Στις 5 Δεκεμβρίου επέστρεψαν στην πατρώα γη τα λείψανα έξι Ελλαδιτών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η επίσημη τελετή για την παράδοσή τους που πραγματοποιήθηκε στον Στρόβολο, παρουσία συγγενών τους και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Ακολούθησε τελετή υποδοχής των λειψάνων τους στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή και των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ. Οι έξι ήρωες είναι:
- Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης, ο οποίος υπηρετούσε το 1974 στην
Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά
του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου. - Ο Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.
- Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Παύλος Πουλίδης, ο οποίος το 1974 είχε τον βαθμό του Λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι.
- Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Βασίλειος Παναγιώτου, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.
- O Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Κατέρος.
- O Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλία.
Στρατός Ξηράς
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου, η ΤΑΜΣ «ΩΡΙΩΝ-ΑΔΗΣ», από το προσωπικό της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Το ΓΕΣ εξέδωσε οδηγίες για διεξαγωγή ασκήσεων με βάση το δόγμα “εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε” με έμφαση στις νυκτερινές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η ΤΑΜΣ «ΩΡΙΩΝ-ΑΔΗΣ» είναι μία νυχτερινή άσκηση με πραγματικά πυρά, η οποία εξομοιώνει τις πραγματικές συνθήκες του σύγχρονου πεδίου μάχης. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγος Α. Χατζηγεωργίου και ο Διοικητής της ΧΧIV ΤΘΤ ταξίαρχος Ι. Δημητρέλλος.
Την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019, κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπαρχηγό του Κινεζικού Στρατού, επισκέφτηκε την έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, από 01 έως 04 Δεκεμβρίου 2019. Στη συνέχεια η Κινεζική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ υποστράτηγο Π. Δεμέστιχα και κατόπιν αναχώρησε για το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων. Την Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Μηχανικού (ΔΜΧ), στο Λουτράκι, όπου παρακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων που αφορούσε σε αντικείμενα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, το υποπρόγραμμα απόκτησης Α/Τ πυραύλων τύπου TOW που εγκρίθηκε στις 8 Οκτωβρίου από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής αφορά την έκδοση TOW 2B Aero RF (Radio Frequency), που έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τις προηγούμενες εκδόσεις, ασύρματη καθοδήγηση μέσω ασφαλούς ραδιοζεύξης και δυνατότητα Fly-Over Shoot. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα.
Πολεμικό Ναυτικό
Σε ενημέρωσή του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Ν. Τσούνης προδιέγραψε τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η προσπάθεια ενίσχυσης του ΠΝ. Συγκεκριμένα, τα άμεσα υλοποιήσιμα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία υπάρχει χρηματοδότηση είναι η προμήθεια βαρέων τορπιλών και αντιμέτρων για τα υποβρύχια τύπου 214 και η προμήθεια των 4 ελικοπτέρων ΜΗ-60R σε συνδυασμό με τη σύμβαση υποστήριξης των S-70 Aegean Hawk. Από πλευράς μονάδων επιφανείας, επίκειται η παράδοση του έκτου ΤΠΚ τύπου Super Vita, στις αρχές του 2020 αναμένεται η έναρξη Δοκιμών Εν Πλω του έβδομου, ενώ προτεραιότητα αποδίδεται στο πρόγραμμα ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ. Ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του Αρχηγού σε υπό απόκτηση οργανικά συστήματα ΜΕΑ και αντι-ΜΕΑ, που δείχνουν ότι επιτέλους η ηγεσία ασχολείται με το κρίσιμο αυτό θέμα που θίξαμε πρόσφατα. Ο Αρχηγός δήλωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα νέων φρεγατών έχουν υποβληθεί προτάσεις από Γαλλία (Belh@rra), ΗΠΑ (MMSC) και Γερμανία (Α200), ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους δεν έχουν καταλήξει, με σημαντικότερο αγκάθι το υψηλό κόστος. Τέλος, ο Αρχηγός αναφέρθηκε στο ζήτημα της απόκτησης Α/Τ κλάσης Arleigh Burke, δηλώνοντας ότι το ΠΝ μπορεί να τα αξιοποιήσει επιχειρησιακά, αλλά ότι ο ίδιος αγνοεί την ύπαρξη σχετικής πρότασης. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η προμήθεια βαρέων τορπιλών προωθείται επειγόντως και αφορά τις γερμανικές DM2A4 Seehecht (Seahake) της Atlas Elektronik σε συνδυασμό με την ανάθεση στην ίδια εταιρία του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων τορπιλών SUT Mod 0 που χρησιμοποιούν τα ελληνικά υποβρύχια.
Στις 2 Δεκεμβρίου έγινε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Χ. Χριστοδούλου και του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ν. Τσούνη, η έπαρση σημαίας και η επίσημη ένταξη σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι (Α471) που δώρισε ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο έχει εκτόπισμα 3.010 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 14 κόμβων και δυνατότητα ανάληψης ποικίλων αποστολών υποστήριξης, όπως πετρέλευσης, πυρόσβεσης, ρυμούλκησης και διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα. Αίσθηση προκάλεσε η εξής απάντηση του δωρητή στους επαίνους του Α/ΓΕΝ, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση: “Κύριε Αρχηγέ, οι έπαινοί σας ήταν όπως πάντοτε υπερβολικοί και σας ευχαριστώ μεν γι’ αυτό, αλλά η δική μου γνώμη όπως έχω πει και μια άλλη φορά είναι ότι δεν πρέπει και δεν χρειάζεται η Πολιτεία να τιμά τους πολίτες της, αλλά αντιθέτως οι πολίτες να τιμούν την Πολιτεία και την Πατρίδα, διότι δεν χρωστάει τίποτα η πατρίδα στους πολίτες, αλλά εμείς οι πολίτες χρωστάμε στην πατρίδα. Και τα χρέη αυτά που αναλαμβάνουμε από την ώρα που γεννιόμαστε είναι σαν τα χρέη τιμής, πρέπει πάντοτε να εξοφλούνται ολόκληρα και εις το ακέραιον και δεν μπορούν ούτε να διαπραγματεύονται, ούτε να παζαρεύονται, ούτε να απομειώνονται”.
Από 22 έως 29 Νοεμβρίου 2019 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού, Μυρτώου και Νοτίου Αιγαίου Πελάγους η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2019», που είναι πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας. Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τρείς (3) φρεγάτες και οργανικά ελικόπτερα, δύο (2) υποβρύχια, δύο (2) πυραυλακάτους, ένα (1) πετρελαιοφόρο, ένα (1) ναρκοθηρευτικό, ένα (1) Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας και Υποβρύχιους Καταστροφείς με Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ, καθώς και μέσα και προσωπικό της ΠΑ και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ. Συμμετείχαν επίσης προσωπικό και μονάδες από την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τον Καναδά, επιτελείς από τη Βουλγαρία και το Κατάρ, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) και της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG-2).
Με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ κυρώνεται, πέραν των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την υποστήριξη (FOS) των Mirage 2000, η συμφωνία διευθέτησης διαφοράς για τα Επιπλέον Υλικά, αξίας 117.255.386,79€, τα οποία παραμένουν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ και της TKMS και δύνανται να χρησιμοποιηθούν από το ΠΝ ως ανταλλακτικά για Υ/Β Τύπου 214 και ΩΚΕΑΝΟΣ.
Πολεμική Αεροπορία
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Βελγίου, Major General Frederik Vansina, επισκέφθηκαν την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, ενημερώθηκαν για τη συνεκπαίδευση των Ελλήνων και Βέλγων Ιπταμένων, περιηγήθηκαν στους χώρους της 336 Μοίρας και συναντήθηκαν με το προσωπικό της 349th και της 350th Fighter Squadron, το οποίο φιλοξενείται στη Μονάδα από 2 Δεκεμβρίου 2019, με δώδεκα (12) αεροσκάφη F-16.
Την Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η τελετή αποφοίτησης της 1ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2019, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πτεράρχου Χ. Χριστοδούλου, ο οποίος και απένειμε τα πτυχία. Σκοπός του Σχολείου είναι να προάγει τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη κοινής τακτικής σκέψης, να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία μαχητών, με υψηλή αντίληψη στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον πολλαπλών στόχων και απειλών, με ευελιξία προσαρμογής σε σύνθετες τακτικές μάχης.
Κύπρος
Μεταξύ 3 και 6 Δεκεμβρίου 2019 ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στρατηγός Milan Mojsilovic πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου τον υποδέχθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ο Αρχηγός Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. Επιπλέον, ο Σέρβος Αρχηγός αφού ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δράσεις της ΕΦ εντός και εκτός του νησιού, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη. Ακολούθως συμμετείχε στους εορτασμούς της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, όπου μεταξύ των Οπλικών Συστημάτων που διατέθηκαν για στατική έκθεση συμπεριλαμβανόταν και το πυροβόλο Nora/Alexander TGS, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προμηθεύτηκε πρόσφατα από την Σερβία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί, ο Στρατηγός MOJSILOVIC παρακολούθησε άσκηση επίδειξης από τις Δυνάμεις Καταδρομών και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Μεγάλης κλίμακας άσκηση των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων διεξήχθη την εβδομάδα που πέρασε σε ορεινές περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Στις 4 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στο Λονδίνο, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Από τη συνάντηση δεν προέκυψε κοινό έδαφος, αν και τονίστηκε εκατέρωθεν η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης GNA της Λιβύης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, από το State Department που δήλωσε ότι η συμφωνία είναι προκλητική και αυξάνει την ένταση στην περιοχή, την ΕΕ που δήλωσε την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών ενεργειών, το Ισραήλ που επίσης δήλωσε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. Επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, κάλεσε στην Αθήνα τον Ageela Saleh, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία καταψήφισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Ο Ageela Saleh έχει χαρακτηρίσει ως άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ έχει απευθύνει έκκληση στον ΓΓ του ΟΗΕ A. Gutteres ζητώντας τη λήψη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία θα αποσύρεται η αναγνώριση της και θα αναγνωρίζεται η Βουλή των Αντιπροσώπων ως μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2019 καθελκύστηκαν τα βοηθητικά πλοία καταδύσεων DALGIÇ-1 (Y15) και DALGIÇ-2 (Y16), τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των βατραχανθρώπων του Τουρκικού Ναυτικού (μήκος: 35 μέτρα, εκτόπισμα πλήρους φόρτου: 226 τόνοι, ταχύτητα: 16 κόμβοι). Αντιθέτως, η ένταξη των ΠΓΥ GÜNGÖR DURMUS (A574) και ARİF EKMEKÇİ (A575) στο Τουρκικό Ναυτικό (ημερομηνίες καθέλκυσης: 8 Οκτωβρίου 2016 και 8 Ιουλίου 2017, αντίστοιχα) παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση μετά τον τερματισμό της σύμβασης της SSB με τα ναυπηγεία Selah, τα οποία κήρυξαν πτώχευση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Jim Risch, δήλωσε ότι σκοπεύει να φέρει προς συζήτηση νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να πιέσει για την ψήφισή του. Επίσης, οι γερουσιαστές Chris Van Hollen και Lindsey Graham με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Pompeo ζήτησαν επίσης την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400.