Ανασκόπηση εβδομάδας #54

51

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται η παραλαβή της επόμενης παρτίδας μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook που αποκτά ο ΕΣ από τα πλεονάσματα του Αμερικανικού Στρατού, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια 10 ελικοπτέρων του τύπου. Υπενθυμίζεται ότι τα τρία πρώτα Chinook παρελήφθησαν στον Πειραιά στις 11 Νοεμβρίου 2016 και ακολούθησε η άφιξη τριών ακόμα ελικοπτέρων του τύπου στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Σε φωτογραφία στις 13 Ιουνίου 2017 απεικονίζεται το ελικόπτερο CH-47D (ΕΣ 929) με τα ελληνικά χρώματα, μετά από εργασίες γενικής συντήρησης και ανακατασκευής από την εταιρεία Summit Aviation στο Delaware των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ):

 • της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στις 7 Αυγούστου 2017
 • της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στις 10 Αυγούστου 2017

Tο διήμερο 1 και 2 Αυγούστου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σύμπλεγμα Μεγίστης στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ».Επισκέφθηκε τα ΕΦ Ρω και Στρογγύλης, ενώ ελέγχθηκε η ετοιμότητα της ΔΑΝ Μεγίστης.

Στις 27 Ιουλίου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στη νήσο Λέρο, όπου παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του 588 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (588 Μ/Κ ΤΠ).

Στις 28 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες, καθώς και τις προκλήσεις και τους στόχους του. Το 865 ΤΕΝΕΦ έχει ως αποστολή τη συσκευασία και ρίψη από αεροσκάφη C-130, υλικών και εφοδίων, τη συσκευασία και αγκίστρωση υλικών και εφοδίων για μεταφορά τους ως εξωτερικού φορτίου από ελικόπτερα, καθώς και τη συσκευασία αλεξιπτώτων φόρτου και επισκευή παντός τύπου αλεξιπτώτου προσωπικού και φόρτου. Είναι μοναδική Μονάδα του τύπου αυτού, στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από 4 έως 6 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ». Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την  έδρα του Τάγματος Εθνοφυλακής Πάτμου (ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ), όπου και διανυκτέρευσε, τον 2ο Λόχο Εθνοφυλακής του ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ (2 ΛΕΘ/ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ), στους Λειψούς, το ΕΦ Φαρμακονησίου, την Καλόλιμνο και την Κω.

Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν με 2 Φρεγάτες (F-464 «Κανάρης» και F-453 «Σπέτσαι»), 1 Υποβρύχιο, 4 Αεροσκάφη F-16 της 343 Μοίρας, 1 Αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ, 1 Αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral (L-1020 «Anwar El Sadat»), 1 Φρεγάτα κλάσης FREMM (FFG-1001 «Tahya Misr»), 1 Υποβρύχιο Type 209/1400 (S-41), 1 Πυραυλάκατο κλάσης Ezzat (684 «F. Zekry»), 1 αποβατικό κλάσης Polnocny-A (301), 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος Ε-2C Hawkeye και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων .

ΜΕΔΟΥΣΑ 2017

A post shared by HAF Spokesman (@hafspokesman) on

Στις 4 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η τελετή παράδοσης – παραλαβής Διοίκησης της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31ης ΜΕΕΔ), από τον Επισμηναγό (Ι) Βασίλειο Δούκα στον Αντισμήναρχο (EA) Ευάγγελο Ντάγκα, παρουσία του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχου (Ι) Συμεών – Χαράλαμπου Ψιμούλη.

Tην χειρότερη επίδοση όλων των εποχών κατέγραψε ο στόλος αεροπυρόσβεσης της ΠΑ εν μέσω αντιπυρικής περιόδου καθώς από τα 18 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκαφη (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα στις 14 Αυγούστου 2017 ήταν μόλις 5 αεροσκάφη. Συγκεκριμένα 2 CL-415 πέταξαν συνολικά 6 εξόδους με 20,7 ώρες, ενώ 3 CL-215 πέταξαν συνολικά 5 εξόδους με 11,5 ώρες στην πυρκαγιά στον Κάλαμο. Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 11 Ιουλίου 2017, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος υποστήριξε ότι πως μέχρι τα τέλη του Ιουλίου θα είναι διαθέσιμα 15 αεροσκάφη CL-215/415.

Προσωπικό

Στις 28 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) στη Χαλκίδα, η τελετή αποφοίτησης της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς του έτους 2017, των Λοχαγών Όπλων – Σωμάτων, του Ενιαίου Τμήματος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης. Σκοπός της εκπαίδευσης, διάρκειας 12 εβδομάδων, είναι η διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου σκέψης και η οριοθέτηση ενός πεδίου συναντίληψης καταστάσεων και γεγονότων, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να  διαχειριστούν οι νέοι Αξιωματικοί, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καταστάσεις έντασης – κρίσης και πολέμου. Συμμετείχαν συνολικά 80 Λοχαγοί του Πεζικού, των Τεθωρακισμένων, του Πυροβολικού, του Μηχανικού, του Εφοδιασμού – Μεταφορών και του Γεωγραφικού.

Στις 2 Αυγούστου 2017,  στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης του προσωπικού και των δράσεων συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ ημερίδα με θέμα «Βασικές Αρχές Κυβερνοπολέμου και Αδόμητων Δικτύων στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU – OHQ και από το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας (ΑΤΕΙ) με θεματικές ενότητες: «Απαιτήσεις σύγχρονων επιχειρήσεων σε μετάδοση δεδομένων – φωνής», με μέριμνα 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, «Βασικές Αρχές Κυβερνοπολέμου» και «Βασικές Αρχές Αδόμητων Δικτύων», με μέριμνα ΑΤΕΙ.

Στις 11 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής Διπλωμάτων και Διακριτικών Πτερύγων Αλεξιπτωτιστή σε 70 Ευέλπιδες και σε 33 Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ) της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και εκτέλεσαν τα προβλεπόμενα άλματα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα. Οι εν λόγω Σπουδαστές των Παραγωγικών Σχολών εκπαιδεύθηκαν σε εθελοντική βάση, έχοντας διαθέσει μέρος της καλοκαιρινής τους άδειας για το σκοπό αυτό.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 3 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από αρμόδιους επιτελείς, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα. Κατά την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΑΒ Ζαχαρία Γκίκα, το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ Γεώργιο Μαζαράκο και στελέχη της εταιρείας, ενημερώθηκε για την πρόοδο των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 10 Αυγούστου 2017 συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για το Εξοπλιστικό Υποπρόγραμμα του ΠΝ «Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel ‘MTU 20V 956 TB82’ Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ». Το εν λόγω υποπρόγραμμα προϋπολογισμού €13,8 εκατ. είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 30 Ιουλίου 2014.

Κύπρος

Στις 2 Αυγούστου 2017 το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 05/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο ΑW139 της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Αεροπορικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ. Η άσκηση διεξήχθη, μετά τον απόπλου του αρματαγωγού ΡΟΔΟΣ από το Λιμένα Λεμεσού, στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 2017.

Στις 2 Αυγούστου υπεγράφη η συμφωνία ενοικίασης του νέου κτηρίου, στο οποίο θα συστεγαστούν το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας στεγάζεται σήμερα σε 7 διαφορετικά κτήρια στην περιοχή της Λευκωσίας. Αναμένεται ότι πέραν των οικονομιών κλίμακος και της μείωσης του λειτουργικού κόστους, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, βελτίωση της παραγωγικότητας και καλύτερος συντονισμός και έλεγχος στην όλη συλλειτουργία των διοικητικών και επιχειρησιακών δομών Υπουργείου και ΓΕΕΦ. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται ήδη η σταδιακή συγχώνευση υπηρεσιών που επιτελούν παρόμοια καθήκοντα και η αποδέσμευση στρατιωτικού προσωπικού για τοποθέτηση στις μονάδες της ΕΦ.

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» στις 6 Αυγούστου 2017 για το σύνολο των εσόδων και εξόδων για την αμυντική θωράκιση από το 1984 μέχρι σήμερα. Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ημερομηνίας 1/3/2017, το οποίο εξασφάλισε η «Σ», από τα συνολικά €8 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 33 χρόνια ως Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, μόλις τα €4,5 δισ. δαπανήθηκαν για αγορά και συντήρηση οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς ενώ τα υπόλοιπα €3,5 δισ. κατασπαταλήθηκαν για την κάλυψη δημοσιονομικών και λειτουργικών αναγκών του Κράτους και του Υπουργείου Άμυνας (καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και αγορές αναλωσίμων). Μέσα από το έγγραφο διαπιστώνεται προοδευτικά φθίνουσα πορεία των δαπανών για αμυντική θωράκιση, ειδικά μετά το 2004 και το Σχέδιο Ανάν, όταν οι εισπράξεις από εισφορές για την Άμυνα είναι υπερδιπλάσιες από τις δαπάνες. Συγκεκριμένα, το 2006 το Κράτος εισέπραξε από την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα το ποσό των €248,7 εκατ. και ξόδεψε για εξοπλισμούς μόλις €82,5 εκατ. Το 2010, από εισπράξεις €399,7 εκ., μόνον τα €105,4 εκ. δόθηκαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και το 2011 από τα €457,3 εκατ. αξιοποιήθηκαν μόνον €96,4 εκατ.!

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 7 Αυγούστου 2017, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic υποδέχθηκε το διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan στο προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ασφαλείας και διμερούς συνεργασίας ενώ ο Σέρβος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη.

To υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας ανέθεσε στις 8 Αυγούστου 2017 σύμβαση στην τουρκοκατιαρανών συμφερόντων εταιρεία BMC για την προμήθεια 529 τεθωρακισμένων οχημάτων βελτιωμένης έκδοσης Kirpi, στο πλαίσιο του προγράμματος Τακτικών Τροχοφόρων Οχημάτων 2 (ΤΤΑ-2). Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι περίπου $350 εκατ.

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από τις 15 Αυγούστου ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Στρατηγός Mohammad Bagheri. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας στην Άγκυρα από το 1979.

 • Dinos72

  Το τελευταίο σε αρίθμηση CH-47D, πρίν την προμήθεια των 10+5 τελευταίων, σταματούσε στο ΕΣ917. Αν δεν έχει «σπάσει» η αρίθμηση, το εικονιζόμενο ΕΣ929 είναι το 12ο από τα Chinook της τελευταίας προμήθειας.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Στις 10
  Αυγούστου 2017 συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Διενέργειας
  Διαγωνισμού για το Εξοπλιστικό Υποπρόγραμμα του ΠΝ «Γενική Επιθεώρηση –
  Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel ‘MTU 20V 956 TB82’ Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ». Το
  εν λόγω υποπρόγραμμα προϋπολογισμού €13,8 εκατ. είχε εγκριθεί από την
  Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 30
  Ιουλίου 2014.»
  Τόσο καλά.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Κατά τα άλλα οι κουμπάροι δεν έχουν ικανοποιητική α/α άμυνα, επαρκή ΑΤ άμυνα, ΜΧ μάχης, Ε/Ο σε ΤΘ και Mi28 για νυκτερινό αγώνα, διαθέτουν ακόμα λαμαρίνες με τροχούς για ΤΘ αναγνώρισης, μικρό αριθμό παλιών ΤΟΜΠ και καθόλου έξυπνα πυρομαχικά, περιπολικά σκάφη και ναυτικά ε/π…

  Αν δεν θες ο ίδιος να σωθείς αποκαλείς τον Ερντογάν συνομιλιτή, είσαι έτοιμος να συμβιώσεις με το νεοχαλίφη να σε ελέγχει παντού και λες ότι το μόνο πρόβλημα είναι οι εθνικιστές σου. Με απλά λόγια αντί οι κουμπάροι να γίνουν λάιτ Ισραηλινοί, προτίμησαν να φάνε επιδόματα και να γίνουν γιουσουφάκια στους πασάδες.

  Τουλάχιστον ας έριχναν τα χρήματα στις τράπεζες, θα είχαν γλιτώσει το μνημόνιο.

 • tkostas

  Απο φωτογραφια στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ πρεπει να καηκε στρατοπεδο

 • Spock

  Σημερινή είδηση από Φιλελεύθερο

  Για παλιοσίδερα τα άρματα μάχης AMX-30
  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/422820/ga-paliosidera-ta-armata-machis-amx-30

 • M.K.E

  Αξιοι θαυμασμου και ολων των δυνατων επαινων οι πιλοτοι των πυροσβεστικων και οι τεχνικοι που κρατανε αυτες τις ταλαιπωρες λαμαρινες ακομη πτητικες,με τεραστιο εργο και γινονται κλωτσοσκουφι στις εντολες του καθε τοπικου φυλαρχου-κομματαρχη-παραγοντα απο πολλα χρονια,παρακαπτωντας καθε οργανωμενο σχεδιο αεροπυροσβεσης απο τους εχοντες γνωση του αντικειμενου.
  Δεν μπορω να αντεξω στον πειρασμο αλλα εκεινα τα 19 χιουι γιατι επρεπε να θεωρηθουν μη αξιοποιησιμα;δλδ,με ενα κιτ αεροπυροσβεσης δεν θα καλυπταν εν μερει,αν και πιστευω πολυ παραπανω,τις αναγκες μας για αεροπυροσβεση;
  Τι περισσοτερο εχουν τα καμοφ περαν το οτι τα χρυσοπληρωνουμε και δεν τα εχουμε οταν τα χρειαζομαστε;μηπως το κοστος λειτουργιας των χιουι ειναι δυσθεωρητο και η συντηρηση τους πανακριβη;
  Τελικα το «λεφτα υπαρχουν» αποτελει ενα συγχρονο χρησμο της Πυθιας με πλειστες εφαρμογες σε ολα τα επιπεδα της κρατικης (κακο)διοικησης.

  • AtomicYeti

   Το «λεφτά υπάρχουν» είναι η μοντέρνα «αλλαγή» που στο τέλος κατέληξε στο «δώστα όλα»

  • tasosgougou

   Το πρόβλημα με τα Χιούι είναι πού θα βρούμε πιλότο να τα πετάξει με εξωτερικό κάδο του ενός τόνου ,ούτε Ιάπωνας καμικάζι δεν θα δεχότανε !!! Όσο για τα CL 215 το κυριότερο αεροβοήθημα είναι οι εικονίτσες τις Παναγίας που κοσμούν τα cockpit !!!

  • rethimniotis

   Πες τα ρε μεγαλε! Τα χαζοαμερικανακια πετανε uh 1d στις δασικές υπηρεσίες

  • Μκ

   Πρεπει να επενδυσουμε στην προληψη.Η καταστολη δεν αρκει.Δεν παει αλλο αυτο το πραμα,ειναι πραματικα κριμα,δεν θα μεινει τιποτα.Καθε χρονο τα ιδια κ τα ιδια,ακομη δε βρηκαμε τον τροπο;Κριμα.

   • Κυριάκος

    Μήπως, λέω μήπως, υπάρχουν εκτάσεις που είναι οικονομικότερο να καούν σε σχέση με το κόστος της όλης κινητοποίησης; Και φυσικά στην εξίσωση μπορεί να μπεί και το περιβαλλοντικό κόστος.
    Μήπως είναι υπερβολή το όλο σκηνικό;

    • Μκ

     Διαβασα μια μελετη του κυριου χρηστου Σωκου,δασολογος-περιβαντολλογος,και πραγματικα λεει μεσα πολυ-πολυ ενδιαφεροντα πραματα.Αυτο που λες υπαρχει σαν τακτικη. (Η φωτια σβηνει με φωτια).Θα σου προτεινα να διαβασεις τις προτασεις του κ την εκθεση του.

 • tasosgougou

  Στις 7 Αυγούστου 2017, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic
  υποδέχθηκε το διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Hakan
  Fidan στο προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι.

  Τι γυρεύει άραγε η αλεπού στο παζάρι …;
  ΥΓ. Τελικά με σταυροκοπήματα , ευχέλαια και ξεματιάσματα από τον Καμμένο- Ψεκασμένο δεν λύνεται το πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες των CL 215-415 της ΠΑ .

 • binio

  «Στις 7 Αυγούστου 2017, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic υποδέχθηκε το διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan στο προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ασφαλείας και διμερούς συνεργασίας ενώ ο Σέρβος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη.» Τώρα μπορώ να πω πως δικαιώθηκα για τα σχόλια που έκανα στο άρθρο με την συνεκπαιδευση των ελληνικών ειδικών δυνάμεων με τους Σέρβους. καμιά συνεργασία με Βαλκάνια. Μόνο σχέση αφεντικόυπάρχει και εργάτη με αυτούς

 • manolis

  Κανεις λαθος, το θεμα δεν ειναι τα 4 πεζετελ που στειλαμε νοτια Αλβανια (Βορεια Ηπειρο δηλαδη) σε φωτιες που μαλλιστα αν θεριευαν με τους βοριαδες, μπορει να περναγαν τα συνορα. Μαλιστα οσον αφορα ειδικα τα 21 Πεζετελ που διεθετει η ΠΑ, ειναι ολα ενεργα φετος το καλοκαιρι! Το θεμα ειναι τα μεγαλυτερα Καναντερ γιατι τωρα που καιγομαστε και τα χρειαζόμαστε είναι για συντήρηση στα υπόστεγα ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ – κυριως λογω ελλειψης ανταλλακτικων.

 • Γιώργος

  «Tην χειρότερη επίδοση όλων των εποχών κατέγραψε ο στόλος αεροπυρόσβεσης της ΠΑ εν μέσω αντιπυρικής περιόδου καθώς από τα 18 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκαφη (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα στις 14 Αυγούστου 2017 ήταν μόλις 5 αεροσκάφη. »
  Φταίει κάποιος για αυτό το χάλι ή όχι; Ευθύνες πότε επιτέλους θα αναζητηθούν;

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ευθύνες;
   Ναι,αλλά σε ποιούς;
   Ἄς τσακώσουν κάποιους εμπρηστές,ἄς τους συγυρίσουν όπως πρέπει,και τα άλλα είναι παρωνυχίδες.

   • Γιώργος

    Και τις ευθύνες σε αυτούς που φταίνε όταν ο μηχανισμός δεν δουλεύει όπως πρέπει και τους εμπρηστές όπως τους αρμόζει…τουλάχιστον στα σοβαρά κράτη αυτό ισχύει.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Οἱ βαλκάνιοι έχουν απο καιρό αποκρυσταλώσει την γνώμη τους για πάρτη μας.

 • dimitrisL

  Θα τα βαψουμε όλα πορτοκαλί με το που έρθουν.

 • M.K.E

  Με συγχωρεις,μπορει να ειναι αβλεψια μου αλλα τα ε/π της πυροσβεστικης ποτε συμμετειχαν, και με τι ρυθμους;Το θεμα μας ακριβως ειναι οτι δεν υπαρχει λογος να εχεις ενοικιαζομενα την ωρα που εχεις τοσο υλικο.
  Εμενα προσωπικα με πιανει η καρδια μου οταν βλεπω τα Σινουκ σε ρολο αεροπυροσβεσης.Απο καταπονηση υλικου,εξοδα ανα ωρα πτησης,ανταλλακτικα, και αποσπαση απο αλλα καθηκοντα,καθημερινα και ζωτικα πλεον,πιστευω οτι ειναι η χειριστη επιλογη,την ωρα που θα μπορουσαν να αξιοποιηθουν για αυτο τον ρολο τα χιουι,αυτα που αποχαρακτηρισαν.
  Χιουι βρισκεις παντου,Σινουκ δε βρισκεις και τα χρυσοπληρωνεις.Εν κατακλειδι,μια ορθολογιστικη χρηση πορων-μεσων,επιφερει θεαματικα αποτελεσματα τοσο στο πεδιο οσο και στους οικονομικους δεικτες.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Αδελφέ, ανέλυσέ το μου λιγάκι, διότι η φρουρά μας μου φαίνεται λίγο αδύναμη κι ανέτοιμη να αντιμετωπισει καταδρομικές και ειδ. επιχειρήσεις.

 • M.K.E

  Φυσικα και εχει διαφορετικη αποτελεσματικοτητα το Skycrane απο το Σινουκ.Οπως επισης θα ειχε διαφορετικη αποτελεσματικοτητα συλλογες με αντλια που προσαρμοζονται σε πουμα και χιουι.Και αν δεν θες να χρησιμοποιησεις τα Πουμα λογω κοστους,τουλαχιστον τα χιουι.Ας μην ηταν εικοσι,ας ηταν δεκα,η δουλεια που θα εκαναν ομως θα ηταν τεραστια και τα χρηματα που θα εξοικονομουσες ακομη περισσοτερα.
  Κανεις δε θα φυγει,απλα θα περασει το καλοκαιρι και ολα καλα και ωραια.Δεν μπορουν να υπαρχουν λεφτα για ανταλλακτικα την ωρα που το πρωθυπουργικο πρεπει να ειναι στην εντελεια για τα προσωπικα ταξιδακια,οπως και για την μεγαλη φιεστα της ΔΕΘ που ερχεται.
  Πολυ δε παραπανω,δεν μπορουν να υπαρχουν λεφτα για τομεις αμυνας και ασφαλειας οταν οι κυβερνωντες τους απεχθανονται και τα θεωρουν αναγκαιο κακο ως υπαρξη αλλα μεχρι εκει,χωρις να τα ενισχυουμε κιολας.

 • Γιώργος

  Στην αρχή θα πετάνε όλα αλλά όσο περνάει ο καιρός και δεν έχουν FOS θα κανιβαλίζονται ή θα περιμένουν ανταλλακτικά σε κάποιο υπόστεγο. Γιατί να ισχύσει κάτι διαφορετικό με τα Chinook απ’ότι με τα άλλα μέσα των ΕΔ;

 • Παυλος

  και δηλδ πιστεύετε ότι έχουμε τα χρήματα και για τα σινούκ, και για μιά ακομα υπηρεσία εναερίων μέσων(?). Το ζήτημα κατά την δική μου άποψη είναι να κοστολογούνται οι δαπάνες και να πληρώνονται στο ταμείο ττου ΥΠΕΘΑ, για να υπαρχουν και ανταλλακτικά. Κατα τα λοιπά όλες αυτές οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς αποτελουν μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εκπαίδευση των πιλότων, και τον έλεγχο της ετοιμοτητας των μέσων-πληρωμάτων. Εκτός και αν μας «χαλάει», διότι πώς να το κάνουμε άλλη ετοιμότητα και ποιότητα μέσων και πληρωμάτων πρέπει να έχεις για μιά ασκηση προγραμματισμένη από μήνες (καμμιά δλδ στο ενδιάμεσο ) και άλλη για να πας τελείως ξαφνικά σε μιά φωτιά ή σε μιά αεροδιακομιδή…

 • Παυλος

  Να υποθέσουμε ότι πουθενά δεν πετάνε δλδ ότι υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των CL 415? Η μήπως να υποθέσουμε ότι κάποιος στην ΕΑΒ είπε «μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι ποιός ζεί ποιός πεθαίνει… έχει ο θεός» :) και προτίμησε να «αξιοποιήση» την προκαταβολή για άλλες πιό επείγουσες δαπάνες (πχ ρεύμα, μισθοδοσία, υπερωρίες κλπ κλπ ) από ότι η προμήθεια ανταλλακτικών ? Δε βαριέστε υποθέσεις κάνουμε….εγώ πάντως ανάμεσα στα δύο θα στοιχημάτιζα στο δεύτερο… ;)

  • manolis

   H EAB ειναι ανωνυμη εταιρια και οχι το ΚΕΑ. Δεν αγοραζει λοιπον ανταλλακτικα για τα καναντερ, απλα παραλαμβανει αυτα που (λεμε τωρα) αγοραζει η ΠΑ και τα τοποθετει στα αεροπλανα. Αν δεν της παραδωσουν ανταλακτικα, δεν εχει εργο. Το μονο που μπορει να της καταμαρτυρηθει ειναι οι καθυστερησεις στις επισκευες.

 • efstathios

  δυστυχως το out of the box στη χωρα μας ειναι επιστημονικη φαντασια,γραφικο, ανεφικτο,τεχνολογια αιχμης κλπ αλλα οκ τουλαχιστο διασκεδαζουμε-ψυχαγωγουμε τους φιλους του ιστολογιου
  μια οκομα παλαιοτερη παρατραβηγμενη ηταν τα α-7 corsair,α/φ σχεδιασμενο για χαμηλη πτηση, μεγαλης ικανοτητας φορτιου(>10τον)με ψεκαστικες δεξαμενες στους πυλωνες οπλισμου γεματες με επιβραδυντικό υγρό (το οποίο δημιουργεί αφρό τριπλάσιας κατασβεστικής ικανότητας του βάρους του υγρού)δηλ περιπου 25-30 τον ισοδυναμου κατασβεστικής ικανότητας,το οποιο αντιστοιχει με 5-6 διελευσεις πυροσβεστικων αεροσκαφων(οκ το τερματισα)
  υ.γ ειλικρινα λατρευω το μεραρχιοσημο(ευχαριστες αναμνησεις 10 μην 712τμχ μεσα 95-μεσα 96)

 • jim_97

  Ναι έτσι πρέπει να γίνει σε ένα σοβαρό κράτος, αλλά με αυτούς που μας κυβερνάνε φοβάμαι πως αυτός ο φορέας θα καταλήξει όπως και οι υπόλοιποι …

 • manolis

  Προσωπικα θα εστελνα με οποιαδηποτε ευκαιρια, οποιοδηποτε αεροπλανο με γαλαζια roundel πανω απο τη νοτια Αλβανια. Ειδικα τα πυροσβεστικα που βουτανε χαμηλα και φαινονται λαμπερα τα γαλανολευκα εθνοσημα σε εχθρους και φιλους.

 • manolis

  Θα σου πω για ποσο καιρο, για οσον δεν πληρωνουμε για τα ανταλλακτικα.

 • tasosgougou

  Μιάς και το ανάφερες … Έχουμε και λέμε ΕΚΑΒ ( 5 Αugusta Βell Α109 , 2
  Piaggio P-180 Avanti ) . ΛΣ ( 6 AS365 Dauphin , 2 CessnaRG172, 2 SOCATATB20 TRINIDADκαι 3 REIMSCessnaF- 406 CaravanII). ΕΛΑΣ ( 3 BO105 και 2 EC 135 ) . ΠΥ (3 ΒΚ 117 και 2 super puma ) . Σύνολο 21 ελικόπτερα 9 ελικοφόρα αεροσκάφη .Αν τώρα προσθέσουμε τις παραγγελίες ελικοπτέρων του ΥΕΘΑ την αντίστοιχη χρονική περίοδο sikorsky ΠΝ, super puma ΠΑ ,NH 90 EΣ περνάμε τα 60 ελικόπτερα . Σκέψου οικονομία μεγέθους που θα γινότανε αν γινόταν μαζική παραγγελία ! Συνυπολόγισε εξοικονόμηση πόρων από την ομοιοτυπία ! Μέχρι και στήσιμο τοπικής γραμμής παραγωγής θα πετυχαίναμε !!!
  Ο Greek Way όμως επιτάσει υπουργείο και μίζα … στο λογαριασμό θα τα βρούμε !!!
  ΥΓ . Αυτά την περίοδο των παχιών αγελάδων,τώρα στην περίοδο των ισχνών το ρίξαμε στα UAV και στα Drone .Από ολότελα καλή και η Παναγιώτενα !!!

  • mich

   1. Τα Piaggio P-180 Avanti ουδέποτε παρελήφθησαν, για λόγους που ξεφεύγουν της κοινής λογικής (δεν χωρούσαν λέει τα φορεία από τις πόρτες…).
   2. Όταν λες για μαζική παραγγελία, εννοείς έναν τύπο Ε/Π για όλους; φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει . Άλλες οι ανάγκες του ΕΚΑΒ και άλλες του ΕΣ ή της ΠΑ. Ωστόσο, νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρχει μια σχετική ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα Ε/Π των σωμάτων ασφαλείας

   • tasosgougou

    Αν εξαιρέσεις τις ανάγκες αστυνόμευσης , εκεί χρείαζεται ελαφρύ δικινητήριο ελικόπτερο λόγω ιδιαιτεροτήτων του εναέριου αστικου χώρου . Οι υπόλοιπες υπηρεσίες χρειάζονται ελικόπτερα μεσαίου τύπου λόγω γεωγραφικών και καιρικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας .Συν τοις άλλοις μην ξεχνάμε ότι μπορεί να κληθούν να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες σε πολύ μεγάλες αποστάσεις (περίπτωση ΑΝΕΚ στην Αδριατική ). Αεροδιακομιδή με καλό καιρό στο Αιγαίο την κάνουμε με ότι είναι διαθέσιμο .Όταν όμως ο καιρός είναι άγριος στέλνουμε sikorsky του ΠΝ ή super puma της ΠΑ ! Τα ίδια κάνουμε και στην έρευνα και διάσωση . Επίσης αντίξοες καιρικές συνθήκες συναντάμε και στην ηπειρωτική χώρα (Όλυμπος ,Πίνδος ,Ορεινή Αρκαδία κτλ)΄Άρα θα μπορούσαν να ταυτιστούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ και του ΛΣ με αυτές των σωμάτων ασφαλείας.Η δε ΠΥ στράφηκε στο super puma διότι μικρότερο ελικόπτερο δεν θα μπορούσε να μεταφέρει πεζοπόρα τμήματα και εξοπλισμό μαζί .

    • mich

     Στέλνουμε τα Sikorsky του ΠΝ ή τα Super Πuma της ΠΑ γιατι αυτά έχουμε, όχι γιατι μόνο αυτά μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Η ΠΑ βασίστηκε για δεκαετίες στα (ανεπαρκή είναι η αλήθεια) AB-205 πριν έλθουν τα Super Puma. Στις Άλπεις βουίζει ο τόπος από Allouette, Écureuil, EC135/145 σε ρόλους αεροδιακομιδής και SAR. H Πυροσβεστική «στράφηκε» στα Super Puma γιατι αυτά της χάρισαν!
     Επίσης, φαίνεται ότι μαζί με τα P-180 Avanti «απορρίφθηκε» και η ιδέα απόκτησης ενός αεροσκάφους γενικής αεροπορίας σε ρόλο αεροδιακομιδής. Οπότε φορτώνουμε διαρκώς τα C130 και τα C27, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καταπόνηση και κόστος.

     • tasosgougou

      Στο δύσκολο νησιωτικό περιβάλλον της χώρας μας τα Α109 του ΕΚΑΒ έχουν ένα θλιβερό ιστορικό ατυχημάτων ,με αποτέλεσμα να αναλάβουν τα sicorsky και super puma το έργο τους .Άρα η επιλογή επιβλήθηκε λόγω δυσάρεστων καταστάσεων και ανεπάρκειας των λοιπών μέσων (UH -1 ,AB-205 ,ALLOYETTE,CHINOOK). Ασφαλώς σε καλές καιρικές συνθήκες την δουλειά τους μπορεί να την κάνει και ένα μικρότερο-οικονομικότερο Ε/Π ,το ρισκάρεις όμως σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον που καιρός και ορατότητα αλλάζουν ταχύτατα ; Στις Άλπεις όταν είναι ‘ανοιχτές’ οι πίστες όντως βουίζει ο τόπος από Allouette, Écureuil, EC135/145 τα οποία κατά κανόνα μεταφέρουν τραυματίες σκιέρ . Όμως καλού κακού η Ελβετία έχει και super puma σε ρόλο SAR .Oι δε Γάλλοι δεν επαναπαύοντα μονάχα στα ALLOUETTE και ECUREUIL έχουν το δυκηνητήριο EC145 για τα δύσκολα . Για τα Piaggio τι να πώ ; Μπρός στην μίζα ξέχασαν την πόρτα !!! Έχεις απόλυτο δίκιο για ένα αεροσκάφος αεροδιακομιδών .Αν σκεφτείς ότι αρκετές αεροδιακομιδές γίνονται για χατήρι τοπικών κομματαρχών , κρίμα για τα C 130-C 27 και τον Έλληνα φορολογούμενο .
      ΥΓ. Ενδεχομένως το EC 145 να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων μας ως χώρα.

  • Γιώργος

   Υπάρχουν πλέον 3 A109 τα οποία δεν πετάνε επειδή χρειάζονται επισκευές/συντήρηση. Τα Avanti δεν πέταξαν ποτέ και πωλήθηκαν προ πολλών ετών γιατί ήταν «ακατάλληλα» για αεροδιακομιδές. Γιατί βέβαια σε άλλες χώρες (Πολωνία, ΗΠΑ) ήταν κατάλληλα δεν μας το είπε ποτέ κανένας.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Διαπλεκόμενοι!

 • mich

  Για στρατιωτική χρήση, ναι. Για τα υπόλοιπα, όχι.

 • Ioannes Psarras

  Όμως οι αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών συναντώνται επίσημα με φωτογραφίες κλπ με προέδρους κρατών ή με ομολόγους τους; Κάτι δεν κάθεται καλά εδώ…

 • Ανδρέας

  Υπό μορφή σεναρίου στη σελίδα σου γίνεται; αλλιως κερνάω εγώ και τους δυό σας.

 • Georgios Kelgiorgis

  Εμείς τόσα χρόνια το καλοκαίρι ενοικιάζουμε τα ρωσικά ελικόπτερα Kamov Ka-32A11VS για πυρόσβεση. Οι Τούρκοι αγόρασαν 8 μιας και έξω…
  http://tass.com/economy/960926

 • mich

  Όχι απαραίτητα. Σε ρόλους αστυνόμευσης/επιτήρησης/συνδέσμου το S70 είναι σαφώς overkill. Ό,τι τυχόν γλυτώσεις σε οικονομίες κλίμακος θα το πληρώσεις παραπάνω σε κόστος χρήσης

 • Spock

  Εκτός θέματος αλλά βλέπω δεύτερη σύγκρουση Arleigh Burke με τάνκερ!!

 • Cynaegeirus

  Φέτος έχει πέσει πολύ διάβασμα πάνω στον βρετανικό στρατό λόγω του επαγγελματικού μέλλοντος του ΕΣ και της κοινής πια μικρής οροφής των 80 κάτι χιλιάδων ανθρώπων

  Βρετανός επαγγελματίας στρατιωτικός ποστάρει στο τουίτερ 2 ωραία σχόλια:
  1. να διακοπεί το πρόγραμμα αξίας 5δις του ajax και τα χρήματα να δοθούν σε άρματα (Μ-1) και 8χ8 τομα
  2. να κοπούν βαθμοί απο την ιεραρχία και να μείνουν 2 ανα κλίμακα κάτι σαν:
  υποδεκανέας
  δεκανέας
  λοχίας
  αρχιλοχίας
  ανθυπασπιστής (υπο-υπολοχαγός) για αξκους απο υπαξ
  υπολοχαγός
  λοχαγός
  ταγματάρχης
  αντισυνταγματάρχης (ή συνταγματάρχης για ευκολία)
  ταξίαρχος
  στρατηγός
  ο λόγος είναι οτι με λιγότερους βαθμούς και με τα παρόντα μέσα C4I δεν επηρεάζεται ο στρατός αλλά βελτιώνεται και το επίπεδο ελέγχου

  τα σχόλια στο 1. απο αναλυτές και επαγγελματίες είναι κοινά και συμφωνούν
  στο 2. οι ίδιοι ζήτησαν απλώς και ένα βαθμό ακόμα ανθυπασπιστή.

  αυτά για εμάς που επιμένουμε σε νεκρές αγορές και σε νεκρές δομές

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ἄν υπάρχει μέλλον για τον Ε.Σ,είναι οπλιτικό και όχι επαγγελματικό.
   (Μήν δούμε και τον Καρανίκα ΕΠΟΠ καμμιά ώρα…)

   • Cynaegeirus

    Άλλο τι θέλουμε εμείς και άλλο τι κοιτάει ο στρατός.
    Ως γνωστόν όποιος μπαίνει δημόσιο δεν βγαίνει και εδώ και 200 χρόνια χρόνια καμιά ΔΥ δεν μείωσε προσωπικό.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Άλλο τι κοιτάει ο Στρατός,και άλλο τί μπορεί να τον διατηρήσει ὡς μάχιμη δύναμη,και όχι ὡς λέσχη υποψηφίων συνταξιούχων.
     Αλήθεια,είναι ὁ Στρατός που κοιτάει,ἤ οἱ πολιτκοί προϊστάμενοι που επιβάλουν;

     • Cynaegeirus

      Ο στρατός ήθελε και θα θέλει επαγγελματίες. Είναι απολύτως λογικό και κατανοητό. το ίδιο θέλουν και οι πολιτικοί. οι 30,000 εποπ που μπήκαν στις ΕΕΔ είναι διπλάσιοι τουλάχιστον ψήφοι.

      κολλητός μου φίλος ανέλαβε πρόσφατα μονάδα μόνο με επαγγελματίες. μου μιλάει για την καθημερινότητα του, και είναι κατά τον ίδιο λες και άλλαξε στρατό.

      το τι θέλει το έθνος με μια χούφτα δεκάρες για άμυνα είναι άλλη κουβέντα.

      στην φινλανδία με το τρομοκρατικό χτύπημα – αν θυμάσαι είχα γράψει κάποια πράγματα στο άρθρο για τον υβριδικό πόλεμο – συνάδελφοι έφυγαν μέρα μεσημέρι απο τα γραφεία μέσω email + sms για μονάδες ενίσχυσης αστυνομίας. σε λίγες ώρες ήταν στο δρόμο φουλ οπλισμένοι. η θητεία είναι απο 4 μέχρι 12 μήνες. το πρόγραμμα και ο επαγγελματισμός είναι απίστευτα για τα ελληνικά δεδομένα – το ίδιο και τα πρόστιμα για μαλακίες.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Στα παρακάτω,ἄν θέλεις απαντάς.
      Είδος και κρισιμότητα της μονάδας;
      Μέσος όρος ηλικίας και βάρους των επαγγελματιών;

      ΥΓ:
      Εμείς το πρόστιμο θα το πληρώσουμε μιά και καλή,την Ημέρα της (επόμενης) Κρίσεως.
      Το διανθίζω έτσι μεταφυσικά,γιατί με την κοινή λογική δέν βγαίνει άκρη σε τούτη την χώρα.

     • Cynaegeirus

      την άποψη μου περί στρατού κληρωτών 36μηνου την ξέρεις.
      ο ΕΣ εφ όσον ήθελε έξτρα επαγγελματίες – τους πρώτους τους πήρες και καλά για το λεο1 – έπρεπε να το κάνει με σχέδιο. δεν έκανε τίποτα εκτός της μονιμότητας.