Ανασκόπηση εβδομάδας #45

36

Την εβδομάδα 8 έως 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Η εκπαίδευση διεξήχθη ημέρα και νύχτα και περιέλαβε, μεταξύ άλλων, αεροκίνηση τμημάτων με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και Βολές Πυροβολικού και Βαρέων Όπλων Πεζικού.

Από 1 έως 18 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Eager Lion (EL) – 2017», στην οποία συμμετείχαν 21 χώρες (Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιαπωνία, Κένυα, Κουβέιτ, Λίβανος, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία), υπό τον συντονισμό των Ιορδανικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με στελέχη από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.

Την εβδομάδα από 08 έως 11 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού, με την υποστήριξη ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Σιδηροκάστρου, Καβάλας και Δράμας.Η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, περιέλαβε αντικείμενα εξασφάλισης γέφυρας, εξασφάλισης και ανακατάληψης φράγματος, λειτουργίας Σημείων Ελέγχου Οχημάτων (Check Points).Επίμετρο της εκπαίδευσης αποτέλεσε η άσκηση αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το ηθικό και τον ζήλο του συνόλου του προσωπικού.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, o Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, παρακολούθησε μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της άσκησης BAYONET MINOTAUR – 2017, η οποία αφορά σε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών με την 173 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ.

#HellenicArmy Άλμα αλεξιπτωτιστών της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ από αεροσκάφος C-17A Globemaster III της USAF στο πλαίσιο άσκησης Bayonet Minotaur

Posted by e-Amyna on Saturday, May 20, 2017

 

Από 9 έως 11 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της Ανώτατης Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ),  Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μονάδες της Περιοχής Υποστήριξης της IV Ταξιαρχίας Υποστήριξης (IV ΤΑΞΥΠ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, παρακολούθησε αντικείμενα εκπαίδευσής τους και περιηγήθηκε τις εγκαταστάσεις τους.

Το διήμερο 10-11 Μαΐου 2017, ο Διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού/NRDC-GR, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, επισκέφθηκε την ΕΛΔΥΚΟ-3/10 στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Ελληνικού Τμήματος και συνομίλησε με το προσωπικό.

Στις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στη 96 ΑΔΤΕ (ν. Χίος), το Σχολείο Τακτικής Χρησιμοποίησης Οπλισμού, με το οποίο βελτιώνεται το επίπεδο εκπαίδευσης Στελεχών και Οπλιτών Θητείας, στη βολή ατομικού οπλισμού. Πρόκειται για το πρώτο σχολείο που λειτούργησε πιλοτικά, κατόπιν διαταγής του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στις 14 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ και παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης «ΚΕΡΑΥΝΟΣ 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε στους ΦΟΥΡΝΟΥΣ, από τον 4ο ΛΕΘ/ΤΕΘ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. Η δραστηριότητα αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού και διαπιστώθηκε η άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού, το εξαιρετικό ηθικό του προσωπικού και η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων.

Τo διήμερο 15 και 16 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ) στο Λουτράκι, στη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) στη Χαλκίδα, στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ) στον Αυλώνα, στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) και στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ) στο Χαϊδάρι Αττικής. Ακολούθως, στις 17 Μαΐου 2017, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ), όπου ενημερώθηκε σχετικά με την αποστολή, τις δράσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και περιηγήθηκε στις Πτέρυγες Εκπαίδευσης και στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές της και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί η ετήσια άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Στο πλαίσιο της άσκησης, πλοία του ΠΝ πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Οι εκδηλώσεις, διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας. Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, ενώ εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες πόλεις και νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

#HellenicNavy Eτήσια Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» στην περιοχή Αιγαίου Πελάγους με το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από Δευτέρα 29 Μαΐου έως Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017.

Posted by e-Amyna on Wednesday, May 17, 2017

 

Στις 21 Μαΐου 2017 και ώρα 07:30 ​σημειώθηκε περιστατικό ασφαλείας με μεταγωνικό αεροσκάφος C-27J της ΠΑ όταν, κατά τη μεταφορά ασθενούς από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης,  και ενώ βρισκόταν στην αρχή του διαδρόμου για απογείωση, το δεξί ακροπτερύγιο και η έλικα ​του αεροσκάφους ήρθαν σε επαφή με το διάδρομο. Το αεροσκάφος υπέστη ελαφρές υλικές ζημιές. Για τη μεταφορά του ασθενούς χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο NH-90 ενώ στο αεροδρόμιο Σαντορίνης κατέφτασε κι ένα ελικόπτερο CH-47D Chinook για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του αεροσκάφους, καθώς ο κρατικός αερολιμένας δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα.

Στρατιωτική διπλωματία

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στην 177η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών (Military Committee in Chiefs of Defence Session – MC/CS), στις Βρυξέλλες. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

 • Στην προετοιμασία των προσεχών συνόδων του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων και Υπουργών Άμυνας.
 • Στην εξέταση της ενίσχυσης της συμβολής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο προαγωγής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
 • Στην εξέλιξη της επιχείρησης «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν για το 2018.
 • Στην εξέταση της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοίκησης καθώς και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων δυνατοτήτων και πόρων της συμμαχίας, υπό το πρίσμα του εξελισσόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας/απειλών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση της συμμαχικής στρατηγικής για την προβολή σταθερότητας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί:

 • Την κατανομή πόρων μετά από προτεραιοποίηση των απειλών.
 • Την περαιτέρω βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ.
 • Την ανάπτυξη συνεκτικών δράσεων και συνεργειών με την συμβατότητα εθνικών και συμμαχικών δραστηριοτήτων.
 • Την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργικότητας της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, περιγράφοντας τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε την σκοπιμότητα που υπηρετεί η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.  Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης εν λόγω συνόδου στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017. Στο περιθώριο των συνόδων των Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, και τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, General Petr Pavel και Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα.

Στις 16 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων του Κράτους του Κατάρ, Major General Mubarak Mohammed Al-Khayarin. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχηγό ΓΕΑ, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, στον επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και σε θέματα συντήρησης των μέσων τους. Ο Αρχηγός της Αεροπορίας του Κατάρ επισκέφθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, τη Σχολή Ικάρων και το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας και την 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχθηκαν οι Διοικητές τους. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή των Μονάδων, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ικάρων και ξεναγήθηκε στους χώρους τους.

Στις 17 Μαΐου 2017 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων Αιγύπτου, Brigadier General Ahmed Fahmy Ahmed Mohamed. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στους τομείς επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών.

Σώματα Ασφαλείας

Στις 15 Μαίου 2017 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας για τη δημιουργία Εθνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου (ΕΕΚ) αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και εκρηκτικών περιστατικών στις εγκαταστάσεις του πρώην Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Το ΕΕΚ αναμένεται να προσδώσει στη χώρα μας προστιθέμενα οφέλη, καθώς προβλέπεται να εξελιχτεί σε πρότυπο κέντρο αναφοράς για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ενδιαφερομένους φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού, όπως βασική και συντηρητική θεωρητική εκπαίδευση, με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας, πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο με χρήση ειδικού εξοπλισμού, εκπαίδευση-προσομοίωση με τη δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών, με χρήση πλήρους υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη δοκιμή διαδικασιών. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 430.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 75%.

Κύπρος

Στις 15 Μαΐου 2017 ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης πραγματοποίησε επίσκεψη στo Τελ Αβίβ, όπου είχε διμερείς επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του Avigdor Liberman, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκε το όλο φάσμα των διμερών σχέσεων αλλά και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της κυβερνοάμυνας, της διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και των ειδικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας και συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω αναβάθμισή του. Ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε τη διαπίστευση Στρατιωτικού Ακόλουθου Άμυνας στο Ισραήλ πριν το τέλος του χρόνου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 8 έως 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε ΤΑΜΣ επιπέδου Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων από την 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, o πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με επιστολή του προς συναδέλφους του κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης Deniz Kurdu-2017,τις καλεί να μην στείλουν εκπροσώπους τους, γιατί “η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων”.

Από 2 έως 12 Μαίου 2017 διεξήχθη η άσκηση EFES-2017 σε βάση ΤΑΑΣ με τη χρήση Η/Υ (CAX) από την Στρατιά Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, στις 12 Μαΐου αφίχθησαν στο διεθνή αερολιμένα Φρανκφούρτης, προερχόμενοι από την Ελλάδα, οι Ταξίαρχοι Mehmet Yalınalp και Numan Yediyıldız, οι οποίοι δύο ημέρες αργότερα υπέβαλαν αίτημα χορήσης πολιτικού ασύλου. Συνολικά λιποτάκτησαν και αναζητούνται από τις τουρκικές αρχές 8 ανώτατοι αξιωματικοί και πάνω από 260 χαμηλόβαθμα στελέχη ως εμπελόμενοι στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016.

Στις 15 Μαΐου σκοτώθηκε ο ΕΠΟΠ Λοχίας Osman Gazi Çetingöz σε συμπλοκή με αντάρτες του ΡΚΚ στην περιοχή της Τραπεζούντας του Πόντου. Στις 17 Μαΐου σκοτώθηκε ο ΕΠΟΠ Επχιας (ΤΘ) Musa Vuruşkan και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πυροδότηση IED στο Şırnak.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λόγω πιθανής εμφάνισης κακόβουλου λογισμικού στην ιστοσελίδα, το οποίο ανοίγει ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα σε αναδυόμενα (popup) παράθυρα, καλούνται όλοι οι φίλοι αναγνώστες της e-Amyna όπως εγκαταστήσουν/ενεργοποιήσουν δωρεάν την εφαρμογή AdBlock στους browser (Chrome, Firefox, ΙΕ) που χρησιμοποιούν για την απρόσκοπτη είσοδο στον ιστότοπο μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.

 • Lamousis

  Μόνο σε εμένα κακοφαίνεται όταν στις εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις οι γραμμές που γράφονται για την αμυντική βιομηχανία είναι ανύπαρκτες ή ελάχιστες; Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις δεν εννοώ ότι είναι ευθύνη της ομάδας του e-amyna, αλλά εννοώ στο ότι δεν υπάρχουν νέα για να αναφερθούν.

  • Cynaegeirus

   Ποια αμυντική βιομηχανία;

 • Dinos72

  Mε επιφύλαξη, φωτό που κυκλοφορεί από το ατύχημα στη Σαντορίνη με το C27 https://uploads.disquscdn.com/images/3bd839514f0ab0c77e51412ff95e03f1a5e8794e8afdb06085a4513bdd5ef7a9.jpg

 • Πάτε καλά;

  Στις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στη 96 ΑΔΤΕ (ν. Χίος), το Σχολείο
  Τακτικής Χρησιμοποίησης Οπλισμού, με το οποίο βελτιώνεται το επίπεδο
  εκπαίδευσης Στελεχών και Οπλιτών Θητείας, στη βολή ατομικού οπλισμού.

  Μπράο στον Α/ΓΕΣ, καιρός ήταν. Εύχομαι να γίνει υποχρεωτικό για ΟΛΟΥΣ.

  ΥΓ. Αυτές οι στενές σχέσεις με το Κατάρ μόνο σε μένα κάθονται στο λαιμό;

  • SPY_GR

   Ούτε εγώ γουστάρω ιδιαίτερα το Κατάρ, τι να κάνουμε όμως οι φουκαράδες τους γλύφουμε μήπως τυχόν και τσιμπήσουμε κάνα Μιραζάκι ή τίποτα ανταλλακτικούλια!
   Εδώ που φτάσαμε…Κρίμα!

  • eazy

   Τους Καταριανους πρακτορες του Aku εννοεις…

  • NK

   Όχι μόνο σε σένα.

 • Giorgos Tsagaris

  Yποβαθμιση της EFES σε ΤΑΑΣ !!!!!!!!!!!!!

  • SPY_GR

   Ενδιαφέρουσα πράγματι εξέλιξη, άγνωστο βέβαια άν θα παγιωθεί – πιθανότατα όχι. Η EFES είχε την φήμη σκληρής άσκησης και πιο προχωρημένης σε ότι αφορά σενάρια απόβασης σε νησί μας ή σύμπλεγμα νησιών…»Καλώς» να ορίσουν!

   • Cynaegeirus

    Έχουν έξοδα φέτος και πραγματικές ανάγκες. γιατί να χαλάσουν λεφτά σε φιγούρες;;;;

    • Giorgos Tsagaris

     Mαλλον στελεχη να οργανωσουν οτιδηποτε μεγαλο δεν εχουν φιλε Κ.
     Για φιγουρα και παπατζα….ψοφανε….

     • Cynaegeirus

      Ναι και αυτό φυσικά! Φυσικά οι ΠΖΝ τους δεν χτυπήθηκαν τόσο όσο οι άλλοι σχηματισμοί.

 • Γιώργος

  Ακόμα μία αντιπυρική περίοδος με παλιά πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε…πότε επιτέλους θα φύγουν από την Π.Α. για να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ιπτάμενων μέσων;

 • Mk

  Ευχαριστουμε για την ποιοτικη ενημερωση.Ενδιαφερον θα χει να δουμε την ανταποκριση στο καλεσμα-προτροπη του Ελληνα πρεσβη.Εν αναμονη…

 • Μάγειρας

  Δεν ξέρω τι επεισόδια έχω χάσει αλλά PKK στην Τραπεζούντα;; Μήπως τα αδέρφια μας στον Πόντο έχουν στήσει αντάρτικο και οι γείτονες τα τσουβαλιάζουν όλα ως PKK για στάχτη στα μάτια;

  • Cynaegeirus

   Απο παλιά είχε βάσεις το PKK εκεί.

  • M.K.E

   Εχουν στησει απο καιρο ανταρτικο οι Ποντιοι,σχεδον απο την ανταλλαγη πληθυσμων.Ειχαν φτασει σε σημειο δε να κηρυχτει μεγαλο μερος του ποντου σαν στρατιωτικη περιοχη,ωστε να ελεγχεται ο,τι κινειται,μεχρι και φαγητο με δελτιο τους εδιναν για να μην τροφοδοτουνται οι ανταρτες.Ωστοσο,το ΡΚΚ τελευται αρχισε να εχει ερεισματα στην περιοχη και πιστευω πιο πολυ οτι επαιξαν ρολο οι Ρωσοι λογω και εγγυτητας συνορων.

 • Cynaegeirus

  «…πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού, …και με τη συμμετοχή Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Σιδηροκάστρου, Καβάλας και Δράμας. …Επίμετρο της εκπαίδευσης αποτέλεσε η άσκηση αντιμετώπισης υβριδικών απειλών…»

  Επιτέλους έγιναν συντάγματα και με σωστό προσανατολισμό.

  «Στις 12 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στη 96 ΑΔΤΕ (ν. Χίος), το Σχολείο Τακτικής Χρησιμοποίησης Οπλισμού, με το οποίο βελτιώνεται το επίπεδο εκπαίδευσης Στελεχών και Οπλιτών Θητείας, στη βολή ατομικού οπλισμού. Πρόκειται για το πρώτο σχολείο που λειτούργησε πιλοτικά, κατόπιν διαταγής του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή.»

  Το καλύτερο νέο της χρονιάς. Καλό να περάσει και σε κληρωτούς.

  «… ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ) στο Λουτράκι, στη Σχολή Πεζικού (ΣΠΖ) στη Χαλκίδα, στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ) στον Αυλώνα, στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) και στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ) στο Χαϊδάρι Αττικής. …στη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ), …στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), ….»

  Κλείστα όλα Αρχηγέ να δει ο ΕΣ επιτέλους τον 21ο αιώνα!
  Η ΣΣΑΣ και η ΣΕΑΠ έχουν χώρους έτοιμους για την σύμπτυξη και την δημιουργία κοινού χώρου εκπαίδευσης ως πανεπιστήμιο

  «Από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί η ετήσια άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.»

  Η πιο σημαντική άσκηση φέτος εκτός αν γίνει παρμενίωνας.

  «Στις 16 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων του Κράτους του Κατάρ»

  Οι Τούρκοι είναι κολλητοί εμείς τους εκπαιδεύουμε. Αυτά για όσους πιστεύουν ακόμα οτι η τουρκία φέτος αποτελεί απειλή.

  • stevekoko

   Καποιες σχολες οπως η ΣΤΗΑΔ, η ΣΠΖ και η ΣΔΒ πραγματι θα μπορουσαν να μεταφερθουν στον ιδιο χωρο. Η ΣΜΧ με τιποτα, αν πας θα καταλαβεις. Για τις υπολοιπες δεν εχω γνωμη αν και μου φαινεται επισης πολυ δυσκολο να μεταφερθει π.χ η ΣΤΘ.

   • Cynaegeirus

    όλες οι σχολές μπορούν στον ίδιο χώρο με κοινές εγκαταστάσεις. ότι λείπει μπορεί να προστεθεί. δεν είμαστε στον εμφύλιο να έχουμε 1600+ στρατόπεδα ούτε έχουμε λεφτά να πληρώνουμε 15 δκτες σχολών, δεκάδες επιτελείς, καθηγητές σε κάθε μέρος, άγνωστο αριθμό εκπαιδευτών υεα κτλ κτλ κτλ

  • kokki

   η ΣΣΑΣ κλείσιμο χθες. ακόμη πληρώνουμε σχολή για 4 με 5 έτη φοίτησης για γιατρούς κλπ. κάνε ότι και ο Αμερικανός, έτοιμους πτυχιούχους με ότι εξειδίκευση θες, τους περνάς ένα βασικό σχολείο στρατιωτικής εκπσης για κάνα 6μηνο και μετά στα νοσοκομεία, δικαστήρια και λοιπές δομές του ΕΣ. έτσι κι αλλιώς αν φτάσουμε οι γιατροί να χρειαστεί να πολεμήσουν, πάει πατριώτη το παιχνίδι…

   • Cynaegeirus

    Εννοείται.
    Η ΣΣΑΣ μπορεί να γίνει Στρατιωτικό ΑΕΙ με τμήματα σχολών όπλων, σχολών υπαξιωματικών και σχολών ανθυπασπιστών συν τα «μεταπτυχιακά» σχολές πολέμου, επιτελών κτλ και φυσικά για όλους τους κλάδους.
    αν είχες διαβάσει το άρθρο για τους αμερικάνους πεζοναύτες σε 1 χρόνο παράγουν ανθυπολοχαγό πεζικού απο ΑΕΙ υποχρεωτικής υπηρεσίας 3 έτων στο βαθμό.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Επιτέλους έγιναν συντάγματα και με σωστό προσανατολισμό.»
   Χαιρέτα μου τον πλάτανο,αδελφέ.
   Οἱ μεραρχίες μας έγιναν συντάγματα,και εσύ χαίρεσαι.
   Επειδή δηλαδή ἡ αρνησιστρατεία έγινε επίσημη πολιτική του κράτους,να χαρούμε που από τις μεραρχίες απέμειναν πρώτα ταξιαρχίες και πλέον συντάγματα;
   Όπως με τον εξεταζόμενο μαθητή,που απαρίθμησε τους επτά σοφούς της αρχαιότητος ὡς εξής:οἱ επτά σοφοί της αρχαιότητος ήταν πέντε,εκ των οποίων οἱ σημαντικώτεροι οἱ εξής δύο,ὁ Θαλής κι ὁ Μιλήσιος…
   Ἔ,λοιπόν,αδελφέ,όχι.
   Οἱ Χ ΜΠ στις Σέρρες και ΧΙ ΜΠ στην Καβάλα και Δράμα,δλδ ουσιαστικά το Γ΄ΣΣ,ήταν οἱ εφεδρείες του ΕΣ που θα ενίσχυαν το Δ΄ΣΣ,ἤ θα αναπλήρωναν απώλειες,θα ασκούσαν καθήκοντα εσωτερικής ασφαλείας στην Δυτ.Θράκη,ἤ σε δυσμενή περίπτωση θα έφρασσαν την τοποθεσία Νέστου.
   Το Α΄ΣΣ μας άφησε χρόνους,το Β΄ΣΣ ζεί σε άλλον γαλαξία,και το Δ΄ΣΣ δέν έχει στην ουσία κανέναν να του καλύψει τις πλάτες,αφού ἡ ΙΙ ΜΚΜ δέν είναι σχηματισμός κατάλληλος για στατική άμυνα,χωρίς το αναγκαίο πεζικό.
   Και εσύ χαίρεσαι.

   • Cynaegeirus

    Καλημέρα αδερφέ μου

    «Οἱ μεραρχίες μας έγιναν συντάγματα,και εσύ χαίρεσαι.»

    Είχαν γίνει απο μεραρχίες των 2 χιλιάδων ανθρώπων ταξιαρχίες με 300 άτομα. Καλύτερο το σύνταγμα ούτε επιτελεία ούτε δέκα μονάδες ΔΜ και υποστήριξης για 1 ενεργό ΤΠ και 5 ΤΕ.
    Να υπενθυμίσω οτι ο ΕΣ είναι κοντά στην δύναμη μάχης του Πρώτου Βαλκανικού με 75,000 άνδρες περίπου.

    Δεν υφίσταται Γ ΣΣ. Είναι εφεδρικός σχηματισμός το αρχηγείο του οποίου συντηρείται λόγω ΝΑΤΟ.
    με 75000 1 ΣΣ και μια δκση Εκπ και ΔΜ είναι βέλτιστο σχήμα, αναγκαστικά λόγω νήσων έχουμε και ΑΣΔΕΝ.
    Ούτε ΒΣΣ υπάρχει. Καταργήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2013 αφού εκτελούσε χρέη παρκαρίσματος στελεχών. Μίλαγε η στρατιά (κοντεύουν να την κάνουν και αυτή πάρκινγκ) με την 1η ΜΠ και την 2η Μ/Κ κατευθείαν.

    «Δ΄ΣΣ δέν έχει στην ουσία κανέναν να του καλύψει τις πλάτες»

    Σημασία δεν έχει αν έχεις πίσω 10 ΣΣ αλλά κόσμο και υλικά.
    1 ΣΣ για όλη την βόρεια ελλάδα ήταν πάντ αρκετό. Η δουλειά του ΣΣ είναι να δίνει κατευθύνσεις στις μεραρχίες , να παρέχει ΔΜ και υποστήριξη. Μπορεί να έχει απο όσες μεραρχίες θέλει (αρκεί να μην μπουκώνει στο χαρτομάνι)
    Η βόρεια διοίκηση του ισραήλ έχει 1 ενεργή και 3 εφεδρικές μεραρχίες. Αν χρεαστεί και άλλος κόσμος επιστρατεύουν ένα εφεδρικό ΣΣ για τις εφεδρείες. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ πρακτικά αν και το σώμα «υπάρχει» απο το 2000
    Οι αμερικάνοι το 1991 με ένα ΣΣ (VII Corps υπο τον κουτσό Frederick M. Franks Jr) με δύναμη 5 θηριωδών μεραρχιών https://en.wikipedia.org/wiki/File:VII_US_Corps_1989.png) δεν χρειάστηκε ποτέ μικρότερο κλιμάκιο για τις ενέργειες (επιπέδου συμφωνικής ορχήστρας σε αρμονία και εκτέλεση). Η δύναμη του έφτασε τις 146,000 άνδρες περισσότεροι απο τον ΕΣ κατά 100% και όλοι μάχιμοι.
    Σημασία δεν έχει πόσα σώματα και σημαίες στο χάρτη έχεις αλλά τι μπορείς να κάνεις με αυτά.

    Η 2η Μ/Κ ΜΠ είναι τελετουργικός σχηματισμός για τον επιτάφειο και τα αγήματα της περιοχής. Με λεο1 και Μ113 θα ήταν τρομερά χρήσιμη στην ασδεν ή ως συγκροτήματα ασφαλείας μέσα στο ΔΣΣ. Αυτή την στιγμή ως έχει απλώς σπαταλά λεφτά και πόρους.

    Αδερφέ μου δεν είμαστε στο 1991 ούτε στο 1996 ούτε καν στο 2004. Είμαστε στο 2017 με 200εκ ευρώ το χρόνο στο ΓΕΣ και 9μηνο θητεία.
    Υπο άλλες συνθήκες – πχ στρατός με αριθμούς του 1991 και υλικά του 2008 – έπαιρνε την κύπρο μέρα μεσημέρι.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Kυναίγειρε κα Αίαντα
     Γνωρίζω την κατάληξη των Α΄ και Β΄ΣΣ,ἡ ποιητική αδεία περιγραφή για τον άλλο γαλαξία ήταν μία ειρωνεία για την κοσμάρα στην οποία περιφερόταν το Β΄ΣΣ και τους τίτλους που «φόρεσε» κατά καιρούς.
     Γι᾿αυτό και δέν στάθηκα στα δύο αυτά ΣΣ.
     Για το Γ΄ΣΣ όμως,δέν δέχομαι εκλογικεύσεις.
     Και επειδή στην Ἑλλάδα όλα γίνονται στραβά (χωρίς βεβαίως ΠΟΤΕ να φταίει κανείς),επισημαίνω ότι ἄν ένα ΣΣ θα μπορούσε κάλλιστα να φορέσει νατοϊκό μανδύα,χωρίς στην πραγματικότητα να έχει αντίκρυσμα,θα ήταν το Β΄ΣΣ,με όποιον εθνικό τίτλο μπορούσαν να σκαρφιστούν οἱ φωστήρες,αλλά το Γ΄ΣΣ όφειλε να διαφυλαχθεί,όχι ὡς στρατηγείο,αλλά ὡς δομή δυνάμεων.
     Θα υπενθυμίσω ότι όταν ιδρύθηκε το Δ΄ΣΣ,ανέλαβε ένα αρματολίκι (ζώνη ευθύνης Δυτική Θράκη),που πρηγουμένως ανήκε στο Γ΄ΣΣ,και το τελευταίο ανέλαβε να ενισχύσει το Δ΄.
     Μέχρι το 1976,το Γ΄ΣΣ είχε αρματολίκι την Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη,με τις 10η,11η,και 12η μεραρχίες πεζικού,στις Σέρρες,Καβάλα και Αλεξανδρούπολη,καθώς και την 99η στρατιωτική διοίκηση,μετέπειτα 16η μεραρχία πεζικού στο Διδυμότειχο.
     Στην ΖΕ του Γ΄ βρισκόταν ακόμη ἡ 3η ΔΜΑ (διοίκηση μάχης)/20ης τεθωρακισμένης μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη,και ἡ 21η τεθωρακισμένη ταξιαρχία στην Κομοτηνή,αλλά αυτοί οἱ δύο σχηματισμοί ανήκαν στην Στρατιά,ἄν δέν κάνω λάθος.
     Το ζουμί:οἱ δύο ΜΠ στις Σέρρες και Καβάλα-Δράμα,σύν την Γ΄ΕΑΝ στην Θεσσαλονίκη,ήταν οἱ άμεσες εφεδρείες του Δ΄ΣΣ.
     Με την αφυδάτωση τους,ουσιαστικά αποδυναμώθηκε το Δ΄ΣΣ,αφού πλέον πρέπει να έχει κατα νού όχι μόνο την όποια επιθετική επιστροφή,(λέμε τώρα),αλλά και την ασφάλιση της τοποθεσίας Νέστου.
     Και φυσικά,οἱ μονάδες δέν είναι τα ψωμιά εν Κανά της Γαλιλλαίας,για να τις ευλογήσει κάποιος (ΥΠΑΜ κατά προτίμηση),ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
     Το δικό μου θέμα δέν είναι να υπάρχουν τα στρατηγεία δύο ΣΣ,αλλά οἱ σχηματισμοί τους.
     Ἄς επιζούσαν οἱ Χ και ΧΙ ΜΠ,και ἄς ανήκαν -ετοιμοπόλεμες- μαζί με τις ΧΙΙ και XVI ΜΠ στο ίδιο ΣΣ.
     Και ἄς ονομαζόταν βόρειο ἤ νότιο ἤ βορειοδυτικό συγκρότημα,ἤ Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΤΣΑΜΘ).
     Επιτέλους,ἄς ξεκολλήσουμε από την μνήμη χρυσόψαρου,ἄς επιτρέψουμε την αναδρομή σε απελθουσες ηγεσίες και τα πεπραγμένα τους,για να έχουμε την μεγάλη εικόνα,και όχι από την προηγούμενη κυβέρνηση στην επόμενη.
     Ὁ Γιάννος Παπαντωνίου,εξετάζεται για διαχειριστικά πεπραγμένα ,με υποψία διαφθοράς για την υπουργική του θητεία στο αμύνης,πρίν 11-14 χρόνια.
     Δέν πρόκειται όμως κανείς να του καταλογίσει ότι μείωσε μονονυκτίς την θητεία από τους 18 στους 12 μήνες.
     Και όμως,εκεί βρίσκεται ἡ ρίζα του κακού,και δέν απαιτείται τίποτε περισσότερο από ένα προεδρικό διάταγμα για να ακυρωθεί εκείνη ἡ μείωση,-ἄν και μάλλον όχι από τον παρόντα πρόεδρο…
     Ἄν δέν ξαναγράψανε και το Σύνταγμα μαζί με την Ιστορία,συνταγματική επιταγή παραμένει ἡ εικοσιτετράμηνη θητεία.
     Και πουθενά δέν είναι γραμμένο ότι θα πρέπει ἡ άμυνα να ασφυκτήσει με 200-300Μ€ για να μένουν δίς για να ενισχύονται οἱ συντάξεις,τα εφάπαξ,και οἱ αργομισθίες των ιερών αγελάδων,ἄ,και των ΜΚΟ.

     Και τώρα μία αφιέρωση για τον α-αφούλη μου τον Κυναίγειρο,που χαίρεται χωρίς λόγο
     (α-αφούλη,αποκαλεί ὁ μικρός μου τον μεγάλο μου)

     Κάποτε,πήγε ένας απελπισμένος φουκαράς στον Χότζα,για να του δώσει συμβουλή.
     Χ:-τί είναι μπύρο μ᾿;
     Φ:-Χότζα μ᾿,είναι μικρή ἡ καλύβα μου,ούτε να κοιμηθώ σάν άνθρωπός δέν μπορώ…
     Χ:-ζώα έχεις;
     Φ:-μία κότα,μία κατσίκα,και έναν γάϊδαρο,Χότζα μ᾿.
     Χ:-ωραία,σήμερα το βράδυ,βάλε μέσα και την κότα.
     Φ:-μά..
     Χ:-σούςς!

     Την άλλη μέρα
     Χ:-πώς πάει μπύρο μ᾿;
     Φ:-πώς να πάει Χότζα μ᾿,ήταν που ήτανε στενά,χράτς-χρούτς το πουλί,μάτι δέν έκλεισα..
     Χ:-ωραία,σήμερα το βράδυ,βάλε και την κατσίκα μέσα.
     Φ:-μά…
     Χ:-σούςς!

     Την άλλη μέρα
     Χ:-πώς πάει μπύρο μ᾿;
     Φ:-πώς να πάει,Χότζα μ᾿,όλα εἰδον…
     Χ:-ωραία,σήμερα το βράδυ,βάλε και τον γάϊδαρο μέσα.
     Φ:-Χότζα μ᾿!
     Χ:-σούςς!

     Την άλλη μέρα
     Χ:-πώς πάει,μπύρο μ᾿;
     Φ:-Χότζα μ᾿,με χάνεις…
     Χ:-καλά,σήμερα βγάλε την κότα.

     Την άλλη μέρα
     Χ:-πώς πάει μπύρο μ᾿;
     Φ:-κάπως άρχισα να συνέρχομαι…
     Χ:-καλά,σήμερα βγάλε και την κατσίκα.

     Την άλλη μέρα
     Χ:-πώς πάει μπύρο μ᾿;
     Φ;-Χότζα μ᾿,σάν κάπως να ξεκουράστηκα.
     Χ:-καλά,σήμερα βγάλε και τον γάϊδαρο.

     Την άλλη μέρα
     Χ;-πώς πάει μπύρο μ᾿;
     Φ:-Χότζα μ᾿,τώρα είμαι πα-σά-ς!

     • Cynaegeirus

      Φτάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα α-αφούλη οτι χωρίς 24μηνο στρατό δεν έχουμε ούτε στα χαρτιά. Ούτε με 18μηνο κάνουμε δουλειά καθώς το 18 κάλυπτε τις σειρές των 45,000 άνδρών. Σήμερα έχουμε σειρές με λιγότερα απο 35,000 άτομα, υπήρξαν και χρονιές με ~30.
      Το 73-76 με 31+5(επιστράτευση) μήνες θητεία ο γέρος μου είχαμε 170,000 άντρες στον ΕΣ και όλες τις μεραρχίες στο 80%-100%.
      Τώρα έφαγαν την θητεία στην ΕΦ και βάζουν σκοπούς απο χαρτόνι.
      Απορώ πως δεν έχουμε δει χαρτόνι και εδώ. Αν κρίνω οτι η βαριά σε κληρωτούς Αττική έχει κεντρικά στρατόπεδα με άδειες σκοπιές δεν θέλω να σκέφτομαι για μονάδες στα εγγύς μετόπισθεν .

   • Aias

    Στο συγκεκριμένο γέροντα δεν έχεις δίκιο ή καλύτερα απόλυτο δίκιο όπως μας έχεις συνηθίσει.
    Η όλη κίνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση.

 • Cynaegeirus

  «Λόγω πιθανής εμφάνισης κακόβουλου λογισμικού στην ιστοσελίδα, το οποίο ανοίγει ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα σε αναδυόμενα (popup) παράθυρα, καλούνται όλοι οι φίλοι αναγνώστες της e-Amyna όπως εγκαταστήσουν/ενεργοποιήσουν δωρεάν την εφαρμογή AdBlock στους browser (Chrome, Firefox, ΙΕ) που χρησιμοποιούν για την απρόσκοπτη είσοδο στον ιστότοπο μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.»

  Έχω κανα μήνα τον Brave. έχει ενσωματωμένο φίλτρο και δεν βλέπω διαφημίσεις πουθενά. οποιος θέλει ρίχνει μια ματιά είναι branch του chrome. https://www.brave.com/

  ΙΕ και Edge γενικά μην χρησιμοποιειτε, και ο firefox έχει γεράσει.

  συστήνω chrome και παρακλάδια.

  • Eforius30

   vivaldi ειναι επίσης μια καλή εναλακτική

 • Πάτε καλά;

  ΕΛπίζω πως θα βγάλουμε κάτι από την όλη ιστορία. Γιατί με το που θα βρεθούν σε καλή κατάσταση οι απέναντι, οι Καταριανοί θα επιστρέψουν στους κολλητούς και έχοντας πληροφορίες από την εκπαίδευση μας…

 • manolis

  Φανταζομαι δεν περιμενεις πραγματικα να μαθεις ποτέ τι εγινε μεσα απο το επισημο πορισμα…

  • Panos Karampelas

   Nop. Not really…

 • tkostas

  Γιατί η συνεργασία/εκπαίδευση με το Κατάρ (κυρίως αεροπορική) είναι κακή επιλογή;
  Από τί κινδυνεύουμε;

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   To Κατάρ επιδοτεί τον εξισλαμισμό της Χώρας,δίνοντας και κάποια φιλοδωρήματα,όπως την παραγγελία σκαφών αρμάτων Leopard-2A7+ (ἤ και πύργων) στην ΜΕΤΚΑ.
   Κάποιοι λιγουρεύονται και τα 12 Mirage-2000-5 EDA της αεροπορίας του εμιράτου…
   Το ερώτημα είναι ἄν κάποια φιλοδωρήματα αξίζουν αφανή -αρχικώς- ανταλλάγματα σε πολιτικό επίπεδο,που μέχρι να τα συνειδητοποιήσουμε μπορεί να έχουμε γίνει μία «άλλη» χώρα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Ξεχνάμε την πολιτική στην ελλάδα…»
  Το αντίθετο.
  Στην Ἑλλάδα,στο όνομα και προς χάριν της πολιτικής,εκλογικεύουμε την κάθε εκποίηση της Χώρας και του μέλλοντος της με αυτήν την ιστορική φυσιογνωμία που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.
  Και Αττίλες και «Χόρα» και Ίμια και Καρπάθους και μνημόνια καταπίνουμε,ιδίως όταν τα σκ@τ@ τα έχει φάει ἡ «δική μας» παράταξη,και ιδιαιτέρως όταν συμπράττουν και κανα-δυό ακόμη,έστω και μέχρι χθές «επάρατοι».
  Ἡ πολιτική δημιούργησε το σημερινό τέλμα,ἡ πολιτική δημιούργησε θέμα τεμένους στην Αθήνα,όταν ήταν το τελευταίο που θα απασχολούσε τον μέσο Ἕλληνα,ἡ πολιτική έφερε την Υπατία και τα χοτ-σποτ.
  Τώρα πάλι,ίσως μία άλλη πολιτική να έφερνε καλύτερα αποτελέσματα.
  Σίγουρα όμως,αυτό δέν θα μπορούσαν,και όντως ΔΕΝ μπόρεσαν να το επιτύχουν οἱ κοινοβουλευτικές δυνάμεις της τελευταίας -τουλάχιστον- εικοσαετίας.

  Διότι,τέτοιος σπόρος,τέτοιο στάρι,τέτοιος μύλος τέτοιο αλεύρι.
  Ἤ,ποιός ὁ κάβουρας,και ποιό το ζουμί του.
  Ὧ,Θαυμαστή Χάρις,υπάρχει τουλάχιστον ένας λαός που κυβερνάται όπως του αξίζει ὡς συλλογικότητα.
  Αλλά με την γνωστή διαφορά φάσεως:αμαρτίες γονέων,παιδεύουσι τέκνα.

  • tkostas

   Πολιτική με την καλή έννοια, με την έννοια της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαιωμάτων και ότι απεμπόλησης (αντίθετα με ότι κάνουνε μέχρι σήμερα εδώ και 72 χρόνια από τον ΒΠΠ)