Ανασκόπηση εβδομάδας #309

0
3250

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος στις οδομαχίες που διεξάγονται εντός του Bakhmut και διεξάγοντας περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna. Η Ρωσία στέλνει πλέον στο μέτωπο της Ουκρανίας ακόμα και άρματα Τ-54/55 που βρίσκονταν σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανήγγειλε την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ως την 1η Ιουλίου, επισείοντας εκ νέου τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 20 και 21 Μαρτίου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας G. Crosetto, ο οποίος αρχικά συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη, οι ελληνοϊταλικές συζητήσεις περιλαμβάνουν την πιθανότητα ευρύτερης συμφωνίας βιομηχανικής συνεργασίας με επίκεντρο τα ναυπηγεία Ελευσίνας, για παραγωγή πολεμικών πλοίων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Ιταλία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ενώ η ευρύτερη κινητικότητα στις ελληνοϊταλικές σχέσεις την τελευταία εβδομάδα περιλαμβάνει επίσης την παρουσίαση του έργου EastMed στο ιταλικό κοινοβούλιο από τους Πρέσβεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στις 21 Μαρτίου.

Συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, συνυπέγραψαν την τελευταία εβδομάδα τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) για την συλλογική προμήθεια πυρομαχικών. Η συμφωνία περιλαμβάνει αφ’ ενός ένα διετές πρόγραμμα ταχείας παραγωγής οβίδων πυροβολικού των 155 χιλ. και αφ’ ετέρου ένα πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών διαφόρων τύπων σε βάθος επταετίας προκειμένου να αναπληρωθούν τα εθνικά αποθέματα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα τιμήθηκε χθες η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τις 22 ως τις 31 Μαρτίου διεξάγεται στο Μυρτώο, Κρητικό και Καρπάθιο Πέλαγος η άσκηση ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ, με συμμετοχή 5 συνολικά υποβρυχίων του ΠΝ, κατά την οποία θα διεξαχθούν ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου μεταξύ υποβρυχίων, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και αντικείμενα εξάσκησης στην αντιμετώπιση κάθε είδους απειλών.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό μετά την ολοκλήρωση της πολυεθνικής άσκησης ναρκοπολέμου “Αριάδνη 23”, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Ρ64 ΕΣΠΕΡΟΣ, που συμμετείχε κανονικά στην άσκηση. Μέχρι πρότινος ήταν επίσημα γνωστή
η ενεργοποίηση δύο από τα τέσσερα ΣΑΠ MkV που είχαν παραληφθεί από τις ΗΠΑ, των Ρ62 ΑΙΟΛΟΣ και Ρ63 ΑΣΤΡΑΠΗ, στα οποία προστίθεται τώρα το Ρ64 ΕΣΠΕΡΟΣ.

Στις 21 Μαρτίου υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με την επωνυμία «SPARTAN SPEAR» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους τύπου Β – 52 της Bomber Task Force της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε αποστολή συνοδείας και 1 ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών – Joint Terminal Attack Controller (JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Κατά την διεξαγωγή της εκτελέστηκε εικονική προσβολή στόχων από το αεροσκάφος Β – 52 με κατάδειξη από την ομάδα JTAC της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ στο πεδίο βολής ΓΛΑΦΥΡΩΝ.

Μηδενική ήταν την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ούτε εμπλοκές ή υπερπτήσεις.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ενέταξε χρηματοδότηση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την απόκτηση 33 νέων σκαφών, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε την πράξη (ΑΔΑ: ΕΟΨ246ΜΔΨΟ-Φ71), με τίτλο «Προμήθεια ταχυπλόων περιπολικών σκαφών έως 13 μ.» καλεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να υποβάλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα του «Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027». Στόχος της εν λόγω πράξης είναι η προμήθεια:

  • Δέκα (10) Περιπολικών Σκαφών, μήκους από 11 έως 13 μέτρα, με πετρελαιοκινητήρες (DIESEL) ναυτικού τύπου, με αεροθάλαμο ή με Fender κλειστής κυψελίδας.
  • Δέκα (10) Περιπολικών Σκαφών, μήκους από 11 έως 13 μέτρα, με βενζινοκινητήρες (Αμόλυβδη) με Αεροθάλαμο ή με Fender κλειστής κυψελίδας.
  • Δύο (02) Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων – Νηοψιών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) μήκους από 12 έως 13 μέτρα.
  • Έντεκα (11) περιπολικών σκαφών μήκους άνω των 11 μ. κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών των περιοχών ν. Θάσου, ν. Ψαρών, v. Αγίου Ευστράτιου, ν. Σάμου/Φούρνων, ν. Κέας, ν. Λειψών, ν. Κάσου, Βόρειας Εύβοιας, ν. Ζακύνθου, Χώρας Σφακίων και Ιεράπετρας.

Να σημειωθεί ότι η ανωτέρω χρηματοδότηση περιλαμβάνεται στην πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων (ΑΔΑ: ΨΣΒ246ΜΔΨΟ-ΕΩ7) προς το Λιμενικό Σώμα ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια 50 νέων σκαφών

Κύπρος

Στις 24 Μαρτίου ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Γιωργάλλας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την ανάληψη των καθηκοντων του στην Αθήνα, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος. Μετά την επίσημη υποδοχή, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στις οποίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Κ. Βλάχος ΠΝ, καθώς και Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, διεθνής άσκηση ναυτικής συνεργασίας, με την επωνυμία «CYP/FRA-01/2023», στο πλαίσιο της παρουσίας στην περιοχή, της φρεγάτας FNS LANGUEDOC (D653) του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σενάριο της άσκησης, στην οποία εκτός της γαλλικής φρεγάτας συμμετείχε το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ (Α620) της Διοίκησης Ναυτικού, περιλάμβανε τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 πλοίων. Της άσκησης προηγήθηκε την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, επίσκεψη στη φρεγάτα, του υπουργού Άμυνας Μ. Γιωργάλλα, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Α. Λουκά.

Από 20 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2023, συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 1/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Η ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα Τμήματα, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Από 27 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου, στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών ΕΔ, και συγκεκριμένα 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της ΔΥΚ. Το σενάριο της ΤΑΜΣ περιλάμβανε μεταξύ άλλων, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με την χρήση ταχύπλοων σκαφών, στην προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και στην προστασία κρίσιμων  υποδομών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”,κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολυεθνικής άσκησης Dynamic Manta 2023, το τουρκικό υποβρύχιο TCG Preveze υπέστη σοβαρή βλάβη που ανάγκασε τον κυβερνήτη του να διατάξει άμεση ανάδυση και εγκατάλειψη της άσκησης. Κατά το δημοσίευμα, το υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε από το ειδικό πλοίο διάσωσης υποβρυχίων Alemdar, συνοδεία της φρεγάτας Barbaros.

Δύο άρματα μάχης Altay με εγκατεστημένα συγκροτήματα ισχύος και κίνησης νοτιοκορεατικής προέλευσης αναμένεται να παραδοθούν στις 23 Απριλίου στον Τουρκικό Στρατό για πολύμηνες δοκιμές. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων συμπαραγωγής, τον Ιανουάριο η BMC ανέθεσε σύμβαση αξίας €68,92 εκατ. στη νοτιοκορεατική SNT Dynamics για την απευθείας προμήθεια 70 συστημάτων μετάδοσης κίνησης EST15K για το πρόγραμμα Altay με παράδοση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και δικαίωμα προαίρεσης για 150 πρόσθετα αξίας €130,90 εκατ. παραδοτέων έως την 31 Δεκεμβρίου 2030. Η μαζική παραγωγή του Altay από την BMC για 250 μονάδες προγραμματίζεται για το διάστημα 2025-2030.

Από τις 20 ως τις 24 Μαρτίου διεξήχθη η άσκηση ANADOLU KARTALI-2023/1, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη απογείωση μαχητικών αεροσκαφών από 8 διαφορετικές αεροπορικές βάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Την τελευταία εβδομάδα διεξήχθησαν γυμνάσια του Τουρκικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο, με συμμετοχή της φρεγάτας FATİH (F242), του περιπολικού KİLİMLİ (P1209), του Πλοίου Διάσωσης IŞIN (A583), του υποβρυχίου YILDIRAY (S350) και ενός ελικοπτέρου ΑΒ-212. Στο πλαίσιο των γυμνασίων εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων και βολή τορπίλης γυμνασίων.

Στις 20 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες και ακολούθως ανακοινώθηκε από τους δύο υπουργούς η υποστήριξη της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για θέση μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γ. Γραμματεία του ΙΜΟ (International Maritime Organization). Όπως ήδη εξηγήσαμε, τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν την αξιοπιστία των ελληνικών καταγγελιών κατά της Τουρκίας ως διεθνούς ταραξία και παραβάτη του διεθνούς δικαίου και τη διευκολύνουν να ξεφύγει από τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει. Όπως είχαμε επίσης αναλύσει, η ηθικά επιβεβλημένη βοήθεια προς την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς δεν πρέπει να συγχέεται με αφελείς προσδοκίες για “νέα διπλωματία των σεισμών”, που θα ακυρώσουν τα αποτελέσματα της ορθής, αποτρεπτικής πολιτικής που τήρησε η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας μετά το 2019. Αν οι αρμόδιοι έχουν ανάγκη υπενθύμισης του τι εστί Τουρκία, ας παρακολουθήσουν το σφυροκόπημα του γερουσιαστή Μενέντεζ κατά την πρόσφατη ακρόαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, για να βελτιώσουν τη μνήμη τους…