Ανασκόπηση εβδομάδας #64

71

Από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η πολυεθνική τακτική άσκηση άνευ στρατευμάτων TALOS 17. Η άσκηση TALOS διεξάγεται ανά δύο έτη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, ο οποίος αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Στην άσκηση συμμετείχαν η Ελλάδα ως έθνος πλαίσιο, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, καθώς και η Σερβία με παρατηρητές. Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο, μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ στην 1η Στρατιά) και του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ στην 71 Α/Μ ΤΑΞ), σε επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων. Στις 10 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης, οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), στις οποίες παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και οι Ακόλουθοι Άμυνας Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Σερβίας.

Στις 5 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού της 105ης Επετείου των Ελευθερίων της Κοινότητας Κέλλης του Νομού Φλώρινας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Αρχηγός, βράβευσε τις συζύγους δύο ηρώων της εποποιίας 1940-41. Στη συνέχεια παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Καστοριάς, Νεστορίου και Φλώρινας, της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

Στις 10 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), όπου παρέστη στην τελετή απονομής μπερέ στους νέους Καταδρομείς της 2017 Ε΄ ΕΣΣΟ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την Προκεχωρημένη Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτου (ΠΕΝ), σε αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων. Ακολούθως τη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ), όπου μίλησε στους εκπαιδευόμενους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Επιπρόσθετα, μίλησε και στους Ευέλπιδες ΙΙΙης Τάξης, οι οποίοι, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεών τους σε Σχολές Εφαρμογής Όπλων και Σωμάτων, πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σχολή Πυροβολικού.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου. Από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΥΨΩ και ένα ελικόπτερο τύπου S-70B Aegean Hawk, ενώ από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS ENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, το αγγλικό ναρκοθηρευτικό HMS PEMBROKE και το ιταλικό ναρκοθηρευτικό ITS CROTONE. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες ναρκοθηρίας, στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής αέρος- επιφανείας, σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου συμμετέχει με 5 αεροσκάφη F-16C/D Block52+ και ανάλογο προσωπικό στη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση του Ισραήλ με την επωνυμία BLUE FLAG 2017. Η άσκηση διεξάγεται στην Αεροπορική Βάση Ovda στην έρημο Negev με τη συμμετοχή 80 αεροσκαφών και 1.000 στρατιωτικών από 8 κράτη. Το Ισραήλ συμμετέχει με μία Μοίρα α/φων F-15, μία Μοίρα F-16I “Sufa” και δύο Μοίρες F-16C/D “Barak” καθώς και με αεροσκάφη τακτικών μεταφορών, ελικοπτέρων, ΜΕΑ και μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμού. ΗΠΑ, Ελλάδα και Πολωμία με α/φη F-16, η Γαλλία με Mirage 2000, η Γερμανία με Eurofighter Typhoon, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado και η Ινδία με αεροσκάφος C-130J Super Hercules και Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου.

Στις 9 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Γεώργιος Λαγουδάκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας, συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Στρατιωτική διπλωματία

Στην περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών. Οι Πάνος Καμμένος και Avigdor Liberman, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου, συζήτησαν για τις δυνατότητες εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κοινή εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, και τον κυβερνοπόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε η προοπτική συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της υποστήριξης διαφόρων υλικών εναερίων μέσων, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία. Την επομένη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τον συντονισμό των τριών κρατών με στόχο την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός των Υπαξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ, Sergeant Major of the Army, Daniel Dailey. Ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δράσεις του Στρατού Ξηράς, με έμφαση στη λειτουργία και την προσφορά των Ελλήνων Υπαξιωματικών, ενώ πραγματοποίησε ομιλία για το καθεστώς που ισχύει και την παρουσία των Υπαξιωματικών στον Στρατό των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τις ΣΣΕ και ΣΜΥ, όπου πραγματοποίησε ομιλίες στους Σπουδαστές τους.

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, υποδέχθηκε τον Διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), Αντιστράτηγο Frederick B. Hodges. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ζητήματα εκπαίδευσης και ασκήσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Παράλληλα, διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού. Τον Αντιστράτηγο Hodges συνόδευαν ο Υποδιοικητής της USAREUR, Υποστράτηγος Timothy P. McGuire, καθώς και επιτελείς τόσο της Αμερικανικής Διοίκησης, οι οποίοι την επομένη μετέβησαν στην Κρήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης ARTEMIS STRIKE στο ΠΒΚ (NAMFI).

Κύπρος

Στο ιστορικό χαμηλό ποσό των €61,9 εκατ. ανέρχονται τα κονδύλια του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το έτος 2018, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας που κατατέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για προμήθεια, εκσυγχρονισμό και συντήρηση οπλικών συστημάτων καθώς και την εκτέλεση έργων που αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανήλθαν το 1999 σε €350 εκατ. για να μειωθούν την τελευταία 5ετία σε επίπεδο κάτω των €90 εκατ.

Ο ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στις 8 Νοεμβρίου από την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο κατά τον εορτασμό του Προστάτη της Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προανήγγειλε την συγκρότηση Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την προμήθεια Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και «κάποιων άλλων συστημάτων» που αποτελούν επιχειρησιακές ανάγκες της Α’ Φάσης Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Ο X. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στο νέο διαρκώς αυξανόμενο ρόλο για την Αεροπορία, στο πλαίσιο της νέας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την προαγωγή της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόφαση του Υ.Σ. για έγκριση της συμμετοχής της Κύπρου στη νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης, και τόνισε ότι η Κύπρος έχει εκφράσει την προθυμία και ετοιμότητα να διαθέσει τόσο την Αεροπορική Βάση στην Πάφο, όσο και τη Ναυτική Βάση στο Ζύγι, για την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας της Ευρώπης. Σημείωσε επίσης ότι οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακος που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την Αεροπορία, θα ενισχυθούν και θα αναβαθμιστούν περαιτέρω και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες.

Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε στις 10 Νοεμβρίου ότι η Λευκωσία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, διέθεσε στις δυνάμεις Πεσμεργκά της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ παλαιό οπλισμό της Εθνικής Φρουράς (τυφέκια M77 Zastava), ο οποίος επρόκειτο να καταστραφεί. Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει αντίστοιχο οπλισμό στο Μάλι και στο Λίβανο.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Μ-77 είναι τα κυπριακά Ζασταβα

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε στις 10 Νοεμβρίου ότι η
  Λευκωσία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, διέθεσε στις δυνάμεις Πεσμεργκά της
  Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ παλαιό οπλισμό της Εθνικής
  Φρουράς (τυφέκια M76 Zastava), ο οποίος επρόκειτο να καταστραφεί»
  Γιατί έπρεπε να καταστραφεί -και καλά- «ὁ παλαιός» οπλισμός;
  Ένσημα ζητούσε,ἤ εφάπαξ;
  Τα Μ-77 των 7,62 όπως επεσήμανε ὁ Ευστάθιος (και όχι Μ-76 που είναι των 7,92),είναι εφάμιλλα των G-3,και δέν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να καταστραφούν,έχουν εκχυδαϊστεί και αποθρασυνθεί τελείως κάποιοι σε Ἑλλάδα και Κύπρο.
  Στοιχηματίζω,επίσης,ότι οἱ όλμοι δέν θα είναι των 3΄΄ αλλά των 81 χιλστ,και θα δοθούν μαζί με τα πυρομαχικά τους,που και εκείνα αλλοιώς «θα έπρεπε να καταστραφούν».

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Γενικως συνηθως τετοιες αποφασεις περιστοιχιζονται απο ευφανταστες δικαιολογιες και εξηγήσεις για αλλαγες στον τροπο υπολογισμου των φορτων ανα μερες αγωνα, ή περι αναδιοργανωσεως και πλεοναζοντος υλικου κλπ κλπ

 • Γιώργος

  Ρε συ Φάνη, ποιος θα αναλάβει ευθύνη εκεί μέσα; Ο μίστερ Ζόνγκ;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ισχύουν και τα δύο.
  Το Μ77 είναι το τυφέκιο,και το Μ77Β1 είναι το «οπλοπολυβόλο»,στην πραγματικότητα τυφέκιο με βαρύτερη κάννη.
  Το πιό κοντινό παράδειγμα είναι το FN FAL/FALO.
  Ἄν παρατηρήσεις,στο Β1 ὁ χειροφυλακτήρας είναι μικρώτερου μήκους με δύο εγκοπές,και ἡ κάννη είναι παχύτερη,και πρίν την παροχέτευση αερίων έχει σπειρωμένη εξωτερική επιφάνεια,ενώ το απλό Μ77 έχει λεπτότερη κάννη και τρείς εγκποπές στον χειροφυλακτήρα.

  http://imagizer.imageshack.us/v2/800x221q90/23/ftfe.jpg

  @ΜΚΕ
  Ὁ Ευστάθιος αλλά ιδίως ὁ Χρίστος Γ. το έθεσε άψογα.
  Όπλα από την Κυπριακή Δημοκρατία στον Μπαρζανί,τον εγκάθετο της Άγκυρας;
  Έλεος!
  Και στο κάτω-κάτω,ολόκληρες υπερδυνάμεις κάνουν παιχνίδι με τους Κούρδους,ἄς τους οπλίσουν αυτές.

  Κατάλαβες ελπίζω τί εννοώ όταν γράφω ότι έχουν εκχυδαϊστεί και αποθρασυνθεί τελείως κάποιοι σε Ἑλλάδα και Κύπρο.

  • Antigonos Gonatias

   Ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.

 • M.K.E

  Στο σημειο που εφτασε η Κυπρος,κατα την γνωμη μου,δεν μπορει πλεον να ειναι ουδετερη ουτε να απορριπτει εντολες η προτασεις απο τους μεγαλους.Ειναι οι συνεπειες του μεγαλου γεωπολιτικου παιχνιδιου απο την στιγμη που ανακαλυφθηκαν οι υδογονανθρακες.
  Οσον αφορα τα σαουδαραβικα α/φη,νομιζω οτι θα ηταν ορατα δια γυμνου οφθαλμου και επισης δεν θα εκανε ιδιαιτερη χαρα στο Ισραηλ μια τετοια κινηση.
  ΤΤο μεγαλυτερο πλεονεκτημα που εχει η Κυπρος,ειναι η αποσταση της απο τα μεσανατολικα δρωμενα.Απο κει και περα,η ιδια η θεση της και οι εξελιξεις θα εκβιαζουν για συγκεκριμενη σταση πλην απαθειας και ουδετεροτητας.Αφου λοιπον δεν μπορει να παει κοντρα στο ρευμα,ας φροντισει να μην χτυπησει σε βραχια.

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Με ενθουσιασμο θα εβλεπα την παραχωρηση του υλικου στο YPG της Συριας επισης συμμαχο των ΗΠΑ. Ο Μπαρζανι αποστασιοποιηθηκε μονο προσφατα απο την Τουρκια.
   Το Ισραηλ εχει ατυπη συμμαχια αυτη την στιγμη με την Σ.Αραβια κατα του Ιραν. Το Ισραηλ πολυ πιθανο να ειδε θετικα την παραχωρηση των Ζασταβα στο Λιβανο γιατι προοριζονται για τις αντι Χιζμπολαχ δυναμεις,Δεν ειναι καθολου συμπτωση η πωληση πυρομαχικων απο το ΕΣ στη Σ Αραβια.
   Μετα την ενισχυση του Ιραν στη Συρια σειρα παιρνει ο Λιβανος.Ηδη η Κυπρος προετοιμαζεται για την εκκενωση Ευρωπαιων πολιτων,Η Σαουδικη Αραβια εχει τωρα μια πιο επιθετικη εξωτερικη πολιτικη (Καταρ,Λιβανος,Υεμενη).
   Συμφωνω για την μη ουδετεροτητα αλλα δεδομενης της εξαρτησης της ΕΦ απο το Ρωσσικο οπλισμο ορθα ο Αναστασιαδης υπεγραψε συμφωνια για υποστηριξη του Ρωσσικου στολου.Οι Δυτικοι παρα τις κινησεις της Κυπρου εξακολουθουν να εφαρμοζουν ατυπο εμπαρκο οπλων κατα της ΕΦ.

   • M.K.E

    Επειδη παρακολουθουσα καποιο καιρο συστηματικα τον Μπαρζανι,ειδα για πρωτη φορα την μεγαλη,φοβερη και τρομερη Αγκυρα να τον παρακαλα και να τον καλοπιανει για μεγαλο διαστημα, προσπαθωντας να εξορκισει το αναποφευκτο,δλδ το δημοψηφισμα και την μελλοντικη ανεξαρτησια.
    Δεν ειναι αγιος,δεν ειναι ο ηγετης που θα αφησει στιγμα,γνωριζε την περιοχη και τους γειτονες πολυ καλα και μεσα σε ενα παιχνιδι εσωτερικων και εξωτερικων ισορροπιων,ουσιαστικα μπουρλοτιασε ολη την περιοχη.
    Θα θεωρουσα πιο πολυ συμπαθουντες τους δικους μας πολιτικους εναντι της τουρκιας παρα τον μπαρζανι.Ιδεολογος,απο αναγκη η απο φοβο να μην χασει το κεφαλι του απο τους ιδιους κουρδους που ηγουνταν, η ακομη και εντολοδοχος των αμερικανων,εκανε πολυ λιγοτερους τεμεναδες στους τουρκους απο πολλους αλλους.
    Οσον αφορα την εξαρτηση απο ρωσικο οπλισμο,μακαρι να σας βγει σε καλο,παντως σε εμας μονο προβληματα εφερε,και σιγουρα οχι μονο επιχειρησιακα.Βεβαια,παραλληλες οι καταστασεις,οχι ιδιες,οποτε εχετε ενα καλο περιθωριο ελιγμων,τουλαχιστον ελπιζω.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Τα πυρομαχικά των 81 είναι πρακτικώς συμβατά σε όλους τους τύπους λειόκαννων όλμων αυτού του διαμετρήματος (σε ἑλληνική υπηρεσία υπάρχουν και οἱ γαλλικοί ραβδωτού σωλήνος ΜΟ-81-61-RT της Thomson-Brandt,μικρά αδελφάκια των MO-120-61-RT της ΕΦ,όπου το RT σημαίνει ραβδωτού σωλήνος).
  Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τίθεται ζήμημα πιστοποιήσεως,νέας σχετικής επινοήσεως μπίζνα αυτή,αλλά πρακτικώς όπως είπα τα παλαιά πυρομαχικά είναι συμβατά με τους νεώτερους όλμους επεκτεταμένου βεληνεκούς,αλλά όχι το αντίστροφο.
  Μάλιστα,ἡ προσθήκη του ενδείκτου -Ε1 στον Ε-44 σημαίνει ότι πρόκειται για όλμο με τα σκοπευτικά του συμβατά με τους πίνακες βολής αμερικανικών πυρομαχικών όλμων,ἤ τουλάχιστον των αντιτύπων τους ξένης κοπής,π.χ ΕΑΣ.
  Δηλαδή,για την λάντζα χρησιμοποιούνται αμερικανικά πυρομαχικά για τον Μ1,ἤ αντίγραφα,και για τα μεγαλύτερα βεληνεκή μόνο,χρησιμοποιούνται τα νεώτερα.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Τους γαλλικους ολμους 81 χιλ «μακρου σωληνα» τους ειδα μονο στη ΣΠΖ προ αμνημονευτων χρονων… Αλλα δεν προσεξα να ειναι ραβδωτου σωληνα

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Την δεκαετία του ᾿90 φαίνεται ότι παρελήφθησαν από την Ολλανδία κάποιοι μακρύκαννοι όλμοι των 81,λείου όμως σωλήνος,αποκαλούμενοι Hotchkiss-Brandt,και ίσως να είδες αυτούς.
    Είχα δεί και φωτό σε άρθρο του περιοδικού «Σύγχρονος Στρατός»,όπου κατά τον υπομνηματισμό εμφανιζόταν τέτοιος όλμος,όντως κάπως μακρού σωλήνος στο ΚΕΒΟΠ.

    A Brandt 81-mm Mortar M-61. This weapon has two barrel lengths: though
    both versions can fire smoke. HE, illuminant and practice bombs, the
    Mk61 ammunition used in the M-61 L (long-barrelled) mortar has a longer
    range and greater power

    • Ευστάθιος Παλαιολόγος

     Δεν εχω δει ποτε μου βληματα 81 χιλ για ραβδωτο σωληνα. Και ουτε ηξερα πως υπαρχουν τετοιοι
     Εψαξα λιγο στο διαδιχτυο και επισης δεν εχω βρει αναφορα σε ραβδωτου σωληνα ολμο 81 χιλ.
     Μια παραπομπή θα με βοηθουσε

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Για την ώρα κοίτα αυτό,μήπως σου θυμίζει τους γαλλικούς μακρού σωλήνα.
      http://www.wikiwand.com/en/LLR_81mm

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Φυσικα. Αν και εχουν περασει παρα πολλά χρονια και αυτοι που ειχα δει ηταν βαμμενοι παραλλαγη και η καννη τους χαρακτηριστικά μακρυτερη απο τους υπολοιπους

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Άκυρον τα περί ραβδωτού mo -81-61,επρόκειτο για λάθος υπομνηματισμό σε φωτό από άσκηση των ΠΖΝ,και ὁ όλμος ήταν Μ-29,που μοιάζει με σμίκρυνση του MO-120-RT-61
      Κατά τα λοιπά,αναφέρονται οἱ ΜΟ-81-61 σε εφεδρεία.

      https://www.thinknews.gr/defence/afieroma-olmi-tou-es/

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Ο Μ-29 εχει ραβδώσεις εξωτερικα, για σκοπους ψυξης, μαλλον. Κατα τα λοιπα ειναι λειου σωληνα

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Nαί,απλώς ὁ MO-120-RT-61 φέρει ραβδώσεις έσω και έξω.
      Αυτές οἱ έξω του Μ-29 με οδήγησαν στην λάθος υπόθεση,μαζί με κάτι που είχα διαβάσει για τον οπισθογεμή όλμο των 81 που θα εξόπλιζε μία παραλλαγή του ΑΜΧ-10,την TMC-81.
      Mea culpa.(λές να χάσω στις επόμενες εκλογές;)

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Χαχα
      Σε εκλογες μονο χανουμε….

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Καθ᾿υποτροπήν,συρροήν,και εξακολούθησιν…
      :)

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ακόμα και ἄν ὁ Μπαρζανί είναι «αποστάτης» για την Άγκυρα,το θέμα είναι ότι ΔΕΝ περισσεύουν από την ημικατεχόμενη Κύπρο εύχρηστα όπλα.
  Εκτός,ἄν ούτως ἥ άλλως δέν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας,γενικώς,οπότε όμως ποιό το νόημα να προσλαμβάνονται ΣΥΟΠ και κουραφέξαλα;

  «Έρμο τουφέκι σκοτεινό,
  τί σ᾿έχω εγώ στο χέρι,
  οπού σύ μούγινες βαρύ,
  και ὁ Αγαρηνός το ξέρει;»

  (το διάβασα στην παληά «Στρατηγική» του αείμνηστου Γιώργου Χριστογιαννάκη,την εποχή που θάφτηκε το ενιαίο δόγμα-ἄν υπήρξε ποτέ)

  • M.K.E

   «..Εκτός,ἄν ούτως ἥ άλλως δέν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας,γενικώς…»

   Ακριβως αυτο…πολλα τα λεφτα,τοσο πανω στην ξηρα της κυπρου οσο και στη θαλασσα της.Και σε εμας μια αναλογη κατασταση..

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Δέν είμαι βέβαιος ότι κατάλαβα.
    Μήπως εννοείς ότι καθόμαστε πάνω στο χρήμα,οπότε να αναθέσουμε την άμυνα μας στην …καταλανική εταιρεία;
    Ἤ μήπως ακριβώς επειδή καθόμαστε πάνω στο χρήμα,μας απαγορεύουν οἱ «μεγάλοι» να το αξιοποιήσουμε ἤ να το υπερασπίσουμε;
    Ἤ τέλος,θα κάνουμε τους ψόφιους,για να μήν μας «κάψουν» το τζόκερ;

 • Cynaegeirus

  «Στις 6 Νοεμβρίου 2017, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Αρχηγός των Υπαξιωματικών του Στρατού των ΗΠΑ, Sergeant Major of the Army, Daniel Dailey. …επισκέφθηκε τις ΣΣΕ και ΣΜΥ, όπου πραγματοποίησε ομιλίες στους Σπουδαστές τους.»

  Γιατί τον πήγαν σε δύο σχολές αξκων; Δεν είχαν τα μούτρα να του πουν οτι δεν έχουμε σχολές υπαξ εκτός των ΛΥΒ;;;

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Δεν το ξέρω αυτό αλλα πολυ πιθανον.
  Εκτος ίσως απο καποια Μ-76 που μαλλον κατασκευαστηκαν και σε 7,62Χ51

 • KonTim

  Σύμφωνα με το «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC»,η Ε.Φ έθεσε τον Σεπτέμβριο παραγγελία 41 αρμάτων Τ-80U/UK για τον εξοπλισμό τρίτης επιλαρχίας προς αντικατάσταση των AMX-30B2.

  • SPY_GR

   Οι Λιβανέζοι θα τρίβουν τα χέρια τους!

 • Όχι Greeklish.

  • Spock

   Greeklish to Greek Conversion Service!
   http://www.greeklish-to-greek.gr/

   Έβαλαν εικόνα που θυμίζει χειρουργείο!!!! Βεβαία απαιτούνται αρκετές ακόμα βελτιώσεις (monitor?- χώρος απομονωμένος από εξωτερικό περιβάλλον-έντομα- τα γαντακια να καλύπτουν πλήρως δέρμα- όχι κενό μεταξύ γαντιού- ποδιάς, το τραπεζάκι του εργαλιοδοτη είναι παλαιολιθικής εποχής- ψυγείο για αίμα?-Κλίβανοι αποστείρωσης χώρος ανάνηψης κτλ κτλ ) αλλά υποθέτω ότι στο πλαίσιο άσκησης κάναν κάποιες…περικοπουλες…. και στο κάτω κάτω για να μη βρεθεί κανείς και παρεξηγηθεί ας μην είμαι ιδιαίτερα απαιτητικός.
   Σίγουρα δεν έχουν καραγκιοζιλίκια προηγούμενων εμφανίσεων.Οπότε για τον σκοπό της (προβολή ρόλου του υγειονομικού ) δεν είναι τελείως για τα μπάζα.
   Τώρα στην ουσία.
   Σκέφτηκε άραγε κανείς στο υγειονομικό να κάνει μια προσομοίωση η και μια άσκηση με αρκετούς συμμετέχοντες (moulage τραύματος μπορείς να το πεις ) όπου θα στήσουν τα προβλεπόμενα KIXNE ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ( γιατί αυτή η εικόνα αν και δεν μπορείς να δεις απίστευτα καραγκιοζιλίκια δεν τη λες και οργανωμένο σύνολο αντιμετώπισης πολυτραυματία) έχει σε κάποιο θέατρο επιχειρήσεων και θα διαχειριστούν πχ 50-100 τραυματίες ? Να δει στην πράξη κανεις δρομολόγια- ασθενοφόρα- προβλήματα κτλ κτλ.
   Η μήπως πάλι ζητάω πολλά?

 • Spock
 • Spock

  Έχουν ωραία οχήματα οι Γάλλοι και οι Ιταλοί για να αντικαταστήσουμε τα Cascavel!

  • Cynaegeirus

   Τα ΑΜΧ-30Β2 ως άρματα μάχης έχουνε τελειώσει επιχειρησιακά εδώ και 20 χρόνια.
   Τα Cascavel χρησιμοποιούνται ως οχήματα υποστήριξης πυρός και όσο κινούνται δεν θα αντικατασταθούν

   • Spock

    Εκτός αν πέσουμε σε κανένα κυπριακό Zohr! :)

 • Spock

  Αν δεν κάνω λάθος, πάντα πριν τις προεδρικές έχουμε εξοπλισμούς αν ο πρόεδρος είναι από το ΔΗΣΥ!

 • rethimniotis

  Η ομάδα Θεσσαλονίκης ; Το θεωρώ μάλλον απιθανο!

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν θα το έπαιρνα τοις μετρητοίς ότι είναι κλεισμένη υπόθεση τα επιπλέον Τ-80,ούτε κἄν ότι ὁ Ανανστασιάδης ενδιαφέρεται για την άμυνα.
  Δέν ξέρω ακόμη,πόσο έχουν ζυγίσει το θέμα πολιτικοδιπλωματικώς.
  Τέτοια εποχή,όπλα από Ρωσία,όσο νάναι,δίνεις λαβή σε καλοθελητές,και άλλοθι στην Τουρκία,που παζαρεύει S-400.

  • Spock

   Άρματα μάχης αν δεν κάνω λάθος πουλάει κανείς στην Κύπρο (από τους δυτικούς) εκτός από τη Ρωσία.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἡ Γαλλία έχει κάνει παλαιότερα προσφορά για Λεκλέρ νέας παραγωγής,σήμερα θα πουλούσε ευχαρίστως όχι 41,αλλά και 150 από τα πλεονάσματα του γαλλικού στρατού.
    Επίσης,όπως ανέφερε και ὁ Κυναίγειρος,θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την στάση του Ισραήλ για Μερκαβά.
    Προσωπικά,ἄν υπάρχει όντως ενδιαφέρον για άρματα αυτήν την στιγμή,και ἄν τα Τ-80 κριθούν διπλωματικοπολιτικώς δύσπεπτα,θα προτιμούσα Λεόπαρντ-2Α4,ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ομοιοτυπία και κοινή υποστήριξη με τα δικά μας.
    Ἄν ἡ Γερμανία που τελευταία δέν σοροπιάζει με την Τουρκία όπως λίγο παλαιότερα,ἄν λέμε,δώσει το Ο.Κ για μεταβίβαση στην Κύπρο,θα έχει καλό φραμπαλά το πράγμα.
    Λέμε τώρα…

 • Ioannis Tsouskas

  Όχι, δεν έπιασε το κράξιμο. Για το ΚΙΧΝΕ είμαστε περήφανοι και κυκλοφόρησαν και βίντεο… Αυτός ο ΣΔ ήταν καβατζωμενος από άλλη περίσταση…

 • Spock

  Από τη μια συμφωνώ από την άλλη το T-80 και το Cascavel χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς ρόλους.

  Κουβέντα κάνουμε πάντως, ανέφερα αυτές τις χώρες γιατί οι Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι αυτοί που δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες και την περιοχή.

 • Spock

  Όταν λες υπάρχουν διαθέσιμα Leo και Abrams πως το εννοείς; Εδώ γίνεται θέμα για τα M48 της ΕΛΔΥΚ και θα δώσουν Abrams στην ΕΦ;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Για να διευκολύνω τον εαυτό μου και να μήν γράψω σεντόνι,αλλά και για να βάλω εσένα σε κόπο,(χέ.χέ!),θα απαντήσω με μία σκηνή από ταινία περιπέτειας.(στην πραγματικότητα,όχι σε μία μόνο ταινία)
  Κάποτε.δύο ολιγομελείς ομάδες ανθρώπων(οἱ καλοί και οἱ κακοί) έμαθαν ταυτόχρονα και από την ίδια πηγή,για έναν κρυμμένο θησαυρό σε κάποιο μέρος μακριά από τον πολιτισμό.
  Βασισμένες σε δύο χάρτες,και από διαφορετικά δρομολόγια,οἱ δύο ομάδες έψαξαν για τον θησαυρό,και τον βρήκαν οἱ καλοί λίγο πρίν από τους κακούς.
  Όταν οἱ καλοί είχαν ἥδη αρχίσει το σκάψιμο,τους εντόπισαν οἱ κακοί,ενώ οἱ καλοί δέν τους είχαν αντιληφθεί.
  «Να τους σκοτώσουμε,και να πάρουμε τον θησαυρό»,λέει ὁ υπαρχηγός των κακών.
  «Όχι»λέει ὁ αρχηγός των κακών.
  «Άσε τους πρώτα να σκάψουν και να τον βγάλουν,ενόσω εμείς θα αναπαυόμαστε.Μετά,όταν θα έχουν κάνει την δουλειά,τους σκοτώνουμε.»

  • M.K.E

   Επειδη συνηθως σε αυτες τις ταινιες υπαρχει παντα και ενας boss,βασιλιας,φυλαρχος,αρχηγος μισθοφορων,κτλ,πιο δυνατος απο ολους,που ξερει οτι εχει του χεριου του τους «καλους»,περιμενει να κανουν την δουλεια και συνηθως επεμβαινει σαν απο μηχανης θεος την στιγμη που απειλουνται. :)

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Καλό και αυτό.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Με μία γρήγορη αναζήτηση,δέν βρήκα τίποτε που να μήν είχαμε διαβάσει τον Σεπτέμβριο,τα φούμαρα εν όψει και της ημέρας της ανεξαρτησίας δηλαδή.

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Το περιοδικο αναφερει συγκεκριμμενα για παραγγελια τον Σεπτεμβριο?

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Όχι,απλώς τον περασμένο Σεπτέμβριο στον κυπριακό τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύσεις εντελώς αόριστες,σχετικά με ενίσχυση του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων.
    Δέν βρήκα τίποτε πιό πρόσφατο,ώστε να το διασταυρώσω με τον Δούρειο Ίππο.

    • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

     Η προθεση ενισχυσης πυροβολικου και τεθωρακισμενων ειναι γνωστη.Μετα το 2020 υπαρχει 15 ετες προγραμμα ( τρια 5ετη υψους 3 δις ευρω ) αυτα εφοσον και εαν εννοειται.Ειναι ομως γεγονος οτι πριν μια βδομαδα αυξηθηκε ο προυπολογισμος του 17 κατα 10 εκατ για μια επιγουσα αγορα. Δεν αφορα τα 2 ΠΑΘ και τα uav οπου τα κονδυλια προυπυρχαν.

 • Cynaegeirus

  παλιά αυτά. όταν η κύπρος δεν είχε γκάζι και η τουρκία ήταν φυλοδυτική.
  νομίζεις οτι το ισραήλ δεν πήρε άδεια απο τις ΗΠΑ για την προσέγγιση;

 • Giorgos Tsagaris

  Aντι να μιλαμε με γριφους,παρεθεσε αν θελεις το λινκ.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Δηλαδη να δανεισει αρματα κι η Κυπρος? Τα ΑΜΧ30Β2?

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Πραγματι εγινε η υποδειξη απο Παπανδρεου για την μη παραλαβη και προωθηθηκε η αγορα ΑΜΧ 30Β2

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Μεχρι και ατυπο εμπαρκο εκαναν κατα της Ελλαδας μλοκαροντας την διαθεση ΑΚ πυροβολων Μ109 απο Γερμανια.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Το ξέραμε ότι τα ἑλληνικά -2Α4 θα έβγαιναν στο σφυρί,μάλιστα το militaire είχε και την πληροφορία ότι το σχέδιο είναι ευρωπαϊκό
  http://www.militaire.gr/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/
  Κανένας όμως δέν εγγυάται,ότι θα πάνε στην Κύπρο.
  Το ορθόν,σωστόν και πρέπον,είναι και τα δικά μας να μείνουν και να αξιοποιηθούν,και ἡ Κύπρος να ενισχυθεί.
  Ερώτηση:ἡ προσφορά της Ισπανίας αφορά την Κύπρο συγκεκριμένα,ἤ όποιον ενδιαφέρεται;
  Διότι με τους εναγκαλισμούς των τελευταίων ετών μεταξύ Μαδρίτης και Άγκυρας,κάπως χλωμό το κόβω να φτάσουν στην Μεγαλόνησο άρματα από την Ισπανία.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Ο Καμένος σε λίγο θα βγάλει στο σφυρί και τον Αβέρωφ, όλο και κάποιο ναυτικό μουσείο θα ενδιαφερθεί. Θα τον πουλήσει ακόμα και στους Τούρκους που θα θελήσουν να εκδικηθούν το πλοίο. Θα πουλήσει και τα νεοτερα F16, τώρα που η Ντόρα έδωσε πάσα να μη γίνει η αναβάθμιση. Θα πουλήσει το Πεντάγωνο, τις ΜΕΚΟ, τα MLRS, τα Απάτσι και θα κάνει τα λεφτά υπερΜόμα, φιλοδωρήματα στο λαό και αποβατικά/σινούκ/ναρκαλιευτικά/Μ113 και άλλα τέτοια κρίσιμα οπλικά συστήματα.

   Θα πουλούσε ακόμα και το κράνος του Μιλτιάδη ή την πανοπλία Δενδρών.
   Ευτυχώς που στο ΥπΑμ δεν υπάγονται οι τάφοι της Βεργίνας και ο Παρθενώνας

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Δέν έχεις καθόλου άδικο για τις προτεραιότητες του τσίρκου,άρα και του Καμμένικωφ,είμαι όμως υποχρεωμένος να παρατηρήσω ότι ὁ γιαλός της .αμυνας στράβωσε πολύ πρίν,και μάλιστα μετά βαΐων και κλάδων.
    Θυμίσου μόνο την «ολυμπιακή μεραρχία»,και τις διθυραμβικές δηλώσεις Παπαντωνίου «οἱ καταδρομείς θα μας σώσουν εάν απειληθεί ἡ ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων.»

    ΥΓ.
    Σε ποιό υπουργείο υπάγεται ὁ Σχοινιάς;

 • argitheatis

  αυτο το προγραμμα ειναι πιο πολυ οδηγος για εμας το τι μπορουμε να κανουμε και εμεις στα δικα μας -5 . Να δουμε πρωτα αν το προγραμμα αφορα μονο τα 32 «γνησια» -9 , η αν αφορα και τα 30 εκσυγχρονισμενα Mirage 2000.

 • Aias

  Σωστή λογική ,με μια διαφοροποίηση όμως.
  Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει για μεταχειρισμένο υλικό της κατηγορίας που αναφέρεις και παράλληλα να δωρίζει στην Κύπρο το υλικό που θα αντικατασταθεί.
  Π.χ υποθετικά αγοράζει λέο2 και αυτόματα παραχωρεί τα μ48μολφ στην Κύπρο. (Επειδ΄η τα άρματα αυτά έχουν δεχτεί τροποποίηση και εκσυχγρονισμό ,μπορούν να μεταβιβαστούν στην Κύπρο ,εξαίρεση υπάρχει μόνο για υλικό που μεταβιβάζεται «αυτούσιο» όπως παραλήφθηκε από τις ΗΠΑ).
  Έτσι θα πρότεινα την απόσυρση των αμχ30, Cascavel, κτλ με μ48.
  Παραχώρηση του συνόλου των λεωνίδας.
  Αναζήτηση από την Ελλάδα α/κ πυροβόλων και στο ίδιο μοτίβο παραχώρηση α/κ πυτροβόλων στην Κύπρο.
  Μεταφορά των s300 στην Κύπρο (πιο μεγαλόπνοα σχέδια ).
  Παραχώρηση των υπό ναυπήγηση 6 και 7 σούπερ βήτα με συμμετοχή της Κύπρου στα έξοδα ναυπήγησης (ασφαλώς και εδώ συνεπάγεται σχέδιο ναυπήγησης νέων μονάδων και τύπου; από την Ελλάδα).
  Απόκτηση και άλλων επάκτιων πυραύλων exocet (ή άλλο).
  Διπλασιασμός της ΕΛΔΥΚ (ένα τάγμα ακόμα στον Έβρο δεν θα κάνει την διαφορά στην ΕΛΔΥΚ μπορεί ίσως).
  Αυτά και άλλα στην ίδια πατούρα.
  Γενικά η Κύπρος είναι πια μια χώρα της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται στις αγορές από Ευρώπη.
  Η Κύπρος και οι Κύπριοι δεν είναι αδέλφια μας είμαστε εμείς ,το ίδιο και το αυτό.
  Κερδίζουμε πολλά (πιο πολλά) αν ξοδέψουμε στην Κύπρο παρά όπου αλλού καταβάλουμε την ίδια προσπάθεια. Όλα φυσικά χρειάζονται και θα λέιψουν ,ακόμα και το τελευταίο G3 αλλά αν ένα οπλικό σύστημα έχει αξία α σε αιγαίο και έβρο στην Κύπρο έχει α3.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Μη σου πω ελαφρά ΤΘΜ.

  • Cynaegeirus

   Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 7 μεραρχίες

   1 ΤΘΜ των 4 ΤΘΤ και 2 ελ ΤΘΜ των 4 ελ ΤΘΤ (3,7,30,31,50,33,34,21) στην θράκη

   2 ΜΠ των 4 μ/κ ταξπζ στα νησιά

   1 Μ ΔΤΑ με 3 «ταξιαρχίες» και δύο ταξας

   1 ελ ΤΘΜ με 1 ΤΘΤ και 3 ελ ΤΘΤ στην Κύπρο

   3 ΣΣ -> Δ, ΑΣΔΕΝ, ΓΕΕΦ

   Μην κοιτάς τις επιστρατεύσεις πέρα την πληρώσεως των μονάδων. Αυτές είναι καθαρά πια μεραρχίες εθνοφυλακής με ελαφρά καθήκοντα (γυρνάνε τα κόκκαλα του Μεταξά)

 • Cynaegeirus

  Γιατί πιστεύεις οτι πχ το Merkava 3B δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε σχέση με το Τ-80U;

  Η μικρότερη ταχύτητα ισορροπεί και με το παραπάνω η διπλάσια θωράκιση απο το Τ-80 το οποίο στην κυπριακή υπηρεσία είναι στην ίδια κατάσταση θωράκισης με την οποία σχεδιάστηκε και υπηρέτησε την δεκαετία του 80 στην δυτική ρωσία και ανατολική γερμανία. Συγκριτικό άρμα θεωρείται το Leo2A4 για να φανταστείς.

  Η μυθολογία πίσω απο τα ρωσικά άρματα και την ηρωική νοοτροπία (ελαφριά θωράκιση, δόγμα αέρααααα) έχει βλάψει πολύ κόσμο που στην καλύτερη βγήκε καμένος απο μέσα.

  Το Τ-80 ήταν εξέλιξη του Τ-64 ενός άρματος ιππικού το οποίο ήταν η ακριβή λύση στην πλήρωση των Στρατιών Σοκ. Ενώ η πλέμπα θα έπεφτε με 30-40,000 άρματα Τ-54/55/62 πάνω στα βλήματα της δύσης τα Τ-64 και αργότερα τα Τ-80 θα περνούσαν στα μετόπισθεν μαζί με τις α/φ μεραρχίες. Ουδέποτε ρωσικό άρμα μέχρι το T-14 Armata δεν σχεδιάστηκε για αρματομαχίες. Τα εχθρικά άρματα θα τα αντιμετώπιζαν τα ΑΤ όπως και επιτυχώς το Σοβιετικό δόγμα έδειξε το 1973 ξεσκίζοντας την Ισραηλινή Νότια Δκση.

  Οι κύπριοι πήραν το άρμα απο ανάγκη και όχι απο δόγμα. Απέναντι έχει μουσειακά Μ-48 και το χειρότερο ένα τάγμα αντιαρματικών με ρωσικά βλήματα. μόνο αντίπαλο βλέπω τα δεύτερα και το αστικό περιβάλλον την κύπρου.

  Το Μέρκαβα 3 έχει πολεμήσει το 06 και το 09 δίπλα στα 4ρια αξιοπρεπέστατα.
  Το Τ-80 και το Τ-64 πολέμησαν και πολεμούν στην Ουκρανία τώρα.
  Συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε και απο τα δύο οχήματα.

  Επίσης γιατί να θέλουμε ταχεία νίκη άρα και τεράστιες απώλειες; Σιγά σιγά χωριό με χωριό εκκαθάριση μέρα και νύχτα χρησιμοποιώντας την μάζα αντρών του νότου. Ενισχύσεις σε αέρα και θάλασσα λογικά να κόψει η ελλάδα. αν δεν τα καταφέρει δεν θα έχει σημασία τι άρμα θα έχει ο νότος.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Το Μέρκαβα 3 έχει πολεμήσει το 06 και το 09 δίπλα στα 4ρια αξιοπρεπέστατα.»
   Όχι απέναντι σε αντίπαλα άρματα όμως.

   • Cynaegeirus

    Είχε πολεμήσει το 2 στην πρώτη εισβολή Λίβανο. Μιλάνε για μάχη με τ72 αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένη

  • Hyper

   https://aw.my.com/en/forum/showthread.php?99796-Israeli-Armor-Myths-%E2%80%93-Part-2

   Κανε skip το αρθρο ,δες μονο τις φωτος των «βαρια» θωρακισμενων μερκαβα.Περιπου στην μεση του νηματος.
   Και να μην ειχαν δημοσιευθει οι φωτος,παλι η λογικη υποδεικνυε οτι εφοσον ,ο κινητηρας βρισκεται εμπρος ,και συντηρειται απο εμπρος,η εμπροσθια πλακα θωρακισης θα επρεπε να ειναι ελαφρια.
   Το μερκαβα δεν ειναι βαρια θωρακισμενο ειναι ενα αρμα προσαρμοσμενο στις αναγκες του ισραηλ.Ενα αρμα snipper απο προετοιμασμενες θεσεις.

   • Cynaegeirus

    Καλημέρα
    Το μέρκαβα στον μπροστινό τομέα εκτός της θωράκισης έχει και την μηχανή και την δεξαμενή πετρελαίου συν ότι άλλο υπάρχει ενδιάμεσα. αυτό είναι γνωστό απο τον πρώτο τύπο.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν είναι με ακρίβεια γνωστό από ανοικτές πηγές τί τύπου θα ήταν τα άρματα,αλλά εκέινη την εποχή ἡ Πολωνία κατασκεύαζε Τ-55 και Τ-72Μ.
  Στο βιβλίο του Ι.Μαμμουνιδάκη «Τα τεθωρακισμένα στην Κύπρο»,αναφέρεται ὁ αρθμός 62.

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Ο Υποστρατηγος Ιεροδιακονου στο βιβλιο του αναφερει οτι ο ιδιος μαζι με ομαδα αξκων μετεβει στην Πολωνια για παραλαβη επιλαρχιας Τ55, το 1980.Ενω περιμεναν στο λιμανι οι Πολωνοι τους ειδοποιησαν οτι η φορτωση των αρματων δεν θα προχωρουσε λογω της εκρυθμης καταστασης στην ιδια την Πολωνια (κινημα Αλληλεγγυη).
   Αντιθετα οι Πολωνοι επετρψαν τη φορτωση 500 βληματων SA7 για τους 20 εκτοξευτες που η ΕΦ πηρε απο την Συρια.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Πολύ ενδιαφέρον,δέν το είχα υπόψιν.
    Πάντως σε ένα μικρό βιβλίο για τα άρματα μετά τον Β΄ΠΠ,εκδόσεων Salamander ἄν δέν κάνω λάθος,με μία επική φωτό του ΑΜΧ-30 στο εξώφυλλο,αναφερόταν ἡ Κύπρος στους χρήστες της σειράς Τ-54/55.
    Ενδιαφέρουσα και ἡ πρόφαση των Πολωνών για την μή παράδοση.
    Ενδιαφέρον θα ήταν και να γνωρίζαμε τί έγινε με την πληρωμή,ενδεχόμενες ρήτρες,κ.λ.π.
    Πάντως στην Ἑλλάδα περί το 1987,εποχή του πρώτου «ανοίγματος» του «φακέλου της Κύπρου»,ακούστηκε/γράφτηκε/διαδόθηκε ότι το 1981 έγινε υπόδειξη της νέας κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση του Σπύρου Κυπριανού για μή παραλαβή.

 • Γεια σε ολους,
  θελω πολυ καιρο να εκφρασω μια απορια μου…Γιατι επισημα απο τη στρατιωτικη ή πολιτικη ηγεσια δεν ακουγεται ΤΙΠΟΤΑ σχετικα με την αναδιοργανωση του ΣΑΕ με στοχο την απειλη αλλα αυτη ( η απειλη) εχει επιδρασει ΜΟΝΟ στα πτητικα μεσα; Οχι οτι θα πρεπει να τα ξεχασουμε αλλα ρε αδελφε γιατι τοσο εμφανως μονο στα αφη και οχι στην αναβαθμιση του συστηματος επισης; Δεν μου κανει απλα εντυπωση…Με στενοχωρει!!!