Ανασκόπηση εβδομάδας #199

0
24380

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 25 Νοεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανής, παρουσία των Αρχηγών του Επιτελείων, ενημέρωσαν τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής σχετικώς με υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση. Τα υποπρογράμματα που παρουσιάστηκαν ήταν η αναβάθμιση των ΜΕΑ τύπου “Sperwer”, η προμήθεια ανταλλακτικών και τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64Α+ Apache, τη συντήρηση των Κ/Β Penguin Mk2 (που χρησιμοποιούνται από τα ελικόπτερα του ΠΝ), η υποστήριξη/αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός ταχυπλόων, η εν συνεχεία υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και S-300 (με επαναπιστοποίηση των πυραύλων 48Ν6Ε1), η προμήθεια ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων, και καθώς και η εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των μεταγωγικών C-130 με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω FMS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας θα περιλάβει και την ανάπτυξη στελεχών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, από το Μάιο του 2021. Η Ελλάδα ήδη συμμετέχει με δύο αξιωματικούς στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM), αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com η επέκταση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή θα αφορά πλέον τη συμμετοχή ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων στη Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών.

Στις 23 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκαν στη “Διαύγεια” οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 1600 ΕΠΟΠ (1000 στο Στρατό Ξηράς, 300 στο Πολεμικό Ναυτικό, 280 στην Πολεμική Αεροπορία και 20 στο Νομικό Σώμα), καθώς και για την ανακατάταξη 1025 ΟΒΑ (600 στο Στρατό Ξηράς, 200 στο Πολεμικό Ναυτικό και 225 στην Πολεμική Αεροπορία). Επίσης στις 23 Νοεμβρίου τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων», με το οποίο καταργούνται ή τροποποιούνται διατάξεις του Ν. 3978/2011 που έχουν θεωρηθεί προβληματικές.

ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού από το ΓΕΑ, πραγματοποιήθηκε η διακλαδική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος «ΑΕΤΟΣ». Στην άσκηση η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, συμμετείχαν ένα Ελικόπτερο, μία Πυραυλάκατος, μέσα του ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων καθώς και προσωπικό και 1 Ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αξιολογήθηκε η ετοιμότητα αντίδρασης του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του International Civil Aviation Organization (ICAO), του International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία και τις οικείες διαταγές των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, αξιολογήθηκε η συνεργασία των κέντρων συντονισμού Ε-Δ (ΚΣΕΔ) Ελλάδας – Κύπρου, ο συντονισμός των ενεργειών Ε-Δ και η προώθηση της ασφάλειας των πτήσεων μεταξύ των ασκούμενων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Πολιτικής Αεροπορίας και τις Διαδικασίες του International Aeronautical and Maritime Search and Rescue (IAMSAR) manual.

Στρατός Ξηράς

Στις 22 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητής Υγειονομικής Μονάδος Εκτάκτων Αναγκών) του Ελληνικού Στρατού στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 που πλήττει ιδίως τη Β. Ελλάδα. Στις 23 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε το 424 ΓΣΝΕ και συναντήθηκε με το προσωπικό και τοπικούς φορείς.
Προσωπικό της 32 ΤΑΞΠΝ συνεκπαιδεύθηκε με προσωπικό του 24 Commando Royal Engineers στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών (IDE).

Πολεμικό Ναυτικό

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Καρπάθου. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών μονάδων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ptisidiastima.com, το Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε προς το US Navy αίτημα τροποποίησης της σύμβασης αγοράς των 4 νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, με ενεργοποίηση της προαίρεσης για την αγορά άλλων 3 ελικοπτέρων του τύπου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται προσπάθεια ώστε τα 3 πρώτα από τα 7 ελικόπτερα να φτάσουν στην Ελλάδα εντός του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Από 26 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου η Ελλάδα συμμετέχει στην FOCOPS 6/20 της Επιχείρησης SEA GUARDIAN στην Ανατολική Μεσόγειο με στοιχείο Διοικήσεως αποτελούμενο από Διοικητή Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/1) με το Επιτελείο του, μία Φ/Γ με οργανικό στοιχείο ομάδας ΔΥΚ, ένα Υ/Β και ένα A/Φ ΑΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με το Naval Analyses ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V που παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στο ΠΝ, μετά την ανακατασκευή τους.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com η Ελλάδα θα προμηθευτεί Helmet Mounted Displays (HMD) τύπου TARGO II της ισραηλινής Elbit για τους χειριστές των υπό προμήθεια αεροσκαφών Rafale.

Στις 26 Νοεμβρίου αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ εξοπλισμένο με φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης αναχώρησε από την 112 ΠΜ με προορισμό την Καβάλα, απ’ όπου παρέλαβε 3 ασθενείς με COVID19 και τους μετέφερε στην Αθήνα, όπου διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Σωτηρία».

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 εκτελέστηκε τακτική βολή του Οπλικού Συστήματος PATRIOT στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) προσωπικό και μέσα του 2ου Κέντρου Συντονισμού Πληροφοριών και της 23ης και 24ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΜΚΒ) της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Η βολή διεξήχθη στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT (Multinational Tactical Firing 2020) που έλαβε χώρα από την Πέμπτη 12 έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020. Στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα και η Γερμανία, καθώς και πληρώματα από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών βολών που εκτελέστηκαν από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 σύμφωνα με Νατοϊκό Σενάριο, τα οποία αξιολογήθηκαν από Πολυεθνική Ομάδα του SHAPE. Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε το ΠΒΚ όπου παρακολούθησε τις βολές των ελληνικών ΜΚΒ και συνομίλησε με το προσωπικό τους.

Σχετικά μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της ΤΗΚ αυτή την εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 38 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 58 την προηγούμενη εβδομάδα) με μία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 5 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα).

Αμυντική Βιομηχανία

Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του πειραματικού πρωτοτύπου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) DELAER RX-3 που σχεδιάστηκε από το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η κατασκευή του έχει αναληφθεί από την εταιρία CFT, ενώ ο ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και ο Σταθμός Εδάφους από την IDE. Το DELAER RX-3  έχει εκπέτασμα πτερύγων 7m, ωφέλιμο φορτίο 50kg και αυτονομία 10 ωρών.

Στις 20 Νοεμβρίου συστάθηκε από το ισραηλινό σχήμα που αναδείχθηκε από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ η εταιρία ΕΛΒΟ (2020), στην οποία αναμένεται να μεταβιβαστεί το ενεργητικό της νυν ΕΛΒΟ που βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση. Στο νέο εταιρικό σχήμα η PLASAN SASA Ltd κατέχει το 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου, αντίστοιχο ποσοστό ελέγχει η NASKA Industries – SK Group Ltd και ο κ. Αριστείδης – Ανάργυρος Γλύνης το 4,8%. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι επενδυτές θα πρέπει να υπογράψουν τη σύμβαση μεταβίβασης και ταυτόχρονα με την υπογραφή θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος που ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Κύπρος

Από αύριο 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου η προγραμματισμένη πολυεθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020». Φέτος στην άσκηση θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά, πέραν της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο πλαίσιο της άσκησης, η οποία χωρίζεται σε τρεις φάσεις, θα εξεταστούν  αντικείμενα έρευνας και διάσωσης, ηλεκτρονικού πολέμου, ασκήσεων επιφανείας και ναυτικών σχηματισμών. Από κυπριακής πλευράς θα συμμετάσχει το ΠΑΘ “Ιωαννίδης” ενώ από ελλαδικής πλευράς θα συμμετάσχουν δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα F-16 από τη Σούδα και τέσσερα ίδιου τύπου που θα σταθμεύσουν στην Αίγυπτο, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, ένα ελικόπτερο Σινούκ, τρία Απάτσι, ένα C-130 και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθησαν βολές των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 της Εθνικής Φρουράς επί θαλάσσιων στόχων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Εμίρη του Κατάρ Tamim Hamad al-Thani, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν 1ο συμφωνίες στρατιωτικού, οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου. Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την πώληση του 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τη μερική μεταβίβαση του Istinye Park (πολυτελούς εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης), τη μεταβίβαση μετοχών λιμανιού της Αττάλειας από την τουρκική Global Ports στην καταριανή Terminals W.L.L. Οι συμφωνίες ερμηνεύονται ως μία ακόμη παροχή οικονομικής στήριξης από το Κατάρ προς την τουρκική οικονομία.

Στις 22 Νοεμβρίου σημειώθηκε επεισόδιο μη συνεργασίας από τουρκικής πλευράς κατά τη διάρκεια νηοψίας που έγινε από τη γερμανική φρεγάτα Hamburg (F-220) στο τουρκικό φορτηγό πλοίο „Roseline A“ στο πλαίσιο της επιχείρησης “Irini” της ΕΕ για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ενώ το τουρκικό πλοίο είχε ειδοποιηθεί για τη νηοψία και ο κυβερνήτης του είχε συνεργαστεί για αυτήν (μείωση ταχύτητας, κατάλληλη πορεία κλπ), και αφού η ομάδα νηοψίας της φρεγάτας είχε ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο και το ερευνούσε, δηλώθηκε από το τουρκικό κράτος ότι δεν συναινεί στη νηοψία, οπότε αυτή διακόπηκε με εντολή του διοικητή της επιχείρησης. Στην Τουρκία, οι πρεσβευτές της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας κλήθηκαν για εξηγήσεις, με το σκεπτικό ότι η νηοψία ήταν παράνομη.

“Θέσεις μάχης” αρχίζουν να παίρνουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές ενόψει της Συνόδου Κορυφή της ΕΕ του Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (631 υπέρ, 3 κατά και  59 αποχές) ενέκρινε στις 26 Νοεμβρίου ψήφισμα με το οποίο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία, σε απάντηση των παράνομων ενεργειών της. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian έκανε ανάλογες δηλώσεις αυτή την εβδομάδα, αλλά ερωτηματικό παραμένει η στάση της Γερμανίας, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας άσκησε κριτική σε συνέντευξή του. Ο Έλληνας υπουργός επιχείρησε επίσης να προκαταλάβει τυχόν “κινήσεις καλής θέλησης της τελευταίας στιγμής” από την Τουρκία όπως η πιθανή αναστολή των ερευνών του Oruc Reis, λέγοντας ότι θα ήταν αφελές να δεχτούν οι ηγέτες της ΕΕ τον τουρκικό ελιγμό για δεύτερη φορά.