Ανασκόπηση εβδομάδας #205

0
23857

Νωρίς ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις το 2021: στις 6 Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος τύπου Rafnar της Λιμενικής Αρχής Κω και επακούμβησε στην πρύμνη του, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο ελληνικό περιπολικό σκάφος. Το περιστατικό μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα στο διεθνές παιχνίδι των εντυπώσεων, όπου η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως αδιάλλακτη, προκλητική και αρνούμενη τον διάλογο, για να τη σύρει σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους, εντός Ελλάδας, εισηγούνται «νέρωμα» της πάγιας ελληνικής θέσης ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021 που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπεται η έκδοση εντός του έτους της νέας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), η εφαρμογή της νέας Δομής Δυνάμεων, η ενεργοποίηση 105 εξοπλιστικών προγραμμάτων και η συμβασιοποίηση 50 εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των επιπρόσθετων μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού (COVID-19) και για την διευκόλυνση των προς κατάταξη υπόχρεων Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, έχει λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

  •  Για όσους διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον COVID-19 πριν καταταγούν, θα πρέπει να απευθύνονται στο κατά περίπτωση αρμόδιο Φρουραρχείο, προκειμένου να εκδοθεί γνωμάτευση και να μετακινηθεί η ημερομηνία κατάταξης τους μετά την ίαση τους.
  • Όσοι στρατεύσιμοι προσέλθουν για κατάταξη σε Σημείο Υποδοχής Οπλιτών και μετά την υποβολή τους σε RAPID TEST COVID-19 διαγνωστούν θετικοί, θα κατατάσσονται κανονικά και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίαση τους.
  • Αναφορικά με την μετακίνηση των προς κατάταξη οπλιτών, το σημείωμα κατάταξης αποτελεί αποδεικτικό για την αναγκαιότητα μετακίνησης αυτών και των γονέων τους που πιθανόν να τους συνοδεύουν. Στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών θα επιδίδεται στους γονείς των κατατασσομένων βεβαίωση κατάταξης ως δικαιολογητικό επιστροφής στην μόνιμη κατοικία τους.

Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας Covid-19, εφιστάται η προσοχή των υπόχρεων σε στράτευση ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως ως προς την αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάταξη.

Στις 8 Ιανουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και ως το ακρωτήριο Ταίναρο σε 12 ναυτικά μίλια, το οποίο θα συζητηθεί στις 12 Ιανουαρίου Διαρκής Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στρατός Ξηράς

Η βρετανική εταιρία ABI Electronics ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης από τον Ελληνικό Στρατό για το διαγνωστικό σύστημα BoardMaster που αποσκοπεί στον διαγνωστικό έλεγχο και την ανάταξη ηλεκτρονικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, στις 29 Δεκεμβρίου 2020 άρχισαν οι παραδόσεις 2.300 νέων εξαρτύσεων μάχης τύπου γιλέκο (Plate Carrier) και σχετικών απαρτίων της ελληνικής εταιρείας ELMON στον Ελληνικό Στρατό, βάσει της σχετικής σύμβασης που ανατέθηκε στις 31 Αυγούστου 2020. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με άρθρο του Δ. Μητσόπουλου στον ιστότοπο του περιοδικού «Πτήση & Διάστημα», η πρόταση των ολλανδικών ναυπηγείων Damen για τη νέα φρεγάτα του ΠΝ που κατατέθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου βασίζεται στην οικογένεια πλοίων τύπου Sigma και έχει κωδικοποιηθεί ως Sigma 11515 HN, με μήκος της τάξης των 120 μέτρων, εκτόπισμα της τάξης των 4.000 τόνων και ανταγωνιστική τιμή που πλησιάζει σχεδόν το μισό του προϋπολογισμού του ΠΝ ανά μονάδα. Η ολλανδική πρόταση διαθέτει σόναρ κύτους αλλά και συρόμενο (VDS), κύριο πυροβόλο Leonardo των 76 mm σε διαμόρφωση STRALES για αντιμετώπιση εναέριων απειλών με χρήση κατευθυνομένων πυρομαχικών, τορπιλοσωλήνες, δευτερεύοντα πυροβόλα, αντιπυραυλικό σύστημα, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και χώρο για τουλάχιστον δυο VLS Mk41 με 16 κελιά πίσω από το κύριο πυροβόλο που δύναται να «φιλοξενήσουν» στο σύνολο 64 πυραύλους ESSM Block 1/2 σε τετραπλά κάνιστρα για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, καθώς και SM-2  ή RUM-139 VL-ASROC, ενώ δύναται να φιλοξενήσει ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και αριθμό UAV. Όπως έχουμε επισημάνει και πρόσφατα, η ολλανδική υποψηφιότητα είναι τεχνικά ισχυρή, ενώ επιπλέον προσφέρει μια αξιόλογη ενδιάμεση λύση: τις φρεγάτες τύπου Μ, που παρά τις αντίθετες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από το ολλανδικό Ναυτικό.
Με αναρτήσεις του στις 4, 5 και 6 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency – EDA) επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο πρόγραμμα European Patrol Corvette – EPC), στο οποίο συμμετέχουν η Ιταλία ως επικεφαλής, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία ως μέλη και η Πορτογαλία ως παρατηρητής. 

Πολεμική Αεροπορία

Το νομοσχέδιο για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale αναμένεται να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, και στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η είδηση ότι στις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να προσγειωθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα σμήνος τεσσάρων Γαλλικών RAFALE για συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία. Η γαλλική αποστολή, που εκτός των μαχητικών αεροσκαφών περιλαμβάνει περίπου 150 στελέχη της  Armee de L’ air που μεταφέρονται μ’ ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Α-400, και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135, αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για περίπου 1 εβδομάδα.

Στις 8 Ιανουαρίου έφτασαν στην Ελλάδα οι δύο ιπτάμενοι δοκιμαστές της Lockheed Martin που θα πετάξουν το “005”, το πρώτο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που υποβάλλεται σε εργασίες αναβαθμίσεως στην έκδοση V. Στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από ορισμένες δοκιμαστικές πτήσεις στην Ελλάδα, το “005” θα πετάξει προς τις ΗΠΑ για το επόμενο σκέλος του προγράμματος, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσει η άφιξη στην ΕΑΒ των 4 πρώτων αεροσκαφών που έχουν επιλεγεί για αναβάθμιση. Περισσότερα στο σχετικό δημοσίευμα του doureios.com.

Από τις 4 ως τις 8 Ιανουαρίου σημειώθηκαν 33 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και μία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης, ενώ δεν υπήρξε καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους.

Κύπρος

Στις 4 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στη Λάρνακα η τελετή θεμελίωσης του εκπαιδευτικού κέντρου CYCLOPS (Center for Land, Open-Seas, and Port Security training), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη και του εκτελούντος χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) Chad Wolf.

Ανατολικός Παρατηρητής

Τις νυχτερινές ώρες της 6ης Ιανουαρίου 2020 απογειώθηκαν 3 μεταγωγικά Α/Φ A400Μ (s/n 15-0051, 17-0078, 18-0094) της Τουρκικής Αεροπορίας από το στρατιωτικό Α/Δ Yevlakh του Αζερμπαϊτζάν, εκ των οποίων τα 2 προσγειώθηκαν στο Α/Δ Dalaman, απέναντι από την Ρόδο.

Η τουρκική STM ανακοίνωσε ότι στις 31 Αυγούστου 2020 ανέλαβε σύμβαση από την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) συνολικής διάρκειας 24 μηνών για την παρουσίαση πυραυλακάτου νέου τύπου που θα βασίζεται στο σχέδιο FAC-55, για σχετικό πρόγραμμα προμήθειας 10 μονάδων του Τουρκικού Ναυτικού.

Στις 6 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε. Ράμα ανακοίνωσαν, κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Άγκυρα την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Επίσης ο Edi Rama πραγματοποίησε επισκέψεις στην SSB και στις εγκαταστάσεις της Aselsan. Ακολούθως, στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε ένα εξάμηνο στην Ελλάδα, πυροδοτώντας εικασίες ότι λειτουργεί ως άτυπος αγγελιοφόρος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρία ενέργειας ENKA σε συνεργασία με τη γερμανική Siemens θα κατασκευάσει 2 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη.

Ο Brett McGurk θα είναι ο νέος διευθυντής Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τον Τζ. Μπάιντεν. Ο McGurk, που είχε υπηρετήσει και υπό τους προέδρους George W. Bush και B. Obama, είχε οριστεί από τον πρόεδρο Trump ως απεσταλμένος για την παγκόσμια συμμαχία κατά του ISIS, αλλά παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021  εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Türksat 5A από το Ακρωτήριο Canaveral των ΗΠΑ με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Ο δορυφόρος τύπου Eurostar E3000e κατασκευάστηκε από την Airbus Defence and Space σε συνεργασία με την TAI.