Ανασκόπηση εβδομάδας #192 (ανανέωση)

0
24861

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του enikos.gr, τα πρώτα από τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης/συνοδείας Μ-1117 που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσουν ως το τέλος του έτους και να προωθηθούν σε μονάδες του Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της eA, τα οχήματα παραχωρούνται με πλήρη πύργο και φόρτους πυρομαχικών 40 χιλ για το βομβιδοβόλο Mk19. ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ έχουν ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και έχουν συντάξει τους σχετικούς φακέλους, που έχουν αποστείλει στην ΓΔΑΕΕ. Θεωρείται θέμα χρόνου η αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για επιθεώρηση των διαθέσιμων οχημάτων, στις ΗΠΑ και την αμερικανική βάση του Wiesbaden της Γερμανίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 05 έως την Πέμπτη 08 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΛΟΓΧΗ» στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου Πελάγους, Κυθήρων και νοτιοδυτικά ν. Κρήτης, με τη συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Φρεγατών, της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης, της Διοίκησης Υποβρυχίων, Ε/Π από τη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε όλα τα είδη ναυτικού πολέμου με έμφαση στην εκτέλεση προκεχωρημένων γυμνασίων πυρών κατά στόχων αέρος και επιφανείας.

Την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση της Φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» με τη γερμανική Κορβέτα «FGS LUDWIGSHAFEN AM RHEIN» στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL MAROPS του ΟΗΕ. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών που επιβαίνει στη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) εκτέλεσε συναινετική νηοψία στα φορτηγά πλοία BOS ANGEL (IMO: 9146821) και HAMID S (IMO: 8914099), στο πλαίσιο της Επιχείρησης IRINI.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 7 Οκτωβρίου o Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμηςπαραβρέθηκε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Πτέραρχο Philippe Lavigne, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της πολυεθνικής άσκησης VOLFA 2020 που διεξάγεται στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont-de-Marsan της Γαλλίας, με τη συμμετοχή τετράδας ελληνικών F-16 της 347 Μοίρας. Ο Α/ΓΕΑ είχε την ευκαιρία να πετάξει με διθέσιο γαλλικό Rafale και να αξιολογήσει ο ίδιος τις δυνατότητες του νέου μαχητικού της ΠΑ. Σύμφωνα δε με συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην εφημερίδα Le Figaro, η σύμβαση προμήθειας των Rafale αναμένεται να υπογραφεί τους προσεχείς μήνες και το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται στην Ελλάδα στα μέσα του 2021, με ολοκλήρωση παραλαβών στις αρχές του 2022.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας και την παρελθούσα εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 47 την προηγούμενη εβδομάδα), μία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 5 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, σε συνέχεια σχετικής εξαγγελίας σε συνέντευξη τύπου από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ε. Τατάρ, οι κατοχικές αρχές άνοιξαν την πρόσβαση σε τμήμα της παραλίας της Αμμοχώστου (Βαρώσι), κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα και γνωστοποίησε ότι θα θέσει το ζήτημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, που κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz στις 4 Οκτωβρίου. Οι κινήσεις αυτές αντανακλούν μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταδώσει εικόνα μετριοπάθειας, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελούν και εκπλήρωση δεσμεύσεων που ανέλαβε παρασκηνιακά η Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 1ης Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από χθες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που επήλθε με ρωσική μεσολάβηση. Η εκεχειρία αποσκοπεί κυρίως στην περισυλλογή νεκρών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, και φαίνεται ότι θα είναι βραχύβια αφού ήδη από τα μεσάνυχτα υπήρξαν εκατέρωθεν επιθέσεις και κατηγορίες για παραβίασης της εκεχειρίας. Στο μεταξύ προέκυψε άλλο ένα τεκμήριο της τουρκικής ανάμειξης στη σύγκρουση, καθώς από δορυφορική φωτογραφία επιβεβαιώθηκε η παρουσία τουλάχιστον ενός ζεύγους Α/Φ F-16 και ενός μεταγωγικού Α/Φ CN235 της Τουρκικής Αεροπορίας στο Α/Δ Ganja του Αζερμπαϊτζάν στις 3 Οκτωβρίου.

Στις 8 Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε η έναρξη δοκιμών αποδοχής για το πρώτο ΑΦΝΕ ATR-72/600 (s/n ΤCB751) του προγράμματος Meltem III, το οποίο παρουσίασε σωρεία τεχνικών προβλημάτων και συμπλήρωσε ήδη 15 έτη από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου 2019 είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στο Τορίνο Ιταλίας πριν την παράδοσή του στο Τουρκικό Ναυτικό.

Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Van Hollen και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής James Lankford ζήτησαν εκ νέου να επιβληθούν στην Τουρκία οι νόμιμες κυρώσεις για τη χρήση του ρωσικού Α/Α συστήματος S400. Η νέα αυτή διακομματική παρέμβαση έγινε κατόπιν δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ του ρωσικού συστήματος για να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που επέστρεφαν από τη διεθνή άσκηση “Eunomia” που διεξήχθη ανοικτά της Κύπρου στα τέλη Αυγούστου, από κοινού με τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ιταλία.

Ανανέωση 12.10.2020 ώρα 00.45:

Με NAVTEX (1262/20) που εκδόθηκε προ ολίγου, η Τουρκία ανακοίνωσε την εκ νέου έξοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, από 12 έως 22 Οκτωβρίου. Η αναγγελθείσα περιοχή ερευνών καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλορίζου, πλησιάζοντας στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 ν.μ.). Πιθανότατα η κίνηση αυτή, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για την προετοιμασία της έναρξης των διερευνητικών επαφών, αποσκοπεί στην επιβολή της τουρκικής ατζέντας περί εφ’ όλης της ύλης διαλόγου. Από τον χρόνο έκδοσης της NAVTEX (27 λεπτά πριν το χρόνο έναρξης της αναγγελλόμενης ερευνητικής δραστηριότητας) είναι επίσης προφανής η προσπάθεια αιφνιδιασμού της ελληνικής πλευράς, που είχε παρατηρηθεί και κατά την κρίση του Ιουλίου. Με αυτά τα δεδομένα, η έναρξη διερευνητικών επαφών προφανώς τορπιλίζεται και η  ελληνική στρατιωτική κινητοποίηση θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Επιπλέον, ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ο κατάλογος κυρώσεων για την Τουρκία δεν είναι απλά συμβολικός…

.