Ανασκόπηση εβδομάδας #292

0
3568

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία συμπληρώνεται εντός της επόμενης εβδομάδας ο ένατος μήνας από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ειρήνευσης. Την τελευταία εβδομάδα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στα μέτωπα Svatove-Kreminna και Bakhmut, χωρίς αποφασιστικά αποτελέσματα για κάποια από τις δύο πλευρές. Στις 15 Νοεμβρίου σημειώθηκε μαζικός πυραυλικός βομβαρδισμός ουκρανικών στόχων από τη Ρωσία, με εκτόξευση τουλάχιστον 100 πυραύλων. Προς στιγμήν γεννήθηκαν φόβοι ευρύτερης κλιμάκωσης όταν δύο πύραυλοι έπληξαν το έδαφος της δυτικής Πολωνίας, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν βλήματα ουκρανικού Α/Α συστήματος S-300 που είχαν αστοχήσει σε προσπάθεια αναχαίτισης ρωσικών πυραύλων. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ και ο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σημειώνεται ότι την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης, ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μ. Μένφι ζήτησε να επισκεφθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την Τρίπολη και να συναντηθεί και μαζί του, κάτι που συμφωνήθηκε υπό τον όρο να μην παραστεί στη συνάντηση η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μανγκούς, η οποία τον Οκτώβριο είχε υπογράψει με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό “μνημόνιο” του 2019. Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Ν. Δένδιας διαπίστωσε ότι, παρά τη συμφωνία, τον ανέμενε η Ν. Μανγκούς και κατόπιν τούτου αποφάσισε να αναχωρήσει άμεσα για τη Βεγγάζη. Μάλιστα οι λιβυκές αρχές αρχικά δεν ενέκριναν το σχέδιο πτήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους, το οποίο έφτασε τελικά στη Βεγγάζη μέσω του FIR Μάλτας.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 18 Νοεμβρίου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μ. Γκαντζ, που συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο. Ουσιαστικά ήταν μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη καλής θέλησης και αποκατάστασης σχέσεων, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Μ. Γκαντζ για τα εγκαίνια του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης της Καλαμάτας στις 21 Οκτωβρίου. Ούτως ή άλλως ο Μ. Γκαντζ θεωρείται πλέον απερχόμενος υπουργός, καθώς μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ αναμένεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Μ. Νετανιάχου και η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Άμυνας.

Από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα η άσκηση με την επωνυμία «CPX European Union Integrated Resolve 22 » (CPX EU IR 22), που είναι κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας τύπου PACE (Parallel And Coordinated Exercises) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ, και αποτελεί την μεγαλύτερη σε εύρος δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία, στο πλαίσιο της «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής για την Άμυνα και την Ασφάλεια» (Common Security and Defence Policy – CSDP), και σκοπός της είναι η βελτίωση και η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια σύνθετη κρίση υβριδικού χαρακτήρα, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική διάσταση. Στην «CPX EU IR 22» συμμετείχαν εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και προσωπικό από 16 κράτη – μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα το ΕΣΕΕΕ ενισχύθηκε με 49 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό από την Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Σουηδία, την Τσεχία και την Φινλανδία. Επίσης, συμμετείχαν Παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Νορβηγία, την Σερβία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την Πολυεθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ CPX/LIVEX – Command Post Exercise/Live Exerise) «ΤΑΛΩΣ 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 8 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ) στο Στρατόπεδο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΒ) ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΑΝΔΡΕΑ στην Αργυρούπολη του Κιλκίς. Κατά την διάρκειά της εκπαιδεύτηκε και αξιολογήθηκε το Επιτελείο του HELBROC BG (FHQ – Force Headquarters) στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητάς του για το Α΄ εξάμηνο του 2023, το οποίο συγκροτείται από την 71 Α/Μ ΤΑΞ που ταυτόχρονα συνιστά και στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση κατάστασης κρίσης σε «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης». Κατά την διάρκεια των συνδυαζόμενων ασκήσεων, το Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Joint Operation Centre – JOC) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ/EΣEEE επέδιδε επεισόδια στην 71 Α/Μ ΤΑΞ/ΕΣΔΕΕ (EL EU FHQ) για την αξιολόγηση του Στρατηγείου του HELBROC BG, ενώ παράλληλα τα ασκούμενα τμήματά τους συνεκπαιδεύονταν στην εκτέλεση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση επισκέφθηκε την ΑΣΔΕΝ, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Αντιστράτηγος Δ. Χούπης. Κατά την επίσκεψή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε στον χώρο του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΑΣΔΕΝ και ενημερώθηκε για την αποστολή της, όπως και για τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού της Διοίκησης για την ετοιμότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισής της σε οιαδήποτε κατάσταση εντός της περιοχής ευθύνης της, και παρείχε κατευθύνσεις στο Επιτελείο της για διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Από το Σάββατο 19 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου η διμερής διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην οποία έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, και συγκεκριμένα με 4 αεροσκάφη F-16 της 347 Μοίρας, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, 2 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D, 2 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, 1 αρματαγωγό, 1 υποβρύχιο, 10 ελαστικές λέμβους, 4 οχήματα HMMWV, 1 Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, 1 Λόχο Πεζοναυτών και 1 Ομάδα Αλεξιπτωτιστών Ελευθέρας Πτώσης. Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 18 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, 6 ελικόπτερα, 1 Πλοίο LHD τ. Mistral, 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο, 2 κορβέτες, 2 Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων RHIB, 4 Ελαστικές Λέμβους Zodiac Mk V, 8 HMMWVs, 1 Λόχο Ειδικών Δυνάμεων των Χερσαίων Δυνάμεων, 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, 1 Ομάδα Αλεξιπτωτιστών, 1 Λόχο Μηχανοκίνητου Πεζικού (OPFOR). Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου συμμετέχουν με 1 ελικόπτερο AW-139, 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), 1 Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Αλεξιπτωτιστών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχουν με 1 Κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων (SOF) και 1 Ομάδα Πεζοναυτών, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συμμετέχουν με 1 Ομάδα Πεζοναυτών.

Στρατός Ξηράς

Στις 16 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε το Training and Qualification Centre που κατασκευάστηκε στο Στρατόπεδο ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ στον Αυλώνα με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την φιλοξενία και εξυπηρέτηση του τεχνικού προσωπικού της Αεροπορίας των ΗΑΕ, το οποίο θα εκπαιδευτεί τα επόμενα έτη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου 2021 είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ σύμβαση μίσθωσης για παραχώρηση έναντι αντιτίμου συνολικής έκτασης 88.349 τ.μ. εκ του Στρατοπέδου ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ στον Αυλώνα Αττικής για περίοδο 10 ετών. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν από την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ με χρηματοδότηση από τα ΗΑΕ, και αυτή τη στιγμή έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας 900 ατόμων. Mετά την πάροδο του εδαφονομίου των 10 ετών θα αποτελέσουν ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ).

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους πεσόντες Ιππείς του Έπους του 1940, στο μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χ. Λαλούση ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η τελετή περιέλαβε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ιππικού στη μνήμη των Πεσόντων κατά το Έπος του 1940. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σ. Κωστάκογλου, ο πρώην ΥΦΕΘΑ και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και άλλοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Στις 10 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 776 πυρομαχικών για τους φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές STRIM διαμετρήματος 89 χιλιοστών, προϋπολογισμού 666.500€.

Στις 17 Νοεμβρίου, o Ανθυπασπιστής Α.Μ., ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα της Ξάνθης και εκτελούσε υπηρεσία, τραυματίστηκε σοβαρά από όπλο, ευρισκόμενος εντός του στρατοπέδου. Διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου και κατέληξε.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ έχει ενταχθεί στην δύναμη της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE (CDG)» στην Μεσόγειο Θάλασσα, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διασυμμαχικών, διμερών και πολυμερών δράσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εν λόγω συμμετοχή έχει διάρκεια μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2022 και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού T. Burkhard.

Από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022 διεξήχθη η πολυεθνική διακλαδική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) με την επωνυμία «NIRIIS – 22» που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης συμμετείχε η Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (SNMG 2) όπως και η Μόνιμη Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη 2 (SNMCMG 2) με ναυτικές μονάδες του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδος, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 4 φρεγάτες και τα οργανικά τους ελικόπτερα, 3 υποβρύχια, 4 πυραυλακάτους, 2 Πλοία Γενικής Υποστήριξης  (ΠΓΥ), 3 ναρκοθηρευτικά, 1 αρματαγωγό, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, δυνάμεις Πεζοναυτών της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ, μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 της ΠΑ και περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συμμετείχαν επίσης 1 φρεγάτα από την Ισπανία, 1 αντιτορπιλικό, 1 ελικόπτερο S-70 και 1 ΑΦΝΕ από τις ΗΠΑ, 3 ναρκοθηρευτικά της SNMCMG 2 από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία, 1 ΠΓΥ από την Γερμανία, 1 Παράκτιο Περιπολικό από την Πορτογαλία, καθώς και 2 πυραυλάκατοι από το Ισραήλ. Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου με έμφαση κυρίως σε αντιναρκικές επιχειρήσεις, ασκήσεις πυρών, γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου Επιφανείας, αντιαεροπορικού πολέμου και προστασίας δυνάμεων, αμφίβιες επιχειρήσεις, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών επιφανείας και αέρος, προστασία κρίσιμων υποδομών, ναυτική αποτροπή και εκκένωση αμάχων.

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά άσκηση μείζονος ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναυάρχου Δ. Κατάρα ΠΝ και υπό τον συντονισμό  Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ. Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, το Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ) του Στρατού Ξηράς,  την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), αρκετές εθελοντικές ομάδες και εκπρόσωποι από τη Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία ΕΚΟ. Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν αντιμετώπιση καταστροφών συνεπεία μεγάλου σεισμού, διάσωση εγκλωβισμένων από γκρεμισμένα κτίρια εντός της Ναυτικής περιοχής, παροχή πρώτων βοηθειών και  μεταφορά τραυματιών, αντιμετώπιση τεχνολογικού ατυχήματος, απεγκλωβισμό επιβαινόντων από ΙΧ όχημα και κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή.

Στις 14 Νοεμβρίου υπογράφηκε η υπ’ αριθ. 021Β/22 Σύμβαση της ΓΔΑΕΕ για την Γενική Επιθεώρηση- Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel MTU 20V 956 TB82 των φρεγατών τύπου MEKO του ΠΝ με την εταιρεία ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ A.E.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας FALCON EYE 3, με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) που έλαβε χώρα στην Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 ΠΜ), παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θ. Μπουρολιά, του Αρχηγού Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Αντιπτεράρχου Turki Βin Bandar Al Saud, του Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστρατήγου Δ. Χούπη και του Υπαρχηγού Στόλου Υποναυάρχου Π. Κουλούρη ΠΝ. Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν αεροπορική επίδειξη, κατά την οποία εκτελέστηκαν χαμηλές διελεύσεις μικτού σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και επιδείξεις αεροσκαφών. Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων εναέριας υπεροχής [Defensive Counter Air (DCA) vs Offensive Counter Air (OCA)], εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training / Mixed Fighter Forces Operations – DACT/MFFO), γυμνασίων ADEX (Air Defence Exercise) με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, προστασίας δυνάμεων (Force Protection – FP) και καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD). Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της άσκησης στις 17 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΑ συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης 2 F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας εναντίον 2 F-15 της Σαουδικής Αραβίας.