Ανασκόπηση εβδομάδας #195

0
24835

Μόλις μια μέρα κράτησαν οι αβρότητες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσφορές αλληλοβοήθειας λόγω του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου, καθώς το βράδυ του Σαββάτου (31 Οκτωβρίου) η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis από 1 ως 14 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Η Ελλάδα απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας και αντι-Navtex.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων άνωθεν Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε όλη την έκταση της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε πολλά λιμάνια της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διέλευση 4 Mirage 2000-5 της ΠΑ, 6 ελικοπτέρων της ΑΣ (2 ΑH-64 Apache, 2 CH-47D Chinook, 2 NH90) και 2 του ΠΝ (1 ΑΒ212, 1 S70). Επίσης κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε διέλευση 4 F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας και 9 ελικοπτέρων της ΑΣ. (3 AH-64 Apache, 3 OH-58D Kiowa Warrior, 3 UH-1H) Επιπλέον, διελεύσεις από μαχητικά F-16 και Mirage 2000-5 καθώς και ελικόπτερα της ΑΣ πραγματοποιήθηκαν πάνω από πολλές πόλεις, ενώ μονάδες του ΠΝ βρίσκονταν ελλιμενισμένες σε Θεσσαλονίκη, Κάρπαθο,  Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Χίο, Ρόδο, Καστελόριζο, Ερμούπολη, Λήμνο, Λέσβο, Λέρο, Σάμο και Κω. Τέλος ο πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας απεύθυνε χαιρετισμό εν πτήσει.

Στις 27 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ G. Ashkenazi συναντήθηκε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov που επίσης βρέθηκε στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες στο Στρατό Ξηράς θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2021, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά και η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Στρατός Ξηράς

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στο σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, καθώς η 79 ΑΔΤΕ οργάνωσε χώρους υποδοχής και τροφοδοσίας σεισμοπλήκτων, ενώ διατέθηκαν επίσης μέσα του Μηχανικού, αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα CH-47.

Αρκετούς μήνες αναμένεται να διαρκέσει η ανάπτυξη του 1ου τάγματος της 101ης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού (101 Combat Aviation Brigade) της αμερικανικής 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Η αμερικανική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Atlantic Resolve και θα συνεκπαιδευθεί με την ελληνική ΑΣ, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελικόπτερα AH-64E Apache και UH-60 Black Hawk.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 26 Οκτωβρίου εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η σύμβαση προμήθειας τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214 με τη γερμανική εταιρία Atlas Elektronik, συνολικής αξίας 112 εκ. Ευρώ, που περιλαμβάνει την προμήθεια 36 νέων τορπιλών τύπου DM2A4 SeaHake Mod 4, την αναβάθμιση 18 υφιστάμενων τορπιλών τύπου SUT Mod0 σε Mod4 καθώς και την παροχή 25 συσσωρευτών για υφιστάμενες τορπίλες. Η έναρξη παραδόσεων των τρορπιλών τοποθετείται στα μέσα του 2021. Επιπλέον στις 10 Νοεμβρίου θα αποσφραγιστεί η προσφορά της ιταλικής Leonardo για το πρόγραμμα προμήθειας αντιμέτρων τορπιλών, προϋπολογισμού €10 εκατ. Τέλος, δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” της 30.10.2020, εξετάζεται σοβαρά η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (option) για την αγορά δύο ακόμη υποβρυχίων τύπου 214, με ορίζοντα παράδοσης το 2026.

Στις 30 Οκτωβρίου η φρεγάτα “Σπέτσαι” συμμετείχε σε μικρής κλίμακας άσκηση τύπου PASSEX με τη μόνιμη δύναμη SNMG2 του NATO, η οποία περιλάμβανε ασκήσεις ελιγμών, επικοινωνιών και τακτικής.

Στις 28 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε το υποβρύχιο “Κατσώνης” (S-123) στο Ναύσταθμο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το πλήρωμα αναφέρθηκε στην προμήθεια των νέων τορπιλών βαρέος τύπου, αλλά και των αντιμέτρων κατά τορπιλών.

Στις 27 Οκτωβρίου τo ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M63) εμβολίστηκε από το φορτηγό πλοίο, σημαίας Πορτογαλίας, MAERSK LAUNCESTON ανοιχτά του λιμένος Πειραιώς. Από τη σύγκρουση δεν υπήρξαν ευτυχώς θύματα, παρά μόνον 2 ελαφρά τραυματίες. Λόγω του ειδικού υλικού κατασκευής (Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα, GRP, για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους), η σύγκρουση επέφερε την αποκοπή του πρυμναίου τμήματος του πλοίου, που πάντως δεν βυθίστηκε και ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.  Ο πλοίαρχος του MAERSK LAUNCESTON συνελήφθη και το συμβάν ερευνάται αρμοδίως.

Στις 26 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε επισήμως η ανάθεση στη Lockheed σύμβασης για την προμήθεια 4 νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και 3 σόναρ χαμηλής συχνότητας AN/AQS-22 που προορίζονται για την αντικατάσταση του σόραρ HELRAS σε ισάριθμα υφιστάμενα S-70B. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 193.980.348 δολλάρια και περιλαμβάνει το κόστος των σόναρ (13.980.348), ενώ θα χρηματοδοτηθεί με 43.980.348 δολλάρια από πιστώσεις FMS.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου hellajournal.com, η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των 18 αεροσκαφών Rafale για την ΠΑ αναμένεται ως το τέλος Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Γαλλία το πρώτο κλιμάκιο χειριστών και τεχνικών που θα εκπαιδευθούν στο αεροσκάφος.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ως τις 29 Οκτωβρίου σημειώθηκαν 48 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι μίας την εβδομάδα 19-25 Οκτωβρίου) και μία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι δύο), καθώς και δύο υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών(έναντι καμίας).

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Έτοιμα προς παράδοση στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή τα πρώτα 2 από τα 4 περιπολικά τύπου P355GR. Τα πλοία θα εξοπλιστούν με δύο τηλεχειριζόμενες σταθεροποιημένες πλατφόρμες οπλισμού (LRCWS) της Elbit Systems, ενώ το πρώτο από αυτά θα φέρει τον όνομα του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος σκοτώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 27 Απρ 1997 στην Παγανιά Θεσπρωτίας κατά την διάρκεια καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.

Κύπρος

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη η τελική φάση της ΤΑΜΣ ΥΠΕΡΙΩΝ από την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Εθνικής Φρουράς στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. Η ΤΑΜΣ ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Τακτικό Συγκρότημα επιπέδου Μ/Κ Τάγματος Πεζικού, υποστηριζόμενο με πυρά πυροβολικού, όλμων και επιθετικών ελικοπτέρων, καθώς και την απαραίτητη υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας, από τα αντίστοιχα κλιμάκια της Ταξιαρχίας.

Στις 27 Οκτωβρίου διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λεμεσού συνεκπαίδευση της ΕΦ με βρετανικές Μονάδες, μεταξύ των οποίων και το HMS Dragon (D-35), αντιτορπιλικό της κλάσης Type 45. Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης, ομάδα της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού εκτέλεσε ταχεία καταρρίχηση (fast rope) από Ε/Π AW139 και επιβίβαση από Τ/Χ Σκάφος επί του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61).

Ανατολικός Παρατηρητής

58 νεκροί και περίπου 1000 τραυματίες στην Τουρκία είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου βορειοδυτικά της Σάμου. Η τεράστια διαφορά σε σύγκριση με την Ελλάδα (2 νεκροί στη Σάμο) αποδίδεται στη σημαντική διαφορά της ποιότητας των οικοδομών μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, δεν υπήρξαν ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Σμύρνη (στρατηγείο Στρατιάς Αιγαίου, ναυτική βάση Φώκαιας, 11η Ταξιαρχία Καταδρομών, 19η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, 57η Ταξιαρχία Πυροβολικού, στρατιωτικά ναυπηγεία Alaybey κλπ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας θα κληθεί να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη του προγράμματος των 6 υποβρυχίων 214 που ναυπηγούνται από την Thyssenkrupp Marine Systems για την Τουρκία, κατόπιν σχετικού αιτήματος του κόμματος των Πρασίνων. Ως αιτιολογία για το αίτημα διεξαγωγής της συζήτησης, η εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ρητώς τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο τύπου 214 καθελκύστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2019 και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία ως το 2022, ενώ τα υπόλοιπα υποβρύχια της κλάσης αναμένεται να παραδοθούν ως το 2025 και να ενταχθούν σε υπηρεσία ως το 2027.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, περιφερόμενα πυρομαχικά τύπου KARGU της τουρκικής STM χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, υφίσταται ναυπηγδυνατότητα τηλεχειρισμού έως 20 KARGU σε σμήνος από μοναδικό χειριστή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin βρέθηκαν θετικοί στον ιό COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι ο Soylu είναι από τους πλέον σκληροπυρηνικούς και ισχυρούς υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόπειρα υβριδικής εισβολής του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, ενώ θεωρείται ότι έχει σχέσεις με κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών.