Ανασκόπηση εβδομάδας #118

0
14885

Στρατός Ξηράς

Από 11 έως 22 Φεβρουαρίου 2019, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε τη χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση των Σπουδαστών της, στο Περτούλι Τρικάλων. Σκοπός της εκπαίδευσης, η οποία περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με έμφαση στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, ήταν η εξοικείωση στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Η χειμερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών, εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, το οποίο έχει σκοπό να διαμορφώσει αυριανούς Υπαξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.

Από Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, διεξήχθησαν στο Πεδίο Βολής Δενδροχωρίου Καστοριάς, εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού, του τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών Τάξης ΣΣΕ/2018. Οι εκπαιδευόμενοι Ανθυπολοχαγοί της Σχολής ΠΒ εκτέλεσαν εξειδικευμένες διαδικασίες βολής, και ήρθαν σε επαφή με τα επιχειρησιακά μέσα πυρός, τα οποία θα κληθούν να υπηρετήσουν στις Μονάδες Πυροβολικού Μάχης μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και η φρεγάτα ΕΛΛΗ (F450) του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν στην διασυμμαχική άσκηση Ανθυποβρυχιακού Πολέμου DYNAMIC MANTA 2019 που διεξάγεται στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ 25 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2019.

Κατά την εκτέλεση γυμνασίου μη συναινετικής νηοψίας στο πλαίσιο της Επιχείρησης SEA GUARDIAN (Φεβ 2019) το προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών εμφανίσθηκε με σημαντικά αναβαθμισμένα ατομικά υλικά και οπλισμό, μέρος των οποίων παραχωρήθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Πολεμική Αεροπορία

Επέστρεψαν στην 110 ΠΜ τα 4 F-16 της 337 Μοίρας που συμμετείχαν στην άσκηση TLP 2019-1 Albacete της Ισπανίας (ευχαριστούμε τον φίλο της ΕΑ που μας έστειλε τις φωτογραφίες από την άφιξή τους). Για άλλη μια φορά η συμμετέχουσα μοίρα διακρίθηκε, καθώς ο σμηναγός Βασίλης Κοντόπουλος ανακηρύχθηκε ως «Πολεμιστής» (Course “Warrior”) του TLP 2019-1.

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε και μετέφερε, 14χρονη ασθενή, από την 112 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης στην Ιταλία, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Ανακοινώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια. Αντιθέτως, στον στόχο «Δελφύνη 1» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα. Το κοίτασμα του «Γλαύκου» είναι σαφώς αξιοποιήσιμο εμπορικά, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθεί με την ανακάλυψη πρόσθετων κοιτασμάτων προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο.

Η γαλλική φρεγάτα D-653 “Languedoc” (τύπου FREMM) βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλαίσιο της αναβαθμιζόμενης συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας. Παράλληλα, σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης επιβεβαίωσε την πρόθεση αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία σε όλα τα επίπεδα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την εγκατάλειψη της αγοράς του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 υπέρ του αμερικανικού Patriot, που ουσιαστικά τίθεται ως προϋπόθεση για την παράδοση των αεροσκαφών F-35. Πληροφορίες από τουρκικές πηγές την προηγούμενη εβδομάδα ανέφεραν ότι η αμερικανική πρόταση απορρίφθηκε από τουρκικής πλευράς λόγω αυξημένης τιμής που ζητήθηκε για την ταχεία παράδοση του συστήματος, ενώ δεν πληρούνταν και οι τουρκικές απαιτήσεις περί μεταφοράς τεχνογνωσίας. Από αμερικανικής πλευράς αντιθέτως τονιζόταν ότι οι Τούρκοι διαπραγματευτές αναζητούσαν αφορμή για να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο θέμα είναι η δημόσια τοποθέτηση του γερουσιαστή Chris Van Hollen, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν στην Τουρκία να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών πιλότων και γενικότερα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τα F-35 και το σύστημα S-400.

Συνεχίζεται η μεγάλη τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” (MAVI VATAN), η οποία βαίνει σταδιακά προς την ολοκλήρωσή της με επισκέψεις πλοίων σε λιμάνια μεταξύ 6-8 Μαρτίου. Κατά την επίσημη παρουσίαση στον Ναύσταθμο Gölcük στις 26 Φεβ 2019 γνωστοποιήθηκε ότι ο σχεδιασμός διήρκεσε 6 μήνες, εκτελέστηκε άσκηση προσομοίωσης (CAX) και παρακολουθείται από Κέντρο Ελέγχου της Διοίκησης Ναυτικών Επιχειρήσεων που επανδρώνεται από 165 στελέχη. Παρά τους υψηλούς τόνους δεν παρουσιάστηκε ασυνήθιστη  συμπεριφορά των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

Στην Έκθεση Δραστηριοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Χωροφυλακής του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας για το έτος 2018 αναφέρεται η παράδοση 4 επιθετικών ελικοπτέρων Τ129, στα οποία έχουν αποδοθεί τα ακόλουθα s/n: J-1453 Fatih, J-1299 Osman Gazi, J-1071 Alparslan και J-1512 Yavuz.

Φύλλο Πορείας που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από οπλίτη του Τουρκικού Στρατού επιβεβαιώνει την μεταφορά αυτοκινούμενων πυροβόλων Τ-155 FIRTINA διαμετρήματος 155mm/52cal στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το Τ-155 FIRTINA είναι ο μοναδικός τύπος αυτοκινούμενου πυροβόλου με σωλήνα 155mm μήκους 52 διαμετρημάτων σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό, με συνολικά 281 μονάδες να έχουν παραληφθεί μεταξύ 2004-2011. Η μεταφορά πυροβόλων του τύπου αυτού στην Κύπρο συνιστά σοβαρό βήμα αναβάθμισης της τουρκικής απειλής, όπως άλλωστε και η μεταφορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4.