Ανασκόπηση εβδομάδας #39

57
Αεροσκάφος F-4E PI2000 με ατρακτίδιο σκόπευσης και ναυτιλίας Litening II απογειώνεται στο πλαίσιο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ-2017.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 27 Μαρτίου η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ-2017, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Στην άσκηση, εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας, καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Aπό τις 23 Μαρτίου διεξάγεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ με την επωνυμία NOBLE DINA-2017, η οποία θα καταλήξει στα μέσα Απριλίου στη ναυτική διοίκηση Ισραήλ στη Χάιφα. Στην πολυεθνική άσκηση συμμετείχε για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία στις 28 Μαρτίου με το ΚΣΕΔ Λάρνακας να αναλαμβάνει το συντονισμό της φάσης Έρευνας-Διάσωσης, η οποία διεξήχθη εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα Αξιωματικοί της Διοίκησης Ναυτικού/ΓΕΕΦ επέβαιναν, ως παρατηρητές, σε ισραηλινά και ελληνικά πλωτά μέσα.

Στις 30 Μαρτίου διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους, συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΝ με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2). Από πλευράς ΠΝ συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) και η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465) καθώς και αεροσκάφη Μirage 2000 της ΠΑ. Από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν η ισπανική φρεγάτα ESPS MENDEZ NUNEZ, η καναδική φρεγάτα HMCS ST JOHN’S και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης ESPS PATINO. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα αντιμετώπισης απειλής επιφανείας και αέρος, εκτέλεσης πυρών με τον κύριο οπλισμό, διοικητικής μέριμνας και προχωρητικών ελιγμών. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου ΑΡΙΑΔΝΗ 17. Πρόκειται για άσκηση τύπου INVITEX, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου, την προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας, την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των εκδόσεων τακτικής. Στην άσκηση συμμετέχουν η Δύναμη SNMCMG-2, το NATO/CMRE (Centre for Maritime Research and Experimentation) με το πλοίο επιστημονικών ερευνών ITS NRV ALLIANCE, μεμονωμένα κράτη με τις μονάδες/ομάδες/ παρατηρητές ενώ το ΠΝ συμμετέχει με τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ και το οργανικό της ελικόπτερο (Πλοίο Διοικήσεως της Άσκησης), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63), ΕΥΡΩΠΗ (M62) και ΚΑΛΥΨΩ (Μ64), την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (P61) και μία Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της ΔΥΚ.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε φωτογραφίες από πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.Η ρεαλιστική εκπαίδευση, η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης του προσωπικού των Μονάδων της ΑΣΔΕΝ, είναι συνεχής.

Posted by Εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Στρατού on Thursday, March 30, 2017

 

O Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε:

 • στις 29 Μαρτίου το 700 ΣΕ, το Χημείο Στρατού και τη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένα Πειραιά, ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και στη συνέχεια παρακολούθησε εκπαιδευτικές βολές των Ανθυπολοχαγών Πυροβολικού Τάξης 2016 στο Πεδίο Βολής Μεγάρων
 • στις 30 Μαρτίου τις Περιοχές Ευθύνης των 79 ΑΔΤΕ και 88 ΣΔΙ. Στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ, επισκέφθηκε το Φυλάκιο «ΦΟΥΡΝΩΝ» έδρα του 4ου Λόχου του Τάγματος Εθνοφυλακής ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ. Στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, το Στρατηγείο του Σχηματισμού στη Λήμνο το 290 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και τον 88 Λόχο Αντιαρματικών.

Το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ικανότητας των Στοιχείων Εκπαιδευμένων Συνοδών Σκύλων (ΣΕΣ-Σ) της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, με άριστα αποτελέσματα. Τα ΣΕΣ-Σ επαυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας ευαίσθητων εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς, δρώντας ως στοιχεία περιπόλου, ενέδρας, ανίχνευσης και σύλληψης εισβολέα.

Αμυντική Βιομηχανία – Προγράμματα

Στις 31 Μαρτίου η ΓΔΑΕΕ προχώρησε στην συγκρότηση Επιτροπής Κατάρτισης Όρων Διακρατικής Συμφωνίας για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια ΜΕΑ κατηγορίας MALE με χρονομίσθωση», όπως πρώτη αποκάλυψε χθες η e-Amyna. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, αντισυμβαλλόμενος στην εν λόγω διακρατική συμφωνία θα είναι το Ισραήλ.

Εντός του έτους αναμένεται η παραλαβή των πρώτων 3 ελικοπτέρων NH-90 μετά την υπογραφή της Τροποποίησης Νο5 της σύμβασης προμήθειας.

Η IDE (INTRACOM Defense Electronics) ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων στρατοπέδων με χρήση Ευφυών Δικτύων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εταιρεία εγκατέστησε για αξιολόγηση σε  μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας το Υβριδικό Σύστημα HG10K-10. Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Υβριδικής Τεχνολογίας το οποίο, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, παρείχε αδιάλειπτη ηλεκτρική ισχύ για 20 μέρες, επιτυγχάνοντας πλήρη ενεργειακή αυτονομία με σημαντική συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας και εξαιρετικά περιορισμένη χρήση του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Ομάδα Εργασίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).

Στρατιωτική διπλωματία

Ο Διοικητής NATO ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM) Αντιναύαρχος Clive Johnstone, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα το διήμερο 30-31 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ΣΕΘΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Στις 30 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε με τον COM MARCOM με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στην επιχείρηση της ναυτικής δύναμης SNMG2 για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Επίσης, ο COM MARCOM συναντήθηκε στο ΓΕΝ με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, και ακολούθως μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για την οργάνωση και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΑΣ και επέβη σε πλοία ελλιμενισμένα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Στις 30 Μαρτίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, δέχθηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) στην Ελλάδα, Colonel Jay Gardner, ο οποίος συνοδευόταν από τον  Lt. Colonel Sean Leaman (Air Force Programs) και τον Παναγιώτη Χαλικιόπουλο (Air Force Logistics Manager), στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σώματα Ασφαλείας

Από 19 έως 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ) της Αστυνομίας Κύπρου στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι συμμετέχοντες ήταν: Οργάνωση αστυνομικών επιχειρήσεων, βολές με πιστόλι, αντιμετώπιση αεροπειρατείας, τακτικές διάνοιξης θυρών, έρευνες κτιρίων, αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και ραδιοπυρηνικών απειλών (Χ.Β.Ρ.Π.). Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεκπαίδευση δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες στα παραπάνω αντικείμενα, καθώς επίσης και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Ειδικών Μονάδων.

Κύπρος

Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή αλλαγής Αρχηγού του ΓΕΕΦ με τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη να παραδίδει την Αρχηγία της Εθνικής Φρουράς στον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, αρχηγών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, του Πρέσβη της Ελλάδας, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και άλλων Πολιτικών και Πολιτειακών Αξιωματούχων.  Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης ΤΕΥΚΡΟΣ 01/2017, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας σε συνεργασία με τη Hermes Airports. Η άσκηση, πραγματοποιήθηκε σε περιοχή πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου και το σενάριο προέβλεπε την ύπαρξη αεροπορικού ατυχήματος στη ξηρά. Στο πλαίσιο αυτό εκτελέστηκε ρεαλιστική δοκιμή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΤΕΥΚΡΟΣ» το οποίο αποτελεί ένα από τα 22 Ειδικά Εθνικά Σχέδια του Βασικού Εθνικού Σχεδίου «ΖΗΝΩΝ» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναλυτικά στην εν λόγω Άσκηση συμμετείχαν 1 ελικόπτερο (Ε/Π) AW – 139 της 460 ΜΕΔ, 1 Ε/Π AW – 139 της ΜΑΕΠ, πυροσβεστικά οχήματα του Αεροδρομίου και της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πάφου, ομάδες έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ με ανιχνευτικούς σκύλους, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η Διεύθυνση Ασφάλειας του Αεροδρομίου Πάφου, Ασθενοφόρα και ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείο Υγείας/Νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού, επίγειες ομάδες έρευνας και διάσωσης της Διοίκησης Καταδρομών/ΓΕΕΦ (ΛΕΕ και 33 ΜΚΔ), 1 α/φος αεροπυρόσβεσης και επίγειες ομάδες ερευνών του Τμήματος Δασών, η Πολιτική Άμυνα με επίγειες ομάδες έρευνας – διάσωσης προσωπικό και μέσα έκτακτης ανάγκης της HERMES, η 55 Σμηναρχία Μάχης/Διοίκησης Αεροπορίας, το ΤΣ/8ο Σύνταγμα Πεζικού με προσωπικό και υλικά υποστήριξης, η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και ειδικό όχημα με κάμερες του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παράκτιας Παρατήρησης του ΚΣΕΔ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας με αντικείμενο το Συριακό, το Κουρδικό ζήτημα, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Αιγαίο και την Κύπρο. Στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, πως η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στην Συρία «ολοκληρώθηκε επιτυχώς», πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου» και πως προκρίνεται η «επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων» ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το MGK υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με αφορμή την υπόθεση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».

Στις 29 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) İsmail Demir παραχώρησε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό TGRT Haber για τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Demir αναφέρθηκε σε πρόβλεψη προμήθειας 250+500 αρμάτων μάχης Altay, παράδοση 30 αεροσκαφών F-35A μέχρι το 2023 με άφιξη του πρώτου το 2019, επίτευξη διακριτικής ικανότητας 55cm από το δορυφόρο Gokturk-1, παράδοση του πρώτου αεροσκάφους ελαφράς κρούσης/εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Hürkuş-C τον Ιούνιο καθώς και στην «ανίχνευση ελληνικού F-16 από απόσταση 300+ km» χωρίς να διευκρινίσει το είδος της πλατφόρμας (επίγεια ή αερομεταφερόμενη).

Στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παροπλισμού του αρματαγωγού ERTUĞRUL (L401) του Τουρκικού Ναυτικού στη Ναυτική Βάση Φώκαιας. To Α/Γ κλάσης Terrebonne Parish μεταβιβάστηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς στις 4 Ιουνίου 1973, αξιοποιήθηκε ωστόσο κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Το υποβρύχιο I.İNÖNÜ (S360) του Τουρκικού Ναυτικού κατέπλευσε στο λιμένα Δυρραχίου για τέσσερις ημέρες μετά το πέρας της άσκησης DYNAMIC MANTA-2017. Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στην Αλβανία μετά από εκείνες του DOLUNAY (S352) το 2010, του ANAFARTALAR (S356) το 2013, του SAKARYA (S354) το 2014 και του PREVEZE (S353) το 2015.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Πανεμορφο το Phantom!!!!

  • Ανδρέας

   Ειναι! Τόσα χρόνια περασαν που τα αγγιζα και οταν τα βλέπω μου προκαλούν ανατριχίλα οι γραμμές και το μεγεθος τους

 • Ivy Chris

  1. Εξαιρετικό το νέο για τα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας στα στρατόπεδα.
  Ελπίζω να εφαρμοστεί σε όλες όσες μονάδες απομείνουν μετά την αναδιοργάνωση.
  Θα πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν & ανεμογεννήτριες σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό & μικρά συστήματα αφαλάτωσης, ειδικά σε νησιά του Αιγαίου [τεχνολογία από ΕΜΠ], καθώς και να εξεταστεί με οικονομοτεχνική μελέτη η πρόβλεψη εγκατάστασης, στεγασμένων βιομηχανικών συγκροτημάτων πυρόλυσης, για ανακύκλωση πλαστικών-χρησιμοποιημένων ελαστικών [έως 5tn/day, για παραγωγή diesel 95% [χωρίς διύλιση!!!], με κόστος $0.22/lt …!!! και εξοικονόμηση των τεράστιων ποσών σε καύσιμα, ένα σε κάθε περιφέρεια όπου θα διατηρηθούν στρατόπεδα.
  Οπως επίσης, και μικρές κινητές μονάδες Biodiesel από ανακύκλωση τροφίμων, απορριμάτων, βιομάζας, ορυκτελαίων κλπ…σε πιο απομακρυσμένους σχηματισμούς.
  Χρηματοδότηση είναι δυνατή μέσω ΕΣΠΑ και επιτυγχάνεται ποσοτική & ποιοτική παρακολούθηση ανώτερης ποιοτικά παραγωγής, μείωση ρύπανσης από νοθευμένα καύσιμα, εξοικονόμηση κεφαλαίων & συναλλάγματος, ταχεία απόσβεση κόστους εγκατάστασης, εξάλειψη του λαθρεμπορίου στο χώρο της Αμυνας, δυνατότητα πώλησης πλεονάζουσας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τέλος ευελιξία & αυτάρκεια.

  2. Το Office of Defense Cooperation (ODC) είναι υπεύθυνο για τα κάτωθι και έχουν επίκαιρη σημασία…
  «(1) Sustain and enhance the bilateral military relationship and support for US/NATO operations; (2) Maintain and improve access to bases/facilities in Greece in support of US, NATO and Coalition operations; (3) Increase engagement with Greek military, Police, and Coast Guard in order to advance the mutual defense cooperation interests of the US and Greece; (4) Promote continued modernization of the Hellenic Armed Forces in order to improve interoperability with the US/NATO; and (5) Ensure market access and opportunities for the US defense industry.»

  και
  3. «καθώς και στην «ανίχνευση ελληνικού F-16 από απόσταση 300+ km» χωρίς να διευκρινίσει το είδος της πλατφόρμας (επίγεια ή αερομεταφερόμενη).»

  γιατί, δεν την είχαν αυτή τη δυνατότητα μέχρι τώρα??

  • Larisaios

   Υποτίθεται ότι το B-737 AEW&C μπορεί να ανιχνεύσει χαμηλά ιπτάμενο μαχητικό από τα 370 χλμ. Ποιος ξέρει τι θέλει να πει ο ποιητής;

 • John Moustakas

  Κάποτε ο Καββαθάς στην ΠΤΗΣΗ έγραψε………..αν αφαιρέσεις τα βλήματα,τίποτα δεν σε εμποδίζει να το δείς σαν έργο τέχνης.Πάντα εντυπωσιακό το φάντομ.

 • za

  Από όλες αυτές τις ασκήσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν για την πλευρά μας καταγεγραμμένα θετικά αποτελέσματα;;

  • Cynaegeirus

   Επίσημα όχι. Ανεπίσημα υπάρχουν αρκετά στοιχεία – και απο ξένες πηγές

   • za

    Για παραδειγμα;;

    • Giorgos Tsagaris

     Δηλαδη τα αποτελεσματα της ΠΑ απο συμμετοχες σε ασκησεις τυπου
     RED FLAG δε λενε τιποτα?
     Και θεωρουνται επισημα ή ανεπισημα?
     Και εχει σημασια τι θεωρουνται?
     Για να καταλαβω και εγω ο φτωχος….

     • mich

      Επίσημα= Στο τέλος της κάθε άσκησης/συνεκπαίδευσης βγαίνουμε και λέμε πόσο καλά πήγαν όλα και πόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης διατηρούμε, κτλ κτλ (μην παρεξηγηθώ, δεν τα λέω ειρωνικά).
      Ανεπίσημα= Όλα τα υπόλοιπα τα οποία (πρέπει να) ξέρουν μόνο οι εμπλεκόμενοι.
      Πάντως το γεγονός ότι Αμερικάνοι και Ισραηλινοί, αλλά και Άραβες «μας παίζουν» όλο και πιο συχνά λέει πολλά και σε πολλαπλά επίπεδα (επιχειρησιακό, διπλωματικό, πολιτικό).

    • M.K.E

     Τα αποτελεσματα ειναι ποιοτικα και δεν προσμετρωνται με τα νουμερα η απτα αποτελεσματα.Οταν εκπαιδευεσαι με τους καλυτερους η ας πουμε με τους πιο μαχιμους(ΗΠΑ,Ισραηλ) σιγουρα θα παρεις ΠΟΛΛΑ.(Ευχης εργον να μπορουσες να το κανεις με ολες τις μεγαλες αεροποριες και να ειναι τοσο ανοικτες).Και πολυ παραπανω οταν ειναι οι ιδιοι διατεθειμενοι να σου δωσουν βασει της αρχης: δουναι και λαβειν.Και για να το κανουν σημαινει αφ ενος οτι εκτιμουν καποια πραγματα και αφετερου οτι στοχευουν σε μια κοινη παρουσια…

     Ενα αντιστοιχο παραδειγμα στον στρατο:εχεις τους ΛΟΚατζηδες με μια αλφα τακτικη που εχει μεινει εδω και δεκαετιες,μια συνεκπαιδευση με πεζοναυτες η Delta η Spetznaz λειτουργει σαν συνεδριο που μαθαινεις καινουρια πραγματα.

 • binio

  φαίνεται ότι προκειμένου να πάρουν ψήφους στην Τουρκία, παραμύθιαζουν τον λαό. Πρακτικά μας λέει ότι θα βλέπουν τα Αεροπλάνα από την απογείωση. Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε

  • M.K.E

   Γιατι εμεις πισω παμε στην διατηρηση της τουρκικης προπαγανδας(για διαφορους λογους);Στο γνωστο και μη εξαιρετεο χριστιανο-πατριωτικο-τσοντο-ρωσολαγνο-αθλητικο-αστυνομικο site,κυκλοφορουσαν ειδησεις επι μερες και ουρλιαζε οτι η τουρκια με τα F-35 θα εγκλωβιζε τα ελληνικα μαχητικα με το που θα σηκωνοταν απο τον διαδρομο.Οταν λοιπον εμεις οι ιδιοι διατηρουμε μια παραφιλολογια του ειδους,ειναι δυνατον οι Τουρκοι να μεινουν πισω;Δεν ειναι οτι διαφερουμε και πολυ σε θεματα του ειδους.

  • Ανδρέας

   Ωραία! Θα εχουν χρόνο να κρυφτούν.

 • cretanmacedonian

  καλησπέρα για τα γιλέκα μάχης , των στρατιωτών στο video έχουμε στοιχεία?
  Είναι ελληνικής κατασκευής ? Θα τα υιοθετήσει το σύνολο του πεζικού?μπορούν να πάρουν και πλάκες αλεξίσφαιρες?

  ευχαριστώ εκ των προταίρων.

  • mich

   Από 10-15 γιλέκα σε μια σειρά στημένες φωτογραφίες μην περιμένεις να βγάλεις συμπεράσματα. Και μάλιστα όταν είναι οι ίδιες 3-4 σκηνές, απλώς από άλλη γωνία λήψης κάθε φορά.

   • cretanmacedonian

    στο νεο τευχος του περιοδικου ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ υπάρχει το ίδιο γιλέκο μάχης στο αφιέρωμα για τις «Βόρειες Μοίρες» αρα δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που λές.

 • KonTim

  Ισραηλινά λοιπόν τα UAV.Heron ή Hermes?

 • Fanis Boskos

  Άραγε ο «δραστήριος» κος Α/ΓΕΣ κάθε φορά που επισκέπτεται μονάδες τί αισθάνεται όταν βλέπει τις εξαρτήσεις που φέρουν στρατεύσιμοι και στελέχη του Ε.Σ.;;; Να καμαρώνει δε νομίζω. Άραγε προβληματίζεται ή και αυτός θα «περάσει» χωρις να κάνει κάτι ουσιαστικό; Ως πότε ο Ε.Σ. θα έχει απαράδεκτες εξαρτήσεις; Τόσο μεγάλο είναι το κόστος;;;

  • Cynaegeirus

   Μερικοί δεν έχετε καταλάβει σε τι τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ΕΕΔ.
   Να λέτε που μπαίνουν οι μισθοί κάθε μήνα.

   Το κόστος των εξαρτήσεων, τυφεκίων, κρανών, αρβύλων κτλ και η πάγια ανάγκη τους είναι φυσικά αυτονόητη.
   Δεν φταίει σε τίποτα ο Α/ΓΕΣ και ο κάθε αξκος αν δεν υπάρχουν χρήματα.

   • Mk

    Πολυ σωστα.

   • Tamam

    Θα διαφωνήσουμε! Φυσικα και φταιει ο Α/ΓΕΣ αν δεν υπάρχουν κρανη-αρβυλα-τυφεκια. Τις αναγκες του στρατευματος τις καθοριζει η στρατιωτικη ηγεσια, οχι η πολιτικη. Ποτέ στην ατζεντα των εξοπλιστικών δεν δοθηκε βάρος σε αυτά τα πράγματα που κοστίζουν πενταροδεκάρες. Παντα ηταν πρώτα τα μεγάλα κανονια, τα γρηγορα αεροσκάφη, κλπ… ποτε δεν περισσευε 1 μύριο για άρβυλα πχ… αλλα περισσευουν δις για οτιδηποτε αλλο.

    • Cynaegeirus

     Η ηγεσία δίνει λίστα με ανάγκες. Το υπουργείο επιλέγει αν θα τις ικανοποιήσει παρέχοντας χρήματα. Μιλάμε οτι τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπογράφουν για τα υπάρχοντα δοσμένα κονδύλιο πόσο μάλλον να αγωνιστούν για έξτρα.
     Για τα άρβυλα-τυφέκια-κράνη φταίει ο ΕΣ που δεν αλλάζει δόγμα, αλλά το δόγμα αυτό είναι βασισμένο στην ελληνική κοινωνία που εθελοτυφλεί και δεν εμπεδώνει οτι ο στρατός υπάρχει μόνο για να σκοτώνει.
     Εγώ πρώτος φωνάζω για το δόγμα – και το δόγμα για να αλλάξει θέλει νόμους και βουλευτικές αποφάσεις.

     • M.K.E

      Φιλε μου εισαι σωστος,δυναμικος,ενημερωμενος,κανε και κομμα και σε ψηφιζω με τα δυο μου τα χερια γιατι ειμαι σιγουρος οτι θα βαλεις το εθνικο συμφερον πρωτα και οτι θα φτιαξεις τις ΕΔ.Ωστοσο,ολοι οι συνελληνες που αναφερθηκαν και τους ευχαριστω για την οξυδερκεια τους και την παρατηρητικοτητα τους, εχουν δικιο που τους κραζουν.Δεν ειναι απαραιτητο να προσωποποιουμε στον Α/ΓΕΣ,βαλε και τον Α/ΓΕΕΘΑ διαχρονικα αλλα και τωρα.Πως διαπιστωνεις κυριε το αξιομαχο και μιλας για δυναμη αποτροπης την ωρα που η πιο απλη αλλα απαραιτητη μοναδα μαχης που ειναι ο πεζικαριος,τακτικος η εφεδρος βγαινει απο το Stargate εποχης κορεας η βιετναμ;Ενταξει,δεν φταιει ο νυν,παρελαβε και αυτος καμενη γη απλα προεδρευει αλλα οπως παμε το γυρναμε στις ψαλμωδιες..και νυν και αει και εις τους αιωνας..αμην!

      Δε σου βαζω τα τυφεκια γιατι μπορεις να πεις οτι ειναι αποδεκτα τοσο για τις συνθηκες που εχουμε οσο και για το τι θα αντιμετωπισουμε αλλα,ω Ουρανοι,ειναι δυνατον να εχεις στολες που στο πρωτο ερπην σε ανωμαλο εδαφος γινονται κουρελια η εξαρτυσεις που φτυνουν κλωστες στο πρωτο τρανταγμα-τραβηγμα και γαλωτσιδια που θυμιζουν μεσαιωνικα βασανιστηρια;
      Οσον αφορα το κοστος,ειναι απειροελαχιστο,δυο ταξιδακια στην Κουβα και στην Αμερικη με το Φαλκον ειναι.Συγγνωμη,ξεχασα!Οποιαδηποτε κατασταση θα διαρκεσει 48 ωρες,μεχρι να επεμβουν οι διεθνεις οργανισμοι,οποτε τι τα θελω τα πολλα, ετσι;

     • Cynaegeirus

      Για να κάνεις κόμμα πρέπει είναι τελείως διαφορετικός χαρακτήρας απο αυτόν που νομίζεις οτι είμαι φίλε μου…

      ο πεζικάριος στα πλάνα του στρατού δεν έχει προτεραιότητα τα έχουμε ξαναπει. είναι θέμα δόγματος και κοινωνικής απαίτησης.

      για τις στολές όπως είπα και πάνω παρακολουθήστε το σκάνδαλο που έχει μαθευτεί. απο εσωτερικές πηγές έμαθα οτι είναι δεκαετία και βάλε που ανώτατοι αξκοι το κυνηγούν για καταδίκη. είναι όμως πολλά τα λεφτά και αρκετοί οι αποδέκτες.

      το τελευταίο που λες – το περιβόητο δόγμα βανιζέλου – είναι θέμα που μπορεί να φτιάξει ο Α/ΓΕΕΘΑ, ΑΝ τον αφήσει ο τύπος που έκανε μνημόσυνο στους σαλαμινομάχους με φόντο σημαία της κούβας.

   • Ivy Chris

    Τώρα σε λίγο θα πείς ότι χρειάζεται «reverse engineering» για να γαζώσει ένα ζευγάρι άρβυλα?? Τόσες και τόσες βιοτεχνίες παπουτσιών στην Ελλάδα επί χρόνια πήγαιναν στις εκθέσεις εξωτερικού και κοπιάριζαν τα Ιταλικά & Γαλλικά παπούτσια και μάλιστα πετύχαιναν καλύτερη κατασκευή με αερόσολες και λοιπά και τα εργοστάσια του στρατού δεν έχουν μπορέσει να κατασκευάσουν ένα άρβυλο της προκοπής και δεν φταίει ο εκάστοτε ΑΓΕΣ? ποιος φταίει η γαζώτρια??
    Αν εξαιρέσεις τις SOF – οι περισσότεροι τα αγοράζουν από μόνοι τους – οι υπόλοιποι φορούν εξαρτήσεις του ’60-’70.
    Αντί να πρωτοπορούν και να καινοτομούν με προϊόντα που να στέκονται στα ράφια εμπορικών καταστημάτων εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές & δημιουργώντας έσοδα, εισάγουν μέχρι και καρφίτσα…
    Τότε στις καλές εποχές δεν είχαν αγωνία για το μισθό, έτσι?
    Για άλλα θέματα είχαν όμως… προμήθειες??
    Αν και είμαι πολύ φιλελεύθερος στις αντιλήψεις, τελικά σε φτάνουν σε σημείο να πιστεύεις ότι μόνο με «βούρδουλα» συμμορφώνεται η κατάσταση…

    • Cynaegeirus

     Έμαθες για το σκάνδαλο με τον ρουχισμό ή όχι ακόμα;

     Φυσικά και μόνο με «βούρδουλα» -> νομοθεσία και εφαρμογή.

     Ας αλλάξει το υπουργείο και η βουλή τους κανονισμούς πρώτα. ας αλλάξει το δημοσιουπαλληλίκι. Ας στείλει μια ταξιαρχία ιράκ αφγανιστάν μάχιμη. Ας ας ας – όλη τη νύχτα μπορώ να σου λέω προτάσεις.

     Ο στρατός φταίει για τα εσωτερικά του θέματα 100%. Για το τι θέλουμε να είναι ο στρατός φταίμε εμείς και οι νόμιμοι εκπρόσωποί μας.

     Για ρώτα τους φίλους σου: αποδέχονται 1% απώλειες στην εκπαίδευση;

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «1% απώλειες στην εκπαίδευση»
      Κυναίγειρε,άς μείνει και κανένας ζωντανός από την εκπαίδευση,μπορεί να τον χρειαστούμε για τον πόλεμο…

     • Cynaegeirus

      Το ποσοστό φίλε μου ήταν το ποσοστό με το οποίο εκπαιδεύτηκε ο παππούς μου, σειρά 3.
      Σκοπιά πχ έκαναν 2 άτομα: ένας δόλωμα όρθιος και ένας κρυμμένος. έρπην υπο πυρά πολυβόλου.
      ρεαλιστική εκπαίδευση χωρίς απώλειες δεν υπάρχει. απο εκεί και πέρα κάνουμε εξομοιώσεις.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Κυναίγειρε,δέν υπήρξε ποτέ κατοχυρωμένο ποσοστό 1% απωλειών,πρόκειται για αστικό μύθο.
      Απλώς,κάποιες εποχές,όπως στον εμφύλιο,ισχύουν πολύ χαλαρώτερες ανοχές ασφαλείας.
      Πάντοτε όμως,κάθε περιστατικό εξετάζεται κατ’ιδίαν.
      Θα σε ρωτήσω τώρα,έχεις υπόψιν κάποιον στρατό που παραδέχεται απώλεις 1% στην εκπαίδευση,με πιθανή εξαίρεση της Βορείου Κορέας;
      (άν και εκεί απαγορεύονται τα ατυχήματα)

     • Cynaegeirus

      στον 20ο αιώνα ένας μόνο ήταν εφεδρικός, με επαγγελματίες μόνο αξκους και ελάχιστα μέτρα ασφαλείας: ο σοβιετικός.

     • Richard Cœur de Lion

      1% !!!
      Ο πόλεμος, που «είναι γλυκός μόνο για όσους δεν τον έχουν ζήσει»

     • Cynaegeirus

      θέλουμε να ζούμε ΜΕΤΑ απο πόλεμο; ναι ή όχι. απλά τα πράγματα

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Κυναίγειρε,πρώτα θα πρέπει να επιζήσουμε από την εκπαίδευση,για να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε πόλεμο.
      Το θέμα δέν είναι κάποια ποσόστωση απωλειών για να κάνουμε σοβαρή εκπαίδευση,το θέμα είναι να γίνεται εκπαίδευση που θα επιτρέψει στο προσωπικό να κατακτήσει όπλα και τακτικές,ώστε να τα αξιοποιήσει σωστά όταν απαιτηθεί.
      Ὁ ιδρώτας είναι το καλύτερο υποκατάστατο του αίματος σε καιρό ειρήνης.
      Εξ άλλου,οἱ υψηλές απώλειες στις ασκήσεις,είναι απόδειξη αδεξιότητος,ενώ το ζητούμενο είναι ακριβώς ἡ ανάπτυξη επιδεξιότητος.
      Ὁ ισραηλινός στρατός δέν είχε ποτέ τέτοια ποσόστωση,αλλά ἡ εκπαίδευση ήταν πάντα σκληρή.
      Ακόμη,είναι σημαντικώτερο το να αποκτήσει ὁ εκπαιδευόμενος μία αίσθηση πεδίου μάχης,να αποκτήσει παραστάσεις,όπως για παράδειγμα πώς είναι να να αντιμετωπίζεις άρμα μάχης ὡς πεζός,να πάρεις την ανατριχίλα του ήχου και της όψεως επερχομένου άρματος,ἤ να βιώσεις πώς είναι να πετάνε από πάνω σου αεροπλάνα που να πολυβολούν ἤ να ρουκετοβολών τον χώρο μπροστά σου στα 100 μέτρα ἤ και ένα χιλιόμετρο ακόμη,διότι δέν διαφέρει πολύ από το να σου επιτίθενται.
      Ἡ εκπαίδευση πρέπει να σου δίνει παραστάσεις,του τί μπορεί να βρείς στο πεδίο της μάχης,όχι να μήν καταλάβεις ποτέ τί σε χτύπησε.

     • Cynaegeirus

      Καλημέρα αδερφέ μου
      Ο ισραηλινός στρατός απο το 80 και μετά που τον έπιασαν οι ευαισθησίες του (και παράλληλα η διάλυση όλων των παραδοσιακών εχθρών του) ναι μείωσε ατυχήματα κτλ Και έπεσε ταυτόχρονα σε απόδοση δραματικά με αποτέλεσμα τα γεγονότα του 2006. Πριν το 80 είχαν απώλειες κανονικότατα και πριν το 60 ήταν κανόνας.
      Δεν διαφωνώ σε όσα λες – ούτε εγώ θέλω να σκοτωθεί κάποιος
      ΑΛΛΑ με ρεαλιστική εκπαίδευση του τύπου περνάω κάτω απο άρμα που έκανε ο πατέρας μου ή κάτω απο πυρά πολυβόλων που έκαναν οι παππούδες μου, θα υπάρχουν απώλειες είτε απο απροσεξία είτε απο πανικό.
      το να ρίξουμε 10 βολές σε εξομοιωτή (μια έριξα απο 2 γεμιστήρες) ναι είναι καλό αλλά δεν έχεις αίσθηση όπως και ο ίδιος τονίζεις.
      και η καλύτερη εκπαίδευση είναι η μάχη. υπήρξαν τα τελευταία χρόνια συγκρούσεις χαμηλής έντασης που θα έφερναν το πεζικό 50 χρόνια μπροστά και δεν πήγαμε λόγω των απωλειών που θα είχαμε.
      γι αυτό και τονίζω το ΜΕΙΖΟΝ πρόβλημα του ΕΣ είναι το ΔΟΓΜΑ. και βασική αρχή του δόγματος είναι ΑΝ θέλουμε να ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ένα πόλεμο

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Βρε αιμοβόρε, που έχασες σπό το ξερό σου το κεφάλι τα χέρια σου στον Μαραθώνα και τελικά και το ξεροκέφαλό σου, βρε που είδες απώλειες 1% στην εκπαίδευση σε στρατό που σέβεται τον ευατό του; Σε ΗΠΑ ή σε ΗνΒ; Είχε το Ισραήλ πριν το ’80 ή απέκτησε μετά το 2007; Μόνο σε πολεμικές επιχειρήσεις χσμηλής έντασης ή στρατούς τύπου Β.Κορέας ή τύπου Ακτής Ελεφαντοστού!

      Το ηθικό θα διαλυόταν αν ειχαμε 300 νεκρούς/σνάπηρους/βαριά τραυματίες το χρόνο και ο αντιμιλιτσρισμός θα φούντωνε. Σε οποιαδήποτε συγκροτημένη χώρα!

     • Cynaegeirus

      Δίκιο έχεις ΑΛΛΑ….
      Και το 1% είναι το μέγιστο δικαιολογημένο.
      Η βόρεια Κορέα είναι μία χώρα που με χαμηλό ηθικό όπως λες κάνει ότι θέλει με 2 υπερδύναμεις δίπλα της. Εμάς μας κάνει μαγκιές η Αλβανία

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Η Β Κορέα κάνει μαγκιές γιατί εχει πυρηνικά και τρελό δικτάτορα. Εμάς μας κάνει μαγκιές η Αλβανία γιατί ειμαστε οι πιο ξεφτίλες κατευναστες του πλανήτη. Πολιτικό είναι το θέμα, όχι ζήτημα αίματος στην εκπαίδευση.

      Απορώ πως κατάφερα να έχω 2 προφίλ στο disquis με το ίδιο όνομα. Μάλλον το δεύτερο έγινε μέ σύνδεση μέσω φβ.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Αδελφέ μου,χωρίς να γνωρίζω στατιστικά από τις ισραηλινές εν ειρήνη απώλειες των «ηρωϊκών» εποχών,έχω διαβάσει σκόρπια πράγματα σχετικά με την στάση της ισραηλινής κοινωνίας και κατ᾿επέκταση των ε.δ,με κοινή συνισταμένη ότι δέν υπήρχε ἡ πολυτέλεια των αναλωσίμων Ισραηλινών.
      Κάθε Ισραηλινός θεωρείτο και τότε αναντικατάστατος,και μόνο στα πλαίσια του καθήκοντος ήταν αποδεκτή ἡ απώλεια του,μάλιστα,κάποιος είχε καυχηθεί ότι οἱ ισραηλινές απώλειες ήταν το 1/20 των αντιπάλων,κάποιος άλλος ανέφερε ότι δέν θα θυσιάσουμε όσους γλύτωσαν από πογκρόμ και ολοκαυτώματα,και άλλα τέτοια.
      Υπόψιν,μιλάμε για το 1975 πάνω κάτω,δηλαδή αυτό που αναφέρεις ότι περί το 1980 χαλάρωσαν,μπορεί και να είχε τις ρίζες του στην περίοδο εκείνη,αλλά ἡ κυρίαρχη αντίληψη σχετικά με τις απώλειες,δέν είναι νομίζω το κυρίως θέμα.
      Το λέω αυτό,επειδή και εσύ έχεις περιγράψει το πώς οἱ Ισραηλινοί αντιδρούν σε μαθήματα από τον κάθε προηγούμενο πόλεμο.
      Για να μήν το τραβάμε,εγώ θα θέσω τρία σημεία
      1)Δέν γουστάρω,για να το θέσω έτσι ωμά,να τρέχουμε σε πολέμους χαμηλής εντάσεως,που είναι και πολύ βρώμικοι γενικώς,για συμφέροντα άλλων.
      Ένα παραπάνω,όταν στην Κύπρο μας έχουν φάει το μισό νησί,και πετάμε χαρταετό.
      Εξ άλλου,λόγω φυσιογνωμίας αυτών των πολέμων,πρακτικώς μόνο οἱ Ειδικές Δυνάμεις μπορούν να επωφεληθούν,και μετά,είναι αμφίβολο το πόσο θα μπορέσει να διαχυθεί ἡ εμπειρία τους στο πεζικό.
      Ελάχιστη εμπειρία μπορεί να αποκομίσει και το πυροβολικό,τα ΤΘ πρακτικώς καθόλου.
      2)Οἱ Τούρκοι διεξάγουν τρείς και βάλε δεκαετίες πόλεμο χαμηλής-έως όχι και τόσο χαμηλής- εντάσεως μέσα στην ίδια τους την επικράτεια,αλλά στην Συρία δέν έλαμψαν,κάνω λάθος;
      3)Ἄν είσαι σε θέση να κάνεις μία σύγκριση,το 1% απώλειες,θα μπορέσει να φέρει τον σημερινό Ε.Σ στο επίπεδο του σημερινού ισραηλινού στρατού,ὁ οποίος,ἄς πούμε,έχει «φλωρέψει» σε σχέση με το παρελθόν,και είναι πλέον ευαίσθητος στις απώλειες;

     • Cynaegeirus

      Η συμμετοχή μας ενάντια στο Isis πχ στο Ιράκ ΤΩΡΑ ή κατά της αλ Κάιντα στο Μαλί, θα ήταν πιστεύω πολύ θετική για όλα τα όπλα.

      Ίσως, ίσως και οχι. Την επόμενη φορά όπως και οι Ισραηλινοί θα μαθαίναμε από ανάγκη. Και τα ποσοστά απωλειών θα πέφταμε πάρα πολύ στην εκπαίδευση. Εδώ δεν έχουμε ανοιχτό γεμιστήρα και ούτε ξιφολόγχη για τις τελαμωνες…

    • the division bell

     Ivy Chris, τα στρατιωτικα εργοστασια-εργαστηρια χρειαζονται προσωπικο για να λειτουργησουν. Πιο συγκεκριμενα, αφενος μεν εξειδικευμενους αξιωματικους για Υπευθυνους Παραγωγης και ενα στοιχειωδες RnD και αφετερου ΚΥΡΙΩΣ υπαξ. για την παραγωγη αυτη καθεαυτη.
     Οι εξειδικευμενοι αξκοι αντι να μενουν για ΠΑΝΤΑ εκει ωστε η υπηρεσια να παρει το μαξιμουμ απο αυτους, κανουν το γυρω της Ελλαδας σε 30 χρονια μαχομενοι με χαρτουρες, λογιστικα και γραφειοκρατια…
     Οι υπαξ. ειναι ελαχιστοι, καθως αφενος μεν εχουν να γινουν προσληψεις απο το 2009, αφετερου δε, επειδη τα εργοστασια ειναι φαμπρικες (εχουν δουλεια βρε αδερφε…) προτιμουν μεγαλωνοντας να την κανουν για πιο… χαλαρα περιβαλλοντα…
     Αν σε αυτα συνυπολογισεις και την υποχρηματοδοτηση (για το RnD που λεγαμε…), βλεπω σε 5-10 χρονια τα στρατιωτικα εργοστασια να παραγουν μονο… αερα…

     • notis kas

      Συγνώμη γιατί θα λιποθυμήσω. Για να εργαστεί κάποιος σε στρατιωτικό εργοστάσιο πρέπει να τον εκπαιδεύσεις πρώτα για αξιωματικό ή υπαξιωματικό; Το να είναι προσληφθείς ως πολιτικό προσωπικό, ο οποίος θα εργάζεται στο εργοστάσιο που θα παράγει ρούχα και παπούτσια μεν, απευθυνόμενα στο στρατό δεν δεν παίζει;

      Ξεπεράσαμε δηλαδή το που θα ανήκει το εργοστάσιο (αν δηλαδή θα είναι ιδιωτικό ή κρατικό) που παράγει τα άρβυλα, και φτάσαμε να συζητάμε ότι ο εργάτης – χειριστής των μηχανών θα πρέπει να έχει και στρατιωτική εκπαίδευση; Είμαστε με τα καλά μας;

     • the division bell

      Εγω περιγραφω πραγματικοτητες, το τι συμβαινει δηλαδη, δεν λεω πως θα πρεπε να ειναι…
      Απο κει και περα υφισταται μια ταση γενικα στις ΕΔ να μην προτιμαται πολιτικο προσωπικο, αλλα στρατιωτικο για ολες τις δουλειες, διοτι το πολιτικο προσωπικο εχει «παραλογες» απαιτησεις, δηλαδη θελει να πληρωνεται τις υπερωριες του, θελει συγκεκριμενο job description, δεν κανει υπηρεσιες, δεν μετατιθεται, ειναι συνδικαλισμενο, κλπ… Ο στρατιωτικος, ακομη και αν εχει 10 post-doc «τα κανει ολα και συμφερει»… Και περιμενε εσυ απο τον τυπο που κανει 6-7 νυχτερινα περιπολα το μηνα να σου βγαλει παραγωγη…

   • kakoproaire7os

    Σωστά, αλλά και όταν υπήρχαν λεφτά πάλι δεν έκαναν κάτι, μόνο προχειροδουλειές.

    • Cynaegeirus

     Ακριβώς.

   • rethimniotis

    Ναι ρε μεγάλε, αλλά η εκπαίδευση των στρατεύσιμων δεν χρειάζεται κονδύλια. Απόφαση χρειάζεται.
    Στην τελική αν έχουμε έλλειμα ασφαλείας χρειάζεται να κανείς καλούς στρατιώτες αν δεν έχουμε ας κάτσουμε σπίτι μας και να μην ξοδεύουμε ένα χρόνο από την ζωή μας. Δεν γίνεται και να πηγαίνουμε και να μην κανουμε τίποτα…
    Ταπεινή άποψη

    • Cynaegeirus

     Ξαναλέω χωρίς λεφτά μην περιμένετε τίποτα. Όταν είχαμε λεφτά τα πετάγαμε

     • rethimniotis

      Η απάντηση μου είναι στην απάντηση σου… κ λεφτά που είχαμε » μπάσαβιολα».
      Δεν χρειάζεται χρήμα για να μάθεις στα φαντάρια cqb η κινήσεις περιπόλου… ξηρά εκπαίδευση είναι έτσι κι αλλιώς. Απλά οι στρατιώτες στον ελληνικό στρατό θεωρούνται παρείσακτοι κ όχληση και όχι μέλη του.

   • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

    Σε τραγική κατάσταση είναι το επίπεδο οικονομικής διαχείρισης στις ένοπλες δυνάμεις διαχρονικά και οι λοβιτούρες σημαντικού μέρους των μονίμων στελεχών είτε σε συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα είτε απουσία αυτής.Υφίστανται ακόμη και σήμερα τεράστιες παθογένειες αναφορικά τόσο με την εξεύρεση πόρων όσο και με την εξοικονόμησή τους.Πιο αναλυτικά

    1. Η αδιαφορία στον τομέα πώλησης του προς απόσυρση υλικού και των τριών κλάδων
    2.η τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια σχετικά με την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων αλλά και με το κλείσιμο των μη απαραίτητων μονάδων ανά την επικράτεια
    3.Η απροθυμία εξυγίανσης των διαδικασιών προμήθειας των πάσης φύσεως υλικών και μέσων
    4.Η αδυναμία (?) εντοπισμού και απόκτησης πλεονάζοντος αξιόμαχου υλικού από συμμαχικές χώρες έναντι ευτελούς ή πολύ χαμηλού αντιτίμου
    5.Η κατάργηση και σύμπτυξη γραφειοκρατικών δομών αλλά και περιττών ειδικοτήτων πχ μπάντες (γεμίσαμε από δαύτες) και η εξοικονόμηση προσωπικού για την τοποθέτησή του σε μάχιμες θέσεις
    6.Η αποφυγή διασπάθισης πόρων που καλύπτουν λειτουργικό αλλά μη αναγκαίο κόστος πχ δεξιώσεις, τελετές,εορταστικές εκδηλώσεις κτλ
    7. Την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού μέσω χαμηλού κόστους αναβαθμίσεων από τα εργοστάσια βάσης ή τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες

    Σε όλα τα παραπάνω οι αξιωματικοί έχουν κυρίαρχο ρόλο τόσο αναφορικά με τον εισηγητικό τους ρόλο όσο και την πίεση που μπορούν και πρέπει να ασκούν για την υλοποίησή τους, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος γιατί αυτό είναι το καθήκον τους. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

    • Cynaegeirus

     «1. Η αδιαφορία στον τομέα πώλησης του προς απόσυρση υλικού και των τριών κλάδων»

     Δουλειά του υπουργείου, ο στρατός δεν έχει πωλητές. άνετα με 10 άτομα το υπουργείο έκανε δουλειά.

     «2.η τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια σχετικά με την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων αλλά και με το κλείσιμο των μη απαραίτητων μονάδων ανά την επικράτεια»

     Υπουργείο πάλι. φταίει ο στρατός που 9ο (ΕΝΑΤΟ) έτος φέτος δεν εφαρμόζεται η αναδιοργάνωση του 2008;

     «3.Η απροθυμία εξυγίανσης των διαδικασιών προμήθειας των πάσης φύσεως υλικών και μέσων»

     Πάλι υπουργείο.

     «4.Η αδυναμία (?) εντοπισμού και απόκτησης πλεονάζοντος αξιόμαχου υλικού από συμμαχικές χώρες έναντι ευτελούς ή πολύ χαμηλού αντιτίμου»

     Εδώ φταίει ο στρατός αν δεν τα βρίσκει και το υπουργείο αν δεν τα αγοράζει. 9/10 φταίει το υπουργείο πχ έχασε άνω των 400 λεο2α4 λόγω εκλογών…

     «5.Η κατάργηση και σύμπτυξη γραφειοκρατικών δομών αλλά και περιττών ειδικοτήτων πχ μπάντες (γεμίσαμε από δαύτες) και η εξοικονόμηση προσωπικού για την τοποθέτησή του σε μάχιμες θέσεις»

     Και οι δύο φταίνε. Μεγάλο εμπόδιο εδώ είναι η μονιμότητα. Πχ φέτος ο στρατός λόγω προϋπολογισμού και αναγκών δεν θέλει 3,000 άτομα ή θέλει 3,000 άτομα. είναι αδύνατο και να πάρει κόσμο και να απολύσει

     επίσης μεγάλο τιτάνιο αγκάθι είναι το συνταξιοδοτικό. γιατί κάποιος που αποστρατεύεται στα 40-50 πρέπει να παίρνει σύνταξη;;;;
     στα 40 εγώ αγχώνομαι αν θα έχω δουλειά του χρόνου και πρέπει να φροντίσω να έχω πόρο για τα 50+ μου.
     το κράτος έχει πάρει την ευθύνη «ωρίμανσης» των ανδρών αυτών και οι ίδιοι έχουν αφήσει τις τύχες τους παντελώς.

     «6.Η αποφυγή διασπάθισης πόρων που καλύπτουν λειτουργικό αλλά μη αναγκαίο κόστος πχ δεξιώσεις, τελετές,εορταστικές εκδηλώσεις κτλ»

     φταίνε και οι δύο, αλλά τα πρωτόκολλο είναι κατεξοχήν νομικό ζήτημα.
     η ενοικίαση των λεσχών αξκων ανα την επικράτεια θα έβγαζε αρκετά έξοδα.
     αναρωτιέμαι όταν δίνουν την λέσχη αξ στην αθήνα σε γάμους, τα λεφτά που πάνε;;;;;

     «7. Την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού μέσω χαμηλού κόστους αναβαθμίσεων από τα εργοστάσια βάσης ή τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες»

     υπάρχει νομικό εμπόδιο αφού η χρήση στρ εργοστασίων πέφτει πάνω στον νόμο της ΕΕ περί μονοπωλίου αλλά και προσωπικά συμφέροντα.
     το σύνολο δεν φταίει αλλά άτομα μετριμένα στα δάχτυλα συνήθως πολιτικοί.
     για να δούμε αν θα καταδικαστούν φέτος οι κλέφτες για την αγορά των λεο2α6. λέγεται οτι έφαγαν πάνω απο 100 μύρια.

 • Ο Demir επίσης μίλησε για 11 αντί 10 ANKA.

  Οι φετινές φωτογραφίες της ND 17 θα χουν άρωμα «Ολλανδίας». ;-)

 • GES

  Για τους αγαπητούς “Ευστάθιο Παλαιολόγο”, “Ανδρέα” και “John Moustakas” που από ότι καταλαβαίνω ανήκουν στους φίλους του F-4 και επειδή έχει σχέση και με την IAF που ήταν μαζί μας αυτές τις ημέρες, μια φωτογραφία (mockup), το μοντέλο και ένα γενικό σχέδιο του F-4X με προδιαγραφή 3.2 Mach! Άξια προσοχής οι σύμμορφες δεξαμενές για 9600 λίτρα νερό(!) και οι νέες εισαγωγές… Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του project (που δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της πρώτης πτήσης) στο ακόλουθο link (μόνο για φαντομάδες) https://tacairnet.com/2015/06/18/redeveloping-the-f-4-phantom-ii-into-a-mach-3-fighterspy-plane/
  https://uploads.disquscdn.com/images/ada4017424c9f2bb9034a9dcfb9ff3fbfcb4d10c8a65847b6373df668111abb8.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a502480584baefac146adee88150287ca1782da2dc989ab414295ab727827cf8.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/15bb54e2f39afcd2c91c9bf91300a76820795aa8aa42920b76d8a33f9ec67cd5.jpg

  • Ανδρέας

   Ευχαριστώ φιλε. Εντυπωσιακό.

 • M.K.E

  Πολλα ειναι φιλε μου,οχι μονο δυο, και τα ξερεις και εσυ και σε ευχαριστω πολυ για την παρεμβαση και την διακριτικη «φωτογραφιση» των εν λογω ιστολογιων.Αυτο πλεον δεν ειναι «αποσταξη» αλλα «νοθευση».

  @disqus_vymuGOingV:disqus

  Φιλε μου συνελληνα στην γλωσσα και στην ψυχη,εχεις απολυτο δικιο αλλα πλεον νομιζω οτι εχει δημιουργηθει ενα αμφιδρομο καναλι εδω και χρονια που οι μεν τροφοδοτουν και διαφωτιζουν τους δε.Απο τα «τυφλα» μιραζ της τσουδερου για την «αγορα του αιωνα» μεχρι τα epic του Σπηλιου και του Μειμαρακη.Δεν στοχοποιω μια παραταξη μονο,απλα αυτα μου ηρθαν στο μυαλο τωρα.Οποιος αλλος εχει αλλα παραδειγματα,ευχαριστως να τα θυμηθουμε μαζι.
  Καλη σου μερα!