Ανασκόπηση εβδομάδας #51

44

Από 3 έως 7 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού πραγματοποίησε εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε σε αντικείμενα αναγνώρισης και εξασφάλισης ακτής, κατασκευής ελαφράς σχεδίας, κατασκευή γέφυρας μεταφοράς οχημάτων και πεζογέφυρας. Επίμετρο της εκπαίδευσης, αποτέλεσε η ΤΑΜΣ Βιαίας Διάβασης Ποταμού, που εκτελέσθηκε από την 31 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ). Την ΤΑΜΣ παρακολούθησαν ο Διοικητής της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το εξαιρετικό ηθικό και τον ζήλο του συνόλου του προσωπικού.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε στις 6 Ιουλίου, μεταξύ άλλων, την Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, όπου παρακολούθησε εκτέλεση βολής Άρματος Μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το βεληνεκές των 5.800 μέτρων, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε το άριστο επίπεδο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων και τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου Άρματος Μάχης. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προσομοίωσης Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αξιολoγήσεων της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ, επιχειρησιακή αξιολόγηση της 181 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» και του 326 Λόχου Επισκευών Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK». Εκτελέσθηκαν οι προβλεπόμενες από τα Σχέδια διαδικασίες, όπως Πρόσκληση και εκπαίδευση εφέδρων, Σχέδιο ετοιμότητας και συναγερμού, Κίνηση και ανάπτυξη σε επιλεγμένες θέσεις, Οργάνωση Μάχης, Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας, Ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών, Αντιμετώπιση πλήθους επεισοδίων και σεναρίων, καθώς και εικονικών προσβολών από Αεροσκάφη και Επιθετικά Ελικόπτερα.

Στις αρχές του μηνός λοκληρώθηκε η θερινή εκπαίδευση σε καταυλισμό, των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, η οποία ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου. Η εκπαίδευση συνοψίζεται στους ακόλουθους στόχους: Στη διάπλαση, ενδυνάμωση και χαλύβδωση των Σπουδαστών, στην καλλιέργεια των στρατιωτικών αρετών και της στρατιωτικής αγωγής, στο να καταστήσει τους Σπουδαστές άριστους μαχητές και να τους εξοικειώσει με τις βασικές έννοιες της τακτικής, στην απόκτηση βασικών γνώσεων για την οργάνωση και αποστολή των Όπλων – Σωμάτων, καθώς και την τακτική χρησιμοποίηση των κυρίων μέσων τους και στην ανάπτυξη, βελτίωση και διατήρηση της σωματικής ικανότητας και υγείας.

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.Θερινή Εκπαίδευση σε Καταυλισμό.

Posted by Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού on Wednesday, July 5, 2017

 

Στις 20 Ιουνίου 2017, ο Διοικητής της Ανωτάτης Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Αllied Command Transformation: ACT) Πτέραρχος Denis Mercier, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πορτογαλία, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του Joint Analysis & Lessons Centre: JALLC), όπου και απένειμε την ηθική αμοιβή (Certificate of Commendation for Meritorious Service) στον Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Τουλουπάκη Εμμανουήλ, Αξιωματικό Επιτελή τους Στρατηγείου, (Staff Officer – Force Planning) για την εξαιρετική του απόδοση στο JALLC. H παραπάνω απονομή της ηθικής αμοιβής, αναδεικνύει τον υψηλό επαγγελματισμό του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, που υπηρετεί σε θέσεις εξωτερικού.

Στις 6 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας όπου ενημερώθηκε επί θεμάτων αρμοδιότητάς του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και στο πλαίσιο της συνέχισης των προσωπικών επαφών του με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αρχηγός ΓΕΝ εκφώνησε ομιλία στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στο ΝΣ. Σκοπός των ομιλιών του Αρχηγού ΓΕΝ είναι η ενημέρωση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΠΝ και τις δράσεις που αναλαμβάνονται, όπως επίσης και η αμφίδρομη επικοινωνία με το προσωπικό.

Στις 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελειου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τα πληρώματα επιφυλακής των αεροσκαφών F-16 και του ελικοπτέρου Super Puma, στην 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη νήσο Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 7 Ιουλίου υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HellasSat για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης (39ο Ανατολική τροχιακή θέση). Bάση της σύμβασης, το Δημόσιο θα αξιοποιεί συνολικά 6 αναμεταδότες δορυφόρων της HellasSat, τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και 200 τερματικά (συσκευές λήψης, δορυφορικά τηλέφωνα) για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΥΠ κλπ).

Σύμβαση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ υπέγραψε η IDE (Intracom Defense Electronics) με την Rheinmetall MAN Military Vehicles για την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, τα οποία θα εξοπλίσουν τεθωρακισμένα οχήματα BOXER για τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι παραδόσεις των συστημάτων WiSPR θα ολοκληρωθούν το 2018. Σημειώνεται ότι το WiSPR είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας τελευταίας τεχνολογίας για στρατιωτικά οχήματα, παρέχοντας κορυφαίες επιδόσεις επικοινωνίας σε ακραίες συνθήκες στη μείωση θορύβου, στην ασφάλεια του πληρώματος και στην ευέλικτη αρχιτεκτονική συστημάτων, με δυνατότητα προσαρμογής σε ποικίλες λειτουργικές απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού πεδίου μάχης.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 4 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps, με τον οποίο συζήτησε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις, η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χάρη Λαλάκο, καθώς και με προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Από 6 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στη 2η Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Κρατών-Μελών, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman EUMC), Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς. Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ενημέρωσε για τα θέματα αρμοδιότητάς του που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιέγραψε το σχέδιο μελλοντικής δράσης σε γενικές γραμμές, και παρότρυνε τα στελέχη να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, στη γνώση και στις τεχνολογίες ώστε να αντιλαμβάνονται το παρόν και να εκτιμούν τις μελλοντικές εξελίξεις. Ακολούθως επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο, την Ναυτική Βάση «Αντγου Ευάγγελου Φλωράκη» στο Μαρί και το Κέντρο Συντονισμού «ΖΗΝΩΝ», όπου περιηγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις. Επιπλέον παρέστη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο τελευταίες διαλέξεις και η τελετή λήξης του σεμιναριακού κύκλου που διοργάνωσε η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας με γενικό τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και Διαχείριση Κρίσεων». Τις διαλέξεις παρουσίασαν ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με θέμα «Ευρωπαϊκή Άμυνα: Προσαρμοζόμενη προς το μέλλον» και ο Δρ. Γιώργος Κέντας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα «Ενεργειακή Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και Προκλήσεις Ασφάλειας».

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu στην Κωνσταντινούπολη. Από τουρκικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Hulusi Akar, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Hakan Fidan και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ibrahim Kalin. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το Συριακό, και ειδικότερα το ενδέχομενο μιας κοινής επιχείρησης στο κουρδικό καντόνι του Afrin, και ο τομέας της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στα εξοπλιστικά προγράμματα του Τουρκικού Ναυτικού (ΤDK) το τελευταίο διάστημα:

 • Στις 21 Ιουνίου 2017 υπεγράφη σύμβαση με την κοινοπραξία των κρατικών εταιρειών Havelsan και Aselsan για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών τύπου MEKO 200TN Track II, με αντικείμενο την αντικατάσταση του συστήματος διαχείρισης μάχης TACTICOS από παράγωγο του εγχώριου Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Βολής Πλοίου (GENESIS) με την επωνυμία «Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Barbaros» (B-SYS). Υπενθυμίζεται ότι το GENESIS έχει εγκατασταθεί στις φρεγάτες κλάσης Perry και στις κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MILGEM).
 • Στις 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της KINALIADA (F514), τέταρτης κορβέτας κλάσης Ada, καθώς και η επίσημη τοποθέτηση τρόπιδας για την πρώτη φρεγάτα κλάσης İstanbul, η οποία αποτελεί επιμηκυμένη έκδοση κατά 14 μέτρα της προηγούμενης.
 • Στις 8 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση του πλοίου λογιστικής υποστήριξης Üsteğmen Arif Ekmekçi (A575), δεύτερου ιδίου τύπου που αποκτά το TDK από τα ναυπηγεία Selah. Το πρώτο πλοίο, Yüzbaşı Güngör Durmuş (Α574), αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο στα τέλη του έτους. (σ.σ. ο Ανθυποπλοίαρχος Αρίφ Εκμεκτσί ήταν στέλεχος των SAT που σκοτώθηκε σε νυχτερινή κατάδυση κατά τη διάρκεια της άσκησης DENIZ KURDU-1993. To πτώμα του βρέθηκε μετά από 15 χρόνια μπλεγμένο σε δύχτια και ενταφιάστηκε μετά από θετική αναγνώριση DNA. O Υποπλοίαρχος Γκιουνγκιόρ Ντουρμούς υπήρξε στέλεχος της SAS που τραυματίστηκε θανάσιμα από φίλια πυρά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών βολών το 1998).

Στις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε η ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στο τουρκικό στρατόπεδο στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

 • M.K.E

  Να σημειωσουμε οτι ειχαμε παλι ατυχημα με Μ-113 που γεμισε νερο και βουλιαξε πολυ γρηγορα,με τους επιβαινοντες να γλιτωνουν στο και πεντε,εχοντας πιει αρκετο νερο.
  Μηως θα ηταν καλυτερα να αλλαξουμε το δογμα περι αμφιβιων επιχειρησεων του ΣΞ και να το αφησουμε μονο σε καποιες συγκεκριμενες μοναδες με τα αναλογα υλικα;
  Δευτερη παρατηρηση:το καρο σακακι του σουντανου στην συναντηση με τους Ρωσους ειναι ολα τα λεφτα.Μοιαζει η ολη κατασταση «τρια πουλακια καθονται» για εκατερωθεν τις αντιπροσωπειες.
  Τριτη παρατηρηση επεκταση δευτερης:μαλλον οι διπλα πασχουν απο παραληρηματικη μεγαλομανια.Την ωρα που περασαν οι εποχες της μουσουλμανικης Αδελφοτητας και της οικονομικης υπερδυναμης,αυτοι συνεχιζουν να δημιουργουν στρατοπεδα εκτος επικρατειας,πολυ πολυ μακρια.
  Μηπως ειναι τελικα σχεδιο τοσο στο καταρ οσο και στη Σομαλια σε περιπτωση διαφυγης του σουλτανου να εχει ασφαλη μερη να παραμεινει η τουλαχιστον να φτασει σαν πρωτο προορισμο;

 • famas

  Άρχισαν να εκσυγχρονίζουν και τις 4 Barbaros, οι οποίες σημειωτέον έχουν SMART S και ΜΚ 41 προφανώς οι Yavuz θα πάνε για παροπλισμό.
  Εμείς ακόμα παιδευόμαστε με το Stacos στις δικές μας ΜΕΚΟ…

  • Μκ

   Αν βρεθει χρημα,θα πρεπει καθε ευρω να πιασει τοπο κ να λειτουργησει ως πολλαπλασιαστης ισχυος.Η Αν.Μεσογειος θελει προσοχη.Εκει θα γινει το παιχνιδι.

 • Γιώργος

  Το Zubr στη Σαλαμίνα που φαίνεται στην φωτογραφία είναι σε συντήρηση;

  • Κυριάκος

   Μάλλον η συντήρηση αυτή τραβάει πολύ. Δες το στο googleearth

   • Γιώργος

    Στο google maps δεν το εντόπισα, λέει ότι τα δεδομένα είναι του 2017.

    • Jim Gerassis

     παιξε με το History

   • Γιώργος

    Σύμφωνα με το Thinknews ήταν το Ιθάκη το οποίο σύντομα επανέρχεται σε υπηρεσία, όντας το 3ο επιχειρησιακό Zubr.

 • Ivy Chris

  και ο μπουλης ήθελε συμπαραγωγή Kalashnikov τρομάρα του…

  «Πώληση s400 στην Τουρκία είναι καθαρή επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας.»

  Αν και εφ΄ όσον εκτελεστεί η παράδοση των S-400, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί η μεταφορά των S-300 σε «άλλες» τοποθεσίες, πιο κοντινές… στο Αιγαίο.

  «να μην διαταραχθεί η σχέση και η υποστήριξη ρωσικών συστημάτων»

  Μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός οφείλει να είναι η πλήρης απόσυρση & πώληση όλων αυτών των συστημάτων & αντικατάστασή τους
  Φανταστείτε οι ΗΠΑ να πουλούσαν στη τουρκία THAAD ή AEGIS Ashore τι λιβελλογραφήματα θα διαβάζαμε από τους ντόπιους δημοσιογράφους του payroll της ρωσικής πρεσβείας…
  Αρκετά τόσα χρόνια χρησιμοποίησε η Ρωσική διοίκηση την Ελλάδα ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, σαν promotion για τα συστήματα S-300.
  Πιθανή απόσυρσή τους & αντικατάσταση με άλλο σύστημα ίσων ή/και μεγαλύτερων δυνατοτήτων θα εξέθετε την τουρκία.
  Θα προτιμούσα δε να ανακοινωνόταν 1-2 ημέρες μετά την ανακοίνωση περί υπογραφής της ρωσο-τουρκικής σύμβασης προμήθειας.
  Αλλά με αυτούς τους αριστερο-δεξιούς πολιτικάντηδες πατριδοκάπηλους λαϊκιστές δεν μπορεί κανείς να αναμένει κινήσεις ουσίας & αποσυντονισμού του αντιπάλου

  • Cynaegeirus

   «Αν και εφ΄ όσον εκτελεστεί η παράδοση των S-400, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί η μεταφορά των S-300 σε «άλλες» τοποθεσίες, πιο κοντινές… στο Αιγαίο.»

   η αρμενία τα θέλει; 1 μύριο ως είναι. ίσα να βγουν τα έξοδα για τον ασβέστη φέτος.

   «Μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός οφείλει να είναι η πλήρης απόσυρση & πώληση όλων αυτών των συστημάτων & αντικατάστασή τους »

   Ακριβώς.

   «θα διαβάζαμε από τους ντόπιους δημοσιογράφους του payroll της ρωσικής πρεσβείας…»

   Η λίστα είναι γιγάντια, ούτε επι ΕΣΣΔ και ΚΚΕ δεν είχε μαζευτεί τέτοια κλίκα.

   «Αλλά με αυτούς τους αριστερο-δεξιούς πολιτικάντηδες πατριδοκάπηλους λαϊκιστές δεν μπορεί κανείς να αναμένει κινήσεις ουσίας & αποσυντονισμού του αντιπάλου»

   Αποσυντονίζονται οι ίδιοι.

  • Πάτε καλά;

   Τα s300 οφείλουν να πουληθούν σε πέριπτωση ερχομού των s400 σε άλλη χώρα, τόσο για χρήματα που θα επενδυθούν κάπου καλύτερα όσο και ως μήνυμα στη Μόσχα πως οι ενέργειες της δεν θεωρούνται ….φιλικές.

   • M.K.E

    Μηνυμα στη Μοσχα…αρχισαμε τα ανεκδοτα αδερφε;εδω αγωγο πηγαμε να υπογραψουμε και μας εφτυσε καταμουτρα το «ματσεδονια»,θα καταλαβουν μεσα στην αλαζονεια τους τι και πως;

 • tkostas

  Φόρα παρτίδα το super puma χωρίς το flir !!!

  Δεν θα βρεθεί κάποιος να ρωτήσει το γιατί;;;

  Γιατί το ΓΕΑ αποδεσμεύει τέτοιες φωτογραφίες που προδίδουν τα προβλήματα που υπάρχουν;

  Δεν υπάρχει έλεγχος;

  • xaris koul

   Που είναι η φωτο με το super-puma;

 • Χρήστος

  Τί εννοείς αγαπητέ?

  • M.K.E

   Εννοω οτι θα δινουν ενα ωραιο ισχυρο σημα απο πολλα πολλα μιλια μακρια οποτε θα αποτελουν και δεδομενο στοχο για την χρηση πυραυλων αντιρανταρ.

   • GES

    Φίλε ΜΚΕ, διαβάζω τα σχόλια σου και ομολογώ πως είναι έως και συγκινητική η προσπάθειά σου να βρίσκεις πάντα κάτι αρνητικό σε ότι κάνουν οι απέναντι αλλά, ελπίζω χωρίς παρεξήγηση, νομίζω πως εδώ το «τερμάτισες” κυριολεκτικά :)

    Αν πάντως έχει κάποιο ενδιαφέρον μια ορθολογική απάντηση, η αντικατάσταση του AWS-9 από το SMART-S Mk2 αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες αποκάλυψης και διαχείρισης στόχων των Meko 200 Track IIA/B. Όταν μιλάμε για ραντάρ τέτοιου τύπου και αποστολής, ο καθένας θα θυσίαζε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εντοπισμού από ESM για την βελτίωση σε εμβέλεια, σε ακρίβεια, σε ποσοστό ψευδοστόχων, σε αριθμό διαχειριζόμενων στόχων, σε χαρακτηριστικά ECCM κλπ που παρέχει η συγκεκριμένη επιλογή.

    Το ενδιαφέρον όμως είναι πως το SMART-S Mk2, λόγω της δυνατότητας καλύτερης διαχείρισης ισχύος και δέσμης, αντιπροσωπεύει δυσκολότερο στόχο για ένα ESM κι έναν HARM από ότι το AWS-9.

    • M.K.E

     Αλοιμονο γιατι να θιχτω;χαρα μου που η συντακτικη ομαδα μου απευθυνει τον λογο και κανει και μια λεπτομερη τεχνικη αναλυση σε θεματα που εκ των πραγματων εγω δεν κατεχω.
     Περα παντως απο την παγια προσπαθεια μου να εμφυσησω φρονημα,γνωριζα οτι τα μεγαλα και ισχυρα ρανταρ,ιδιως τα τρισδιαστατα και διαταξης φασης,περαν το οτι πολυ δυσκολα παρεμβαλονται,αποτελουν «φαρο μεσα στη νυχτα» για συστηματα εντοπισμου και αντιρανταρ πυραυλους.
     Ιδιως λοιπον σε μια εποχη που χρειαζομαστε και εξωσυμβατικους τροπους αντιμετωπισης των καθε λογης απειλων,πιστευω οτι αποτελει μια πρωτης ταξεως ευκαιρια,χωρις να ακολουθουμε παρωχημενα δογματα με μεγαλα ποσοστα απωλειων.
     Ορμωμενος λοιπον απο αυτη την ενστικτωδη και υποτυπωδη γνωση επιτου θεματος,εγραψα τα ανωτερω.
     Ευχαριστω και παλι!!

 • SPY_GR

  Ε όχι και επιθετική κίνηση, υπερβολές, μια εμπορική πράξη είναι έστω και με πολιτικές προεκτάσεις και στο κάτω-κάτω κάτσε να το αγοράσουν πρώτα!
  Δηλαδή άν οι Κινέζοι τους πούλαγαν το FD-2000 θα τα «σπάγαμε» με τους Κινέζους ή άν αγοράσουν τελικά το MEADS θα µποϊκοτάρουμε τους Αμερικανογερμανοιταλούς; Αυτό θα ήθελα να το έβλεπα!

  • Cynaegeirus

   Οι κινέζοι δεν νομίζω να πούλαγαν κάτι ΑΝ το ζητάγαμε. Ο πειραιάς τους έκατσε τζόκερ.
   Είναι μια αγορά αυτή τη στιγμή που ΔΕΝ εκμεταλλευόμαστε. Θα έπρεπε όλα να έρχονται απο εκεί και τοπικά να μπαίνει ότι απάρτιο θέλουμε.

   • SPY_GR

    Χμμμ ίσως να έχεις δίκιο ότι δεν θα το πούλαγαν, εξαρτάται όμως από το άν η Ελλάδα θα ήταν η απόλυτη προτεραιότητά τους και άν τα ωφέλη θα ήταν πολύ περισσότερα και όχι μόνο στον εμπορικό τομέα (βέβαια θα ήταν προτιμότερο οι Τούρκοι να αγόραζαν το Κινεζικό σύστημα από την άποψη ότι ήταν με διαφορά το λιγότερο ικανό από τα υπόλοιπα)

    Μήπως είναι ευκαιρία τώρα που διανύουμε το μήνα του μέλιτος με τους Κινέζους και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, να κινηθούμε για την αγορά των PLZ45 των 155 χλστ για την ενίσχυση της Ε.Φ. μετά το μπλοκάρισμα τους από την Τουρκία αρκετά χρόνια πρίν; Λέω τώρα…

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Τζάμπα μιλάς, ευκαιρία είναι η ανάρτηση να βγάλουν όλοι τα απωθημένα τους με τον Πούτιν και να ευλογήσουν τον θείο Σαμ που δεν χαλαλίζει ούτε δυο ΑΒ για τη Σούδα (που θα την πάρει με αντάλλαγμα τίποτα Μ113 πάλι. εδώ για 90 Μ1Α1 ζήτησα της Παναγιάς τα μάτια). Να τα δώσουμε όλα, και τους κορνέδες και τα Τορ μπιτ παρά…όλο και τίποτα TOW της δεκαετίας του 80 θα έχουν περισσέψει στις αποθήκες του θείου…ξέχασα, υπάρχουν και Chaparral στις αποθήκες,θα τα μοσχοπουλήσουν.

   • Πάτε καλά;

    O Θειος Σαμ ομως χαλαλιζει και κιοβα και παλαιοτερα χαλαλιζε και MRAP και Α/Κ πυροβόλα κοκ. Και όμως εκεί εσείς, μη τολμήσουμε και πούμε καμιά κακή κουβέντα για το Βλαδίμηρο, κατευθείαν να μιλήσετε για το θείο Σαμ (whataboutism 2η φύση).

    • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

     Κουμπάρε για πες μου τι άρματα έχει η Κύπρος; τι ελικόπτερα και τι ΑΑ; γαλλικά και ρώσικα. Τι έχουν οι απέναντι; όλα αμερικάνικα. Ποιους κράζουν οι Αμερικάνοι αν δουν δικό τους οπλισμό στην Κύπρο; μόνο εμάς. Ίσες αποστάσεις. Κατά τα άλλα τα πράγματα είναι απλά: αν δε δω ΑΒ και Μ1Α1 σε τιμές από εκείνες που δίνουν οπλισμό για Ισραήλ, Σούδα γιοκ. Φτερά και καθρεφτάκια σε άλλους ιθαγενείς, έχει τα ορφανά του ανατολικού μπλοκ.
     Και όσο για τους πουτινόφιλους, υπάρχουν από την Άλωση, δεν τους είδαμε τώρα. Η Ρωσία πουλάει παντού και κάνει παιγνίδι με όλους. Ούτε και μας ζητά τίποτα, πληρώνεις και παίρνεις ή όχι. Ούτε δεσμεύσεις ούτε υποχρεώσεις για μας και γι αυτούς. Τα υπόλοιπα είναι όνειρα και φαντασιώσεις του καθενός.

     • Μκ

      Το οφελος αγορας ρωσικων συστηματων απο οικονομικης αποψης ειναι αντιστροφος αναλογο για μας σε βαθος χρονου στο κοστος υποστηριξης τους,στην συντηρηση,τον εκσυγχρονισμο,την εκπαιδευση.Η εμπειρια λεει εκ του αποτελεσματος (!) Κ οχι στην θεωρια, οτι οι Αμερικανοι ειναι πιο τιμιοι σε αυτο που σου προσφερουν με πιο καθαρα γραμματα κ πιο σαφης ορους.Τα παραδειγματα πολλα.Μιλω καθαρα για κοστος κτησης-χρησης-υπστηριξης κ οχι πολιτικα.

 • Tasos

  Τι εξυπηρετεί η βολή στα 5800 m ? αν είναι διατρητικό το βλήμα , δεν νομίζω να έχει αρκετή ενέργεια σε αυτές τις αποστάσεις να κάνει ζημιά σε μια σύγχρονη θωράκιση , αν είναι HEAT κάτι μπορεί να κάνει , με αρκετή τύχη

  • Cynaegeirus

   1. Η θωράκιση όλων των τουρκικών αρμάτων είναι τεχνολογίας τέλη 50 αρχές 80. Το αλτάυ αν και όταν μπει ίσως να μην τρυπάει στο εμπρόσθιο μέρος – θα τρυπάει στο πλάι και πίσω.
   2. Υπάρχουν τεθωρακισμένα ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, α/κ πβ, 4χ4-6χ6-8χ8 κάθε είδους, οχήματα μηχανικού, κτήρια, μπάνκερ, ατ εκτοξευτές επι οχημάτων ή πεζών κτλ
   3. ποιός κάνει λόγο μόνο για χρήση διατρητικών και όχι heat;

   σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία του εχθρικού οχήματος είναι αρκετά διαφορετική απο το περιβάλλον το λεο2α6, το τελευταίο είναι το τελευταίο πράγμα που -δεν- θα δει ο αντίπαλος.

  • Πέτρος Αντωνίου

   Φίλε μου, το πυρομαχικό των αρμάτων μας LEO 2 είναι το DM-53 -63. Είναι ένας διατρητικός πυρήνας βολφραμίου με μάζα γύρω στα 4,5kg και ταχύτητα εξόδου από την κάννη L-55 των Leo 2A6 1850m/sec. Με αυτήν την μάζα και αυτήν την ταχύτητα και με διάμετρο μόλις 22mm ο πυρήνας αυτός »χάνει» μόλις 50 μέτρα το δευτερόλεπτο ταχύτητα σε κάθε 1000 μέτρα. Στα 5800 μέτρα δηλαδή θα έχει χάσει περίπου 300 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και θα έχει πέσει στην ταχύτητα των 1550 m/sec αρκετά μεγαλύτερη από την ταχύτητα των πυροβόλων προηγούμενης γενιάς 105mm δεν θα έχει χάσει όμως καθόλου από την μάζα του με την οποία μπορεί (και με αυτήν την ταχύτητα) να πετύχει διάτρηση κοντά στα 600mm RHA. Μην ανησυχείς λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμο αυτό το βεληνεκές, ακόμα πιο χρήσιμη όμως είναι η γνώση των απέναντι ότι μπορούμε να τους πλήξουμε και σε αυτές τις αποστάσεις.

 • Cynaegeirus

  Θα πάνε μόνα τους απέναντι; εδώ μόνα τους δεν τα έχουμε στα δυτικά με αναλογία 1 άρμα λεο1α5 ανα 1,3 Μ113.

  θες ασπίδια; χαχαχαχα

  • Πάτε καλά;

   1.Νομιζω σε μια φωτο ειχε ενα Μ113 ασπίδιο(διχως να ειμαι σιγουρος πως ειναι Μ113) και σε μια άλλη όχι. Αλλά ναι, θέλω ασπίδια, μιλάμε για συγκόλληση ψυχρά ελασμένου χάλυβα, επίπεδο σομαλία η γνώση.
   2. Θα πάνε πρώτα αυτά μαζί με τα ρωσικά και μετά θα κουβαλήσουμε και τα άρματα με «Σχεδίες».

 • tkostas

  Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο!!!

 • Πάτε καλά;

  Πολύ δύσκολα δε θα πάρουν f35, ειδικά όταν είναι developing country.

 • M.K.E

  Φυσικα και θα εχεις σκηνικα του ειδους σε περιβαλλον εντονης εκπαιδευσης και ηδη μετραμε αρκετα τετοια περιστατικα.Αυτο το οποιο ηθελα να πω ειναι ενα υπερφορτωμενο Μ113 με κοσμο και καλουδια δεν ειναι ο,τι καλυτερο την σημερον ημερα,ιδιως μετα απο τετοια γεγονοτα.
  Και λαβε υποψιν οτι οταν και οσα θα βγουν απεναντι,μιλαμε για Εβρο μερια,σιγουρα καποιοι θα τα περιμενουν.Γιατι να διακινδυνευεις δυο φορες λοιπον την ηδη δυσκολη κατασταση;
  Τα ασπιδια ξεχνατα.Αν μπορουν να ξηλωσουν το καπακι του πυροβολητη και να το βαλουν μπροστα,εχει καλως,ειδαλλως χαιρετισματα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Είσαι σίγουρος;
  Ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα,καταπατείται αυτομάτως.
  Ἤ διατυπώνεται αυτοακυρωτικά,όπως το άρθρο 86,περί (μή) ευθύνης υπουργών.

 • Ανδρέας

  Οι στρατηγοί μας παντού βλέπουν άριστο επίπεδο εκπαίδευσης. Μήπως είμαστε Ραμπο και δεν μας αφήνει η σεμνότητα να το παραδεχθούμε;

 • Gasgoat13

  Η τουρκία θα πάρει s 400 όσο πήρε κινέζικα. Δεν πάιζει οι ρώσοι να δώσουν ατού σε ανταγωνιστική δύναμη στη περιοχή…τους κατέρριψαν με φ16 να τους καταρρίψουν και με πυραυλάκι;;

 • mich
  • Cynaegeirus

   όχι με τα μ113 ή τα aifv – τα τελευταία έμπαζαν νερό απο την αρχή

 • Aias

  Θα απαντήσω συνολικά στους φίλους που αναφέρθηκαν στο σχόλιο μου ,έμμεσα ή άμεσα.
  Πρώτα από όλα θεωρώ δεδομένο πως όλοι είμαστε με την Ελλάδα .
  Ούτε με τον Ιβάν ούτε με τον Σαμ.
  Άσχετα αν έχουμε διαφορετική γνώμη που ταιριάζει η χώρα.
  Δεν θα αναλύσω το γιατί και πως στην άποψη μου.
  Ούτε υπέρ ούτε κατά.
  Δεν θα τονίσω τις διαφορές και το πλαίσιο που κινείται ο Σαμ και ο Ιβάν και πόσο αυτές διαφοροποιούν ακόμα και ίδιες ενέργειες.
  Θα πω όμως ξανά οτι η κίνηση της Ρωσίας , το παραδέχεται κάποιος ή όχι φανερά, είναι ήδη πρώτης τάξεως κλωτσομπουνι.
  Σημείο αναφοράς προς γνώση και συμμόρφωση.
  Παράδειγμα και επιχείρημα.
  Με τις υγείες σας και φυσικά μας.

 • Larisaios

  Και η απάντηση στο κουίζ;

 • Billy83

  https://www.ptisidiastima.com/63-mirage-f-1-atac/

  Εμείς δε θα μπορούσαμε να πουλήσουμε τα δικά μας?

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Απαντώ με μέιλ, μια εκτεταμένη πολιτική συζήτηση θα αποπροσανατολίσει το διάλογο τελείως.

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλησπερα
  Αν και εχω ξαναφερθει στο θεμα τ ιταλικο ναυτικο απεσυρε 2 κορβετες μινερβα εστω και 30 χρονων πλοια δεν θα μπορουσε να τ αποκτησει το πολεμικοναυτικο για ν αντιτακαταστησει μεγαλυτερης ηλκιας πλοια οπως τ asheville και ν εχει 2 μοναδες μεγαλυτερου εκτοπισματος;
  Ευχαριστω

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Πολύ ελαφρείς θώρακες, μόνο για αμφίβια οχήματα για τους ΠΖΝ είναι καλά, άντε και για μερικούς ειδικούς ΛΧ στον Έβρο για να στήνουν προγεφυρώματα. Η ισραηλινη πρακτική της μετατροπής των παλίων αρμάτων σε βαρέα οπλισμένα (με πενηντάρια πολυβόλα και πολυβομβιδοβόλα) ΤΟΜΠ είναι σαφώς προτιμότερη.