Αναγκαστική προσγείωση τουρκικού Blackhawk μετά από προσβολή βλήματος

35

Ελικόπτερο τύπου S-70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση χθες στις 21:00 (τοπική ώρα) σε ορεινή περιοχή της Çukurca, στα σύνορα με το Ιράκ, μετά από πλήγμα αντιαρματικής ρουκέτας ή βλήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειάρχη της επαρχίας Hakkari, το τουρκικό ελικόπτερο δέχθηκε τα πυρά Κούρδων ανταρτών κατά την προσέγγιση σε ζώνη προσγείωσης στο όρος Güven και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση σε παρακείμενο σημείο. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες διασώθηκαν από άλλα ελικόπτερα που έσπευσαν στο σημείο για την περισυλλογή τους.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τύπος του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται διάχυτη ανησυχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το απόθεμα οπλισμού που διαθέτουν οι αντάρτες του ΡΚΚ καθώς μόνο το τελευταίο τρίμηνο εντοπίστηκαν τουλάχιστον 5 αντιαρματικοί εκτοξευτές ΑΤ-4 σε κρύπτες. Σημειώνεται ότι στις 6 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε προσβολή τεθωρακισμένου οχήματος Kirpi στην περιοχή του Hakkari, το οποίο υπέστη διάτρηση με αποτέλεσμα το θάνατο του ΕΠΟΠ Λοχία Nejat Yaman και τον τραυματισμό 6 επιβαινόντων, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες κατά στρατοπέδου της 39ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στο όρος Amanos της Αντιόχειας.

 • Πάτε καλά;

  Κρίμα που διασώθηκαν όλοι δίχως προβλήματα, ελπίζουμε τουλάχιστον το ελικόπτερο να έχει καταστραφεί σοβαρά.Και την επόμενη φορά Μήδοι, να μη τρέμει το χέρι σας όταν σημαδεύεται ελικόπτερα, να κάνετε τη δουλειά σωστά.

  • Β.Κ

   «Κρίμα που διασώθηκαν όλοι δίχως προβλήματα, ελπίζουμε τουλάχιστον το ελικόπτερο να έχει καταστραφεί σοβαρά»

   `Εχω βάλει τα κλάματα από τα γέλια…

  • Cynaegeirus

   Μήδοι; Αυτούς δεν τους σφάξαμε στις πλαταιές;

   • Πάτε καλά;

    Ναι. Τι νομίζεις πως είναι οι Κούρδοι; Οι Μήδοι. Ιδια θρησκεία (ζωροαστρισμός), ίδια περιοχή, ίδιες φάτσες. Οι Πέρσες εξισλαμίστηκαν, οι Μήδοι όχι. Και έχεις μετά τους Ασιάτες από τις στέπες να κουνάνε το δάκτυλο λέγοντας πως δεν μπορεί να εξισώνονται αυτοκρατορίες 1000 ετών (οι Τούρκοι) με νεόκοπα κράτη.

    • M.K.E

     Καλα,αστο,πολυ πισω το πηγες το θεμα.Αν πας και εδω 1000 χρονια πισω δες ποσοι ηταν οι Τουρκοι και οι λοιποι και αυτοι που σημερα ορκιζονται να πιουν αιμα ελληνικο μη βγουν να ειναι σοι μας,κατα το λεγομενο:ποτε ασπρισαν οι Τουρκοι;(μετα το 1453 αλλα δεν το φωναζουμε)

     • Πάτε καλά;

      Το παιδομάζωμα άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μουράτ τον Β’ ενώ μεγάλος αριθμός αλλαξοπίστησε για να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις. Ακριβώς για αυτό κανένας έλεος στους αρνησίθρησκους: Επιλέξανε Ανατολή όταν οι πρόγονοι μας προτίμησαν να μείνουν σταθερή στο γένος τους και να υποστούν τις συνέπειες, να φάνε όλο το πακέτο ασάλιωτο οι προδότες.

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Καρδούχοι ήθελε να πει αλλά είναι της θετικής κατεύθυνσης.

   • nonfactor

    … και πως θα έκανε ο Μ. Αλέξανδρος τους μικτούς γάμους;

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Μά,νομίζω ότι ήτανε Περσίδες,από τον κάτω μαχαλά,και όχι Μήδισσες από τον επάνω μαχαλά.
     Κἄπως έτσι,τέλος πάντων.

     • nonfactor

      Μήδοι και Πέρσες ήταν κολλητάρια από μια φάση και μετά!!!
      Aγαπητό «e-amyna super team» παρακαλώ να παρουσιαστεί σχετικό άρθρο (Μήδοι – Πέρσες) που θα παρουσιάζει όλη την αλήθεια, έτσι ώστε να διευθετηθεί η διένεξή μου με τον Κο. Αχέρωντα! :-P

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Μήδοι και Πέρσες ήταν στενά συγγενή έθνη, ανήκαν στην ομάδα των Ιρανικών εθνών (όπως εμείς και οι Θράκες-Φρύγες στα Πελασγικά). Τα Ιρανικά έθνη (επίσης Σαρμάτες, Αλάνοι και ίσως οι Πάρθοι) ήταν η μία από τις δύο ομάδες ιππικών πολεμικών εθνών της στέππας (η άλλη ομάδα ήταν τα τουρανικά έθνη, δηλαδή τα τουρκικά και τα σκυθικά-ουνικά-μογγολικά έθνη).

      Στην αρχή οι Μήδοι ήταν επικυρίαρχοι των Περσών. Μαζί με τους υποτελείς τους συμμάχησαν με τους Βαβυλώνιους και κατέστρεψαν την Ασσυριακή Αυτοκρατορία και ειχαμε την άνοδο της Β Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας (Ναβουχοδονόσσορας κλπ). Κάποια στιγμή όμως οι Πέρσες, το κέντρο ισχύος τους ήταν στην επαρχία του Παρς, με ηγέτη τον Κύρο ανέτρεψαν τους επικυρίαρχούς τους κι ανέλαβαν στη θέση τους.

      [Σημ: Από το Παρς ονομάστηκε Περσία ολη η χώρα και Πέρσες οι κάτοικοι (ότι συνέβη και με το όνομα Ελλάδα). Σήμερα η επαρχία αυτή λέγεται Φαρς και η περσική γλώσσα λέγεται Φαρσί.]

      Ο Κύρος μετά στράφηκε κατά της Βαβυλώνας και μετά από σκληρές μάχες κατέκτησε όλη την Μεσσοποταμία, μαζί με τη Φοινίκη και την Παλαιστίνη. Κυριάρχησε το ιρανικό ιππικό, γερά και μεγαλόσωμα άλογα με εξαίρετους ιππείς (ευγενείς). Μονάδες ιππικου δεν φαίνεται να υπήρχαν, αλλά δεν είχε και κανένας. Μετά ήρθε η σειρά της Λυδίας και μετά της Αιγύπτου. Με τόσες περιφέρειες οι Πέρσες οργάνωσαν τις σατραπείες, ως αυτόνομα ημιβασίλεια. Οι Πέρσες δεν έφταναν ούτε για να κατακτήσουν όυτε για να διοικήσουν τόσους στρατούς-έθνη-περιοχές κι έτσι ανέδειξαν δίπλα τους και τα αδελφάκια τους τους Μήδους, ως δεύτερους τη τάξει έθνους της Αυτοκρατορίας.

      Οι αρχαίοι Έλληνες στην καθομιλουμένη συνέχεαν τα 2 έθνη για τους ως άνω λόγους κι έτσι αποκαλούσαν όλους Μήδους. Οι Περσικοι Πόλεμοι λόγονταν «Μηδικά» και στο Μαραθώνα ο ΣΙμωνίδης στο επίγραμμά του μιλά για «χρυσοφόρους Μήδους» (ασχέτως αν αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων του Μαραθώνα, περσικός ήταν ο στρατός), ενώ όποιος έδινε γη και ύδωρ λέγαν ότι «μήδισε». Μόνο ο Ηρόδοτος κάνει σαφή διαχωρισμό κι εκεί μόνο όπου υπάρχει λόγος τους ξεχωρίσει (πχ ιστορία της ανόδου των Περσών, Θερμοπύλες), κατά τα άλλα χρησιμοποιεί κι αυτός την καθομιλουμένη.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Κρίμα που διασώθηκαν όλοι».
   Αυτή ἡ ατελείωτη γκαντεμιά μας τέλος πάντων… :)
   Σχετικά με τα περιστατικά ελικοπτέρων,παρατηρώ ότι όποτε οἱ τουρκικές αρχές ομολογούν δράση του ΡΚΚ,δέν υπάρχουν νεκροί,όταν υπάρχουν νεκροί δέν υπάρχει ανάμιξη ΡΚΚ.

 • binio

  αρε ερντο. Δεν μπορείς να πετάξεις εντός της επικρατείας σου θέλεις και να στείλεις «ασκερι » στο Qatar . Πάντως τα σέβη μου στο χειριστή που το προσγείωσε.

  • M.K.E

   Ποια σεβη φιλε μου;ασε,δεν ξερουμε τη δυναμικη,μπορει οι τραυματιες να εγιναν απο την «προσγειωση» που απ οτι φαινεται δεν χρειαστηκε και πολυ ικανοτητα,ας ειναι καλα το μικρο υψος.

 • Μκ

  Ωραια Ε/Π.Στα πετουμενα οι Αμερικανοι ειναι απαιχτοι.

 • jim_97

  Πολύ τυχεροί που το ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί! Ολόκληρη ρουκέτα ή κάποιο είδος άλλου βλήματος και δεν καταρρίφθηκε θεαματικά ούτε και νεκροί επιβαίνοντες! Ίσως διαπέρασε την άτρακτο του ελικοπτέρου χωρίς να εκραγεί, νομίζω έχει γίνει ξανά με αμερικανικά ελικόπτερα στο Αφγανιστάν κάτι παρόμοιο. Θα ήταν προτιμότερο να είχε πέσει σε καλώδια.
  Πάντως είναι το τρίτο συμβάν με τουρκικό ελικόπτερο τους τελευταίους 2 μήνες, καλή δουλειά ελπίζω να συνεχίσουν με ρυθμό 1 την εβδομάδα.

  • M.K.E

   Μπορει να ειχε ανοικτες τις πορτες και να χτυπησε κατι μικρο μεσα οποτε το διαπερασε και εφυγε.Πιο πολυ για RPG το κοβω παρα για το αλλο.Αν ηταν το δυτικο,τωρα θα μαζευαν τα κομματια σε ακτινα μισου μιλιου.

 • Cynaegeirus

  Έχει περάσει και περνάει καθημερινά υλικό και έμπειροι χειριστές αυτών απο την Συρία στην Τουρκία.
  Θα δούμε και άλλα τέτοια περιστατικά μόλις ηρεμήσει ο νότος, γιατί μεγάλο πλήθος συμμετέχει στην κατάληψη της Ράκκα και στην εκκαθάριση της επαρχίας της μοσούλης.

  • Giorgos Fn

   Θα αργήσει αρκετά η κατάληψη της!Το Αμερικανικό σχέδιο προβλέπει πολιορκία.Η κατάληψη θα είναι δύσκολη και σίγουρα οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες απο τις αντίστοιχες την ‘golden division’ στην Μουσούλη μιας και η Ράκκα είναι οχυρωμένη περιμετρικά σε ζώνες άμυνας.

 • Γεράκι

  Ο περιφερειάρχης ψεύδεται. Αν ήταν πυρά θα είχαν νεκρούς, είναι βέβαιο πως τους έστησαν καλώδια και περίμεναν το αναμενόμενο.

 • supercop748

  Χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε απώλεια έχουν τα μεμέτια…Συνεχίζουν να πολεμουν και να παίρνουν διδάγματα….Εμείς εδώ βέβαια έχουμε «κόψει » τον ‘Πολιορκητή»

  • Πάτε καλά;

   Das ist Πολιορκτής; Εννοείς Πυρπολητής;

 • Giorgos Fn

  Δεν ξέρω που το έχεις διαβάσει αυτο.Η Ράκκα είναι η πρωτεύουσα του ΙΚ συνεπώς είναι πιο σημαντική!Στην Ράκκα έχει συγκεντρωθεί οτι καλύτερο έχει το ΙΚ και απο εξοπλισμούς αλλα και απο ανθρώπινο δυναμικό.Οι Αμερικανόι λένε οτι θα πάρει μήνες!

  • Πάτε καλά;
   • Giorgos Fn

    Η πρώτη πηγή είναι η γνώμη ενός απλού στρατιώτη,τίποτα παραπάνω!Η δεύτερη είναι περσινή.Στην δεύτερη πηγή δεν λέει πουθενά οτι θα είναι εύκολη η κατάκτηση της.Αυτές οι πηγές δεν είναι ασφαλείς!

    • Πάτε καλά;

     Ενώ η δική σου αποψάρα είναι ρε φίλε; Ο απλός στρατιώτης είναι εκεί, δεν γράφει στο e-amyna ως σχολιαστής επομένως μετράει παραπάνω η γνώμη του, έτσι δεν είναι λογικό; Χώρια που εγώ δεν έγραψα ποτε πως ειναι ΕΥΚΟΛΗ η κατάκτηση της Ράκα, έγραψα πως θα ειναι ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ από τη Μοσούλη (πραγμα που λεει και η 2η πηγή).
     Επίσης
     http://www.thedailybeast.com/now-that-the-battle-for-the-isis-capital-raqqa-has-begun-how-does-it-end
     In Mosul, Iraqi forces have been fighting for almost eight months to
     retake the city that fell to ISIS in a matter of days in June 2014. In
     spite of coalition air support, on the ground assistance
     and extensive training efforts, Iraq’s military continues to be in a
     sorry state, with only some elite forces capable of effectively taking
     the fight to the enemy.

     Shia militias that are on the government
     payroll but often act independently cut off the escape route to Syria
     early on in the campaign, denying the well-drilled and fanatical
     fighters the option of escaping Mosul. Instead, ISIS settled in for a
     last-ditch defense of Iraq’s second largest city. Its jihadists fight to
     the death, and hundreds of suicide car bombs have exacted a heavy toll
     on the advancing Iraqis.

     The SDF have so far avoided that mistake
     by not completely surrounding Raqqa. The city is also significantly
     smaller than Mosul, and defended by a weaker force.»Raqqa will be
     a difficult battle because it is a capital of ISIS and an important
     city. All the same it is unlikely to be as difficult as Mosul has been.
     ISIS has depleted much of its strength in Iraq,» says Joshua Landis,
     director of the Center for Middle East Studies at the University of
     Oklahoma

     https://sethfrantzman.com/2017/03/24/battles-for-mosul-and-raqqa-challenges-and-comparisons/

     If the battle of Raqqa starts within the next weeks it should last less
     than the months it took to liberate Mosul which was a much larger and
     more complex battlefield and the coalition has learned greatly from what
     was effective in the battle for eastern Mosul. They have also learned
     what slowed down the offensive and the troubles that were faced. The SDF
     fighters involved have been doing the heavy-lifting against ISIS for a
     year or more (their YPG comrades have been fighting since 2014), so they
     know the enemy. Similarly the Iraqi ICTF “Golden Division” had been
     involved in ferreting out ISIS in massive battles in places such as
     Faluja, Ramadi, Tikrit and elsewhere. The SDF will bring that knowledge
     with them.

 • Πάτε καλά;

  Ξέρω ρε, σε συζήτηση με Τούρκο συνάδελφο λέγαμε πως ίσως είναι μέχρι και 6 000 000 απέναντι.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Συμφωνείστε σε μία ταρίφα,να τελειώνουμε.

 • Πάτε καλά;

  Δεν υπάρχει οφιούχος ως ζώδιο. Τα ζώδια ΔΕΝ είναι αστερισμοί. Κάθε χρόνο, στην εαρινή ισημερία, στις 12 το μεσημέρι ο αστρολόγος χωρίζει τον ουράνιο θόλο σε 12 ίσα τμήματα που αυτά ονομάζονται ζώδια. Αυτά είναι γνωστά από την εποχή του Πτολεμαίου, του πατέρα της Αστρολογίας (και γνωστού γεωμέτρη).

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Οἱ μισοί μιλανέζοι είναι «africani»

 • GES

  Καλημέρα Λαρισαίε. Εννοείς να προμηθεύσουμε επισήμως με οπλικά συστήματα μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας ή να επιχειρήσουμε συγκαλυμμένη αποστολή όπλων από τα αποθέματα του ΕΣ; Σχετικά με το πρώτο σκέψου τις συνέπειες / επιπτώσεις από το να λάβεις επίσημα (ως προμηθευτής όπλων) θέση υπέρ μιας πλευράς στο “τρελοκομείο” της περιοχής. Στη δεύτερη περίπτωση σκέψου την δυσκολία οργάνωσης της αποστολής, το ρίσκο να εντοπιστεί το φορτίο (μαζί με τους ανθρώπους που το συνοδεύουν), το ρίσκο να καταλήξει αλλού από εκεί που το στέλνεις, το ρίσκο να χρησιμοποιηθούν τα όπλα σε μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμάχων π.χ. στην Τουρκία και τις επιπτώσεις από την πιθανή αποκάλυψη όλων των παραπάνω. Κι όλα αυτά για να “χάσουν» (αν χάσουν) 2 ή 5 Blackhawk οι γείτονες; Μόνο πολιτικός με “αδένες” στο κεφάλι αντί για εγκέφαλο θα έδινε εντολή για κάτι τέτοιο.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Έχει δίκηο ὁ GES,δέν είναι εύκολη υπόθεση,και μάλιστα για ένα κράτος που δέν είναι ικανό για πολύ απλούστερα πράγματα.
  Άλλωστε,στην Συρία ειδικά,όπλα κρίσιμης σημασίας αλλάζουν ιδιοκτήτες συχνά,και ἡ διαρροή προς Τουρκία μεριά,δέν είναι τόσο δύσκολη,ούτε αφήνει τόσο ευδιάκριτη υπογραφή.
  Εμείς,ἄς βρούμε πρώτα το θάρρος να ρίξουμε κανένα στίνγκερ έστω και μόνο για να γίνει αντιληπτό όταν κάνουν υπερπτήσεις των νησιών μας,και για τα υπόλοιπα…

 • victor

  Δε πάει έτσι ΜΚΕ
  Δηλαδή όποιος μαθαίνει σταματά να έχει απώλειες και νικά;
  με αυτό το σκεπτικό οι Ρώσοι θα ήταν ακόμη στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, και η βέρμαχτ θα είχε σταματήσει κάπου έξω από το Βλαδιβοστόκ.

  το ’90 οι κούρδοι είχαν το 1/10 του οπλισμού και του support που έχουν σήμερα..

  @ούστικο πακέτο ο ανταρτοπόλεμος και ειδικά η τελευταία update version του από το 2010 και μετά, όπου καταργείται το μέτωπο και τα στεγανά που όλοι ήξεραν μέχρι τώρα, σήμερα τη γλυτώνεις στο βουνό και πεθαίνεις στη καφετέρια..

  • M.K.E

   Σε ολα τα παραδειγματα που ανεφερες,τα διδαγματα εκαναν πολυ καιρο να εμπεδωθουν και να γινουν τακτικες και ιδιαιτερα αφοτου ειχαν ληξει οι εμπλοκες η ειχαν αποσυρθει οι δυναμεις.
   Καμμια αντιρρηση οτι τωρα οι κουρδοι εχουν πολυ μεγαλυτερη υποστηριξη αλλα και το 90 οι επιτυχιες τους ηταν ιδιες,απλα δεν υπηρχαν τα μεσα για να προβληθουν και αρκουνταν στο να περιγραφουν.
   Ποσοι τουρκοι χαθηκαν απο το 90 μεχρι το 2000;για δες λιγο,για να δεις τι σημασια παιζει η επικοινωνια,η εικονα θα το συγκεκριμενοποιουσα,στον συγχρονο πολεμο.
   Το μακρινο 1995 στον Ποντο,η Στρατοχωροφυλακη ειχε αποκλεισει χωρια ολοκληρα και μοιραζε το φαγητο με δελτιο για να μην καταληγουν στους ανταρτες,δε σου λεω ποιοι ειναι,τι ειναι,ποιον η ποιαν ειχαν αρχηγο..Για πες μου..τι ξερουμε για το τι γινοταν και γινεται στην Τουρκια;

   • victor

    Στο πρώτο σκέλος σχεδόν απάντησες θέτοντας το παράγοντα χρόνο. Στους τούρκους γιατί να μην ισχύει; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, τα διδάγματα και η εξαγωγή/εφαρμογή τους διαφέρουν από λαό σε λαό, χώρο, τόπο, γενικότερη κατάσταση. Συμπέρασμα μη κατηγορούμε εύκολα ειδικά όταν εμείς είμαστε έξω από τη φωτιά. εμείς άραγε παίρνουμε τίποτες χαμπάρι από τα εκεί παθήματα;

    Οι κούρδκοι το 90 ήταν πιονάκια, παρίες, άχρηστοι, απλά ευκαιριακά όργανα, γιαυτό και δεν υπήρχε και επικοινωνιακή κάλυψη των όποιων επιτυχιών τους. Καμία σχέση τα κατορθώματα τους με το σήμερα. Απλά καμία. Τις απώλειες μιας δεκαετίας των τούρκων τις έχουν καταφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια(including και οι βομβιστικές επιθέσεις στα αστικά κέντρα). Όσο υπήρχε συμφωνία και αγκαλίτσες με το Ισραήλ δεν υπήρχαν κούρδοι. Από το Μάβι Μάρμαρα και μετά ο κακός χαμός..

    Το μακρινό 95 στο Πόντο, τα «αντάρτικα» που δεν υπάρχουν πουθενά παρά μόνο σε λόγια και μαρτυρίες τύπου Παϊσιου, τις μυριάδες ελληνικές ψυχές που στενάζουν κάτω από τη τουρκική σκλαβιά, τους κρυφοέλληνες και το μαρμαρωμένο βασιλιά, και όλα τα ωραία, δεν τα αγγίζω, γιατί προτιμώ στην ώρα αυτή κανένα καλύτερο μυθιστόρημα. Όταν μου φέρεις στοιχεία, επίσημα ντοκουμέντα, φωτό και βίντεο, (μιλάμε για 95 έτσι όχι τίποτα προϊστορίες)δημοσιογραφικές αποστολές, ονόματα και διευθύνσεις (ναι έτσι όπως το λέω και διευθύνσεις) όταν τεκμηριώσεις την ύπαρξη τέτοιων γεγονότων, τότε οκ με μεγάλη μου χαρά και περιέργεια, να τα πούμε…