Ανασκόπηση εβδομάδας #50

34

Από 19 έως 23 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο, συνεργασία-συνεκπαίδευση της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) και εξειδικευμένου προσωπικού (Νοσοκόμοι Μάχης) μονάδων ειδικών επιχειρήσεων ΗΠΑ (Special Ops Command Europe-SOCEUR). Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο προαγωγής του επιπέδου γνώσεων και εμπειριών σε αντικείμενα και τεχνικές πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Από 29 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο, συνεργασία-συνεκπαίδευση προσωπικού από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και το 10th Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο προαγωγής γνώσεων και εμπειριών στη μεθοδολογία και διαδικασίες σχεδίασης τακτικών επιχειρήσεων, σε τεχνικές και τακτικές μάχης καθώς και σε αντικείμενα ειδικής αναγνώρισης και αμφίβιων επιχειρήσεων με τη χρήση κλειστού κυκλώματος.

Στις 27 Ιουνίου προσγειώθηκε στην έδρα του 2ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) στην Πάχη Μεγάρων το 13ο ελικόπτερο NH90. Πρόκειται για το δεύτερο ελικόπτερο διαμόρφωσης Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει παραλάβει η Αεροπορία Στρατού ενώ η άφιξη του 14ου, συμβατικής έκδοσης τακτικής μεταφοράς αναμένεται τον Οκτώβριο. Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της e-Amyna, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από πλευράς ΓΕΣ για την παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior πριν την εκπονή του τρέχοντος έτους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές της πυραυλάκατου ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29), η οποία φέρει βαφή παραλλαγής για μείωση του οπτικού ίχνους. Σε περίπτωση που τα αποτελέσμα των σχετικών δοκιμών είναι θετικά, η βαφή αναμένεται να υιοθετηθεί και από άλλα πλοία της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Σημειώνεται ότι τόσο η πυραυλάκατος ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29) όσο και η ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26) έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αντικατάστασης των κατευθυνομένων βλημάτων Penguin Mk2 Mod3 από Harpoon ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικές μετασκευές στις ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24), ΞΕΝΟΣ (Ρ27) και ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28). Παράλληλα, αφαιρέθηκαν τα Κ/Β Exocet MM38 από τα ΤΠΚ ΒΟΤΣΗΣ (Ρ72) και ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ73) επειδή διατέθηκαν προσωρινά στη Διοίκηση Πλοίων Επιτήρησης για εκτέλεση περιπολιών στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τελευταία αναμένονται να παροπλιστούν εντός του 2018 με την ένταξη σε υπηρεσία των ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ και ΒΛΑΧΑΚΟΣ, 6ου και 7ου ΤΠΚ τύπου Super Vita αντίστοιχα.

Στις 30 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκε η πολυεθνική Άσκηση ADRION LIVEX – CAX 2017, με τη διεξαγωγή της απενημέρωσης της άσκησης, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ και του Διοικητού των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Allied Maritime Command-MARCOM) Vice Admiral Clive CC Johnstone (Μ. Βρετανία), στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC), στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της Άσκησης εκτελέστηκαν γυμνάσια, υπό τη βάση σεναρίου που απευθυνόταν σε προκλήσεις θαλάσσιας ασφαλείας. Διαπιστώθηκε, δε, η επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της άσκησης, που ήταν η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών της Αδριατικής- Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic-Ionian Initiative – ADRION). Η εν λόγω Άσκηση διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, από 20 έως 30 Ιουνίου 2017, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης, με τη συμμετοχή προσωπικού και μονάδων του συνόλου των κρατών-μελών (Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία). Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με: Το Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2), με καθήκοντα Διοικητού της Ναυτικής Δύναμης και Επιτελείς, τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) με οργανικό ελικόπτερο, ως πλοίο έδρας του Διοικητού, μία μονάδα (mobile team) από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ελέγχου-Βλαβών (Ε/Β) και Εκπαίδευσης Μάχης (ΕΜΑ), ευκολίες, μέσα και εκπαιδευτές από το ΚΕΝΑΠ, για την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ναυτικής Αποτροπής και για τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης και τις εγκαταστάσεις και ευκολίες του Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ).

Από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, η 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση «Tactical Weapon Meet 2017», η οποία διοργανώθηκε από την 1st Squadron της Bελγικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της, στην Αεροπορική βάση Florennes. H Μοίρα συμμετείχε με δύο αεροσκάφη F-4E AUP και ανάλογο προσωπικό και εκτέλεσε αποστολές Surface Attack Tactics και Surface Attack Tactics with Air Opposition. Οι λοιπές συμμετέχουσες δυνάμεις στην άσκηση, εκτός της ελληνικής και της βελγικής, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

Zεύγος αεροσκαφών F-4E από την 339 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης μετέβη στην Αεροπορική Βάση Geilenkirchen της Γερμανίας στο πλαίσιο του εορτασμού συμπλήρωσης 35 χρόνων του Αεροπορικού Αποσπάσματος E-3Α AWACS του NATO.

Στις 29 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, η τακτική συνεδρίαση της Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η αποτίμηση της προόδου υλοποίησης των δράσεων που έχουν καθορισθεί, μέσω συμφωνημένου πλαισίου συνεργασίας στα πεδία των επιχειρήσεων, της διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, της εκπαίδευσης και της πολιτικής προστασίας.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 15 Ιουνίου 2017 δημοσιεύθηκε η Διακήρυξη του Ανοικτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την προμήθεια «Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ) Νέου (Εκπαιδευτικού) Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ)» της Πολεμικής Αεροπορίας, προϋπολογισμού €7,53 εκατ. με ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών την 7η Αυγούστου 2017.

Στις 15 Ιουνίου 2017 υπεγράφη η Έγκριση Τροποποίησης υπ’ αριθ. 2 (Amendment 2) της LOA GR-Β-XOP για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια 5 επιπλέον Μεταχειρισμένων Βαρέων Μεταφορικών Ε/Π Chinook και 2 Εξομοιωτών Πτήσεων μέσω τροποποίησης της LOA GR-B-XOP, χωρίς μεταβολή του συνολικού κόστους».

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) συμμετείχε ως εκθέτης στην 52η Διεθνή Έκθεση Paris Air Show, που πραγματοποιήθηκε στο Le Bourget της Γαλλίας από 19 έως 25 Ιουνίου 2017. Στην έκθεση αυτή, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών και προϊόντων, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αεροναυπηγικής σκηνής. Μεταξύ αυτών ήταν και η -για πρώτη φορά- διεθνής παρουσίαση του αεροσκάφους της Lockheed Martin LM-100J στο οποίο η ΕΑΒ συμμετέχει με την κατασκευή και συναρμολόγηση 11 δομικών υποσυγκροτημάτων της ατράκτου (Center Fuselage Top- L/H-R/H Panels, Fwd and Aft Stretch Top-L/H-RH Plugs and Fwd and Aft Stretch Plug Floors) ως αποκλειστικός προμηθευτής. Από πλευράς του ΥΠΕΘΑ, το περίπτερο της ΕΑΒ επισκέφθηκε ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος ΠΝ (εα) κ. Κυριάκος Κυριακίδης, ενώ από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι επισκέψεις πραγματοποίησαν η Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κα Ευφροσύνη Μήτα, καθώς και ο Ακόλουθος Άμυνας Σμήναρχος (Ι) κ. Παντελής Πετρακάκης. Επιπλέον, η ΕΑΒ έκανε σημαντικές επαφές με εταιρείες και οργανισμούς, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες και τα τρέχοντα προγράμματά της Παράλληλα, μέσα από προγραμματισμένες συναντήσεις με συνεργάτες είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τα εν εξελίξει προγράμματα αλλά και να διερευνήσει μαζί τους νέες επιχειρηματικές προοπτικές. Σϋμφωνα αποκλειστικές δηλώσεις του Προέδρου της εταιρείας, κ. Ζαχαρία Γκίκα προς την e-Amyna μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί το Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion της ενδιάμεσης λύσης, το οποίο και θα επιχειρεί αρχικά με τα παλαιά συστήματα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού (MLU) σε 4 ΑΦΝΣ P-3, ανά δύο στη γραμμή παραγωγής. Η ΕΑΒ έχει αναλάβει την τοποθέτηση των νέων δομικών μερών (πτερύγων κλπ), όλες τις καλωδιώσεις και θα εγκαταστήσει όλο τον νέο εξοπλισμό. Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η ΕΑΒ έχει γνωστοποιήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin ROM price για το βασικό πακέτο αλλά και για 6 διαφορετικά option (ενδεικτικά, χωρίς/με τα Block-30) ώστε στο τέλος η ΠΑ να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Στις 22 Ιουνίου 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Πρόεδρο τον Αντιναύαρχο ε.α. Γ. Ροΐδη και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Θ. Βασιλείου, τέως βουλευτή και κομματικό στέλεχος των ΑΝΕΛ. Αντιπροσωπεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη 52η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Bourget στο Παρίσι, 19-25 Ιουνίου 2017. Η Αντιπροσωπεία είχε επαφές και συζητήσεις για την προώθηση προγραμμάτων συνεργασίας  και παραγωγής. Ειδικότερα, είχε συναντήσεις και συζητήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Lockheed Martin Denis Plessas για το πρόγραμμα της αναβάθμισης των συστημάτων πολυπυραυλικού πυροβολικού MLRS του Ελληνικού Στρατού, με τη συνεργασία των ΕΑΣ καθώς και συζητήσεις με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της εταιρείας OΑΤΚ για προγράμματα συνεργασίας, στον τομέα των πυρομαχικών. Στις 26 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του νέου ΔΣ των ΕΑΣ, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 26 Ιουνίου 2017 υπεγράφη μεταξύ του Γεν. Διευθυντού της ΓΔΑΕΕ Αντ/χου (εα) Κυρ. Κυριακίδη και του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας MILTECH HELLAS AE η συμφωνία πλαίσιο για την «Προμήθεια Εκατόν Σαράντα Τεσσάρων Τεμαχίων Υλικού HEAT Sink A/Φ Μ2000/-5».

Δύο Κείμενα Προθέσεως (Letter of Intent) υπεγράφησαν από την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το πρώτο Κείμενο που υπεγράφη από τις Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία, αφορά στην πολυεθνική συνεργασία για δυνητική κοινή ανάπτυξη ή προμήθεια Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας Πολλαπλών Αποστολών (Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, Επιτήρησης, Αναγνώρισης). Το δεύτερο Κείμενο υπεγράφη από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, Σλοβενία, την Τουρκία. Στόχο έχει την κάλυψη κρίσιμων αναγκών σε πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς.

Στις 29 Ιουνίου 2017 επισκέφθηκε τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιαβιάδης Στεφανής, συνοδευόμενος από Διευθυντές αρμόδιων Κλάδων ΓΕΣ.
Κατά την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο (εα) Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ, ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα ενδιαφέροντος του Στρατού Ξηράς από αρμόδιους Διευθυντές της ΓΔΑΕΕ και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 19 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ο 4ος Κύκλος Επιτελικών Συνομιλιών (staff talks) μεταξύ ΓΕΕΘΑ και αντιπροσωπείας της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (US-EUCOM), με την συμμετοχή για πρώτη φορά και αντιπροσωπείας της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Αφρικής (US-AFRICOM). Κατά τις συνομιλίες, έγινε παρουσίαση του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και εξέταση δυνατοτήτων περαιτέρω διεύρυνσης αυτής. Ειδικότερα εξετάσθηκε:

 • Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης, στο πλαίσιο συμμαχικών και διμερών στρατιωτικών δράσεων
 • Η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις.
 • Η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.
 • Η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του, με την Πρέσβη Susan M. Elliott και τον Πρέσβη Alex Laskaris, οι οποίοι είναι σύμβουλοι επί πολιτικών θεμάτων και θεμάτων πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, των Διοικητών των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (US-EUCOM) και Αφρική (US- AFRICOM), αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Tο διήμερο 26 και 27 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στις HΠΑ προσκεκλημένος του ομολόγου του Αρχηγού Στρατού των ΗΠΑ (Chief of Staff of the U.S. Army), Στρατηγού Mark A. Milley. Ο Αρχηγός ΓΕΣ, συναντήθηκε με Ανώτατους Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και των Πεζοναυτών, καθώς και με την επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας του Αμερικανικού Στρατού και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε επίσης, με τον Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Θεοχάρη Λαλάκο, με το προσωπικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί στην Ουάσινγκτον, ενώ συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες Έλληνες στον Πόλεμο της Κορέας, στο Μνημείο Κορεατικού Αγώνα. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο των δράσεων των Χερσαίων Δυνάμεων. Παράλληλα διερευνήθηκαν όλες οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών σε θέματα εκπαίδευσης, ασκήσεων και συντήρησης αμυντικού υλικού.

Στις 30 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας, General Tom Middendorp, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Συζητήθηκε επίσης, η διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, ενώ ειδική μνεία έγινε στην δυνατότητα πραγματοποίησης συνεκπαιδεύσεων σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:
-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
-Την σκοπιμότητα συνέχισης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την συμβολή των Ολλανδικών πολεμικών πλοίων στην εν λόγω επιχείρηση.
– Την υφιστάμενη άριστη συνεργασία με την Ολλανδία στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).
-Την συμβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.
-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο, τονίζοντας παράλληλα την επιθυμία περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Ο General Tom Middendorp, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της ΕΛΔΥΚΟ-3 στο Κοσσυφοπέδιο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό της αποστολής και να διαπιστώσει το υψηλό φρόνημα και τον επαγγελματισμό που το διακατέχει. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Διοικητή της KFOR και με τον Διοικητή του Βορείου Τομέα (Joint Regional Detachment – North), έγινε αποδέκτης πολύ κολακευτικών σχολίων για το εξαιρετικό έργο που επιτελείται από το σύνολο του προσωπικού της ελληνικής αποστολής.

Κύπρος

Από 22 έως 25 Ιουνίου 2017 διεξήχθη η ετήσια Διακλαδική Άσκηση (ΤΑΑΣ-ΤΑΜΣ) ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2017 στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της ενεργού δύναμης και σημαντικού αριθμού εφέδρων της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση περιελάμβανε συνδυασμό επιχειρήσεων της Δύναμης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα καθώς και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην Άμυνα, Υπηρεσιών και Φορέων της Δημοκρατίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού επί ρεαλιστικής βάσης, σε θέματα που αφορούν στις διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης συμβατικών και ασύμμετρων απειλών. Η σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης στηρίχτηκε στην αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών των στελεχών και στη χρησιμοποίηση των σύγχρονων εργαλείων επιχειρησιακής σχεδίασης και ελέγχου, καθώς και των αντίστοιχων συλλογής, ανάλυσης και διανομής πληροφοριών και εκτιμήσεων. Στην άσκηση εξετάστηκαν επίσης σενάρια που αφορούσαν στην Επιστράτευση, στην Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας, στον Έλεγχο Κυκλοφορίας, στην Αεράμυνα καθώς και στην ευρύτερη συνεργασία της Εθνικής Φρουράς με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Στις 19 Ιουνίου 2017 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΥΠΑΜ Χριστόφορου Φωκαΐδη στo Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με την νέα Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Sylvie Goulard. Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει ανακοινωθεί η τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ανώτερος Αξιωματικός θα μεταβεί επίσης στο Παρίσι για ένα χρόνο προκειμένου να φοιτήσει στη Γαλλική Σχολή Πολέμου. Ο ΥΠΑΜ, συνοδευόμενος από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γαλλία, παρευρέθηκε επίσης στην επίσημη τελετή έναρξης της 52ης Αεροπορικής Έκθεσης «Le Bourget».

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 12 έως 15 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στα Κατεχόμενα της Κύπρου η παράνομη ετήσια άσκηση έρευνας-διάσωσης «Πεσόντος Ανθυποπλοιάρχου Caner Gönyeli 2017» (σ.σ. η επωνυμία από μέλος πληρώματος του Α/Τ KOCATEPE που σκοτώθηκε από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974), την τελική φάση της οποίας παρακολούθησε ο κατοχικός ηγέτης Mustafa Akinci. Στην άσκηση συμμετείχαν μία φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού, δύο πλοία και τέσσερα περιπολικά σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, τέσσερα ελικόπτερα, δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μία ομάδα ειδικών επιχειρήσεων, τρία περιπολικά σκάφη και τέσσερα ρυμουλκά των κατεχομέων καθώς και το ζεύγος των ελικόπτερων Cougar του Τουρκικού Στρατού που σταθμεύει μόνιμα στο ψευδοκράτος. Το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποίηθηκε στην περιοχή άσκηση μικρής κλίμακας του Τουρκικού Ναυτικού με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων.

Το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στα ναυπηγεία της Tuzla για το πρόγραμμα εθνικού υποβρυχίου (Milli Denizaltı: MİLDEN) με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Τουρκικού Ναυτικού, Ναυάρχου Bülent Bostanoğlu, του Αρχηγού Στόλου Ναυάρχου Veysel Kösele και του Διοικητή Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής Αντιναυάρχου Hasan Şükrü Korlu. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για το πρόγραμμα MİLDEN, ο εντοπισμός των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των εγχώριων βιομηχανιών, οι όποιες ελλείψεις του τομέα της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας, οι πιθανοί κίνδυνοι που το πρόγραμμα μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο κατά την φάση της σχεδίασης όσο και κατά την διάρκεια της ναυπήγησης του πρώτου υποβρυχίου.

Oπτικοακουστικό υλικό από επιθέσεις του ΡΚΚ με κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πρώτο βίντεο απεικονίζεται επιτυχής προσβολή τεθωρακισμένου οχήματος του Τουρκικού Στρατού στις 24 Μαίου στην Çukurca της επαρχίας Hakkari ενώ σε δεύτερο βίντεο απεικονίζεται βολή κατά υποδομών τουρκικού προκεχωρημένου φυλακίου στο Uludere του Şırnak. Συνολικά, κατά το μήνα Ιούνιο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 Τούρκοι στρατιωτικοί από επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών.

Στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μεταφορά 23 Τούρκων στρατιωτικών και 5 τεθωρακισμένων οχημάτων ACV-AIFV της 28ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του 4ου Σώματος Στρατού στην Αεροπορική Βάση Al Udeid του Κατάρ με αεροσκάφος C-17. Συνολικά στο Κατάρ έχουν αναπτυχθεί 111 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Habertürk της 27ης Ιουνίου, μέχρι στιγμής έχουν αποταχθεί πάνω από 9.000 μόνιμα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αναμένονται εκκαθαρίσεις «χιλιάδων ακόμα» στο πλαίσιο της έρευνας για σχέσεις στρατιωτικών με το δίκτυο του Fethullah Gülen. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαΐου 2017, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των αποταχθέντων μονίμων στελεχών είχε ξεπεράσει τους 7.800.

Έντονη φημολογία για πρόωρη αποστρατεία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Hulusi Akar έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην τουρκική πρωτεύουσα. Στον Τούρκο Αρχηγό χρεώνεται ο ελλιπής χειρισμός κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και η αδυναμία αντιμετώπισης της διείσδυσης οπαδών του Fethullah Gülen στο τουρκικό στράτευμα. Σημειώνεται ότι ο Στρατηγός Akar δεν εμφανίστηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διευρεύνηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και περιορίστηκε στην υποβολή γραπτής κατάθεσης με 8 μήνες καθυστέρηση. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποφασίσει τη μη ανανέωση της θητείας του Akar για ένα ακόμη έτος στη συνεδρίασή του στις αρχές Αυγούστου, επικρατέστεροι για την ανάληψη της ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούνται ο Στρατηγός Ümit Dündar, Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου (τέως Δκτης 1ης Στρατιάς) και ο Στρατηγός Yaşar Güler, Δκτης της Χωροφυλακής (τέως Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου). Ανερχόμενος θεωρείται και ο νυν Δκτης της 2ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος İsmail Metin Temel.

 • argitheatis

  Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού (MLU) σε 4 ΑΦΝΣ P-3, ανά δύο στη γραμμή παραγωγής.
  Ειχα την εντυπωση πως η ολη διαδικασια «τρεχει» πιο γρηγορα αφου εχει περασει ενας χρονος , αν θυμαμαι καλα, απο την πληρωμη της προκαταβολης.

  • GES

   Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή των νέων πτερύγων και γενικά του πακέτου δομικής αναβάθμισης MLU στις εγκαταστάσεις της LM.

   • Ανδρέας

    Θυμάμαι μια συζήτηση με εναν χειριστή που μου έλεγε οτι είναι εξαιρετικά δυσκολο να αντικαταστήσεις πτέρυγες με επιτυχία διοτι δεν μπορείς να πετύχεις τις ακριβείς τιμές. Υπάρχει κίνδυνος να την πατήσουμε;

    • GES

     Με δεδομένο ότι η LM έχει ήδη κατασκευάσει και εγκαταστήσει με επιτυχία αρκετές συλλογές MLU σε αεροσκάφη P-3, το συγκεκριμένο κομμάτι του εκσυγχρονισμού δεν θεωρείται ότι ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

     • Ανδρέας

      Ευχαριστώ άπαντες τους φιλους για την απάντηση.

   • Γιώργος

    Για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών μάθαμε τίποτε;

    • GES

     Όταν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη πληροφορία θα σας την μεταφέρουμε αμέσως.

     • Με πάσα επιφύλαξη μάλλον έγινε αναφορά χωρίς φανερή μνεία στο υλικό σε νομοθέτημα του Υπουργείου στη Βουλή. Ίσως το ίδιο με τα ΑΩ της Raytheon. Με πάσα επιφύλαξη, πάλι, το αναφέρω.

 • oxia77

  Μία ερώτηση προς όποιον γνωρίζει σχετικά με τη βαφή παραλλαγής πλοίων. Στους παγκόσμιους πολέμους, πλοία βάφονταν έτσι. Γιατί εγκαταλήφθηκε αυτή η πρακτική; Από όσο βλέπω σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται, πλοία κανενός ναυτικού δε βάφονται έτσι.

  • GES

   Εξαρτάται από το επιχειρησιακό δόγμα χρήσης και το περιβάλλον που δραστηριοποιείται το πλοίο. Για παράδειγμα το Σουηδικό, το Φιλανδικό και το Νορβηγικό ναυτικό έχουν υιοθετήσει αντίστοιχη βαφή στα μικρού εκτοπίσματος πλοία τους.

  • JohnnyBftw

   Διότι απο τότε που καθιερώθηκε η χρήση ρανταρ όχι μόνο για εντοπισμό αλλα και για υπολογισμούς πυρών (fire control) ήταν πλέον περιττή η οπτική παραπλάνηση χρηστικά αλλα και οικονομικά.

 • Γιώργος

  «Στις 22 Ιουνίου 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
  των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Πρόεδρο τον Αντιναύαρχο ε.α. Γ.
  Ροΐδη και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Θ. Βασιλείου, τέως βουλευτή και κομματικό στέλεχος των ΑΝΕΛ.»
  Μνημόνια χωρίς έλεος και μέχρι θανάτου. Δεν σωζόμαστε.

  • giannis kalyvas

   εχεις δικιο γιατι πριν απο το τωρινο τσιρκο διοριζονταν ως διευθυνταδες καταξιωμενοι τεχνοκρατες και οι αμυντικες βιομηχανιες πεταγανε ειχαν κερδη και η ερευνα και παραγωγη εσπαγε ρεκορ ….

   • Giorgos Tsagaris

    Nαι φιλτατε…και αφου το συστημα δουλευει,ειπαμε να μην του αλλαξουμε ουτε
    κεραια….

   • Eforius30

    Αυτό λέει ο φίλος, όσο συνεχίζεται αυτό τόσο θα πηγαίνει χειρότερα

   • Γιώργος

    …όταν όμως μετά από όλα αυτα που περνάμε εξακολουθούμε και διορίζουμε τους ίδιους «καταξιωμένους τεχνοκράτες» σημαίνει ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Σόιμπλε για πρωθυπουργό.

  • Ivy Chris

   Ολες αυτές οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους ως προίκα και όχι ως εργαλείο παραγωγής πλούτου.
   Συγκεκριμένα στα ΕΑΣ μπορεί κανείς να καταλάβει περί τινος πρόκειται όταν από τα 526 άτομα προσωπικό, 90 άτομα υπηρετούν στη Διοίκηση…, 148 έχουν πτυχία πανεπιστημίων τεχνολογικής κατεύθυνσης αλλά κανείς εκ των οποίων δεν θεωρείται ικανός από την πολιτική ηγεσία να ανέλθει στην ιεραρχία ώστε να διευθύνει την εταιρεία (πιθανολογώ ότι αρκετοί θα είναι κάτοχοι MBA) κατά τα πρότυπα των ανταγωνιστριών εταιριών των ανεπτυγμένων χωρών.
   Τα δε υπόλοιπα μέλη του ΔΣ εκτός ενός Ταξιάρχου ΕΑ αποτελούν ένας Αρχιτέκτονας, Δικηγόρος, Χημικός & ένας συνδικαλιστής…
   Τα μνημόνια, Δυστυχώς, εστίασαν επιφανειακά στο να εξυπηρετήσουν τους οικονομικούς στόχους δίχως να συμπεριλάβουν τις αναγκαίες αλλαγές στο τρόπο επιλογής προσώπων εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατ’ αρχήν απαραίτητες Διοικητικές συνθήκες, που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη, προφανώς γιατί οι Ελληνες πολιτικάντηδες δεν ήταν διατεθειμένοι να απωλέσουν τη προίκα τους…
   Θυμάστε το φαρμακοποιό, τα πλαστά διπλώματα κ.ο.κ.

 • TheYpobryxios

  Ουαου!!!

 • notis kas

  Έχοντας αφενός διαβάσει το δικό σας άρθρο για τα Απάτσι, αλλά και αφετέρου διαβάζοντας ολοένα και αυξανόμενες αναφορές ότι στην ΑΣ σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα ΑΗ64Α με τα Κιόβα, έχοντας εγκαταλείψει κάθε σκέψη εκσυγχρονισμού τους, έχετε κάποια νεότερη ενημέρωση;

  Υπάρχει πράγματι πιθανότητα να αφήσουμε απαξιωμένα τα Α και να τα αντικαταστήσουμε με τα διαφορετικού ρόλου Κιόβα;

  • Ποιος ανόητος (άκρως επιεικής έκφραση) έγραψε ότι τα Kiowa θα αντικαταστήσουν τα Α+;

   • notis kas

    Χαίρομαι λοιπόν, που αυτά είναι απλά σενάρια διαφόρων εκτός ΑΣ και όχι σχεδιασμοί των επιτελείων.

    Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, οποιαδήποτε τέτοια προοπτική θα ήταν τραγική.

 • «Η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) “ωθείται” από την πολιτική ηγεσία…» Κυριολεκτικά, ό,τι νά΄ναι.

  • Ανδρέας

   Ξαναρωτάω.Γνωρίζετε εσείς ότι πράγματι η ηγεσία της ΑΣ «δεν ωθείται» απο την πολιτική ηγεσία; Δεν υπάρχει προηγούμενο όπου η πολιτική ηγεσία επιεχειρεί να επιβάλλει την άποψη της στη στρατιωτική;Τρανό πρόσφατο παράδειγμα η διακοπή παραλαβής των NH90.Δε νομίζω ότι το ερώτημα μου είναι υβριστικό ή προβοκατόρικο ώστε να αξίζει διαγραφή.

   • Το γνωρίζουμε φίλτατε γιατί η e-Amyna ήταν η πρώτη που σε πανελλήνια αποκλειστικότητα έγραψε πριν την επίσκεψη του τότε Α/ΓΕΣ Χρ. Μανωλά στις ΗΠΑ για τα Kiowa. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η πολιτική ηγεσία επιχείρησε να επιβάλλει εξοπλιστικές επιλογές αλλά η συγκεκριμένη δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Είναι προσβολή στο όραμα του αειμνήστου ΓΕΣ/ΔΑΣ Ταξιάρχου Δάρρα να γράφει ο κάθε άσχετος ότι τα Kiowa επιβλήθηκαν στην ΑΣ.

 • GES

  Η ίδια πηγή στις 21 Ιουνίου αποκάλυψε σύμφωνα με “ασφαλείς πληροφορίες” ότι η Βουλγαρία θα καταθέσει πρόταση για την αγορά F-16 Block 30 της ΠΑ και στις 22 Ιουνίου αποκάλυψε ότι στο Le Bourget το θέμα τέθηκε «επί τάπητος” με τον έλληνα ΥΕΘΑ και η νέα κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ επιθυμεί να έρθει σε συμφωνία με την χώρα μας.

  Την επόμενη ημέρα, στις 23 Ιουνίου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του και συμφώνησαν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των Gripen να ξεκινήσουν στις επόμενες εβδομάδες με έμφαση στη δυνατότητα συνεργασίας με την τοπική αμυντική βιομηχανία.

  Τα συμπεράσματα περί αξιοπιστίας της πηγής δικά σας

 • Nick Kary

  Πες τους να διαβάζουν περισσότερη e-amyna !!

 • alex

  Εχετε καποιο νεο για το ποτε μπορει να παραδοθούν οι super vita (6 k 7σκαφος)? Συνεχίστε την παρα πολυ καλη δουλειά. Συγχαρητήρια.

 • Οπτικά η παραλλαγή φαίνεται άψογη, μακάρι και επιχειρησιακά να είναι το ίδιο. Ωστόσο η επιπλέον βαφή δεν θα αυξήσει το βάρος του πλοίου;

  • SPY_GR

   Βέβαια, όσο η επιπλέον βαφή αυξάνει το βάρος του αυτοκινήτου σου!

   • Cynaegeirus

    λέτε η βαφή να είναι της γνωστής ελληνικής εταιρίας ;-)

    • SPY_GR

     Ισως, άν και πιθανότερο βλέπω από 691 BEB!

 • Spiridom

  Ωραία νέα. Ιδίως για τα Kiowa που έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν στην άμυνα της χώρας μας! 70 ελικόπτερα με την επιχειρησιακή ευελιξία και τους αισθητήρες που φέρουν, θα κλείσουν σίγορα πολλές «τρύπες». Μακάρι να βρεθεί και κάποια lazer guided ρουκέτα, όπως π.χ η DAGR της LM που διάβαζα πως είναι ήδη πιστοποιημένη…

 • ΠΑΤΡΙΟΤ

  Καλησπερα
  Ισως εχω ξαναφερθει στο θεμα της διερευνησης απο την αεροπορια στρατου αποκτησης η παραχωρησης ελικοπτερων AB 205 απο την ιταλικη αεροπορια στρατου που τ αποσυρει προκειμενου ν αντικαταστησει ελικοπτερα παλαιοτερα τ ιδιου τυπου ;
  Ευχαριστω