (προφανώς) στα σχετικά τμήματα και τις περιοχές στάθμευσης ούτε κάποια απαγόρευση φωτογράφισής τους.
  6. Πουθενά στην ανάρτηση δεν αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με την ταξινόμηση του οδοστρώματος.
  7. Δεν δίνεται καμία πληροφορία (παρά μόνο η εκτίμηση του γράφοντος) σχετικά με την ύπαρξη ή μη εξοπλισμού υποστήριξης και την τακτική χρήση.

  Σχετικά με την Ελλάδα:
  Δεν αναφέρεται καμία πληροφορία για την ύπαρξη σχετικής υποδομής, παρά γίνεται μια σύντομη αναφορά στην ενδεχόμενη επιχειρησιακή τους χρησιμότητα.

  Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η διαπίστωση της αυξημένης ευαισθησίας των αναγνωστών του eA και η αντίθεσή τους στην δημοσιοποίηση εμπιστευτικών / απόρρητων πληροφοριών. Δυστυχώς, υπάρχουν κατά καιρούς περιπτώσεις που εμπιστευτικές πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η παρούσα ανάρτηση, όπως και όλες ανεξαιρέτως του eA, δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 • Polemikes Tainies

  Το άρθρο είναι εξαιρετικό. Τρέφω την μεγαλύτερη εκτίμηση για την συντακτική ομάδα του e-Amyna που αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο για να προσφέρουν αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση (πολλοί φαντάζομαι το κάνουν παράλληλα με την day job τους) αλλά τέτοια άρθρα ΔΕΝ πρέπει να ανεβαίνουν.

  Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι είναι «ανοικτές πηγές» και τι όχι. Σημασία έχει επίσης το μέσο. Όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Έκο, από τους μεγαλύτερους μελετητές των μέσων και της σημειολογίας, δεν διαψεύδουμε μια είδηση σε μέσο μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτό στο οποίο έγινε η αρχική δημοσίευση. Ομοίως και εδώ. Αν από τις προηγούμενες ανοικτές πηγές η πληροφορία ήταν γνωστή σε δέκα άτομα, τώρα είναι γνωστή σε εκατό.

  Ανοιχτή πηγή θεωρείται πχ μια πανεπιστημιακή εργασία για τον υδροβιότοπο του Έβρου. Γνώση έχουν γι αυτήν όμως δυο καθηγητές, και πέντε απελπισμένοι φοιτητές. Αυτή όμως η εργασία μπορεί να περιέχει πληροφορίες για το κλίμα, τις οδούς, στατιστικούς πίνακες, τον υδροφόρο ορίζοντα, την γεωμορφολογία του εδάφους της περιοχής που σε μένα να είναι αδιάφορη, αλλά αν γίνει ευρέως γνωστή θα εξυπηρετήσει έναν Τούρκο αξιωματικό για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει μόλις περάσει τα σύνορα.

  Διατελώ βαθύτατα Ρωμαίος και κλείνω με ένα cliché, salus populi suprema lex esto.

  • GES

   Καταρχήν ευχαριστούμε για το σχόλιο. Όμως, χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα με εσάς, η αντιστοιχία είναι να θεωρήσουμε ότι δεν πρέπει να ανέβει ένα άρθρο που να γράφει ότι στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχει ποτάμι, μαζί με σχόλιο ότι το ποτάμι φουσκώνει τον χειμώνα και δυσκολεύει την διέλευση του. Για άλλη μια φορά σημειώνουμε ότι δεν αναφέρουμε καμία πληροφορία (π.χ. ταξινόμηση οδοστρώματος) που δεν είναι διαθέσιμη σε χιλιάδες οδηγούς κάθε ημέρα.

 • tkostas

  Χωρίς να έχω αποδείξεις αλλά ενδείξεις στην αρχή του Α1 φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση. Αλλα η γεωγραφία νομίζω ότι δεν βοηθάει τις επιχειρήσεις.

  Πάντως στο γενικότερο πλαίσιο συζήτησης νομίζω ότι υπάρχουν σχέδια και έχουν εξετασθεί εν καιρώ ειρήνης εναλλακτικά σημεία κέντρα αποφάσεων / εγκρίσεων κλπ, πλησίον των μονάδων της ΠΑ.

 • Aris_P

  Η αναφορά που υπάρχει στη wikipedia σχετικά με τις υποδομές στην Κύπρο. https://en.wikipedia.org/wiki/Highway_strip#Greece

 • M.K.E

  Παιδες Ελληνων,μην ανησυχειτε για διαρροη πληροφοριων.Ειναι πολλα πραγματα γνωστα εδω και καιρο και εντευθεν και εκειθεν.Οταν θα γινεται ο πανικος,με την πληθωρα στοχων και αποστολων,σιγουρα τα συγκεκριμενα δεν θα αποτελουν την πρωτη προτεραιοτητα.
  Στο θεμα μας τωρα…Επι εποχης Ψυχρου Πολεμου,στην παλαι ποτε Δ.Γερμανια υπηρχαν πολλα τετοια σημεια αναφορας για τα Harrier που θα δρουσαν σε αποστολες CAS με σκοπο να ανακοψουν την πλημμυριδα των σοβιετικων αρματων μαχης, μιας και η δυνατοτητα καθετης προσγειωσης εδινε μεγαλο πλεονεκτημα για τν συγκεκριμενη χρηση και αφετερου η ελλειψη πολλων επιθετικων ελικοπτερων απο πλευρας ΝΑΤΟ τοτε,καθιστουσε επιτακτικη την χρηση τους,ακομη και με καλαθους ρουκετων και βομβες ελευθερας πτωσης.
  Και για την Ελλαδα θα εδινε ενα θαυμασιο πλεονεκτημα ιδιως για τα αεροσκαφη δευτερης γραμμης που θα ηταν επιφορτισμενα με αναλογο ρολο.Βεβαια,το συγκεκριμενο δογμα αποτελει την υπερτατη προκληση σε επιπεδο λογιστικης υποστηριξης και διακλαδικοτητας,τοσο λογο εμπλοκης πολλων μεσων και κλαδων-σωματων(μηχανικο,τεχνικο,ΣΕΜ,πυροβολικο για ΑΑ MANPADS η αλλο πιο βαρυ συστημα,διαβιβασεις,πεζικο για προστασια και τα απαραιτητα κλιμακια της ΠΑ) οσο και ελλειψης πορων ιδιως σημερα.
  Πιστευει κανεις οτι υπαρχει ομαδα επιτελικων που μπορουν να στησουν σε ελαχιστο χρονο και χωρις ελλειψεις και πληρες λειτουργικο ενα τετοιο εγχειρημα;Δυσκολο,οχι λογω ελλειψης εμπειριας,δλδ ασκησεων αλλα λογω ελλειψης σφαιρικης γνωσης και εικονας και διακλαδικοτητας.
  Τα οφελη προφανη:περα απο την δημιουργια βασεων πιο κοντα στο πεδιο επιχειρησεων,αυξανεται η διασπορα αλλα και δυνατοτητα πληγματων,αυξανεται η διαθεσιμη ακτινα των α/φων,νησια διαφορετικα απο τα γνωστα λειτουργουν σαν μινι αεροδρομια εκμεταλευομενα πληρως τους ορεινους ογκους τους για προστασια και δινεται η δυνατοτητα λειτουργιας ως προκεχωρημενης βασης,ακομη και για τα α/φη που αντιμετωπιζουν καποιου ειδους αναγκη.
  Βεβαια,την μεγαλυτερη απειλη την αντιμετωπιζει το ολο εγχειρημα απο τους ιδιους τους Ελληνες,και αυτη η απειλη λεγεται ελληνικοι δρομοι και εργολαβοι.Αν μπορεσουμε να λυσουμε αυτη την καταρα τοτε ισως γινει κατι.

 • John

  Πολύ καλό το άρθρο, αλλά μου δημιούργησε και κάποιες απορίες.
  Μήπως δεδομένης της σιωπηρής κατάργησης του δόγματος ΕΑΧ, τα συγκεκριμένα τμήματα στην Κύπρο έχουν καταστεί άνευ αντικειμένου; Γιατί φαντάζομαι όταν φτιάχνονταν οι συγκεκριμένοι δρόμοι κάτι τέτοια σκέφτονταν οι αρμόδιοι. Δεν λέω, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αλλά εδώ ούτε στην Πάφο δεν τολμάμε να στείλουμε έστω για touch & go αεροσκάφος μην τυχόν και αγχωθεί το «περιούσιο» τουρκικό έθνος, από highway strip θα κάνουμε επιχειρήσεις;
  Γνωρίζει ποτέ κανείς αν έγινε απόπειρα αποπροσγείωσης αεροσκάφους της ΠΑ σε τέτοιο δρόμο στην Κύπρο ή στα χαρτιά μόνο είναι πανέτοιμοι να επιχειρήσουν τα αεροσκάφη μας; Γιατί για να κάνουν άλλες χώρες ασκήσεις σε highway strips μάλλον ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία χρήσης τους από τα κανονικά αεροδρόμια και δεν αρκεί η απλή εξομοίωση των συνθηκών για τη σωστή προετοιμασία των πιλότων.

 • Ίωνας

  Συμφωνώ με το γενικό κανόνα ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιούμε στοιχεία χρήσιμα σε πιθανούς εχθρούς αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε σχετικά στοιχεία.
  Στην ελληνική επικράτεια όλοι βλέπαμε για χρόνια ανάλογες κατασκευές ενώ τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει (δε θα πω περισσότερα).
  Όμως να δούμε και αν πραγματικά έχουμε τέτοια ανάγκη. Πέραν του γεγονότος ότι οι πολλές επιλογές είναι σημαντική επιχειρησιακή διευκόλυνση ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει τη στοχοποίηση του εχθρού, νομίζω ότι το πλήθος των επιλογών ήδη υπάρχει. Λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και της ιδιαίτερης διαμερισμάτωσης της χώρας μας, υπάρχουν πολλά αεροδρόμια (με τις απαραίτητες υποδομές). Ήδη ο πονοκέφαλος απέναντι είναι μεγάλος. Αν γίνει μεγαλύτερος δε θα πείραζε. Αλλά επειδή αυτό απαιτεί υψηλό κόστος, εγώ θα προτιμούσα η δαπάνη να προσανατολιστεί προς την ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών η οποίες έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

 • KonTim

  Είναι καλή η ιδέα για την αξιοποίηση αυτοκινητοδρόμων για την διασπορά των μαχητικών της Π.Α και ως λύση έκτακτης ανάγκης,το βάρος ωστόσο θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να ριχθεί στην θωράκιση των υποδομών της Π.Α(κατασκευή υπογείων καταφυγίων αεροσκαφών,δεξαμενών καυσίμων,αποθηκών όπλων και πυρομαχικών ακόμα δε και διαδρόμων μετακίνησης και ίσως αποπροσγείωσης) ώστε να αντέχουν ισχυρά πλήγματα.Το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας του 1999 είναι ενδεικτικό.

 • tkostas

  .. ://economictimes.indiatimes.com/news/defence/iafs-mirage-2000-jet-successfully-test-lands-on-yamuna-expressway/articleshow/47366471.cms
  Αυτό είναι ξε-θάψιμο !!!