Ανασκόπηση εβδομάδας #289

0
4324

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος μπήκε στον ένατο μήνα του, χωρίς ορατή προοπτική ειρήνευσης. Την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκαν οι μάχες στα μέτωπα του Χάρκοβο (κυρίως περιοχές Svatove – Kreminna), του Ντονετσκ (κυρίως περιοχή Bakhmut) και της Χερσώνας, χωρίς αποφασιστικά αποτελέσματα για κάποια πλευρά. Χθες, Σάββατο 29 Οκτωβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας  (USV) και αεροσκάφη (UAV) σε ρωσικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, προκαλώντας ζημιές σε μια φρεγάτα και σε ένα ναρκαλιευτικό. Ως απάντηση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην εφαρμογή των συμφωνιών εξαγωγής γεωργικών προϊόντων από ουκρανικά λιμάνια. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Κατά την επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας O. Scholz στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου και κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη δεν ανακοινώθηκε τελικά η συζητούμενη ελληνογερμανική συμφωνία για την αναβάθμιση αρμάτων μάχης και την κατασκευή ΤΟΜΑ τύπου Lynx σε βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα. Πάντως η μη αναφορά των δύο ηγετών στη συμφωνία αυτή κατά τις δημόσιες δηλώσεις τους δεν σημαίνει ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε, αλλά πιθανώς ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές στις λεπτομέρειες της συμφωνίας – όπως είχαμε σχολιάσει άλλωστε πρόσφατα, “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”… Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να προχωρήσει (ανεξαρτήτως της κυοφορούμενης συμφωνίας) η ανταλλαγή και των υπόλοιπων 100 ελληνικών ΒΜΡ-1 με τα ισάριθμα Marder που διατηρούνται σε γερμανικά αποθέματα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Μεταξύ των μέσων που επιδείχθηκαν ξεχώρισαν τα νεοαποκτηθέντα ΤΟΜΑ Marder 1A3 και τα ΤΤΟΑ Μ1117, αλλά και τα μαχητικά Rafale που για πρώτη φορά πέταξαν στη Θεσσαλονίκη, μετά την πρώτη παρουσία τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Επίσης συμμετείχε στην αεροπορική παρέλαση το αποκατεστημένο Spitfire της ΠΑ συνοδευόμενο από μαχητικό F-16, ενώ πραγματοποιήθηκε και solo αεροπορική επίδειξη F-16 της ομάδας “ΖΕΥΣ”.

Από την Δευτέρα 24 έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, διεξήχθη από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ ο Διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Πεδίο Βολής ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ Αττικής και συμμετείχε σε αυτόν προσωπικό Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) από Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων – Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.), καθώς και της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Ελεύθεροι Σκοπευτές διαγωνίστηκαν σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας που προσομοίαζαν σε πραγματικές καταστάσεις πεδίου επιχειρήσεων και περιελάμβαναν χρονομετρημένες και μη βολές από μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις με διαφορετικά είδη τυφεκίων και από διαφορετικές θέσεις βάλλοντος, βολή από Ελικόπτερο σε αιώρηση, διαδικασίες εντοπισμού και ταχείας προσβολής στόχου (Target Acquisition Drill). Την 27 Οκτωβρίου 2022 ο Διοικητής της ΔΕΠ/ ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας παρακολούθησε την τελική φάση του Διαγωνισμού, συνεχάρη το σύνολο του συμμετέχοντος προσωπικού και απένειμε τα βραβεία στις ομάδες που διακρίθηκαν.

Από την Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους η άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) μεσαίας κλίμακας με την επωνυμία «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2022». Η «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2022» είναι Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Στην ΤΑΜΣ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2022 συμμετείχαν:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, επιθετικά ελικόπτερα AH-64A, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα ΕΛΛΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΟΥΣΣΕΝ, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70B.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, F-16 Block 50, Mirage 2000-5, καθώς και Αεροσκάφος EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
  • Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 ΤΑΞ ΠΝ, της Ζ΄ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ.
  • Παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα εκπαιδευτική σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, και αποσκοπούσε στην σχεδίαση και στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στην διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, στην δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠ των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολλαπλής απειλής περιβάλλον.

Στρατός Ξηράς

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης υποδέχτηκε τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας (Chef d’Etat-Major de l’Armée de Terre) Στρατηγό P. Schill, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΣ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Αρχηγών συζητήθηκε η ενίσχυση των δεσμών των δύο Στρατών μέσω ανάπτυξης κοινής στρατηγικής κουλτούρας, βελτίωσης της διαλειτουργικότητας, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, συνεργασίας Στρατιωτικών Σχολών και Σχολών εφαρμογής. Ο Στρατηγός Schill, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του, επισκέφθηκε τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο Κ. Φλώρο και ακολούθως τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΣ συνόδευσε το Γάλλο ομόλογό του στις έδρες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, όπου τους υποδέχτηκαν ο Διοικητής της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, αντίστοιχα. Η επίσκεψη συμπεριέλαβε περιήγηση σε μονάδες των δύο σχηματισμών και ενημέρωση για το έργο και την αποστολή τους.

Από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης οι βολές Πυροβολικού Β΄ εξαμήνου 2022, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»). Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω». Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109, PzH 2000GR και από Συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών RΜ-70 (ΠΕΠ RΜ-70), με τη συνέργεια Ελικοπτέρων Αναγνωρίσεως ΟΗ – 58D KIOWA για αναγνώριση και κατάδειξη στόχων. Την τελευταία μέρα των βολών παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ι. Τσιόπλος.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Δευτέρα 10 έως το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL 22-Ι», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου. Η εν λόγω άσκηση, που ήταν τύπου INVITEX, διεξήχθη από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και είχε ως κύριο αντικείμενο τις Ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τις προαποβατικές επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας Πολύ Ρηχών Υδάτων (VSW) και Εξουδετέρωσης Ναρκών – Αυτόσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD/C-IED), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV) και σύγχρονων μέσων. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών με προσωπικό και μέσα από το Βέλγιο, την Γερμανία, την Εσθονία, την Λετονία και την Πολωνία. Επιπρόσθετα, για τη διεξαγωγή των αντικειμένων της άσκησης, διατέθηκαν ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) και του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ). Tην Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης ΠΝ, μετέβη στην Ναυτική Βάση Νοτίου Ευβοϊκού (ΝΒΝΕ), όπου ενημερώθηκε για την άσκηση από τον Διοικητή της ΔΥΚ, Αντιπλοίαρχο K. Νασόπουλο ΠΝ.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις «Βότσεια 2022», παρουσία μελών της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και των τοπικών αρχών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Βορείου Ελλάδος (ΝΑ.Σ.Β.Ε) Πλοίαρχος Π. Κανούτος ΠΝ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ναυάρχου Βότση ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις εγκαταστάσεις του ΝΑ.Σ.Β.Ε έγινε απονομή μεταλλίων στους νικητές των ιστιοπλοϊκών αγώνων «Βότσεια 2022» παρουσία του Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστρατήγου Σ. Κωστάκογλου.

Από την Τρίτη 18 έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γαλλία. Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, παρέστη με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά και τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Α. Αλεξόπουλο ΠΝ στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Ναυτικής Άμυνας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας “EURONAVAL 2022”, στο εκθεσιακό κέντρο “Paris Le Bourget” στο Παρίσι, ενώ την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου μετείχε με τον Γάλλο ομόλογο του στις εργασίες του Ελληνογαλλικού FORUM. Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ μετέβη στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Lorient, όπου επισκέφτηκε το Ναυτικό Κλιμάκιο της Γαλλίας και ενημερώθηκε για την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος φρεγατών FDI. Στη συνέχεια παρέστη μαζί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο προγραμμάτων NAVAL GROUP Oliver de la Bourdonnaye στην Τελετή Επίτευξης Συμβατικού Οροσήμου της ολοκλήρωσης και τοποθέτησης του 1ου Τομέα (5ου BLOCK) της 1ης FDI HN, στη δεξαμενή (drydock).  Επιπρόσθετα,  o Αρχηγός ΓΕΝ  ξεναγήθηκε στην υπό ναυπήγηση 1η γαλλική FDI καθώς και στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η διακλαδική συμμαχική δράση με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 2022.2», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, με την συμμετοχή Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Μονάδων του ΝΑΤΟ υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου (6th FLEET) των ΗΠΑ. Η δράση έλαβε χώρα από την Παρασκευή 14 έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 και αποσκοπούσε στην διεξαγωγή και τον έλεγχο των διαδικασιών ομαλής μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τον Διοικητή της US European Command (USEUCOM) στον Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) και ακολούθως από αυτόν στον Διοικητή της STRIKFORNATO του Carrier Strike Group 10 (CSG-10), στο οποίο υπάγεται το Αεροπλανοφόρο USS GEORGE H.W. BUSH (GHWB) και τα πλοία συνοδείας του.

Στην «NEPTUNE STRIKE 2022.2» οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με:

  • Την διάθεση του Control Reporting Center (CRC) της Πάρνηθας για την καθοδήγηση Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) F-18 του USS GHWB στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ, όπου εκτελέστηκαν πραγματικά πυρά.
  • Μία Ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 2 Α/Φ F-4 της ΠΑ σε συνεργασία με 2 Α/Φ F-18 του USS GHWB, που εκτέλεσαν αντικείμενα τερματικής καθοδήγησης πυρών [Joint Τerminal Αttack Controller (JTAC)] στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και στο Πεδίο Βολής ΜΕΓΑΡΩΝ.
  • Δύο Α/Φ F-16 της ΠΑ σε αντικείμενα εκπαίδευσης εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) σε συνεργασία με 2 Α/Φ F-18 του USS GHWB στην περιοχή δυτικά Πελοποννήσου.
  • Δύο Α/Φ F-16 της ΠΑ σε συνεργασία με 2 Α/Φ F-18 του USS GHWB και το Αντιτορπιλικό USS FARRAGUT των ΗΠΑ για την εκτέλεση αντικειμένων αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX) στην περιοχή του Ιονίου.

Στην «NEPTUNE STRIKE 2022.2» οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού διεθνών συνεργασιών του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας με φίλες και σύμμαχες Χώρες και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους σε Συμμαχικό επ

Σχετικά μειωμένη ποσοτικά, αλλά στα ίδια επίπεδα από πλευράς προκλητικότητας, ήταν η παραβατικότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 184 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 283 την προηγούμενη εβδομάδα), 7 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) και 2 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι τεσσάρων την προηγούμενη εβδομάδα). Οι παραβιάσεις της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν από συνολικά 40 μαχητικά αεροσκάφη (εκ των οποίων 17 οπλισμένα) σε 19 σχηματισμούς, καθώς και 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 12 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Κύπρος

Την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022, η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΥΠΕΡΙΩΝ – 2022», στην οποία συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Ταξιαρχίας.  Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε σενάρια αμυντικών και επιθετικών ενεργειών. Ειδικότερα, αρχικά εξετάστηκε αμυντική ενέργεια για αναχαίτιση εισχωρησασών δυνάμεων και ακολούθως επιθετική ενέργεια για εξάλειψη της εισχώρησης από Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού. Η ενέργεια της Ταξιαρχίας υποστηρίχθηκε από πυρά των οργανικών της μέσων πυροβολικού και όλμων, καθώς και ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Λ. Χατζημιχαήλ, καθώς και η Ιεραρχία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, που διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας της Ταξιαρχίας.

Την Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της παρουσίας του βρετανικού Βοηθητικού Πλοίου (Royal Fleet Auxiliary/RFA) ARGUS (A-135), στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) του ΓΕΕΦ, πραγματοποίησε άσκηση ναυτικής συνεργασίας, με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, με την επωνυμία «CYP/UΚ – 01/2022».  Σκοπός της άσκησης ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας, μεταξύ των Ναυτικών Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και του ΠΝ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το σενάριο περιλάμβανε τακτικές κινήσεις, προχωρητικούς ελιγμούς, διεξαγωγή σχηματισμού, αεροναυτική συνεργασία με ελικόπτερα και εκτέλεση γυμνασίων αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής καθώς και επικοινωνιών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των Πλοίων.

Από 11 έως 21 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή αξιολόγηση της 2ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με τη συμμετοχή του συνόλου της δυνάμεως της. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της αξιολόγησης, σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν νυκτερινές και ημερήσιες Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων, οι οποίες συνδυάστηκαν με αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας, καθώς και εκτέλεση επιχειρησιακών βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες στο Καστελλόριζο, καθώς αρκετά  ιστιοφόρα σκάφη με υψωμένη την τουρκική σημαία, συνοδευόμενα από ακταιωρούς της τουρκικής ακτοφυλακής, παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έπλευσαν για αρκετά λεπτά μπροστά στον κόλπο του ελληνικού νησιού. Η χθεσινή πρόκληση καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open και ενδεχομένως σχετίζεται με τον εορτασμό της τουρκικής «Γιορτής της Δημοκρατίας». Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά πολιτικά σκάφη (ιστιοφόρα ή ταχύπλοα φουσκωτά) πλησιάζουν το Καστελλόριζο, στο πλαίσιο “δοκιμής αντανακλαστικών” της ελληνικής πλευράς ή και επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.

Παράλληλα, χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας στα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου TOGG, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η δοκιμή του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, κομπάζοντας ότι «ο Tayfun μπήκε αμέσως στην ατζέντα της Ελλάδας και των Ελλήνων» και προσθέτοντας «περιμένετε να δούμε ακόμα. Αυτό θα συνεχιστεί κι άλλο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων.