Ανασκόπηση εβδομάδας #197

0
24472

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε αντικείμενα επιχειρησιακών καταδύσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, διαδικασίες εξόδου στην ακτή καθώς και Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) ημέρα και νύχτα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε αμφίβια άσκηση μικρής κλίμακας. Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω δραστηριότητες στην Ελλάδα, Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων, εκπαιδεύτηκε στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν οι Αιγυπτιακές Ειδικές Δυνάμεις, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε τη 13 Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΚΙΝΟΥ». Κατά την επίσκεψη του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών στην έδρα της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη της 13ης ΔΕΕ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων (ΕΔ) – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ). Στο ίδιο Στρατόπεδο θα εδρεύει και η Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC), η οποία συγκροτείται με βάση ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας από 10 έως 13 Νοεμβρίου 2020, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του Πολέμου της Κορέας. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες παγκοσμίως, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τους αυστηρότατους υγειονομικούς ελέγχους, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εκπροσώπησε την Ελλάδα – ένα από τα είκοσι δύο Αποστέλλοντα Κράτη (Sending States) στον Πόλεμο της Κορέας – προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους 196 Έλληνες πεσόντες Ήρωες και στο σύνολο του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος. Παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη Μπουσάν (Busan) – προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας κατά τη διάρκεια του Πολέμου – όπου και εκφώνησε κεντρική ομιλία στη Διεθνή Διάσκεψη των Αποστελλόντων Κρατών με θέμα τους Βετεράνους του Πολέμου, καθώς και στη Σεούλ (Seoul). Ο ΥΦΕΘΑ έτυχε θερμότατης υποδοχής εκ μέρους των διοργανωτών, των εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και των εκπροσώπων των λοιπών Αποστελλόντων Κρατών. Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, ChungSye-kyun, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον ευχαρίστησε εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις. Επίσης ο ΥΦΕΘΑ συναντήθηκε με τον ομόλογό του Park Jae-min, με τον οποίο συμφώνησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ μετέβη και στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (Demilitarized Zone) της Κορεατικής Χερσονήσου, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις του έργου της Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών σε όλη την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη και κυρίως στην Περιοχή Κοινής Ασφάλειας (Joint Security Area).

Στρατός Ξηράς

Από τη Δευτέρα 02 έως την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν βολές αντιαεροπορικών συστημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης από Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και αξιολόγησης τους. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν βολές πιστοποίησης Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β) TOR-M1 και OSA-AK καθώς και εκπαιδευτικές βολές Κ/Β ΗAWK, ASRAD και MANPAD (STINGER). Οι βολές, τις οποίες παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι Αξιωματικοί, εκπλήρωσαν τους αντικειμενικούς σκοπούς που τέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των εν λόγω αντιαεροπορικών συστημάτων.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας αυξήθηκε ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) στον Στρατό Ξηράς από 418 σε 577.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Πτήση & Διάστημα”, το Πολεμικό Ναυτικό προβαίνει σε παραγγελία μεγάλου αριθμού πυραύλων RAM Block 2 που θα παραδοθούν εντός λίγων μηνών, καθώς εντοπίστηκε αριθμός νεοκατασκευασθέντων όπλων από παραγγελία άλλης χώρας, που δεσμεύθηκε χωρίς επιπλέον κόστος. Οι πύραυλοι προορίζονται για τους αρχικούς φόρτους των νέων πυραυλακάτων “Καραθανάσης” και “Βλαχάκος” (για τους οποίους δεν είχε ληφθεί μέριμνα) και γενικότερα για τη συμπλήρωση των αποθεμάτων των πυραυλακάτων τύπου Super Vita.

Στις 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ η διαδικασία κατάθεσης των φακέλων τεχνικής και οικονομικής προσφοράς, και αποσφράγισης της τεχνικής προσφοράς, της εταιρίας Leonardo SpA για τον διαγωνισμό 07/20 «Προμήθεια Αντιμέτρων Τ/Λ και Υποστήριξής τους (FOS) με Προαίρεση Αγοράς (Option)» προϋπολογιζόμενου κόστους  €10 εκατ. , τα οποία προορίζονται για τα υποβρύχια Τype 214 του Π.Ν. Η προμήθεια περιλαμβάνει δύο τύπους αντιμέτρων: 48 τύπου δολώματος (decoy) MTE 103B με παραδόσεις 24 σε 18 μήνες από την ενεργοποίηση της σύμβασης και 24 σε 24 μήνες, και 72 τύπου παρεμβολέα (jammer) JAM 102, με παραδόσεις 36 σε 24 μήνες από την ενεργοποίηση της σύμβασης και 36 σε 30 μήνες. 

Πολεμική Αεροπορία

Επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΓΔΑΕΕ στις 6 Νοεμβρίου διαβίβασε προς τις αρχές των ΗΠΑ επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (LoR) προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35A προς κάλυψη των αναγκών της ΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιστότοπο doureios.com, στην επιστολή τίθεται ως ζωτικής σημασίας ζητούμενο η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών εντός του 2021, με πιθανότερο σενάριο την άμεση παραχώρηση 6 μεταχειρισμένων F-35 της USAF, σε συνδυασμό με την παραγγελία 18 νέων αεροσκαφών.

Παραλλήλως προχωρεί η προμήθεια των 18 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, καθώς η σύμβαση θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση εντός του Δεκεμβρίου, ενώ ο πρώτος πυρήνας 4 χειριστών και 4 μηχανικών που θα εκπαιδευθούν στα αεροσκάφη έχει επιλεγεί και θα αναχωρήσει μόλις υπογραφεί η σύμβαση. Σύμφωνα με άρθρο του Β. Νέδου στη σημερινή “Καθημερινή”, η σύμβαση προβλέπει την παράδοση των πρώτων έξι αεροσκαφών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στην 114 ΠΜ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των Mirage 2000, ενώ γίνονται ενέργειες και για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των μεταγωγικών C-130 και C-27J. Επίσης, η συνεργασία με το Ισραήλ, πέραν των δύο UAV τύπου Heron που έχουν ήδη παραδοθεί στην ΠΑ, επεκτείνεται και στη δημιουργία του Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα. Τέλος, πάντα σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, εξετάζεται σοβαρά η αναβάθμιση των F-16 Block 50 σε επίπεδο Adv+ με απάρτια από τα 85 αεροσκάφη που θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο -Viper, η οποία θα γίνει σε επίπεδο πτέρυγας μάχης ώστε να μη μειωθεί σημαντικά η διαθέσιμη δύναμη αεροσκαφών. Στο πρόγραμμα των Viper, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 αναμένεται η μετάβαση του πρωτοτύπου στο Fort Worth των ΗΠΑ για περαιτέρω προσθήκες και δοκιμές, καθώς και η έναρξη της αναβάθμισης των υπόλοιπων F-16 στην ΕΑΒ.

Αυξημένη ήταν την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 44 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου (έναντι 5 την προηγούμενη εβδομάδα), 4 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) και 1 υπέρπτηση ελληνικών εδαφών (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η 3η Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Αμύνης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, κατά την οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Στο περιθώριο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν και διμερείς συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης με τους ομολόγους του Χ. Πετρίδη και  B. Gantz.

Από 9 ως 12 Νοεμβρίου εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές βολές πυροβολικού επί θαλασσίων στόχων από Μονάδες Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς στο Πεδίο Βολής Κιτίου. Οι βολές εκτελέστηκαν ημέρα και νύχτα από Α/Κ πυροβόλα M2000G Zuzana (155mm), Ρ/Κ πυροβόλα TR-F1 (155mm) και συστήματα ΠΕΠ M-63 Plamen (128mm). Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσε το επιστέγασμα του Β’ Κύκλου εκπαιδεύσεως και σε αυτή συμμετείχαν το μόνιμο προσωπικό της δύναμης, οι συμβασιούχοι οπλίτες και οι οπλίτες που κατατάχθηκαν πρόσφατα και ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους. Τις βολές παρακολούθησε ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

O Προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2021 θα ανέλθει σε €437.679.945, αυξημένος κατά 19%.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα την Κύπρο για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και παρακολούθησε την παρέλαση μαζί με το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντ. Μπαχτσελί, προέβη σε άκρως προκλητική επίσκεψη “για πικ νικ” στο Βαρώσι, όπου οι αρχές του ψευδοκράτους είχαν ανοίξει την πρόσβαση στις 8 Οκτωβρίου.

Από 26 Οκτωβρίου ως 20 Νοεμβρίου διεξήχθη στην αεροπορική βάση Ικονίου η άσκηση ANADOLU ANKASI, με αντικείμενο εκπαίδευσης την Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR). Συμμετείχαν από πλευράς τουρκικού στρατού 1 ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, 2 επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 και 1 ελικόπτερο CH-47F Chinook, από πλευράς TDK 1 ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, από πλευράς ΤΗΚ 2 αεροσκάφη F-16, 2 ελικόπτερα AS532 Cougar, 1 αεροσκάφος CN-235, 1 ΑΣΕΠΕ Ε-7Τ, 1 ΜΕΑ/Φ ANKA και 2 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων, από πλευράς στρατοχωροφυλακής 1 ομάδα Ειδικών Δυνάμεων και 1 ελικόπτερο S-70i, και από πλευράς Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων Τ/ΓΕΕΘΑ 1 ομάδα Ειδικών Δυνάμεων και 1 ελικόπτερο S-70A Blackhawk.

Στις 13 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η άσκηση TURGUTREIS-5, κατά την οποία διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ZULFIQUAR (F251) του Πακιστανικού Ναυτικού με την κορβέτα KINALIADA (F514) και τα ΤΠΚ ATAK (P337) και BORA (P338) του Τουρκικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα βασισμένα σε μαρτυρίες συγγενών, το ηθικό στο TDK βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του μακροχρόνιου εγκλεισμού του προσωπικού στα πλοία.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν ήδη, καίγοντας τα σπίτια τους, τις πρώτες πόλεις και χωριά που περνούν στον έλεγχο των Αζέρων μετά τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου που τερμάτισε τις εχθροπραξίες με νίκη του Αζερμπαϊτζάν, μετά από έξι εβδομάδες μαχών. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας που τη συνυπέγραψε, προβλέπει την επιστροφή σημαντικό μέρους των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που κατείχαν οι Αρμένιοι (Agdam, Kalbajar, Shusha), αν και διατηρούν το κεντρικό μέρος του θύλακα με την πρωτεύουσα Στεπανακερτ. Την τήρηση της συμφωνίας θα επιβλέπει ρωσική δύναμη 1960 ανδρών, που θα διασφαλίσει πρωτίστως την πρόσβαση μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου Lachin, αλλά και την πρόσβαση μεταξύ του Αζερμπαϊτζαν και του θύλακα του Ναχτσιβάν. Η δυσμενής για τους Αρμένιους συμφωνία ήταν αποτέλεσμα της ήττας τους στο πεδίο της μάχης, που επήλθε λόγω της διάρρηξης των αμυντικών τους γραμμών στο νότο, της διείσδυσης αζερικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση του Στεπανακερτ και την κατάληψη της πόλης Shusha. Στην Αρμενία η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με είσοδο οργισμένων πολιτών στο κοινοβούλιο, ενώ στο Αζερμπαϊτζάν το κλίμα ήταν εορταστικό. Στις 10 Νοεμβρίου υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον ΥΠΑΜ H. Akar, τον ΥΠΕΞ M. Cavusoglu, τον διοικητή της MΙΤ H. Fidan και τον αρχηγό του Τ/ΓΕΣ στρατηγό U. Dundar επισκέφθηκε το Μπακού για να συγχαρεί τον πρόεδρο Αliyev.