Ανασκόπηση εβδομάδας #53

31
1453

Ευμενή σχόλια απέσπασε η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ετήσια πολυεθνική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας SABER GUARDIAN-17, η οποία διεξάγεται από 30 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου 2017, υπό τον συντονισμό της Διοίκησης US Army Europe (USAREUR), στην ευρύτερη περιοχή της Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Ο ΕΣ συμμετείχε με Ουλαμό Μέσων Αρμάτων Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και Διμοιρία Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών.

Στις 21 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε τη Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ) στο Λουτράκι, όπου παρέστη  στην τελετή μετεγκατάστασης της Διεύθυνσης Μηχανικού (ΔΜΧ) του ΓΕΣ, η οποία λειτουργεί απρόσκοπτα από τη νέα της θέση. Με τη μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Μηχανικού, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων των Διευθύνσεων Όπλων του ΓΕΣ. Ακολούθως, στις 25 Ιουλίου, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304 ΠΕΒ), στο Βελεστίνο, όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές του.

O Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, επισκέφθηκε:

  • την Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ (ν. Λήμνος) στις 5 Ιουλίου, όπου παρακολούθησε την επιχειρησιακή αξιολόγηση του 88 Τάγματος Υποστήριξης (88 ΤΥΠ) και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των λοιπών Μονάδων της Ταξιαρχίας στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο.
  • την Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ (ν. Ρόδος) στις 13-14 Ιουλίου, όπου παρέστη στην τελετή αποφοίτησης του ΣΠΕΝ της 2017 Γ/ΕΣΣΟ και παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων του Σχηματισμού.
  • την Περιοχή Eυθύνης της 80 ΑΔΤΕ (ν. Κάλυμνο και Ψέριμο) στις 21 Ιουλίου, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  • την Τακτική Διοίκηση του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ) στη Σαμοθράκη στις 25 Ιουλίου, όπου παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Από 14 έως 23 Ιουλίου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την πυραυλάκατο ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (ως Διοικητής της Ομάδας πυραυλακάτων), μια κινητή μονάδα εκπαίδευσης από το ΚΕΝΑΠ (2 στελέχη) και έναν Αξιωματικό επιτελή στην πολυεθνική Άσκηση SEA BREEZE 2017. Η Άσκηση διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Βουλγαρίας και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου, όσο και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών καθώς και την βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην Άσκηση που διεξήχθη σε τρεις φάσεις συμμετείχαν προσωπικό, πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από την Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, ΗΠΑ καθώς και πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση μονάδων και προσωπικού στο λιμένα Βάρνας της Βουλγαρίας, τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων καθώς και εθιμοτυπικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών και τακτικών αντικειμένων εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των Πλοίων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στον λιμένα της Βάρνας.

Στις 26 Ιουλίου 2017 διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S70 Aegean Hawk), της πυραυλακάτου ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ και ενός Στοιχείου Ανορθόδοξου Πολέμου με τη φρεγάτα PLANS JING ZHOU (FFG-532), το αντιτορπιλικό PLANS CHANG CHUN (DDG-150) και το πλοίο γενικής υποστήριξης PLANS CHAO HU (AOR-890) της Task Force 150 του Ναυτικού της Κίνας. Η ανωτέρω ομάδα πλοίων είχε καταπλεύσει στον λιμένα Πειραιώς, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ελλάδα από 23 έως 25 Ιουλίου.

Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η άσκηση, η οποία διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες (ΣΠΕΤΣΑΙ και ΚΑΝΑΡΗΣ), 1 Υποβρύχιο, 4 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145H, 1 Ελικόπτερο CH-47D Chinook και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ οι Αιγυπτιακές ΕΔ με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο, 1 Πυραυλάκατο, 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών με την βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφαλείας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Στις 20 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο λιμένα του Πειραιά η τελετή αναχώρησης για τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), ο οποίος διεξάγεται φέτος με τo Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017. Το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει στους λιμένες Αλεξάνδρειας, Βαλέτας, Ντουμπρόβνικ, Τεργέστης, Μπάρ, Νάπολης και Σούδας Κρήτης. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν 125 Ναυτικοί Δόκιμοι, αντιπροσωπεία σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών (2 από ΣΣΕ – 2 από ΣΙ – 3 από ΣΣΑΣ – 1 από ΣΑΝ), 2 Ναυτικοί Δόκιμοι από Αίγυπτο, 2 από ΗΠΑ, 2 από Ισπανία, 2 από Ιταλία και 2 από Ρουμανία καθώς και 1 Αξιωματικός του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, 1 του Μαυροβούνιου και 2 της Ρουμανίας.

Στις 27 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή αναχώρησης για τον ετήσιο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), ο οποίος φέτος διεξάγεται με το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ και θα διαρκέσει έως την 21 Αυγούστου 2017 και το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει στους λιμένες Λεμεσού, Κωνστάντζας, Βάρνας, Τήνου και Σούδας Κρήτης. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν 138 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, εκ των οποίων οι 16 είναι από Κύπρο και 3 από Σενεγάλη, και αντιπροσωπεία σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών (2 από ΣΜΥ – 1 από ΣΤΥΑ – 1 από ΣΥΔ).

Στις 25 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε, στην Αεροπορική Βάση του Lecce της Ιταλίας, η τελετή αποφοίτησης της 86ης Σειράς Ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), που εκπαιδεύονται στο Επιχειρησιακό Στάδιο με αεροσκάφη MB-339C/D στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα πτυχία και την αναμνηστική πλακέτα, στους τέσσερις Ανθυποσμηναγούς, επέδωσαν ο Διοικητής της Μονάδας, Colonel (P) Luigi Casali και ο Διοικητής της 212 Μοίρας, Lieutenant Colonel (P) Mauro Macrino, αντίστοιχα. Η εκπαίδευση ξεκίνησε την 12 Δεκεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 26 Ιουλίου 2017 ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου ενημερώθηκε από το Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας, για την πρόοδο των εργασιών στα υπό κατασκευή ΤΠΚ υπ. αριθ. 6 και 7. Η 6η πυραυλάκατος τύπου Super Vita θα έπρεπε συμβατικά να είχε ήδη καθελκυσθεί τον Μάιο ωστόσο το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει καθέλκυσή της εντός 6 μηνών και ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή καθέλκυση και της ΤΠΚ Νο7, στο τέλος περίπου του 2018.

Στις 25 Ιουλίου, με εκπρόθεσμη τροπολογία του ΥΠΕΘΑ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την «διευκόλυνση υλοποίησης από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ (LOA GR-P-GLI)» προβλέπεται ότι τα εμπορεύματα που θα εισαχθούν κατά την υλοποίηση του προγράμματος, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί σύστασης εγγυήσεων κατά την υπαγωγή εμπορευμάτων σε ειδικό καθεστώς αποταμίευσης ή τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, υπάγονται στα εν λόγω ειδικά καθεστώτα χωρίς τη σύσταση εγγυήσεων νέων ή συμπληρωματικών. Με τη ρύθμιση αυτή απαλλάσσονται εταιρείες που συμμετέχουν ως υποκατασκευαστέςαπό την καταβολή ΦΠΑ, δασμών και εγγυήσεων και θεωρείται πιθανή η επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση ζημίας που ενδέχεται να προκύψει κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Προηγήθηκε στις 19 Ιουλίου επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R Pyatt στην ΕΑΒ, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, με έμφαση στα εργοστάσια Αεροσκαφών και Αεροκατασκευών όπου η ΕΑΒ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικά προγράμματα όπως των αεροσκαφών P-3B (PDM & MLU), των C-130H (PDM, SMP, AUP), των F-16 (CCIP-Structural & Avionics Upgrade), την κατασκευή και συναρμολόγηση απαρτίων των C-130J και LM-100 καθώς και των ελικοπτέρων UH-60M.

Από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ:

  • υπεγράφη στις 19 Ιουλίου με την εταιρεία RAYTHEON SYSTEMS COMPANY, L.L.C. η υπ΄αριθμ. 9 Τροποποίηση για την Προμήθεια Αντιαεροπορικών Πυραυλικών Συστημάτων PATRIOT.
  • συγκροτήθηκε στις 20 Ιουλίου Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και Αξιολόγηση Κοινά Αποδεκτού Σχεδίου Διακρατικής Συμφωνίας για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια ΜΕΑ κατηγορίας MALE με χρονομίσθωση»
  • συγκροτήθηκε στις 21 Ιουλίου Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για την Τροποποίηση υπ΄αριθμ. 6 της Σύμβασης για την Προμήθεια Μεταφορικών Ε/Π ΝΗ90.
  • συγκροτήθηκε στις 24 Ιουλίου Επιτροπής Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Γενικών και Ειδικών Όρων για το υποπρόγραμμα «Εκποίηση 19 Εύχρηστων μη Επιχειρησιακά Αναγκαίων Ε/Π UH-1H»
  • δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου η από 4 Ιουλίου έγκριση Τροποποίησης υπ΄αριθμ. 7 της Σύμβασης για την προμήθεια Αρμάτων Μάχης Leopard-2HEL από την KMW.

Στιις 20 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση Επιτελών της και του ΓΕΑ, με εκπροσώπους της εταιρείας DASSAULT AVIATION με θέμα το υποπρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξη -Follow on Support (FOS) Mirage 2000/-5» και την εξέλιξή του.

Στις 27 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εκπροσώπων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με αντικείμενο την πρόοδο της σύμβασης που έχει συναφθεί για την συντήρηση των πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υφίστανται προβλήματα κατά την υλοποίηση της σύμβασης. Ωστόσο συμφωνήθηκε να παραδοθεί στο Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. ικανός αριθμός πτητικών μέσων ως το τέλος του χρόνου. Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα θα εξειδικευτεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η INTRACOM Defense Electronics ανακοίνωσε την παρουσίαση του νέου καινοτομικού προϊόντος της, Hybrid GENAIRCON. Η τεχνολογία του συστήματος βασίζεται στη σειρά προϊόντων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems) της IDE και παρέχει ολοκληρωμένη λύση για στρατιωτικά οχήματα, ενσωματώνοντας μια υβριδική βοηθητική μονάδα ενέργειας, ένα προηγμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας καθώς και ένα σύστημα ελέγχου κλιματισμού οχήματος, τα οποία διαχειρίζονται από κεντρικό έλεγχο προηγμένης τεχνολογίας. Η παρουσίαση του προϊόντος συμπίπτει με την πρώτη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ IDE και BAE SYSTEMS, σύμφωνα με την οποία η IDE θα ολοκληρώσει την Hybrid GENAIRCON σε αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 του ΕΣ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Το σύστημα αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βοηθητική Μονάδα Ισχύος (APU) σε συσσωρευτές, η οποία μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις τροφοδοσίας των συστημάτων του οχήματος για αρκετές ώρες χωρίς να λειτουργεί η APU ή ο κύριος πετρελαιοκινητήρας, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται το θερμικό και το ηχητικό ίχνος.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 18 έως 21 Ιουλίου 2017, αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας, Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης και Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων του διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ), έτους 2017. Τα αντικείμενα που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στη διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν στο πλαίσιο αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Κύπρος

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ επισκέφθηκε την 55 Σμηναρχία Μάχης, όπου ενημερώθηκε για τη επιχειρησιακή αποστολή καθώς και για τα τρέχοντα και σε εξέλιξη θέματα της Σμηναρχίας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Μοιρών Ελικοπτέρων και της Μοίρας Προστασίας Αεροδρομίου καθώς και τις εγκαταστάσεις συντήρησης των μέσων αλλά και διαβίωσης του προσωπικού της Αεροπορικής Βάσης Πάφου. Ο Αρχηγός είχε επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες, ημέρα και νύχτα, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με τα ελικόπτερα AW-139 καθώς και σε ασκήσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης και τακτικών αποστολών με τα ελικόπτερα SA-341L1 Gazelle και Mi-35. Ολοκληρώνοντας την παραμονή του στη Βάση παρακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων των Αντιαεροπορικών Μέσων καθώς και της Ομάδας Σκύλων της Μοίρας Προστασίας Αεροδρομίου.

Στις 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνά Νικολάου με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή με αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την σύσταση ανεξάρτητου Σώματος Ακτοφυλακής μετά την αναβάθμιση της υφιστάμενης Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Κύπρου, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης, ο επικεφαλής του Α’ Κλάδου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Υποναύαρχος ΛΣ, Γιάννης Αργυρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα με τον οποίο συζήτησαν θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνοασφάλειας ενώ επί τάπητος τέθηκε πρόταση για ανάπτυξη κοινού στόλου πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 19 Ιουλίου ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της τουρκικής κυβέρνησης, που αναμενόταν ήδη από τον Μάιο, μετά τα αποτελέσματα του δημοηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών του Recep Tayyip Erdoğan. Συνολικά, 15 από τους υπουργούς της κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους, άλλοι 6 μετακινήθηκαν σε άλλα υπουργεία, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν 5 νέοι υπουργοί. Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γνώστης οικονομικών θεμάτων Nurettin Canikli αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας στη θέση του Fikri Işık, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου. Ο τέως αντιπρόεδρος και πρόσωπο κλειδί της ισλαμικής κυβέρνησης Numan Kurtulmuş αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού.

To τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναβάθμισης του κέντρου επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Κυβερνοάμυνας (SİSAMER).

Στις 14 Ιουλίου 2017 πραγματοποίηθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινών Καταδρομών του Eğridir στην Σπάρτη (Isparta) συνεκπαίδευση μεταξύ τουρκικών και αζερικών μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Στις 22 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης η τελετή παράδοσης του πλοίου διάσωσης και ρυμούλκησης IŞIN (Α583) στο Τουρκικό Ναυτικό, στο πλαίσιο προγράμματος για την απόκτηση δύο πλοίων του τύπου (Rescue and Towing Ship: RATSHIP).

Κατά 40% μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσα σε ένα έτος (από 326 σε 196) σύμφωνα με γράφημα του κρατικού πρακτορείου Anadolu στις 22 Ιουλίου 2017. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Τουρκική Αεροπορία, όπου οι Αντιπτέραρχοι μειώθηκαν από 8 σε 6, οι Υποπτέραρχοι από 17 σε 3 και οι Ταξίαρχοι από 45 σε 33. Στον Τουρκικό Στρατό, οι Στρατηγοί μειώθηκαν από 10 σε 7, οι Αντιστράτηγοι από 23 σε 14, οι Υποστράτηγοι από 50 σε 21 και οι Ταξίαρχοι από 115 σε 76. Στο Τουρκικό Ναυτικό, οι Αντιναύαρχοι αυξήθηκαν από 4 σε 5, οι Υποναύαρχοι μειώθηκαν από 12 σε 6 και οι Αρχιπλοίαρχοι μειώθηκαν από 36 σε 21. Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός κατωτέρων και ανωτέρων αξιωματικών και στους 3 Κλάδους μειώθηκε από 32.189 σε 24.705 (-23,3%) και ο συνολικός αριθμός μονίμων υπαξιωματικών μειώθηκε από 68.978 σε 62.781 (-9%) ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εφέδρων αξιωματικών από 5.792 σε 8.736 και των συμβασιούχων οπλιτών από 13.088 σε 16.743. Mε βάση τα ανωτέρω στοιχεία, ο συνολικός αριθμός του μόνιμου (επαγγελματικού) στρατιωτικού προσωπικού και στους 3 Κλάδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Αξιωματικοί, Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, Επαγγελματίες και Συμβασιούχοι Οπλίτες) ξεπερνά οριακά τους 150.000.