Ανασκόπηση εβδομάδας #68

189

Από 27 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική φάση της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων GORDIAN KNOT 2017 του NATO Rapid Deployable Corps-GR (NRDC-GR). Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχε και προσωπικό από στρατηγεία της δομής διοίκησης και δυνάμεων ΝΑΤΟ, ήταν η αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του NRDC-GR ως διακλαδικού στρατηγείου (Joint HQ-JHQ), στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών σε συμμαχικό επίπεδο, από 1 Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2020. Μετά την εθνική αξιολόγηση του NRDC-GR θα ακολουθήσει η αντίστοιχη ΝΑΤΟική, στο πλαίσιο της άσκησης TRIDENT JAGUAR 2018 (TRJR18). Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 1.200 στελέχη από 16 συμμαχικά κράτη, εκ των οποίων οι 950 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και προσωπικό της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και το Σχολείο Επιτελών του Στρατού Ξηράς. Στο πλαίσιο της άσκησης αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το νεοσύστατο Κέντρου Συντονισμού Επικοινωνιακών Επιχειρήσεων που υφίσταται στο Στρατηγείο του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, στο οποίο ενσωματώθηκε ομάδα φοιτητών Τμημάτων ΜΜΕ και Επικοινωνίας από ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων προωθούνται μετασταθμεύσεις Μονάδων και Σχηματισμών, μεταξύ άλλων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Νέα Ιωνία Βόλου στον Αυλώνα Αττικής, της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ από την 112 στην 113 Πτέρυγας Μάχης και της 383 ΜΕΕΑ αντίστροφα.

Στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, η οποία ανακάλεσε τη διακρατική συμφωνία πώλησης βλημάτων 105mm στην Σαουδική Αραβία, προκαλώντας τελεσίδικα ζημία 66 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλισμών αναιρεί γνωμοδότησή της για πρόγραμμα της αρμοδιότητάς της. Κατά πληροφορίες στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η προμήθεια των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ έναντι 47 εκατ. δολαρίων.

Την 1 και 15 Δεκεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν τα Σχολεία Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ), τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης. Στο πρώτο σχολείο συμμετείχαν και Ιπτάμενοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Το ΣΔΙ πραγματοποιείται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ Survival, Evasion, Resistance and Extraction – Conduct After Capture (SERE-CAC), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, μίλησε στα στελέχη και στο προσωπικό, ενώ συμμετείχε σε νυχτερινή πτήση με αεροσκάφος Μ2000-5.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Ενημέρωση Στελεχών της ΠΑ στην αίθουσα «Αντισμήναρχος (Ι) Μαρίνος Μητραλέξης» του ΓΕΑ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. Σκοπός της ενημέρωσης ήταν η παρουσίαση των μειζόνων θεμάτων της ΠΑ, ο απολογισμός έργου για το 2017 και ο καθορισμός στόχων για το 2018. Στην ομιλία του προς τα στελέχη, ο Αρχηγός, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες, τόνισε, την αναγκαιότητα συνέχισης της αναδιοργάνωσης της ΠΑ με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και με σκοπό την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της λαμβάνοντας υπόψη την απειλή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιοποίηση, με προτεραιοποίηση, των διατιθέμενων πόρων (οικονομικοί πόροι, προσωπικό, μέσα) ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα και επισήμανε ότι η επένδυση και η χρήση νέων τεχνολογιών μας οδηγούν στο να έχουμε λιγότερες, καλύτερες και αποδοτικότερες υποδομές. Αναφερόμενος στα στελέχη, υποστήριξε την ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα στο συνάδελφο και ότι η Ηγεσία στέκεται αρωγός στα προβλήματα του προσωπικού, καθόσον είναι όλοι απαραίτητοι στην εκπλήρωση της αποστολής. Το τρίπτυχο «επαγγελματίας, χαρακτήρας, ηγετική ικανότητα» αποτελεί τον άξονα, προκείμενου ο μηχανισμός της ΠΑ να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8η Μ/Π ΤΑΞ «VIII MΠ – ΗΠΕΙΡΟΥ»), όπου παρακολούθησε άσκηση που εκτέλεσε το Τάγμα Εθνοφυλακής Καλπακίου. Προηγήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου η τελετή λήξης του «Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα», σε ό,τι αφορά στους Εφέδρους, στην έδρα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 διοργανώθηκε το «1ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου της χερσαίας διάστασης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) που προσομοίαζε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Η προσομοίωση εκτελέστηκε με έκδοση κατάλληλων επεισοδίων από το Διευθύνον Επιτελείο (ΔΙΕΥΘΕΠ) που βρισκόταν στο Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος. Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, το Ναύσταθμο Σαλαμίνα (ΝΣ) και τον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΓΕΕΘΑ (ΕΔΛΟ/ΓΕΕΘΑ), καθώς και οι ακόλουθοι φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, 4ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, Τροχαία Αιγάλεω, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Εθελοντική Ομάδα Διασωστών Κορυδαλλού (ΕΔΟΚ), Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου (ΕΟΠΠ), Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (ΕΚΟ) και Δήμος Περάματος. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, ενώ από τη σχεδίαση έως και την αξιολόγηση αυτής ενισχύθηκε η ενεργός συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις. Με την ολοκλήρωση της άσκησης, εκφράστηκε η ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων.

Από 27 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017 το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στη Συμμαχική άσκηση “Multinational Exercise 17 – MNEX 2017”, η οποία σχεδιάσθηκε και διεξήχθη υπό το συντονισμό του Ναυτικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (MARCOM), στο Northwood της Αγγλίας, και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και κρατών μελών της Συμμαχίας. Η άσκηση ήταν τύπου Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS), με σκοπό την υποστήριξη της επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ, επί θεμάτων συνεργασίας και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων. Στο πλαίσιο της άσκησης, στελεχώθηκαν Πολυεθνικά Επιτελεία (Deployment NCAGS Element – DNE) σε πόλεις κρατών μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα. Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα πολυεθνικό επιτελείο DNE, με έδρα το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο Στρατόπεδο Παπάγου με Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και από το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, και την Πολωνία. Επίσης, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στη συντονιστική ομάδα του MARCOM, στο Northwood.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποίηθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, διημερίδα με θέμα “Υλοποίηση Στόχων και Δράσεων Εθνικής Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής”, από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με φορείς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η οργάνωση της διημερίδας ανατέθηκε στο ΓΕΝ σε συντονισμό με ΓΕΣ και ΓΕΑ. Σκοπός της διημερίδας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, η 7η Σύσκεψη Ομάδας Εργασίας Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ μεταξύ ΓΔΑΕΕ και SIBAT. Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γενικός της Διευθυντής M. Baruch. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών: IAI, Bet Shemesh Engines Ltd., Rafael, Elbit, Aeronautics και Astronautics. Πέραν των ανωτέρω, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Ισραήλ Κωνσταντίνο Μπίκα.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 11 έως 14 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του, Admiral Antonio Silva Ribeiro. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, και εστιάστηκαν στη διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας των δύο Ναυτικών, με έμφαση στην επιχειρησιακή και ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση στη Λισαβόνα, το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και μονάδες του Ναυτικού της Πορτογαλίας. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης των 700 χρόνων του Ναυτικού της Πορτογαλίας, οι οποίες περιελάμβαναν την Επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, καθώς και τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η Θαλάσσια Στρατηγική του 21ου αιώνα – The Maritime Strategy for the 21st Century». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ παράλληλα προβλήθηκε ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, παρουσία Αρχηγών και Ανώτατων Αξιωματικών Ναυτικών ξένων κρατών, όπως Αγκόλα, Ανατολικό Τιμόρ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γουινέα-Μπισσάου, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Πράσινο Ακρωτήριο, Σάο Τομέ & Πρίνσιπε, Τουρκία, Τυνησία και Φιλανδία καθώς και του Διοικητού της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), του Υποδιοικητού της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής “EU ATALANTA”, του Διοικητού του STRIKFORNATO και του Διοικητού του Maritime Analysis and Operations Centre (MAOC). Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου STRIKFORNATO στη Λισαβόνα, όπου συναντήθηκε με τον Deputy Commander Rear Admiral Guy A Robinson OBE Royal Navy. Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Πορτογαλία κα. Αικατερίνη Σιμοπούλου, καθώς και με τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή της Λισαβόνας.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Mihai-Viorel Fifor, καθώς και τον ομόλογό του, General Nicolae-Ionel Ciucă. Κατά τις επαφές με τον ομόλογο του, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με Ρουμάνους, αποφοίτους Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών και επισκέφθηκε την έδρα της Μονάδας Multinational Division South East (MND-SE HQ), όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της. Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ, κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο καθώς και με Έλληνες Στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούν στη Ρουμανία.

Κύπρος

Από τις 3 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν οι κοινές ασκήσεις Εθνικής Φρουράς-Ισραηλινών Δυνάμεων «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ», «ΙΑΣΩΝ – 2/2017» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2/2017» εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αίγυπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών, Χριστόφορου Φωκαΐδη, Πάνου Καμμένου και Sedki Sobhy και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. Λήφθηκαν επίσης απόφασεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης. Οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενώ για το συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedky Sobhy επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Ανδρέα Μαρκίδη, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της Ταξιαρχίας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και παρακολούθησε στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και δυναμική επίδειξη Αρμάτων και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης στον στίβο μηχανοδήγησης της Ταξιαρχίας.

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς διεξήχθη, στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», εκπαίδευση στη νέα επιχειρησιακή σχεδίαση με εκπαιδευτές αξιωματικούς της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου της Ελλάδας (ΑΔΙΣΠΟ). Η εκπαίδευση περιελάμβανε 2 κύκλους εκπαιδεύσεως όπως παρακάτω:
• 1ος Κύκλος εκπαιδεύσεως (ασύγχρονη τηλεκπαίδευση) κατά τον οποίο οι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί με τη χρήση διαδικτύου μελέτησαν το εκπαιδευτικό υλικό μέσω της ιστοσελίδας της ΑΔΙΣΠΟ.
• 2ος Κύκλος εκπαιδεύσεως διάρκειας δύο εβδομάδων στην Κύπρο, από 27 Νοεμβρίου – 08 Δεκεμβρίου 2017, με τη φυσική παρουσία των εκπαιδευτών της ΑΔΙΣΠΟ.
Σκοπός της διεξαγωγής του σχολείου ήταν η κατανόηση και αφομοίωση της νέας μεθόδου επιχειρησιακής σχεδίασης, κοινής για όλη την Εθνική Φρουρά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία, σε συνδυασμό με τη γνώση, την πείρα και την ορθολογική κρίση, να υποβοηθήσει κάθε κλιμάκιο διοίκησης να αντιμετωπίσει και να επιλύσει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο ένα επιχειρησιακό πρόβλημα.
Στην τελετή λήξης του σχολείου παρευρέθηκε ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τόσο την ΑΔΙΣΠΟ για την συνδρομή της στην επιτυχή διεξαγωγή του, όσο και τους εκπαιδευτές αξιωματικούς. Συνεχίζοντας ο κ. Υπαρχηγός ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση και τόνισε ότι επιδίωξη του ΓΕΕΦ είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ με την διεξαγωγή και άλλων σχολείων στο εγγύς μέλλον.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διεξήχθη εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας υπό τη Διοίκηση Κυβερνοάμυνας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου με την συμμετοχή δημοσίων φορέων και οργανισμών και εταιρείες ασφαλείας.

To υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε σύμβαση στην TUSAŞ- AgustaWestland για την προμήθεια 27 επιθετικών ελικοπτέρων T-129, εκ των οποίων τα 18 προορίζονται για τη Χωροφυλακή και 9 για την Αστυνομία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, η έναρξη παραγωγής του άρματος μάχης Altay προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

 • Mk

  Πολύ πλούσιο υλικό,θα ξεχώριζα την αυτονόητη και επιβεβλημένη μεταφορά της 32 Ταξιαρχίας παζοναυτών από τον όμορφο Βόλο,στην όμορφη Αυλώνα,για ευνόητους λόγους.
  Νοιώθω την ανάγκη να πω…επιτέλους!

  • Οδυσσέας

   Φοβάμαι ότι οι «ευνόητοι λόγοι» της μεταφοράς της 32 ΤΑΞΠΝ στον Αυλώνα αφορούν περισσότερο τη φύλαξη των ευαίσθητων υποδομών της περιοχής παρά το σωστό κριτήριο, που θα ήταν η εγγύτητα των πεζοναυτών στα πλοία.
   Στα πέριξ του Αυλώνα υπάρχουν (εκτός του ΚΕΤΘ) η 114 ΠΜ με τα Μ2000 και τα κρίσιμα όπλα τους, η ΕΑΒ, η 26 ΜΚΒ με τα Πάτριοτ,κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, καθώς και οι βασικοί συγκοινωνιακοί άξονες της χώρας.
   Και δίπλα σε όλα αυτά, υπάρχει ένα hot spot… Αν συμβεί «κάτι» εκεί πέρα, ποιος θα φυλάξει όλους αυτούς τους στόχους από πιθανή δολιοφθορά; Οι λίγοι τέθωρες του Αυλώνα ή οι σμηνίτες της Τανάγρας; Οπότε σου λέει, ας κατεβάσουμε τους πεζοναύτες να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
   Αν ήθελαν να έχουν τους πεζοναύτες κοντά στα πλοία, θα τους κατέβαζαν στη Σαλαμίνα ή το Μ. Πεύκο. .

   • Dragon

    Στο Μ. Πεύκο θέλω να βρεις Χώρο για την υποδοχή της Ταξιαρχίας. Ήδη έχει ένα ΚΕΝ και την Ζ ΜΑΚ και είναι σχεδόν πλήρες. Που θα χωρέσουν οι πεζοναύτες με όλα τους τα μέσα; στην Σαλαμίνα ή στον Σκαραμαγκά θα ήταν το ιδανικό αλλά βλέπεις αυτές οι εγκαταστάσεις είναι του ΠΝ. Είναι δυνατόν το ΠΝ να έχει στα πόδια του ταξίαρχο του ΕΣ με 2000-2500 άνδρες στις διαταγές του;

    • Cynaegeirus

     «Ήδη έχει ένα ΚΕΝ και την Ζ ΜΑΚ και είναι σχεδόν πλήρες. »

     Διαλύονται και τα δύο – σιγά τα αυγά.

     » Είναι δυνατόν το ΠΝ να έχει στα πόδια του ταξίαρχο του ΕΣ με 2000-2500 άνδρες στις διαταγές του;»

     Γαμώ την κλαδική νοοτροπία του ΕΣ και τα μυαλά που κουβαλάνε.

     Σε μια αεροπορική βάση στο ισραήλ έχει 20+ μονάδες οι μισές απο άλλους κλάδους. Στις βάσεις του ναυτικού τα ιδια. Στα στρατόπεδα πάλι έχουν α.α (αεροπορία) ελικόπτερα (αεροπορία) κτλ

     Ο άνθρωπος που θα ξηλώσει κλάδους, στολές, μούσι και τατουάζ θα φτάσει τον στρατό στον ινδό ποταμό.

     • Dragon

      Βρες Χώρο για τα Μ113, Leo-1, M109 φορτηγά, λόχο ΜΧ κτλ κτλ. Το πολύ ένα τάγμα χωράει στο ΚΕΕΔ.

     • Cynaegeirus

      50 χλμ παραλία δεξιά και αριστερά

     • Dragon

      Δλδ κι άλλο χρήμα. Ο σκοπός της μεταφοράς από τον Βόλο στον Αυλώνα είναι ή μείωση του κόστους κι εσύ προτείνεις να κατασκευάσουμε ένα νέο στρατόπεδο. Είμαστε στην ίδια σελίδα;

   • Πάτε καλά;

    Τους χωσανε ρε στο πρωτο στρατοπαιδο που βρηκαν χωρο. Εχει δικιο ο Κ: λογικα αναμενεται πωληση στρατοπαιδου και στην Αττικη τους χωσανε Αυλωνα επειδη εκει ειχαν χωρο.

    • Mk

     Λογικό ακούγεται.
     Πέραν των άλλων.

    • gpe76

     Μπά, «παραχώρηση» στον δήμο μυρίζει…έρχονται και εκλογές οσονούπω…

   • κώτσος

    Συγνώμη αλλά δε καταλαβαίνω ή μάλλον δε θέλω να καταλάβω αυτό που γράφεις (…»ευνόητοι λόγοι» της μεταφοράς της 32 ΤΑΞΠΝ στον Αυλώνα αφορούν περισσότερο τη φύλαξη των ευαίσθητων υποδομών της περιοχής «..).
    Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι στο ΓΕΕΘΑ που μεταφέρουν μία μεγάλη μονάδα είδικών δυνάμεων σε συγκεκριμένη περιοχή με τη λογική του σκοπάνθρωπου? Μα ο ρόλος τους είναι να ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ προς ανατολικό Αιγαίο μεριά αν και όποτε χρειαστούν! Τι σοι πεζοναύτες είναι. Διότι με αυτη τη λογική ας τους πάνε στο πεντάγωνο μπας και προλάβουνε καμιά » μαζική αυτοδιαχειριζόμενή συλλογικότητα» μη μπουκάρει μέσα! Στο φινάλε αν ανησυχούν ας βάλουν το στρατόπεδο των ΕΚΑΜ εκεί ή καμία μονάδα που φυλάει Θερμοπύλες στην Πάτρα- Καλαμάτα- Σπάρτη….. Ειλικρινά αν υπάρχει άτομο που σκέφτηκε έτσι τότε …..τι να πω!

   • gpe76

    Το 521 δεν είναι ήδη στον Αυλώνα; Εμένα πιο πολύ μου φαίνεται για «συμμάζεμα» και κλείσιμο στρατοπέδου, παρά για «φύλαξη» κρισίμων εγκαταστάσεων. Σαλαμίνα και Μ. Πεύκο δεν έχουν υποδομές για εγκατάσταση ταξιαρχίας (εκτός αν πάμε στην λογική ένα τάγμα εδώ, ένα τάγμα εκεί .. δώσε και στον Χατζηφεξή)

 • yen leveraged

  Επιτέλους kiowa, τι δυνατότητες υπάρχουν να προσθέσουμε οπλισμό σε περισσότερα από τα 39?

 • Cynaegeirus

  Η χρονιά του έφεδρου είναι ανέκδοτο επιπέδου Σεφερλή

  Η μεταφορά μονάδων της 32 στην Αυλώνα είναι αξιοπερίεργη και πρέπει να την δούμε πολύ διεξοδικά στο μέλλον. Μου βρωμάει πώληση οικοπέδου και μίζα.

  Η ζημιά που έκανε ο Καμμένος κόστισε στον ΕΣ 45000 τυφέκια με διόπτρες ικανός αριθμός για τον εξοπλισμό όλων των μονάδων πεζικού. Ή ανταλλακτικά για ΑΤ και ΑΑ. ή προκαταβολή για 200 Bradley.
  Έλληνες πολιτικοί, ο εχθρός του έθνους μας…

  • readerhistory

   Σας ξεφεύγει μια λεπτομέρεια: τα έσοδα απο τυχόν πώληση θα πήγαιναν στο επικουρικό ταμείο των Στρατιωτικών το ΕΚΟΕΜΣ, όπως και οποιοδήποτε ποσό προέρχεται από εκποιήσεις άχρηστου υλικού (κάλυκες σκραπ από άρματα, οχήματα και άλλο ποικίλο υλικό)

 • oxia77

  Οι πεζοναύτες μετακομίζουν στο ΚΕΤΘ για να είναι πιο κοντά στα πλοία; Δε μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να είναι στο ίδιο μέρος;

  • ΜανόληςΚ

   Για παράδειγμα στη Σαλαμίνα…

   Απορία ψάλτου βηξ: στον Αυλώνα που θα εκπαιδεύονται στη θάλασσα που είναι και το αντικείμενο τους;

   • gpe76

    Οι ΠΖΝ έχουν οργανικά μια ΕΜΑ (32η με Leo 1) και μια μοίρα πυροβολικού (34 ΜΠΠ) με Μ109 (αν δεν κάνω λάθος). Όλοι αυτοί που ακριβώς θα εκπαιδευτούν στο Μεγ. Πεύκο ή στον Σκαραμαγκά; Εκ των πραγμάτων θα πήγαιναν είτε στο ΚΕΤΘ (Αυλώνα) ή και στη Θήβα (πυροβολικό) για εκπαίδευση.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι μια ταξιαρχία έχει και μια «ουρά» από βοηθητικές μονάδες από πίσω της. Τώρα αν θυμάμαι καλά (και ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος) η 32 ΤΑΞ ΠΖΝ έχει:
    α) 3 τάγματα ΠΖΝ (505,521,575)
    β) μια ΕΜΑ (32η)
    γ) μια μοίρα πυροβολικού (32η ΜΠΠ)
    δ) λόχους μηχανικού, αεράμυνας, διαβιβάσεων, στρατηγείου και υποστήριξης
    Μιλάμε για πολύ κόσμο. Αν θέλεις να τους έχεις όλους μαζεμένους και όχι ένας εδώ και άλλος εκεί (όπως τώρα), τότε οι επιλογές είναι «απελπιστικά» λίγες (με βάση τα υπάρχοντα στρατόπεδα και όχι αυτά που «θα» φτιάξουμε).

    • GeorgeT

     Μάλλον δεν ειναι σωστό να αναφέρω την σύνθεση της 32.
     Ειναι περίπου όπως τα λές, αλλά οχι ακριβώς.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἡ 32 ΤΑΞΠΝ δέν διαθέτει ΕΜΑ (επιλαρχία),αλλά ΙΜΑ (Ίλη Μέσων Αρμάτων)

     • gpe76

      Σωστά, το έγραψα εκ παραδρομής. Αλλά και πάλι, το γενικό μου σχόλιο παραμένει. Μια ταξιαρχία είναι πολύς κόσμος και χρειάζεται τον ανάλογο «χώρο». Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα στρατόπεδα που μπορούν να φιλοξενήσουν ολόκληρη ταξιαρχία δεν είναι και τόσα πολλά.

  • κώτσος

   Πες τα! Ξεσηκώνουν το στρατόπεδο που το ξεσηκώνουν ας το κάνουν σωστά. Οι σύμμαχοι απέναντι μ@…ες είναι στη Φώκαια? Αυλώνα και κουραφέξαλα. Ή τα αποβατικά στο Βόλο ή οι πεζονάυτες Σαλαμίνα- Ελευσίνα κτλ ;ή αν δε σε βολεύει κάντο αλλού να είναι όλα μαζί. Και μην ακούω δεν έχουμε λεφτα. Ναι δεν έχουμε πολλά λεφτά αλλά όσα έχουμε να πιάνουν τόπο.Επιδόματα των 400 ευρω προ-εκλογικο-χριστουγεννιατικα δίνουμε, να κάνουμε μια επένδυση που θα αυξάνει αποτελεσματικότητα – μειώνει κόστος δε κάνουμε.

   • gpe76

    Εδώ δεν έχουμε να συντηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα.

 • Dragon

  Μπορείτε να αναφέρετε κάτι για την πιθανή μετεγκατάσταση της 32 ΤΑΞ. Π/Ν από τον Βόλο στην Αττική;

  http://www.armyvoice.gr/2017/12/32-taxiarchia-pezonafton-fevgi-i-meni-ston-volo.html

 • SPY_GR

  Περιεκτική σε ειδήσεις η εβδομαδιαία ανασκόπηση.
  Πρόοδος, χρειάστηκαν μόλις… 50 ακριβώς χρόνια (απο την ίδρυση του τότε 32 Συντάγματος Πεζοναυτών) για να γινει το αυτονόητο, η μετακίνηση των πεζοναυτών σε περιοχή που ειναι σαφώς πιο κοντα στα μέσα που θα τους μεταφέρουν, βέβαια περιμένω αν θα πραγματοποιηθεί τελικά και πότε γιατί αυτη τη φορά βλέπω να μπουκάρουν στο ΥΕΘΑ οι κάτοικοι του Βόλου!

  Δεν καταλαβαίνω την μεταφορα της μοίρας ΑΣΕΠΕ στην Θεσσαλονίκη, προφανώς γίνεται για αντιστάθμιση της μετακινησης της 383 στην Ελευσίνα με το… σωστο σκεπτικο οτι φοβόμαστε τους Βολιώτες μην έχουμε και τους Θεσσαλονικεις που στο κάτω κάτω είναι πολλοί περισσότεροι.
  Στο σήριαλ της Σαουδικής Αραβίας η ίδια επιτροπή της Βουλής που είχε εγκρίνει ομόφωνα την πώληση των πυρομαχικών, η ίδια πάλι ομόφωνα την ακύρωσε προκαλώντας εκτος από οικονομική ζημιά στην Χωρα και στερηση εσόδων που τόσο ανάγκη έχουν οι ΕΕΔ αλλά και αχρείαστα, ίσως ανυπέρβλητα, εμπόδια σε μελλοντικές παρόμοιες πωλήσεις.

  Δυστυχώς πληρώνουμε και σε αυτή την περίπτωση τις ιδεοληψίες της ανικανης Αριστεράς και την ατολμία της ψευτοπατριωτικης Δεξιάς, βέβαια κάπου ανάμεσα τους είναι και το υπερτιμημένο Κέντρο αλλά για αυτό ισχύει το γνωστό «το μεσαίο και μακρύτερο»
  (Αχ Ελλάδα σ’ αγαπω)

 • Οδυσσέας

  «Μεταστάθμευση της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ από την 112 στην 113 Πτέρυγα Μάχης και της 383 ΜΕΕΑ αντίστροφα». Μετάφραση:
  «Για να κατέβουν επιτέλους όλα τα Καναντέρ στην Ελευσίνα όπως είναι το ορθολογικό, πρέπει κάτι να στείλουμε στη Θεσσαλονίκη, για να μην ξεβολευτούν ορισμένοι.
  Τι να στείλουμε, τι να στείλουμε… και δε στέλνουμε τα ιπτάμενα ραντάρ μας;
  Έχει καμιά σημασία ότι είναι στρατηγικό asset της χώρας;
  Έχει καμια σημασία για την ασφάλειά τους ότι τα στέλνουμε σε βυσματοφωλιά, σε ΠΜ χωρίς ενεργή μονάδα μαχητικών και χωρίς σοβαρές προδιαγραφές ασφαλείας;
  Έχει καμια σημασία για την ασφάλειά τους ότι θα βρίσκονται σε διεθνές αεροδρόμιο δίπλα στη θάλασσα, ενώ στην Ελευσίνα βρίσκονταν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο;
  Έλα μωρέ, σιγά μη γίνει πόλεμος».

 • Οδυσσέας

  Στην Ελευσίνα υπάρχει ολόκληρος αυτοκινητοδρομος στα 200 μέτρα που χωρίζουν διαδρομο και παραλια, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο διάδρομος μπαίνει στη θάλασσα.
  Επίσης η Ελευσινα δεν είναι διεθνές αεροδρόμιο αλλά στρατιωτικο.
  Τέλος, ενα τουρκικο υποβρύχιο από το Β.Αιγαίο ανετα μπαίνει στο Θερμαϊκο για να αποβιβασει βατραχανθρωπους, ενώ το να φτάσει τουρκικο ΥΒ στην Ελευσίνα είναι σχεδόν αδύνατο.
  Δεν υπάρχει σύγκριση από πλευράς ασφαλειας.

  • Dragon

   Δεν υπάρχει λόγος να μπει κανένα υποβρύχιο στον κόλπο για να κάνει το οτιδήποτε. Το αεροδρόμιο της Ελευσίνας όπως και όλα τα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια είναι ήδη στοχοποιημένο από τούρκικες ειδικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες. Είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν ΜΕΑ αυτοκτονίας όπως το STM Alpagu. Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο, αυτός προσφέρει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για καθημερινή φωτογράφιση από σταθμευμένα οχήματα ακριβώς μπροστά από τον διάδρομο προσγείωσης. Στην περιοχή το έχουν για πλάκα το γεγονός. Οι σκοποί που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν το αεροδρόμιο, ανύπαρκτοι. Αλλά αν το θέλεις πιο δραματικό το σενάριο, τουρκικές ειδικές δυνάμεις μπορούν να διεισδύσουν χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο όχι κάποιο υποβρύχιο αλλά κάποιο εμπορικό σκάφος που θα δέσει στο λιμάνι για να ξεφορτώσει. Από το λιμάνι είναι 2-2,5km απόσταση. Είτε με τα πόδια, είτε με ΤΑΞΙ είτε με κάποιο κλεμμένο όχημα, φτάνουν σε ένα από τα πολλά αφύλακτα σημεία του αεροδρομίου και διεισδύουν. Εναλλακτικά εκτοξεύουν STM Alpagu από την ασφάλεια του λιμανιού ή από άλλο σημείο πιο κοντά στο αεροδρόμιο, διαλύοντας οτιδήποτε υπάρχει εκτός κτηρίου. Μέσα σε λίγα λεπτά δεν υπάρχει τίποτα. Αυτά για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Ελευσίνας αλλά και οποιουδήποτε άλλου ελληνικού στρατιωτικού αεροδρομίου.

   Όσον αφορά την μεταφορά των ιπτάμενων ραντάρ από Ελευσίνα στην Θεσσαλονίκη, είμαι σφοδρά αντίθετος για οικονομικούς αλλά και επιχειρησιακούς λόγους.

   • Ivy Chris

    Uber με χρέωση πιστωτικής

 • efstathios

  ορθολογικοτατη η ματαφορα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Νέα Ιωνία Βόλου στον Αυλώνα Αττικής, η οποια ισως να πρεπει να συνδυαστει με τη δημιουργια μιας δευτερης αερομεταφερομενης ταξιαρχιας στις αδειες πλεον εγκαταστασεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών λογω της εγγυτητας της Νέας Ιωνίας Βόλου κ με το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας(1o ΤΕΑΣ,1o ΤΕΕΠ,2o ΤΕΕΠ)αλλα κ μετην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου συν τη γεωγραφικη θεση του Βόλου(βρισκεται σχεδον στο κεντρο της χωρας) για υπερ ταχυτατες αερομεταφερομενες επιχειρησεις σε ολη την επικρατεια

  • Οδυσσέας

   Δεδομένου ότι η δεύτερη ΑΜΤΑΞ προβλέπεται στην Κρήτη για κάλυψη του ΝΑ Αιγαίου, ίσως το σκεπτικό σου θα ταίριαζε με μια μεταφορά της 71 ΑΜΤΑΞ στο Βόλο, ώστε να είναι σε πιο κεντρικό σημείο και να εκμεταλλευτεί την εγγύτητα με τα ελικόπτερα.

   • Giorgos Tsagaris

    Υποτιθεται οτι καποια απο τα »νεα» Σινουκ θα εγκατασταθουν Αλεξανδρεια Ημαθιας.

    • Cynaegeirus

     κάτσε να πετάνε πρώτα

 • SPY_GR

  not bad at all!

 • Giorgos Tsagaris

  Ετοιμαζονται να αποσυρουν 100δες….μακαρι….

 • 900m ειναι η θαλασσα απ την περίφραξη.
  …και οι μοίρες με τα αεροπλάνα/assets τουλάχιστον 300μ από την περίφραξη με δρόμο, κτήρια , δέντρα ή τεχνιτούς λοφίσκους με χώμα/βαρέλια (για τα ΑΑ) στο ενδιάμεσο.

  Ελευσίνα έχεις την ΔΑΥ 50 χρόνια, που χωρίς το ανταλακτικό από ΔΑΥ που θα μπει στο C-130 και θα πάει σε μια σμηναρχία/πτέρυγα δεν πετάει τίποτα, αρα δεν ειναι τόσο ευάλωτη όσο νομίζεις.

  Η Ελευσίνα γενικά θεωρείται δυσμενής μετάθεση (για αεροπορία) απ το γεγονός οτι έχει πολύ σοβαρό όγκο έργου να παράγει (ΔΑΥ/Μεταφορές) χωρίς αναστολές και «ασε θα πάμε αυριο», δεδομένου οτι η αεροπορία ειναι ο κλάδος που διατηρείται σε ημιεμπόλεμη κατάσταση 43 χρόνια σερί.

  Στην Μίκρα τι είπαμε οτι έχεις ? ( εκτός απο βύσματα βορείου Ελλάδος )

  Απ την άλλη , αν γίνουν επενδύσεις και αναβάθμιση της Μίκρας, δεν υπαχει πρόβλημα , δεδομένου οτι 1-2 ΑΣΕΠΕ πάντα θα κάνουν βραχεία μετασταυθμευση Ελευσίνα/Ταναγρα/Τατοί.

  • Dragon

   Το ότι είναι πίκρα γιατί τρέχουν οι οπλίτες δεν μου λέει τίποτα. Αν η ΠΑ ήταν σε ημιεμπόλεμη κατάσταση 43 χρόνια σερί τα αεροδρόμια δεν θα παρουσίαζαν εικόνα εγκαταλειμμένου χωραφιού και το προσωπικό της δεν θα κυκλοφορούσε σαν λέτσοι με τα πουκάμισα έξω από τα παντελόνια και ασκεπείς σε ποσοστό 95%. Αυτό είναι κατάντια.

   Όσον αφορά την μετεγκατάσταση είμαι αντίθετος και δεν την επικροτώ τουναντίον

   • Ανδρέας

    Το προσωπικό της έχει πολύ υψηλότερη πειθαρχία από όση του αποδίδεις. Στην Π.Α. κανείς δεν διατάζει κανέναν γιατί δεν χρειάζεται. Ασκεπείς είναι (ειδικά όσοι πλησιάζουν αεροσκάφη) για να αποφευχθεί να φύγει το εθνόσημο ή το τζόκεϊ και να γίνει FOD. Πριν το FOD αδειάζαμε μέχρι και τις τσέπες. To πουκάμισο έξω προβλέπεται.

    • Antigonos Gonatias

     Τι εννοείτε, ρε σεις παίδες, πουκάμισο; Χιτώνιο όπως στον ΕΣ αλλά σε μπλέ δεν έχει η αεροπορία;

    • Dragon

     FOD στους δρόμους των πόλεων που κυκλοφορούν; Δεν έχω δει κανένα F-16 να περιμένει στο φανάρι.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Οι περισσοτεροι στην Ταξιαρχία εχουν Χ-95. Μ-4 εχουν τουλάχιστον μια εκ των Μονάδων και διαφοροι αποσπασμένοι οπως χειριστες UAV, ανακριτές, μεταφραστές κλπ
  Λεω αυτό διοτι πιθανον εδω να διαβαζουν διαφοροι ΚΑΤΑΔΡΟΜΟπληκτοι και να θελουν να μεταφέρουν τις βλακείες που γραφει το συγκεκριμένο περιοδικό
  Γενικως αναφερομαι

  • PetrosR

   Απορω και εγω με την «εσχατολογικη» προσεγγιση του συγκεκριμενου περιοδικου στο θεμα του διαμετρηματος/οπλισμου…..

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Δεν είναι μόνο η εσχατολογία. Ακυρώνει πολλές φορές τον ίδιο του τον εαυτό στην επόμενη παράγραφο.
    Π.χ. κατηγορεί το 5,56 για μικρό βεληνεκες ενω εισηγείται το .300Blk που έχει χειρότερο δραστικό βεληνεκές.
    Νομίζω ο περισσότερος κόσμος που παραπονιέται για το 5,56 στην Ελλάδα έχει εμπειρίες μόνο από γραμμικά πεδια βολης και μόνο από στατικές βολες πρηνιδον.

 • Οδυσσέας

  Όντως τα περισσότερα αεροδρόμιά μας είναι κοντά στη θάλασσα. Αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο μια απόσταση 5-6 χλμ. από τη θάλασσα (π.χ. Τανάγρα και Ανδραβίδα) με το να εφάπτεται ο διάδρομος στο νερό όπως στη Μίκρα.
  Αν το δεις από την πλευρά των Τούρκων, ένα αεροδρόμιο που εφάπτεται με τη θάλασσα είναι ωραίος στόχος για καταδρομική βατραχανθρώπων από υποβρύχιο. Τα 5-6 χλμ.από τη θάλασσα προσθέτουν κάμποση δυσκολία στο σενάριο αυτό.

 • Θα ανέβει πολύ σύντομα ξεχωριστό άρθρο για το θέμα της εκλογής μουφτήδων.

 • mich

  Από πότε κανονίζει το ΝΑΤΟ τα βυσματικά της Βόρειας Ελλάδας;

  • Mk

   Φίλε mich αυτό κατάλαβες;;

   Υπάρχει περίπτωση να επιθυμούσαν ΗΠΑ/ΝΑΤΟ όχι απαραίτητα για τους ίδιους λόγους,εναέρια επιτήρηση ΒΔ/Β/ΒΑ και πέραν του Ελληνικού εναέριου χώρου και να προτιμήθηκε η θεσσαλονίκη ως η πλέον ενδεδειγμένη λυση;

   Εκτός και αν τα πληρώματα των ΑΣΕΠΕ,το προσωπικό συντήρησης και ο Επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων είναι όλοι Θεσσαλονικείς.

   • mich

    Φίλε Mk ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι την ειρωνεία του σχολίου μου…

 • Cynaegeirus

  Φυσικά αλλά γιατί στον μικρό χώρου ασπρόπυργου;

  Ο καλύτερος χώρος είναι στον σκαραμαγκά στην βάση του ναυτικού

  Τα έχω πει προ δεκαετίας +

  Οι «αλεξ» με τους α/κ πάνε βόλο σαν 2η ταξιαρχία πεζοναυτών

  η τρίτη ταξιαρχία πεζοναυτών θα είναι στην ασδεν μόνιμα (η σημερινή 13 αμφίβιων)

  οι πεζοναύτες αναλαμβάνουν όλες τις ΕΔ και την διεύθυνση και τα κέντα σε ένα μεραρχιακό σχηματισμό

  απο τους καταδρομείς η ΖΜΑΚ ενσωματώνεται στο ΕΤΑ και φτιάχνουν ένα τάγμα ΕΕ σε ένα Σύνταγμα-ΕΕ μαζί με την αεροπορία και το ναυτικό
  οι βόρειες μοίρες διαλύονται και σχηματίζουν ένα Σύνταγμα αναγνώρισης για τον βόρειο τομέα

  οι πεζοναύτες θα παρέχουν ένα τάγμα σε rotation σαν άμεση υποστήριξη στις ΕΕ ώστε να ξετρίβονται απο τον ρόλο του ελαφρού πεζικού σε SOC (special operation capable). ένα τάγμα επίσης σε rotation θα είναι η ταχεία δύναμη αντίδρασης με τμήματα 6-12-24 ωρών

  η ταξιαρχία πεζοναυτών στα νησιά θα είναι η ΚΥΡΙΑ δύναμη της μεραρχίας με καθαρά επιθετικό χαρακτήρα
  η ταξιαρχία α/φ πεζοναυτών έχει δύο αποστολές: την άμυνα των συνόρων απο ξάνθη μέχρι κέρκυρα και εν καιρώ πολέμου με την τουρκία την αμφίβια μεταφορά την με zubr ή άλλα πολιτικά και πολεμικά πλοιάρια
  η 3η ταξιαρχία στο ναυτικό με συνοδεία του στόλου πιάνει αν χρειαστεί ακτή σε κύπρο ή καταλαμβάνει την ίμβρο. σε περίπτωση που δεν έχουμε ναυτική ή αεροπορική υπεροχή στα σημεία αυτά ακολουθεί την δεύτερη ανατολικά με παρόμοια μέσα

  πρακτικά οι πεζοναύτες μετατρέπονται σε βρετανικού τύπου δύναμη κρούσης / καταδρομών έχοντας τα βαρέα όπλα και την υποστήριξη που έχουν οι αμερικάνοι

  • Ανδρέας

   Ακόμη καλυτερα αυτα που λες.

  • PetrosR

   Αλεξιπτωτιστες θα εχουμε????
   Συντηρησεις αλεξιπτωτιστων θα γινονται???
   Μορια θα παιρνουν οι φασιστες κομμαντος για να πανε μετα στις φασιστικες μοναδες της Αστυνομιας???
   Ωραια τα παραπανω που γραφεις, ενας βρετανικος συνδυασμος UKSF/SFSG, αλλα αυτοι εχουν και τους paras.
   Ειναι ωραιο πραγμα το αλεξιπτωτο, μη το κατηγορας.

   Περα απο την πλακα, τον βρετανικο συνδυασμο UKSF/SFSG μαλλον θα τον δουμε πολυ συντομα στην Ελλαδα.

   • Cynaegeirus

    «Αλεξιπτωτιστες θα εχουμε????
    Συντηρησεις αλεξιπτωτιστων θα γινονται???»

    Μόνο οι ΕΕ
    Τέρμα το αλεξίπτωτο στο πεζικό και στις άλλες μονάδες / κλάδους / υπηρεσίες

    «Ωραια τα παραπανω που γραφεις, ενας βρετανικος συνδυασμος UKSF/SFSG, αλλα αυτοι εχουν και τους paras.»

    Αυτοί έχουν και αεροπλάνα, και αποικίες για να ρίξουν πάνω στον άοπλο αφρικανό, αλεξιπτωτιστή.
    στο ιράκ, στο αφγανιστάν και στα φώκλαντ οι αλεξιπτωτιστές πολέμησαν ως απλό πεζικό.

    ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ απο την εποχή του πολέμου του Σουέζ. είναι πολλά τα χρόνια παιδιά, έχουν βγει οι γεννημένοι τότε στην σύνταξη.

    «Περα απο την πλακα, τον βρετανικο συνδυασμο UKSF/SFSG μαλλον θα τον δουμε πολυ συντομα στην Ελλαδα.»

    Μακάρι αδερφέ.

   • mich

    Να σου θυμίσω ότι (σχεδόν) όλοι οι paras έχουν περάσει και από τη Β. Ιρλανδία σε κάποια φάση της υπηρεσίας τους. Και δεν έφτασαν με αλεξίπτωτο…

    • PetrosR

     Τι σχεση εχει αυτο τωρα????

     • mich

      Στο απλό, ότι οι Άγγλοι αλεξιπτωτιστές έχουν αναλώσει μεγάλο μέρος του επιχειρησιακού χρόνου τους σε αποστολές καταστολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Β. Ιρλανδία.

  • Dragon

   Είσαι λίγο Large. Αν διαλυθούν οι 71 ΑΜ ΤΑΞ Π/Ζ, οι ΜΑΛ οι ΜΑΚ και οι ΜΚ, μπορούν να δημιουργηθούν 2 ταξιαρχίες πεζοναυτών πλήρους σύνθεσης στις οποίες θα περιλαμβάνονται και η Ζ ΜΑΚ, το ΕΤΑ και η ΔΥΚ. Αυτά όμως δεν γίνονται στην Ελλάδα, γιατί πως θα δικαιολογήσουμε τόσους ανώτερους και ανωτάτους αξιωματικούς, πως θα τονώνουμε την τοπική οικονομία πως το ένα και πως το άλλο.

  • Πάτε καλά;

   Μπορεις απλα να κανεις το εξης:
   Να διαλυσεις το απλο ΠΖ, να εχεις μοναχα 3 ειδων πεζικου: ΤΟ ΜΚ στον Εβρο, το αμφιβιο στην ΑΣΔΕΝ και το ελαφρυ που θα ειναι αλεξ-αερομεταφερομενοι. Ολη η ασδεν κατω απο τους ΠΖΝ που θα ειναι στο ΠΝ και ολος ο εβρος κατω απο τους τεθωρες που θα πρεπει σε περιπτωση πολεμου να μπορουν να παρουν στρατο και πολεμοφοδια απο ολη τη βορεια ΕΛλαδα (απο τον Εβρο εως τα Ιωάννινα).. Το επιτελειο κρατα μονο το ελαφρυ που ειναι αλεξ-αερμεταφερομενοι σε Αθηνα (που υπαρχουν τα μεσα και ο πληθυσμος) και Βολο.

 • Cynaegeirus

  είναι ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ σαν οχήματα αναγνώρισης
  μπορούν να αντικαταστήσουν τα οχήματα liaison / δκσης που τώρα είναι άοπλα, αθωράκιστα τζιπ

 • Cynaegeirus

  πιστεύεις οτι θα βρούμε λεφτά να ενισχύσουμε την μίκρα;

 • Δευκαλίων

  Θα το εκτιμούσα εάν κάποιος μου εξηγούσε την χρησιμότητα των Πεζοναυτών στην Ελληνική πραγματικότητα και τη χρήση τους σε περίοδο επιχειρήσεων. Προσωπικά εκτιμώ πως όπου δεν υπάρχουν, ήδη από τώρα δυνάμεις, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μετακίνηση δυνάμεων και ενίσχυση στο περιβάλλον του Αιγαίου, τουλάχιστον με πλοία, πόσο μάλλον μία απόβαση σε εχθρική ακτή.

  Προσωπική εκτίμηση (το είχα διαβάσει και κάπου) Οι ΠΖΝ να μετασχηματιζόταν σε ελαφρές δυνάμεις ενισχύσεως νήσων (και Καταδρομικών επιχειρήσεων) με αρκετά ΑΤ και ΑΑ όπλα. Να απέσυραν τα αποβατικά (πλην των ZUBR) και να κατευθυνόταν τα κονδύλια σε αγορά σκαφών (τύπου CB 90 ή RAPTOR ή αντίστοιχα) με μετακίνησή τους ανατολικότερα εγγύτερα των τουρκικών ακτών.

  • Cynaegeirus

   Κανουν ότι και οι άγγλοι πια.

   • Ανδρέας

    Αλλά το κάνουν και στο επίπεδο των Άγγλων;

 • Mk

  Καταρχήν είναι θετική η μείωση της μεταξύς τους απόστασης.
  Αυλώνας-Αμφιάλη 45λεπτά/60;
  Αυλώνας-Πέραμα 50λεπτά/60;

  Γιατί επιλέχθηκε ο Αυλώνας δεν μπορώ να το γνωρίζω.
  Εκτιμώ έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές.

  • Cynaegeirus

   άλλα πράγματα είναι απο πίσω

   ξέρεις πόσο πάει το στρέμα σε οικόπεδο με θέα το Πήλιο στο μέσο του αιγαίου;

   • Mk

    Αν οι πεζοναύτες παραμείνουν 400χλμ μακρυά από το σημείο επιβίβασης τους,το σκάνδαλο θα νε μεγαλύτερο.

    Οι μνημονιακές δεσμεύσεις παραμένουν έτσι και αλλιώς.

    Πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται έτσι κι αλλιώς.

    Πλοία και πεζοναύτες πρέπει να νε δίπλα-δίπλα.
    ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.

   • Antigonos Gonatias

    Το στρ/δο Γεωργούλας είναι στην Ν.Ιωνία, άντε να ‘χεις θέα το Σαρακηνό. Το πρόβλημα είναι ότι είναι μέσα στον αστικό ιστό της Ν.Ιωνίας, που οι δρόμοι είναι μικροί. Μικρό μέρος του στρ/δου μπορεί να μείνει.
    Αν γίνονταν όλα όπως έπρεπε να γίνουν, οι ΠΖΝ θα ‘χαν μετακινηθεί εδώ και χρόνια προς Αλυκές κοντά, όπου υπάρχουν μεγαλύτεροι δρόμοι, συν εγγύτητα με το λιμάνι φορτοεκφόρτωσης του Βόλου και μικρότερη απόσταση απο Ν.Αγχίαλο και τα βαποράκια και λοιπά μέσα του ΠΝ στον Βόλο (με την λογική του Πάτε Καλά). Και άλλα πλεονεκτήματα αν συνυπολογίζονταν στον όλο σχεδιασμό το «τρίγωνο» Β.Πήλιο-Β.σποράδες-Β.Έβοια.
    Και καλύπτεις και άλλα μέτωπα λόγω της κεντρικής θέσης και πετυχαίνεις καλή διασπορά μέσων του ΠΝ .
    Επειδή είμαι Βολιώτης μπορώ να παραθέσω πολλά (θετικά αρνητικά) στο θέμα.

 • victor

  τελικά είναι καλά τα Tavor ή όχι;

 • GeorgeT

  Κρίμα. Θα χάσουμε τα τσιπουράδικα στον όμορφο Βόλο στις μετεκπαιδεύσεις. :)

 • Dragon

  Τον Σαρανταπόταμο που περνά ακριβώς διπλά από την περίφραξη τον είδες αφού μπήκες στον κόπο να μπεις στο Google Earth κι έβγαλες χάρακα;

 • PetrosR

  Θεωρω οτι ειναι καθαρα θεμα «αναγνωρισης φιλου/εχθρου»
  Οταν ολοι γυρω σου φορανε ολες τις παραλλαγες του κοσμου τοτε διαλεγεις κατι ουδετερο και ξεμπερδευεις. ( Οπως οι μποερς τα 80ς με την καφε στολη neutria brown )

  Αν πραγματικα χρειαζοντουσαν παραλλαγη θα την ειχαν ηδη. ( Υπαρχουν κανα δυο ισραηλινες εταιριες που πλασαρονται σαν οι καλυτερες του συμπαντος στο θεμα της παραλλαγης/αποκρυψης ιχνους, αλλα δεν εχουν καταφερει να πεισουν την IDF να τους προτιμησει)

  Σιγουρα δεν φοβουνται να πρωτοτυπησουν. ( Οπως με το πορτατιφ που φορανε στο κρανος)

  Πραγματι στο βιντεο μονο κοντα M4 παιζανε με κανα 2 tavor και πολυβολα negev.
  Αλλα εμπιστευομαι τον Ευσταθιο που τους ειδε απο κοντα.

  Ο σκυλος ειναι πλεον αναποσπαστο κομματι των ειδικων επιχειρησεων.

 • Πάτε καλά;

  Αφηστε τον Μουφτη και βριστε τον καραφλα που εχει λυσσαξει να μην παρουμε τα καιοβα. Αντε γιατι η υπομονη εχει και τα ορια της.

  • Cynaegeirus

   Αν δεν ήταν οι ΗΠΑ να κάνουν χωματερή όπλων την ελλάδα ακόμα θα είχαμε δόρυ και όπλον.

   όποιος διαφωνεί για τα KIOWA, ΧΩΡΙΣ να τα έχουμε δει ακόμα έχει συγκεκριμένη ατζέντα.

  • SPY_GR

   Οχι άλλο…κάρβουνο!

  • Hyper

   Ο συγκεκριμενος (δεν ανφερω το ονομα για να μην βαλω σε μπελα το σαιτ-ποτε δεν ξερεις) ειναι καταστεναχωρημενος.Το φαγες το παιδι :/ :P
   Εχει χασει τα αυγα και τα πασχαλια.3 αρθρα σε δυο μερες ,σημερα συγκρινει τα OH58 με τα Souper Puma.(πιο σωστα συγκρινει τις διαθεσιμοτητες αλλα και παλι)
   Μιας λεει ο φουκαρας οτι θα πετανε 12 μιας 30… εχει ζαλιστει.
   Πραγματικα τωρα και σοβαρα..τοσο μενος.οκ εαν ηταν να αγορασουμε εναν αλλο τυπο οκ,τον εβαλε η εταιρεια που πουλαει.Εφ οσον δεν υπαρχει ανταγωνισμος στην προμηθεια ,ποιανου το συμφερον εξυπηρετει?ισως τα πραγματα να ειναι πιο σοβαρα…ποτε μην λες ποτε …
   Προς αποφυγη παρεξηγησης απλα εννοω οτι απλα κοιταζει το εθνικο συμφερον γιατι ολοι οι δημοσιογραφοι παντα αυτο κανουν :)
   (Το λεω εμμεσα …….)
   http://www.militaire.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd/
   http://www.militaire.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-kiowa/

 • Dragon

  Αυτό είναι μικρότερο από το ΚΕΕΔ. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι για να σταθμεύσουν καμιά 50ρια Μ113, 20 Leo-1A5, M109A3, φορτηγά κτλ κτλ. Μόνο στον Αυλώνα υπάρχουν Χώροι για την στάθμευση μιας τόσο μεγάλης μονάδας όπως επίσης στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου που είναι του ΠΝ και δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούν. Φανταστείτε ένα τάγμα να φορτώνεται άμεσα στα LST και τα ΠΤΜ και να αποπλέει για τον προορισμό του σε σχέση με αυτό που γίνεται αυτήν την στιγμή.

  Δείτε τις αντίστοιχες Τουρκικές εγκαταστάσεις και αντιληφθείτε το πόσο σωστή είναι η μετεγκατάσταση έστω και στον Αυλώνα.

  http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2017/12/tourkoi_pezonaftes-790×400.png

  • Mk

   Πολύ σωστός φίλε Dragon

  • Cynaegeirus

   Απο τον αυλώνα με κίνηση (δολιοφθορά με 3-4 νταλίκες τούμπα στους 2 δρόμους) θες μια μέρα να φτάσεις σε λιμάνι και αυτό είναι της ραφήνας

   • gpe76

    Ξέχασες την σιδηροδρομική που περνάει ακριβώς έξω από το ΚΕΤΘ (Αγ. Θωμάς) και φτάνει μέχρι … την Cosco στο Πέραμα.

    • Cynaegeirus

     οι σιδηροδρομικές γραμμές εν καιρώ πολέμου φεύγουν στα πρώτα 5 λεπτά.

     • Dragon

      Οι πεζοναύτες είναι το πιο σημαντικό όπλο που θα κυνηγήσουν οι Τούρκοι στην Αττική και όχι τα αεροδρόμια, τα διυλιστήρια και τις ΑΑ μονάδες.

     • Cynaegeirus

      διαφωνώ – υπερεκτιμάς το ελαφρύ πεζικού ενός στρατού που έχει να βγάλει πεζικό απο την κορέα

     • Dragon

      Καθόλου δεν το υπερεκτιμάω. Λέω ότι οι Τούρκοι έχουν πολύ πιο σημαντικούς στόχους να χτυπήσουν από τον σιδηρόδρομο που θα μεταφέρει τους πεζοναύτες από τον Αυλώνα στον Ναύσταθμο. Και στην Κύπρο το 1974 το πεζικό καλά τα πήγε, τηρούμενων των αναλογιών.

  • Πάτε καλά;

   Ωραια, το βορειο Αιγαιο ποιος θα το προστατέψει;

   • gpe76

    Το βόρειο Αιγαίο είναι επαρκώς «τσιμεντωμένο» (αν δεν μας φτάνουν 1 μεραρχία και 2 ταξιαρχίες, ε τότε…), στο νότιο έχουμε «λακκούβες» και «τρύπες». Τώρα αν χρειαζόμαστε ΠΖΝ για να φυλάξουμε την Σκύρο… η μπάλα έχει ήδη χαθεί από τα αποδυτήρια.

    • Πάτε καλά;

     Στο νοτιο η αποσταση ειναι μεγαλυτερη, θα πρεπει να στειλεις κατευθειαν τους αερομεταφερομενους/αεροκινητους. Και στην τελικη αν θελουμε να στειλουμε ΜΚ ΠΖ στο νοτιο, πηγαινε τους ΠΖΝ Κρήτη.

     • Giorgos Tsagaris

      Γι αυτο (αποσταση ) εχεις 547 Ρεθυμνο και 1η ΜΑΛ Μαλεμε.

  • NK

   Σωστό, αλλά είναι επιχείρημα για να πάνε τα αρματαγωγά στον Βόλο.

   • Dragon

    Έχεις καταλάβει ότι δεν υπάρχει μια; πως είναι δυνατόν να λες ότι θα φτιάξω έναν νέο ναύσταθμο για να μην μετακινηθούν οι πεζοναύτες από τον Βόλο; Και κάτι ακόμη για τις σκέψεις για μεταφορά των αρματαγωγών στον Βόλο, δεν θέλουν φρεγάτες για συνοδεία; μήπως να τις μεταφέρουμε και αυτές; ρε για δεν μεταφέρουμε όλον τον ναύσταθμο στον Βόλο για να μην στεναχωριούνται οι Βολιώτες να κάνουμε την χάρη και σε όσους νομίζουν ότι είναι καλύτερα στον Βόλο και χειρότερα στην Αττική.

 • Dragon

  Γιατί έχει χωράει μια Ταξιαρχία με άρματα, ΤΟΜΠ και πυροβολικό όπως επίσης στον Ναύσταθμο αλλά στο ΠΝ θα βγάλουν καντήλες αν δουν Ταξίαρχο του ΕΣ με 2500 οπλίτες υπό τις διαταγές του.

  • Cynaegeirus

   παντού χωράνε 2500 άτομα. αυτό που θέλουν οι πζν είναι χώρος ασκήσεων και η αυλώνα δεν έχει λιμάνι.

   • Dragon

    Υπάρχουν μέρη για να κάνουν αμφίβιες ασκήσεις οι πεζοναύτες. Ο Αυλώνας καλύπτει όλα τα υπόλοιπα και με το παραπάνω.

  • Dimitris C. Beis

   Γιατί, στραβά θα κάτσει στα βύσματ του ΝΣ να αναλάβουν τη φυλαξη Πεζοναύτες? Ακόμη θυμάμαι που μας κατέβαζαν από τι φρεγάτες για ασφάλεια προβλήτα και περίπολο, λες και περισσεύαμε!

   • Dragon

    Στραβά θα κάτσει στους Ναυάρχους που δεν θα κάνουν ότι θέλουν στο ίδιο τους το χωράφι και ότι θα σφίξουν τα λουριά. Δεν είναι λίγο να έχεις 2500 στρατιώτες σούζα και οι ναύτες χύμα στο κύμα. Θα πέσει κράξιμο και χέρι χοντρό από τους ανωτάτους και κάποιοι δεν το θέλουν καθόλου αυτό.

 • Dragon

  Οι πεζοναύτες είναι λίγο από όλα. Δεν είναι πλήρως μηχανοκίνητοι, μόνο ένας λόχος ανά τάγμα έχει Μ113. Αναλαμβάνουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από αυτήν του κλασικού μηχανοκίνητου πεζικού, μέχρι καταδρομικές επιχειρήσεις αλλά και ειδικές επιχειρήσεις. Οι πεζοναύτες δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι μόνο το ένα ή το άλλο. Πρέπει να μπορούν να τα κάνουν όλα. Το ίδιο ισχύει για όλες τις μονάδες των ειδικών δυνάμεων με την μόνη διαφορά ότι δεν έχουν ΤΟΜΠ, άρματα ή πυροβολικό κάτω από τις διαταγές τους. Τους διαθέτουν μέσα άλλες μονάδες ή προσκολλούνται σε αυτές αν απαιτηθεί.

  • Πάτε καλά;

   Το ίδιο λέμε: Οι ΠΖΝ αναλαμβάνουν το ρόλο των ΜΚ επιχειρήσεων γιατί εξορισμού είναι οι μόνες ειδικές δυνάμεις που έχουν μέσα μεταφοράς και υποστήριξης. ‘Ολα τα υπόλοιπα (πχ καταδρομικές επιχειρήσεις) προφανώς τα κάνουν οι ΠΖΝ άμα λάχει αλλά εδώ τα κάνουν και οι απλοί πεζικάριοι.

   • GeorgeT

    Οχι φιλε δεν λετε το ιδιο.

    Οι ΠΖΝ μπορουν να κανουν αγώνα πεζικού. Ειναι ενα (σχετικα μικρο) κομμάτι της εκπαίδευσης.
    Το πεζικό ομως δεν μπορει να κανει τιποτα άλλο απο το φάσμα επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν οι ΠΖΝ.

 • Cynaegeirus

  Πιο πιθανό είναι να δεις τον χριστό πύλη ΑΜ παρά μεταφορά μονάδων του ΠΝ μόνιμα εκτός αττικής. γι αυτό και αναγκαστικά πάει του βουνό στον μωάμεθ

  • Πάτε καλά;

   Συμφωνείς όμως πως στο χάρτη που βάζω, το επιχείρημα παραμένει: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

   • Cynaegeirus

    Τα πλοία θα κάνουν την ίδια διαδρομή αν πάνε για ενισχύσεις πχ στην λέσβο. αντί να γεμίζουν βόλο θα γεμίσουν αμφιάλη.
    το μόνιμο πρόβλημα ήταν και είναι τα πλοία. αν ήταν βολο θα γέμισαν επιτόπου και δεν θα έχαναν 6 ώρες να πάνε εκεί στο καλό σενάριο.

    το κακό σενάριο λέει οτι τα μισά είναι χαλασμένα και τα περιμένουν 10 υποβρύχια στα στενά προς κυκλάδες, βόλο

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Το θέμα με την βάση των ΠΖΝ αλλά και ἡ όλη συζήτηση περί ΠΖΝ,θα πρέπει να τεθεί υπό την βάσανο πολλαπλών προσεγγίσεων.
     α)έχει νόημα ἡ ύπαρξη τους;
     β)προορίζονται για δράση επιθετική;
     γ)προορίζονται για δράση αποτρεπτική/πυροσβεστική;
     δ)ποιά είναι ἡ προσφορώτερη δομή και Πίνακας Οργανώσεως Υλικού,αναλόγως του β) και γ);
     ε)εάν ισχύει το γ),πού περίπου θεωρείται ότι υπάρχουν οἱ περισσότερες πιθανότητες να κληθεί να δράσει ἡ «32»;
     Βορείως,ἤ νοτίως της Καλύμνου;
     ——————————-
     Ἡ συζήτηση μπορεί να γεμίσει τόμους,ακόμη και ἄν διεξαχθεί αποκλειστικά μεταξύ ειδημόνων που θα συνομιλούν σε κοινή γλώσσα,πολύ δέ περισσότερο όταν θα συνομιλούν πληκτροπολυβολητές.
     Ένα γενικό στίγμα εκ μέρους μου,όχι αφοριστικό,ούτε κἄν οριστικό.

     Στο
     α)έχει νόημα ἡ ύπαρξη τους;
     Ὡς χώρα ημιαρχιπελαγική,αλλά με ιδιαίτερη εξάρτηση από την θάλασσα,και ιδίως το Αιγαίο,ἡ Ἑλλάς είναι υποχρεωμένη να διατηρεί κάποια δύναμη πεζοναυτική,ἤ έστω υποδομή θαλασσίας μεταφοράς χερσαίων δυνάμεων με κάποια ικανότητα προβολής ισχύος στην ξηρά.
     Αυτό θα ίσχυε ακόμη και ἄν αμφότερες οἱ ακτές του Αιγαίου είχαν περιληφθεί στην εθνική αποκατάσταση που δέν επετεύχθη.
     Ἠ αναζήτηση και ὁ προβληματισμός θα πρέπει λοιπόν κατ᾿αρχήν να εστιασθεί στα υπόλοιπα σημεία.

     Στο
     β)προορίζονται για δράση επιθετική;
     Τόσο ἡ συνολική ισχύς της «32»,όσο και οἱ υποδομές σε θαλάσσια και εναέρια ικανότητα υποστηρίξεως,δέν συνηγοροούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

     Στο
     γ)προορίζονται για δράση αποτρεπτική/πυροσβεστική;
     Προφανώς.
     Ἄς δούμε ποιά είναι ἡ ευλογώτερη δράση,ἡ αποτρεπτική,δηλαδή προληπτική,ἤ ἡ πυροσβεστική,δηλαδή ἡ αναμονή αποκρυσταλώσεως των αντικειμενικών σκοπών του εχθρού,και αναλόγως ανάληψη αντι-δράσεως;
     Επιβοηθητικά στην διατύπωση,θα επισημάνω ότι οἱ ΠΖΝ/ΚΔ/ΑΛ θεωρήθηκαν από το 1975 περίπου «εφεδρεία του αρχιστρατήγου».
     Προτοποθετούμενη οπουδήποτε στο Ανατολικό Αιγαίο,ανατολικώτερα των Κυκλάδων δηλαδή,είναι παρατεταγμένη δύναμη,και όχι πλέον εφεδρεία.
     Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει να αποφευχθούν εκτροχιασμοί του τύπου «ενίσχυση απειλούμενης νήσου»,με κόστος την έκθεση όλων των υπολοίπων.

     Στο
     δ)ποιά είναι ἡ προσφορώτερη δομή και Πίνακας Οργανώσεως Υλικού,αναλόγως του β) και γ);
     Είναι ἠ προικοδότηση της «32» επαρκής για την αποστολή;
     Οριακά,κατά την γνώμη μου,αλλά υπό την αυστηρά προϋπόθεση αποτελεσματικής από αέρος καλύψεως,και ασφαλούς πλοός προς τον ΑΝΣΚ,αυτά όμως είναι αντικείμενο και πρόκληση της γενικώτερης στρατιωτικής στρατηγικής.

     Στο
     ε)εάν ισχύει το γ),πού περίπου θεωρείται ότι υπάρχουν οἱ περισσότερες πιθανότητες να κληθεί να δράσει ἡ «32»;
     Βορείως,ἤ νοτίως της Καλύμνου;
     Στο σημείο αυτό ταυτίζομαι με τον SPY_GR,το νότιο νησιωτικό σύμπλεγμα είναι μάλλον το πεδίο των τουρκικών επειδιώξεων,υπό τον μανδύα «ασαφειών» του νομικού καθεστώτος,αλλά και λόγω της ρότας που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ἑλληνικά αποβατικά,είτε διακινδυνεύοντας να χωθούν στον λαβύρινθο των Κυκλάδων και καραδοκούντα υποβρύχια,είτε παρακάμπτοντας τες,και δίνοντας επιδότηση χρόνου στους απέναντι εισβολείς.
     Όμως,κανείς δέν μπορεί να αποκλείσει ότι οἱ απέναντι μπορεί να δημιουργήσουν έναν πειστικώτατο αντιπερισπασμό στο Βόρειο Αιγαίο,ενώ ταυτοχρόνως με λιγώτερο θεαματικές ενέργειες δημιουργήσουν σκηνικά Ιμίων σε αρκετά και διαφορετικά σημεία στο νότιο νησιωτικό σύμπλεγμα.

     Το δικό μου καταληκτικό συμπέρασμα,είναι ότι σε ιδανική περίπτωση,ἡ Ἑλλάς θα έχει κερδίσει το παιχνίδι άν δέν απαιτηθεί ἡ δράση της «32»,και με την βοήθεια των ΠΑ/ΠΝ ἡ άμυνα των νησιών εξασφαλιστεί από τις επί τόπου φρουρές,και ακόμη καλύτερα,και με κάποια εδαφικά κέρδη στον Έβρο.

 • Cynaegeirus

  οι αμφίβιοι έχουν κύρια αποστολή την άμεση κρούση και δεύτερη την ταχεία αποβίβαση,
  οι πζν το αντίθετο

  • Πάτε καλά;

   Το ίδιο λέμε: Οι ΠΖΝ αν κάνουν ταχεία αποβίβαση μετά θα κλάψουνε μανούλες (των απέναντι) αφού είναι ΒΑΡΥ πεζικό. Οι αμφίβιοι κάνουν κρούση και φεύγουν. Για αυτό και έχουν μέσα υποστήριξης και μέσα μεταφοράς οι ΠΖΝ, στόχος τους είναι να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ στην περιοχή.

   • Antigonos Gonatias

    Κανονικά οι ΠΖΝ δεν θα έπρεπε να υπάγονται στο ΠΝ όπως σε άλλους στρατούς;

 • Cynaegeirus

  θέλεις πολλά λεφτά για προστασία και ξεκινάς απο τα α.α

  να ξεβολευτούν φυσικά αλλά όχι τα ασεπε στην μίκρα. άνετα πάνε λάρισα στο στρατιωτικό που άδειασε κι όλας.

  μίκρα μόνο για ΕΑΥ είναι. σε μια φυσιολογική χώρα θα ήταν η κύρια βάση των απάτσι με την προωθημένη στην κομοτηνή.

 • Πάτε καλά;

  Σιγουρα θες και σκύλους και άλλα μέτρα προστασίας. ΔΙΣ ευρώ δε χρειάζεται αλλά ένα βαρβάτο πακετάκι πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ θα το πληρώσουμε.

 • Cynaegeirus

  «Σαφως το στρατοπεδο στον Αυλωνα ειναι αχανες και μπορει να στεγασει παρα πολυ κοσμο. Τα μισα κτιρια εκει ειναι πλεον αδεια και σαπιζουν.»

  Είναι ιδανικός χώρος ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ θα έλεγα για Κέντρο Εκπαίδευσης Διπλής Ενέργειας Επιπέδου Λόχου / Διλοχίας

  «Το 575 ειναι ηδη εκει εδω και πολλα χρονια.»

  Για να ταΐζει τις ταβέρνες

  «Ολη η ευρυτερη περιοχη ειναι η χαρα του δολιοφθορεα.»

  όλη η ελλάδα είναι.
  την δεκαετία του 80 έγινε μεγάλη στροφή προς δόγμα που είναι ευκολότερο να τα αφήσουν όλα χύμα έχοντας στο μυαλό ορισμένοι οτι δεν θα προλάβουν να χτυπήσουν οι εχθροί τα πραγματικά σημαντικά πράγματα.
  αυτό είναι 5η φάλαγγα πίσω γιατί σωστά φυλαγμένα στρατόπεδα κόβουν κομμουνιστική κίνηση σε 6 ώρες.

  τώρα με τα social media, δορυφόρους και 35+ εκ τουρίστες απλώς έχουμε αφήσει την πόρτα ανοιχτή.

  τουρκία 1000% το αντίθετο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «γιατί σωστά φυλαγμένα στρατόπεδα κόβουν κομμουνιστική κίνηση σε 6 ώρες»
   ;;;;;;;;;;

 • Cynaegeirus

  Εντωμεταξύ ο βρετανικός στρατός που έχει τον ίδιο αριθμό οπλιτών και αξκών με μας οργανώνεται σε 2 μεραρχίες των 3 ταξιαρχιών (των 5 μονάδων ελιγμού, 1 πυροβολικού και 2 ΔΜ/Δκσης έκαστη) θα υπάρχει ακόμα μια Α/Φ ταξιαρχία, ένα σύνταγμα ε-ε ( τα ε/π είναι διακλαδικά) μια ταξιαρχία στις αποικίες (~9ΤΠ) και μια ταξιαρχία σκοπιά ανα την αγγλία (5ΤΠ). 8 συντάγματα η ΔΜ και άλλα τόσα η εκπαίδευση και ειδικές μονάδες (ΜΕΑ κτλ)

  δεν μας ταιριάζει φυσικά αυτό το σχήμα – έχω μιλήσει αρκετές φορές οτι μας ταιριάζει το σοβιετικό-ισραηλινό-γαλλικό με ταξιαρχίες στο μισό απο ότι είναι σήμερα, καθώς δεν έχουμε αξκους ποιότητας κάτω απο ταγματάρχη ούτε υπαξιωματικούς ούτε εφεδρους αξ και υπαξ αξίας αφρικανού μόνιμου δεκανέα.

  δείτε το αντίθετο στους άγγλους. 2 υποστράτηγοι. 9 ταξίαρχοι μόνο για ανώτατη δκση. στα τάγματά τους δκτες είναι αντισυνταγματάρχες ενώ βρίσκεις ταγματάρχες δκτες σε λόχους και γραφεία. ο επαγγελματισμός στο επιτελείο φαίνεται και χωρίς να έχουν ανάγκη όπως εμείς αξκους επιπεδου λοχαγού και κάτω γιατί εκεί κουμάντο κάνουν οι υπαξ.

  ξαναλέω για δκση των μονάδων τους, ο ισοδύναμος με μας, στρατός των Βρετανών χρησιμοποιεί 9 ανώτατους αξιωματικούς – όσους έχει ο ΕΣ στα χανιά.

  • Dragon

   Πες τα, πες τα γιατί έχουμε γεμίσει στρατηγούς στον ΕΣ κι έχουμε αδειάσει από οπλίτες.

 • SPY_GR

  Το σκεπτικό σου έχει αυταπόδεικτη λογική, όμως μήπως οι ΠΖΝ μετακινούμενοι στον/στην Αυλώνα (και τώρα να μην γίνει είναι ζήτημα χρόνου πιστεύω) είναι εγγύτερα στο Νότιο νησωτικό σύμπλεγμα άρα και σε θέση να επέμβουν ταχύτερα στην κρίσιμη αυτή περιοχή συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το 547 Α/Μ ΤΠ και 1η ΜΑΛ;
  Μήπως το ενδιαφέρον και η ανησυχία μας εστιάζεται πλέον σε αυτόν τον Τομέα; Ενώ παλαιότερα οι αποβάσεις της 32ης ΤΑΞΠΖΝ πραγματοποιούνταν σε Σκύρο και Χίο τα τελευταία χρόνια γίνονται στην Ρόδο! Τυχαίο; δεν νομίζω…δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε και επαναφορά τάγματος ΠΖΝ στην Σύρο όπως ήταν λίγες 10ετίες πρίν.

  Σε ότι αφορά τώρα τα νησιά του Β.Αιγαίου, μπορούν να δεχθούν ενισχύσεις απο 71 Α/Μ ΤΑΞ αλλά και απο την 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ σύν ότι στην ευρύτερη περιοχή τους υπάρχουν τέσσερα μεγάλα και σύγχρονα λιμάνια (Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται σε θέματα αποστολής ενισχύσεων…

 • rethimniotis

  Οι Ισραηλινοί που έχουν ματώσει για την χώρα τους δεν σκέφτονται καμμία ενωση. Μην ξεχνάμε ότι τους είχε προταθεί το Ισραήλ να γίνει πολιτεία της Αμερικής ( αν και δεν γνωρίζω πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό).
  Αυτό που θέλουν είναι στρατηγικό βάθος , με τις συμμαχίες με Ιράν Τουρκία και τώρα Ελλάδα αυτό ψάχνουν.
  Όσο αφορά υπόλοιπα μην περιμένεις κάποιος άλλος να σου λύσει το πρόβλημα. Μόνο εσυ θα το κανείς αυτό. Δεν είναι ο άλλος κορόιδο να ματώνει στα νησιά για να πηγαίνουμε εμείς διακοπές .

  • Σηρτημηδ

   Δεν ενουσα ακριβώς αυτο.Οτι ντε και καλα θα ειναι φιλη μας.
   Οτι θα μας το παιζουν Φίλη μας και σε βαθος χρόνου θα μπορούν να εκμεταλλευτούν ολο και περισσότερο μέρος του νησιού.
   Αφου σε καθε Ένωση υπάρχει και μια χωρα που κυριαρχεί και επικρατεί η αποψη της.

 • Giorgos Tsagaris

  Aπολλογουμε για το παραπανω σχολιο μου.
  Φαινεται πολυ πιο ακομψο και »επιθετικο» απο αυτο που εννοω…

 • Πάτε καλά;

  Δεν εχει σημασία, πρέπει να τα γράψουν κάποιοι για να μη νομιζει πως απευθύνεται σε μπαμπουίνους.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Όποιος θεωρεί τον εαυτό του μπαμπουΐνο,ἄς θιχτεί.
   Εμένα δέν με αφορά.
   Εγώ είμαι νεάντερταλ.

 • NK

  Καλό.

 • NK

  Έτσι ακριβώς.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στην ἑλληνική εκδοχή ακούστηκε/γράφηκε το όνομα «κόκκινη προβειά»,σε νατοϊκή βεβαίως σκηνοθεσία.
  Αφορούσε κρύπτες όπλων αλλά και συναλλάγματος,προορισμένες να αξιοποιηθούν από αγωνιστές της εθνικής αντιστάσεως που θα δημιουργούσαν κάποιοι πυρήνες,ἄν όλα ακολουθούσαν το σχέδιο.
  Αλλά όταν ακούστηκε αυτό,το 1990,το πρόγραμμα είχε ἥδη διακοπεί.
  Τώρα θα σου πώ ότι ἄν κάτι πρέπει να μας απασχολεί σε αυτό το μοτίβο,είναι κάτι παρόμοιο αλλά σε σκηνικό Ού-Τσε-Κά.
  Δηλαδή,μήν μας πέσει στην κεφαλή,μάλλον στην πλάτη,κάποιο Gladio από την ανάποδη.

  • Ανδρέας

   Παρεμπιπτόντως λέγεται ότι το Gladio ήταν ελληνική ιδέα που προώθησαν οι ΗΠΑ.

   • PetrosR

    Καμια σχεση!

    Η ολη ιστορια βασιστηκε στο σχεδιο των Βρετανων με τις Auxiliary Units.
    Τμηματα δολιοφθορεων ( πολιτες και στραταιοι ) που ειχαν γεμισει την αγγλικη υπαιθρο κρυπτες/υπογειες κατασκευες και θα ενεργοποιουνταν σε περιπτωση καταληψης της Βρετανιας απο τους Γερμανους.

    Σχεδον αμεσως μετα τον πολεμο αρχισε να εφαρμοζεται το «gladio» σε ολες τις χωρες της δυτικης ευρωπης.

    Εχει γραφτει ενα βιβλιο για αυτο, NATO secret armies, γεματο ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ανακριβιες τουλαχιστον για το κοματι που αφορα στην Ελλαδα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Πόσες μοίρες είπαμε;

  • John Moustakas

   Μιλάς με γρίφους,γέροντα.Διόρθωσέ με,συζήτηση κάνουμε.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Mάλλον προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω τον γρίφο με τις συνολικά πέντε μοίρες που φιλοδώρησες στην Θεσσαλονίκη.
    Ἡ 23η και 24η ΜΚΒ είναι συστοιχίες των 6 εκτοξευτών,ἡ Μοίρα θα έπρεπε να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 μονάδες βολής (Fire Units,FU) των 4 εκτοξευτών.
    Και από Χώκ,γνωρίζω μόνο την 181 ΜΚΒ στον Χορτιάτη.
    Οἱ άλλες δύο μοίρες πού βρίσκονται;

  • John Moustakas

   Ελπίζω να μην γράψεις πυροβολαρχίες αντί για μοίρες.

 • PetrosR

  Η ελληνικη ονομασια ηταν «Σχεδιο Κοχλιας».
  Την υλοποιηση αυτου του
  σχεδιου την ειχε αναλαβει το «Πειραματικο κεντρο εκπαιδευσης μοναδων
  καταδρομων», μια μοναδα που εδρευε στο στρατοπεδο Ασπροπυργου. ( Εκει
  που πηγε μετα το ΕΤΑ )
  Υπηρχε μεγαλη υλικοτεχνικη βοηθεια απο τους
  Αμερικανους σε θεματα ειδικου οπλισμου και επικοινωνιων,και οι πυρηνες
  ηταν σχεδον ολοι αξκοι και υπαξ των κδ.
  Ουσιαστικα το σχεδιο εγκαταληφθηκε γιατι δεν ειχε λογο υπαρξης πλεον.
  Στα πλαισια της τοτε πασοκικης προπαγανδας το παρουσιασαν σαν σχεδιο ανατροπης της δημοκρατιας ….( τα γνωστα )
  Στη
  συνεχεια το ειχε για σημαια του ο τραλαλα καθηγητης Γριβας και πουλαγε
  συνομοσιολογια στις εκπομπες του τριανταφυλοπουλου τη δεκαετεια του 90.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Για το «Πειραματικο κεντρο εκπαιδευσης μοναδων καταδρομων»,γνωρίζεις κάτι περισσότερο;

 • gpe76

  Αντιθέτως η μεταφορά των πεζοναυτών στον Αυλώνα είναι ίσως η καλύτερη επιχειρησιακή κίνηση που θα μπορούσε να γίνει δεδομένων των συνθηκών. Και άργησε μερικές δεκαετίες να γίνει αλλά είπαμε… ελληνική πατέντα Βόλος-Σαλαμίνα.

  Οι πεζοναύτες πρέπει να είναι δίπλα στα καράβια τους.
  Οπότε 2 λύσεις:
  α) Τα αποβατικά και τα Zubr πάνε πακέτο στο Βόλο που δεν παίζει … μόνο και μόνο για τις ναυτικές υποδομές που χρειάζονται να φτιαχτούν
  ή
  β) Οι πεζοναύτες να κατέβουν στην Αθήνα κοντά στον Ναύσταθμο. Το βέλτιστο θα ήταν να μετακινούνταν στο Κανελλόπουλος, αλλά όπως και να το κάνουμε ταξιαρχία, με άρματα και ΠΒ, δεν χωράει εκεί που να χτυπιόμαστε. (Η Νέα Πέραμος ούτε για αστείο)

  Το μοναδικό ενεργό στρατόπεδο στην Αττική που θα μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα μια ολόκληρη ταξιαρχία είναι το ΚΕΤΘ. Έχει χώρο, υποδομή για τα άρματα, είναι δίπλα στην Θήβα για την εκπαίδευση του ΠΒ και… το πιο σημαντικό, απ’ έξω ακριβώς περνάει η κύρια σιδηροδρομική γραμμή της χώρας. Σε μια ώρα μπορείς να έχεις ένα τάγμα ΠΖΝ έτοιμο για επιβίβαση στο Πέραμα, στο ΣΕΜΠΟ (δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλεψη στην σιδηροδρομική γραμμή για «ξεφόρτωμα» στον Σκαραμαγκά), τα αποβατικά είναι στα 600μ.

  Και αν θυμάμαι καλά, ένα τάγμα των ΠΖΝ ήδη στρατοπεδεύει στον Αυλώνα.

 • Ivy Chris

  Ο Βόλος έπρεπε να αναβαθμιστεί και όχι να φύγει η 32 ΤΞ/ΠΝ να πάει, που? στον Αυλώνα. Εκτός αν προβλέπουμε θυσία στην Αυλίδα…
  Στο Βόλο, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με το Κεντρικό & Βόρειο Αιγαίο έπρεπε να μεταφερθούν τα μισά αποβατικά από τη Σαλαμίνα & τα υπόλοιπα στη Κρήτη για το Ν.Αιγαίο.
  Επίσης μια πυροβολαρχία Χωκ από την Θεσ/νικη & μια μοίρα Patriot αντίστοιχα για τη κάλυψη Αγχιάλου & Λάρισας και θωρακίζεται εντελώς με μια επάκτια συστοιχία στις Σποράδες…

 • Ανδρέας

  Γι’ αυτό. Να μη χωρανε να είναι όλο για ασκήσεις εκ περιτροπής. Και να συναγωνίζονται.

 • Cynaegeirus

  Τώρα το είδα το παρακαλώ απενεργοποιείστε τα κινητά σας

  ωχ θεε μου…. κάθε μέρα μοιράζουν και εγκεφαλικό….

 • Dragon

  Ο λόγος διάλυσης της 71 ΑΜ ΤΑΞ Π/Ζ έχει να κάνει με το περιττό της ύπαρξης της αν υπάρχουν 2 ενισχυμένες ταξιαρχίες πεζοναυτών, έχει να κάνει με τα στελέχη, τα μεσα (VBL, Hummer, M56, M4/16/Minimi κτλ) που θα χρειαστούν οι 2 Ταξιαρχίες, έχει να κάνει πάνω από όλα με το κόστος.

  ;)

  • Giorgos Tsagaris

   Γραφεις…»Αν διαλυθούν οι 71 ΑΜ ΤΑΞ Π/Ζ, οι ΜΑΛ οι ΜΑΚ και οι ΜΚ, μπορούν να δημιουργηθούν 2 ταξιαρχίες πεζοναυτών πλήρους σύνθεσης στις οποίες θα περιλαμβάνονται και η Ζ ΜΑΚ, το ΕΤΑ και η ΔΥΚ…»
   και μετα…συνεχιζεις λεγοντας οτι θα »εξοικονομηθουν στελεχη…
   Αυτο απλα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
   Αντιλαμβανεσαι τη διαφορα μεταξυ της εκπαιδευσης των στελεχων των ΕΔ και της 71ης?
   Μην ψαρωνεις επειδη η 71 ειναι ολο φουμο (και φουμαρα),
   ΔΕΝ εχει καμια σχεση η επαιδευση τους ΟΥΤΕ και το αντικειμενο τους.
   Εκτος αν εισαι μαζι με εκεινους που θεωρουσαν οτι οι ΠΖΝ επρεπε να μεταπεσουν στο ΠΖ.
   Ειναι ομως εκεινο το (γα#$%^&ενο) »Ν» που κανει τους ΠΖΝ να μην ειναι ΠΖ.
   Οσο πιο γρηγορα το καταλαβετε,τοσο το καλυτερο για τη συζητηση…

   • GeorgeT

    Στην παρέλαση του Μαρτιου η εμφάνιση της 71 ήταν άθλια. Τόση κοιλιά ειχα να δω απο τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού. Έμεινα άφωνος, ντράπηκα.

    Φίλε εκεινο το Ν ειναι που κάνει την διαφορά. Δεν αδικώ τους φίλους, το έχω ξαναπεί, όποιος δεν εχει περάσει απο εκει δεν μπορεί να καταλάβει.

   • Dragon

    Ξέρω από προσωπική εμπειρία, ότι πολλά στελέχη της 71ης μεταπηδούν στις ειδικές δυνάμεις. Συνεπώς υπάρχει δεξαμενή στελεχών που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των 2 ταξιαρχιών ΠΖΝ. Όσον αφορά το που πρέπει να είναι οι πεζοναύτες, αντιλαμβάνεσαι ότι μια τόσο ιδιαίτερη μονάδα, δεν είναι δυνατόν να κατατάσσεται ως “απλό” ΜΚ πεζικό. Αυτό το κάνουν όσοι πήγαν καταδρομείς κι έχουν την κόντρα με τους πεζοναύτες, άσχετοι κτλ κτλ.

    • Giorgos Tsagaris

     ΜΟΝΟ εαν εχουν περασει τα αναλογα σχολεια.Οποτε απλα περνανε απο την 71η.Απλα επιστρεφουν στους ΚΔ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Πολύ πρωτότυπο,για ἑλληνικά δεδομένα να διώξουν οἱ ντόπιοι μονάδα.

  • GeorgeT

   Η Συρος ειναι ιδιαίτερη περίπτωση.

 • Ανδρέας

  Πόσο σίγουροι είμαστε για την στάση της 2ας ΜΑΛ έναντι του καθεστώτος;
  Για να ανέβουν οι 2/3 στρατιές δεν θα χρειαστούν την σύμφωνη γνώμη του Α/ΓΕΑ; Δεν τον βλέπω πρόθυμο.

  • Cynaegeirus

   1. οι οπλίτες κι αξκοι έχουν χρεος να προστατέψουν το καθεστώς ακόμα και αν αυτό έχει τους παρόντες.
   2. ο γεα δεν θα προλαβαίνει να κατουρήσει τα επόμενα χρόνια. σκέψου μόνο ότι με τα 16ρια στον εκσ. την αεράμυνα του νότου την αναλαμβάνουν τα φάντομ.

 • notis kas

  Όχι κανείς δεν κατηγόρησε τον Καμένο ότι πάει να τα αρπάξει. Απλά ότι πήρε έγκριση από την επιτροπή της Βουλής να πουλήσει 300.000 βλήμματα στη ΣΑ αλλά οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν μόνο τα 100.000 και τα άλλα 200.000 θα τα έπαιρνε ο φίλος του ο Παπαδόπουλος διαβάσαμε. Από που κι ως που να πάει να τα αρπάξει;

  Επίσης η συμφωνία δε χάλασε από κανέναν για εντυπώσεις, η δουλειά χάλασε επειδή οι Σαουδάραβες δεν αναγνώρισαν το μεσάζοντα και ο Καμένος διέταξε τη σύλληψη του ταξιάρχου που έκανε τη δουλειά του.

  Αυτό το «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα», θύμισέ μου ποιος το έλεγε; Και τι κάλυπτε εκείνα τα χρόνια; Δεν είναι να πεις κιόλας ότι βοούσε ο τόπος για διαφθορά και αυτή ήταν θεσμική κάλυψη από τον πρωθυπουργό.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Και έστω ότι προσκομίζει κάποιος στοιχεία,και έστω ότι καμμία κουφ@λ@ δέν μπορεί να βρεί οποιοδήποτε πρόσχημα σχετικά με «μή νομότυπο τρόπο αποκτήσεως των στοιχείων»,και έστω ότι δέν θα πέσουν θεοί και δαίμονες να φάνε τον προσκομίζοντα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο…
   Ποιός θα αγγίξει τον οποιοδήποτε διαθέτοντα ασυλία,ακόμη και αναδρομική;
   Εδώ τον Παπακωνσταντίνου,που δέν απελάμβανε βουλευτικής ασυλίας,τον «περισυνέλλεξαν» αθόρυβα,σεμνά και ταπεινά,ἄς φανταστεί κάποιος τί θα γίνει με ασυλούχους που επιπλέον είναι κεντρικές φιγούρες στην εμπέδωση μνημονίων και 99ετή εκχώρηση του κρατικού θησαυροφυλακίου…

 • tkostas

  Η 380 εχει πολλές εγκαταστάσεις συντηρισης στην 112.

  Υπάρχεξ αλληλοεπίδρασβ με την VIP ΜΟΙΡΑ.

  Δεν νομίζω οτι θα γίνει

 • Cynaegeirus

  ψέματα λέω; μαζί με την προεδρική θα φυλάνε τον ηγέτη μας απο τους αναρχικούς, τις οργανώσεις, τις μκο, τις μαμάδες των μπούληδων, τους ψεκασμένους και φυσικά τους ΧΑ/ΚΚΕ/Ανταρσυα/ΣΡΖ/Πασοκάρα που θα κάνουν τα πάντα για να μπουν φυλακή αρκεί να μην δουν ποτέ τα σύνορα.

  • GeorgeT

   Εισαι υπερβολικός.
   Οχι για τις μαμαδες κτλ λαμόγια. Ως προς την χρήση της ΜΑΛ.

   • Cynaegeirus

    Εκεί θα πάει. Αλλού δεν θα προλάβει . Θα καίγεται η Αθήνα από άκρη σε άκρη

 • Giorgos Tsagaris

  Γιάυτο τα 4 τα καναμε 2?

  • Cynaegeirus

   τα 4 έγιναν 2 γιατί πήγαμε και πήραμε ΝΑΤΟική χώρα ρωσικό σύστημα.
   το ερώτημα σήμερα είναι έχουμε 2;

   γενικά απο ρωσικά συστήματα τι δουλεύει σήμερα; σε τι ποσοστό; έχουμε ανταλλακτικά πολέμου; έχουμε πυρομαχικά; περνάνε επιθεωρήσεις;

   ή έχουμε έναν ωραίο αριθμό στις λίστες όπλων που δείχνουν ωραία αλλά στην πράξη είναι άχρηστα σαν τα επι 20ετίας S-300;

   όταν έλληνας πολιτικός, δημοσιογράφος, έμπορος ή οτιδήποτε επιθυμεί ρωσικό σύστημα το κάνει για την μίζα ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ της χώρας του.

 • Giorgos Tsagaris

  …το 547 θα μείνει κρήτη για σκοπιές στην σούδα -έτσι και αλλιώς είναι ανίκανο για οτιδήποτε (μαζί και η 1η μαλ)…

  Μεχρι και…παραπληροφορηση…LOL ;-)

  • Cynaegeirus

   Δεν κατάλαβα…

 • Πάτε καλά;

  Μια χαρά προλαβαίνουν να πάνε νησιά όλοι, υποτίθεται αυτές οι μονάδες θα πάνε ΠΡΙΝ την έναρξη πολέμου, δε θα πάνε στο χ+2 μέρες. ΚΑι δεν μπορούν να τις τορπιλίσουν γιατί αν έχουν σχεδιάσει έναρξη πολέμου τη μέρα D, με το να καταρρίπτουν κάτι τη μέρα D-2, ξεκινάνε τον πόλεμο μια μέρα που δεν έχουν σχεδιάσει.

  ΥΓ. Σταμάτα να θεωρείς τα νησιά αναλώσιμα. ‘Εχεις άδικο. Θα πάει κόσμος στον ‘Εβρο αλλά από άποψη logistics, το σενάριο σου δεν βοηθά. Θα στο εξηγήσω από κοντά.

  • Cynaegeirus

   «υποτίθεται αυτές οι μονάδες θα πάνε ΠΡΙΝ την έναρξη πολέμου»

   «υποτίθεται»

   περιμένω το απο κοντά ;-)

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «αυτές οι μονάδες θα πάνε ΠΡΙΝ την έναρξη πολέμου»
   Και αφού πάνε όπου πάνε,οἱ Τούρκοι θα κάνουν την κρούση οπουδήποτε αλλού,αφού μόνοι μας θα έχουμε βγάλει αυτές τις δυνάμεις,που είναι στρατηγική εφεδρεία,όφφ-σάϊντ.

   • Πάτε καλά;

    Αν αναγκαστούν να κάνουν την κρούση εκεί που θες ή εκει που δε σχεδιάζανε, έχεις ήδη κάνει ένα βήμα προς τη νίκη.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἡ εξίσωση είναι πολύ πιό περίπλοκη από την διάζευξη που διετύπωσες πιό πάνω.
     Έχεις 5 μεγάλα νησιά ακριβώς απέναντι στις ακτές τους,και 3 ακόμη (Λήμνο,Σαμοθράκη και Καστελόριζο) που τα 2 πρώτα είναι σε σχετικά ασφαλέστερη απόσταση αλλά όχι απυρόβλητα,το δέ 3ο είναι «από άλλο ανέκδοτο» στην όλη διάταξη.
     Οἱ απέναντι,μπορούν να μετακινήσουν επαρκείς δυνάμεις ακόμα και οδικώς εντός μίας ημέρας από τις Κυδωνίες μέχρι την Μαρμαρίδα,που με τα φουσκωτά τους θα μπορούν να κάνουν τουλάχιστον καταδρομή,ἄν όχι απόβαση.
     Και αρματοφορείς έχουν οἱ απέναντι αρκετούς,και άρματα για να μεταφερθούν στο ίδιο δρομολόγιο.
     Συνυπολόγισε τα ελικόπτερα και τους αερομεταφερόμενους,και έχεις ἥδη έναν γρίφο περιφερόμενο και επικίνδυνο.
     Τα δέ αρματαγωγά τους είναι στην Φώκαια δίπλα στους πεζοναύτες τους,και μπορούν να κινητοποιηθούν εντός ωρών,και εντός ωρών να πάρουν ρότα για όποιο νησί τους ενδιαφέρει περισσότερο.

     Ἤ να φορτώσουν άλλες δυνάμεις της 2ης/3ης στρατιάς από την Μαρμαρίδα,σιγά το δύσκολο.
     Το κεντρικό νόημα των ανωτέρω,είναι ότι οἱ απέναντι θα έχουν το χρονικό προβάδισμα,τόσο λόγω πρωτοβουλίας,όσο και αποστάσεων,και χωροταξίας.
     Μπορούν,εκεί που λές ότι πάνε π.χ για Ρόδο,να γυρίσουν για Κάρπαθο,ἤ αντί Σάμο,Ικαρία.
     Εσύ,πού θα πρωτοτρέξεις,και τί θα πρωτοπρολάβεις ΠΡΙΝ οἱ απέναντι εκδηλώσουν ενέργεια;
     Καταλαβαίνεις ότι είναι αυτοκτονία να βιδώσεις την εφεδρεία σου εκ προοιμίου σέ ένα προωθημένο νησί;
     Και αφήνοντας χωρίς ελπίδα ενισχύσεως τα υπόλοιπα;

     • Πάτε καλά;

      ‘Οχι. Πρώτα και κύρια, δεν απαντάς ουσιαστικά σε αυτο που λεω-το οτι δλδ οι απεναντι εχουν εφεδρειες, δε σημαινει πως δε σε συμφερει να κατευθυνεις την ροη της επιθεσης τους προς σε συγκρεκριμενες περιοχες. Το ακριβώς αντίθετο-ακριβώς επειδή έχουν πολύ κόσμο, σε συμφέρει να κατεθύνεις την επίθεση τους σε συγκεκριμένη περιοχή, προσφέροντας δολώματα και ενισχύοντας απο πριν άλλες, κάνοντας τους να έχουν δεύτερες σκέψεις. Στα υπόλοιπα
      α)Σε καιρο πολεμου, το Καστελοριζο απλα το παρατας στη μοιρα του.
      β)Για να πανε για Καρπαθο, θα πρεπει να περασουν διπλα απο Ροδο. Το ιδιο αν πανε για Ικαρια, θα πρεπει να περασουν διπλα απο Σαμο. Εκει ειναι απλα dead meat γιατι δεν μπορουν να κατσουν τοσο καιρο εντος του ελληνικου βεληνεκους στα νησια (μονο και μονο η εφοδιαστικη αλυσιδα ειναι εξαιρετικα αδυναμη). Αρα Ικαρια-Καρπαθος δεν κινδυνεουν.
      γ)Οι πραγματικοι στοχοι ειναι Σαμοθρακη-Λημνος-Λεσβος-ΧΙος-Σαμος-Κως-Ροδος. Και επειδη Ροδος-ΛΕσβος ειναι μεγαλα νησια, δεν ειναι ρεαλιστικοι στοχοι γιατί έχουν πληθυσμο (και αρα πολλους ανδρες που θα κανουν δυσκολη την καταληψη) και εκταση που θα δυσκολεψει την πληρη επικρατηση σε ολο το νησι.
      Κατ’επεκταση απο τα μεγαλα νησια, ρεαλιστικοι στοχοι ειναι μονο οι Λημνος-Σαμοθρακη-Χιος-Σαμος-Κως. Αν για οποιαδηποτε λογο κρινεις πως θες να κατευθυνεις τη μαχη πχ στα δωδεκανησα, πας τους ΠΖΝ μια μερα πριν στη Σαμοθρακη και τους αερομεταφερομενους Λημνο αναγκαζοντας τους να δωσουν τη μαχη στο πεδιο που θες. Το αναστροφο-αν για οποιαδηποτε λογο θες να δωσεις τη μαχη στο Β.Αιγαιο, πας τους ΠΖΝ στη Σαμο και τους αερομεταφερομενους στην Κω και τους αφηνεις ολους να στραφουν στο Β.Αιγαιο.
      δ)ΟΙ καταδρομες σε στρατηγικο επιπεδο, σου ειναι αδιαφορες εκτος και αν πληξουν στρατηγικης σημασιας στοχο (Αν τον φυλαξεις ΚΑΛΑ, εξαιρειτκα δυσκολο). Καταδρομες θα κανεις και συ, το ζητημα δεν ειναι να μιλαμε για εκδρομες της μιας ωρας αλλα για καταληψη νησου/εδαφους. Εκει θες αλλα πραγματα, ειδικα αν εχει ενισχυθει ο αντιπαλος με επιλεκτες μοναδες.
      ε)Ανα πασα στιγμη, τα γειτονικα νησια βοηθανε-τα πλεουμενα δοξα το Θεο ειναι πολλα, τοσα τα μικρα που γινονται δυσκολα αντιληπτα οσο και τα μεγαλα για να μεταφερεις πολεμοφοδια.
      στ)Οι Εφεδρειες δεν ειναι οι ΠΖΝ και οι Αερομεταφερομενοι, οι εφεδρειες ειναι ο ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ο οποιος εν μεσω μιας εβδομαδας θα φορτωθει σε καραβια-Αεροπλανα και θα παει οπου κριθει απαραιτητο.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Κατ᾿αρχήν,και στα έξη σημεία θεωρείς δεδομένη την συνεργασία του εχθρού,και σου υπενθμίζω ότι αυτά μόνο εμείς τα κάνουμε,ιστορικά.
      Αλλά επειδή με κάνεις Τζόε Ντάλτον,

      https://static.comicvine.com/uploads/square_medium/10/100758/1850188-daltonjoe3.jpg

      θα πάω μία τσαϊράδα στα σημεία σου.

      α)δέν το αφήνεις στην μοίρα του,αλλά δέν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα σε πρώτη φάση.

      β)όπου θέλουνε πάνε,και στο Σούνιο πάνε,και μύτη δέν ανοίγει.
      Και για τις ανοχύρωτες Κάρπαθο και Ικαρία,δέν θα χρειαστούν επιχειρήσεις επιπέδου Αττίλα.
      Αρκεί ἡ αποβίβαση δυνάμεως ενισχυμένου τάγματος,και άντε να δούμε ΠΟΥ θα βρεθούν οἱ εφεδρείες για να τις ανακτήσουν,όταν θα τις έχεις βιδώσει οπουδήποτε,αόμη και στις παρακείμενες Σάμο και Κώ,αφού τα αποβατικά θα έχουν απέλθει στην Σαλαμίνα/Ελευσίνα.

      γ)«Οι πραγματικοι στοχοι ειναι
      Σαμοθρακη-Λημνος-Λεσβος-ΧΙος-Σαμος-Κως-Ροδος. Και επειδη Ροδος-ΛΕσβος
      ειναι μεγαλα νησια, δεν ειναι ρεαλιστικοι στοχοι γιατί έχουν πληθυσμο»

      Οἱ πραγματικοί στόχοι είναι αυτοί που αφήνεις εκτός σκεπτικού.
      Είναι τα μικρώτερα και κυρίως ανοχύρωτα νησιά,από Ικαρία μέχρι Φούρνους και από Κάρπαθο μέχρι Σύμη*.
      *Ἡ Σύμη και τα Αγαθοφαρμακονήσια δέν είναι ανυπεράσπιστα με την φιλολογική έννοια,αλλά ούτε και οχυρωμένα μπορείς να τα πείς.
      Είναι τα νησιά για τα οποία μπορούν να επιστρατευθούν λογικοφανείς προφάσεις ασαφούς νομικού καθεστώτος,και κυρίως,δέν θα κοστίσουν πολύ.

      Και επιτέλους,τους ΠΖΝ δέν έχει νόημα να τους σκλαβώσεις οπουδήποτε,ΠΡΙΝ αποκρυσταλλωθεί ἡ κατάσταση,διότι αυτή είναι ἡ έννοια της εφεδρείας,να την τηρείς εκτός δράσεως μέχρι να δείς πού είναι απαραίτητη,ἤ πού θα αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος,τελεία και παύλα.

      δ)Οἱ καταδρομές εν προκειμένω,μπορούν κάλλιστα να είναι οἱ αιφνιδιασμοί που περιέγραψα σε μικρά ἤ ανυπεράσπιστα νησιά.
      Για τον εχθρό,δέν θα κοστίσουν πολύ σε σχέση με το έπαθλο,σε πολιτικό κυρίως επίπεδο,και μπορούν κάποιες από αυτές να «ανακληθούν» αναδρομικώς,ὡς χειρονομία καλής θελήσεως,προκειμένου να δοθεί και στην Αθήνα το φύλλο συκής να καταπιεί πιό χονδρές απώλειες.

      ε)Ανά πάσα στιγμή,οἱ φρουρές των γειτονικών νησιών μετατρέπονται σε θεατές,ἤ αναλώνονται σε καταδρομές ανάλογες με αυτές του εχθχρού,στα ίδια νησιά,χωρίς το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού όμως.
      Για παραπάνω δέν θα μπορέσουν,καθώς τα αποβατικά θα είναι όπως σου είπα,αλλού.

      στ)«Οι Εφεδρειες δεν ειναι οι ΠΖΝ και οι Αερομεταφερομενοι, οι εφεδρειες ειναι ο ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
      Παραδίνομαι.
      Δηλαδή,ὁ νομός Αττικής,των ανεκπαίδευτων και άοπλων λεφουσίων,σύν γυναιξί και τέκνοις,θα ανέβει στα φέρρυμποτ,και θα φτάσει σε μία εβδομάδα στο ανατολικό Αιγαίο,για να κάνει…τί ακριβώς;

 • Πάτε καλά;

  Ολα αυτά ΠΖ ειναι από άποψη δόγματος. ΕΙναι το σύνολο του Πεζικού (ΑΚ, ΜΚ ΠΖ, απλο ΠΖ κοκ) που για τους ΠΖΝ ειναι σαν να είναι κάτι «ιδαίτερο» γιατι ειναι η μονη μοναδα που μπορει να κινηθει σε ολοκληρο το ευρος δραστηριοτητων του ΠΖ και με κυρια εμφαση στο γεγονος πως ειναι βαρυ ΠΖ, στην ιδια λογικη με το ΜΚ ΠΖ. Και το ΜΚ ΠΖ κανει δολοφθιορες και λειτουργει ως απλο ΠΖ αμα κρινει απαραιτητο, αυτο δε σημαινει ομως πως ειναι το ιδιο με το απλο ΠΖ Το Φιατ με το Φερραρι ειναι και τα δυο αμαξια επιβατικα (ως επι το πλειστον) που κατασκευαζονται απο την ιδια εταιρια. Δεν ειναι κακο να λεμε πως οι ΠΖΝ ειναι πεζικό, δεν ειναι κάτι υποτιμητικό.
  Εγώ ευχαριστώ.

  • GeorgeT

   Φίλε ειλικρινά σου λέω αν το πεζικό μπορούσε να κάνει αυτά που μπορούν να κάνουν οι ΠΖΝ θα κοιμόμουν πιο ήσυχος. Θα ένοιωθα ασφαλέστερος. Δυστυχώς και οι δυο ξέρουμε οτι για πολλούς λόγους δεν μπορούν.

   Κανε ενα πείραμα. Πήγαινε και ρωτησε καποιον φίλο/γνωστο σου ΠΖΝ/ΚΔ εαν θεωρεί υποτιμητικό να τον χαρακτηρίζεις πεζικό. Να δουμε τι θα σου απαντήσει. Εγω ξέρω βέβαια.

   Στο φινάλε δεν παίζει ρόλο η δική μου/σου άποψη. Αυτη που μετράει ειναι η άποψη των αρμοδίων και αυτή ειναι συγκεκριμένη. Αν και όποτε αλλάξει το ξανασυζητάμε.

   Φιλικά πάντα.

 • John Moustakas

  Αυτό το αστείο με τα στοιχεία και τους εισαγγελείς,είναι ντροπή να αναπαράγεται στις μέρες μας.Δεν μου απαντάς για τον ρόλο του μεσάζοντα.Σε τουλάχιστον δύο ανακοινώσεις της ΝΔ,επισημαίνεται η διαφορά στις ποσότητες βλημάτων.Άλλα λέει ο φαιδρός υπουργός άλλα οι Άραβες.Μην το κάνουμε και θέμα για διακόσιες ψωροχιλιάδες βλήματα, που στην μαύρη κάνουν πάνω από 100 μύρια.Στο χαμόγελο του παιδιού θα κατέληγαν άλλωστε.Το ερώτημα είναι ποιού παιδιού,του παχουλού ή του χαζοχαρούμενου.Η δουλειά τέλος, δεν χάλασε τις δύο μέρες που έγινε ντόρος από την αντιπολίτευση.Σέρνονταν στην κυριολεξία πολλούς μήνες κυρίως γιατί οι απατεώνες είναι συνήθως και άπληστοι.

 • manolis

  Δεν ειχαν σχεση τα ανταλλακτικά για τις Κορτενάερ με τις βομβες στα ΗΑΕ.

 • Ανδρέας

  Για να μην βλέπουν από το έδαφος αφήνουν βάτα και άλλη βλάστηση. Και από πίσω χώμα για να μην περάσει τυχόν φωτιά. Αλλά αυτά δεν βοηθάνε αν υπάρχει κοντά ένα ύψωμα και έχει μια καλή φωτογραφική ο όποιος κατάσκοπος. Δεν αναφέρω τίποτα για δορυφορικές φωτό.
  Όμως αυτά τα γνωρίζουν και τα εκτιμούν τα Α2.

 • Dragon

  Αυτά δεν είναι δικαιολογίες.

 • Larisaios

  Πιο πιθανό το βλέπω να αγοράσουμε X-Fighters παρα F-15.

 • Χρήστος

  Καλημέρα, από ότι φαίνεται έχουμε κάποιες εξελίξεις, προχωράει η αναδιοργάνωση των ΕΔ, έρχονται τα καιοβα επιτέλους αλλά αυτό που άκουσα ότι θα χρησιμοποιηθούν 36 μόνο στην ΑΣΔΕΝ με ξενερωσε, διαβάζουμε επίσης για 30-40 F15 από πολλά σάιτ άραγε ισχύει? Επίσης έχουμε κάποιο νέο για τα F16?Η Απουσία νέων εξοπλισμών για το ναυτικό με προβληματίζει.

  • SPY_GR

   Εστω με αυτά τα 36 εξοπλισμένα Kiowa θα μπορέσουν να δημιουργηθούν 6 Λόχοι αναγνώρισης συνολικά, κάτι που μεταφράζεται ένας σε κάθε μεγάλο μας νησί ξεκινώντας από Λήμνο και καταλήγοντας Ρόδο, μαζί με αριθμό επιθετικών Αpache δημιουργείται μιά άκρως υπολογίσιμη δύναμη κρούσης και μάλιστα αμέσου επεμβάσεως…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ὁ λόγος για το ενδιαφέρον μου είναι ότι τόσο οἱ κρύπτες,όσο και διεισδύσεις ολιγομελών ομάδων ειδικών επιχειρήσεων,ενίοτε και με συμμετοχή Αμερικανών,ήταν μέρος του πλαισίου δράσεως «Stay behind».
  Oἱ πρώτες τέτοιες διεισδύσεις-αλλά και ενέδρες για την αποτροπή διεισδύσεων από το παραπέτασμα- έλαβαν χώρα το αργώτερο στις αρχές της δεκαετίας του ᾿50,και συνεχίστηκαν έως τουλάχιστον τα τέλη της δεκαετίας του ᾿60.
  Ἡ ύπαρξη κάποιων πραγματικά ειδικών μονάδων ἤ έστω ομάδων θρυλείτο από καιρό σε καιρό μεταξύ των ΛΟΚ και αλεξιπτωτιστών μέχρι και την δεκαετία του ᾿80,όταν άκουσα για πρώτη φορά κάποια σκόρπια πράγματα.
  Κάπου σε ἑλληνικό έντυπο,μάλλον στην παληά «Στρατηγική» του Χριστογιαννάκη,είχα διαβάσει άρθρο με θέμα ακριβώς τέτοιες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων,που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους πρίν την εισβολή στην Κύπρο,σε αφανείς δραστηριότητες,αλλά και για τις ἑλληνικές αντίστοιχες που υπήρχαν παλαιότερα,αλλά καταργήθηκαν.

  • PetrosR

   Ειναι πολυ πιθανο οτι ολη αυτη η «παραφιλολογια»( μεταξυ φανταρων αλλα και στελεχων που δεν γνωριζαν ) περι υπαρξης σουπερ ειδικων μοναδων να αφορουσε τη συγκεκριμενη μοναδα και το εργο της.
   Ακομα και η εδρα της ( Μια μικρη πορτα δεξια της κυριας πυλης του Ασπροπυργου,πριν παει εκει το ΕΤΑ και πριν γκρεμιστει ο τοιχος που χωριζε το χωρο απο τη σχαλ ) συνηγορουσε στη συνομοσιολογια για το «τι γινεται εκει μεσα….»

 • Ανδρέας

  Αν τα πληρώνουν απο τους μισθούς τους γιατί οχι; Αλλιως, ας εκσυγρονίσουμε περισσότερα F- 16. Ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ ειναι στα τάρταρα για να συζητάμε για επιπλέον τύπο.

 • Giorgos Tsagaris

  Hταν Δκτης του 2ου Λ/χου οταν ημουν στη 2α ΜΑΛ.
  Η εκπαιδευση και το αντικειμενο της 71ης ΔΕΝ εχει σχεση με αυτη των ΚΔ ουτε σε πληθωρα αντικειμενων ουτε σε ενταση ουτε σε ποιοτητα.
  ΔΕΝ ειναι τα στελεχη της καταδρομεις παρα ΜΟΝΟ καποιοι απο αυτους.
  Αλλο πραγμα….

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Aντε και σε f22 Raptor

 • Ανδρέας

  Στατικοί θα είναι. Κάτι σαν τον εμφύλιο. Ένα τμήμα θα ελεγχουμε. Η υπόλοιπη Αθήνα θα είναι στην αρμοδιότητα των υπολοίπων. Αν κερδίσουμε θα λουφάξουν.

 • Dragon

  Σε περίπτωση πόλεμου τα παλικάρια που ξέρουν την δουλειά τους θα σφαγούν σαν κοτόπουλα κυριολεκτικά. Το γιατί στο είπα πιο πριν. Το χύμα στον πόλεμο έχει τίμημα και αυτό είναι η ζωή σου ή η ΉΤΤΑ. Ο ΕΣ είναι και αυτός χύμα αλλά όχι στο σημείο που είναι η ΠΑ και το ΠΝ. Εκεί το κακό έχει παραγίνει.

  • Οδυσσέας

   Πάντως η χυμα εμφάνιση (που κι εμενα με ξενιζει) δε σημαίνει πάντα χυμα δουλειά

  • Ανδρέας

   Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα αν γίνει κάτι. Η ΠΑ δεν είναι χύμα. Αλλά δεν κολλά σε κάποια πράγματα που για το στρατό ειναι αναγκαία λόγω μεγέθους. ΚΑΝΕΙΣ δεν θα πλησιάσει τα αφη αν δοθεί συναγερμός.
   Σκοπούς ανύπαρκτους; Το ιδιο νομιζε και για μένα ένας εφοδεύων που ηθελε να αιφνιδιαζει τις σκοπιες. Τότε. Τώρα ο σκύλος τον έχει μυρίσει από απόσταση. (για την παραλλαγή έχεις δίκιο. Ειναι μόνον για αγήματα. Σκίζεται πολύ ευκολα και αποχρωματίζεται ευκολότερα)
   Τα βασικά τα ξέρουν. Στην Τρίπολη τα εφαρμόζουν άψογα. Αλλά τα βασικά είναι γνώση του όπλου και γνώση του τί να κάνεις αν προσβληθεί η θέση σου. Μοίρες Αμυνας Φρούρησης έχουν ρίξει περισσότερες σφαίρες από πολύ πεζικό ( το επαγγελματικό τους κομματι πιο πολύ αλλά όταν ληγουν πυρομαχικά ρίχνουν ολοι μέχρι να έχουν φαινόμενα αυτανάφλεξης)
   Στο αντιπραξικόπημα του τεως η αεροπορία κέρδισε τα άρματα στο έδαφος. Ας έρθουν λοιπόν. Το τι θα βρούν δεν θα το πω αλλά δεν θα τους αρέσει.

 • Dragon

  Εκεί πονάμε ή στα Δωδεκάνησα;

  • Πάτε καλά;

   Στα δωδεκανησα ξερεις ποση ωρα θα κανεις να πας με το πλοιο απο Αθηνα; Εξου και η λογικη του να στειλεις εξαρχης εκει τους αερομεταφερομενους. Αν θες να πανε ΠΖΝ Δωδεκάνησα, πας τη μοναδα στην Κρητη, όχι στην Αττική.

 • SPY_GR

  Στον Εβρο θα επιχειρούν τα περισσότερα Apache, τώρα άν κριθεί αναγκαίο κάποιος λόχος Kiowa να μετακινηθεί μόνιμα ή Ad hoc στην Θράκη θα το αποφασίσει η Υπηρεσία…

  • Tasos

   Τα Kiowa σε συνεργασία με τα AH 64A , θα είναι ένα πολύ καλό δίδυμό , το ένα θα συμπληρώνει το άλλο !

 • Cynaegeirus

  τα πάντα όλα θα έχει. μην ξεχνάς τους υπονόμους – το Α και το Ω σε αστικό πόλεμο.

 • Tasos

  Τα σκοπευτικά των πλεοναζόντων Kiowa δεν θα μπορούσαν να μπούνε σε πτυσσόμενο ιστό , σε κάποια από τα παλιά άρματα , και να τα φορτώσουμε Hellfire , σε ρόλο αντιαρματικό – αντιαποβατικο ? Νομίζω οι Ισραηλινοί έχουν κάνει κάτι παρόμοιο

 • Spock

  Κάτσε να τελειώσει η σημερινή ψηφοφορία στα ΗΝ πρώτα γιατί μπορεί να μας τα πάρουν πίσω! :)

 • Spock
 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ
 • Tasos

  Σύμφωνα με δημοσιεύσεις

  Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΣ, από τα 70 Kiowa που αποκτώνται, τα 36 μας παρέχονται πλήρη και διευκρίνισε:

  “Όταν λεω πλήρη: Με όλους τους ασυρμάτους όλα τα βοηθήματα αεροναυτιλίας και όλα τους τα όπλα. Πολυβόλο 050, ρουκέτες 7 χιλιοστών ή Hell Fire. Αυτά για τα 36. Τα υπόλοιπα 24 μας παρέχονται με τις ίδιες δυνατότητες των 36, αλλά με έναν ασύρματο αντί για τρεις που έχει κάθε ελικόπτερα. Αυτά τα 24 είναι για εκπαίδευση. Και τα 10 τα οποία ή και αυτά κάποια στιγμή τα κάνουμε κάτι, ή τα χρησιμοποιούμε για ανταλλακτικά. Αυτή είναι η λογική.”

  απο το onalert

 • Antigonos Gonatias

  Λες;! Φτου! Και είχα «καπαρώσει» υπόστεγο και χώρο στην αυλή για όταν θα γινόνταν η εκποίηση!

 • Χρήστος

  Για τον οπλισμό των Kiowa έχουμε περισσότερες πληροφορίες?