Ανασκόπηση εβδομάδας #60

25

Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) συμμετείχε στη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) από 9 έως 25 Σεπτεμβρίου 2017. Στο πλαίσιο αυτό εκτελέστηκαν δραστηριότητες, όπως γυμνάσιο νηοψίας επί του πλοίου από άγημα νηοψίας της γαλλικής φρεγάτας LA FAYETTE (F710), επίσκεψη στο πλοίο του Διοικητού SNMG2, Commodore James Morley (Royal Navy) και του Έλληνα Πρέσβη στο Μαυροβούνιο, Σωτήριου Αθανασίου, εκτέλεση πυρών φορητού οπλισμού εν πλω και εκτέλεση πετρέλευσης εν πλω με το γερμανικό πετρελαιοφόρο RHÖN (Α1443). Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) συμμετέχει αυτή τη στιγμή στην άσκηση BRILLIANT MARINER 2017, η οποία διεξάγεται από 29 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου στην Τουλόν της Γαλλίας.

Από 29 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2017 διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, η Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2017, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, συμμετέχουν και φορείς του Πολιτικού Τομέα. Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι: α. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας. β. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων. γ. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους. δ. Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ). ε. Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής. στ. Η εφαρμογή και ο έλεγχος διαδικασιών σχεδίων επιστράτευσης και επίταξης. Οι Τελικές Φάσεις θα εκτελεστούν από το Δ΄Σώμα Στρατού ως ακολούθως:

 • Τελική Φάση ΤΑΜΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ – 2017 από ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:30 στο Πεδίο Ασκήσεων ΑΕΤΟΣ της Αλεξανδρούπολης.
 • Τελική Φάση ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2017 από ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού την Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00 στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ στα Λάβαρα Διδυμοτείχου.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ παρακολούθησε την παρουσίαση της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, παρέχοντας οδηγίες και κατευθύνσεις στο προσωπικό του ΠΝ. Αντιστοιχα, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 117 Πτέρυγα Μάχης (117ΠΜ) και το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα των Μονάδων συνομίλησε με το προσωπικό τους και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες, εστιάζοντας στην εκπαίδευση της Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Πολλαπλά εκτεθειμένος, σε θεσμικό, ηθικό και πολιτικό επίπεδο, παραμένει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις απαντήσεις του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για σειρά ζητημάτων της αρμοδιότητάς του, παρά την καταψήφιση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής:

 • Αναφορικά με τις δραστηριότητές στο Λονδίνο (διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο μετά συζύγου, παίγνιο σε ρουλέτα, κλπ), στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα για τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού DSEI 2017, ο ΥΕΘΑ προσκόμισε αντίγραφο κράτησης κι όχι απόδειξη πληρωμής, από την οποία προκύπτει ότι δαπανήθηκαν 2.642 λίρες σε μετρητά, κι όχι με πιστωτική κάρτα, όπως υποστήριξε στη Βουλή παρουσία του Πρωθυπουργού. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν τα χρήματα αυτά προήλθαν από τον κωδικό των απόρρητων δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεδομένου ότι το ποσό αυτό δεν δικαιολογείται σε περίοδο capital control και στην απόδειξη αναφέρεται η ταχυδρομική διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ.
 • Αναφορικά με την πτήση του ως συγκυβερνήτης με το Ε/Π UH-1H Huey (ΕΣ 614) του 2ου ΤΕΑΣ στις 4 Μαΐου 2017 στην Αμοργό, ο ΥΕΘΑ υποστήριξε στη Βουλή στις 7 Σεπτεμβρίου πως «στην εν λόγω πτήση, επιβιβάστηκα ως επιβάτης στη θέση του συγκυβερνήτη (αριστερή θέση στο θάλαμο διακυβέρνησης), χωρίς να εκτελώ τα καθήκοντα του συγκυβερνήτη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (sic)», «αποστολές ελικοπτέρων UH-1 Η με έναν χειριστή στο θάλαμο διακυβέρνησης έχουν εκτελεστεί και σε άλλες πτήσεις επίδειξης στην πολιτική ηγεσία κατά το παρελθόν για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν εγγραφές, καθόσον στο Βιβλίο Πτήσεων δεν αναγράφονται τα ονόματα των επιβατών» και «ότι ο αριθμός ωρών πτήσης μου πράγματι υπερβαίνουν τις 2.000 και αφορούν σε πτήσεις με ελικόπτερα πολιτικού νηολογίου». Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την παραβίαση της σχετικής υπουργικής απόφασης του 2008 που προβλέπει σαφώς την σύνθεση πληρώματος των Huey καθώς και των κανονισμών ασφαλείας σχετικά με τις μη εγγραφές στο Βιβλίο Πτήσεων των ονομάτων των επιβατών αλλά και την προβλεπόμενη ένδυση (κράνος, σωστικά και αντιπυρική φόρμα πτήσεως) του συγκυβερνήτη ιπτάμενου μέσου. Τέλος, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό CRASH τον Μάρτιο του 2015, ο Π. Καμμένος είχε αναφέρει: «Τυγχάνει να είμαι και χειριστής ελικοπτέρου, πάνω από 700 ώρες».
 • Αναφορικά με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των κινητήρων των ελικοπτέρων Huey πριν την Επιθεώρηση του Θερμού Τμήματος (Hot End Inspection), ο ΥΕΘΑ δήλωσε στη Βουλή στις 29 Αυγούστου ότι η απόφαση αυξήσεως των απαιτουμένων ωρών λειτουργίας για την εκτέλεση ΗΕΙ του Τ-53 «ελήφθη ομόφωνα μετά από υπηρεσιακή σύσκεψη, με την αποκλειστική συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων του ΓΕΣ και ουδενός άλλου». Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ/ΔΤΧ που κατ΄αποκλειστικότητα αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Σάββας Βλάσσης, το όριο επιθεώρησης αυξήθηκε κατόπιν σχετικής απόφαση και της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή υπήρξε πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία συντήρησης και επιχειρησιακής λειτουργίας οπλικού συστήματος, ενώ τέθηκε ερώτημα περί δυσμενούς υπηρεσιακής μεταχειρίσεως Αξιωματικών που ανάδειξαν την σκοπιμότητα διατηρήσεως του ορίου στις 300 ώρες.
To έγγραφο του ΓΕΣ/ΔΤΧ με ημερομηνία 15ης Μαρτίου 2016, όπου αναφέρεται επί λέξει: «… κατόπιν απόφασης της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ιεραρχίας τροποποιείται το όριο επιθεώρησης του θερμού τμήματος των Α/Κ T-53-L-13…» (Πηγή: doureios.com)

Αμυντική βιομηχανία

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 κατακυρώθηκε ο Διαγωνισμός της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ για την «Προμήθεια Κινητήρων και Παρελκόμενων Υλικών των Κ/Β EXOCET MM40 BLOCK2 MOD0 και MOD1» στην γαλλική εταιρεία MBDA αντί του ποσού των €37,5 εκατ.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 υπογράφηκε στην ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η 1η Εκτελεστική Σύμβαση υπ’ αριθμ. 005Γ/17 της Συμφωνίας-Πλαίσιο για την «Προμήθεια 144 τεμαχίων υλικού Heat Sink Α/Φ Μ2000/-5» με αντικείμενο την προμήθεια 36 τεμαχίων Heat Sink από την εταιρεία MILTECH HELLAS ΑΕ.

Η INTRACOM Defense Electronics ανακοίνωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 πως έλαβε μέρος, μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), σε ημερίδα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των τεχνολογιών και των δυνατοτήτων των Τηλεχειριζόμενων Εναέριων Συστημάτων (RPAS) για αμυντικές εφαρμογές, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες. Η IDE και δέκα από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης ήταν οι βασικές εταιρίες-ομιλητές. Η παρουσίαση της IDE εστιάστηκε στην μακροπρόθεσμη προοπτική των RPAS, σε νέους τύπους αποστολών και δυνατοτήτων όσον αφορά στο στρατιωτικό περιβάλλον, στοχεύοντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των παρόχων τεχνολογίας (βιομηχανία) και των τελικών χρηστών (ένοπλες δυνάμεις).

To ΥΝΑΝΠ προκήρυξε διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια δύο Παράκτιων Περιπολικών Πλοίων, άνω των 30 μέτρων, συνολικής αξίας €30 εκατ., με δικαίωμα προαίρεσης για δύο όμοια πλοία. Η εν λόγω προμήθεια συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις) σε ποσοστό 90%.

Στρατιωτική διπλωματία

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017 για να συμμετάσχει στο Συνέδριο με θέμα «Enduring Partnerships» του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (National Defense University: NDU). Συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Πεζοναυτών, Στρατηγό Robert B. Neller και λοιπούς Αξιωματικούς του Στρατού των ΗΠΑ ενώ επισκέφθηκε την 37η Έκθεση των Πεζοναυτών στη Βάση Quantico της Βιρτζίνα. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Παράλληλα, διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού.

Κύπρος

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και πρόεδρος του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, παρουσίασε στις 29 Σεπτεμβρίου τις θέσεις του για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική. Στην πρόταση του για την «Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού» δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για απόσυρση «των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια» και απεμπλοκή από το «επικίνδυνο και επιβλαβές πλαίσιο» της Πενταμερούς Διάσκεψης, που ακολουθήθηκε στη Γενεύη και το Κρανς Μοντανά το 2017. Επίσης, εισηγείται α) την αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, β) ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω σε πρώτη φάση των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την κατασκευή, εφόσον ανευρεθούν νέα κοιτάσματα, του αγωγού East Med προς την Ελλάδα και την Ιταλία, γ) αμυντικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και απλούστευση διαδικασιών για την αύξηση της απορροφητικότητας των διατιθέμενων κονδυλίων, πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα με έμφαση την ενίσχυση των Διοικήσεων Ναυτικού και Αεροπορίας, αναδιοργάνωση και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, επικαιροποίηση και επανεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «την ώρα που η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και πέριξ αυτής γιγαντώνεται, ο προϋπολογισμός για την Άμυνα παραμένει στάσιμος σε ποσοστά 1,5%-1,7% του ΑΕΠ για όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μείωσε τις εξοπλιστικές δαπάνες της ημι-κατεχόμενης πατρίδας μας από τα 70 στα 64 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ της χώρας. Ακόμη και τα κονδύλια που διατίθεντο για τις διεργασίες συντήρησης και εξασφάλισης ανταλλακτικών, μειώθηκαν από το 2012 έως το 2016 κατά 34,2%. Το τραγικότερο όλων όμως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία προμήθειας αμυντικού υλικού, μόλις το 35% του εξοπλιστικού προϋπολογισμού τελικά δαπανάται».

Ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η συνεκπαίδευση 11 στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ Αττικής και Θεσσαλονίκης) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ) της Αστυνομίας Κύπρου. Η εκπαίδευση διάρκειας έξι ημερών (18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017), πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) στη Λευκωσία.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, o υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών İsmail Demir δήλωσε ότι η παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 θα ξεκινήσει «το συντομότερο σε δύο χρόνια». Από την πλευρά του, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη εργασίας του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Άγκυρα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, Vladimir Kozhin, επιβεβαίωσε τη χορήγηση σχετικής προκαταβολής, αποκάλυψε την επιθυμία της Τουρκίας για παράδοση νωρίτερα από το 2019 ενώ απέκλεισε τη μεταβίβαση τεχνογνωσίας. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με το Ρώσο ομόλογό του, ακολούθησαν και διευρυμένες συζητήσεις διάρκειας 3 ωρών. Από Ρωσικής πλευράς συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, οι γενικοί διευθυντές των Rosatom και Gazprom, Alexey Likhachev και Alexey Miller, αντίστοιχα, κι o ειδικός απεσταλμένος για την Συρία, Alexander Lavrentyev. Στις δηλώσεις του, ο Erdogan εξέφρασε την ικανοποίηση της Τουρκίας για τη διαρκή αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών (μέχρι στιγμής, η φετινή αύξηση καταγράφεται στο 22%), επαναλαμβάνοντας το στόχο αυτός να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια. Αλλα στοιχεία που αναδείχτηκαν ήταν η αύξηση των εξαγωγών τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία κατά 58% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως και η μεγάλη αύξηση των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, που – σύμφωνα με τον Putin – φέτος έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια. Αν και οι επίσημες δηλώσεις δεν κατέγραψαν κάτι σχετικό, η ατζέντα περιελάμβανε και μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή για την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από ρωσικά κεφάλαια στο Akkuyu της Τουρκίας, του αγωγού Turkish Stream όπως και την αγορά των S-400 μέσω διακρατικού δανεισμού.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 27 Σεπτεμβρίου αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους ιδιοκτήτες ΙΧ με στόχο έσοδα ύψους 28 δισ. τουρκικών λιρών ($8 δισ.) για το 2018, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προβλέπει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% για την περιόδο 2018-2020. Μία ημέρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Naci Agbal ανακοίνωσε στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ότι 8 δισ. τουρκικών λιρών ($2,32 δισ.) θα μεταφερθούν απ΄ευθείας στο Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSDF), που αποτελεί τη βασική χρηματοδοτική πηγή για τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, λόγω «αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου». Ο Agbal δήλωσε ότι το μερίδιο της συμβολής της αμυντικής βιομηχανίας στα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξήθηκε από 3,5 σε 6%.

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Nurettin Canikli κατηγόρησε επισήμως τις ΗΠΑ και την Γερμανία για επιβολή εμπάργκο και σκόπιμες καθυστερήσεις στην παράδοση οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο ομιλίας του στην έκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής για το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν. Τουρκικές πηγές ανέφεραν πως «αντιθέτως, οι  Βρετανοί και οι Γάλλοι ακολουθούν μια περισσότερο πραγματιστική προσέγγιση», όπως επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον βρετανικών εταιρειών για τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, με πλέον πρόσφατη την υποψηφιότητα της Perkins Engines για την πώληση κινητήρα και συστήματος μετάδοσης για το πρόγραμμα άρματος μάχης Altay.

Σύμφωνα με φωτορεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου Anadolu, στη γραμμή παραγωγής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην Άγκυρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή το 44ο επιθετικό ελικόπτερο T-129 και το 22ο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ANKA. Επιπλέον, από φωτογραφικό υλικό των δραστηριοτήτων του Τουρκικού Στρατού στη Σιλώπη, στα σύνορα με το Ιράκ, προκύπτει η παρουσία αριθμού αρμάτων μάχης M60T Sabra του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς.

Aναστάτωση στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε διαταγή του Γενικού Επιτελείου με την οποία απαγορεύονται όλα τα σήματα και διακριτικά των Ουράνιων Τούρκων (Göktürk) καθώς και επιράμματα στην αρχαία τουρκική γλώσσα (ρουνική γραφή του Ορχόν Μογγολίας). Τα συγκεκριμένα υπερθνικιστικά διακριτικά εμφανίστηκαν μαζικά την τελευταία τριετία, κυρίως στους κόλπους των χαμηλόβαθμων στελεχών των ειδικών δυνάμεων των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν στην ΝΑ Τουρκία και την Συρία. Η απαγόρευση έρχεται μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του φιλοκουρδικού HDP.

 • Dean Cotton

  37,5 εκατομμύρια (!) για Exocet και το πεζικό με τα G3 και τις τιράντες. ‘Οχι μπραβο μας.

 • Theodoros

  Ευρώ / Νέα Τουρκική Λίρα (Fixing ΕΚΤ)
  Τελευταία Τιμή 4,20130
  Τελευταία Ενημέρωση 29/09/2017

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Ζευγος F 16 της ΠΑ εκανε δυο διελευσεις πανω απο την παρελαση στην Λευκωσια

 • Μκ

  Καλό μήνα σε όλους,
  57 επέτειο ανεξαρτησίας για την Κύπρο μας σήμερα και μαθήματα «απόκρυψης»-«παραπλάνησης»,
  από την μια η Κυπριακή δημοκρατία να αποκρύβει την κατοχή του Buk m1-2 επί 15 συναπτά έτη(απόκρυψη) και από την άλλη εμείς εδώ να προεξουφλούμε προμήθειες,που μάλλον δεν θα δούμε ποτέ….(παραπλάνηση).

  Η διαφορά της προσέγγισης σοβαρών θεμάτων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων,είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

  Χρόνια πολλά στην Κύπρο μας.

 • Spock

  Στρατιωτική Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου 2017
  http://www.army.gov.cy/el/events/details/event-423

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Για πρωτη φορα η ΕΛΔΥΚ εδειξε το τμημα ειδικων επιχειρησεων της με Barret και Minimi.Οπως αναμενοταν οι Κυπριοι καταδρομεις και οι ΟΥΚ παρελασαν με τα TAVOR X95 και MINIMI ενω τα στελεχη επιστρατευομενης Μοιρας ΚΔ αφεραν τα FN P90. Στην Στρατονομια περασαν τ αναβαθμισμενα Τσεχικα Μ58 που χρησιμοποιουσαν οι καταδρομεις.Το διακλαδικο τμημα ειδικων δυναμεων εφερε SCAR L.
  Τελος συμφωνα με τον παρουσιαστη της παρελασης το προσωπικο της 35 ΜΚΔ που προερχεται απο την Ελλαδα παρελασε με τις στολες και οπλισμο της ΕΦ του 1974 (Lee Enfield,Sten,Thompson,Bren,Super Bazookas).
  Ολοι οι Εθνοφρουροι εφεραν την νεα παραλλαγη που θα αντικαταστησει την υφισταμενη απο το 2018.

 • GES

  Καλησπέρα Ναύτη. Το ζήτημα του F-35 είναι πολύ εκτενές για να το αναλύσουμε σε ένα σχόλιο. Έχουμε πάντως αρκετές φορές αναφερθεί σε αυτό και σκοπεύουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Σχετικά με την παρομοίωση, επειδή την βρήκα ενδιαφέρουσα αλλά απόλυτα ανακριβή, πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η ακόλουθη:

  Σε ένα δάσος, από τη μια (F-35) έχουμε έναν μαχητή με στολή παραλλαγής, τυφέκιο Μ-4, μια μη ψυχόμενη θερμική κάμερα, έναν ασύρματο χειρός και με… κάποια κιλά παραπάνω από το κανονικό. Από την άλλη (F-16 Adv) έχουμε έναν μαχητή χωρίς στολή παραλλαγής, το ίδιο τυφέκιο Μ-4 και ασύρματο χειρός, πολύ ελαφρά χειρότερη όραση αλλά… γυμνασμένο και γνώστη πολεμικών τεχνών :)

  Αφήστε τους μόνους τους στο δάσος ή αν έχετε όρεξη για “δημιουργικότητα” βάλτε αν θέλετε κι άλλους φίλους τους (για να έχει νόημα και ο ασύρματος), προσθέστε εκατέρωθεν αερόστατα με φίλους τους με κιάλια που πετάνε πάνω από το δάσος, δώστε στον «F-16» μια θερμική κάμερα μεγάλης εμβέλειας, βάλτε “παγίδες” στο έδαφος κλπ κλπ :)

  ΥΓ: Άσχετο με το σχόλιο αλλά με την ευκαιρία να σας συγχαρώ για το ενδιαφέρον φωτογραφικό σας αρχείο

  • Ναυτης

   https://uploads.disquscdn.com/images/4fed1552714b31e9e4f296fec09419185b0ee4fe758edeae77c67ab6e4b363c3.jpg Νασε καλά Φιλτατε και εγώ καπος έτσι την βλέπω την αναμέτρηση….. Στη φωτογραφία βλέπουμε το Αρματαγωγο ΛΕΣΒΟΣ σε άσκηση μεταφοράς ταχυδρομείου την ένδοξη δεκαετία του 80 η φωτογράφιση έχει γίνει από το Α/Γ ΚΡΗΤΗ στο κάτω αριστερό μέρος της φωτογραφίας βλέπουμε έναν ημίγυμνο ναύτη να προσπαθεί να φτιάξει την φωτογραφική του μηχανή δίπλα του φαίνεται ένα στρογγυλό αντικείμενο …Τη είναι αυτό είναι η θέση βολής του φορητού πυραύλου Κεραυνός …Τα τότε Αρματαγωγά είχαν δύο τέτοιες θέσεις στο μεσοστεγο των πλοίων…Λέτε με αυτό το ρίχνουμε το F-35 !!! Τότε ώμος αν κάποιο κοκκινο F-4 F-104 F-5 έσπαγε το φράγμα πυρός των Α/Α των πλοίων θα το έτρωγε το πυραυλακι στην ουρά του !!!

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Χρονια Πολλα Κυπρος.Η Ελλαδα ειν εδω!Ηταν το μηνυμα των πιλοτων των F16 μολις μπηκαν στο FIR Λευκωσιας.Τα αφη φευγοντας πραγματοποιησαν touch and go στη βαση Παφου.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Tο θέμα είναι ότι οἱ πιλότοι δέν μπορούν να απογειωθούν χωρίς διαταγή «όταν ἡ περίστασις απαιτήσει».
   Αλλά και με διαταγές μόνο,πάλι «αυγά δέν βάφονται».
   Αυτά που βλέπουμε,και ακόμη περισσότερο αυτα που ακούμε στις παρελάσεις στην Ἑλλάδα και την Κύπρο,είναι «εικονική» πραγματικότητα.
   Μερικά SCAR και οσαδήποτε μιλιγκράμ Tavor δέν αλλάζουν τους συχσετισμούς,ειδικά όταν δέν βρίσκονται και χέρια για να τα κρατήσουν,με την συνεχή αποστρατιωτικοποίηση και στις δύο χώρες-όχι απλώς αφοπλισμός,αλλά αποστρατιωτικοποίηση.
   Τα BUK,ωραία,τα είδαμε επιτέλους,αλλά ούτε την κατάσταση των βλημάτων τους (κάπου δεκαπενταετίας λένε),ούτε το απόθεμα τους γνωρίζουμε,ούτε ἄν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν κάποιον Ανάν-αστασιάδη σήμερα ἤ αύριο.
   Το 1974,τα ταπεινά Μπόφορς,τα Κρινόφ και τα τετράδυμα,(δέν μιλάω για κάτι θρυλούμενους SAM-7 κατασχεμένους στο Μάμμαρι),θα μπορούσαν να κάνουν το Άρνχεμ να μοιάζει με πικ-νίκ μπροστά στην τουρική αεραπόβαση,ἌΝ αποδεσμευόταν εγκαίρως.

 • M.K.E

  Αν ηταν τοσο φοβερα α/φη,οι ιδιοι οι αμερικανοι θα εκαναν σαν τρελοι να τα αποκτησουν οπως με τα Β-2 και F-22 και θα επεβαλαν περιορισμους αν οχι απαγορευση εξαγωγων.Ωστοσο τους βλεπω πολυ κρυους και επιφυλακτικους.Οσον αφορα τις επιδοσεις στην αερομαχια,φυσικο ειναι το μαρκετινγκ να παρουσιαζει υπερβολες και βολικες καταστασεις γιατι με την ιδια λογικη και στο τοπ γκαν τα Α-4 νικουσαν κατα κρατος τα πιο ισχυρα και καινουρια τομκατ,δε σημαινε οτι ηταν και καλυτερα.Ωστοσο η επανασταση στην αερομαχια δεν φαινεται να υπαρχει πριν την ελευση των πραγματικα ισχυρων οπλων λειζερ και των μη επανδρωμενων μαχητικων υψηλων επιδοσεων.

 • efstathios

  «Προμήθεια Κινητήρων και Παρελκόμενων Υλικών των Κ/Β EXOCET MM40 BLOCK2 MOD0 και MOD1,γνωριζουμε αν προκειται για αναβαθμηση τους σε μπλοκ3 με turbojet η απλη αντικατασταση των ηδη υπαρχοντων solid propellant engine?

 • GES

  Καλημέρα και upvote για το σχόλιο με τους Ελληναράδες που παίρνουν μαύρη ζώνη στα 5 χρόνια :) Για τα υπόλοιπα, νόμιζα πως ήταν προφανές ότι η παρομοίωση μου είχε μια δόση αστεϊσμού και δεν είναι φυσικά μια σοβαρή ανάλυση. Τουλάχιστον όμως είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από την παρομοίωση στην οποία αναφέρθηκε ο φίλος Ναύτης η οποία παραπέμπει μάλλον σε μονομαχία F-35 με… F-5 και όχι ανάμεσα σε αεροσκάφη που η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία λέει ότι τα χωρίζει μία ή μισή (ανάλογα με το τι από τα δύο θέλει να πουλήσει κάθε φορά) γενιά. Ας βάλουμε λοιπόν και το F-35 να γνωρίζει πολεμικές τέχνες, δεν θα τα χαλάσουμε εδώ. Λίγη προσοχή μόνο μην μας «καεί» στην… πολύχρονη προπόνηση :) Καλή εβδομάδα!

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στο πλάισιο της αεραποβάσεως θέτω και την ρίψη αλεξιπτωτιστών.
  Τα Τransall C-160 και οἱ Ντακότες έκαναν παρέλαση μπροστά στα μπόφορς,σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες,και ἡ κατάριψη τους ήταν μέσα στις δυνατότητες των τελευταίων.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
  Όμως,υπάρχουν κάποια «πολεμικά ανακοινωθέντα» που έκαναν λόγο για 22 ἤ περισσότερες καταρίψεις.
  Bεβαίως,όπως γράφει ὁ Αν/στγος Ελευθέριος Σταμάτης στο βιβλίο του «Κύριοι,πάτε για ύπνο»,στο τέλος κανείς δέν έδινε σημασία στο ΡΙΚ,και κάποιοι ούτε στο ΓΕΕΦ.
  Έχω διαβάσει πλήθος μαρτυριών,την αξιοπιστία των οποίων δέν μπορώ να πιστοποιήσω,αλλά γνωρίζω ότι υπήρχαν διάσπαρτα αντιαεροπορικά στην περίμετρο της Λευκωσίας,μικρώτερα των μπόφορς,όπως κάποια KPV-2 των 14,5 χιλιοστών,ελάχιστα γνωστά,κάποια εκ των οποίων,μαζί με τρία μπόφορς διατέθηκαν στην ΕΛΔΥΚ,αμέσως ΜΕΤΑ την προσβολή από την ΤΗΚ.
  Υπάρχει και μία ενδιαφέρουσα,ἄν μή τι άλλο μαρτυρία στο βιβλίο «Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ» του Αθανασίου Χρυσάφη,όπου αναφέρεται ότι τουρκικά μεταφορικά α/φ πέταξαν -κατ᾿επανάληψη μάλιστα-πάνω από την ΕΛΔΥΚ,χωρίς να προβούν σε ρίψη,επειδή ὁ επιβαίνων διοικητής της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών της Καισάρειας δίσταζε ἤ δείλιασε να κάνει το άλμα.
  Αυτός αναγνωρίστηκε από κάποιον λοχαγό Αποστόλου,ἄν δέν κάνω λάθος,ὁ οποίος μάλιστα,όλως περιέργως,δέσμευσε τα αντιαεροπορικά για να μήν βάλουν στους ονειρεμένους στόχους που παρουσίαζαν τα τουρκικά μεταφορικά,που πετούσαν αργά και χαμηλά σάν σε παρέλαση.
  Στο ίδιο βιβλίο,αναφέρεται και το εξής:ένας Εθνοφρουρός χειριζόταν ένα παράξενο αντιαεροπορικό,και μάλιστα με επιτυχία.
  Κάποια στιγμή,μετά την «εκεχειρία» της 22ας Ιουλίου,έβρισε τους «απο πάνω» για προδοσία,και λίγο αργώτερα τον πήραν στρατονόμοι,και κανείς δέν τον ξαναείδε.

  ΥΓ.
  Ότι οἱ Τούρκοι θα αξιοποιούσαν τον θύλακα Λευκωσίας-Αγύρτας (που τόσο «γεναιόδωρα» τους παραχωρήθηκε το 1963-64),θα έπρεπε να θεωρείται στανταράκι από το ΓΕΕΦ,και απ᾿ότι έχω καταλάβει,προβλεπόταν από τα επιχειρησιακά σχέδια επί δέκα χρόνια,ΕΚΤΌΣ από τις λίγες αλλά αποφράδες ημέρες του Ιουλίου 1974.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Φιλε, η τυχη της Κύπρου κρινόταν στην ακτη αποβασης και οι φωστήρες του ΓΕΕΦ εστελναν τις καλύτερες Μοναδες στους θυλακες που ηταν χαμενοι ουτως ή αλλως χωρις τις αποβατικες δυναμεις…
  Γινόταν πολεμος κι οι δικοι μας εκαναν επιχειρησεις εσσωτερικης ασφάλειας..

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Συμφωνω επι της αρχης.Τα σχεδια προεβλεπαν εξαλειψη των θυλακων 24 ωρες ΠΡΙΝ την αποβαση.Η ΕΛΔΥΚ προβλεποταν να εξαληψει το προγεφυρωμα μαζι με αλλες δυναμεις και μετα να επιτεθει στον θυλακα Λευκωσιας-Αγυρτας.Η εξαλειψη του συγκεκριμμενου θυλακα δεν ηταν θεμα εσωτερικης ασφαλειας αλλα ειχε μεγιστη επιχειρησιακη σημασια διοτι το βορειο ακρο του ΤΚ χωριο Καρμι απειχε μονο 3 κμ απο την ακτη αποβασης.Ο θυλακας αυτος ειχε 10000 ΤΚ ενοπλους+ 1200 ΤΟΥΡΔΥΚ και ενισχυθηκε απο τα αεροαποβατικα στρατευματα.Μονο 5κμ απ αυτον ηταν ο αλλος μεγαλος θυλακας Του Τζιαους με 3000 Τ/Κ που αν επεκτεινοταν απεκοπτε την Καρπασια.Εσωτερικης ασφαλειας ηταν οι επιχειρησεις σε Παφο και Λεμεσο που διεκπεραιωθηκαν επιτυχως με χρηση ελαφρων δυναμεων της ΕΦ. Το ΓΕΕΦ προωθησε ισχυρες δυναμεις κατα του προγεφυρωματος αλλα το εκανε μερα μεσημερι και αποδεκατηστηκαν απο την ΤΗΚ.(286 ΜΤΠ.281 ΤΠ).Ρολο επαιξε το οτι οι μοναδες δεν βρισκουνταν στη θεση τους λογω του πραξικοπηματος.

 • tkostas

  Εχει χαθεί ο έλεγχος !!!
  http://www.defence-point.gr/news/ekapsan-egkefalo-lene-ochi-ston-iniocho-theli-katanoisi

  Την άρνηση τους για την άσκηση «Ηνίοχος»» η οποία διεξάγεται μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, έδειξαν οι φαντάροι της Πάτρας, του Μεσολογγίου και Αράξου.

  ΠΗΓΗ: http://www.npress.gr/

  Κοινό κείμενο με τίτλο «Δεν πολεμάμε, δεν καταστέλλουμε για τα συμφέροντά τους, φαντάροι από το ΚΕΤΧ της Πάτρας, την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου, υπογράφουν μαζί με συναδέλφους τους από 50 μονάδες κοινό κείμενο, με το οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους στη διενέργεια – συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην άσκηση «Ηνίοχος»» η οποία διεξάγεται μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

  Στο κείμενο που υπογράφουν φαντάροι από τις τρεις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής αναφέρουν τα εξής:

  «Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων με τη διεξαγωγή της τεράστιας διακλαδικής, διακρατικής, στρατιωτικής άσκησης με την ονομασία ΗΝΙΟΧΟΣ 2015 (20-30 Απριλίου). Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ ετοιμάζουν επί της ουσίας έναν εικονικό πόλεμο διαθέτοντας πάνω από 150 πολεμικά αεροσκάφη. Το σύνολο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται στον αέρα.

  »Από κοντά στρατός ξηράς, ειδικές δυνάμεις και ναυτικό επιχειρούν στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας και του εναέριου χώρου (Πελοπόννησος, Β. Ελλάδα, Αιγαίο, Ιόνιο). Τα σενάρια της άσκησης αποκαλύπτουν ότι αυτή η επιδίωξη Αξιόμαχου βρίσκεται πολύ μακριά από τις παραδοσιακές σκέψεις περί προστασίας της άμυνας της χώρας

  »Είναι ξεκάθαρο ότι εκπαιδεύονται για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επεμβάσεις που έφεραν θάνατο, καταστροφή, πείνα, δυστυχία, δημιούργησαν εκατομμύρια πρόσφυγες, διέλυσαν κράτη, έσπειραν τον εμφύλιο και τη μισαλλοδοξία. Μας απευθύνουν πολεμικό προσκλητήριο και τους το επιστρέφουμε. Δε θα βοηθήσουμε στους επόμενους βομβαρδισμούς, στο επόμενο μακελειό που ετοιμάζουν.

  »Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση γυρνά την πλάτη στη βαθιά αντιπολεμική παράδοση του ελληνικού λαού, τα πραγματικά αισθήματα που τρέφει για το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Εμείς όμως Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στους πολέμους της νέας εποχής. Μένουμε στη μεριά του αντιπολεμικού κινήματος και δε βάφουμε τα χέρια μας με αίμα.

  »Το κόστος της στρατιωτικής κινητοποίησης είναι πρόκληση στο δοκιμαζόμενο κόσμο της εργασίας. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του χρέους, λεηλατούνται τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων, γίνονται περικοπές παντού και χάθηκαν στο δρόμο ακόμη και τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

  »Ενώ κοροϊδεύουν εμάς και τις οικογένειές μας, φορτώνοντας το υπέρογκο οικονομικό βάρος της υποχρεωτικής στράτευσης, διεξάγουν ασκήσεις που θυσιάζουν στο βωμό του Αξιόμαχου κομματιασμένους Πεζοναύτες στο Βόλο και νεκρούς πιλότους στην Ισπανία, μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

  »Επιμένουν στις πολεμικές προετοιμασίες, τις παράλογες αγορές νέων όπλων, προχωρούν σε προσλήψεις νέων μισθοφόρων και παρέχουν αυξήσεις μόνο σε στρατιωτικούς και αστυνομία γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εργάζεται σκληρά για την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

  »Στρατηγικός στόχος γίνεται η χάραξη ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Για αυτό οι αποστολές εκτός συνόρων, οι συμμαχίες με ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, η επέκταση των δογμάτων άμυνας ασφάλειας. Με κοινό παρονομαστή την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων ως βασικό στοιχείο εξόδου από την καπιταλιστική κρίση.

  »Αυτά τα σχέδια και συμφέροντα δεν είναι δικά μας. Αυτοί που μας ετοιμάζουν ένα μέλλον εκμετάλλευσης και περιπλάνησης δε μπορούν να μας εμπνεύσουν με την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική τους, δε μπορούν να μας τσουβαλιάσουν σε κανένα νέο «εθνικό όραμα». Η δικιά μας ταξική σκοπιμότητα επιβάλει να καταγγελθεί η άσκηση, να εκτεθεί το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού, να γίνουν πιο δύσκολες οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

  »Αρνούμαστε οποιαδήποτε συμμετοχή στην άσκηση. Καλούμε τη νεολαία και το εργατικό κίνημα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό. Να σταθούμε απέναντι στον Ελληνικό Στρατό, το ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε., το Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ. Απέναντι στην αντεργατική, αυταρχική και φιλοπόλεμη κυβερνητική πολιτική του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού. Βάζοντας μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και το διεθνισμό της κοινής πάλης των λαών».

  Υπογραφές φαντάρων από 50 μονάδες ενάντια στην άσκηση «Ηνίοχος»

  290 ΜΚ/ΤΟ Λιβαδοχώριο Λήμνου, 88 Α/Κ, 285 ΤΠ ΑΤΣΙΚΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, 547 Aερομεταφερόμενο Τάγμα Ρεθύμνου, ΚΕΕΜ Σπάρτης, 3ος Λόχος Μηχανικού Βάλτος Έβρου, 616 Τάγμα Πεζικού, ΚΕΤΘ Αυλώνα, 535 ΜΚ/ΤΠ 31η Ταξιαρχία, ΚΕΤΧ Πάτρας, ΚΕΝ Μεσολογγίου 2/39 ΣΠ, 526 ΜΚ/ΤΠ, 124 ΠΒΕ Τρίπολη, 585 ΜΚ/ΤΠ Άργος Ορεστικό, 29η Ταξιαρχία Πεζικού Στρατόπεδο Λοχαγού Παράσχου, ΑΣΔΥΣ, 221 ΕΜΑ ΠΛΑΤΥ ΕΒΡΟΥ, ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΚΚΕΤΑ, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λόχος Διοίκησης, ΚΕΠΒ Θήβα, 16 ΤΥΠ, 116 ΛΔΒ Στρατόπεδο Καπετάν Λάζος, ΚΕΜΧ Ναυπλίου, Στρατόπεδο Χατζηπεντή Έβρου, 211 ΜΚ/ΤΟ, 95 ΛΑΤΕΘ, 116 ΠΜ Άραξος, 162 ΑΜ Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού, 3o ΤΑΓΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΓΕΙΡΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΓΥΘΕΙΟ, 112 ΠΜ, 647 ΜΚ/ΤΠ ΛΙΤΟΧΩΡΟ, 164 ΤΕ ΣΑΜΟΥ, 50 ΠΕΑ/ΑΠ, ΛΟΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΔΒ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ Β’, 219 ΚΙΧΝΕ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, 173 ΜΕΑΠ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, 518 ΤΠ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ, 516 ΜΚ/ΤΠ, 424 ΣΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ, 642 ΤΠ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΟΥΓΑ, 32 ΜΠΠ Π.Ν, ΚΕΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 643 ΤΕ Χίος , 123 ΠΤΕ, 117 ΠΜ Ανδραβίδα, 618 Μ/Κ, 296 Μ/Κ ΤΕ, 96 ΑΔΤΕ ΧΙΟΣ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Eν προκειμένω,το τρολλάρισμα είναι ένας τρόπος να ασκήσεις πεμπτοφαλαγγιτισμό,υπενθυμίζω ότι ἡ διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι κολάσιμη.
  Πάντως,κάτι τέτοια έχουν συμβεί και στο Ισραήλ,έχω δεί μία ενδιαφέρουσα σειρά με τίτλο «Check Point» στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.
  Οπότε,ἄς ζητήσουμε τα φώτα τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • manolis

   Λες να το εχει υπογραψει και ενας κοινος μας γνωστος?

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Λές να τον πήραν επίστρατο στον «Παρμενίωνα» και να ξεσάλωσε;

    • manolis

     Σωστη σκεψη , αλλα παιρνουν και ντακοτες στην ασκηση?

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Θα μου επιτρέψεις να αποστώ.
      (άλλωστε,μπορεί και να τον συναντήσω,καταλαβαίνεις)