Ανασκόπηση εβδομάδας #40

29
Σχηματισμός αεροσκαφών που συμμετείχε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ πραγματοποίησε χαμηλή διέλευση για να φωτογραφηθεί με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το σύμπλεγμα Μεγίστης όπου εκτέλεσε αποστολή ναυτικής προσβολής, στις 5 Απριλίου.

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2017, κατά την οποία εκτελέστηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών, ναυτικών δυνάμεων και Μονάδων του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με βίντεο που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ, στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) πραγματοποίησαν στις 2 Απριλίου άλμα ελευθέρας πτώσεως από αεροσκάφος C-130 Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, κάνοντας χρήση της τεχνικής ΗΑΗΟ (High Altitude High Opening). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αλεξιπτωτιστές εγκατέλειψαν το αεροσκάφος στα 20.000 πόδια ύψος, χρησιμοποιώντας συσκευές οξυγόνου και εν συνεχεία άνοιξαν τα αλεξίπτωτα στα 18.500 πόδια, οπότε πραγματοποίησαν διείσδυση προς τη Ζώνη Ρίψεως που απείχε χιλιόμετρα από το σημείο εξόδου τους από το αεροσκάφος, κάνοντας χρήση συσκευής GPS.

Το δεκαπενθήμερο από 27 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2017, το προσωπικό και τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού εκτέλεσαν πληθώρα αποστολών σε ολόκληρο τον Ελλαδικό Χώρο, που συνοψίζονται σε: συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, αποστολές Επιτήρησης, συμμετοχή σε ΤΑΜΣ όλων των κλιμακίων Μονάδων και Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς και συμμετοχή στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μέσης Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2017. Το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα ελικόπτερα όλων των τύπων της Ταξιαρχίας, εκτέλεσαν συνολικά 238 εξόδους, ημέρα και νύχτα, και συμπλήρωσαν 445 ώρες πτήσης.

Το διήμερο 5 και 6 Απριλίου εκτελέσθηκε Συντήρηση Ικανότητας Αλεξιπτωτιστών στην Περιοχή Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ, στη Λέσβο με ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ.

Η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Έβρο, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Επιπρόσθετα, ενεργοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν με άριστα αποτελέσματα, τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της Ταξιαρχίας.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής, στις 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Άσκηση Εξασφάλισης Γέφυρας από το Τάγμα Εθνοφυλακής Καλπακίου, την οποία παρακολούθησε ο  Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Στις 4 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και πραγματοποίησε ομιλία στους Σπουδαστές της, με θέμα «Προκλήσεις, Προοπτικές και Στρατηγικοί Στόχοι του Στρατού Ξηράς». Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου συνεκπαιδεύονται οι Ανθυπίλαρχοι Τάξης 2016 και οι Ανθυπολοχαγοί του Βασικού Τμήματος της Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού, μοιράστηκε εμπειρίες και ανέλυσε προκλήσεις του παρόντος και μέλλοντος, με στόχο τη δημιουργία κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Από 3 έως 7 Απριλίου διεξήχθησαν οι εθνικές ασκήσεις ΑΣΤΡΑΠΗ 4/17 και ΟΡΜΗ 3/17 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους και του βορείου, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους αντίστοιχα, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν επί τεχνικών και τακτικών αντικειμένων και διαδικασιών σε περιβάλλον σύνθετης απειλής ενώ εκτελέστηκε και συνεργασία/συνεκπαίδευση με μονάδες της ΠΑ, στο πλαίσιο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017. Σύμφωνα με το ΓΕΝ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου εκδηλώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά στο κέλυφος του αριστερού αεροστροβίλου της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, εν πλω στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού. Η πυρκαγιά αντιμετωπίσθηκε άμεσα χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές στο πλοίο, το οποίο συνεχίζει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων του δραστηριοτήτων.

Tο ΠΝ συμμετείχε, από 22 Μαρτίου έως 6 Απριλίου, στην τριεθνή άσκηση με την επωνυμία NOBLE DINA 2017, η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και εν όρμω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) στην Κρήτη και στο Ναύσταθμο στη Χάιφα. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το ΠΝ με το USN και το Ναυτικό του Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και το Ναυτικό της Κύπρου, υπό καθεστώς παρατηρητή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:

Ελλάδα: Μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, ένα ΤΠΚ, ένα υποβρύχιο και δύο Αξιωματικοί εξειδίκευσης Τακτικού Συντονιστή (Tactical Coordinator: TACCO) που συμμετείχαν ως ιπτάμενοι παρατηρητές (Rider) σε πτήσεις με Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-8A Poseidon του Αμερικανικού Ναυτικού

ΗΠΑ: Ένα Αντιτορπιλικό, ένα Πετρελαιοφόρο και ένα ΑΦΝΣ.

Ισραήλ: Τρεις κορβέτες, εκ των οποίων η μία με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο υποβρύχια, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, έξι τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση των τριών Ναυτικών στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.

Από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου ΑΡΙΑΔΝΗ 17 με τη συμμετοχή της Δύναμης SNMCMG-2, του NATO/CMRE (Centre for Maritime Research and Experimentation) με το πλοίο επιστημονικών ερευνών ITS NRV ALLIANCE, μεμονωμένα κράτη με τις μονάδες/ομάδες/ παρατηρητές. Από πλευράς ΠΝ, συμμετείχε η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και το οργανικό της ελικόπτερο (Πλοίο Διοικήσεως της Άσκησης), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63), ΕΥΡΩΠΗ (M62) και ΚΑΛΥΨΩ (Μ64), η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (P61) και μία Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της ΔΥΚ.

Από το οπτικοακουστικό υλικό που αποδέσμευσε το ΓΕΝ για την επίσκεψη του 13χρονου Γιώργου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Make-A-Wish» στο Ναυτικό Οχυρό Σαραμαγκά προκύπτει ότι η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών έχει εξοπλιστεί με ημιαυτόματα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή M110 (Semi-Automatic Sniper System: SASS) με διόπτρα μεταβλητής μεγέθυνσης.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 30 Μαρτίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Διενέργειας Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και αξιολόγηση κοινά αποδεκτού Σχεδίου LOA για πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ.

Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις περί Σταδιοδρομίας Στελεχών και Εξέλιξης και Οικονομικής Μέριμνας και Λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (και …αποσύρθηκε λίγο αργότερα) προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

 • η διάθεση ποσού μέχρι €19,7 εκατ. στα ΕΝΑΕ για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των Υ/Β, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των Υ/Β.
 • η έγκριση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης της σύμβασης 025Α/99 για την οριστική παραλαβή του Συστήματος Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) ΕΡΜΗΣ – Φάση Β’ που έχει ανατεθεί στην ΕΑΒ.
 • η έγκριση του σχεδίου σύμβασης ΑΩ μεταξύ της Raytheon και της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται ως προτεινόμενα προγράμματα:

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 5 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχτηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, τον Διοικητή USAFE-AFAFRICA/Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχο Tod D. Wolters. Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποίησαν πτήση με αεροσκάφη F-16D Block 52+ της 337 Μοίρας στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ενώ συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τα πληρώματα των συμμετεχουσών χωρών για τη μεταξύ τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Κουβέιτ πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, με τον Ναύαρχο Ε. Αποστολάκης να συναντάται με τον ομόλογό του, Lt. General Mohammed Khaled Al-Khedher. Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας με έμφαση στο προσφυγικό και στην τρομοκρατία καθώς και η απαίτηση δημιουργίας συναντίληψης μεταξύ των κρατικών δρώντων της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας. Επίσης, συζητήθηκε η περαιτέρω προοπτική στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στα πεδία της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας, Sheikh Mohammad Khaled Al Hamad Al Sabah, με τον οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τον λιμένα Shuwaikh, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης Eagle Resolve 2017. Η άσκηση διεξάγεται από τις 19 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου 2017 με συμμετοχή χωρών-μελών του Gulf Cooperation Council καθώς και των ΗΠΑ. Κατά την παραμονή στο Κουβέιτ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ Ανδρέα Παπαδάκη.

Κύπρος

Από 4 έως 6 Απριλίου 2 πραγματοποιήθηκαν βολές Α/Α κατευθυνόμενων βλημάτων MISTRAL από Μονάδες Πυρός επί οχημάτων και επί εδάφους, σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς. Τα αποτελέσματα των βολών κρίνονται ως άριστα.

O Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του Jean-Yves Le Drian. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία καλύπτει νέους τομείς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, την έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και πειρατείας. Ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επιπλέον το διορισμό Στρατιωτικού Ακόλουθου Άμυνας στο Παρίσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 23 Μαρτίου, προσωπικό της 39ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στα Κατεχόμενα της Κύπρου πραγματοποίησε βολές διαφόρων αντιαρματικών συστημάτων. Από τις φωτογραφίες του τουρκικού Γενικού Επιτελείου προκύπτει ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με αυτοκινούμενες πλατφόρμες για τα αντιαρµατικά βλήµατα TOW. Επιπλέον, από 28 έως 30 Μαρτίου, προσωπικό του Συντάγματος ΠΒ του ανωτέρω Σχηματισμού πραγματοποίησε εκπαιδευτικές βολές Α/Α πυροβόλων κατ’ επιγείου στόχου καθώς και βολές ελαφρών ΑΤ όπλων.

Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν (ΕΠΟΠ Λοχίες Yunus Ertürk και Ufuk Bingöl, Συμβασιούχος Λοχίας Mehmet Yavşan) και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από πυροδότηση τηλεχειριζόμενου εκρηκτικού μηχανισμού στο Uludere της επαρχίας Şırnak, στις 4 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης Deniz Yıldızı-2017 του Τουρκικού Ναυτικού (TDK), η οποία διεξήχθη από 27 Μαρτίου έως 7 Απριλίου στον Εύξεινο Πόντο, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες βολές κατευθυνομένων βλημάτων:

 • Βολή ενός Κ/Β επιφανείας-επιφανείας Harpoon Block2 από την κορβέτα HEYBELİADA (F511) και ενός Κ/Β Sub Harpoon από το υποβρύχιο ÇANAKKALE (S358) στις 31 Μαρτίου.
 • Βολές δύο Κ/Β επιφανείας-αέρος SM-1 από την φρεγάτα GÖKÇEADA (F494), δύο Κ/Β επιφανείας-αέρος NSSM από την φρεγάτα FATİH (F242), ενός Κ/Β επιφανείας-αέρος ESSM από την φρεγάτα BARBAROS (F244), ενός K/B RIM-116 του CIWS RAM της κορβέτας BÜYÜKADA (F512) και ενός Κ/Β Stinger MANPADS από μέλος πληρώματος ΤΠΚ İMBAT (P335) την 1η Απριλίου.

Μεταξύ 3 και 5 Απριλίου, τα πλοία του TDK κατέπλευσαν σε λιμένες των παρευξείνιων χωρών (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στην άσκηση συμμετείχανσυνολικά 10 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 5 υποβρύχια, 6 πυραυλάκατοι, 2 περιπολικά, 1 αρματαγωγό, 7 πλοία υποστήριξης, 10 ελικόπτερα ενώ πραγματοποιήθηκαν 14 έξοδοι ΑΦΝΣ και 3 αεροσκαφών F-16.

 • Ανδρέας

  Φαντάζομαι θα έχουμε κατι εκτενέστερο για τον ΗΝΙΟΧΟ. Η αριστη αξιολογηση των τμηματων χρονικών ετοιμοτήτων της Ταξιαρχίας είναι ευχάριστη, αλλά να την πιστέψουμε; Αυτές οι 445 ωρες πτήσης τη; Α.Σ. ειναι πολυτιμες. Γνωρίζετε αν υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστα ορια όπως οι 180 ωρες στους πιλότους; Σταματάω με τις απορίες. Το παράκανα!

 • Stam

  Ευχαριστούμε για την τακτική ενημέρωση!!!
  Τα συγχαρητήρια μας στην ΠΑ (πρωτίστως) και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για τον ΗΝΙΟΧΟ. Θα αναμένουμε εναγωνίως τα «παραλειπόμενα» της άσκησης όταν και όποτε αποδεσμευθούν. Ενθαρρυντικό στοιχείο οι Α/Α βολές Mistral στην Μεγαλόνησο. Σαφές μήνυμα προς την «φίλη» και «σύμμαχο» εξ Ανατολών, ειδικά προ δημοψηφίσματος…
  Παίρνω πάντως την αίσθηση, (ας με διαψεύσουν οι «ειδικοί») πως η κρίση κινητοποίησε την ανάπτυξη δεξιοτήτων (κατά το «η πενία τέχνας κατεργάζεται») των Ενόπλων Δυνάμεων με θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Τώρα, αν αυτό συνοδευτεί και με την παραχώρηση – προμήθεια νέων «υλικών» θα είναι φυσικά καλοδεχούμενο.
  Και πάλι πολλές ευχαριστίες στην ομάδα του e-Amyna και καλό βράδυ!!

  • M.K.E

   Φιλε μου με συγχωρεις αλλα απο μυνηματα γεμισε το Αιγαιο αγγελιοφορους,φακελους και γραμματοσημα..οι κινησεις μετρανε και η σταση παντος καιρου..Που ειδες κατι το τρομερο στην ασκηση με Mistral;ουτε τα TOR ειναι ουτε τα Aspide.Αλοιμονο αν δεν ασκεισαι και δεν χρησιμοποιεις το συνολο των μεσων που διαθετεις.
   Θα μπορουσες να εξηγησεις λιγο το σημειο με την «αναπτυξη δεξιοτητων»;
   καλη συνεχεια σε ο,τι κανεις.

 • za

  Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, είναι πιθανότερο να έχουμε την αρχή νέων εντάσεων στο Αιγαίο παρά αποκλιμάκωση.

  Το καλό σενάριο είναι νίκη Ερντογάν, ώστε από θέση ισχύος στο εσωτερικό να διαχειρισθεί τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική του στην χώρα.

  Βέλτιστο για εμάς θα είναι να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή διπλωματική αναδίπλωση, προσπαθώντας να ξαναβρεί το νήμα των σχέσεων του με την Δύση.

  Η επιστροφή της Τουρκίας στην συνήθη διπλωματική κανονικότητα σημαίνει ότι θα πρέπει από θέση αδυναμίας πλέον να προσκυνήσει Αμερική Νάτο και Ευρώπη.

  Σε κάθε περίπτωση θα της πάρει πολύ χρόνο για να αποκτήσει την προτέρα διπλωματική και πολιτική της δύναμη.

  Ετσι αν υπάρξει ο Ελληνοτουρκικός διάλογος θα γίνει σε νέα βάση με την Ελλάδα ποιο ενισχυμένη διπλωματικά και γεωπολιτικά σε σχέση με το παρελθόν.

  Ηδη τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Τουρκία.

  Εμεινε έξω από τα κοιτάσματα στο Βόρειο Ιράκ και την Συρία ενώ η Κύπρος έκανε την μεγάλη κίνηση εμπλέκοντας τον σκληρό πυρήνα των Αμερικάνικων πετρελαικών εταιρειών στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της.

  Ποτέ δεν ήταν τόσο ευθυγραμμισμένα τα Κυπριακά και Αμερικανικά συμφέροντα όπως σήμερα.

  Ο αγωγός Κύπρος Ελλάδα Ιταλία σχεδιάζεται και ουδείς αναφέρει το όνομα Τουρκία ενώ πλέον ανοικτά σιγοψυθιρίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους ως αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη Τουρκία.

  Προφανώς οι ισχυροί έχουν αφήσει στο τραπέζι κάποιο κομμάτι στην Τουρκία αλλά είναι κομμάτι αυστηρής διαίτης και απέχει πολύ από τις μεγάλες βλέψεις του Ερντογάν.

  Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές τότε καλείται να διαχειρισθεί και την αποδυνάμωση του στο εσωτερικό πεδίο και τα οξυμένα εξωτερικά θέματα.

  Ενας ποιο ευάλωτος τραυματισμένος και απειλούμενος Ερντογάν δεν αποκλείεται να επιδιώξει την πλέον ακραία και τυχοδιωκτική επιλογή προσπαθώντας να επαναδιατάξει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή.

  Εάν κάτι τέτοιο αφορά την Ελλάδα δεν θα μιλάμε για ένα περιορισμένο θερμό επεισόδιο αλλά γενικευμένες Ελληοτουρκικές στρατιωτικές συγκρούσεις.

  Η συνεχής παρουσία Αμερικανικών και Ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή μαζί με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις υποδηλώνει ακριβώς την ανησυχία όλων για τις μελλούμενες Ερντογανικές πρωτοβουλίες.

  • Spock

   Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να ψάχνουμε τα «καλά σενάρια» σε σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Δεν υπάρχει καλό σενάριο.

  • Giorgos Tsagaris

   Eγω παλι γιατι βλεπω επικρατηση του Ερντο (με τον ενα ή τον αλλο ;) τρόπο) με ποσοστα της ταξης του 70+% ?

 • William

  «Στις 30 Μαρτίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Επιτροπή Διενέργειας Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και αξιολόγηση κοινά αποδεκτού Σχεδίου LOA για πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ.»

  Συγνώμη αλλά έχει προσδιοριστεί πόσα και ποια αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν και σε ποια έκδοση και με ποια χαρακτηριστικά ;;;
  Και το κυριότερο έχει βρεθεί το μισό(0,5) δίσ. της προκαταβολής (35% του συνολικού κόστους) ;;;
  Είναι αλήθεια ότι στήλαμε λευκό LoR και άρχισαν να γελάνε μόλις αποσφράγισαν τον φάκελο ;;;
  Η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε πρωτοφανή αδιέξοδα και ασφυκτικές καταστάσεις με απειροελάχιστο χρόνο αντιδράσεων…

 • Ivy Chris

  «η έγκριση του σχεδίου σύμβασης ΑΩ μεταξύ της Raytheon και της ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ…»

  μήπως πρόκειται για τα ΑΩ της αρχικής σύμβασης 015Γ/2003 που αφορά την προμήθεια των Συστημάτων Αυτοπροστασίας ASPIS II των Α/φών F-16?

  • Όχι, τη σύμβαση των Patriot.

   • mich

    » αναβάθμιση Patriot». Τί εννοεί ο ποιητής;

   • Ivy Chris

    Μάλιστα, δλδ χρησιμοποιούνται τα ΑΩ για προμήθεια ανταλλακτικών & νέων υλικών για την ίδια την αρχική Σύμβαση, χωρίς την εμπλοκή των Ελληνικών εταιριών σ’ αυτά τα υποπρογράμματα, τα οποία έχουν τιμολογηθεί σε $ και η οποία προβλεπόταν ως υποχρέωση του προμηθευτή για μεταφορά τεχνογνωσίας?

    • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

     Ίσως η εκτίμησή σου να μην είναι ακριβής δεδομένου ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή τμημάτων των PATRIOT για πελάτες της RAYTHEON και ενεπλάκησαν και στο αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα πχ ΜΕΤΚΑ,ΕΑΣ, όσον αφορά τα μηχανολογικά τμήματα του συστήματος -ορισμένα εκ των οποίων αναφέρονται στο άρθρο, καθώς και η INTRACOM , η οποία δίνει σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο και σε αρκετές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις πχ ΤΕΜΜΑ και ορισμένες άλλες που έκλεισαν πχ SIEMENS,ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ,ΚΥΤΕ,ΑΝΚΟ και οι οποίες συμμετείχαν στην κατασκευή των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κατά τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος προμήθειας των PATRIOT.

     Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τμήμα της σύμβασης ΑΩ που αναφέρεται στην χρηματοδότηση της προμήθειας θερμικών καμερών για το ΠΝ καθώς το αναφερόμενο ποσόν επαρκεί για την απόκτηση σημαντικού αριθμού καμερών. Μένει να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για κάμερες που θα τοποθετηθούν πάνω σε μονάδες επιφανείας πχ κανονιοφόρους όπου προσφάτως τοποθετήθηκε ένα νέο συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων της εταιρείας MILTECH ή πρόκειται για κάμερες που θα αυξήσουν τις ικανότητες νυχτερινής παρατήρησης των ναυτικών παρατηρίων (λιγότερο πιθανό).Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ικανότητες ελληνικές εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης

     • Ivy Chris

      Από την ανακοίνωση δεν προκύπτει ότι η διάθεση των ΑΩ της αρχικής σύμβασης προμήθειας των Patriot χορηγείται ως μεταφορά αντίστοιχης τεχνικής βοήθειας & τεχνολογίας σε Ελληνικές επιχ/σεις, αλλά αναφέρει για κατασκευαστικά υποπρογράμματα κεραιών, trailers, αντ/κων του PHALANX & θερμικών καμερών για το ΠΝ χωρίς να δεσμεύεται -ως θα ώφειλε- για την κατασκευή τους από Ελληνικές εταιρείες.
      Τα ΑΩ δεν υιοθετήθηκαν με την έννοια έκπτωσης επί του αρχικού κόστους αλλά για την μεταφορά τεχνογνωσίας, άσχετα αν εφαρμόστηκε μερικώς και σε ορισμένες περιπτώσεις αποσπασματικά & κάποιοι παράνομα επωφελήθηκαν εξ αυτών.
      Εκτός αν λόγω της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, όπου απαγορεύεται πλέον η απαίτηση ΑΩ σε «νέες» συμβάσεις προμηθειών, γίνεται χρήση των μη πραγματοποιηθέντων ΑΩ προκειμένου να μην προχωρήσει το Δημόσιο σε αγωγή κατά της προμηθεύτριας για την αναγνώριση της απαίτησης της, από την κατάπτωση των σχετικών εγγυητικών επιστολών…

     • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

      Δεν είπα ότι προκύπτει αναγκαστικά διάθεση των ΑΩ υπέρ ελληνικών εταιρειών αλλά ότι ενδέχεται να αφορά υποκατασκευαστικό έργο με δεδομένο ότι οι εταιρείες που ανέφερα αναλαμβάνουν διαρκώς συμβάσεις εκτέλεσης υποκατασκευαστικού έργου από την RAYTHEON για πελάτες της αμερικανικής εταιρείας που αφορούν το εν λόγω αντιεροπορικό σύστημα,συμβάσεις που τρέχουν ακόμα και αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα δελτ’ια τύπου αυτών των εταιρειών, και επομένως είναι πιθανόν αυτές οι προμήθειες που προκύπτουν από την υλοποίηση ΑΩ να αναληφθούν από τις συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες.
      Στην αρχική σύμβαση προμήθειας των PATRIOT πάντως απέρρεε υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας να μεταφέρει υποκατασκευαστικό έργο ,άρα και τεχνογνωσία, σε ένα κονσόρτιουμ ελληνικών εταιρειών με τις οποίες μάλιστα είχε έρθει σε επαφή πριν την υπογραφή της σύμβασης ,γεγονός που το διαφήμιζε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού η RAYTHEON΄.

      Δεν είμαι γνώστης του νομικού πλαισίου που διέπει τα ΑΩ και τυχόν τροποποιήσεις τους και κατά συνέπεια δεν μπορώ να εκφέρω άποψη επί αυτού.

     • Ivy Chris

      Εδώ βαφτίζουμε για μια ακόμη φορά το κρέας, ψάρι.
      Δεν θεωρείται «αναβάθμιση» τα trailers & οι κεραίες, αλλά το 360° GaN- AESA MPQ-65 radar, οι νέοι πύραυλοι ->PAC-3 MSE με διαφορετικό σετ πυροσωλήνων, το Enhanced Launcher Electronics System (ELES) το λογισμικό σε ->Post Deployment Build-8 (PDB-8) [εμείς δεν χρησιμοποιούμε ούτε το ήδη υπάρχον στο US Army PDB-7.x…]

      Και κάτι τελευταίο, σε παρακαλώ «ξύνεις πληγές» με το να αναφέρεσαι ονομαστικά στη συμμετοχή συγκεκριμένων Ελληνικών εταιριών στην αρχική Σύμβαση, είναι γνωστές.
      Η Σύμβαση, η οποία ήταν μια εμπορική συμφωνία, όχι Διακρατική, μεταξύ Raytheon & Ελληνικού Δημοσίου, με μεσολάβηση αντιπροσώπου εν Ελλάδι την γνωστή SONAK, θυγατρική της AXON…, του γνωστού κυρίου….
      Η αρχική σύμβαση κατακυρώθηκε τέλος του 1998 για 4 Patriot + 2 option, αξίας $1,4 δισ.
      Αυτό όμως που δεν θα θυμάσαι είναι ότι το 2000 εγκρίθηκε η προμήθεια 200 πυροσωλήνων για βλήματα με κόστος $26Εκ & 1 χρόνο μετά ανήλθε στα $38Εκ δλδ αύξηση +47%.
      Η Π.Α. πρότεινε να πάρει 131 αντί των αρχικών 200 και να υπάρξουν στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για δωρεάν παράδοση των υπολοίπων…
      Εχεις εσύ ακούσει για ανακριτή ή εισαγγελέα να έχουν αναφερθεί σ’ αυτή τη Σύμβαση? ή σε οποιαδήποτε άλλη που να αφορά Αμερικανικές εταιρείες? Μόνο οι «κακοί» Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί & δευτευρόντως Ρώσοι, λάδωναν τον «ίδιο αντιπρόσωπο», αλλά προς Θεού όχι οι Αμερικανοί…
      Πολλοί θεωρούν, ότι το να ασπάζεσαι μια φιλελεύθερη ιδεολογία ή να είσαι θετικά διακείμενος προς το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ ή γενικότερα του Δυτικής κουλτούρας προϋποθέτει μια «omerta».
      Εκτός κι αν «η σιωπή των αμνών» ήταν δήθεν προϋπόθεση για τη δωρεάν παραχώρηση μεταχειρισμένων συστημάτων…

     • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

      Φίλτατε το πνεύμα και το γράμμα της τοποθέτησής μου δεν ΄σχετίζονται με την προσέγγιση που υιοθετείς στην δική σου τοποθέτηση. Δεν γνωρίζω αν έχεις κάποια επαγγελματική εμπλοκή οποιασδήποτε φύσεως με το χώρο των ενόπλων δυνάμεων αλλά εγώ δεν έχω και οι αναφορές μου ονομαστικά στις εταιρείες που εμπλέκονται στην εν λόγω σύμβαση ήταν καθαρά για πληροφοριακούς λόγους και ίσως με μια δόση νοσταλγίας για αξιόλογες ελληνικές εταιρείες στο χώρο της άμυνας που δεν υφίστανται πλέον . Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

 • kostaspgn

  Συγχαρητηρια για αλλη μια φορα!

  Μηπως γνωριζετε σε τι φαση βρισκονται οι τορπιλακατοι P72 και P73;

 • M.K.E

  Συγγνωμη αλλα δεν μπορω να μην κανω ενα αιρετικο σχολιο:χαθηκαν τα 50αρια που κολυμπανε στο λαδι μεσα στις αποθηκες μας και χρησιμοποιουμε τα M1919 που εχουν και μικροτερο διαμετρημα;τουλαχιστον καντε τα διπλα σε καθε θεση και βαλτε και ενα ερμο ασπιδιο,τοσο πολυ κοστιζει;για remote control turret που ειναι διαθεσιμος 24/7 και με ολες τις καιρικες συνθηκες και καταστασεις φωτεινοτητας δεν συζητουμε καν,ετσι;
  Ασκηση ανακαταληψης γεφυρας…καντε ενα ερπειν η crouch ρε παιδια και επισης τα προσωπα και τα χερια λαμπουν σε σχεση με την υπολοιπη στολη-εξαρτηση,καλυψτε τα,νισαφι πια..

  • Larisaios

   To M1919 υπάρχει μάλλον γιατί υπάρχει ακόμη απόθεμα βολίδων των 0.30 που δεν εξαντλήθηκε με τις βολές των νεοσυλλέκτων στα ΚΕΝ. Θα το βλέπεις εκεί μέχρι το απόθεμα να εξαντληθεί ή να λήξει (μαλλον το δεύτερο θα συμβεί πρώτο). Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο σταρι, μια ζωή. Πάντως για τη συγκεκριμένη χρήση μια χαρά είναι, δε βλέπω τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει ένα MG3. Mάλλον χειρότερο θα είναι γιατί πρέπει να εκπαιδεύσεις το χειριστή και να του μάθεις πότε να αλλάξει κάννη κλπ.κλπ.

   • eazy

    Αν ειναι να χρησιμοποιουμε οπλα για τα οποια υπαρχει αποθεμα πυρομαχικων τοτε θα δουμε πεζικαριους με Gras…

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἡ διαθεσιμότητα των Γκρά και των πυρομαχικών τους είναι μάλλον δύσκολη υπόθεση…καθότι συλλεκτικά κομμάτια.
     Παρεμπιπτόντως,τόσο το Μ-1919 (στιβαρώτατο όπλο) όσο και το Μ-1,μπορούσαν να τροποποιηθούν σε 7,62Χ51 με ελάχιστο κόστος.
     Το U.S.Navy προέβη σε τέτοια τροποποίηση ἥδη το 1959,μετατρέποντας το Μ-1919 σε Μ-1919 Mk-21 Mod-0,και το M-1 σε M-1Mk-2.
     Επειδή το το 7,62Χ51 είναι στην πραγματικότητα το .30-06 βραχυμένο κατά μισή ίντσα,με ταυτόσημα όλα τα υπόλοιπα σχηματομετρικά στοιχεία,και ἡ βολίδα του διατηρεί το ίδιο διαμέτρημα,μπορούν να διατηρηθούν και ἡ κάννη,με προσθήκη ενός δακτυλίου μήκους μισής ίντσας στην θαλάμη,ενώ τα κλείστρα διατηρούνται αυτούσια,όπως και οἱ ταχυγεμιστήρες (κλίπ),και απαιτείται κάποια διάταξη προσαρμογής της προσαγωγής των βραχύτερων φυσιγγίων.
     Το 1959,ἡ συλλογή μετατροπής Μ1 Mk2 κόστιζε 0,75$.

     Θα μπορούσαμε να έχουμε τυποποίηση στο διαμέτρημα από το ᾿80,αντί να γεμίζουμε φυσίγγια των .30 ακόμη και μετά την έναρξη παραγωγής του G-3.

     • eazy

      Ως Εφ Αξιωματικος (ΥΠ) ,εχουν δει «πολλα» συλλεκτικα τα ματια μου,το τι αχρηστα αποθεματα υπαρχουν καλυτερα να μην ανοιξουμε την συζητηση,οσο για την ουσια θα συμφωνησω με τον ΜΚΕ για τα 50αρια και για τα υπολοιπα…

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      @disqus_v7b4hWgkOq:disqus
      Εμένα πάντως θα με ενδιέφερε το θέμα με τα συλλεκτικά.
      Εδώ,περί το 4:30,παραγωγική σχολή του ΠΝ παρελαύνει επί χούντας με ιταλικά Μάνλιχερ-Καρκάνο

      https://www.youtube.com/watch?v=38XTc7VF9KQ

      @kostaszangogiannis:disqus
      Το δικό μου προκείμενο δέν είναι ἡ τυποποίηση των διαμετρημάτων κάθε ναυτικού πολυβόλου με αυτά του Ε.Σ,αλλά ἡ τυποποίηση ὡς διαχειριστικό -πέστο και διακλαδικό- ζητούμενο και πρακτική,και αναφέρθηκα ἄν δέν το πρόσεξες στο μακρυνό 1980 ὡς σημείο καμπής.
      Άλλωστε,και τα πληρώματα των πλοίων,οπλισμό των 7,62 φέρουν.
      Την εποχή που υπηρετούσα εγώ,υπήρχαν 3 διαμετρήματα φυσιγγίων τυφεκίων και πολυβόλων,(7,62Χ51,.30,.303),σύν άλλα 5 διαμετρήματα οπλων αυτοαμύνης (.30 βραχύ,.45,.38,9Χ19,και .38 Special),μόνο στον Ε.Σ-Εθνοφυλακή,χώρια Ναυτικό,Αεροπορία,Σ.Α.
      Οἱ επίλεκτοι και μέρος του πεζικού,είχαν FN,οἱ υπόλοιποι αμερικανικό οπλισμό των .30,ἄν είχε τροποιηθεί ὁ οπλισμός των .30,θα υπήρχε ένα διαμέτρημα λιγώτερο.
      Οἱ Βρεττανοί,όταν υιοθέτησαν το 7,62 τροποποίησαν παλαιότερα όπλα των .303 (π.χ Μπρέν) στο νέο διαμέτρημα για να διευκολύνουν την τυποποίηση,το ίδιο και οἱ Ινδοί,αυτό εννοούσα.
      «Άλλωστε η βολιδα των 0.30 είναι πιό μακριά από την αντίστοιχη των 7.62χ51 και κάνει ωραίες μεγάλες τρύπες.»
      Στην πραγματικότητα το .30 έχει απλώς μακρύτερο κάλυκα,την κἄπως μακρύτερη βολίδα την έχει το 7,62,επειδή είναι δικωνική.
      Ἡ διαφορά σε ενέργεια και διατρητικότητα ανάμεσα σε 7,62 και .30 στρατιωτικών προδιαγραφών είναι αμελητέα όταν πρόκειται για φυσίγγια γενικής χρήσεως,που επιτρέπονται δηλαδή και για τυφέκια.
      Όμως,ενισχυμένα φυσίγγια των .30 μπορούν να βληθούν από το Μ1919 ἄν είναι διαθέσιμα.
      Πρίν κάποια χρόνια είχα ακούσει ότι πυρομαχικά των .30 θα εκποιούνταν και τα έσοδα θα δινόταν σε κάποιο μετοχικό ταμείο.

     • eazy

      Το τι υλικο υπαρχει σε αποθηκευση η «ξεχασμενο» σε μοναδες,για λογους που δεν ειναι του παροντος να αναλυθουν, δεν μπορει να το φανταστει ανθρωπου νους…θυμαμαι σε μοναδα που στο «κουτι» του ΑΥΔΜ βρηκα Webley ,ο αρχιφυλακας δε ειχε 45αρι !Και μην πιασουμε το θεμα των ανταλλακτικων που διατηρουνται σε αποθηκες διοτι θα γελασει και το «ποικιλομορφον εριφιον»…

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ἄν το Webley ήταν των .380,πάλι καλά.
      Μήν ήτανε και των .455;
      :)

     • Larisaios

      Εν γένει συμφωνώ με την τυποποίηση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η έλλειψή της δεν είναι και τίποτα τραγικό. Μιλάμε για τριτεύουσας σημασίας οπλισμό σε 30-40 πλοία, που αν υποθέσουμε ότι κάθε σκάφος έχει από 3 μας βγαίνει ένας αριθμός 90-120 πολυβόλων. Το να έχεις σε καθε πλοίο 2-3 κιβώτια με σφαίρες των 0.30 δεν είναι δα και καμιά τεράστια πρόκληση για την επιμελητεία του Ναυτικού. Άλλωστε η βολιδα των 0.30 είναι πιό μακριά από την αντίστοιχη των 7.62χ51 και κάνει ωραίες μεγάλες τρύπες.Υπ όψιν ότι αυτό που έγραψα πριν, ότι δηλαδή χρησιμοποιούνται τα Μ1919 επειδή υπάρχει ακόμη απόθεμα πυρομαχικών, είναι δική μου υπόθεση, δεν το ξέρω από κάποια πηγή μέσα στο Ναυτικό. Επίσης υποθέτω ότι οταν εξαντληθεί αυτό το απόθεμα δεν θα γίνει μετατροπή στα Μ1919, απλά θα δανειστούν μερικά MG3 από το Στρατό Ξηράς.

 • Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τη Raytheon.

  Καλές Γιορτές και Καλό Πάσχα σε όλους!

 • M.K.E

  Φιλε @spyrosvaris:disqus,καταλαβαινω την λογικη σου,εχεις απολυτο δικιο οσον αφορα την εθνοφυλακη και συμφωνω και επαυξανω.Δεν επιζητω το τελειο ουτε μου αρεσει η εκ του καναπε κριτικη.Ωστοσο,επειδη στην θεση αυτων μπορει να βρεθω εγω,εσυ και οποισδηποτε αλλος,πιστευω οτι θα ηταν καλο να υπαρχει μια στοιχειωδης εκπαιδευση.Οντως,ειναι θετικο οτι υπαρχει κινητοποιηση,κατα την γνωμη μου για ανυψωση ηθικου πιο πολυ,βαλτε και δυο τρεις Λοκατζηδες η αλλους αξιωματικους(με μηδενικο κοστος) να τους μαθουν ατομικη τακτικη και τακτικη ομαδας,και να επισημανουν τα λαθη στην ολη κινηση,μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας,οχι για θεματα αποκρυψης τακτικων κτλ, αλλα ουσιας.Οπου υπαρχει δημοσιοτητα,υπαρχει το αγχος της επιδοσης και ολα πρεπει να λειτουργησουν.Δεν χρειαζομαστε κατι τετοιο.Και ξερεις πολυ καλα οτι υπαρχει ενα αγαθο το οποιο μπορει να κρινει την εκβαση μιας μαχης,μικρης η μεγαλης και αυτο λεγεται ΗΘΙΚΟ.Ειναι πολυ ευθραυστο,πολυ πτητικο και και ευμεταβλητο και σιγουρα δεν δημιουργειται με καμερες,χειραψιες και αναμνηστικες φωτογραφιες.
  Πολλω δε μαλλον οταν μια πλειοψηφια εφεδρων ηταν σκοπανθρωποι στην θητεια τους,ειχαν σαν αποκορυφωμα την συμμετοχη σε ενα ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ με ο,τι συνεπαγεται αυτο, και τωρα καλουνται να μετασχουν σε σεναρια πολυ απαιτητικα και ιδιαιτερα…. A Bridge too far…

 • anaris

  Δεύτερη περίπτωση φωτιάς σε ELLI-CLASS ….