Ανασκόπηση εβδομάδας #150

0
24251

ΓΕΕΘΑ

Από 13 έως 22 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΣΕΕΕ – European Union Operation Headquarters (EU-OHQ)] η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων «ΤΑΛΩΣ – 19» και η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «LIVEX – 19». Οι υπόψη ασκήσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, ο οποίος αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Συμμετείχαν η Ελλάδα ως κράτος – πλαίσιο, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ – Distinguished Visitors Day), στο Στρατόπεδο «ΚΟΡΟΜΗΛΑ» (Αργυρούπολη Κιλκίς), όπου παρέστη ο Διοικητής του ΕΣΕΕΕ αντιστράτηγος Κ. Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Από 18-20 Νοεμβρίου διεξήχθη η άσκηση ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ-2019 στην ευρύτερη περιοχή του Α/Δ Καστελίου Κρήτης, έδρας της 133 Σμηναρχίας Μάχης, μεταξύ προσωπικού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και Ισραήλ.

Στρατός Ξηράς

Από 18 έως 26 Νοεμβρίου διεξάγεται στο Κιλκίς η άσκηση Iron Sword 19, κατά την οποία προσωπικό της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας Πεζικού συνεκπαιδεύεται με προσωπικό της 173ης Α/Μ ταξιαρχίας (173rd Airborne Brigade) του Αμερικανικού Στρατού.

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Γ. Δημητρόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ». Ο Αρχηγός επισκέφθηκε Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Σάμο και Ικαρία όπου διαπίστωσε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και πραγματοποίησε ομιλία στο σύνολο του προσωπικού. Στη συνέχεια μετέβη στην έδρα του 4ου ΕΤΕΘ και του 79 Τάγματος Μηχανικού Εθνοφυλακής (ΤΜΧΕΘ), όπου συνομίλησε με τους χειριστές ταχυπλόων σκαφών.

Κατά την επίσκεψή του στην 79 ΑΔΤΕ ο Α/ΓΕΣ παρακολούθησε επίσης τη διαγωνιστική διαδικασία μηχανοκίνητων ομάδων Πεζικού, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ ταξίαρχο Δ. Βακεντή. Οι ομάδες αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν σε μία σειρά επιχειρησιακών αντικειμένων και δοκιμασιών, που αντιστοιχούν σε όλες τις πιθανές απειλές ενός σύγχρονου πεδίου μάχης, επιδεικνύοντας πάθος και υψηλό επαγγελματικό επίπεδο. Ο Αρχηγός βράβευσε την ομάδα που κατάφερε να επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία και όσους διακρίθηκαν.

Στις 14 Νοεμβρίου 2019 εκτελέστηκαν βολές Κ/Β των Α/Α συστημάτων HAWK, ASRAD και STINGER στο Πεδίο Βολής Κρήτης στο πλαίσιο αξιολόγησης των Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ.

Πολεμικό Ναυτικό

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε αυτή την εβδομάδα η προοπτική απόκτησης αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα” οι ΗΠΑ ενημέρωσαν προσφάτως την ελληνική πλευρά, σε συνέχεια αιτήματός της, ότι είναι διαθέσιμα δύο αντιτορπιλικά του τύπου. Έχοντας παρουσιάσει επανειλημμένα το θέμα, έχοντας υποστηρίξει αυτήν την προμήθεια όταν ακόμη φαινόταν “όνειρο θερινής νυκτός”, και έχοντας πρόσφατα ακόμα επισημάνει ότι μια τέτοια προμήθεια θα ήταν ιδανική αντί της δαπανηρής λύσης των Belh@rra, μπορούμε να συμβουλέψουμε χωρίς να παρεξηγηθούμε ότι χρειάζεται υπομονή. Το ζήτημα είναι μεν υπαρκτό και “καυτό”, αλλά κατά τις πληροφορίες μας οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και “ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες”. Πάντως η προοπτική άμεσης παραχώρησης αφορά 2 από τα 4 αντιτορπιλικά του Έκτου Στόλου που ναυλοχούν στη βάση Ρότα της Ισπανίας, δηλαδή τα DDG-64 Carney, DDG-71 Ross (Flight I), DDG-75 Donald Cook και DDG-78 Porter (Flight II). Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι τα πλοία να αντικατασταθούν από άλλα (το ναυπηγικό πρόγραμμα της κλάσης ξεκίνησε πάλι το 2011 και έχει ήδη αποδώσει 6 νέα πλοία), οι όροι της ενδεχόμενης παραχώρησής τους στο ΠΝ ίσως περιλαμβάνουν αυξημένες “συμμαχικές υποχρεώσεις”. Αλλά τέτοια ζητήματα είναι δευτερεύοντα σε σύγκριση με την αύξηση της μαχητικής ισχύος του ΠΝ που θα φέρει η απόκτηση των αντιτορπιλικών – και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν.

Σε μια είδηση που ενδεχομένως συνδέεται με την προηγούμενη, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επισκέφθηκε από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 στην Ιταλία την Διοικητή του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Αντιναύαρχο Lisa M. Franchetti και συζήτησε μαζί της, κατά την ανακοίνωση του ΓΕΝ “θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας”.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, σπουδαστές της IV Τάξης της Σχολής Ικάρων επισκέφθηκαν την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, στο πλαίσιο προγραμματισμένου εκπαιδευτικού ταξιδιού. Τον Υποδιοικητή της Σχολής, ταξίαρχο (Ι) Ε. Παναγιώτου και τους σπουδαστές υποδέχθηκε o Διοικητής της Μονάδας, σμήναρχος (Ι) Ι. Κοτσάκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για την αποστολή και το έργο της Μονάδας και ξεναγήθηκαν στους χώρους της 335 και 336 Μοίρας.

Η Πολεμική Αεροπορία διεκδικεί από τις ΗΠΑ, με αγωγή που έχει κατατεθεί σε αμρικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, την έντοκη επιστροφή ποσού 21.745.394,71$ για την μη εκτέλεση σύμβασης του 1999 (LOA GR-D-QBM) που αφορούσε την προμήθεια και αναβάθμιση ψηφιακών φωτομηχανών τύπου KS-127 για τα αναγνωριστικά Α/Φ RF-4E, τα οποία σήμερα έχουν παροπλιστεί.

Λιμενικό Σώμα

Στις 22 Νοεμβρίου υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου η σύμβαση δωρεάς 10 σύγχρονων σκαφών τύπου «Rafnar 1100 Cabin Bulletproof» από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών , μέσω της Εταιρίας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «Συν-Ένωσις», προς το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας. Στη συνάντησή του με τους εφοπλιστές ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τους ευχαρίστησε για τη δωρεά, η οποία έρχεται σε κρίσιμη περίοδο δεδομένης της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τα σκάφη τύπου «Rafnar 1100 Cabin Bulletproof», συνολικής ιπποδύναμης 900 HP και μέγιστης ταχύτητας 56 κόμβων, θα διαθέτουν θερμικές κάμερες, βαλλιστική προστασία στην καμπίνα και τα παράθυρα, καθώς και δυνατότητα πλεύσης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είναι ισλανδικής σχεδίασης, θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και τα πρώτα 5 θα παραδοθούν ως το καλοκαίρι του 2020.

Κύπρος

Από 18 έως 20 Νοεμβρίου 2019 διεξήχθη η άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ ΓΕΔΕΩΝ 2019, εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την συμμετοχή επίγειων και εναέριων μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στο State Department. Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τριμερείς συνεργασίες  που προωθούν Κύπρος και Ελλάδα στην περιοχή, με τον Μ. Πομπέο να επαναλαμβάνει τη στήριξή του σε αυτές και να επιβεβαιώνει τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 21 Νοεμβρίου διεξήχθη η άσκηση TURGUTREIS-2019 με την συμμετοχή της Φ/Γ BARBAROS (F244), των ΤΠΚ GURBET (P346) και FIRTINA (P347) του Τουρκικού Ναυτικού και της Φ/Γ ALAMGIR (F260) του Πακιστανικού Ναυτικού. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνεκπαίδευση των δύο πλευρών.

Στις 12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ η παρθενική πτήση επιθετικού Ε/Π Τ-129 διαμόρφωσης Β2, η οποία περιλαμβάνει νέα συστήματα προειδοποίησης ραντάρ (RWR) και λέιζερ (LWR), παρεμβολέα ραδιοεπικοινωνιών (RFJ) και Σ/Α V/UHF, κατασκευής ASELSAN.

Σύμφωνα με το περιοδικό DEFENCE TURKEY (τ. 95/2019), τα υποβρύχια Τύπου 209/1200 του Τουρκικού Ναυτικού που υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής, DOĞANAY (S351) και DOLUNAY (S352), απέκτησαν δυνατότητα βολής βαρέων τορπιλών DM2A4. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2015, περιέλαβε επίσης την εγκατάσταση νέων περισκοπίων της Zeiss, συστήματος αδρανειακής πλοήγησης της Raytheon και νέο σύστημα ESM της Aselsan.

Η Τουρκική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα τρία αεροσκάφη αρχικής εκπαίδευσης MFI-395 Super Mushshak από το Πακιστάν τον Ιούνιο του 2020, στο πλαίσιο σύμβασης προμήθειας 52 αεροσκαφών του τύπου, τα οποία θα αντικαταστήσουν το σύνολο των Α/Φ T-41D και SF260D μετά το 2023.

Στις 16 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της SSB, İsmail Demir, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό  CNN TÜRK ότι ο στόχος για παρθενική πτήση του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους (MMU/TF-X) το 2023 είναι ανέφικτος και το χρονοδιάγραμμα αναθεωρήθηκε για το 2025-2026 καθώς εκκρεμούν κρίσιμες δοκιμές.

Σχετικά με την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan δήλωσε στον τύπο ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump στις 13 Νοεμβρίου τον ενημέρωσε ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει την επιχειρησιακή ανάπτυξη του συστήματος. Αξιωματούχος του State Department σχολίασε στο Reuters ότι η Τουρκία πρέπει να “ξεφορτωθεί” (get rid) τους S-400 για να λυθεί το ζήτημα, αλλά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας H. Akar σε δηλώσεις του επέμεινε ότι οι S-400 θα καταστούν επιχειρησιακοί, όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του τουρκικού προσωπικού. Στο μεταξύ σε υπηρεσιακούς κύκλους των ΗΠΑ διευρύνεται ο προβληματισμός για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, καθώς διατυπώνονται προτάσεις για την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη βάση του Incirlik. O ρεπουμπλικανός Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομοσχέδιο για την απόσυρση στρατηγικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία, καθώς η παρουσία τους εκεί είναι πλέον πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στη βορειοανατολική Συρία οι κοινές περιπολίες Ρωσίας – Τουρκίας συνεχίζονται, αντιμετωπίζοντας την αντίδραση του πληθυσμού, που εκφράζεται κυρίως μέσω επιθέσεων με βόμβες Molotov, όπως οι απεικονιζόμενη στη φωτογραφία.