Αντίδραση υπουργείου Εξωτερικών για τον «Ντενκτάς της Θράκης»

6

Την αντίδραση κύκλων του Yπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η προτροπή του ψευδομουφτή Ξάνδης Αχμέτ Μέτε προς τον πρόεδρο του κόμματος DEB να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης». Η εν λόγω δήλωση έγινε στο πλαίσιο του 4ου τακτικού συνεδρίου του DEB στην Κομοτηνή, όπου επανεξελέγη πρόεδρος ο μοναδικός υποψήφιος Μουσταφά Αλή Τσαβούς. «Το παραλήρημα και οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Μέτε δεν δείχνουν να έχουν τέλος», αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, ο Αχμέτ Μέτε είχε προβεί και πάλι σε εμπρηστικές δηλώσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Σαμψούντα με θέμα την «τουρκική ταυτότητα» των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη «Θράκη: Το επόμενο βήμα…», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε πως «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή», ανακοινώνοντας παράλληλα η σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την περιοχή. 

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Τούρκου ομολόγου του, Mevlüt Çavuşoğlu, στο Twitter, με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να αναφέρει ότι υποδέχθηκε «αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας της Θράκης» και να τονίζει ότι «έχουν την ισχυρή στήριξή μας». H εν λόγω αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του DEB και συναντήθηκε τόσο με το νέο πρωθυπουργό Binali Yıldırım όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής του γραφείου του, Hasan Doğan.

Κατάργηση της σαρίας στην Θράκη;

Δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται ο ισλαμικός νομός (σαρία) στην Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης. Οι δύο πρώην υπουργοί μίλησαν στο συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Θρησκεία στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO). Όπως επεσήμαναν η κατάργηση της σαρίας επιβάλλεται από το Σύνταγμα αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε πως «είμαστε το μοναδικό κράτος στον δυτικό κόσμο που εφαρμόζεται για ένα μέρος του πληθυσμού της η σαρία», επισημαίνοντας πως ακόμα και η ίδια η Τουρκία, που αντιδρά σε σχετικές ελληνικές προθέσεις, έχει καταργήσει την σαρία. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναρωτήθηκε γιατί ο Άρειος Πάγος  δεν εφαρμόζει και το Σύνταγμα και την Σύμβαση στο θέμα αυτό. Πάντως ο πρώην υπουργός, έβαλε και μια ακόμη διάσταση στο θέμα, που έχει προκύψει, από την Συνθήκη της Λωζάνης. Πως θα πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά, γιατί η μη εφαρμογή του κομματιού που αφορά την σαρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί και συνολική μη εφαρμογή της Συνθήκης. Και γι’ αυτό, τόνισε θα πρέπει «να κάνουμε συνολικό υπολογισμό τι χάνουμε και τι κερδίζουμε» από μια τέτοια εξέλιξη.

 • Anadelfos

  Τόσα χρόνια, ο Βενιζέλος και η Μπακογιάννη ήταν στα ηνία της χώρας. Τώρα σκέφτηκαν να αναρωτηθούν γιά την σαρία στην Θράκη ; ¨Ελεος με την υποκρισία παιδιά.

  • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

   Οι τέως ΥΠΕΞ Κα. Μπακογιάννη και Κος. Βενιζέλος μάλλον «πιάνονται αδιάβαστοι». Εάν θυμάμαι καλά – και γράφω εκ μνήμης – πρίν 2-3 χρόνια Πρωτοδικείο της Κομοτηνής ή της Αλεξανδρούπολης είχε «καταρίψει» την χρήση του νομικού καθεστώτος Σαρία σε υπόθεση οικογενειακής κληρονομιάς. (Πράγμα παράξενο διότι το πάλαι πότε Καλιφάτο της Βαγδάτης είχε εισαγάγει το δεκαδικό σύστημα από την Ινδία για την πιό επακριβή κατανομή μεριδίων της οικογενειακής κληρονομιάς μεταξύ ανδρών ΚΑΙ γυναικών κληρονόμων.) Γυναίκα (νομίζω ιατρός ή οδοντίατρος) έκανε την κατάλληλη αγωγή διότι ζημιώνονταν στην κατανομή κληρονομιάς μέσω χρήσης Σαρίας έναντι των αρρένων μελών της οικογενείας της. Το Πρωτοδικείο φυσικά την δικαίωσε μέσω της χρήσης τόσο του υπάρχοντος Ελληνικού Δικαίου αλλά καί μέσω της ανάλογης νομολογίας της ΕΕ. Αυτά έπρεπε να είναι ήδη γνωστά στην Κα. Μπακογιάννη, στον Κο. Βενιζέλο, και στους έμπειρους συμβούλους τους.

 • Snt.Domingo

  «…σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την περιοχή…»

  Τα πράγματα σφίγγουν. Σφίγγουν συνεχώς εδώ και δεκαετίες.. O Κοτζιάς πρέπει να δεχτεί την απλή αλήθεια. Τα Ελλαδικά κόμματα ΔΕΝ έχουν δυνατότητα να χαράξουν τίποτα εκτός απο εκλογικούς σχεδιασμούς. Δεν έχουν ανθρώπους, δεν έχουν ομάδες, δεν έχουν κουλτούρα, δεν έχουν τίποτα. Έτσι είναι δομημένα απο τα γενοφάσκια, αυτός είναι ο μόνος σκοπός τους. Να πάρουν την εξουσία «και βλέπουμε»..

  Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία που ας έχει την στήριξη των κομμάτων αλλά δεν είναι ανάγκη να συμμετέχουν κι όλας. Δλδ είναι ανάγκη να μην συμμετέχουν.. Δεν θα βγεί τίποτα.

 • Alexandros

  Τι δουλειά εχει το ΥΠΕΞ να ασχολείται με την Θράκη; Δεν έπρεπε να ειναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΣ; Εντάξει με την πρεσβεία αλλα ο ψευδό μουφτής δεν ειναι υπόθεση του υπουργείου εσωτερικών;

 • NK

  Μέρα που είναι σήμερα…

 • Kapitsinis

  Να καταργηθεί η Σαρία; Μάλιστα. Και φυσικά οι άλλοι θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Θα κερδίσουμε το απόλυτο μηδέν και θα δώσουμε ουσία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμόζει τη συνθήκη της Λωζάνης (όσον αφορά τον πληθυσμό) χρόνια τώρα αλλά δεν… Το αποτέλεσμα ήταν να αφανιστούν οι Έλληνες της Κων/πολής και να αυξηθούν οι της Θράκης.