Ανασκόπηση εβδομάδας #145

0
18935

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του doureios.com, από τις 16 Οκτωβρίου έχει αρχίσει στο Στεφανοβίκειο η ανάπτυξη προσωπικού και εναέριων μέσων της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3rd CAB), με ελικόπτερα Apache, Black Hawk και Chinook. Η παραμονή των δυνάμεων της αμερικανικής ΑΣ στο Στεφανοβίκειο αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, όπως και πέρυσι, και να δώσει σημαντικές ευκαιρίες συνεκπαίδευσης. Περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στη Λαμία συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) υποστράτηγο Μ. Γαλανό και τον Διοικητή της Διοίκησης Υποστήριξης Βάσης (ΔΥΒ) υποστράτηγο Ε. Μαντωνανάκη, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες των κέντρων. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στους χώρους, παρακολούθησε τη διαδικασία κατάταξης έδωσε οδηγίες – κατευθύνσεις στο προσωπικό ενώ συνομίλησε και με τους νεοσύλλεκτους οπλίτες της 2019 Δ’ ΕΣΣΟ. Τέλος, εξήρε τη σημασία της στρατιωτικής θητείας για την άμυνα της χώρας.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Newpost, η παραλαβή των ΤΠΚ SUPER VITA No6 και Νο7 από το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020. Συγκεκριμένα, η ΤΠΚ “Βλαχάκος”  (Ρ78) που έχει ήδη καθελκυσθεί αναμένει την παράδοση και εγκατάσταση των συστημάτων Κ/Β MM40 EXOCET, ενώ η ΤΠΚ “Καραθανάσης” αναμένεται να καθελκυσθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να ξεκινήσει δοκιμές, με στόχο την ένταξή της στο Στόλο ως τα τέλη του 2020. Το αναλυτικό σχετικό ρεπορτάζ βρίσκεται εδώ.

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην Τελική Φάση της Άσκησης ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ της Εθνικής Φρουράς στο Πεδίο Βολής Λάρνακας στις 17 Οκτωβρίου 2019 με 3 Α/Φ F-16 που εκτέλεσαν εικονικές προσβολές επίγειων στόχων και μεταγωγικό Α/Φ C-130 που εκτέλεσε ρίψη αλεξιπτωτιστών. Tα 3 Α/Φ F-16 BLOCK52+ της 340 Μοίρας συμμετείχαν σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές LowApex εντός του Πεδίου Βολής. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή της ΠΑ σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς μετά από 19 έτη (ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΤΟΞΟΤΗΣ-2000).

Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 αναχώρησαν στις 15 Οκτωβρίου για το Λίβανο, όπου από το πρωί της 16ης Οκτωβρίου ανέλαβαν αποστολές αεροπυρόσβεσης κατά μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Τα ελληνικά αεροσκάφη περιλαμβάνονται στα συνολικά 6 αεροσκάφη που διέθεσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος rescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, υποπτέραρχος (Ι) Κ. Γιάνναρος και ο Διοικητής της 120ΠΕΑ, σμήναρχος (Ι) Π. Ντουλαπτσής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού με αεροσκάφος T-6A Texan II της 364 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Νέδου στην “Καθημερινή”, πρόσφατα ξεκίνησαν εκ νέου οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας για την πώληση 12 έως 16 παλαιότερου τύπου F-16 Block 30 της ΠΑ, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών στην Ελλάδα σε επίπεδο Block 50, καθώς και η παραχώρηση ενός ή και των δύο από τα διθέσια F-16 του τύπου, τα οποία η Π.Α. χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικά.

Αμυντική βιομηχανία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIDP Calls For proposals του 2020) έχει προετοιμαστεί η πρόταση Έρευνας και Ανάπτυξης “Directed Energy EMP Weapon for Disabling UAVs” από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.

Κύπρος

Από τις 14 έως 17 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Κύπρο η ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ, κατά την οποία εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της ΕΦ στα 3 επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Στην άσκηση συμμετείχε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με 3 Α/Φ F-16 που εκτέλεσαν εικονικές προσβολές επίγειων στόχων και μεταγωγικό Α/Φ C-130 που εκτέλεσε ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ πραγματοποιήθηκε άσκηση PASSEX μεταξύ των πλοίων ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61), ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03), ΠΠ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04) και ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και της Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανατολικός Παρατηρητής

Πυκνές ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και αυτή την εβδομάδα. Καθώς συνεχιζόταν η τουρκική εισβολή, οι κουρδικές δυνάμεις ήρθαν στις 13 Οκτωβρίου σε συμφωνία με τη Δαμασκό, με αποτέλεσμα την επάνοδο των συριακών στρατευμάτων σε μεθοριακές περιοχές όπως η Manbij. Επίσης, τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από τις βάσεις τους στην περιοχή, τις οποίες κατέλαβαν ρωσικές δυνάμεις. Ακολούθως, στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας R. T. Erdogan με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ M. Pence και τον υπ. Εξωτερικών M. Pompeo στις 17 Οκτωβρίου συμφωνήθηκε η αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες, ώστε να επιτραπεί στις κουρδικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη ζώνη που είναι στόχος της τουρκικής επιχείρησης. Από κουρδικής πλευράς η συμφωνία έχει γίνει δεκτή, αλλά σημειώνονται παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τουρκικής πλευράς. Σε διπλωματικό επίπεδο αναμένονται κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ 22 Οκτωβρίου (ημερομηνία που συμπίπτει με τη λήξη των 120 ωρών), οπότε ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν, και 13 Νοεμβρίου, οπότε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ούτε κατά την εισβολή της στη Συρία την πάγια συνήθειά της να διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Όπως προκύπτει και από σχετικό βίντεο, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους εντός αστικών περιοχών στη Ras al Ayn και την Tel Abyad με οβίδες λευκού φωσφόρου, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.

https://www.youtube.com/watch?v=17Y_fcjNehs

Στις 17 Οκτωβρίου ελικόπτερο τύπου S-70A Blackhawk του Τουρκικού Στρατού συνετρίβη εντός συριακού εδάφους, σε περιοχή νοτίως της Tel Abyad. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τ/ΥΠΑΜ, το συμβάν έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση αποστολής αεροδιακομιδής (MEDEVAC).

Στις 12 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελευταία δοκιμαστική πτήση του ΑΦΝΣ ATR-72 (s/n ΤCB751) από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στο Τορίνο Ιταλίας πριν την παράδοσή του στο Τουρκικό Ναυτικό που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται ότι το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235D/K και έχει παραγγείλει 6 ακόμη ΑΦΝΣ τύπου ATR 72-600T MPA, τα οποία διαθέτουν αξιόλογο εξοπλισμό εντοπισμού υποβρυχίων ή στόχων επιφανείας και διαχείρισης μάχης.

Κατά την επίσκεψή του προ μηνός στο Βερολίνο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έθεσε στον Γερμανό ομόλογό του, Heiko Maas, ζήτημα αναστολής-καθυστέρησης παραδόσεων των τμημάτων των 6 υποβρυχίων Τύπου 214 που ναυπηγούνται στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ (19-10-2019).