Ανασκόπηση εβδομάδας #33

66

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης επισκέφτηκε την έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα και το χειμερινό καταυλισμό της ΣΜΥ, στην περιοχή «Χαμηλά Λιβάδια Κόζιακα» στο Περτούλι Τρικάλων όπου παρακολούθησε μέρος της εκπαίδευσης των Σπουδαστών. Η εκπαίδευση, η οποία διήρκησε από 6 έως 16 Φεβρουαρίου, περιέλαβε μεταξύ άλλων αντικείμενα όπως επιβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές, δημιουργία καταλυμάτων – χιονοκαταλυμάτων, κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή, προσανατολισμό-πορείες-βολές  σε χιονοσκεπείς περιοχές, Τακτική κίνηση περιπόλου – Άμεση αντίδραση περιπόλου, Προσβολή Σταθμού Διοικήσεως και Προσβολή φάλαγγας οχημάτων.

Στις 14 Φεβρουαρίου παρελήφθησαν 3 ακόμη μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, τα οποία μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ με πλοίο στη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένος Πειραιώς στο Κερατσίνι. Πρόκειται για την δεύτερη παρτίδα ελικοπτέρων από τα 10 που παραλαμβάνει η Αεροπορία Στρατού στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Καταρρίχηση με fast rope από ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού σε πρόσφατη εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν βολές Μεραρχιακού Πυροβολικού με την τεχνική βολής «Βάλλω και Μετακινούμαι» από την την XΙΙ Mηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στο νότιο Έβρο.

Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου, η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών πραγματοποίησε εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές.

Στις 15 Φεβρουαρίου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στο Στρατηγείο του Σχηματισμού, την 80 ΕΑΡΜΕΘ, το 282 Μ/Κ ΤΕ και το Φυλάκιο Φαρμακονησίου. Είχε προηγηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου επίσκεψη του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Υποστρατήγου Ν. Μανωλάκου, στο σύνολο των Σχηματισμών της Περιοχής Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Προσωπικό

Στις 17 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου 5ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς σε ένα Ανταγωνιστικό Περιβάλλον – Air Power in a Contested Environment», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως η μετεξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές επιχειρήσεις σε διακλαδικό περιβάλλον, η τεχνολογία και ο ρόλος της στην Εθνική Άμυνα, καθώς και κρίσιμα αεροπορικά θέματα. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων, ο Ναύαρχος (ε.α) James Stavridis (πρώην SACEUR & Πρύτανης του Fletcher School, Tufts University, Medford, USA), ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισπανίας, ο Υπαρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου Ramstein, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και o Υποδιοικητής του Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) & Διοικητής Τακτικής Αεροπορίας Γερμανίας.

Αριθμός Στρατιωτών της 2016 E/ΕΣΣΟ που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, εθελοντικά και με δήλωσή τους, αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να μετατεθούν στο εσωτερικό, σε πόλεις συμφερόντων τους και ζήτησαν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της θητείας τους στις Μονάδες που υπηρετούν στην παραμεθόριο. To ΓΕΣ συνεχάρη τους εν λόγω Στρατιώτες, τους απένειμε με έγγραφη διαταγή Ηθική Αμοιβή («Συγχαρητήρια») διότι, ενώ υπηρετούν σε εξαιρετικά δυσμενείς φρουρές ζήτησαν να παραμείνουν στις Μονάδες τους μέχρι το πέρας της θητείας τους, αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα και το ήθος τους, καθώς επίσης και την σε υψηλό βαθμό αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα, και τους χορήγησε πενθήμερη τιμητική άδεια.

Στις 17 Φεβρουαρίου, 40χρονος Υπαξιωματικός της ΠΑ, ο οποίος βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο με υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα της Αερονομίας στην Αττική Οδό. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

Αμυντική βιομηχανία

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ξεκίνησαν πρόσφατα τις παραδόσεις της πρώτης παρτίδας Minimi, στον πλαίσιο σύμβασης με το ΥΠΕΘΑ για την προμήθεια 2.230 πολυβόλων με ισάριθμες διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης και ποσότητα πυρομαχικών (φυσίγγια σε ταινίες), ύψους 69 εκατ. που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2014. Ο οπλισμός προωθείται σε Μονάδες πρώτης γραμμής.

Στις 14 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε και κατακυρώθηκε από την ΓΔΑΕΕ το σχέδιο συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η δαπάνη για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη και Επαναπιστοποίηση Βλημάτων Ο/Σ S-300 εντός του ποσού €9,1 εκατ. πλέον κρατήσεων.

Στις 17 Φεβρουαρίου κατακυρώθηκε από την ΓΔΑΕΕ η συμφωνία πλαίσιο (4ετούς διάρκειας) με την MILTECH HELLAS για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια Εκατόν Σαράντα Τεσσάρων Τεμ. (ΕΑ:144) Υλικού HEAT SINK Α/Φ Μ2000/-5», συνολικής αξίας €6,38 εκατ.

Η INTRACOM Defense Electronics υπέγραψε συμβόλαιο ύψους €2 εκατ. με την Krauss-Maffei Wegmann για την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, τα οποία θα εξοπλίσουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Boxer για τη διεθνή αγορά. Η παράδοση των συστημάτων WiSPR προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Η εταιρεία Αpella θα πραγματοποιήσει επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα €25 εκατ., δίπλα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, δημιουργώντας 200 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία με την επένδυση αυτή θα παρέχει υπηρεσίες αεροπορικής υποστήριξης, συντήρησης, και εργοστασιακών επισκευών-επιθεωρήσεων αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα πελατών στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο, τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό κλάδο.

Στρατιωτική διπλωματία

Η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε στις 16 Φεβρουαρίου τη συνέχιση της δράσης της SNMG-2 στο Ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου και παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με μοναδική μειοψηφούσα χώρα την Τουρκία, καθώς και την αναβάθμιση του Διακλαδικού Στρατηγείου της Νάπολης (JFC NAPLES) σε διοικητική δομή του συνόλου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (South Hub), κατόπιν κοινής πρότασης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) εκτελεί πετρέλευση κατά τη συμμετοχή της στην Επιχείρηση Sea Guardian του NATO στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Φεβρουαρίου 2017.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters-NSHQ Commander), Vice Admiral Colin J. Kilrain (USN), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποστολή και λειτουργία του Special Ops Component Command (SOCCE FW), το οποίο έχει συσταθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, σε συνεκπαιδεύσεις που δύνανται να υλοποιηθούν καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της συμμαχικής στοχοθεσίας στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων. Κατά την επίσκεψη του NSHQ Commander στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις  διμερούς ενδιαφέροντος με αρμόδιους επιτελείς. Ακολούθως, ο NSHQ Commander επισκέφθηκε τις έδρες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Κύπρος

Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο λιμένα Λάρνακας η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΛΑΣΙΑ (Α620), το οποίο παραχωρήθηκε στην Κύπρο από το Ομάν με διετή καθυστέρηση λόγω συνεχών παρεμβάσεων της Τουρκίας. Στην ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης σημείωσε πως «οι προκλήσεις, ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακού, θα παραμείνουν το ίδιο πιεστικές, όσο και η ανάγκη για ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στη θάλασσα. Ούτε η γεωγραφία της Κύπρου θα αλλάξει, ούτε οι απειλές. Μέσα στο πλαίσιο της υλοποίηση της πρώτης φάσης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί και διακρατικές συμφωνίες που θα μας επιτρέψουν πριν το τέλος της πρώτης φάσης, δηλαδή πριν το τέλος του 2020, να αποκτήσουμε σταδιακά 3 Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης και άλλα δυο μικρά σκάφη για τις ακτές. Μέχρι τότε, με βάση τον προγραμματισμό μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση της Ναυτικής Βάσης».

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με το περιοδικό Savunma ve Havacılık (τεύχος 177), εντός του 2017 αναμένεται η παράδοση των δύο πρωτοτύπων αεροσκαφών F-16 Block 30 της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) που υποβάλλονται σε εργασίες δομικής βελτίωσης από την ΤΑΙ. Εφόσον γίνουν αποδεκτά, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εργασίες σε 33 ακόμη αεροσκάφη Block 30 για την επέκταση του ορίου ζωής πλέον των 12.000 ωρών πτήσης και την παραμονή τους στο οπλοστάσιο της ΤΗΚ μέχρι το 2030.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους $12,3 εκατ. στην Boeing για την προμήθεια αναλωσίμων προς υποστήριξη των Κ/Β Harpoon και SLAM-ER του Αμερικανικού Ναυτικού και 8 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Με την παράδοση των υλικών αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα στους κινητήρες των 48 Κ/Β μακρού πλήγματος AGM-84K SLAM-ER της Τουρκικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η 11η Ταξιαρχία Καταδρομών της Στρατιάς Αιγαίου πραγματοποίησε εκπαίδευση στον αντικείμενο «Αγώνα εντός Κατοικημένου Τόπου» στην έδρα της στο Denizli από 30 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι προσωπικό της Ταξιαρχίας είχε αναπτυχθεί πρόσφατα στην Συρία και είχε την πρώτη της απώλεια στις 29 Ιανουαρίου με το θάνατο του ΕΠΟΠ Λοχία Ayhan Elmacı.

 • Billy83

  Καλημέρα,
  Τι είναι το υλικό HEAT SINK για τα Μ2000/-5;

  • SPY_GR

   Συγκρότημα πέδησης

  • manolis

   Τακακια φρενων.

  • GES

   Αποτελεί μέρος του συγκροτήματος πέδησης των αεροσκαφών

  • M2000

   Ο όρος παραπέμπει σε ψύχτρα αλλά κατά 99% είναι τα τακάκια δισκόφρενων των αεροσκαφών.

  • Billy83

   Ευχαριστώ για τις διαφωτιστικές απαντήσεις σας. Δεν ήξερα οτι η Miltech ασχολείται και με τετοια προιόντα. Τα παρασκευάζει η ίδια, ή λειτουργεί σαν αντιπρόσωπος?

 • fox2

  Μέχρι το 2020 θα αποσυρθούν τα ολλανδικά KDC-10. Τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν από το εμπόριο και τέθηκαν σε υπηρεσία το 1995. Συνολικά είναι 2 τάνκερ, ένα μεταφορών που τέθηκε εκτός αυτή τη δεκαετία και ένα ως πηγή ανταλλακτικών που παρέμεινε στις ΗΠΑ. Επειδή φέρουν βραχίονα boom, θα άξιζε εκδήλωση ενδιαφέροντος αν δεν έχουν «φάει» τα ψωμιά τους;

  • Αλεξικέραυνος Αλεξικέραυνος

   Αυτά τα ιπτάμενα τάνκερ, μια τόσο απαραίτητη (στρατηγική) προμήθεια, και κανείς (νομίζω) δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά.
   Αλλά τι λέω, θα έχουμε τα πάπα να «επιθεωρούν» την ανατολική μεσόγειο στις νατοικές αποστολές, οπότε όλα καλά καμωμένα…

   • E – the team

    και ομως ειχε γινει αξιολογηση αρκετα χρονια παλαιοτερα, υπο το πρισμα του Ενιαιου Δογματος. Οσο βεβαια εφαρμοστηκε αυτο αλλο τοσο και οι αξιολογησεις. Αν θυμαμαι καλα μπορει να υπηρχε προβλεψη σε καποιο ΕΜΠΑΕ. Διορθωστε με αν κανω λαθος

    • Eforius30

     Υπήρχε πρόβλεψη το 1996 και μετά το 2000

  • Thras

   Θα βοηθούσαν πολύ μερικά ιπτάμενα τάνκερ την ΠΑ!

  • anaris

   Θα ήταν ευχής έργον να τα παραλάβουμε , τόσο καινούργια αεροσκάφη δεν θα βρούμε πουθενά με τέτοιο κόστος

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Πιο ξεβαμμένα όπλα απ’ της ΣΜΥ νομίζω μόνο οι Μπόκο Χαράμ έχουν

  • binio

   κουμπάρε δες πιο προσεκτικά. Βαμμένα με σπρέι είναι. κοίτα τους αορτήρες.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν ισχύει αυτό που λές

  • Aias

   Τα συγκεκριμένα όπλα είναι 30+ χρόνων.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Έχω ιδίαν γνώσιν…

  • SPY_GR

   Μικρό το κακό, σημασία έχει εσωτερικά να είναι τζάμι!

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Πιθανότατα να είναι «τζάμι» εσωτερικά. Άλλωστε κάνουν την λιγότερη δουλειά με τα εσωτερικά τους μέρη στις σχολές των ΕΔ. Σημασία εκεί έχει η εξωτερική εικόνα, όπως την αντιλαμβάνονται ώς «καλή» οι αξιωματικοί των Σχολών…

  • Cynaegeirus

   κύπριος υεα πέρασε το G-3 με κρέμα γυαλίσματος, το έκανε μα το θεό ασημί, γελάγαμε μισό μήνα

   το όπλο μου ήταν τόσο στραβό που στις 2 βολές που κάναμε (μια ημέρας και μια με αλουμινόχαρτο) βάραγα του δίπλα. εκπαιδευσάρα μιλάμε.

   στην αποθήκη μας είχαμε ολοκαίνουργια G3/HK11, συν FAL/FALO και 30ρια πολυβόλα όλα σε άψογη κατάσταση.

   • Αγραφιώτης

    Η κρέμα γυαλίσματος είναι τίποτα μπροστά στο scotch brite που χρησιμοποιούσαν.

   • Ανδρέας

    στραβό ή απλά με αρρύθμιστα σκοπευτικά; Καλά έκανες. Αν ψυλλιαζόταν κανείς ότι ξέρεις σκοποβολή, θα σε έτρεχαν για ελεύθερο σκοπευτή. Εμείς μέχρι να βγουν οι ειδικότητες βαράγαμε συνειδητά τον στόχο του δίπλα για να μην βρεθούμε ΜΑΦ κατά λάθος.

    • Cynaegeirus

     στραβή κάννη. δεν έπαιρναν ελ σκοπευτή απο μελλοντικούς δεα.

     στην μονάδα πήρα πάλι άθλιο Α4, έβαλα τον οπλουργό και το μόνταρε για να βαράω στόχο. έφτασα στα τέλη της θητείας για να ρίξω με ΗΚ-11 και να βρω μαύρο απο μεγάλες αποστάσεις…

     φυσικά και οι στρ μου δεν έκαναν ποτέ τόσες βολές ή είδαν άλλα όπλα…

     • Ανδρέας

      Τραγικό φίλε. Και μαλλον φοβόντουσαν να το αποσύρουν για να μη βρουν μπελά και γραφειοκρατία

     • Cynaegeirus

      Δεν νομίζω. Υπάρχει η λογική του τσοπάνη στον στρατό: όλοι είναι τσοπάνηδες και το όπλο γκλίτσα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Και όπως καταλαβαίνεις η απόδειξη δεν ζητείται ποτέ.
      στους 400-500 στρατιώτες, εποπ και μόνιμους που γνώρισα μέσα στην μονάδα, στο κεν και στα υεα, ένας μόνο μάγειρας – και αυτό λόγω φόρτου και μοναδικής απασχόλησης με την κουζίνα – είχε ακάθαρτο όπλο (αράχνες). το τάγμα ειδικά και τα υεα (φαντάζομαι και το κεν) πριν την αλλαγή σειράς καθάριζε όλα τα όπλα. μετά τις βολές επίσης καθαρίζαμε – εγώ είχα και λιπαντικό για ραπτομηχανές καθώς το επίσημο είχε την τάση να μαζεύει σκόνη.

     • Ανδρέας

      και γιατί άφηναν το όπλο με την στραβή κάννη; Αν συνέβαινε κάτι και έπρεπε να το χρησιμοποιήσεις σε είχαν καταδικάσει.

     • Cynaegeirus

      σε περίπτωση πολέμου ή άλλου επεισοδίου θα μας έδιναν τα νέα όπλα. το θέμα είναι οτι χάσαμε απο εκπαίδευση.

     • Ανδρέας

      αν είχαν προειδοποίηση.

   • Μου θύμησες το δικό μου στο ΤΕΑ πριν είκοσικάτι χρόνια στο νησί. Ήταν στραβό αλλά σαν αποθηκάριος έπαιρνα στις βολές κι έριχνα με όποιο όπλο διάλεγα από μία πληθώρα Α3 ή Α4. Τελικά αποφάσισα ότι το καθένα είχε τα εντελώς δικά του ΄΄χαρακτηριστικά» και αποφάσισα να ξαναγυρίσω στο δικό μου και να το συνηθίσω. Σημάδευα λίγο επάνω και δεξιά από το στόχο στο ΠΒ και συνήθως έπιανα κέντρο. ΄Μέχρι να απολυθώ είχα πάρει κάπου 15 μέρες τιμητική :)

  • Ανδρέας

   διαλέγουν μερικά παλιά για να κάνουν ασκήσεις και κρατούν τα άλλα αχρησιμοποίητα.

 • Η τελευταία παράγραφος του «Ανατολικού παρατηρητή» σχετίζεται με την τελευταία φωτογραφία…..?

  • Μάλιστα.

   • Cynaegeirus

    +Μ48Α5Τ1

   • Πολύ ενδιαφέρον που χρησιμοποιούν paintball στην εκπαίδευση και μπράβο τους. Είναι ότι καλύτερο, ασφαλές και οικονομικό για εκπαίδευση σε μάχη πολύ μικρών αποστάσεων.

    • Giorgos Tsagaris

     H αληθεια ειναι οτι τα airsoft (gas blow back) ειναι οτι πιο κοντινο
     σε ρεαλισμο…..η ασπιδα….κατι δεν καταλαβαινω…

     • Έχοντας μακροχρόνια εμπειρία και στα δυο είδη μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι παρόλο που τα όπλα του airsoft είναι πανομοιότυπα με τα αληθινά η χρήση των όπλων του paintball είναι πολύ πιο ρεαλιστική στο θέμα του αποτελέσματος και της εξαγωγής αντικειμενικών συμπερασμάτων για την πρόοδο της εκπαίδευσης και της ικανότητας των εκπαιδευόμενων να εξουδετερώνουν αλλήλους και πάντα μιλώντας για εκπαίδευση μάχης πολύ μικρών αποστάσεων.
      Το συμπέρασμα για το paintball βγαίνει λαμβάνοντας υπόψιν την ακρίβεια στα χτυπήματα, τη μάζα και το τράνταγμα της βολίδας, την συντήρηση, τα ανταλλακτικά, τις διαρροές και βλάβες, την σταθερή χρήση-απόδοση του αερίου σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών αλλά και το κόστος απόκτησης του βασικού πακέτου εξοπλισμού.
      Φυσικά…η παραπάνω επιλογή… εφόσον δεν διαθέτουμε συστήματα σαν το MILES ή συλλογές μετατροπής των όπλων σε Simunition.

     • Giorgos Tsagaris

      Φιλε AegeanHawk διατηρουσα απο το 1999 ενα απο τα ελαχιστα paintball clubs στην Ελλαδα με εμπειρια τοσο εδω οσο και στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου (για την ακριβεια Ειρηνικου).
      Xωρις να εχω χασει εν τω μεταξυ επαφη,τα τελευταια καμποσα χρονια ασχολουμαι με το Airsoft αρκετα (οντας και ενας εκ των διοργανωτων 3ημερου event με 150 συμμετεχοντες και σοβαρη προεργασια,αρα και »καποια» εμπειρια στο αντικειμενο.
      Για το λογου το αληθες
      http://www.warzone.gr/el/
      Παρακαλω αν θεωρηθει διαφημηση να διαγραφει.
      Μιλησα για »gas blow back».
      O ρεαλισμος τους (ιδιως για ελαφρια οπλα π.χ. Μ-16) απλα δε συγκρινεται και με τη δυνατοτητα να ρυθμισεις τα αερια και την επιλογη αναλογου βαρους bbs επιλεγεις και τα βαλιστικα χαρακτηριστικα του »οπλου».Airsoft>Paintball λοιπον για μενα
      Και με απειρως μικροτερο κοστος.
      Χοντρικως μιλωντας 1 μπιλια Paintball (με απαιτηση συντησησης σε σωστη θερμοκρασια) κοστιζει οσο 50-60 ββς με μηδενικες απαιτησεις KAI βιοδιασπωμενες ;) xaxaxa…
      Οπως προειπα καλυτερο το MILES για αποστασεις απο 50 μετρα και πανω,αλλα η ψυχολογια αλλαζει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ οταν υπαρχει ο φοβος »να τη φας και να την καταλαβεις».

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Πιο κοντά στον ρεαλισμό σε CQB είναι τα simunition.

      Η ασπίδα μάλλον κάνει τη δουλειά της κανονικής βαλλιστικής ασπίδας. Δηλαδή προσφέρει ένα «κινητό» σημείο κάλυψης για τους χώρους που δεν υπάρχει τέτοια

     • Δευκαλίων

      ούτε paintball ούτε airsoft. Δείτε το σύστημα εκπαιδεύσεως MILES
      https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_integrated_laser_engagement_system
      Και για κοντινές αποστάσεις αλλά και αποστάσεις στο δραστικό των όπλων. Έχει χρήση ακόμα και σε α/τ όπλα.

     • Giorgos Tsagaris

      Ρεαλισμος αγαπητε ειναι να βαλεις και να βαλεσαι…
      Και να βαλεσαι οχι ακουγοντας ενα βομβο στο αυτι ή ενα καταγραφικο να σου λεει »hit»,αλλα να την τρως και να μελανιαζεις….και πιστεψε με…..εχει ΜΕΓΑΛΗ διαφορα στο πως θα κινηθεις….

    • SPY_GR

     Paintball χρησιμοποιούμε και εμείς, έχω δεί σε ΕΤΕΘ!
     Δεν ξέρω βέβαια άν είναι κάτι γενικευμένο ή προχώ ιδέα του τοπικού Διοικητή, αλλά και έτσι να είναι σημασία έχει ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην κατεύθυνση αυτή…

     • Γενικευμένο δεν είναι.
      Μεμονωμένες προσπάθειες γίνονται εδώ και κει αλλά χωρίς συνέχεια λόγω του γνωστού προβλήματος έλλειψης σοβαρού και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
      Και όπλα Airsoft έχουν προμηθευτεί μερικές μονάδες αλλά πολύ γρήγορα βγήκαν εκτός μάχης διότι μερικοί μπέρδεψαν το παιχνίδι με την στρατιωτική εκπαίδευση.

 • Κανένα πρόβλημα, απλά μετακινήθηκε η επιγονατίδα στη θέση πρηνηδόν. Ο ίδιος στρατιώτης της 2ας ΜΑΛ σε γονυπετή θέση. https://uploads.disquscdn.com/images/30da53b87a57483a668f5507d2c5ffb63d5b160daa0b411756c069980671e1a5.jpg

  • Giorgos Tsagaris

   Τραγικες οι επιγονατιδες…….

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Όταν είχα γόνατα δεν υπήρχαν επιγονατίδες, τώρα που δεν έχω γόνατα… οι επιγονατίδες είναι τραγικές :-)
    Έχουν πολλά μειονεκτήματα οι επιγωνατίδες μέχρι να πέσεις σε μια κρυμμένη μυτερή πέτρα με το γώνατο
    Φυσικά υπάρχουν μοντέλα με λιγότερα και άλλα με περισσότερα μειονεκτήματα

    • Giorgos Tsagaris

     Mιλαω για το συγκεκριμενο ειδος/στυλ επιγονατιδων και οχι για ολες γενικα.
     Το ειδος αυτο το υιοθετησα και εγω στην αρχη λογω της σκληρης πλαστικης επιφανειας τους για τις πετρες οπως λες.
     Σε παρα πολλες MilSim Airsoft καταστασεις,Τοσο woodland οσο και CQB. στο ορεινο και λιγοτερο ορεινο περιβαλλον της Κρητης (και οχι μονο).
     Αν δεν τις σφιξεις (ωστε να μην σου σταματανε την αιματικη ροη προς τα κατω ακρα),καταληγουν να γινουν….»περικνημηδες».
     Και ως γνωστον περικνημιδες φορουσαν οι αρχαιοι Ελληνες.
     Οι μονοι συγχρονοι Ελληνες που φορανε περικνημιδες ειναι οι ποδοσφαιριστες (σκοπιμως) και οι »μοντερνοι μαχητες του ΕΣ….
     Βρηκα προσωρινα λυση βαζοντας ενα κομματι velcro στην οπισθια επιφανεια της επιγονατιδας και στην εμπροσθια της φορμας στο υψος του γονατος ωστε να παραμενει στο σωστο υψος μονιμως χωρις να σου κατεβαινει σε ΚΑΘΕ αλλαγη θεσης…
     Φυσικα ο ΕΣ δεν μπηκε ΠΟΤΕ στη διαδικασια δοκιμης επι του πεδιου ΠΡΙΝ την υιοθετηση τους με τα γνωστα (αν)αποτελεσματα και την ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κακη χρηση του δημοσιου χρηματος για το θεαθηναιι….
     Α΄….. το ιδιο ΑΚΡΙΒΩΣ ισχυει ΚΑΙ για τις επιαγκωνιδες.
     Η πιο απλη και οικονομικη λυση ειναι η »θηκη’ για τοποθετηση αναλογου υλικου’ στα γονατα και στους αγκωνες εξαρχης στις φορμες.Μπαινει οταν χρειαζεται (και μενει εκει) και βγαινει οταν δε χρειαζεται.
     Οπως ακριβως στ MARPAT των US. Marines….

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Και η ACU εχει θηκες οι οποιες εχουν καταργηθει στην τελευταία τροποποιηση της πέρσι. Εχεις δικαιο με αυτα που λες. Αν δεν κανεις κατι συνηθως δεν μπορεις να εχεις τεκμηριωμενη αποψη.
      Και οι επιγονατιδες εξελισσονται. Αυτες στις φωτογραφιες ειναι της πλεον αρχικης μορφης. Σήμερα υπάρχουν καλυτερα ειδη.
      Για τις επαγκωνιδες, ειχα γραψει και στο αρθρο μου περι φορτου, οτι ειναι αχρειαστες και δεν πρεπει να φερονται. Εκτος απο τις εσσωτερικες πολυ λεπτες που αν και παλιν δεν ειναι ακρως απαραιτητες μειωνουν καποια δυσφορια στο πρηνιδον/ερπιν

 • Giorgos Tsagaris

  Τι ειναι αυτες οι φωτο με τα Paintball markers….

 • KonTim

  «3 ΠΑΘ και 2 μικρά σκάφη για επιτήρηση των ακτών».Ξέρουμε ή μπορούμε να υποθέσουμε τίποτα επιπλέον γι’αυτό;

 • oxia77

  Παιδιά γιατί δε ξαναξεκινάτε τη γκρίνια της εβδομάδας;

 • M.K.E

  Στο προπαγανδιστικο μερος τους βαζω 10 με τονο.Ευτυχως που στην πραξη αποδεικνυουν οτι αλλο η σκηνοθεσια και αλλο τα δογματα που εχουν.Μου φαινεται οτι πιο πολυ ετοιμαζονται για εσωτερικο πολεμο εντος κατοικημενων περιοχων,εντος οικιων και συγκροτηματων, και οχι απαραιτητα στις κουρδοκρατουμενες περιοχες,παρα εκπαιδευση για Συρια και δυσμας.Mαλλον καποιος φοβαται πολυ μηπως εχει το τελος του Οσμαν του 2ου.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Πιθανότατα έχεις δίκαιο, όντας έμπειρος φωτογράφος. Φυσικά πιθανόν να βοηθά και το χιόνι, αν έκατσε λίγο πάνω στα όπλα

 • Άρης

  Απορία… στην πρώτη φωτό τα σκι που κρατάει αναφέρονται σαν εφηβικά (ελαφρό βάρος ατόμου) και για επίπεδο εμπειρίας χαμηλο έως μέτριο. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει την επιλογή;

  • Giorgos Tsagaris

   H εξηγηση ειναι απλη και αυτη που ολοι καταλαβαινουμε…
   Πλην των στελεχων που εχουν περασει απο ΚΕΟΑΧ ολοι οι υπολοιποι, οτι σκι ξερουν το εχουν μαθει μονοι τους ως πολιτες….
   Οι κληρωτοι το μονο που μαθαιναμε στη »Χειμερινη» ηταν πως να μην πεφτουμε…αντε και το φρενο…

   • Άρης

    Το επίπεδο εμπειρίας είναι λογικό, σε αυτή την χρήση τα σκι είναι εργαλεία δεν είναι για επίδειξη ικανοτήτων, η απορία μου ήταν στο βάρος… όπου η ανάγκη θα ήταν για αυξημένο βάρος λόγου φόρτου παρά μειωμένο…

    • mfirikis

     Σωστή η παρατήρησησ σου. σημασία έχει η ρύθμιση στην δέστρα.

     επίσης το βάρος είναι παράμετρος της στροφορμής, αν δεν αναμένεις ελιγμούς κατάβασης και απαιτήσεων, θα σε κρατήσει.

   • eazy

    Το σκι ως πολιτες …ειναι κλασεις ανωτερο απο των στελεχων τυπου ΚΕΟΑΧ!Μακαρι να υπαρχουν αρκετα στελεχη που αγαπουν το σπορ και ασκουνται εκτος υπηρεσιας και να μπορουν να μεταδοσουν και κατι,αλλα οπως πολυ ορθα εγραψε και ο SPY δεν ειμαστε και Φιλανδια…

  • SPY_GR

   Λογικό δεν είναι; Δεν είμαστε Φινλανδία!!!

 • ka

  Στη 2η φώτο που είναι τα γάντια, σκουφοι;

 • ΑΘΗΝΑΔΗΣ

  Eρώτημα που μου προέκυψε συνειρμικά από τις βολές των PHZ 2000. O EΣ διαθέτει οχήματα Μ981 FISTV;

 • spyrosthegreat

  Καλησπέρα στην παρέα του e-amyna. Θα ήθελα τα «φώτα» των διαχειριστών και φίλων του ιστολογίου ένεκα ακαδημαϊκής σκοπιμότητας. Η ετήσια άσκηση efes πότε θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά; Το 1995 η το 2001; Δεν βρίσκω πληροφορίες επ’ αυτού στο διαδίκτυο. Κάθε βοήθεια ασμένως δεκτή!

   • spyrosthegreat

    Υποθέτω πως η Τανσού Τσιλλέρ τον Ιούνιο παρακολουθεί την Efes. Όμως τότε θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά; Ή προϋπήρχε ως ετήσια άσκηση; Ευχαριστώ!

    • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

     Ως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η κύρια διακλαδική άσκηση που περιελάμβανε και αποβατικά ήταν η Ilk Hedef. Τα όποια στιγμιότυπα της άσκησης που προέβαλλε η τουρκική τηλεόραση ήταν μια από τις ελάχιστες ανοιχτές πηγές πληροφόρησης για τον στρατό των γειτόνων.

 • Giorgos Tsagaris

  Υπαρχουν φιλε μου,αλλα ειναι ελαφρως μικροτερες σε διαμετρο και δεν ειναι για »οπλα»,αλλα για r/c tanks..
  Eπισης εχουν το ιδιο προβλημα που εχουν και οι μπιλιες του Paintball και ειναι ευαισθητες σε ζεστη και υγρασια…
  Παντως να εισαι σιγουρος οτι θα το καταλαβεις εαν χτυπησεις ή εαν χτυπηθεις με ββς στο airsoft.
  Επισης σε αντιθεση με το paintball δυσκολα θα τις δεις να σου ‘ρχωνται ωστε να τις αποφυγεις…

 • Υπάρχει…. αλλά είναι αναξιόπιστη σε τέτοιο βαθμό που είναι σαν να ΜΗΝ υπάρχει.