Ανασκόπηση εβδομάδας #59

73

Από τις 11 έως τις 22 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η άσκηση BRILLIANT ARROW 2017, η οποία διοργανώθηκε από το NATO’s Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM). Σκοπό της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον επιχειρήσεων, προκειμένου να προετοιμαστούν ως συμμετέχοντες στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) της περιόδου 2018. Στην άσκηση συμμετείχαν η ΠΑ με κλιμάκιο 4 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block52+ και ανάλογο προσωπικό της 340 Moίρας, η Πολωνία και η Τουρκία με F-16, η Γερμανία με αεροσκάφη Eurofighter, αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT και Α/Α συστήματα Patriot και το NATO με σύστημα AWACS Ε-3Α.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την αναστολή λειτουργίας της 339 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας που από τον Δεκέμβριο του 2003 έχει ως κύριο τον ρόλο Αναχαίτισης και ως δευτερεύον ρόλο Δίωξης-Βομβαρδισμού. Τα αεροσκάφη F-4E PI2000 και το προσωπικό της θα μεταβιβαστεί στην αδελφή 338 Μοίρα, η οποία θα καταστεί πλέον η τελευταία Μοίρα στην ΠΑ που επιχειρεί με μαχητικά Phantom.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ εκτέλεσε επιτυχή άσκηση βολής τορπίλης εναντίον στόχου επιφανείας στην περιοχή των Μεγάρων. Την δραστηριότητα παρακολούθησαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο της συνεισφοράς του ΠΝ στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ συμμετείχε, από 04 έως 20 Σεπτεμβρίου 2017, στην EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA, η οποία διεξάγεται στην κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Σκοπός της Επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με Απόφαση του ΟΗΕ.

Από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017, διεξήχθη η εθνική κλαδική άσκηση μικρής κλίμακας ΜΙΝΩΑΣ 2017 σε όλη την Ελληνική θαλάσσια επικράτεια μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος και σε συνεργασία με τη ναυτιλιακή κοινότητα. Σκοπός της άσκησης είναι η ένταξη των διαδικασιών που αφορούν τις δομές Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS) στην εθνική επιχειρησιακή σχεδίαση, η διατήρηση και προαγωγή ενιαίου πνεύματος μεταξύ ΠΝ, ΛΣ. καθώς και η συνεργασία με τη ναυτιλιακή κοινότητα για την ανταλλαγή πληροφοριών επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων αίθουσας διδασκαλίας στη Σχολή Ναυτικών Δoκίμων η οποία φέρει το όνομα «Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης ΠΝ» και αποτελεί δωρεά της κ. Άννας Μαχαίρα εις μνήμη του απολεσθέντος συζύγου της. Στην συνέχεια τελέσθηκε Ορκωμοσία των Νεοκαταταγέντων Ναυτικών Δοκίμων. Συνολικά ορκίστηκαν 41 Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων 9 Κύπριοι και 2 Ιορδανοί. Συγκριτικά, το 2010 είχε ορκιστεί σχεδόν διπλάσιος αριθμός για το ΠΝ (58 νέοι Δόκιμοι).

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, παρακολούθησε στη νήσο Ικαρία (Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ), εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τάγματος Εθνοφυλακής ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής. Διαπιστώθηκε η άριστη προετοιμασία και οργάνωση της εκπαίδευσης από την Διοίκηση του Τάγματος, η εξαιρετική πειθαρχία και το υψηλό ηθικό των Εθνοφυλάκων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), ενημερωτική επίσκεψη του Διοικητή της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) Αντιναυάρχου (Μ) Νικόλαου Καφέτση, καθώς και του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Υποπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) στη νήσο Ψαρά και συνομίλησε με τα στελέχη του. Επίσης, συναντήθηκε με προσωπικό του Ειδικού Τμήματος Εθνοφυλακής, το οποίο βρισκόταν στη νήσο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος και ο Διοικητής της 96ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, Ταξίαρχος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 11 έως 16 Σεπτεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία επιτελών του ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεκίνο με σκοπό την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Υποστράτηγος Ci Guowei. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στον τομέα της ατομικής εκπαίδευσης.

Κύπρος

Στις 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με αντικείμενο την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015 σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδη:

 • Έχει υπογραφεί το συμβόλαιο μίσθωσης ακινήτου επί της Λεωφόρου Στροβόλου που θα συστεγάσει το Υπουργείο Άμυνας με το ΓΕΕΦ και η μετακίνηση αναμένεται εντός του 2018. Το ενιαίο κτίριο θα επιτρέψει, πέραν από τις προφανείς οικονομίες κλίμακος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του διοικητικού κόστους, τις εξοικονομήσεις τον καλύτερο συντονισμό την αποτελεσματικότητα και τη λήψη αποφάσεων.
 • Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πιλοτική ανάθεση της τροφοδοσίας (σίτισης) και ΚΨΜ μεγάλων στρατοπέδων σε ιδιώτες. Ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι 285 άτομα ασχολούνται σήμερα στην αλυσίδα της τροφοδοσίας της Εθνικής Φρουράς με ένα συνολικό κόστος της τάξης των €3 εκατ. περίπου, σημειώνοντας πως «οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί, ούτε πληρώνονται για να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν πατάτες ή να καθαρίζουν τα μαγειρεία».
 • Προωθείται στους αμέσως επόμενους μήνες η παραχώρηση της διεκπεραίωσης των στρατολογικών αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ και «μέσα από τη μηχανογράφηση του ΥΠΑΜ και της Εθνικής Φρουράς και μέσα από τη προσπάθεια να προχωρήσουμε στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και υπηρεσίες απευθείας στο χρήστη».
 • Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπονται θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για το Υπουργείο Άμυνας για πρώτη φορά στην ιστορία του και οι πρώτες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου έτους.. Οι προσλήψεις προβλέπονται στον προϋπολογισμό τ
 • 300 είναι οι γυναίκες Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ).

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε γνωστό ότι καθυστέρηση παρουσιάζει η υλοποίηση της σύμβασης για 10 αρματοφορείς (κεφαλές και ρυμουλκούμενα) στην ΕΦ, οι οποίοι έπρεπε να είχαν παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Αύξηση 50% κατέγραψε ο αριθμός των Κυπρίων Εθνοφυλάκων που αιτήθηκαν να παρατείνουν την υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά για το 2018. Ο αριθμός των αιτημάτων από Εθνοφύλακες για συνέχιση της υπηρεσίας τους σε εθελοντική βάση ανέρχεται φέτος μέχρι στιγμής, στις 1.468 σε σχέση με 928 το 2013. Πρόκειται για αιτήσεις από Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμπλήρωσαν το 50ο έτος της ηλικίας τους και, ενώ δικαιούνται οριστική απόλυση από την Εθνοφυλακή, αιτούνται να παρατείνουν την υπηρεσία τους εθελοντικά. Το ΓΕΕΦ έχει ανακυρήξει το έτος 2018, ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής», στο πλαίσιο του οποίου θα οργανωθούν και θα εκτελεστούν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις.

Πολυεθνική άσκηση στο πλαίσιο της στρατιωτικής πρωτοβουλίας «Military Erasmus» του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) διεξήχθη στην Κύπρο, από 18-22 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνεργασία με την Στρατιωτική Ακαδημία Theresian της Αυστρίας. Στην άσκηση συμμετέχουν Αξιωματικοί και μαθητές Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών από Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία και Ρουμανία.  Η άσκηση «Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας» διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο και έχει τίτλο «Tactical – Level – Exercise – Cadet, Leadership Development Exercise» (Τακτική Άσκηση Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων Μαθητών), σε περιβάλλον κατάλληλο και είναι εναρμονισμένο με επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων των μαθητών των στρατιωτικών σχολών και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη κοινού πνεύματος σε αντικείμενα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παρακολούθησε επεισόδιο της άσκησης που αφορούσε «επιχειρήσεις Λόχου σε αστικό περιβάλλον» και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την εξέλιξη της άσκησης από τον επικεφαλής αυστριακό Αξιωματικό.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας απαίτησε από τις αρχές της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης του Ιράκ την ακύρωση του δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και απαράδεκτο» και πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας». Στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων, στις 18 Σεπτεμβρίου μετακινήθηκαν δύο Ίλες(-) αρμάτων Μ60Α3/Τ, ένας Μηχανοκίνητος Λόχος και δύο Α/Κ πυροβόλα Τ-155 από το Στρατόπεδο της 172ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στη Σιλώπη κατά 9 περίπου χιλιόμετρα στον μεγάλο χώρο στάθμευσης των φορτηγών TIR, πριν την συνοριακή διάβαση με το Ιράκ ενώ 20 αεροσκάφη μεταστάθμευσαν στην 8η Κύρια Αεροπορική Βάση της Άμιδας (Diyarbakir).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, από την Νέα Υόρκη, όπου παρευρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Idlib, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης». Από τις 17 Σεπτεμβρίου έχουν προωθηθεί στην επαρχία Αντιόχειας (Hatay) περί τα 80 τεθωρακισμένα οχήματα της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του 5ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς, από το Lüleburgaz της Ανατολικής Θράκης και αριθμός ΠΕΠ T-122 και συνοδευτικών οχημάτων. Στις 18 Σεπτεμβρίου προωθήθηκαν τεθωρακισμένοι φορτωτές-εκσκαφείς τουρκικής κατασκευής στο συνοριακό πέρασμα Cilvegözü, απέναντι από την Bab Al-Hawa της Συρίας.

Περί τα 20 άρματα μάχης M60T Sabra του Τουρκικού Στρατού έχουν αναβαθμιστεί μέχρι στιγμής στο επίπεδο Τ1. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στο πλαίσιο σύμβασης ύψους €110 εκατ. με την Aselsan και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού (RWS) SARP, καμερών κάλυψης 360° για επίγνωση κατάστασης και συστήματος προειδοποίησης λέιζερ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ολοκλήρωσης της αναβάθμισης 120 αρμάτων μάχης M60T1 αναμένεται το Μάιο του 2018.

Από 8 έως 22 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η διασυμμαχική άσκηση Dynamic Monarch 2017 (DYMH 17) στον κόλπο του Aksaz στην Μαρμαρίδα με αντικείμενο τη διαφυγή-διάσωση πληρωμάτων υποβυχίων. Η άσκηση διοργανώθηκε από την Διοίκηση Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) με τη συμμετοχή προσωπικού 1.000 ατόμων από 9 κράτη-μέλη (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ).

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom άρχισε τις πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Akkuyu, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO Αλεξέι Λιχατσόφ, στο πλαίσιο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, συνολικού προϋπολογισμού $20 δισ., υλοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας του 2010 και περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW. Η Rosatom προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.

 • oxia77

  Γουστάρω τη φωτογραφία των 4 εθνοφυλάκων από την Ικαρία. Όπως επίσης, συμβολικό ίσως αλλά ενθαρρυντικό και ενδεικτικό ηθικού, η αύξηση του αριθμού των Κυπρίων Εθνοφυλάκων που ζήτησαν να παρατείνουν την υπηρεσία τους στην ΕΦ.

 • Μκ

  Ανασκόπηση ανατολικού παρατηρητή:

  Ο κύριος Έρντο παράσχει προστασία στο Κατάρ,δωρίζει μέσα-υλικό στα Σκόπια και στην Αλβανία,κάνει deals δις με την Ρωσσία για αγορές οπλικών συστημάτων και πυρινικούς σταθμούς,συνεργούν σε πολεμικές επιχειρήσεις από κοινού στην Συρία,αγοράζει 10δις+10δις από Η.Π.Α για F35 και πολιτικά α/φοι Boeing,τάζει δις στην Βρετανία με τις πρώτες υπογραφές να πέφτουν για το πρόγραμμα Tfx,αγορά από Ε.Ε Airbus 350 αξίας 10δις στο τραπέζι,θέλει απόκτηση βαλλιστικών,απόκτηση ευρωπαικού Α/Α περιοχής.
  Όπου Έρντο πέφτουν αεροπλάνα ή πέφτει ξύλο και όλοι μετά δηλώνουν φίλοι του,με τα χαμόγελα να αστράφτουν.

  Αγοράζει χρόνο;
  Αγοράζει εμπιστοσύνη;
  Είναι τρελλός;
  Είναι ηγέτης και συμπεριφέρεται ως περιφερειακή υπερδύναμη;
  Είμαι «μικρός» για να τον κρίνω.

  Ανασκόπηση Ελληνικής πραγματικότητας:

  Το ταμείο είναι μείον,περημένουμε τον φίλο του Έρντο να μας δώσει κάνα Hellfire και αν,τον άλλον τον ομόθρησκο να ακυρώσει την παράδοση των s400,τον Έρντο να τα κάνει μούσκεμα με την αλαζονεία του…..γενικά παρακολουθούμε πως θα αντιδράσουν οι άλλοι,τι θα πουν,τι θα κάνουν, για να επιδωθούμε σε αναλύσεις και να ξεχωρίσουμε φίλους από εχθρούς.

  Μόνο που τις φιλίες στην διεθνή σκακιέρα δεν την ορίζουν οι συναισθηματισμοί ούτε η αναμονή,
  αλλά το χρήμα,η δύναμη και η πολιτική ευφυία.

  • M.K.E

   Με συγχωρεις,εβαλα τα αλλα γυαλια και ειδα τα πραγματα λιγο διαφορετικα:ποια ακριβως ηταν η προστασια στο καταρ;μηπως τα υπολοιπα κρατη του κολπου φοβηθηκαν την παρουσια τουρκων στρατιωτων και ματαιωσαν τα σχεδια επεμβασης;
   Το υλικο που δωρησε στα σκοπια και την αλβανια δεν μπορεις να πεις οτι ηταν και κατι το τρομερο.Και εμεις δωσαμε στα σκοπια.Καινουριες αυρες ειναι που με την πρωτη ρουκετα εγιναν υλικο για χολυγουντ.
   Απο εκει και περα,τα δις που εταξε καλο θα ηταν να πει απο που θα τα βρει,γιατι τελευταια για δυο δις για τους ρωσικους πυραυλους ζητουσε δανειο απο την Ρωσια η κανω λαθος;
   Πλεον ολοι εχουν καταλαβει και δεν τσιμπανε στο δελεαρ των παραγγελιων.Ο μπακαλης νομιζει ακομη οτι μπορει να λαδωσει κοσμο με την παλια τακτικη αλλα τα φραγκοδιφραγκα που ταζει ειναι πολυ λιγα μπροστα στις λεκανες γεματες πετρελαιο του κιρκουκ και της μοσουλης που πλεον εχουν εναν καινουριο πιστο συμμαχο,και της κυπρου επισης,οπως επισης και ο προσεταιρισμος με την μοσχα εχει προκαλεσει την μηνη του ιδιοκτητη του μαγαζιου που λεγεται ΝΑΤΟ και αντιδρα ηδη με τροπο που θα παραδειγματισει πολλους.
   Το χαπι παντως χρυσωνεται πολυ.

 • Thanos

  Ωραίο το HK11 με το βαρελάκι!

  • Γιώργος

   Πού το βρήκε;

   • Giorgos Tsagaris

    Ελα μου ντε…..
    καλως ή κακως….παρανομο……

    • Γιώργος

     Ανοησία πάντως τόσα χρόνια να μην έχει υιοθετηθεί αυτή η λύση από τον Ε.Σ….οπλοπολυβόλο εν έτη 2017 με αναχορηγία 20 σφαίρες. Από την άλλη δεν βαριέσαι, αφού πόλεμος δεν θα γίνει…

    • PetrosR

     Αν δεν ειναι κινεζια, ειναι betamag.
     Αν δεν ειναι υπηρεσιακη προμηθεια σαν τα ισραηλινα απαρτια αναβαθμισης των G3,τοτε καποιος εβαλε το χερι βαθια στη τσεπη και την αγορασε.
     Πραγματι εμπιπτει στον νομο περι οπλων.
     Τη δεκαετια του 90 ετα και βατραχοι ειχαν παρει betamags και ειχαν πολλες εμπλοκες με τις συγκεκριμενες.
     Απο τοτε βεβαια εχουν περασει 20 και βαλε χρονια.

    • Stam

     Οποιαδήποτε μετασκευή / τροποποίηση όπλου ή οπλικού συστήματος που χρησιμοποιείται από την Ε/Φ έχει προηγουμένως εγκριθεί από την αρμόδια μονάδα στην οποία υπάγονται οι Εθνοφύλακες, οι οποίοι με προσωπικές δαπάνες και κόπο αναβαθμίζουν τα όπλα τους…

 • M.K.E

  Φιλε μου δεν υποτιμω κανεναν,απλα αρχιζω να εχω φαινομενα συγκρουσιακα λογικης και αντιληψης.Καθοτι ειμαι διπλα τους,μαθαινω πραγματα και καταστασεις,πολυ περισσοτερα απο αυτα που γραφω, που ερχονται σε αντιθεση με αυτα που μας πλασαρει η πλειονοτητα του αθηναικου Τυπου,ευτυχως που υπαρχουν σαιτ σαν το παρον και απομυθοποιουμε πραγματα και καταστασεις,ελληνιστι debunking.
  Καθοτι αδαης και ημιμαθης,δεν μπορω να καταλαβω λοιπον ορισμενα πραγματακια.
  Πως γινεται να παιρνεις τα ρωσικα συστηματα και να διακυβευεις αν οχι καταστρεφεις τις μακροχρονιες σχεσεις με το ΝΑΤΟ,να ζητας δανειο για να τα αγορασεις,παραλληλα να ταζεις οτι θα αγορασεις και το ευρωπαικο και να αναπτυσσεις και εγχωριο.
  Παιρνεις το τελευταιο απο αποψη τεχνολογιας αμερικανικο μαχητικο,παραλληλα θα αναπτυξεις και δικο σου εγχωριο και εκσυγχρονιζεις τα υπαρχοντα.
  Παραγγελνεις καινουρια επιβατικα,την ωρα που εχεις καθηλωσει λογω κρισης πολλα αεροσκαφη των τουρκικων αερογραμμων.
  Απορω πως ακομη δεν ανακοινωσαν διαστημικο προγραμμα με το να στειλουν τουρκο στο διαστημα και αλλα πολλα που ειναι γνωστα λιγο πολυ σε ολους.
  Μιλαμε δλδ για ποσα που ουτε μια αμερικη πλεον δεν ανακοινωνει η σχεδιαζει,που αναλογικα δεν ξοδευοταν ουτε στον ψυχρο πολεμο.Παλαιοτερα λεγαμε μια εκφραση με τον Νταλαρα,νομιζω οτι ταιριαζει γαντι εδω περα.
  Δεν ξερω αν ειναι το φουσκωμα πριν το μεγαλο μπαμ,αλλα πιστευω ακραδαντα οτι καπου εχει χαθει η επαφη με την πραγματικοτητα.
  Το δικο μας το χαλι ειναι δεδομενο,ωστοδο πιστευω οτι ειναι ιδεολογικο το θεμα και συγκρουσης συμφεροντων,οπως παντα στον συγκεκριμενο τομεα, παρα 100% πραγματικο.

  • Μκ

   Μιας και είναι επίκαιρες οι «εκφράσεις» και οι παροιμίες,τόσο από εσένα όσο και από τον φίλο Αχερων Στυμφαλιο,θα μου επιτρέψεις να πω και εγώ μια:
   Όσα δεν φτάνει η αλεπού,τα κάνει κρεμαστάρια.

   Πόσο θέλω να δω μέσα από τα ανάποδα φορεμένα γυαλιά σου.
   Πόσο θέλω να έχεις δίκιο.
   Δυο χρόνια ακούω και διαβάζω…»θα τον διαλύσει ο πουτιν»….»του την φυλαει ο τραμπ»….»θα την βρει απο το Νατο»….»Σιγά μην πάρει s400″….
   «Θα ανασταλεί η παράδοση των F35″….»εμπάργκο η Γερμανία,πάνε τα παραγγελθέν Υ/Β….

   Όσον αφορά τις δικές μας προσδοκίες….τις ξέρεις.
   Όυτε Ε/Π με κυάλια!

 • Ναυτης

  Θα γράψω και εγώ για την αναστολή της 339 Μοίρας που θα στενοχωρήσει τους πολλούς θαυμαστές των Φάντομ μεταξύ των οποίων είμαι και εγώ…Το F-4E σαν πολεμική μηχανή ότι είχε να δώσει το έχει δώσει η ΠΑ έκανε μεγάλο λάθος που τα αναβάθμισε με τόσο μεγάλο κόστος γιατι η αναβάθμιση έπρεπε να γίνει μια δεκαετία πριν όταν τελικά έγινε τα αεροπλάνα ήταν είδη απαξιωμενα στο σύγχρονο πεδίο μάχης …. είναι μια σχεδίαση της δεκαετίας του πενήντα θέλει πολλές ώρες συντήρηση ειναι ο εφιάλτης των μηχανικών ….για όσους ξέρουν τα υδραυλικά του είναι συχνές αιτίες ματαίωσης αποστολής …το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι τετραπλάσιο από το F-16 …..η αναβάθμιση έγινε λόγω της πίεσης που ασκούσε τότε η Γερμανία για να πάρει την δουλειά ….τότε θα περνάμε και Γιουροφαιτερ ….και της ψυχώσει που είχαν μέσα στην Πολεμική αεροπορία με τα Φάντομ… Ενώ με τα ίδια χρήματα περνάμε 40 F -16 …..την Τετάρτη το βράδυ έβλεπα να κάνουν προσβολές στο πεδίο Παλαιοχωρίου τα Φαντάσματα με σχεδων κατακόρυφη προσβολή και σκεφτόμουν τη αποτελεσματική θα είναι η θέση τους σε συνθήκες μάχης με τον αντίπαλο να έχει Πυραύλους εδάφους αέρος ..και φυσικά αν καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο έχοντας αποφύγει την αντίπαλη πολεμική αεροπορία ….Σαν αεροπλάνο είναι μοναδικό αλλά η εποχή του πέρασε…..

  • Giorgos Tsagaris

   Αρκετα επιδερμικη οσο και λαθος προσεγγιση,φιλτατε…

  • M.K.E

   Πονεμενες ιστοριες η μια πισω απο την αλλη.Μια ματια στην επιδειξη στην Ταναγρα ηταν αρκετη για να δειξει το εγγενες μειονεκτημα των φαντομαδων,τα φουγαρα-κινητηρες που προδιδαν τις θεσεις τους απο μακρια.Δεν μπαινω καν στην απαριθμηση των αλλων αντικειμενικων προβληματων και του δυσθεωρητου κοστους.

   Παντα θα υπαρχουν τα συν και τα πλην οταν καταπιανομαστε με τετοια θεματα αλλα το μεγαλυτερο μειον ειναι στις αντιληψεις στελεχων που ακομη σκεπτονται η μαθαινουν να σκεπτονται με λογικες κορεας και τεραστιων αριθμων στην διαθεση τους σε περιπτωση αναγκης.
   Οταν εν ετει 1996,ειχαμε δογμα προσβολης φρεγατας που διεθετε εξελιγμενους σπαροου και φαλανγξ,με πολυτιμα Α-7 οπλισμενα με βομβες ελευθερας πτωσεως,λεω ευτυχως που δεν εγινε τπτ και ελπιζω εν ετει 2017 να προσαρμοστηκαμε λιγο στο σημερα.

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Η πολιτικη του ΓΕΕΦ να ενθαρρυνει τον εθελοντισμο στην Εθνοφυλακη ειναι ορθη.Ενα εθελοντης εθνοφυλακας ανω των 50 ετων ειναι πιο αξιομαχος παρα ενας 10 χρονια νεωτερος που υπηρετει με το στανιο.Αποστολη των ταγματων και των λοχων Εθνοφυλακης ειναι ο κυριολεκτικα ο αγωνας υπερ βωμων και εστιων. οπως αναφερεται στο λαβαρο τους, διοτι ειναι τοπικες δυναμεις αμυνας κατωκοιμενων τοπων.Αυτο ειναι ιδιαιτερα σημαντικο στην Κυπρο οπου η ιδια η πρωτευουσα και μεγαλες κοινοτητες ειναι επι η πλησιον της πρωτης γραμμης.Οι εθνοφυλακες αναλαμβανουν επισης την ασφαλεια σημαντικων εργων υποδομης στο μετοπισθεν οπως λιμανια,γεφυρες,φραγματα αποδεσμευοντας δυναμεις της ΕΦ.Ασ σημειωθει οτι μετα τα 50, οταν οι εφεδροι απολυονται απο την εθνοφυλακη ,εχουν 2 ετη υποχρεωση θητειας στην Πολιτικη Αμυνα.

 • Billy83

  https://www.ptisidiastima.com/self-propelled-gun-in-humvee/
  Ενδεχομένως φτηνή (??) λύση ιδιαίτερα για τα νησιά.
  Χαμβι και πυροβόλα 105 χλστ έχουμε σε αφθονία.
  Για τέτοιες λύσεις θα έπρεπε να ψάχνουν οι ΕΔ. Και η αμυντική βιομηχανία…

 • silverakos

  Ωραίοι οι εθνοφύλακες νταμάρια σκέτα! Μπράβο σας!

 • PetrosR

  Ουκαδες;;

 • Giorgos Tsagaris

  Kαι απειρως πιο βαρυ με οποια μειονεκτηματα (μπορει να ) εχει η ερπυστρια εκει που δεν ειναι απαραιτητη.
  Αν χαλασει ο κινητηρας του Μ-109 (δε χαλαει μονο του Ρεο)….?

  Υ.Γ.
  Ολα τα διαμετρηματα ειναι χρησιμα…Ισως δε, ενα τετοιο οχημα να ειναι
  και απαραιτητο για τους Πεζοναυτες(ιδιως απο τη στιγμη που δε βλεπω ολμους των 120)..
  ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΛΥΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

 • Giorgos Tsagaris

  Οχι.
  Η αληθεια ειναι οτι τα PI-2000 ειναι πιο συγχρονα απο τα Τοrnado της RAF,αφου εχουν πιο συγχρονο ρανταρ,κοκπιτ συστηματα στοχευσης και εφοσον χρησιμοποιουν συγχρονα βληματα δεν υστερουν (με εξαιρεση το συστημα αυτοπροστασιας) απο κανενα μαχητικο 3ης γενεας.
  O συνδυασμος ρανταρ AN/APQ-65 YG και βληματος ΑΜRAAM ειναι φοβητρο για ολα τα F-16 των απεναντι ακομη και σημερα.
  Η αναλογια κοστους δε,ανηκει στη σφαιρα της φαντασιας..

 • Giorgos Tsagaris

  Οποιος δε, εχει διαβασει και το σχεδιο των χειριστων των Α-7 εκεινη τη βραδυα, μιλωντας με βεβαιοτητα για τις τυφλες γωνιες των ρανταρ των φρεγατων,πραγματικα θα ειχε πολυ πλακα να τους αφηναν να παιξουν μπαλα…

  • M.K.E

   Προσωπικα δεν θα ηθελα να διαπιστωσω το λαθος των ισχυρισμων τους και να πανηγυριζαν οι μογγολοι για ευκολες και μαζικες καταρριψεις ενος φοβητρου που το ειχαν για 40 χρονια.

   • Giorgos Tsagaris

    Eσυ ποιους επαγγελματιες θα πιστευες?
    Τους Ελληνες αεροπορους ή τους Τουρκους ναυτικους?

    • M.K.E

     Στο σημειο που εφτασε η τεχνολογια,νομιζω οτι για ορισμενα πραγματα και καταστασεις ελαχιστοποιειται η ικανοτητα και η δεξιοτητα.Αν ηταν χειροκινητα τα συστηματα,ναι θα υπηρχε διαφορα.Στη συγκεκριμενη περιπτωση,δε νομιζω οτι θα εκαναν οικονομια στους πυραυλους,ουτε θα περιμεναν ποιος θα πλησιαζε πιο πολυ.
     Διαβασα και εγω το συγκεκριμενο αρθρο,πιστευω στον ηρωισμο και τις ικανοτητες των μαχητων μας,ανεξαρτητως κλαδου,απλα μου φανηκε τραβηγμενο και σε ενα σημειο αν θυμαμαι καλα,αναφερεται η πιθανοτητα βαριων απωλειων.
     Αν ειναι λοιπον για μια αποστολη του ειδους,που δεν ξερω ποιος την εμπνευστηκε,να χασω μιση μοιρα α/φων η κατι λιγοτερο,σιγουρα κατι δεν παει καλα.
     Ειμασταν ηδη κε…ες εκεινη την νυχτα,να γινομασταν και δαρμενοι με την ολη εξελιξη;

     • Mk

      Θελω να διαχωρισω δυο πραματα.Το θαρρος,την εμπειρια και την ικανοτητα των Ελληνων πιλοτων που ΘΑΥΜΑΖΩ και καποιους περιορισμους-τεχνικα θεματα-τεχνικες.
      Για να μην παρεξηγηθω,θα αντιστρεψω τους ορους.Εστω οτι τα corsair(fake-εικονικα) ειναι τουρκικα και οι φορεις sea sparrow και sm1 ειναι Ελληνικα.
      -Πως θα αιφνιδιασει την DA 08?
      -Πως θα αιφνιδιασει την SPS 49?
      -Οι νεκροι τομεις των Ρ/Ε ειναι ανευ σημασιας,σχεδον μηδενικοι,και το πλοιο λαμβανει παντα ΠΟΡΕΙΕΣ και ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ για να διατηρει τους εγκλωβισμους του και ΤΟΜΕΑ οπλων.
      -Τα 8 ν.μ ειναι ΕΝΤΟΣ των βεληνεκων τοσο του sea sparrow,οσο του sm1,ακομη και του Π/Β !(Βολη φραγμου).
      -Η αποβαση θα ειχε ΣΥΝΟΔΕΙΑ παραπανω απο μια Φ/Γ.
      -Δεν ενδεικνυεται η προσβολη ΑΚΕΡΑΙΑΣ Φ/Γ σε τοσο κοντινες αποστασεις για αφεση ελευθερων βομβων διοτι εκθετει α/φος και πιλοτο στα CIWS!
      Οι απωλειες θα νε τεραστιες.

      Τα corsair στα χερια των Ελληνων πιλοτων θα ειχαν εντυπωσιακα αποτελεσματα σε χερσαιους στοχους πρωτιστος η σε ναυτικους υπο προυποθεσεις.
      Δηλαδη:
      Κατα ΤΠΚ, Π/Φ, Υ/Φ, ΠΓΥ, Α/Γ ΧΩΡΙΣ την συνοδεια Φ/Γ.
      Η με ΜΕΙΚΤΟ σχηματισμο φορεων οπλων ΜΑΚΡΟΥ πληγματος, οπου τα corsair θα δωσουν την χαριστικη βολη.Η για την εξουδετερωση μια Φ/Γ που εχει ΗΔΗ προσβληθει και ειναι περιορισμενων χειρισμων η ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ.

      Σε καθε περιπτωση για να μην παρεξηγηθω,οι μογγολοι θα πηγαιναν στον πατο γιατι εχουμε πολυ ΙΚΑΝΟΥΣ πιλοτους και αυτοι ΑΣΧΕΤΟΥΣ ναυτικους.
      Το corsair ομως συμφωνω μαζι σου πως θα απεδιδε τα μεγιστα σε αλλου ειδους αποστολες.

     • Giorgos Tsagaris

      Γιατι ποιος εξασφαλιζει σε παγκοσμιο επιπεδο οτι δεν θα υπαρξουν απωλειες σε αναλογη επιχειρηση?

      Και ΝΑΙ να χασω μιση μοιρα αν τους βουλιαξω 2 φρεγατες και αποβατικα ματαιωνοντας την κυρια επιχειρηση τους.

      Μπορεις να φανταστεις με τη θυσια μισης μοιρας ποσο διαφορετικη θα ειχε γραφτει η ιστορια αλλα και το μελλον του Ελληνισμου χωρις γκριζες ζωνες στο Αιγαιο….

  • Μκ

   ASMD course.
   Phallanx auto 98% suxess.

 • Ναυτης

  Ο φιλος εγραψε για την δεκαετια του 90 που οι φρεγατες ειχαν φαλανξ και σπαροου ..στα Φοκλαντ οι Βρετανοι δεν ειχαν πηραν το μαθημα τους και εβαλαν οπως και το Ελληνικο ΠΝ εβαλε αμεσα στα τελη της δεκαετιας του 80 Φαλανξ στις δυο φρεγατες τυπου S που ειχε τοτε και τις εστηλε εναλαξ στο πρωτο πολεμο του Κολπου..

  • SPY_GR

   Αυτό όμως δεν αναιρεί την ουσία της υπόθεσης, ένα αεροσκάφος – πολύ περισσότερο το απλό Α-4 – εξοπλισμένο με iron bombs με σωστή τακτική και στο κατάλληλο «κλειστό» περιβάλλον μπορεί να προσβάλλει μια ισχυρή ναυτική μονάδα!

  • Giorgos Tsagaris

   Τι μπορει να κανει το φαλανξ στα »σιδερα»?

   • Ναυτης

    Έτσι όπως το Θέτις τίποτα……στην πραγματικότητα αν δεν έχει καμία ηλεκτρονικη αστοχία …γιατι παίζει και αυτό μηχανιμα είναι…. Βλέπε τη έπαθε η Αμερικανική Φρεγάτα στον Περσικό κόλπο όταν αστόχησαν όλα τα όπλα που είχε φαλανξ ..σπαροου ..κλπ και της άνοιξε μια τρύπα ο πιραυλος που έφαγε και την έβγαλε εκτός μάχης. Τότε πολλά μπορεί να κάνει το φαλανξ ..δεν περνάει κουνούπι…….

 • Ναυτης

  Φιλε διαχρονικα αν τοτε αποσυραμε τα φαντομ και περναμε F-16 τα μισα λεφτα θα γλιτωναμε …κοστος ωρας πτησης συντητηρησεις κλπ Αλλα μια σωστη μελετη δεν καναμε .. Αλλα ειπαμε υπαρχει ψυχωση με το συγκεκριμενο αεροπλανο μεσα στην ΠΑ …Θυμαμαι σε κουβεντα με πιλοτο F 16 BLK 52+ της 116 ΠΜ που πριν πετουσε με φαντομα της 339 οταν τον ρωτησα ποιο απο τα δυο του αρεσει μου απαντησε το F 16 σε πεταει αυτο ενω το Φάντομ το πετάς εσύ …και τελείωσε την κουβέντα με αυτό σαν πολεμική μηχανή θα διάλεγα το F- 16 αν θέλω να ευχαριστηθω την πτήση και να νιωσο πιλότος το Φάντομ μόνο….Να σημειωθεί ότι ψυχώσει με το Φάντομ έχω και εγώ ..!!! Αλλά αλλο τη μας άρεσει εμάς και άλλο τη είναι καλό για την άμυνα της χώρας …

  • Mk

   Τωρα που εγινε της μοδας να πουλαμε κι ολας,εκει να δεις αποσβεση……θα χαμε στοκ για Η.Α.Ε μπολικο πραμα.

  • manolis

   Eτσι ειναι. Το Φαντομ ειναι για πιλοταρες:

   http://eidisoules.gr/wp-content/uploads/2016/04/kamenos.jpg

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Θα με πνίξεις!…

 • PetrosR

  Νομος 2168/93 και οι τροποποιησεις αυτου.

  «Μέρος όπλου είναι κάθε τμήμα ή τεμάχιο ειδικά
  σχεδιασμένο και απαραίτητο για τη λειτουργία του, με−
  ταξύ των οποίων η κάννη, ο κορμός − βάση, το βυκίο, το
  κλείστρο ή κινητό ουραίο, η θαλάμη και ο γεμιστήρας.»

  • SPY_GR

   Σωστό, αλλά για την Εθνοφυλακή δεν υπάρχει ή δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός διαφορετικά θα ήταν λίγο γελοίο, νόμιμο να έχω σπίτι 5 στάνταρ γεμιστήρες των 20 αλλά παράνομο 2 τυμπανοειδείς των 50!!!

 • M.K.E

  Δεν υποτιμησα την εξελιγμενη ικανοτητα των Α-7 σε βομβαρδισμο,απλα επισημανα την ασκοπη θυσια ενος μοναδικου οπλου με συγκεκριμενα πυρομαχικα που θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει πολυ πιο ορθολογικα σε αλλες αποστολες.
  Μικρο δεν το λες το συγκεκριμενο α/φος,και απεναντι σε συστηματα του ειδους δεν ξερω ποσο κοντα θα μπορουσαν να φτασουν στον δεδομενο στοχο κινουμενο και με απουσια εντονου αναγλυφου,δεδομενης και της απουσιας και συστηματος Η/Π.

  • Giorgos Tsagaris

   Επειδη μαλλον αυτοι κατι ηξεραν παραπανω…
   …»- Πως είχε σχεδιαστεί αυτή η κρίσιμη αποστολή;
   NT: Στον σχηματισμό ήταν δέκα συνολικά αεροπλάνα, από τα οποία τα οκτώ θα χτυπούσαν τις αποβατικές δυνάμεις και τα δύο θα έκαναν καταστολή της τουρκικής φρεγάτας.
   Ο σχεδιασμός ήταν ότι όπως προσεγγίζει η δεκάδα, έξω από την εμβέλεια των όπλων της φρεγάτας που ήταν για να προστατεύει την αποβατική δύναμη.
   Όπως θα κατευθυνόμασταν προς τους στόχους, τα πρώτα τέσσερα Α-7Η θα πήγαιναν περιμετρικά από τη μία πλευρά και τα άλλα τέσσερα περιμετρικά από την άλλη πλευρά στα 8 μίλια.
   Τα δύο τελευταία βομβαρδιστικά θα προσέγγισαν το στόχο τους αλλά μέσα από τα 8 μίλια, εκμεταλλευόμενοι μία αδυναμία του συστήματος ελέγχου πυρός των βλημάτων SeaSparrow της φρεγάτας.
   Τα αεροπλάνα δεν θα πετούσαν ευθεία για πάνω από 8 δευτερόλεπτα, που σημαίνει ότι πετάμε ευθεία 8 δευτερόλεπτα, στρέφουμε περιμετρικά 90 μοίρες έτσι ώστε το ραντάρ να μας βλέπει τελείως – όταν είμαστε κινούμενοι περιμετρικά η δική μας ταχύτητα που υπολογίζει το ραντάρ είναι μηδέν – γιατί βλέπει το αεροπλάνο και κινείται ακτινικά για δέκα δευτερόλεπτα, οπότε οποιοσδήποτε εγκλωβισμός «σπάει» και στη συνέχεια θα βάζαμε πορεία προς τη φρεγάτα για άλλα 8 δευτερόλεπτα!
   Αυτή η διαδικασία θα γινόταν μέχρι να προσεγγίσουμε το τουρκικό πλοίο με σκοπ!ό να την προσβάλουμε και από τη στιγμή που θα κάναμε την καταστολή θα έμπαιναν περιμετρικά στο στόλο τα υπόλοιπα οκτώ Α-7Η Corsair με σκοπό να βομβαρδίσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις…»

   Το διαβάσαμε από το: Συγκλονιστική μαρτυρία: «Ετσι θα βυθίζαμε τον τουρκικό Στόλο στα Ιμια» – Για πρώτη φορά μιλά ο αρχηγός του Σμήνους προσβολής των A-7Η Corsair! http://defenceline.gr/index.php/history/item/2410-imia

   • M.K.E

    Αγαπητε,παρε μολυβι και χαρτι και ενα κομπιουτερακι και δες που θα εφταναν με τετοια τακτικη.Φορτωμενα α/φη,με περιορισμενες δυνατοτητες ελιγμων εκ κατασκευης,οχι οταν ειναι φορτωμενα και νυχτα.Αστο..
    Τα ιδια ακριβως συστηματα εχουμε και εμεις.Αν μπορουν να φτασουν σε φρεγατα κινουμενη σε παραμετρους βολης δυο α/φη με χαμηλες επιδοσεις,μηδενικο Η/Π και να ριξουν σιδερενιες βομβες,τοτε τα πεταμε τα συγκεκριμενα συστηματα οπως ειναι και γυρναμε στα 40αρια του ΛΕΣΒΟΣ και τα 20αρια του ΦΑΕΘΩΝ.
    Κανεις δεν αμφισβητει την γενναιοτητα,αυτοθυσια και ικανοτητες των πιλοτων μας διαχρονικα.Καλο θα ηταν,αυτο το υπεροχο προσωπικο και υλικο να το φροντιζουμε και να το προσεχουμε ακομη και στην σχεδιαση αποστολων,εχοντας αντιληψη της εποχης που βρισκομαστε και των μεσων που καλουμαστε να αντιμετωπισουμε,και αναφερομαι στους επιτελεις.

   • Ναυτης

    Θα συμφωνήσω μαζί σου φιλτατε τότε πριν 20 χρόνια αυτά τα αεροπλάνα είχε με αυτά θα πολεμούσε …. προφανώς ήταν μια αποστολή μεγαλου ρίσκου …. φυσικά είχαν εκπαίδευση τα πληρώματα των κουρσάρων για ναυτική κρούση και για αυτές τις αποστολές τα είχαμε εντάξει στην ΠΑ την δεκαετία του εβδομήντα σε αυτές τις αποστολές τα Α-7 ήταν μανουλες ……τώρα πετάω χαμηλά ρίχνω της βόμβες στο στόχο και φεύγω τάχιστα η εποχή αυτή πέρασε….Τότε όμως αυτά τα αεροπλάνα είχαμε με αυτά θα πολεμούσαμε……

 • M.K.E

  Στα υπερ του θα μπορουσες να πεις την μεγαλη μεταφορικη ικανοτητα και την μεγαλη ποικιλια απο οπλα.Αν δε,ειχε και τις βελτιωσεις των μοντελων -Ν και -S πιστευω οτι θα μπορουσε να σταθει ανετα σε μια αερομαχια ακομη και με συγχρονα α/φη.
  Αν θυμαμαι καλα παντως,οι αγγλοι και οι Ιταλοι εχασαν α/φη λογω της τακτικης να ευθυγραμιζονται με τον διαδρομο και να τον διατρεχουν για αφεση του JP233 προς καταστροφη του,καθιστωντας τα ευαλωτα σε καθε ειδους Α/Α κυριως ΑΑΑ.

  • manolis

   Σε σχετικο αρθρο στο τελευταιο τευχος της Πτησης καταρριφθηκε αυτο για τις απωλειες του Τορνειντο λογω αφεσης του JP233.

 • Ναυτης

  Από ότι θυμάμαι τη ζημιά στο Βρετανικό στόλο πήγε να γίνει με τα Μιράζ των Αργεντινών υπάρχει βίντεο που δείχνει Μιράζ να προσπαθεί να χτυπήσει τα βρετανικά πλοία …..

  • Giorgos Tsagaris

   Δε θυμασαι καλα φιλτατε….Γαλλικα ηταν τα α/φη αλλα τα ελεγαν Super Etendard…

   • Ναυτης

    Δεν γραφω για αυτα φιλτατε τα Super Etendard ήταν του Αργεντινικου Ναυτικού με τους εξοσετ .. γράφω για τα Μιράζ που ειxε τότε η Αργεντίνικη Αεροπορία και έκαναν επίθεση με βόμβες ελευθέρας πτώσεως στα Βρετανικά πλοία που ήταν σε ένα κόλπο στα Φώκλαντ για αυτό το βίντεο γράφω …..

 • manolis

  Η βολη τορπιλλης του Παπανικολη:

  https://www.youtube.com/watch?v=7GOwSUOHq-k

  • Cynaegeirus

   Αυτή την ΜΑΛΑΚΙΑ του ΓΕΕΘΑ να βλέπουμε φάτσες απο πιλότους, ειδικές επιχειρήσεις, κυβερνήτες, διοικητές και επιτελικούς πραγματικά δεν τη καταλαβαίνω.

   • M.K.E

    Αφου δεν τους πληρωνει καλα,αναγκαζονται να επιχειρουν με αντιξοες συνθηκες και με πολλα προβληματα σε υλικο,τους δινει αυτα τα λεπτα δημοσιοτητας να τους ανεβασει το ηθικο και να χαρουν και οι συγγενεις και φιλοι.Ετσι και αλλιως πολεμος οσο ειναι ο σουλτανος και ο Τσιπρας δε γινεται.

    Υ.Γ ελπιζω να καταλαβες το σκωπτικο υφος του θεματος.

 • Μκ

  Θα τα προτιμούσα σε άλλες αποστολές.

 • Giorgos Tsagaris

  Εσυ εχεις φαντομμανια φιλτατε.Εγω παλι οχι…
  Το κοστος δεν εχει σχεση με τα νουμερα που εχεις στο μυαλο σου.
  Αποθεμα ανταλλακτικων για τα συστηματα που βγαζουν θεματα…αφθονο…οταν για α’φη 3ης γενιας κολλαμε στα αυτονοητα…

  • Ναυτης

   Φιλτατε μια προσέγγιση έκανα …η εποχή του Φάντομ πέρασε οι Ισραηλινοί που τα είχαν αναβάθμισει πρώτη έχοντας μεγάλη πολεμική πείρα με τους φαντομαδες τα έχουν βγάλει από την Πολεμική τους Αεροπορία εδώ και 15 χρόνια είναι ποιο χαζοί από εμάς….όσο για το απόθεμα ανταλλακτικων …και αυτά κάποτε τελειώνουν… Ξέρω ότι το θέμα των Φάντομ θα σηκώσει πλήθος συζητήσεων κλπ …. είπαμε φαντομανια αυτά καλή σου μέρα !!!!

 • alphamale69

  Γιατί να μην παραγγέλλει S-400 η Κύπρος???Τώρα που η Τουρκία το κάνει.

  • Spock

   Πάμε για Arrow!

  • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

   Διοτι θ αντιδρουσαν και παλιν θεοι και δαιμονες και αμφιβαλλω αν θα εφθαναν ποτε στην Κυπρο.Επισης στην παρουσα συγκυρια αμφιβαλλω αν οι Ρωσσοι μας τους διεθεταν.Δεδομενου του μεγεθους της Κυπρου και της υπαρξης ισχυρου προγεφυρωματος στο νησι πιστευω πως η ενισχυση των αριθμων των BUK M1/2 καιTOR M1 ειναι πιο καταλληλη επιλογη.

   • Spock

    Υπάρχουν ήδη οι S300 στην Κρήτη. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Κύπρο την ίδια περίοδο που θα μεταφέρονταν οι S400 στην Τουρκία. Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχει η θέληση για κάτι τέτοιο.

  • Cynaegeirus

   Τι να τα κάνει;

 • manolis

  Ε, οχι και τιποτα, καινουργιο θα γινει το στρατευμα! http://www.parapolitika.gr/article/tris-simantikes-episkepsis-stelechon-tou-stratou-ton-ipa-stin-athina

  • Cynaegeirus

   Τον πεζοναύτη τον διαβάζω καθημερινά στο τουίτερ. ο τύπος πάει πρωί πρωί για τρέξιμο 8χλμ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

  • Giorgos Tsagaris

   …προκειμένου να δουν τι μπορεί να γίνει από πλευράς παλαιών οπλικών συστημάτων του ΕΣ, αμερικανικής κατασκευής, που είχαν δοθεί στο παρελθόν και τώρα είναι εκτός ενεργείας ή πρόκειται συντόμως να τεθούν σε τέτοιο καθεστώς, ώστε να αξιοποιηθούν από πλευράς ΕΣ

   Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/tris-simantikes-episkepsis-stelechon-tou-stratou-ton-ipa-stin-athina

   Μ-113 oχι αλλα πια!!!!!!!!! ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!

   • manolis

    Mα τα Μ113 ειναι ενεργα. Η συζητηση θα στραφει σε αξιοποιηση C-47, Bofors 40mm , M-1 garand κλπ υπεροπλα που αραχνιαζουν στις αποθηκες και τα μουσεια.

 • Cynaegeirus

  Ας έκανε ότι έπρεπε στο πόστο του – ούτε για την θράκη θα κάνει κάτι γιατί τον κρατάει απο τα @@ ο αλέκσης – και ας έπαιζε παπά στην ομόνοια κάθε βράδυ

 • Mk

  1)Με οτι μεσα διαθετεις,με αυτα πολεμας.Η αδρεναλινη και το ηθικο ειναι στα κοκκινα.Δευτερες σκεψεις ειναι πολυτελεια.
  2)Δεν ξερουμε τον αντικειμενικο σκοπο και τις προτεραιοτητες της διαταχθεισας αποστολης,ουτε με ακριβεια την συνθεση και την τακτικη προσεγγισης και προσβολης.Στον τυπο διερευσε οτι μπορουσε να δημοσιευθει.
  Πως κανεις brake εναν εγλωβισμο και πως εισαι παλι hot η engaged αυτα δημοσιως δεν λεγονται,ουτε θα καταλαβεις,ειναι αντικειμενα τεχνικα.
  Να θυμασε οτι για ΟΛΑ,υπαρχουν λυσεις με την καταλληλη εκπαιδευση.
  Και εμεις,την εχουμε.
  Το λεω και το ξαναλεω,οι ικαροι μας και οι ναυτικοι μας ειναι πρωτοποροι!

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Θα σε πνίξω…

 • Giorgos Tsagaris

  Φυσικα αδερφε και δε μαλωνουμε…

  Αυτη την αναλυση λες?

  …2)Δεν ξερουμε τον αντικειμενικο σκοπο και τις προτεραιοτητες της διαταχθεισας αποστολης,ουτε με ακριβεια την συνθεση και την τακτικη προσεγγισης και προσβολης.Στον τυπο διερευσε οτι μπορουσε να δημοσιευθει…….
  ………..Να θυμασε οτι για ΟΛΑ,υπαρχουν λυσεις με την καταλληλη εκπαιδευση.
  Και εμεις,την εχουμε.
  Το λεω και το ξαναλεω,οι ικαροι μας και οι ναυτικοι μας ειναι πρωτοποροι!

  ;-) ;-) ;-)

 • Ναυτης

  Αν θυμαμαι καλα…η Ιαπωνες τα αντικαταστατουν με ενα παραγωγο του F-16….Το Ισραηλ τα αντικαταστησε και με F -16 τα γνωστα suffa με 2 μελη πληρωματος …..κλπ

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Ο Υπουργος Αμυνας επιβεβαιωσε οτι η Νορβηγια απαγορευσε την εξαγωγη εξοπλισμου για την υλοποιηση του προγραμματος οπλων ελευθερου σκοπευτου απο την Accuracy International προς την ΕΦ ,με αποτελεσμα να γινουν αλλες διευθετησεις για την ολοκληρωση του προγραμματος.Συμφωνα με τον τυπο αυτο πιθανον να οφειλεται σε παρεμβαση του Νορβηγου Εσπεν Ειτεν πρωην αντιπροσωπου του ΟΗΕ στην Κυπρο.
  Διαχρονικα η ΕΦ αντιμετωπισε σοβαρα προβληματα στις προσπαθειες εξοπλισμου της.
  Χαρακτηριστικα αμεσως μετα την εισβολη παραγγελθηκαν 4 περιπολικα Esterel απο την Γαλλια.Τελικα παραδοθηκαν τα 2 ενω τα αλλα 2 κατελειξαν στο ΠΝ (Αντωνιου, Σταμου) διοτι θεωρηθηκαν μεγαλη απειλη για το Τουρκικο Ναυτικο..
  Η Γαλλια επισης δεν αποδεσμευσε το Α/Κ πυροβολο AUG GIAT 155mm για την ΕΦ αλλα το υποδεεστερο AMX 13 155mm. Η ιδια χωρα ενεκρινε τον εκσυγχρονισμο 52 μονο ΑΜΧ 30 σε επιπεδο Β2 απο τα συνολικα 110 που παραχωρησε ο ΕΣ στην ΕΦ.Αυτο βγηκε σε καλο γιατι αγοραστηκαν τα Τ80.
  Η Ιταλια αρνηθηκε την υλοποιηση του option για αγορα 12 επι πλεον Aspide με αποτελεσμα η ΕΦ να στραφει στη Ρωσια (ΤΟΡ) .Τοτε η Ιταλικη κυβερνηση επετρεψε την πωληση με σημαντικη μαλιστα εκπτωση.
  Η Kινα απαγορευσε την εξαγωγη 72 Α/Κ πυροβολων 155μμ της Νorico στην ΕΦ για αντικατασταση των Μ56 105 μμ (Γιουγκοσλαβικο αντιγραφο του Μ101).
  Οι ΗΠΑ απαγορευσαν την εξαγωγη του ρανταρ πυροβολικου Arthur που τελικα κατελειξε στον ΕΣ καθως και του συστηματος στρωσης ναρκοπεδιων SCORPION.
  Αντιθετα η ΕΦ ευνοηθηκε οταν απαγορευθηκε η εξαγωγη 3 συστοιχιων Εξοσετ στο Ιραν με αποτελεσμα να καταλειξουν στην Κυπρο.
  Τα πιο πανω δειχνουν την σημασια του ανοιγματος της αγορας του Ισραηλ δεδομενων και των δυσκολιων που αντιμετωπιζουν οι αμυντικες βιομηχανιες της Ελλαδασς.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Mία φιλολογικής αξίας διόρθωση,το γιουγκοσλαβικό Μ56 δέν είναι αντίγραφο του Μ101,αλλά εξέλιξη του γερμανικού LFH 18/40,που όμως χρησιμοποιεί τα πυρομαχικά του Μ101.
   Κατά τα λοιπά,στον αγγελικό πλανήτη μας επικρατεί ἡ δικαιοσύνη και ἡ αλληλεγγύη.
   Ιδίως για την Κύπρο.

 • Giorgos Tsagaris

  …Σήμερα (Σεπτεμβριος 2017) έχουν μείνει λιγότερα από 50 και βαδίζουν στο τέλος της καριέρας τους…

  Δε λεω κατι διαφορετικο. ;-)

  • Ναυτης

   Σωστά συμφωνούμε…..Τα τελευταία χρόνια οι Ιάπωνες είχαν τα Φάντομ για Ναυτική κρούση ρόλος που τώρα έχουν τα F-2 ….σε συνδυασμό σε ρόλο περιπολίας τα πολυπληθείς P-3 και τώρα από τα Καβασασακι P-1 στον αχανές ειρηνικό ωκεανό…….Τα δικά μας Φάντομ σαφώς και είχαν έχουν άλλους ρόλους στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου και στην άμυνα της χώρας μας …… αυτά Καλημερα !!!

 • Mk

  Μακαρι να κρατουσαμε με αναβαθμισεις και τα F-5B ως σημερα ως εκπαιδευτικα.

  Οι αλλοι που αξιοποιουν παλιας γεννεας α/φοι,για κοροιδα τους εχεις …;

  • Ναυτης

   Tα F-5Β ήταν πολύ λίγα καταπονημένα με χιλιάδες ώρες πτήσεις δεν άξιζε ο κόπος η ΠΑ χρησιμοποιούσε τα A-7E /TA-7E για εκπεδευση νεαρόν Ανθυποσμηναγων πριν τους στείλει σε μοίρες F-16 …………Τώρα νομίζω ακολουθεί το παράδειγμα των Φάντομ κάθονται δύο τρία χρόνια συγκυβερνήτες στην πίσω θέση των F-16D πριν περάσουν στην μπροστινή θέση………