Ανασκόπηση εβδομάδας #288

0
4476

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία συμπληρώνονται αύριο 8 μήνες πολεμικών επιχειρήσεων, χωρίς ορατή προοπτική ειρήνευσης. Στις 19 Οκτωβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις 4 ουκρανικές περιφέρειες που έχουν τυπικά προσαρτηθεί στη Ρωσία (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), αλλά την ίδια μέρα οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες της περιφέρειας της Χερσώνας να μετακινηθούν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, εγκαταλείποντας και την πόλη της Χερσώνας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως προετοιμασία για τη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου εν όψει νέας ουκρανικής επίθεσης στο μέτωπο της Χερσώνας, ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές η απόσυρση (και) των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει. Παράλληλα, στο μέτωπο του Χάρκοβο συνεχίστηκαν οι μάχες κατά μήκος της γραμμής Svetovo-Kreminna καθώς και στα περίχωρα του Lyman και του Lysychansk, χωρίς αποφασιστικό αποτέλεσμα για κάποια από τις δύο πλευρές. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 τελέσθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών, στο ομώνυμο μνημείο στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απέτισε φόρο τιμής στους Πεσόντες που με απαράμιλλο σθένος συνετέλεσαν καθοριστικά στην απελευθέρωση των νήσων της Χώρας μας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφερόμενος ειδικά στον πρώτο Διοικητή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε και στους συμπολεμιστές του οι οποίοι αποτελούν πρότυπο των σύγχρονων Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γ. Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα S. Geary, ο ΑΚΑΜ της Αιγύπτου στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Ayman Alian Mahmoud ALIAN, ο Διοικητής της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δ. Χούπης, ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης και ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΔ Υποστράτηγος Δ. Βουνίσιος, καθώς και στενοί συγγενείς και απόγονοι των Ιερολοχιτών.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) της Σερβίας Στρατηγό M. Mojsilović στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Σερβία τον Δεκέμβριο 2021. Πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο του «ΠΑΠΑΓΟΥ», ο Αρχηγός ΓΕΕΔ της Σερβίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Σερβίας, τόσο μέσω του τρέχοντος Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας και της συμμετοχής τους σε πολυεθνικές ασκήσεις, όσο και μέσω της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, του οποίου την ηγεσία έχει η Ελλάδα, διατηρούν και αναπτύσσουν σταθερά τους ιστορικούς και αναλλοίωτους δεσμούς τους. Επιπρόσθετα, οι 2 Αρχηγοί επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών με την εκτέλεση περισσότερων και ποιοτικότερων δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και με την συνεργασία σε θέματα ακαδημαϊκής στρατιωτικής εκπαίδευσης σε σχολές και σχολεία των 2 Χωρών. Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε τον Αρχηγό ΓΕΕΔ της Σερβίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο παρουσία και του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά.

Επιπλέον, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Αρχηγός ΓΕΕΔ της Σερβίας Στρατηγός M. Mojsilović επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Τανάγρα, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Α. Πανίδης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της 114 ΠΜ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας, στην οποία έχουν ενταχθεί τα πρώτα 6 RAFALE F3R της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στρατός Ξηράς

Ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου η διμερής ελληνοαμερικανική ΤΑΜΣ επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ ΕΜΑ) «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22» (OLYMPIC COOPERATION–22), με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) που διεξήχθη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστρατήγου Ά. Χουδελούδη και του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Ι. Τσιόπλου, ενώ από αμερικανικής πλευράς παρακολούθησαν την άσκηση ο πρόξενος I. Hansen – Joseph και ο στρατιωτικός ακόλουθος  Συνταγματάρχης Nathan Mann. Η ΤΑΜΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22»/ “OLYMPIC COOPERATION-22” πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής, με τη συμμετοχή τμημάτων των XXV και ΧΧΙ ΤΘΤ, της 71 A/M ΤΑΞ, της 1ης ΤΑΞΑΣ, της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ και της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ, ενός ζεύγους αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ενός ζεύγους F-18 της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν τμήματα της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας (101st Airborne Division).

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σχηματισμοί και μονάδες της ΑΣΔΕΝ διεξήγαγαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Περιοχή Ευθύνης τους, κατά την οποία εξετάστηκε πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων και εκτελέσθηκαν βολές με το σύνολο των οπλικών συστημάτων των Σχηματισμών.

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 6 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που παραλαμβάνονται δωρεάν από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της “αλυσιδωτής ανταλλαγής” με ελληνικά ΒΜΡ-1 που παραχωρούνται στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τα ΤΟΜΑ Marder θα προωθηθούν σε μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η άφιξη των ΤΟΜΑ Μarder θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των μονάδων του Στρατού Ξηράς και ιδίως την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του Μηχανοκίνητου Πεζικού και των Τεθωρακισμένων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση (doureios.com), η επόμενη παρτίδα Marder θα παραληφθεί αύριο 24 Οκτωβρίου στη Θράκη, ενώ από τις 21 Οκτωβρίου άρχισε η αποστολή ελληνικών ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως (επειδή η παραπληροφόρηση από ορισμένους κακόβουλους συνεχίζεται) ότι πριν την αποχώρηση των ΒΜΡ-1 από νησιά του Αν. Αιγαίου οι μονάδες τους παρέλαβαν Μ-113 ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στην άμυνά τους, ενώ στα νησιά έχουν προωθηθεί επιπροσθέτως τεθωρακισμένα Μ-1117 που παραλαμβάνονται από τις ΗΠΑ.

Αν υπάρχει ένα πιθανό σημείο κριτικής, αυτό δεν είναι φυσικά η ανταλλαγή των ΒΜΡ-1 με Marder (για την οποία Γερμανοί σχολιαστές διαμαρτύρονται, και στην Ελλάδα μόνο ανεγκέφαλοι θα μπορούσαν να έχουν αντίρρηση), αλλά το αντίστροφο: δηλαδή το γεγονός ότι η ανταλλαγή αυτή περιορίζεται για την ώρα σε 40 οχήματα μόνο, ενώ είναι γνωστό ότι η Rheinmetall διαθέτει περίπου 100 Marder ακόμα, που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με τα περίπου 100 λειτουργικά ΒΜΡ-1 που απομένουν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ένας συνολικός αριθμός 125-140 οχημάτων θα επέτρεπε τον επανεξοπλισμό τριών ελληνικών μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού, και συγκεκριμένα των Μ/Κ ΤΠ των τριών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του Έβρου (ΧΧΙ, ΧΧΙΙΙ, ΧΧV), όπως διαφαίνεται και από την διατύπωση της ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ (“διαλειτουργικότητα μεταξύ Μ/Κ Πεζικού και Τεθωρακισμένων”). Είναι κατανοητό ότι γερμανικές σκοπιμότητες συνδέουν την παραχώρηση πρόσθετων Marder με τις κυοφορούμενες ελληνογερμανικές συμφωνίες, αλλά ελπίζουμε ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πιέσει για την άμεση ολοκλήρωση της ανταλλαγής των 140 ενεργών ελληνικών ΒΜΡ-1 με ισάριθμα γερμανικά Marder. Στη συνέχεια θα μπορούσε να επιδιωχθεί η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των παραχωρούμενων Marder, στο πλαίσιο των τυχόν ελληνογερμανικών συμφωνιών.

Πολεμικό Ναυτικό

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΕΛΛΗ, με το αντιτορπιλικό HMS DEFENDER του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά νήσου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής, προχωρητικών ελιγμών καθώς και κατεύθυνσης ελικοπτέρου. Ακολούθως το HMS DEFENDER κατέπλευσε στον Πειραιά και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του κυβερνήτη του, Αντιπλοιάρχου G. Storton και εκπροσώπων της βρετανικής πρεσβείας στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ), όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής ΝΔΑ, Αρχιπλοίαρχος Β. Ευσταθίου ΠΝ.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Αρχιπλοιάρχου T. Neild RN (Commander of the Surface Flotilla), συνοδευόμενου από τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) του Ηνωμένου Βασιλείου, Πλοίαρχο A. Bush, στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγιναν δεκτοί από τον Aρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη ΠΝ, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ακολούθως και στο πλαίσιο της 79ης επετείου βύθισης του HMS HURWORTH από έκρηξη νάρκης, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτελέστηκε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων, από τον Αρχιπλοίαρχο T. Neild RN και από τον Διοικητή του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, Αρχιπλοίαρχο Β. Βασιλογιαννακόπουλο ΠΝ.

Στις 21 Οκτωβρίου ξεκίνησε στο ναυπηγείο του Lorient η διαδικασία συναρμολόγησης της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI HN του ΠΝ, που θα ονομαστεί Φ/Γ ΚΙΜΩΝ (F601).

Στις 20 Οκτωβρίου κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός της ΓΔΑΕΕ για το πρόγραμμα προμήθειας συσσωρευτών μάχης τορπιλών SUT/SST-4 του Πολεμικού Ναυτικού στην εταιρεία SUNLIGHT GROUP έναντι του ποσού 12.936.000€.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτεράρχου (Ι) Γ. Βαγενά, τελετή στο πλαίσιο δημιουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μ. Γκαντζ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του για την τελετή, και ως εκ τούτου δεν παρέστη ούτε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Στην τελετή παραβρέθηκαν βουλευτές της περιοχής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ Ταξίαρχος Ι. Μπούρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Elbit Systems Ltd» Μ. Bezhalel, o ΑΚΑΜ του Ισραήλ στην Αθήνα Cοlonel IDF T. Wollenberg, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραήλ, Ταξίαρχος ε.α Γ. Κουλάς, ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) καθώς και στελέχη της εταιρείας «Elbit Systems Ltd». Η δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης μεταξύ της ΠΑ και της εταιρείας «Elbit Systems Ltd», έχει ως στόχο τη συνολική αναδιοργάνωση της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους Ιπταμένους, μέσω της δημιουργίας νέων επίγειων υποδομών, της αύξησης της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών Τ-6, της εισαγωγής νέων εξομοιωτών πτήσεων συνθετικής εκπαίδευσης, καθώς και της έλευσης του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Σούδας 4 μαχητικά αεροσκάφη F-22 RΑPTOR από την 90th Expeditionary Fighter Squadron και 2 αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού KC-135, καθώς και το απαραίτητο προσωπικό υποστήριξής τους. Τα ανωτέρω μέσα συμμετέχουν στην Άσκηση «Αgile Combat Employment» (ACE) της US AIR FORCE, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και αεροσκάφη F-35 στην Σούδα τον Ιούλιο του 2022. Η μεταστάθμευση διεξάγεται κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και συντονισμού του με τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ (MDCA). Είναι περιττό να τονιστεί η επιχειρησιακή και πολιτική σημασία της μεταστάθμευσης στην Ελλάδα των πλέον προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ, δεδομένης της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, τα δύο επόμενα μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (έβδομο και όγδοο κατά σειρά) θα έχουν παραληφθεί ως τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στις 8 Νοεμβρίου.

Μειωμένη ποσοτικά ήταν η παραβατικότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 159 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 290 την προηγούμενη εβδομάδα), 7 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 8 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι μίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 20 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων – Βολής Καλού Χωρίου, η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ – 2022» που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Κατά την άσκηση εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών, με υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Η τελική φάση περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων, που εκτελέστηκε από την ΧΧ Τεθωρακισμένη και την 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας και Πυροβολικού. Κατά την τελική φάση εξετάστηκαν επίσης σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος από Τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών. Παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε άλλα πεδία ασκήσεων αντίστοιχες ασκήσεις μικρότερης κλίμακας κατά τις οποίες εξετάστηκαν σενάρια που αφορούσαν επιθετικές και  αμυντικές επιχειρήσεις και αγώνα εντός αστικής περιοχής, ενέργεια στην οποία συμμετείχε και Ομάδα Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα πολεμικά πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις επάκτιες συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Λ. Χατζημιχαήλ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Π. Κεραμιδάς, οι Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών κ.ά.

Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά η συμμετοχή της Ομάδας Εθνοφυλάκων των ΤΕΘ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης στην άσκηση. Ειδικότερα οι Κρήτες Εθνοφύλακες έλαβαν μέρος σε αριθμό εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών σεναρίων που εκτέλεσε η 4η ΤΑΞ ΠΖ σε πεδία ασκήσεων και βολών της Λευκωσίας, ενώ συμμετείχαν και στην τελική φάση της Ταξιαρχίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Πεδίο Ασκήσεων Λυθροδόντα κατά την οποία εξετάστηκαν επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις εντός αστικής περιοχής. Μέρος των δραστηριοτήτων που εκτελέστηκαν παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ενώ στην τελική φάση η οποία διεξήχθη παράλληλα με την κύρια ενέργεια, παρών ήταν ο Διοικητής της 4ης ΤΑΞ ΠΖ, Ταξίαρχος Σπύρος Χαραλαμπίδης.  Πέραν των επιχειρησιακών δράσεων οι Εθνοφύλακες επισκέφθηκαν ιστορικούς χώρους και μνημεία στη πόλη της Λευκωσίας. Η επόμενη προγραμματισμένη δράση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε επίπεδο Εθνοφυλακής αφορά μετάβαση Ομάδας Εθνοφυλάκων του 43 ΤΕΘ, στην Ελλάδα για συμμετοχή μαζί με το ΤΕΘ Καλπακίου στην ΤΑΜΣ «ΑΣΠΕΤΟΣ-2022».

Από τις 7 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022 η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με Ομάδα της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) στο Διεθνή Διαγωνισμό Περιπόλων Μάχης, «CΑΜΒRΙΑΝ PATROL – 2022», ο οποίος διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην οροσειρά «CAMBRIAN» της Ουαλίας. Κύριος Αντικειμενικός Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων Τμημάτων σε συνθήκες ευγενούς άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτού, εξετάζονται μεταξύ άλλων αντικείμενα που αφορούν, σχεδίαση και έκδοση διαταγών, διαδικασίες αιτήσεων πυρών υποστήριξης, Α ΄βοήθειες στο πεδίο της μάχης, διάβαση κωλυμάτων και πορεία 60 χιλιομέτρων με πλήρη φόρτο. Στο τμήμα της ΔΚΔ απονεμήθηκε σε ειδική τελετή το Αργυρό μετάλλιο, λόγω της συνολικής απόδοσης του σε όλα τα αντικείμενα καθώς και τον τερματισμό στη διαγωνιστική πορεία παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εντός του προκαθορισμένου από τους διοργανωτές αποδεκτού χρόνου. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συνεχάρη το προσωπικό της ΔΚΔ σημειώνοντας ότι, με την τιμητική θέση που κατέλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατέδειξε τον επαγγελματισμό και το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας του.

Ανατολικός Παρατηρητής

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου η Τουρκία προέβη σε δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας (SRBM) τύπου Tayfun, ο οποίος αναπτύχθηκε εγχώρια από τη Roketsan.  Η δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε πάνω από τον Εύξεινο Πόντο. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από κινητή πλατφόρμα σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας και κάλυψε απόσταση 561 χιλιομέτρων πριν πέσει στην ακτή της Σινώπης. Από τουρκικής πλευράς δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, σε μια σαφή προσπάθεια τόνωσης του εθνικού εγωισμού αλλά και επίδειξης ισχύος προς την Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε με επίσημα δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ (!) ότι βρίσκεται εντός βεληνεκούς του πυραύλου. Στην εκστρατεία δημιουργίας εντυπώσεων συμμετείχαν δυστυχώς και ορισμένες ελληνικές πηγές, εκουσίως ή ακουσίως. Στην πραγματικότητα βέβαια, το τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών βλημάτων είναι γνωστό στα ελληνικά επιτελεία και υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιβαλλιστικής άμυνας.

Στις 18 Οκτωβρίου εκτελέστηκε η άσκηση ATES SERBEST-2022 στο Πεδίο Βολών-Ασκήσεων ΣΤΓΟΥ NAHIT SENOGUL στο Polatli της Άγκυρας, με ασκούμενο προσωπικό 422 Αξκους και Υπξκους (έναντι 885 το 2021, 1.096 το 2020 και 2.015 το 2015). Kατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν βολές κύριων οπλικών συστημάτων ενώ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά βολή κατευθυνόμενης ρουκέτας CIRIT από επίγειο μέσο (τεθωρακισμένο όχημα KAPLAN). Συμμετείχε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας.

Το εκπαιδευτικό πλοίο SOKULLU MEHMET PAŞA (A577) του Τουρκικού Ναυτικού φωτογραφήθηκε στον Κόλπο της Σμύρνης με εξοπλισμό δοκιμών του υπό ανάπτυξη ρυμουλκούμενου συστήματος ενεργού σόναρ χαμηλής συχνότητας DÜFAS.