Ανασκόπηση (και το στίγμα της) εβδομάδας #35

23

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού άμεσης ετοιμότητας ενεργοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι Δυνάμεις Αμέσου Επέμβασης του συνόλου των Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς (1ης Στρατιάς, Δ΄Σώματος Στρατού, ΑΣΔΕΝ, Ιης ΜΠ).

Τέλος στα σενάρια περί υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου του ΠΝ έβαλε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με την από 1ης Μαρτίου απόφαση προαγωγής του Διοικητή της, Αντιστρατήγου Νικόλαου Μανωλάκου. Το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε επίσης τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο ως Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση ως Διοικητή ΔΔΜΝ και τον Αντιπτέραρχο (Ι) Νικόλαο – Δημήτριο Χριστόπουλο ως Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

Στις 4 Μαρτίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθηκε την ΤΑΜΣ ΑΣΤΡΑΠΗ που εκτελέστηκε από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ικαρίας με αντικείμενο την ανακατάληψη αεροδρομίου, και ακολούθως επισκέφθηκε το 4ο ΕΤΕΘ στη Σάμο.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων, το Δ΄ Σώμα Στρατού με τη ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, εκτέλεσε στις 19 Φεβρουαρίου, βολές των Ταγμάτων Εθνοφυλακής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΤΥΧΕΡΟΥ.

Από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας ΟΡΜΗ 2/17 της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με την συμμετοχή μονάδων του ΠΝ.

Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής Ελέγχου Βλαβών, εκπαίδευση 18 μελών του πληρώματος της φρεγάτας FGS Sachen του Γερμανικού Ναυτικού, παρουσία του Ακολούθου Αμύνης (ΑΚΑΜ) της Γερμανίας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, 6 επιπλέον άτομα της φρεγάτας ανέλαβαν διττά καθήκοντα, ως παρατηρητές συμβάντων ΕΒ, αλλά και ως διερμηνείς. Ο ρόλος του συντονιστή, για την επιλογή και κλιμάκωση των σεναρίων ΕΒ, ανατέθηκε από κοινού στον Τμηματάρχη της Σχολής ΕΒ, Πλωτάρχη (Μ) Γ. Λύκο ΠΝ και τον Αο Μηχανικό του Γερμανικού Πλοίου.

Το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ (M62) τύπου HUNT διέσχισε στις 4 Μαρτίου το Βόσπορο στο πλαίσιο συμμετοχής του στη Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG 2, η οποία θα εκτελέσει την άσκηση POSEIDON-17 στην Ρουμανία έως τις 15 Μαρτίου.

Από 30 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου, η 336 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2017 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 116ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv. και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, καθώς και Ελεγκτές Αεράμυνας και προσωπικό ειδικότητας Πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 336 Μοίρα ανέλαβε αποστολές προστασίας μικτών σχηματισμών (COMAO), με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαίδευση οι Ιπτάμενοι της 336Μ πρώτευσαν μεταξύ των πληρωμάτων όλων των χωρών που συμμετείχαν, σε τομείς της εκπαίδευσης.

Την 1 Μαρτίου, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχος  (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του Εργοστασίου, Σμήναρχος (ΜΑ) Γεώργιος  Καραδήμας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του Εργοστασίου, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του, συνομίλησε με το Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Αμυντική Βιομηχανία

Η INTRACOM Defense Electronics, μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έλαβαν μέρος εταιρίες από τις δέκα χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του προγράμματος, ανέλαβε τη σχεδίαση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών μονάδων της βελτιωμένης έκδοσης Block 2 του πυραύλου επιφανείας-αέρος Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM). Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 5,6 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για συμμετοχή της IDE στις φάσεις παραγωγής και υποστήριξης του ESSM.

Την 1 Μαρτίου 2017, η Διακλαδική Σχολή Επιτελών Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στη διάρκεια της οποίας έγινε αναλυτική παρουσίαση του αντικειμένου της εταιρείας, των δραστηριοτήτων και των προοπτικών της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τρέχουσα συνεργασία μεταξύ της ΕΑΒ και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σπουδαστές της Προεδρικής Φρουράς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη γειτνιάζουσα 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Γκανάς.

Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε στις 2 Μαρτίου το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ, το οποίο έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, ταυτοποίησης, πρόληψης και ελέγχου του θαλάσσιου χώρου ευθύνης και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά και στη διαχείριση Εθνικών Κρίσεων, όπως προβλέπεται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ», στο οποίο έχουν κωδικοποιηθεί 22 καταστάσεις κρίσεων αρμοδιότητας διαφόρων Υπουργείων ενώ, όταν κριθεί σκόπιμο και κατόπιν σχετικού αιτήματος, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φίλιων χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ ή και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λόγω της εθνικής και διεθνούς του διάστασης, τη συνολική πολιτική ευθύνη της λειτουργίας και διάθεσης του Κέντρου σε φίλιες χώρες θα έχει ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ την ευθύνη στελέχωσης, επιχειρησιακής και διοικητικής λειτουργίας θα έχει το Υπουργείο Άμυνας, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα έχει την ευθύνη για τη λογιστική υποστήριξή του, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 23 Φεβρουαρίου, η 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού του 5ου Σώματος Στρατού πραγματοποίησαν άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος με χρήση πλωτών γεφυρών εφόδου στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας ακύρωσε την σύμβαση αξίας €190 εκατ. με την εταιρεία Tümosan με αντικείμενο την εγχώρια κατασκευή κινητήρα για το άρμα μάχης Altay, μετά την αποτυχία της εταιρείας να εξασφαλίσει την απαραίτηση μεταφορά τεχνογνωσίας από ξένο κατασκευαστή.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü, υπαξιωματικός του Τουρκικού Ναυτικού πραγματοποίησε δολιοφθορά στον υποβρύχιο GÜR (S357) Τύπου 214/1400Mod καθώς μεταξύ 00:00 και 00:40 της 30ης Δεκεμβρίου 2016 μετέβη τρεις φορές στο χώρο του μηχανοστασίου και πέταξε μεταλλικά αντικείμενα εντός του κινητήρα. Η δολιοφθορά έγινε αντιληπτή αφού ο κινητήρας τέθηκε σε λειτουργία και κατά πληροφορίες υπέστη βλάβη ενώ ο υπαξιωματικός συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Το στίγμα της εβδομάδας

Αίσθηση προκάλεσε για ακόμα μία φορά η ανευθυνότητα …κορυφαίας πηγής του ΥΠΕΘΑ, η οποία διέρρευσε σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων στη Βουλή το ποσοστό επάνδρωσης Μονάδων και Σχηματισμών της ΑΣΔΕΝ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η ίδια πηγή προέβλεψε μάλιστα θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο με αποτέλεσμα να εισπράξει ένα οργισμένο τηλεφώνημα από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη και το μεγαλοπρεπές άδειασμα του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα.

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλησπερα
  Μ αφορμη τις τελευταιες παραβιασεις του θαλασσιου χωρου απο το τουρκικο πολεμικο ναυτικο και με πλοια εκτοπισματος κορβετας μηπως θ επρεπε το ελληνικο πολεμικο ναυτικο να σκεφτει την προσκτηση μεταχειρισμενων μοναδων μεγεθους κορβετας πχ Minerva που αποσυρει το ιταλικο πολεμικο ναυτικο και παραλληλα ν αποσυρει τις παλιες κανονιοφορος Asheville
  Ευχαριστω

  • Aias

   Τα Minerva είναι αρκετά παλιά πια, όντως υπάρχει πρόθεση για πώληση τους από Ιταλία, δεν πιστεύω πως είναι καλή επιλογή.
   Συμφωνώ για το ότι πρέπει να κοιτάξουμε σκάφη μεγέθους κορβέτας.
   Συμφωνώ και στην επιτακτική ανάγκη απόσυρσης παλαιών σκαφών.
   Μια λύση θα ήταν ο προσανατολισμός σε σκάφη OPV ,φθηνή ναυπήγηση με σταδιακή μοντα συστημάτων και οπλισμού (και από αποθέματα του ναυτικού και αγορά μεταχειρισμένων).

 • Cynaegeirus

  «Τέλος στα σενάρια περί υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου του ΠΝ έβαλε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με την από 1ης Μαρτίου απόφαση προαγωγής του Διοικητή της, Αντιστρατήγου Νικόλαου Μανωλάκου.»

  Τρομερά ευχάριστο νέο για εμένα.

  «Στην εν λόγω εκπαίδευση οι Ιπτάμενοι της 336Μ πρώτευσαν μεταξύ των πληρωμάτων όλων των χωρών που συμμετείχαν, σε τομείς της εκπαίδευσης.»

  Μπράβο στα θηρία

  «τις 24 Φεβρουαρίου, το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας ακύρωσε την σύμβαση αξίας €190 εκατ. με…. Η δολιοφθορά έγινε αντιληπτή αφού ο κινητήρας τέθηκε σε λειτουργία και κατά πληροφορίες υπέστη βλάβη ενώ ο υπαξιωματικός συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 5 Ιανουαρίου.»

  Για να δούμε αν είναι προσωπικό ή πολιτικό το θέμα!

  Διαβάζω για τα 5,6 στην ίντρα και σκέφτομαι τα 620εκ που θα πάρουν οι τούρκοι για το τροχοφόρο στα ΗΑΕ.
  κρίμα πέρασαν Αλέξανδρος, Pandur, Κένταυρος και δεν αξιωθήκαμε να φτιάξουμε ούτε ένα.

  • SPY_GR

   Πολύ εύστοχος, τώρα τελευταία σε βλέπω…δυνατό!

   • Cynaegeirus

    απλή λογική φίλε μου

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Μην ανησυχείς,προσωρινό είναι.
    Αργά ἤ γρήγορα,θα υποτροπιάσει πάλι.

 • Ανδρέας

  Το στίγμα της εβδομάδος δείχνει την ποιότητα αυτων που ασχολούνται με κρίσιμα θέματα. Πισσα και πουπουλα αν το είχε κάνει σε άλλη σοβαρή χώρα.
  Σε ποιούς τομείς συγκεκριμενα πρωτευσε η 336 στο TLP;

 • NK

  Το στίγμα της εβδομάδας είναι δυστυχώς ενδεικτικό.

  Κατηγορούμε τον Ερντογαν, όμως καταφέραμε να κομματικοποιησουμε τον τελευταίο χώρο που είχε παραμείνει εκτός κομματοκρατίας , τις ΕΔ.

  Έχουμε πλέον κομματικό συνδικαλισμό και στις ΕΔ , όπως στους δικαστικούς , όπου η μια ένωση έγινε πολλές κομματικές…

  Όταν υπηρέτησα στις αρχές του αιώνα , μάθαμε ότι «ο συνδικαλισμός στις ΕΔ έχει όνομα και λέγεται στάση ! Ένοπλοι δεν συνδικαλίζονται».

  Ο στρατός κατάντησε άλλη μια ΓΕΝΟΠ , με αποτέλεσμα να εκτελεί παρανομες εντολές όπως τα Μη Σύνορα.

  Μυρίζει μπαρούτι κι όμως κοιτάμε γύρω και δεν βλέπουμε ποιος είναι ο Μεγάλος Ασθενής που θα διαμελιστεί , όπως η Οθωμανική αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα .

  Όταν δεν βλέπουμε άλλον μεγάλο ασθενή , ας μην ρωτάμε για ποιον χτυπά η καμπάνα .

 • E – the team

  Οπως παντα η δουλεια αρτια. Προσωπικα θα ηθελα και μια ενοτητα για αναλυση συμμαχων και μη στην περιοχη των Βαλκανιων, ειδικα τωρα με τα Σκοπια μια ανασα πριν την αναφλεξη και τη Βουλγαλια με την Αλβανια να σχεδον ταυτιζονται με την Αγκυρα. Δυσκολοι καιροι.
  Μια ερωτηση: τα Zubr υφιστανται ή ειναι μουσειακα εκθεματα πια;

  • Anadelfos

   H Βουλγαρία ταυτίζεται με την Άγκυρα ; Από πότε ;

 • .+-

  «..Τέλος στα σενάρια περί υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου του ΠΝ
  έβαλε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με την από
  1ης Μαρτίου απόφαση..»

  Μου φαινεται οτι δεν εχει γινει κατανοητη η πραγματικη διασταση του προβληματος.

  Η συνθηκη CFE θετει για την ελλαδα συγκεκρημενες οροφες πολεμικου υλικου. Απο τις οροφες αυτες εξαιρουνται τα πολεμικα μεσα των μοναδων και σχηματισμων που εχουν χαρακτηριστει σαν «Παρακτιας Αμυνας» («Coastal Defence»).Σε αυτες γινεται παντα ελεγχος, καταμετρηση, αλλα δεν υπολογιζονται στην συνολικη οροφη, γιατι εξαιρουνται. Η αποφαση για αλλαγη υπαγωγης της ΑΣΔΕΝ στο ΠΝ, ευνοουσε ακριβως αυτην την πτυχη. Απο οτι φαινεται δεν προκειται να συνετελεστει.

  • Cynaegeirus

   H CFE είναι μια άκυρη πια συνθήκη καθώς οι περισσότερες ανατολικές χώρες μπήκαν στο νάτο και όσες έχουν μείνει έχουν ξεπέσει σε αριθμούς (ουκρανία, λευκορωσία, γεωργία, αρμενία).
   η CFE συντηρείται λόγω αδράνειας.
   οι αξκοι δεν μιλάνε γιατί πάνε τζάμπα ταξίδια. με τον μισθό του στρατιωτικού οι μισοί δεν βλέπουν ούτε την γείτονα χώρα, πόσο μάλλον να επισκεφτούν το κοσμοπολίτικο λονδίνο ή το εξωτικό κίεβο.

   στο θέμα μας η ελλάδα έχει μόνο μείον τα 65 μαχητικά ελικόπτερα. κανένας δεν λέει οτι ένα ΣΑΣ δεν μπορεί να έχει έδρα την ρόδο ή την πάφο. ούτε τα μισά απο τις οροφές δια πιάνουμε πια – και το οποίο δεν είναι καθόλου άσχημο.

   καμία απολύτως σχέση δεν είχε με την cfe η υπαγωγή ενός χερσαίου ΣΣ στο ΠΝ – έναν κλάδο με πραγματική δύναμη «στόλου» 20 κομμάτια και μια διλοχία, και προσωπικό ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΣΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

   • Ανδρέας

    Δεν νομίζω ότι την έχει καταγγείλει κανείς αλλά δεν χρειάζεται γιατί προβλέπει εξαιρέσεις περιοχών. Δεν ξέρω αν έχουμε ενεργοποιήσει αυτήν την πρόνοια, αλλά σε μια τελική η άμυνα δικαιολογεί τα πάντα και την παραβίαση μιας συνθήκης και ας μας ζητήσουν τον λόγο.. Νομική βάση έχουμε τις πρόνοιες του ΟΗΕ κατάλληλα ερμηνευόμενες. Μέχρι να λήξει το θέμα της ερμηνείας θα έχει αποσυρθεί το οπλικό σύστημα λόγω παλαιότητας. Σε μια τελική τα βαφτίζεις και ελικόπτερα ακτοφυλακής διότι «οι έμποροι ναρκωτικών έχουν πολύ αγριέψει».

 • binio

  Καλό θα είναι να φιλτραρονται τα λεγομενα των επικεφαλης του ΥΠ.ΕΘ.Α και να μην ανοίγουν κουβεντούλες με δημοσιογράφους και αντίπαλους. Ιδεατο θα ήταν αν τούς γινόταν και μια ενημέρωση πριν αναλάβουν καθήκοντα από αποστρατους επιτελεις. Δουλειά ενός πολιτικου προισταμενου είναι η αθόρυβη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για γρήγορη και ομαλή μετάβαση από ειρήνη σε μαζικό πόλεμο. του στρατιωτικου προισταμενου , η ετοιμασια για διεξάγουν επιτυχως επιχηρησεις του κλάδου του οποίου ηγείται. όλα τα άλλα είναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε όπως λεμε

 • GR P

  Κάποιο αφιέρωμα για τη μάχη στην Al-bab σε επόμενο άρθρο?

  https://www.youtube.com/watch?v=ANq-ow5Naek

  • Cynaegeirus

   Δεν υπάρχουν και πολλά να γράψει κάποιος. δεν είδαμε τίποτα συνταρακτικό και το isis αποχώρησε νύχτα και με το 75% μέχρι τότε στην κατοχή του.

 • Cynaegeirus

  Καταπληκτικά νέα απο τον νέο Α/ΓΕΣ ο οποίο ήδη έχει εφαρμόσει:διακλαδικότητα εντός του ΕΣ καταργώντας όλες τις κλαδικές διευθύνσεις,σκότωμα περιττών θέσεων (υπαρχηγός Β’)
  Με αρκετούς αξκους που είχα μιλήσει περί του αρχηγού, αναφέρουν οτι είναι εξαιρετικά δραστήριος και με αύρα.

  Τα κέντρα ν/σ παίρνουν σειρά με την κατάργηση του συνόλου εντός του καλοκαιριού.

  Δυστυχώς θα ακολουθηθεί η γερμανική λύση με την κατάταξη κατευθείαν στις μονάδες χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη ακόμα για ειδικούς λόχους εκπαιδεύσεως με το προσωπικό των υφιστάμενων ΚΕΝ.
  Πιστεύω οτι προχωράμε σε πλήρη αγγαριοποίηση-σκοπανθρωποποίηση του έλληνα κληρωτού, με ότι συνέπεια έχει αυτό για την πληγωμένη εφεδρεία και το ηθικό των πολιτών.

  Λύση πιστεύω οτι αποτελεί το σχήμα των αμερικανών πεζοναυτών με 2 κέντρα εκπαίδευσης ΤΦ για όλες τις ΕΕΔ, και εκπαίδευση στην συνέχεια ειδικότητας απο τις σχολές/κλάδους.
  4-6 μήνες εκπαίδευση είναι πολλοί για το σύνολο των 9 μηνών, μετατρέπουν όμως τον κληρωτό σε επίφοβο μέλος ομάδας ΠΕΖΙΚΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ, αντί για μεταφορέα τυρόπιτας στην ειρήνη, και λιπάσματος στον πόλεμο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Aδελφέ,δέν είναι εκ Θεού εντολή ἡ θητεία να περιορίζεται στους 9 μήνες.
   Το Σύνταγμα προβλέπει 24μηνη θητεία,και όλες οἱ μειώσεις έγιναν με προεδρικά διατάγματα,με προεδρικό διάταγμα μπορούν και να ακυρωθούν τα προηγούμενα.
   Απλώς,ἡ συλλογική μεταπολιτευτική «εθναρχεία» απαξίωσε την θητεία,και χωρίς μάλιστα πολιτικό,δηλαδή ψηφοθηρικό αντίκρυσμα,αφού ελάχιστοι ψήφισαν με κριτήριο ποιό κόμμα φέρνει μείωση της.
   Άρα,κάτι άλλο τους ώθησε σε αυτήν την απαξίωση.
   Να κόψουν τον λαιμό τους να φέρουν την θητεία στους 18 τουλάχιστον μήνες,ἄν θέλουμε να έχουμε στράτευμα,διότι και οἱ ΕΠΟΠ οσονούπω μας τελειώνουν,ἄν όχι τυπικά,σίγουρα πάντως ουσιαστικά.
   Εννοείται ότι αναδιοργάνωση -αλλά και αναδιάταξη- χρειαζόμασταν χθές.

   • Cynaegeirus

    24μηνο και για μένα εννοείται.

    επίσης πρέπει σοβαρά το πν και η πα λόγω σμίκρυνσης να αρχίσουν να μεταφέρουν κόσμο στον ΕΣ.

    μάντεψε πόσους κληρωτούς έχει το τάγμα γες….οι ίδιοι οι αξκοι ΔΕΝ τους θέλουν.

   • mfirikis

    οι επιλογές, με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, είναι:
    1. 9 μήνες σκοπάνθρωπος
    2. 18 μήνες σκοπάνθρωπος
    3. 24 μήνες σκοπάνθρωπος

    πιστεύω πως η βέλτιστη σχέση κόστους απόδοσης βρίσκεται στην επιλογή 1.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἄν το θέτεις έτσι,ἡ βέλτιστη λύση είναι άλλη:το κλείνουμε το μαγαζί,και τέλος.
     Των πάντων.

  • manolis

   Στις κρισεις ομως εφαγε εναν τεθωρα αντιστρατηγο με πολλες γνωσεις , σχολεια εξωτερικου και πολλα κιλα κοχονες οπως συζητηται…

   • Cynaegeirus

    όχι μόνο έναν. 3 και βάλε.