Ανασκόπηση εβδομάδας #184

0
25673

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής μετέβη στο Καστελόριζο, όπου επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «Ρίτσος» που ναυλοχεί στο νησί και τη ΔΑΝ Μεγίστης όπου συνομίλησε με στρατιώτες. Ο δήμαρχος Μεγίστης Γ. Σαμψάκος ανακήρυξε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Επίτιμο Δημότη Καστελορίζου, μετά από απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου για την πολύχρονη προσφορά του στο νησί.

Κατηγορηματικά διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης οι φήμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αλλοδαπών ΜΜΕ ότι ο Ελληνικός Στρατός προτίθεται να προμηθευτεί τηλεκατευθυνόμενα ή μη επανδρωμένα εναέρια μέσα τουρκικής κατασκευής. Κατόπιν τούτου αποσύρθηκε το σχετικό αλλοδαπό δημοσίευμα που βασιζόταν σε τουρκικά δημοσιεύματα περί προμήθειας 50 τουρκικών UAVs και είχε αναπαραχθεί και σε ελληνικές ιστοσελίδες. Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ εφιστά την προσοχή των ελληνικών ενημερωτικών ιστοσελίδων στις ευθύνες τους όταν αναδημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων – ήταν καιρός.

Στις 29 Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συμμετείχε στην παρουσίαση της νέας δομής της Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος “ΑΣΠΙΔΑ” στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μηνιαία τιμητική ισόβια παροχή στους οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο, το 1964, το 1967 και το 1974 θεσπίζεται με τροπολογία στο υπό συζήτηση Φορολογικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η τιμητική ισόβια παροχή θα χορηγείται με μοναδική προϋπόθεση την προσκόμιση πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με τον Διοικητή της USAREUR, Αντιστράτηγο C. Cavoli, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η παροχή υπηρεσιών φιλοξενούντος έθνους στις αμερικανικές δυνάμεις που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της χώρας μας και ιδιαίτερα μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς επίσης και η διερεύνηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση της Φ/Γ «ΨΑΡΑ» (F-454) με το γερμανικό Πλοίο Υποστήριξης «FGS BERLIN» και την ισπανική φρεγάτα «SPS ALVARO DE BAZAN», (μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group Two (SNMG2)»), στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» (Ρ-78), στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, και λοιποί προσκεκλημένοι. Το ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», το έκτο τύπου Super Vita για το ΠΝ, έλαβε την ονομασία του προς τιμήν του Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ, Κυβερνήτη του Ε/Π ΠΝ-21 ο οποίος τον Ιανουάριο του 1996, έπεσε στο καθήκον μαζί με τους Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό κατά την κρίση των Ιμίων. Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο υιός του ηρωικά πεσόντος Αξιωματικού, Ιωάννης Καραθανάσης. Επίσης στην τελετή παρέστησαν απόφοιτοι της τάξεως 1985 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, συμμαθητές του αείμνηστου Υποπλοιάρχου Χ. Καραθανάση ΠΝ, καθώς και μέλη της οικογένειας του.

Στις 29 Ιουλίου το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε σε συνεδρίασή του τα υποπρογράμματα: (α) προμήθειας 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R και συναφούς εξοπλισμού, μέσω διακρατικής συμφωνίας, αξίας €250 εκατ. και (β) εν συνεχεία υποστήριξης και αναβάθμισης των 11 υπηρετούντων ελικοπτέρων S-70B/B6 Aegean Hawk του ΠΝ, αξίας €80 εκατ.


Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 κατόπιν σχεδιασμού και οργάνωσης από το ΓΕΕΘΑ και καθορισμού λεπτομερειών εκτέλεσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μονάδες του ΠΝ ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης (Carrier Strike Group, CSG) του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (CVN69) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ (F460) και υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού. Στις φωτογραφίες εμφανίζονται το αεροπλανοφόρο USS DWIGHT D. EISENHOWER (CVN69) και το καταδρομικό SAN JACINTO (CG56) τύπου Ticonderoga μαζί με την ελληνική φρεγάτα.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ολοκλήρωση των παραδόσεων των εκσυγχρονισμένων ΑΦΝΕ Ρ-3Β Οrion στο Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται εντός του 2024 λόγω ευρημάτων, τα οποία έπρεπε να τύχουν περαιτέρω επισκευών, και ζητημάτων λειτουργίας της ΕΑΒ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της Μονάδας, Ταξίαρχος (Ι) Π. Γεωργακόπουλος και ο Διοικητής της Μοίρας, Αντισμήναρχος (Ι) Π. Κατσικάρης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός συνομίλησε με το προσωπικό της Μοίρας και συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού δύο (2) αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced σε αποστολή εναέριας μάχης.

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε νότια της Κρήτης συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αεροσκάφη του αμερικανικού Αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower. Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced από την 115 και την 116 Πτέρυγα Μάχης, ενώ από το αεροπλανοφόρο αεροσκάφη F-18. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής Καράβια.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 σε έκδοση VIPER της Πολεμικής Αεροπορίας εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το πέρας των εργασιών στο πρωτότυπο αεροσκάφος από την ΕΑΒ αναμένεται στο τέλος του έτους. Ως προς το ζήτημα της ενσωμάτωσης του υπάρχοντος συστήματος αυτοπροστασίας του αεροσκάφους, αναφέρεται ότι “στην παρούσα φάση οι αμερικανικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τις εμπλεκόμενες εταιρίες, με σκοπό την επίτευξη της βέλτιστης διαλειτουργικότητας του συστήματος αυτοπροστασίας με το νέο radar”.

Σαφώς μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μεταξύ 27 και 30 Ιουλίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (20 ως 24 Ιουλίου) οπότε λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης η ένταση είχε φτάσει στα ύψη. Έτσι σημειώθηκαν 49 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 142 την προηγούμενη εβδομάδα), 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 12 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 14 την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 28 Ιουλίου παρελήφθη το δεύτερο περιπολικό σκάφος τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της εταιρείας Rafnar Maritime από την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, προσφορά του ιδρύματος Ωνάση.

Κύπρος

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε, εντός της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, στην άσκηση συμμετείχε η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) και από την Κυπριακή Δημοκρατία ένα Ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάσθηκε και συντονίσθηκε από το ΓΕΕΦ σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Search and Rescue – SAR, καθώς και η προαγωγή και εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας τους.

Στις 28 Ιουλίου η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με την οποία ανακοινώνεται η διεξαγωγή ερευνών από το ερευνητικό πλοίο Barbaros ως τις 20 Σεπτεμβρίου εντός των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Πράγματι στις 30 Ιουλίου το Barbaros έφτασε στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 30 Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας». Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο  πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, για να εξασφαλίσει τη νίκη για τον εαυτό της και τους συμμάχους της. Οι δηλώσεις αυτές είναι άλλη μια ένδειξη ότι η υποχώρηση της Τουρκίας κατά την ελληνοτουρκική κρίση της προηγούμενης εβδομάδας πιθανότατα ήταν προσωρινή, και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα.

Την ίδια ημέρα (30 Ιουλίου), σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Τ/ΥΠΑΜ πραγματοποίησε επίσκεψη στο στρατηγείο της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του 5ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς στην Αδριανούπολη.

Στις 25 Ιουλίου παραδόθηκε από την TAI το πρώτο αεροσκάφος F-16D Block30 (s/n 86-0196) της 132 Μοίρας που υποβλήθηκε σε πρόγραμμα επέκτασης δομικού ορίου ζωής από τις 8.000 στις 12.000 ώρες πτήσης, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 2015. Το πρόγραμμα αφορά τα 35 εναπομείναντα αεροσκάφη F-16 Block 30 της Τουρκικής Αεροπορίας, κατασκευής 1987-1990, και παρουσίασε τριετή καθυστέρηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, οι περιορισμοί στις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία δεν περιλαμβάνουν ναυτικούς εξοπλισμούς. Το ζήτημα έχει σημασία κυρίως σε σχέση με τα έξι υποβρύχια γερμανικής τεχνολογίας τύπου 214 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, καθώς έχουν εκφραστεί από γερμανικές πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ αντιρρήσεις για την παράδοσή τους, λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.