Ανασκόπηση εβδομάδας #70

106

Στις 28 Δεκεμβρίου η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε τη χορήγηση ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Με σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», προειδοποιώντας για συνέπειες στις διμερείς σχέσεις. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση άσκησε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς», κατά τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Στρατός Ξηράς

Tη νύχτα των Χριστουγέννων ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ ολοκλήρωσε επιτυχώς επιχείρηση αεροδιακομιδής ασθενούς από την Κάλυμνο στη Ρόδο.

Τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017, o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, μετέβη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ και αντάλλαξε Χριστουγεννιάτικες Ευχές με το προσωπικό του Σχηματισμού, ως ακολούθως:
– Στο Φυλάκιο ΧΑΛΚΗΣ.
– Στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΤΗΛΟΥ.
– Στο 549 Τάγμα Εθνοφυλακής στη ΣΥΜΗ, όπου γευμάτισε με το προσωπικό στα εστιατόρια του Τάγματος.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους επιτηρητικά Φυλάκια Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ευστράτιο και στο ν. Έβρου καθώς και τη XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο (όπου συναντήθηκε και με προσωπικό της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 1ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης), συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 26 Δεκεμβρίου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στη Raytheon συμπληρωματικό συμβόλαιο αξίας 80 εκ. δολλαρίων για την υποστήριξη των συστημάτων Phalanx CIWS, SeaRAM και Land-based Phalanx Weapon System. Το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη συστημάτων Phalanx συμμαχικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που χρησιμοποιεί το Phalanx CIWS σε όλες τις φρεγάτες του στόλου και στο ΠΓΥ Προμηθεύς. Η ολοκλήρωση των εργασιών υποστήριξης αναμένεται το 2019.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους την Φρεγάτα ‘’ΕΛΛΗ’’ η οποία εκτελεί φυλακή σκοπούντος, εν πλω στην περιοχή των Κυκλάδων, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα από τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας της Κύπρου στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας. Tην Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε έναν 74χρονο άνδρα διασωληνωμένο, από τη Ρόδο στο Ηράκλειο καθώς επίσης και έναν 23χρονο με εγκαύματα και ένα 3 μηνών αγοράκι, από τη Ρόδο στην 112ΠΜ, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε από την Χίο στην 112 ΠΜ 32χρονη έγκυο 32 εβδομάδων με επιπωματικό πλακούντα, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε από την Ρόδο στην Ελευσίνα 31χρονη επιτοκο με ρήξη θυλακιου, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.

Την Τετάρτη 27 και την  Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, στο πλαίσιο της γιορτής της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ) στη Σκύρο και την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ) στο Καστέλι. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο Αρχηγός ΤΑ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της γιορτής της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερo καθώς και την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ) στη Λήμνο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του Αρχηγείου και των Μονάδων καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου επιφυλακής στη Λήμνο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τα τουρκικά υποβρύχια τύπου 209-1200 υποβλήθηκαν σε περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με την τοποθέτηση νέων περισκοπίων έρευνας τύπου SERO-250s της Airbus DS Optronics και συστήματος ESM της Αselsan. To SERO-250 είναι ένα συμπαγές και σύγχρονο σύστημα περισκοπίου, ειδικά σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε παλαιότερα υποβρύχια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θερμικό αισθητήρα, δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζονται οι δυνατότητες των τουρκικών υποβρυχίων 209-1200 από πλευράς ISR/ ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance).

Στις 29 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο TDK το νέο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων TCG Akin (A-584) που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο, μαζί με το αδελφό του TCG IŞIN (A-583) που είχε παραδοθεί τον Ιούλιο, αντικατέστησαν το προηγούμενο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων του TDK που είχε ναυπηγηθεί το 1942, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες του TDK στον τομέα αυτό.

Στις 29 Δεκεμβρίου υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δανειακή σύμβαση για την χρηματοδότηση της αγοράς αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400. Η δανειακή σύμβαση είναι ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αφορά την αγορά συνολικά τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 συνολικής αξίας 2,5 δις δολλαρίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής κοινοπραξίας Rostec, Sergei Chemezov, η Τουρκία θα πληρώσει 45% του κόστους προκαταβολικά, ενώ το υπόλοιπο 55% θα καλυφθεί με ρωσικό δάνειο. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan τόνισε ότι ο δανεισμός σε ρούβλια συνεπάγεται μικρότερο χρέος για την Τουρκία σε σύγκριση με τον δανεισμό σε δολλάρια. Οι πρώτες παραδόσεις των ρωσικών S-400 στην Τουρκία αναμένονται το Μάρτιο του 2020.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου την ανάθεση συμβολαίου αξίας 634 εκ. δολλαρίων στη Raytheon, για άγνωστο αριθμό βλημάτων AMRAAM της παρτίδας (Lot) 31 που αναφέρεται στην έκδοση ΑΙΜ-120D. Βάσει της ανακοίνωσης το συμβόλαιο περιλαμβάνει και πωλήσεις αξίας 219 εκ. δολλαρίων σε δέκα ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Επισημαίνεται ότι η έκδοση ΑΙΜ-120D έχει ακτίνα μεγαλύτερη κατά 50% από τον AIM-120C-7 καθώς και βελτιωμένη καθοδήγηση. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τον Ιανουάριο του 2020.

Στις 28 Δεκεμβρίου το πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II έφτασε στο Μυρτώο Πέλαγος και, συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG Bafra και παρακολουθούμενο από την φρεγάτα “Έλλη”, άρχισε τον διάπλου του Αιγαίου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα. Στην υποδοχή του αναμένεται να παρευρεθεί ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, δεδομένου ότι το πλοίο θα αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου στις αρχές του 2018. Οι τελευταίες αναλύσεις στην Κύπρο εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το DeepSea Metro II στα ανοικτά της Πάφου (πλησίον του οικοπέδου 1) ή της Αμμοχώστου (οικόπεδα 2 και 3), με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης η Αγκυρα στέλνει και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεωτρύπανο Saipem 12000 έφτασε στις 27 Δεκεμβρίου στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 και άρχισε τη διαδικασία σταθεροποίησης εν όψει της ερευνητικής γεώτρησης της ΕΝΙ.

Η ερευνητική γεώτρηση στη θέση “Καλυψώ” αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ στη θέση “Σουπιά” του τεμαχίου 3. Οι εργασίες του Saipem 12000 συνεχίζονται χωρίς ενοχλήσεις από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος σε όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Είθε το 2018 να είναι μια καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας.

 • SPY_GR

  Εγώ βλέπω ότι η Τουρκία έχει μπει σε φρενίτιδα εξοπλισμών (που είναι αυτοί που εδώ και δύο χρόνια λέγανε οτι η οικονομία της καταρρέει); σε οργασμό της πολεμικής της βιομηχανίας (σιγά μην έμεναν μόνο στα σχέδια όπως ήλπιζαν ή μάλλον εύχονταν πολλοί), μαζί με την αντίστοιχη πληθώρα προκλητικων δηλώσεων και ενεργειών!

  Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν. Βέβαια ξέχασα εμείς βασιζόμαστε κυρίως στο έμψυχο δυναμικό (το οποίο έχουμε στιψει στην κυριολεξία), τον φοβερό αυτό πολλαπλασιαστη ισχύος μας – λες και οι απέναντι θα κατεβάσουν γελάδια – άσχετα που σε λίγο δεν θα έχει σύγχρονα όπλα να πολεμήσει ούτε και για να… πολλαπλασιάσει!

  Το 2017 ήταν έτος Εθνοφυλακης, το 2018 όπως μας ενημέρωσαν γεμάτοι υπερηφάνεια Υπουργός και Αρχηγοί θα είναι έτος μέριμνας προσωπικού, το 2019 προφανώς θα είναι έτος προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, το 2020 έτος προστασίας περιβάλλοντος κλπ. Κάποιο έτος κύριοι αφιερωμένο στις αμυντικές προμήθειες και βιομηχανία υπάρχει στα σχέδια;

  Αντε καλή μας Χρονιά…

  • M.K.E

   Εδω ειμαι και συνεχιζω να σου λεω οτι η οικονομια της εχει ΣΟΒΑΡΟ προβλημα και οσοι ερχονται σε επαφη με τουρκους,το βλεπουν και το νοιωθουν.Το οτι καταληστευεται το τουρκικο κρατος χαριν του ονειρου της υπερδυναμης,δεν επεται οτι οντως πραγματοποιειται.Και που να δεις τι γινεται με τους αγροτες και τους κτηνοτροφους διπλα,περαν το οτι αν ανεβει λιγο το πετρελαιο,τα ηδη ακριβα καυσιμα θα σειλουν αδιαβαστες πολλες επιχειρησεις και σχεδια.

   Δυο ομιλοι μοιραζονται την πιτα,μαζι με την αγια οικογενεια και τα αποτελεσματα συνεχως μετατειθενται η μενουν σε θολο τοπιο.
   Οι μονες ουσιαστικες αγορες ειναι οι Αμρααμ,που παλι μαζι με τα στελθ υποκεινται σε ειδικο καθεστως,που σημαινει οτι αν θελουν οι αμερικανοι τα κρατανε,που απο οτι φαινεται θα το κανουν για να εξοπλισουν δικα τους α/φη.

   Και ρωτω για πολλοστη φορα:οταν εχεις τοσα προγραμματα αξιας πολλων δις,εχεις τερματικα με κοντεινερ και τα σχετικα,τουρισμο με το ξανθο γενος να κατεβαινει ολο στην τουρκια,και κολλας σε 2 δις που σου ζητουν οι ρωσοι;
   Ποιος ο λογος αγορας των βληματων Αμρααμ την ωρα που επαιρεσε οτι εχεις δικο σου βλημα αναλογων επιδοσεων;Μηπως τελικα μειναμε στην μακετα και σε απορρητες δοκιμες,ευλογο για μην φανουν τα αποτελεσματα, και πολλοι της νομεκλατουρας εγιναν ακομη πιο πλουσιοι;
   Δεν θα κατεβασουν γελαδια οι απεναντι,αλλα αφιονισμενα ζωα,που στην πρωτη ριπη η απωλεια του επικεφαλης θα κουρνιασουν μεχρι να αρχισουν να βαρανε τα καμτσικια των ανωτερων και τα πολυβολα απο πισω τους ωστε να προχωρησουν.
   Ας αφησουν οι δικοι μας οι εφεδροι και πολλα στελεχη τις βλακειες με τα μισα κρανη και τα διαστημικα γυαλια,ας εχουν μια δευτερη καννη ετοιμη και προπαντων να ξεχασουν διλλημματα,κολληματα σε διαταγες αλα σκυλια του παβλοφ,προρρησεις και επιρραμματα με αγιους και φοβος η ανησυχια δεν υπαρχει.

   Υ.Γ αν λεω,αν, αρχισουν να ερχονται σωρηδον τουρκοι,πολιτες,στρατιωτικοι και να παραδιδονται,τι θα κανουμε;καθε αλλο παρα υποθεση ειναι και να το περιμενετε πολυ συντομα.

   • PetrosR

    «Ας αφησουν οι δικοι μας οι εφεδροι και πολλα στελεχη τις βλακειες με τα
    μισα κρανη και τα διαστημικα γυαλια,ας εχουν μια δευτερη καννη ετοιμη
    και προπαντων να ξεχασουν διλλημματα,κολληματα σε διαταγες αλα σκυλια
    του παβλοφ,προρρησεις και επιρραμματα με αγιους και φοβος η ανησυχια δεν
    υπαρχει.»

    Χαχαχχαχαχααχαχαχαχαχαχχααχαχχααα.

    Ετσι!!

    Καλη χρονια με υγεια μπραδερ!

    • M.K.E

     Καλη Χρονια και σε σενα!

   • ypso

    Συμφωνώ πλήρως με το Υ.Γ.
    Καλή χρονιά να έχουμε.

   • SPY_GR

    Μακάρι η οικονομία τους να είχε καταποντιστεί θα ήμουν ο ευτυχέστερος όλων.Κάνεις όμως το λάθος και συγκρίνεις την οικονομία τους με οικονομία άλλης μεγάλης ανεπτυγμένης χώρας, να την συγκρίνεις με την δική μας. Σαφώς έχει προβλήματα, σαφώς δείχνει σημάδια κόπωσης που όλο και εντείνονται, σαφώς όμως είναι και σε πολύ καλύτερη θέση – δυστυχώς – απο την αντίστοιχη Ελληνική:
    Τουρκία ανάπτυξη γ’ τριμήνου 2017: 11,1%
    Ελλάδα ανάπτυξη γ’ τριμήνου 2017: 1,3%!!!
    Πόσο χάλια πρέπει να πάνε για να ισοφαρίσουμε;

    http://www.kathimerini.gr/938790/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-toyrkikh-oikonomia-spaei-ta-konter-me-ry8mo-anapty3hs-111-to-g-trimhno

    Την αμυντική τους βιομηχανία μην την υποτιμάς το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό, μπορεί να μην κατασκευάζουν τα καλύτερα συστήματα αλλά σημασία έχει ότι τα κατασκευάζουν και τους μένει η τεχνογνωσία.Εσύ τι κατασκευάζεις; Εσύ βάζεις το χέρι βαθιά στην τσέπη στήνεις και κάνα λοκώ αμα λάχει για να αγοράσεις από έξω έστω καλύτερης ποιότητας συστήματα, με αναγωγή στο μέλλον ποιος απο τους δύο θα εχει το πλεονέκτημα; ποιός από τους δύο κάνει το σωστό;
    Στο έμψυχο δυναμικό πιστεύω ότι είμαστε ανώτεροι, στα οπλικά συστήματα τα καταφέρνουμε ακόμη, το περίφημο όμως αυτό έμψυχο δυναμικό άν συνεχιστεί αυτή η σκατοκατάσταση τι μπορεί να κάνει όταν σε λίγα ή πολλά χρόνια θα του έρχονται τα Altay που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει με Lεο1Α5 και Μ48Α5MOLF;

    Οσο για το «αφιονισμένα ζώα» και τα σχετικά μπορεί να ακούγονται χιουμοριστικά αλλά στην θέση σου δεν θα στοιχημάτιζα κιόλας, κάτι παρόμοια έλεγαν για τους Βιετναμέζους οι Αμερικανοί ή για τους Αφγανούς οι Σοβιετικοί και ακόμα θυμούνται τις σφαλιάρες που εισέπραξαν απο τους αμόρφωτους, πειναλέους, ξυπόλητους, βρώμικα πιθηκοειδή κλπ,κλπ…

    • M.K.E

     Χρονια πολλα σε ολους τους φιλους και στο σαιτ,μερα που ειναι.
     Προσωπικα δεν γνωριω απο νουμερα,ουτε πως αυτα δουλευουν,εγω μιλω καθαρα για το τι βλεπω καθε μερα και τι λαμβανω απο συζητησεις και συμπεριφορες,που πιστευω οτι εχουν μεγαλο βαθμο αξιοπιστιας γιατι προερχεται απο ανθρωπους που το βιωνουν και αποτελουν την εκει κοινωνια.Ουδεποτε συνεκρινα με αλλη χωρα γιατι απλα δεν υιοθετω τετοιες λογικες.
     Για το θεμα της αμυντικης βιομηχανιας δεν ανεφερα κατι γιατι την αποψη μου την γνωριζεις,το μονο που λεω και μου φαινεται οξυμωρο ειναι το εξης:αν κανουμε αναγωγη στα δικα μας,δεν δυναται να σχεδιαζεις και να αναπτυσσεις τα αρματαγωγα ΙΑΣΩΝ και να πηγαινεις στη διεθνη αγορα και να αγοραζεις εφαμιλλα η ιδιων δυνατοτητων αρματαγωγα.Δυο τινα συμβαινουν:η δεν σε ικανοποιουν σαν δυνατοτητες η θες να σαμποταρεις τα δικα σου τα οποια σημεωτεον,τα προωθεις και στη διεθνη αγορα σαν εξαγωγικο προιον.
     Προτιμω παντως να αντιμετωπιζω Αλταυ ακομη και με FAGOT η ΠΑΟ παρα λεοπαρντ η αμπραμς.
     Η μεγαλη διαφορα με τους σοβιετικους τοτε και τους αμερικανους ειναι οτι εμεις ξερουμε ποιους εχουμε να αντιμετωπισουμε αιωνες τωρα,οπως και τα εδαφη τους.
     Και μην ξεχνας οτι με μανλιχερ και ισχνες δυνατοτητες εφοδιασμου και υποστηριξης,παραλιγο να τους αποτελειωναμε,οχι τωρα με ολα τα διαθεσιμα μεσα αλλα και την πικρη αλλα μεγαλη εμπειρια.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «Και μην ξεχνας οτι με μανλιχερ και ισχνες δυνατοτητες εφοδιασμου και
      υποστηριξης,παραλιγο να τους αποτελειωναμε,οχι τωρα με ολα τα διαθεσιμα
      μεσα»
      Ούτε οἱ Τούρκοι διέθεταν κάτι δραματικά καλύτερο απ᾿ότι εμείς,δέν διέθεταν ούτε τα F-16,Leopard,Kasirga,Firtina,MEKO κ.λ.π.
      Απλώς,ήταν επιτελικά αρτιώτεροι και πολιτικά αποτελεσματικώτεροι.
      Και βεβαίως,τους δώσαμε και χρονικά περιθώρια 13-22 μηνών,ανάλογα με την οπτική γωνία,για να έρθουν στα ίσα τους μετά την δική μας αποβίβαση στην Ιωνία,αλλά και κάποιες πολύτιμες εβδομάδες όταν ήταν στο παρά ένα για να βγούν νόκ-άουτ.
      Χονδρικά,πουλήσαμε το παιχνίδι το 1919,το 1920,το 1921,και εκ νέου και οριστικά το 1922.
      Και έκτοτε;
      Το ξαναπουλήσαμε το 1974,το 1976,το 1987,το 1996,και έκτοτε χάθηκε ὁ λογαριασμός.
      Και από την γενική εικόνα που εισπράττω από το γίγνεσθαι στον χώρο της άμυνας,τίποτε δέν με κάνει να αισιοδοξώ ότι «τέρμα τα λάθη».

     • Antigonos Gonatias

      «Και από την γενική εικόνα που εισπράττω από το γίγνεσθαι στον χώρο της
      άμυνας,τίποτε δέν με κάνει να αισιοδοξώ ότι «τέρμα τα λάθη».»

      Ε, και συ, προς τι τέτοια αρνητικότητα χρονιάρες μέρες;;; :P

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Mήν πυροβολείτε τον πιανίστα.

   • Antigonos Gonatias

    Αν και δεν έχεις άδικο, μακάρι οι εξελίξεις να ‘σαι δικαιώσουν. :D

 • Spock

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

  Για Κύπρο

  Αναμένεται, και παρά την προσφυγή για τα δύο ταχύπλοα σκάφη των ΟΥΚ, να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός τον προσεχή Μάρτιο-Απρίλιο, παραλαμβάνεται αυτές τις μέρες το πρώτο πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναμένεται τις επόμενες μέρες η κατακύρωση δύο ακόμα πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναβάθμισης του Συστήματος Πυραύλων Ναυτικής Αποτροπής, τέθηκε σε λειτουργία το Παράκτιο Σύστημα Επιτήρησης, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της εμβέλειας και τέθηκε σε λειτουργία το Σύστημα Ραντάρ Επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα εκβάθυνσης και αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης.

  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/471900/erchetai-to-proto-ploio-anoiktis-thalassis

  • SPY_GR

   Σωστός.Επιτέλους κάτι κινείται, καιρός ήταν…

   • Spock

    Αν οι εκλογές ήταν πιο αμφίρροπες θα παίρναμε και κορβέτες! :)

  • Giorgos Tsagaris

   Ειναι αυτα που θα κανουνε απαγορευση περιοχης τις επομενες ημερες στο γαιοτρυπανο που θα συνοδευεται απο 2-3 Φ/Γ 3-4 ΤΠΚ και 1-2 Υ/Β να υποθεσω…

   Οι πληροφοριες οτι πυροβολα των Κυπριακων πλοιων θα φερουν διατρητικες χρωματοσφαιρες (paintball) ελεγχονται ως…..ακριβεις…

   • Spock

    Αυτή θα ήταν δουλεία για το Πολεμικό Ναυτικό, δεν νομίζω ότι περιμένει κανείς από την Κύπρο να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

    • Giorgos Tsagaris

     Ποιο ΠΝ ακριβως?
     Η εκτος κρισης πλεον Κυπρος που κανει εξορυξεις για να οφεληθει η οικονομια της ,περιμενει απο την χρεωκοπημενη Ελλαδα αυτη τη στιγμη να αναλαβει αυτο το καθηκον (αναμφισβητητα)?
     Δεν φτανει να θελεις, αλλα πρεπει και να μπορεις.Και η (Μητερα) Ελλαδα οσο και να θελει ΔΕΝ μπορει.
     Αμα θελει λοιπον η Κυπρος να ξυστει,πρεπει να αφησει ΚΑΙ δικα της νυχια…
     Νυχια κοφτερα ως αιλουροειδες,οχι μανικιουρ…….

     • Spock

      Καταρχάς το γεωτρύπανο σύμφωνα με τους Τούρκους πάει στη μαύρη θάλασσα. Δεύτερο δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι προτείνεις.

     • Giorgos Tsagaris

      OΧΙ »κατ’αρχας» αδερφε μου…κατ’αρχην.

      »…Στις 28 Δεκεμβρίου το πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II έφτασε στο Μυρτώο Πέλαγος και, συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG Bafra και παρακολουθούμενο από την φρεγάτα “Έλλη”, άρχισε τον διάπλου του Αιγαίου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα. Στην υποδοχή του αναμένεται να παρευρεθεί ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, δεδομένου ότι το πλοίο θα αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου στις αρχές του 2018. Οι τελευταίες αναλύσεις στην Κύπρο εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το DeepSea Metro II στα ανοικτά της Πάφου (πλησίον του οικοπέδου 1) ή της Αμμοχώστου (οικόπεδα 2 και 3), με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης η Αγκυρα στέλνει και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ…»

      Κατ’αρχην λοιπον θα παει στην Πολη για τα…καλοριζικα…μετα…καλομελετα
      κ’ερχεται προς τα κατω…

      Τι προτεινω?
      Να μην σπαταλαει ΟΥΤΕ ευρο σε ΤΠΚ με οπλισμο airsoft και paintball
      για να λεει οτι εχει Ναυτικο,οταν την ιδια δουλεια θα μπορουσε να την κανει με αναλογων δυνατοτητων σκαφη του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ με ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ κατα πολυ μεγαλο ποσοστο,κονδυλια…
      Εφοσον ειναι του Ναυτικου,ειναι για να ΠΟΛΕΜΑΕΙ….τους προαιωνιους εχθρους του Εθνους,οχι τιποτα Σομαλους πειρατες της πλακας…(γιατι για κατι αλλο δεν ειναι).
      Αλλα ειπαμε….οι εκλογες που ερχονται δεν ειναι καν αμφιρροπες,και οι Κυπριοι ειναι και αυτοι Ελληνες…μετα καλα τους και τα ΚΑΚΑ τους…

     • Spock

      Δεν μου αρέσει αυτό το στυλ συζήτησης όπου κάποιος προσπαθεί να κάνει τον έξυπνο με διορθώσεις και ειρωνείες με τη χρήση αποσιωπητικών.

      «Καταρχάς» σημαίνει το πρώτο στη σειρά, αρχικά, πρώτο απ’ όλα. Π.χ. «καταρχάς είμαι κουρασμένος και κατά δεύτερον δεν έχω χρόνο να πάμε για καφέ». «Καταρχήν» σημαίνει κατά κανόνα, κατά νόμο. Π.χ. «καταρχήν είσαι παράνομος, αφού πέρασες το φανάρι με κόκκινο».

      https://lexografimata.gr/2015/05/28/katarxas/

      Από εκεί και πέρα το αν τα σκάφη χρειάζονται ή όχι είναι μεγάλο θέμα . Υποθέτω ότι έχουν εξεταστεί και οι εναλλακτικές και η αγορά μέσω κοινοτικών κονδυλίων όπως έχει γίνει για άλλα συστήματα στο παρελθόν. Για τι εκλογές το λέω πιο πάνω.

     • Giorgos Tsagaris

      Οχι,οχι,οχι,φιλε μου,με περεξηγησες.
      Δεν πηγα να διορθωσω τα Ελληνικα σου.
      Δοιρθωσα ως λογοπαιγνιο το »κατ’αρχας» (αφου
      δεν ισχυει αυτο που λες για τον προορισμο του πλοιου)
      και ετσι αυτοματως αλλαζει και η λεξη που θα χρησιμοποιηθει.
      Διαφωνοντας λοιπον,ξεκιναω με το »κατ’αρχην».
      Αν δεν το καταλαβες λυπαμαι.Δεν θεωρω οτι υπαρχει καπου ειρωνεια.
      Τα αποσιωπητικα στην προκειμενη περιπτωση ειναι για να δωσουν εμφαση και να εκφρασουν προβληματισμο.
      Οπως ξερεις ο »απροσωπος»γραπτος λογος ειναι ευκολο να παρεξηγηθει.
      Η αποψη μου σχετικα με τα »ΠΑΘ» νομιζω ηταν σαφης.
      Ο προορισμος του γαιοτρυπανου ειναι αυτος που ηταν παντα και ο λογος για τον οποιο αγοραστηκε.

     • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

      Επανελειμμενα η e-amyna πηρε θεση για το αν η Κυπρος με το μεγεθος της,τη γεωγραφικη της θεση,την παρουσια του στρατου κατοχης,την διαμορφωση των ακτων της θα μπορουσε να επενδυσει σε πολυδαπανα εξοπλιστικα προγραμματα τοσο στο ναυτικο οσο και στην αεροπορια και διατυπωσε την αποψη οτι αυτο ειναι εντελως εκτος πραγματικοτητας.Σιγουρα μπορουν να γινουν πολυ πιο πολλα απ οτι γινονται, αλλα οι ποροι πρεπει να διατεθουν με τον σωστο τροπο.

     • Giorgos Tsagaris

      Mα απο την στιγμη που δεν γινεται αυτο,πρεπει οντως να διατιθενται τα κονδυλια σωστα.
      Γι’αυτο γραφω πιο πανω

      »…Τι προτεινω?
      Να μην σπαταλαει ΟΥΤΕ ευρο σε ΤΠΚ με οπλισμο airsoft και paintball
      για να λεει οτι εχει Ναυτικο,οταν ΤΗΝ ΙΔΙΑ δουλεια θα μπορουσε να την κανει με αναλογων δυνατοτητων σκαφη του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ με ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ κατα πολυ μεγαλο ποσοστο,κονδυλια…»

      Απλα ξεχρεωνει γραμματια…

     • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

      Εξορυξεις κανει, για να εισρευσει ρευστο πρεπει οχι απλως να γινουν ανακαλυψεις αλλα και ν αρχισει η αξιοποιηση των κοιτασματων κατι που ισως γινει σε βαθος χρονου.

 • GRGR

  1) ανηκουστη η προσφυγη της κυβερνησης εναντια στην δικαστικη αποφαση. Πριν λιγο καιρο λέγανε πως η δικαιοσυνη ειναι ανεξάρτητη. Θα ηθελα να ακουσω μια ιδιαιτερα πειστικη απαντηση επι αυτου δια στοματος πρωθυπουργου.

  2) Δυσαρεστη ειδηση οι Aim120D καθώς και οι S400. Ειλικρινά δεν ξέρω πλέον τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, δεδομένου πως ακομα και τα F16 με τα χιλια ζορια τα συζητάμε και αυτά κουτσουρεμένα στον αριθμό. Ακομα και καλα οικονομικώς να στεκόμασταν, τέτοια κουρσα εξοπλισμών δεν την πιάναμε… ουτε καν κοντα.

  Ισως θα πρεπει να τεθουνε και προ των ευθυνών τους οι τεμεκ «συμμαχοι» μας που τους εξοπλιζουν διχως αύριο. Η μαζί μας ή με την Τουρκία… και ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του με οτι σημαινει αυτό σε επιπεδο διμερών σχέσεων.

  Καλη χρονιά σε όλους… και ας ελπίσουμε το 2018 να μας παει λιγο καλυτερα.

  • Mk

   1) Ισως πολιτική τρίπλα(;) την οποία θα ακολουθήσει «πόρτα»(;) από την δικαιοσύνη,ώστε να καταδείξει οτι το έργο της είναι απρόσκοπτο και ανεπηρέαστο από πολιτικές αποφάσεις,ως χώρα δικαίου και έννομης τάξης ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

   • Larisaios

    Μακάρι να έχεις δίκιο.

   • GRGR

    Mk, για μένα το αξιοπεριεργο ειναι οτι ενω συστηματικα ελεγε η κυβέρνηση πως η δικαιοσύνη ειναι ανεξάρτητη, με αυτή την αίτηση-ενέργεια ειναι σαν να παρεμβαίνει στο έργο της… και γι αυτό δε μου αφησε ιδιαιτερα καλές εντυπώσεις.

    Δεν ξέρω… η λογικη του κατευνασμού δεν ειναι πάντα θεμιτή, και στην τελικη τελική γι αυτο ακριβως τον λογο υποτιθεται προσπαθουμε να διατηρησουμε ενα αξιομαχο στις ενοπλές δυνάμεις… οχι για να παραδοθουμε ανευ ορων στα πρωτα νευράκια του Σουλτάνου.

    • Mk

     Προσπάθησα να βρω μια λογική ερμηνεία.
     Το είδα σαν σκάκι.
     Σαφώς έπονται εκατέρωθεν κινήσεις.
     Αυτές οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

     (Το εφετείο σε 2 χρόνια.)
     (Με ποια κυβέρνηση επάνω;)

     Βλέπεις…έχει πολλά χαρτιά η τράπουλα…

   • Giorgos Tsagaris

    Αδερφε μου…σου συστηνω να δεις το καρτουν »My life as a chicken»’ ειναι πολυ
    εκπαιδευτικο και με πολλες προεκτασεις….

    Εγω προ ημερων ειχα διαβασει οτι στην Ελλαδα η δικαιοσυνη ειναι ανεξαρτητη.
    Τωρα κανουμε παρεμβαση για να δειξουμε το αυτονοητο?
    Αυτη η λογικη με ξεπερνα….

    Επισης σημερα το πρωι χρονιαρες μερες ανοιξα την ηλεκτρονικη μορφη του Μπαμπινιωτη…ειχε κανει update στους ορους »Ραγιας» και »Χεστης»….

    • Mk

     Προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω την απόφαση χωρίς να την κρίνω.

     Μια πολιτική τοποθέτηση του τύπου «βυθίσατε το χορά» ,κινείται σαφώς σε πιο τολμηρή γραμμή.

     Πλέον ήμαστε στην γραμμή του κατευνασμού, της ευελιξίας και των χαμηλών τόνων.

     Αυτό το κρίνει ο καθένας μας ποικιλοτρόπως.

 • binio

  Τελικά το μόνο που μετράει είναι τα χρήματα. Και S-400 και Πυραυλακια για τα α/φη τους. Και καλές σχέσεις με Ιράν και Κατάρ και στα κρυφά θέλει να τα βρει με Αίγυπτο και Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά εμείς έχουμε και καλά σχέση με Ισραήλ αλλά τους πουλησαμε στον Ο.Η.Ε με Αίγυπτο κάνουμε ασκήσεις αλλά δεν οριοθετουμε Α.Ο.Ζ. Λεφτά δεν έχουμε. Επίδοματα περιμένουν όλοι να πάρουνε. Αυτά που συμφωνούμε σε εξοπλιστικά με τους «εταίρους » μας τα ακριβοπληρωνουμε . Επενδύσεις δεν έχουμε και αυτές που γίνονται δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. το κράτος έχει καταρευσει. Και οι Αρχηγοί τον επιτελειων αντί να στρωθούν και να ετοιμάσουν ένα σχέδιο για τα καινούργια δεδομένα που ανοίγονται, ανταλλάσσουν ευχές με στρατεύσιμους. Τραγικό. Να ευχηθώ μόνο υγεία στις οικογένειες σας αγαπητά μου αδέρφια συντελεστές και σχολιαστές. Γιατί αν πω καλή χρονιά και λοιπές ευχές για τα ελληνικά Κράτη. Μάταια δεν θα πραγματοποιηθουν. Λοιπόν υγεία σε όλους σας

 • PetrosR

  Καλη χρονια με υγεια.
  Απαραιτητο συστατικο,μαζι με τη θεληση, για να βρεθει ακρη.

 • jim_97

  Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δεν το λένε μόνο κάποιοι φίλοι σχολιαστές αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία. Οι απώλειες στον αγώνα εναντίων των Κούρδων είναι σχεδόν καθημερινές τα πυρομαχικά καταναλώνονται και μάλιστα για την επίτευξη αμφίβολων αποτελεσμάτων, χιλιάδες Τούρκοι ζητάνε άσυλο στην Ευρώπη για να φύγουν από την Τουρκία η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και το νόμισμά τους πέφτει.
  Τα S-400 δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο κάποιοι πιστεύουν. Το σύστημα που θα παραλάβει η Τουρκία δεν είναι το ίδιο με τη ρωσική έκδοση και σίγουρα θα είναι υποβαθμισμένων δυνατοτήτων ( πάγια ρωσική και όχι μόνο τακτική ). Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να παραδώσει ένα τόσο σημαντικό οπλικό σύστημα σε μια χώρα όπως η Τουρκία που ανήκει σε αντίπαλη συμμαχία και ο ηγέτης της είναι ένας παρανοϊκός δικτάτορας.Τουλάχιστον όχι αν δεν έχει πάρει τα μέτρα του. Μην ξεχνάμε ότι η τουρκία θα υπογράψει δανειακή σύμβαση για να προμηθευτεί τα συστήματα και αυτό είναι ένα ακόμη μέσο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εναντίων της Τουρκίας.
  Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του συστήματος τις οποίες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εξετάσουν όχι για τα S-400 αλλά και για οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας διαθέτουν ή θα αποκτήσουν οι γείτονες. Το 2017 υπήρξε πλεόνασμα στα κρατικά έσοδα, ενώ γίνονται ακόμα σπατάλες και η κυβέρνησή μας προσπαθεί συστηματικά να μηδενίσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Πότε επιτέλους θα προμηθευτεί η ΠΑ ένα όπλο μακρού πλήγματος για τα F-16? Για τα MLRS τι πυρομαχικά υπάρχουν που δεν έχουν λήξει?
  Είναι δύσκολο να κατασκευαστούν 50,60 ή και περισσότερα UAV που θα χρησιμοποιηθούν για κορεσμό της τουρκικής αεράμυνας και εξάντλησης των βλημάτων της? Μήπως να αντί για επιδόματα κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με 2-3 νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου?
  Οι πιθανές λύσεις είναι πολλές και ίσως προσιτές, αρκεί να υπάρχει θέληση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ η Τουρκία και οι μέτριες στρατιωτικές της ικανότητες αλλά η δική μας ανεπάρκεια και αδράνεια.
  Να ευχηθώ ευτυχία και υγεία σε όλους για το νέο έτος. ποιος ξέρει… ίσως γίνει ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία ή μια μεγάλη αποδυνάμωση της με κάποιο άλλο τρόπο το 2018!

  • Giorgos Tsagaris

   Οταν οι »ζαμπλουτοι» Τουρκοι ζητουν δανεια πανω απο 1 δις για τους S-400 εμεις εξακολουθουμε να λεμε οτι για το 2017 ειχαμε πλεονασμα?
   Παρακαλω αυτο το ανεκδοτο να σταματησει γιατι μου εχει κανει τα νευρα κορδονια…
   Περιμενω ακομη ληξιπροθεσμα του 2011…και η μανα μου ενα χρονο για τη συνταξη…

 • Cynaegeirus

  Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και υγεία στις οικογένειές σας

 • GeorgeT

  Που είναι τα φιλαράκια μου που χαίρονται με την αγορά S400 από τους τούρκους;
  Μετά την είδηση για τους D χαίρονται ακόμα;

  Καλή χρονιά να έχουμε!

  • Cynaegeirus

   Εγώ χαίρομαι προσωπικά!

   Καλή χρονιά!

   • GeorgeT

    Εσυ δεν μετράς. Εισαι αιρετικός.

   • Antonius Block

    Κυναιγειρε μην ξεχνάς όμως ότι η Ρωσία( με οποιαδήποτε μορφή της) ήταν ενάντια σε ένα Ελληνικό Αιγαίο. -Οποίος διαφωνήσει καλά θα κάνει να ρωτήσει ποιος απαίτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων-.
    Μήπως στην περίπτωση της Τουρκίας φανούνε πιο συνεπείς στο FOS και στα παρελκόμενα;
    Φοβάμαι πως έχουν πιο πολλά να κερδίσουν από μια φιλική Τουρκία, παρά μια φιλική Ελλάδα ( ακόμα και με αλλοπρόσαλλους στην κυβέρνηση που νομίζουν ότι ο Πούτιν είναι δευτεροξάδερφος του Στάλιν).

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἄν όμως το δείς λίγο πιό κυνικά,αφού με ἤ χωρίς F-35 ἤ S-400 θα τους κάνουμε ούτως ἤ άλλως τους τεμενάδες στην Τουρκία,ἔ,τουλάχιστον,άσε την να ξεπαραδιάζεται…

    • Cynaegeirus

     Δεν ξεχνάω την Ρωσία, δεν ξεχνάω όμως και το ΝΑΤΟ.

     Στην πρώτη αλλαγή σχέσεων οι S400 θα στολίζουν όπως οι δικοί μας τον περιβάλλοντα χώρο

     και θα έχουν σπαταλήσει και 2,5 δις

     όσο δηλαδή το κόστος αγοράς απο την γερμανία 500 ΤΟΜΑ Puma ή 400 Leopard2A8 με 130ρι πυροβόλο

     • GeorgeT

      Καλά, περίμενε εσύ το παιχνίδι να παιχτεί στις επελάσεις των αρμάτων και των ΤΟΜΑ. Όλη η ιστορία ειναι στον αέρα. Όλη. Αν πάρουν τον αέρα την δουλειά την κάνουν και με τα Sabra.

     • Cynaegeirus

      Οκ τότε βάλε τα 2,5 δις σε αγορά αεροσκαφών. αγοράζουν μια 20αδα Rafale αντί για τα ρωσικά μπιμπελό. φαντάζεσαι μια 20 rafale απέναντι;

     • GeorgeT

      Δεν χρειάζεται να φανταστώ τίποτα. Εχουν 200 σύγχρονα F16 και έχουν παραγγείλει 10-20-100 F35. Και θα τα πάρουν! Όσα θέλουν. Όπως παίρνουν και τους D και όπως κάνουν συμφωνίες και για Ευρωπαικά Α/Α με Γάλλους και Ιταλούς. Και αν θέλουν θα τα πάρουν και αυτά.
      Κατσε εσυ να περιμένεις οτι θα τους βάλουν σε εμπάργκο οι … σύμμαχοι.
      Γέρασα και ακούω ακόμα για τους Αμερικανοευρωπαίους που θα κάνουν ντα την κακή Τουρκία. Ε μάντεψε!

      Δεν εχουν ανάγκη κανένα Ραφαλ. Ανάγκη ειχαν σε Α/Α μακρού βεληνεκούς. Τα πήραν.
      Ανάγκη είχαν σύγχρονα υποβρύχια. Μάντεψε. Τα πήραν.
      Και οτι άλλο θέλουν ή θα το πάρουν ή θα το φτιάξουν.

      Και αυριο αν θέλουν και τους συμφέρει και τα βρουν και με καμια Τοταλ, να είσαι σίγουρος οτι θα πάρουν και Ραφαλ και σκαλπ και μετεορ, ωπ σορρυ μετεορ ΠΗΡΑΝ.

      Την ιδια στιγμη εμεις »καρφώνουμε» Τ2.

      Και καθίστε να γκρινιάζετε για το ΠΖ, το ΠΒ και τα ΤΘ μας. Ρε ούτε αρβύλα.
      Αν εχουμε 10 δραχμές, οι 8 στην ΠΑ, οι 2 στο ΠΝ και τέλος.

 • GeorgeT

  http://newpost.gr/ellada/646628/skafos-ths-toyrkikhs-aktofylakhs-embolise-ellhniko-alieytiko-sthn-kalolimno

  Πόση … στρατηγική ψυχραιμία αντέχεις;

 • Ανδρέας
  • Mk

   Μας έφτιαξες την μέρα!
   :-)

 • Mk

  Καλή χρονιά!!
  Κάθε χαρά,υγεία και αγάπη στην ζωή όλων των Ελλήνων,εντός και εκτός των τειχών.
  Πρόοδος και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!!

  Ένα καλύτερο,ασφαλέστερο και δημιουργικό μέλλον για τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου!!

  Χρόνια πολλά και ποιοτικά!!!

 • oxia77

  Η καλή χρονιά από το πρωί φαίνεται…

  1) Οπως σχολιάσαν ηδη καποιοι αναγνώστες, οι καινούριοι amraam της Τουρκίας θα είναι σημαντικοτατο πρόβλημα. Ακόμα και στα χέρια λιγότερο έμπειρων Τούρκων πιλοτων, 50% μεγαλυτερη ακτίνα είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

  2) Το υπουργείο εθνικής άμυνας ψάχνει για λεφτά προσπαθώντας να πουλήσει βλήματα και f16. Γιατί δεν αρχίζει να χρεώνει το υπουργείο υγείας για όλες τις αεροδιακομηδες που κάνει;

  Τέλος πάντων. Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους, να είμαστε εδώ με υγεία να προβληματιζομαστε για το εθνικό μας μέλλον.

  • Cynaegeirus

   Καλή χρονιά!

   «Το υπουργείο εθνικής άμυνας ψάχνει για λεφτά προσπαθώντας να πουλήσει βλήματα και f16. Γιατί δεν αρχίζει να χρεώνει το υπουργείο υγείας για όλες τις αεροδιακομηδες που κάνει;»

   Η εσωτερική πηγή ανεύρεσης πόρων δεν είναι λογική. Λογική είναι η πώληση προς τα έξω μτχ ή νέω συστημάτων όπως κάνει η τουρκία. Φυσικά εμείς δεν φτιάχνουμε όπλα γιατί είμαστε παν-κάτι δεν θυμάμαι.

   Το υπουργείο έχει 2 εργοστάσια και 5 βάσεως να κάθονται. Γιατί δεν ψάχνει να βρει μια σύμβαση κατασκευής έργου με το ελληνικό φτηνό εργατικό δυναμικό;

   • Giorgos Tsagaris

    Μια χαρα ειναι φιλτατε…οι οφειλες του Υγειας προς το ΥΠΕΘΑ τελευταια φορα που γνωστοποιηθηκαν στοιχεια ηταν 200 εκατ.
    ΔΙΑΚΟΣΙΑ !!!!!!!!!!!!
    Αν ανεχομαι να πινει το αιμα μου ως ελευθερου επαγγελματια του χωρου υγειας με το μπουρι της σομπας το εν λογω υπουργειο-του οποιου τον προυσταμενο δεν βλεπουμε πουθενα και ποτε,παρα μονο τον δευτερο τη ταξει να τρολλαρει μονιμως και να τσαμπουκαλευεται αισχρα-,τα χρηματα για την αμυνα της πατριδας μου ΔΕΝ το ανεχομαι…

    Απλα δεν ανεχομαι α/φη πανακριβα (C-27) που αποκτηθηκαν για την αμυνα της χωρας να απασχολουνται σχεδον αποκλειστικα σε καθηκοντα ΕΚΑΒ επειδη καποιοι
    εχουν μαθει τη δουλεια τους να την κανουν αλλοι αδιαμαρτηρητα ΚΑΙ να χρεωνουν
    τα καυσιμα,τα πτητικα και τη συντηρηση για αυτη την υπηρεσια ως ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ.
    Εχει και η παρανοια τα ορια της…

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     «Εχει και η παρανοια τα ορια της…»
     Στην Ἑλλάδα,όχι.
     Έτσι,ξερά:όχι.

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Δώσε ένα λινκ αδερφέ, ενδιαφέρομαι να μοιράσω πόνο. ΑΚΟΥ 200 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ 45 ΤΩΝ ΚΑΙΟΒΑ Ή ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΚΟ!!!

  • Χρήστος

   Καλή χρονιά, και εγώ έχω προβληματιστεί πάρα πολύ με τους aim 120D, εάν ισχύει ότι έχουν εμβέλεια 50% παραπάνω θα είναι τεράστιο πρόβλημα για την ΠΑ κάτι πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε

 • Σωστή η διόρθωση, περάστηκε ήδη στο κείμενο.

 • Cynaegeirus

  Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τι γίνεται στο Ιράν αλλά οι ταραχές είναι πρωτόγνωρες και τα νεκροτομία γεμίζουν σταδιακά. Μπορεί να έχουμε εξελίξεις με αντίχτυπο στον Λίβανο και στην Υεμένη. Πρακτικά τους έχουν τελειώσει τα λεφτά για τις περιπέτειες στην περιοχή και απο ότι φαίνεται πεινάνε…

  • M.K.E

   Δεν νομιζω να εχουν ελλειψη χρηματων,ιδιως μετα την αρση του εμπαργκο.Θρυαλιδα των εξελιξεων ηταν η κοντρα με την Σ.Αραβια που ξεπληρωνει την ιστορια της Υεμενης και οχι μονο,δειχνοντας οτι Αραβες μπορουν να εχουν καλυτερη προσβαση στα του Ιραν,απ οτι Εβραιοι και ΗΠΑ.
   Νατο σιγα σιγα και το ιρανικο κομματι του κουρδισταν..

   • Cynaegeirus

    Αν ακούσεις για φαλουχιστάν (που το έχει ξεχάσει και ο θεός) το πάνε για συρία.

    όπου έχει πηγή πετρελαίου η κίνα την χτυπάνε

  • manolis

   Ο νεανικος πληθυσμος ηταν παντα εχθρικος με το καθεστως των μουλαδων. Επειδη τους βαλανε 50% αυξηση στη βενζινη, τωρα εξεγερθηκαν και μεγαλυτεροι. Φασαριες υπηρχαν και απλαιοτερα, τωρα ομως ειδοποιος διαφορα ειναι οτι ο λαος επιτιθεται σε εγκαταστασεις Φρουρων της Επαναστασης. Ειδωμεν.

 • Ivy Chris

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένα και αποδοτικότερα από κάθε προηγουμένη χρονιά.
  Ελπίζω το τρισυπόστατο Άγιο Πνεύμα να κάνει το θαύμα του, ακόμη και σ΄αυτούς που κρατούν ομπρέλα ή τέλος πάντων να μας απαλλάξει από την ευτυχία…
  Btw, αυτός ο κύριος είναι ο πλέον επιτυχημένος ΥΠΕΞ από την μεταπολίτευση δια λόγου του στρατ-άρχη…
  κι-κι-ρι-κου…
  https://uploads.disquscdn.com/images/d9c88123234cf478f3a10d3c63c35ba3dc3ac8993145af8fe1ec71cfc55c9af1.jpg

 • Larisaios

  Τι ανάγκη έχουν οι Καναδοί; Τους χωρίζει μια Ήπειρος και ένας Ωκεανός από την Τουρκία.

  • Giorgos Tsagaris

   Mεχρι να ξυπνησουν ενα πρωι και να ανακαλυψουν τι φιδι ετρεφαν στον κορφο τους…
   Ευτυχως υπαρχουν και οι Αυστραλοι να δειχνουν το δρομο…(μεχρι νεοτερας).

 • Sarkastikos

  Τι μαθαινω δεν βγαινουν τα κουκια για τα F16 ? Ειναι πολλα τα λεφτα της προκαταβολης λενε τωρα τα παπαγαλακια… αφηστε δε που ακομη δεν γνωριζουμε το τελικο κοστος…

  Υγ. Που εκεινος ο αρχηγός που μιλουσε για Γεωμετρικη διαφορα

 • Cynaegeirus

  Λέτε να έρθουν 1-2 εκ Ιρανοί και άλλοι τόσοι λαθρό φέτος;;;;

  • Mk

   Στο μυαλό μου είσαι…

  • SPY_GR

   Οτι μας έλειπε, να το δώ και αυτό…λές η Αραβική άνοιξη να γίνει ο Ελληνικός χειμώνας;

   • Cynaegeirus

    Σίγουρα εκτός και αν έρθει ξανά ο Σαμαράς, πράγμα απίθανο.

    • Ανδρέας

     Το ίδιο έλεγαν για τον Τσώρτσιλ :)

  • Spock

   Περσική εισβολή και οι 300 του σήμερα είναι για τα πανηγύρια! :)

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Ο Α ναστασιαδης παει στην Σαουδικη Αραβια για επισημη επισκεψη ( μεσολαβηση Σισι,Χαριρι,πολιτικη Ερτογαν στο Καταρ)).Πρωτη επισκεψη Κυπριου προεδρου στην χωρα αυτη.
  Ενδιαφερον ειναι οτι μεταξυ αλλων τον συνοδευει Υπουργος Αμυνας.Ας ελπισουμε σε κατι πιο ουσιαστικο απο μια δωρεαν σαν του Ομαν ( πλοιο Αλασια).

  • Giorgos Tsagaris

   Αυτο δεν ειναι που τελει σε ακινησια λιγους μηνες μετα την παραλαβη του και κρινεται ασυμφορη η επισκευη του?

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Στην προσφατη ανακοινωση του Υπουργειου Αμυνας στον Φιλελευθερο επιβεβαιωνουνται οι πληροφοριες για αναβαθμιση των πυραυλων Εξοσετ της ΕΦ.Μηπως υπαρχουν περισσοτερες λεπτομερειες σε τι συνισταται αυτη η αναβαθμιση?

 • SPY_GR

  Υπάρχουν νεώτερα για δύο πολύ σημαντικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ το ΑΚΡΙΤΑΣ και το ΑΙΓΕΑΣ; Βασικά έχουν αρχίσει να υλοποιούνται/αξιοποιούνται;

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Xρονια Πολλα Καλη Χρονια
  Συμφωνα με το Naval Analyses το HMS Ocean κατεληξε στην Βραζιλια για 84 εκατ.

  • Cynaegeirus

   Άλλες εποχές θα ήταν μια τρομερή πλατφόρμα Α/Υ πολέμου για την ανατολική μεσόγειο…

 • Giorgos Tsagaris

  Μας περισσευουνε κιολας και τα βγαζουμε στο σφυρι….Δεν το’μαθες?

 • John Moustakas

  Αγαπητέ υπερβάλεις για τον Καναδά.Τεράστια χώρα, λίγος πληθυσμός,χωρίς ουσιαστικά εχθρούς.Το να υποδέχεσαι με λουλούδια μερικούς δεκάδες Ιρακινούς δεν λέει τίποτα.Άν στην πέσουν χιλιάδες μαμελούκοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και με κάθε μέσο,τότε θα φανεί τί ψάρια πιάνεις.Το αυτομαστίγωμα δεν βοηθάει πάντα.Δεν είμαστε Καναδάς αλλά ούτε και μπανανία.

 • Cynaegeirus

  Μην ξεχνάμε οτι υπάρχει ΕΕ και Νατο.
  Ποιός νομίζεις οτι μας φυλάει τα θαλάσσια σύνορα τώρα;

 • PetrosR

  Ενα υπουργειο για ολες τις δουλειες.

  Απο το μαζεμα σκουπιδιων και τη μεταφορα επιβατων κατα τη διαρκεια απεργιων, στα μερεμετια.

  http://www.kathimerini.gr/941597/article/epikairothta/ellada/sto-ype8a-h-anakainish-ktiriwn-gia-prosfyges

  Παρε, παρε, λεμε, τζαμπα πραμα εχω…

  • Ανδρέας

   άμισθη εργασία φαντάρων με αντάλλαγμα έξοδο.
   θα το δεχόμουν αν όλος ο προϋπολογισμός του ωφελούμενου υπουργείου περάσει στο ΥΕΘΑ και όσοι δουλέψουν μοιραστούν την βουλευτική αποζημίωση του υπουργού και των συμβούλων του.

   • PetrosR

    Δεν θα τα κανουν οι φαν τα μερεμετια.
    Ο προυπολογισμος του ΥΕΘΑ θα τα κανει.

    • Ανδρέας

     Σίγουρα;

 • John Moustakas

  Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογείς για το πόσο ανόητος είναι ο μνημονιοσχίστης και το τσίρκο του.Μπορεί πάντως να τους κάλεσε και η Μέρκελ,ή να μας τους τύλιξε για δώρο ο σουλτάνος.Γυρνώντας στον Καναδά,η ουσία δεν αλλάζει.Το δείγμα είναι ανεπαρκές για συμπεράσματα.

  • Ivy Chris

   Δεν σου προκαλεί εντύπωση ότι ενώ ενδόμυχα όλοι οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να απαλλαγούν όλως ξαφνικά από τον εφιάλτη αυτής της παράνομης μετανάστευσης εν τούτοις ούτε που το σκέφτονται να εκδώσουν τους τούρκους αιτούντες πολιτικό άσυλο?
   Μήπως επειδή τους αγάπησαν ξαφνικά?
   η μήπως πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν τις επιδιώξεις της Ελληνικής κυβέρνησης?
   ποιο είναι το μήνυμα που περνάμε?
   Αν αντίστοιχο περιστατικό συνέβαινε με Αιγύπτιους αντιφρονούντες δεν θα τους επέστρεφε πακέτο στην αγκαλιά του Σισι??
   Δεν υφίσταται θέμα δημοκρατικότητας αλλά ενδοτική τακτική στον εκβιασμό της τουρκικης πλευράς.
   Έχουν κλάσει μαλλί

 • Greek Preparedness

  Μια που αναφερθηκε στα σχολια η χρηση του C-27 για αεροδιακομιδη. Και μια που πρεπει να το παρουμε αποφαση οτι οποιαδηποτε αλλη υπηρεσια εκτος Π.Α. ειναι ανικανη να εχει ιπταμενα μεσα, θα μπορουσε η ΜΑΕΔY να κανει οτι εγινε και μετα ελικοπτερα SAR?
  Να αγοραστουν με προγραμμα (κεφαλαια) της Ε.Ε. 2-3 μικρα δικινητηρια STOL αεροσκαφη και μερικα ελικοπτερα αποκλειστικα για αεροδιακομιδες? (Με ενα πακετο στηριξης μειονεκτικων περιοχων π.χ.?)

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ἄν υπάρχει λέει…
  Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που χρήζει διευκρινήσεως,και αυτό είναι ἄν ὁ πάροχος πρέπει πρώτα να αναβαθμίσει τα -Α4 σε -Α7,πρίν τα μισθώσει.
  Μιλάμε για κάτι εκατομμυριάκια ανά άρμα.

  • Ανδρέας

   να τα μισθώσουμε; πάμε καλά;

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἄν πάμε καλά;
    Κατα διαόλου πάμε,φιλοσοφία θέλει;

 • Υπάρχει.

  • Dragon

   Μιλάνε για εκσυγχρονισμό 100 Leo-1A5, τι θα εκσυγχρονίσουν από αυτό το όχημα; ΣΕΠ, θωράκιση, πυροβόλο, υπάρχει κάποιο πλάνο που να λέει τι και πως; Τα άρματα που θα δοθούν στους Τσέχους, φαντάζομαι ότι δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ. Μιλάμε για 2 ΕΜΑ. Με τι θα καλύψουν το κενό; με τα εκσυγχρονισμένα Leo-1A5;

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Να υποθέσω ότι τα εκσυγχρονισμένα Leo-1A5 θα έχουν γεωμετρική διαφορά από τα τούρκικα Leo-1A3T;

    • Dragon

     Πρέπει να δαπανήσεις πάρα πολλά χρήματα για να μετατρέψεις αυτό το άρμα σε κάτι το αξιόλογο. Πως είναι δυνατόν να σκέπτονται να αντικαταστήσουν 2 ΕΜΑ με άρματα 3ης γενιάς με άρματα 2ης;

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ίσως δέν ήταν αρκετά ειρωνική ἡ διατύπωση μου. :)

     • Cynaegeirus

      η λογική είναι αφού φύγουν τα άρματα προστασίας των ΤΘΤ εεε των Μ/Κ ΤΑΞΠΖ του έβρου να μπει κάτι ανάλογο. επειδή δεν υπάρχει θα βάλουν εκσ λεο1α5.

      όταν γυρίσουν τα λεο2α7 (ας ελπίσουμε 7) τα λεο1α5 θα πάνε στους ΠΖΝ και στα νησιά επιλεκτικά αν έχουν καλό εκσ ή στις αποθήκες αν είναι όπως τώρα

      Σας είχα πει οτι μετά το 2020 τα λεο2α4 θα χρειαστεί να γίνουν ΤΟΜΠ. αν τα πληρώσει η ΕΕ για να εκσ καλώς αλλιώς πρέπει να γίνει σχεδιασμός απο τώρα.
      ο πύργος του ναμέρ είναι κορυφή αν υπάρχουν λεφτά – αλλά δεν το βλέπω.
      έχουμε να πληρώσουμε 120εκ ζημιά το εργοστάσιο ζάχαρης στην ορεστιάδα (3 βουλ. ΣΡΖ) και 90; εκ και φέτος το μέγαρο μάσας εεε σόρυ μουσικής.

 • Cynaegeirus

  To πακιστάν είναι το επόμενο στην λίστα.

  • Ανδρέας

   Από την ανακοίνωση του Τραμπ προκύπτει;
   Πάντως για το Ιράν θυμήθηκα ένα Ιρανό συμφοιτητή στην Αγγλία που μου είχε πει ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που στην πραγματικότητα δεν είναι μωαμεθανοί αλλά Ζωροάστρες. Μπορεί να υπερέβαλε, αλλά είναι μια πολύ πιο διαφοροποιημένη κοινωνία από ότι φανταζόμαστε και είναι κληρονόμοι αρχαίου πολιτισμού.

   • Cynaegeirus

    Ναι, σταμάτησαν και την οικονομική βοήθεια σήμερα. Καιρός ήταν. Αν δεν ήταν το αφγανιστάν θα είχε διαμελιστεί εδώ καιρό.

    • Ανδρέας

     Μονο που είναι χώρα με παραλία και οι ΗΠΑ δεν αφηνουν στην τύχη της μια χώρα του Δακτυλίου.

     • Cynaegeirus

      έτσι λέγαμε και για την λιβύη

 • Giorgos Tsagaris

  »…Ούτε ένα δύο ούτε τρεις αλλά 25 ασθενείς μετέφεραν ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς μόνο μέσα στο Δεκέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.

  Ελικόπτερα ΝΗ-90 και CH-47D (Chinook) πραγματοποίησαν 25 αποστολές ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 25 ασθενών, συμπληρώνοντας συνολικά 68 ώρες πτήσης…»
  http://www.onalert.gr/stories/stratos-ksiras-dekades-oi-othseis-swtirias-mesa-so-dekembrio/61910

  …200?
  Λαστ γιαρ…..

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Ξεπουλάμε τα πάντα λέμε! Κοίτα εδώ!
  http://www.doureios.com/wp/2018/01/04/2018-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA/

  Το κοινωνικό μέρισμα να δίνεται, το επίδομα παραγωγικότητας και το δωρεάν ρεύμα στους υπαλλήλους της Λαρκο, οι μισθοί του Καρανίκα και θα πάρουν σειρά όλα, μαχητικά και άρματα, ελικόπτερα, πλοία και υποβρύχια.
  Ο Καμμένος, που από 1,7 δις διατιθέμενες πιστώσεις ξόδεψε μόνο το 1/3 σε αποπληρωμές παλαιών προγραμμάτων και τις άφησε να κατευθυνθούν χωρίς καμία επισημότητα σε άλλους κωδικούς του προυπολογισμού, που δεν υπογράφει ούτε τις FOS, θα πουλήσει ακόμα και τα αγάλματα του Κολοκοτρώνη για 2 ψήφους παραπάνω.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Εγώ έχω διαβάσει αυτό

  «Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ .
  του Ευάγγελου Λεμπέση,του 1941.
  [και νομίζω ότι είναι λίαν επίκαιρο.]

  • Ανδρέας

   Ναι, είχε πρωτοδημοσιευθει στην Εφημερίδα Ελλήνων Νομικών και εκτοτε είναι βασικο ανάγνωσμα. Αλλά θα απολαύσεις και τον Τσίπολα.

 • romanos

  Τόσα χρόνια που είχαμε τους s300 οι ειδήμονες μιλάγανε για τρομερό όπλο που εξασφαλίζει την ελληνικη αεροπορική κυριαρχία. Τώρα που οι τούρκοι παίρνουν τουυς s400 οι ίδιοι ειδήμονες λένε πως είναι ένα πυραυλικό σύστημα αδοκίμαστο που θα δημιουργήσει προβλήματα στην τουρκία.. Όσο για τα f35 οι δήθεν ειδικοί μιλούσαν για σαπάκια που θα είναι τελείως άχρηστα. Τώρα οι ίδιοι πάλι ζητάνε την άμεση αγορά από την ελλάδα τουλάχιατον μιας μοίρας f35. Όσο για τις αεροδιακομιδές αναφέρονται κάποιοι λες και η ζωή των ελλήνων ακριτών δεν έχει καμία αξία…Καλύτερα να σωθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή και ας περικοπεί αντί αυτού και εξοπλιστικό πρόγραμμα αν χρειαστεί…