Ανασκόπηση εβδομάδας #351

0
1796

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να διατηρούν την πρωτοβουλία πιέζοντας τις ουκρανικές και επιτυγχάνοντας εδαφικά κέρδη, ιδίως στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna, βορειοδυτικά του Bakhmut και γύρω από την Avdiivka. Ειδικά στην Avdiivka, η κατάληψη σημαντικών θέσεων από τους Ρώσους τα βόρεια, νότια και ανατολικά της πόλης ανάγκασε τη νέα ουκρανική ανώτατη διοίκηση υπό τον στρατηγό Syrskyi να διατάξει την απαγκίστρωση των ουκρανικών δυνάμεων από την πόλη για να αποφύγουν την περικύκλωση. Επομένως οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταλάβουν την πόλη. Από την άλλη πλευρά, στις 14 Φεβρουαρίου οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν τη βύθιση του ρωσικού αποβατικού πλοίου Caesar Kunikov, πλήττοντάς το με επίθεση αυτοκτονίας μη επανδρωμένων σκαφών (USV). Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ναυτική Επιχείρηση ASPIDES για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι και τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην Επιχείρηση ASPIDES αναλαμβάνει ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ, οποίος ενημέρωσε για την επιχείρηση την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, στη συνεδρίασή της της 13.2.2024.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου Politico, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος εμπόδισαν την έγκριση χρηματοδότησης για την Ουκρανία που προοριζόταν για αγορά οπλικών συστημάτων μη ευρωπαϊκής προέλευσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασικός στόχος της χρηματοδότησης ήταν η αγορά πυρομαχικών πυροβολικού, για τα οποία οι τρεις χώρες επέμειναν ότι πρέπει να παράγονται εντός ΕΕ, ωστόσο σύμφωνα με ελληνικές πηγές η χρηματοδότηση προοριζόταν να καλύψει και αγορά UAV Bayraktar TB2 από την Τουρκία.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Δευτέρα 12 έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ διμερής συνεκπαίδευση, στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Η συνεκπαίδευση, η οποία αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης που έλαβε χώρα από την Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, αφορούσε σε αντικείμενα ορεινού αγώνα και διαβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές (Cold Weather Training and Tactics). Στην συνεκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα της 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

Στις 15 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας παρέστη στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και υπέγραψε την επιστολή πρόθεσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων. Παράλληλα υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αντιπυραυλική προστασία, European Sky Shield Initiative.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, J. Heappey. Κατά τη συνάντηση, η οποία προστίθεται στις συχνές επαφές το τελευταίο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο, συζητήθηκε η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβανόταν η επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα και η ενημέρωση από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για την ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση Aspides της Ε.Ε., ενώ έγινε ακόμα συζήτηση, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, για την πιθανή παραχώρηση ναρκοθηρευτικών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τo Royal Navy διατηρεί σε υπηρεσία έξι ναρκοθηρευτικά τύπου Hunt, όμοια με τα “ΕΥΡΩΠΗ” και “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” που είχαν μεταβιβαστεί στο ΠΝ. Μετά το ναυτικό ατύχημα που αχρήστευσε το “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” στις 27.10.2020 απομένει μόνο το “ΕΥΡΩΠΗ”, που μαζί με τα δύο ναρκοθηρευτικά τύπου Osprey αποτελούν μια δύναμη ναρκοθηρευτικών πολύ μικρότερη των επτά που προβλέπονται στη Δομή Δυνάμεων. Επομένως μια παραχώρηση πλοίων από το RN θα κάλυπτε ένα σημαντικό κενό στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε αντικείμενα Ανορθόδοξου Πολέμου, σε περιοχές της Πελοποννήσου. Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εξοικείωση του συμμετέχοντος προσωπικού στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον υβριδικών – ασύμμετρων προκλήσεων. Κατά τη διάρκειά της υλοποιήθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Χερσαία διείσδυση τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με τα οργανικά τους μέσα.
  • Εναέρια διείσδυση τμημάτων ΕΔ-ΔΕΕ με ελικόπτερα (Ε/Π) CH-47D και NH-90.
  • Αμφίβια διείσδυση τμημάτων ΕΔ-ΔΕΕ.
  • Τερματική Καθοδήγηση Πυρών μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) F-4 από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
  • Ρίψη φορτίων από μεταγωγικά Α/Φ C-130 και C-27.
  • Ανεφοδιασμός από αέρα με Α/Φ C-27J.
  • Ειδική Επιτήρηση – Αναγνώριση και εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών.
  • Ανταρτοπόλεμος

Στρατός Ξηράς

Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ) «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ», κατά την οποία εξετάστηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως ασκήσεις ετοιμότητας και συναγερμού, έλεγχος λειτουργικότητας των μέσων και ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων. Τις δραστηριότητες του Σχηματισμού παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Περιοχή Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) «ΜΗΘΥΜΝΑΣ», «ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑΣ» και «ΚΟΥΤΣΟΥΚΙΔΗ». Ο Αρχηγός απευθυνόμενος στο προσωπικό του Σχηματισμού, επισήμανε ότι απαιτείται γνώση της ειδικότητας και της αποστολής από κάθε κλιμάκιο Διοίκησης, η οποία θα πρέπει να ασκείται δια του παραδείγματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, το πρόγραμμα απόκτησης 76 Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 για τους Έλληνες Πεζοναύτες δια παραχωρήσεως μεταχειρισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ, βαίνει προς ματαίωση. Κατά το ρεπορτάζ, το πρόγραμμα συζητήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του διευθυντού Γραφείου Διεθνών Ναυτικών Προγραμμάτων (NIPO) του Ναυτικού των ΗΠΑ υποναυάρχου Α. Ρόσι στην Αθήνα, ενώ η ισχύς της Επιστολής Αποδοχής (LOA) που είχε ληφθεί, λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων. Έτσι λοιπόν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να υποκρίνονται ότι διαθέτουν δυνατότητα απόβασης (με ΑΒΑΚ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), διατηρώντας και εκπαιδεύοντας μία ολόκληρη επίλεκτη ταξιαρχία για μια αποστολή που σε περίπτωση πολέμου δεν θα μπορέσει να εκτελέσει.


Το έχουμε γράψει και το ξαναγράφουμε σε νέο άρθρο: για τις αποστολές “προενίσχυσης” με απλή αποβίβαση από αρματαγωγά σε φίλιες ακτές δεν χρειάζεται Ταξιαρχία Πεζοναυτών – τέτοιες αποστολές μπορεί να τις εκτελέσει οποιαδήποτε εκπαιδευμένη μονάδα Πεζικού ή και Τεθωρακισμένων. Ανεξαρτήτως τυχόν άλλων σχεδίων, ο λόγος ύπαρξης μιας δύναμης Πεζοναυτών δεν είναι η “προενίσχυση” φίλιας νήσου αλλά η επίθεση σε εχθρική ακτή, που είναι επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη και αιματηρή. Εάν η ηγεσία κρίνει ότι μια τέτοια επιχείρηση είναι ανέφικτη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου (κρίση θεμιτή, που όμως σημαίνει και παραίτηση από τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντεπιτεθεί στο νησιωτικό θέατρο επιχειρήσεων), θα πρέπει να έχει το θάρρος να καταλήξει και στη λογικά συνεπή απόφαση, που δεν είναι η στέρηση του κατάλληλου εξοπλισμού από τους Πεζοναύτες, αλλά η πλήρης κατάργησή τους. Εφ’ όσον όμως η ηγεσία εξακολουθεί (ορθώς κατά τη γνώμη μας) να διατηρεί, να στελεχώνει και να εκπαιδεύει μια επίλεκτη Ταξιαρχία Πεζοναυτών, έχει χρέος να τους παρέχει τα μέσα για την εκπλήρωση της δύσκολης αποστολής τους – και αυτά είναι τα αμφίβια τεθωρακισμένα. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όπως κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Τετάρτη 7 έως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΛΟΓΧΗ 1/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους και θάλασσας Κυθήρων, με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κυθήρων προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΡΟΔΟΣ κατέπλευσε στον λιμένα Διακόφτι νήσου Κυθήρων, όπου αποβίβασε πολιτικά οχήματα βαρέως τύπου στο πλαίσιο κάλυψης άμεσων εφοδιαστικών αναγκών του νησιού.

Σύμφωνα με άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, το πολύπαθο πρόγραμμα της αναβάθμισης των Ρ-3 Orion παρουσιάζει νέα προβλήματα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις δοκιμές κινητήρων (run up checks) του πρώτου από τα 4 υπό αναβάθμιση αεροσκάφη διαπιστώθηκε ότι παρόλο που και οι τέσσερις κινητήρες λειτούργησαν σωστά, οι ενδείξεις στο πιλοτήριο ήταν λανθασμένες. Η παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου αεροσκάφους δεν αναμένεται ούτε εντός του 2024, καθώς τον Απρίλιο αναμένεται η έναρξη δοκιμών από πολυάριθμη ομάδα Αμερικανών οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα διαρκέσουν 8-10 μήνες.

Έτοιμη να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα είναι πλέον η φρεγάτα ΥΔΡΑ, μετά τις προσθήκες που έγιναν στον εξοπλισμό της, τις επισκευές συστημάτων που αντιμετώπιζαν προβλήματα, καθώς και τη συμπλήρωση του πληρώματός της. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ικανότητες του προσωπικού του ΠΝ θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο και να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Ωστόσο, το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να καταστεί πλήρως ετοιμοπόλεμο το πλοίο θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους, γιατί η επόμενη κρίση μπορεί να μη δώσει τόσο χρόνο προετοιμασίας.

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Λάρισας και η 340 Μοίρα της 115ΠΜ από την Αεροπορική Βάση Σούδας, συμμετείχαν στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2024 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για τον σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν 3 αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 110ΠΜ και 3 της 115ΠΜ, με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με τον ρόλο τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη διαλειτουργικότητα του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, πλην της Ελλάδας, συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, της Ελβετίας με F-18, της Ισπανίας με Eurofighter και F-18, της Ιταλίας με Eurofighter και ελικόπτερα ΗΗ-101 και της Τσεχίας με Gripen.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση για την προμήθεια αεροσκαφών F-35 η ελληνική πλευρά μπορεί να διεκδικήσει να παραλάβει εντός του 2027 ορισμένα από τα F-35 που προορίζονται για την αμερικανική αεροπορία και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο παραγωγής, ώστε η πτητική εκπαίδευση των πιλότων να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και τα πρώτα μαχητικά να προσγειωθούν στην Ελλάδα το 2028.

Μηδενική υπήρξε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Κύπρος

Το διήμερο 12 και 13 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν επιχειρησιακές βολές αντιαρματικών πυραύλων «ΗΟΤ», επί θαλασσίων στόχων από τα ελικόπτερα GAZELLE, της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) της Εθνικής Φρουράς. Οι βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών ελικοπτέρων και τα αποτελέσματα τους ανέδειξαν το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού των πτητικών μέσων των Μοιρών της ΔΑ.

Από 15 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των ΗΠΑ, η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 03» με αντικείμενο τη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με την χρήση ταχύπλοων σκαφών, στην προσβολή θαλάσσιων και επίγειων στόχων και στην προστασία κρίσιμων  υποδομών. Φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας Β. Πάλμας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο J. Fisher.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της γαλλικής φρεγάτας FS PROVENCE, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε διεθνής άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «CYP/FRA-01/2024». Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού σε συνεργασία με το γαλλικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και η γαλλική φρεγάτα. Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς και σχηματισμούς, καθώς και τεχνικά γυμνάσια.

Η ιταλική Eni και η γαλλική TotalEnergies επιβεβαίωσαν στις 15 Οκτωβρίου τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμής γεώτρησης και παραγωγής στο σημείο Cronos-2 του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η δοκιμή παραγωγής επιβεβαίωσε την υδραυλική επικοινωνία μεταξύ Cronos-1 και Cronos-2, επιτρέπει εκτιμήσεις για δυναμικότητα 150 MMSCFD σε διαμόρφωση πλήρους παραγωγής και είναι πολύ σημαντική για τη διερεύνηση του βέλτιστου τρόπου άμεσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Ανατολικός Παρατηρητής

Τουρκική ακταιωρός εισήλθε το μεσημέρι του Σαββάτου 17.2.2024 στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το τουρκικό σκάφος έγινε αντιληπτό από σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Στην θέα του ελληνικού σκάφους η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε και επέστρεψε προς τις μικρασιατικές ακτές.

Mε απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, η σημαία του Τ/ΓΕΣ (ή «Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων») αντικαταστάθηκε με απεικόνιση ενός έφιππου λογχοφόρου που επιτίθεται προς δυσμάς. Υπενθυμίζεται ότι οι ιππείς του οθωμανικού άτακτου ιππικού (εν. Akıncı → ακιντζής, επιδρομέας, πλιατσικολόγος, άρπαγας, πληθ. Akıncılar) αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή που εισέβαλαν στα εδάφη του εχθρού πριν από την κανονική στρατιωτική επίθεση για να σπειρουν φόβο και πανικό, προκαλώντας την ψυχολογική κατάρρευση του αντιπάλου.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσε τη σιωπηρή έγκρισή του για το πακέτο πώλησης 40 νέων F-16, κιτ αναβάθμισης για παλαιότερα, όπλων κλπ. στην Τουρκία, καθώς στις 11 Φεβρουαρίου παρήλθε η προθεσμία 15 ημερών για την προβολή αντιρρήσεων των νομοθετικών σωμάτων, μετά την ειδοποίησή τους στις 26 Ιανουαρίου για την πώληση από την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, με σχετική επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση “μη νόμιμης χρήσης” εξοπλισμού από την παραλήπτρια χώρα θα εξεταστούν “όλες οι επιλογές”, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ή ακύρωσης της παράδοσης του εξοπλισμού αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή αναφέρεται τόσο στην πώληση F-16 στην Τουρκία όσο και την πώληση F-35 στην Ελλάδα και οι σχετικές διαβεβαιώσεις προς το Κογκρέσο δεν αφορούν μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα.