Ανασκόπηση εβδομάδας #186

0
24874

Εξαιρετικά πυκνή σε εξελίξεις ήταν η εβδομάδα που πέρασε, καθώς συνεχίζεται η δεύτερη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου με την έκδοση της τουρκικής NAVTEX 1024/20 για έρευνες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας από 10 ως 23 Αυγούστου, σε συνδυασμό με την έξοδο του τουρκικού στόλου, που προκάλεσε αντίστοιχη κινητοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είχαμε προβλέψει κατά την αξιολόγηση της προηγούμενης φάσης της ελληνοτουρκικής κρίσης (21-24 Ιουλίου), η συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική κρίση εξελίχθηκε σε “αγώνα αντοχής” για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που όμως ανταποκρίνεται άριστα στην πρόκληση, με εξαιρετική παρουσία σε πολλαπλές δραστηριότητες και υψηλό ηθικό. Οι κυριότερες εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας ήταν οι εξής:

  • Η παράταση των ερευνών του Oruc Reis πέραν της 23ης Αυγούστου με νέες παράνομες NAVTEX, αρχικά ως τις 27 Αυγούστου και ακολούθως ως την 1η Σεπτεμβρίου (NAVTEX 1085/20).
  • Η διεξαγωγή εκτεταμένων στρατιωτικών ασκήσεων από ελληνικής πλευράς μετά την αναγγελία της παράτασης των τουρκικών ερευνών, ξεκινώντας με αεροναυτική άσκηση στην επίμαχη περιοχή ν. Καστελλορίζου στις 25 Αυγούστου και καταλήγοντας στις (ασυνήθιστες για την εποχή) ασκήσεις με πυρά στον Έβρο, στις 26 και 27 Αυγούστου.
  • Η απόπειρα διαμεσολάβησης του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, με επισκέψεις στην Αθήνα και την Άγκυρα στις 25 Αυγούστου.
  • Η οργάνωση της αεροναυτικής άσκησης EUNOMIA-2020 από 26 ως 28 Αυγούστου νοτίως της Κύπρου, με τη συμμετοχή γαλλικών, ελληνικών, ιταλικών και κυπριακών δυνάμεων. Στο αεροπορικό σκέλος της άσκησης, τον τόνο έδωσε στις 27.8 η παρουσία συνολικά 12 ελληνικών μαχητικών F-16 στο FIR Λευκωσίας, καθώς και η μεταστάθμευση δύο εξ αυτών, από 25.8, στην 55 ΣΜ της Πάφου, από κοινού με γαλλικά αεροσκάφη Rafale.
  • Η μεταστάθμευση τεσσάρων αεροσκαφών F-16 Blk 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 115 ΠΜ της Σούδας στις 26 Αυγούστου.
  • Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στις 26 Αυγούστου περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ν. μίλια, κατ’ αρχήν στο Ιόνιο με επιφύλαξη και για άλλες περιοχές.
  • Η διπλή τηλεφωνική επικοινωνία, στις 26-27 Αυγούστου, του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump, ο οποίος ενδιαμέσως συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
  • Η κύρωση των συμβάσεων οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο από τη Βουλή των Ελλήνων, που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Αυγούστου αλλά τελικά έγινε στις 27 Αυγούστου λόγω κωλυσιεργίας του ΣΥΡΙΖΑ και τηλεφωνήματος για βόμβα.
  • Η παρουσίαση, κατά την άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 26-27 Αυγούστου, από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζ. Μπορέλ, του καταλόγου προτεινόμενων κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση συνέχισης των παράνομων ενεργειών της. Οι σχετικές αποφάσεις παραπέμπονται στη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου, δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο ενός μηνός στην Άγκυρα να συμμορφωθεί.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι η τουρκική ηγεσία επιδιώκει να επιβάλει στην Ελλάδα διάλογο για το σύνολο της ελληνοτουρκικής ατζέντας άνευ όρων (ακριβέστερα: υπό τους τουρκικούς όρους), ενώ η Ελλάδα επιμένει αποκλειστικά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας). Η τουρκική ηγεσία επεδίωξε να πιέσει την Ελλάδα πριν την  κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ενδεχομένως θέτοντας τη μη κύρωσή της ως όρο για την έναρξη διερευνητικών επαφών και απειλώντας για συνέπειες σε αντίθετη περίπτωση. Αυτός ήταν πιθανότατα ο λόγος της παράτασης των ερευνών του Oruc Reis, που απέτρεψε και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική πλευρά διατήρησε σταθερή πορεία, κύρωσε κανονικά τη συμφωνία οριοθέτησης και προέβη σε κινήσεις που έδειξαν ότι δεν φοβάται τη στρατιωτική κλιμάκωση και ότι διαθέτει ισχυρά διπλωματικά ερείσματα, με αντίκρυσμα και στο στρατιωτικό ισοζύγιο ισχύος. Εφ’ εξής, με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου κυρωμένη και την προθεσμία για την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ να τρέχει, η Τουρκία βρίσκεται προ σοβαρού διλήμματος: είτε να αποκλιμακώσει και να προσαρμοστεί στο πλαίσιο διαλόγου που διαμόρφωσε η Ελλάδα, είτε να επιλέξει την προσφυγή στη βία. Βάσει των δειγμάτων γραφής που έχει δώσει η τουρκική ηγεσία, αλλά και της τρέχουσας ρητορικής της, το δεύτερο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται. Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανάλυση του θέματος σε νέο άρθρο.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στo περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις 26 Αυγούστου Γ20, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, προς τον οποίο τόνισε ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, την εβδομάδα από 24 έως 28 Αυγούστου 2020 και σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και των τριών Κλάδων. Στις δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις και βολές σε Πεδία βολής μεταξύ των οποίων ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ, ΑΕΤΟΥ, ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ και ΚΑΡΑΒΙΩΝ. Από τις κυριότερες δράσεις αυτής της εβδομάδας ήταν η ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση η οποία διεξήχθη από την Τρίτη 25 έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, νοτιοανατολικώς Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και νοτίως Καστελλορίζου. Στην άσκηση συμμετείχαν από το Πολεμικό Ναυτικό Φρεγάτες, Υποβρύχια, Ελικόπτερα, από την Πολεμική Αεροπορία αεροσκάφη F-16 καθώς και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση περιελάμβανε αντικείμενα Θαλάσσιας Αποτροπής, Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, Αεράμυνας, Έρευνας και Διάσωσης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας.

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διοικητή του US Special Operations Command Europe (US SOCEUR), Υποπτέραρχο David H. Tabor (US AIR FORCE). Κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες, τις αποστολές αλλά και στην εν εξελίξει αναδιοργάνωση και μετεξέλιξη των Ελληνικών ΔΕΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υποπτέραρχος Tabor συναντήθηκε και με τον Διοικητή του ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ Υποστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα και συμμετείχε σε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης, της εν εξελίξει προσπάθειας αναδιοργάνωσης των Ελληνικών ΔΕΕ από τον US SOCEUR.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων – Βολών «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στα Λάβαρα Έβρου, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗΣ ΒΙΣΒΙΖΗΣ-20», παρουσία του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), Αντιστράτηγου Άγγελου Ιλαρίδη. Στην άσκηση, στην οποία εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων, συμμετείχε προσωπικό και μέσα της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ»).

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων – Βολών «ΑΕΤΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΕΚΤΟΡΑΣ-20», παρουσία του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), Αντιστράτηγου Άγγελου Ιλαρίδη. Στην άσκηση, στην οποία εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων, συμμετείχε προσωπικό και μέσα της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (31 Μ/Κ ΤΑΞ «ΚΑΜΙΑ»).

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή στις 24 Αυγούστου, το έργο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο έχει προϋπολογισμό 62 εκ. ευρώ και έκταση 27 χλμ. Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων με αντιαναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ προβλέπονται 8 αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια. Ο φράχτης και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα θα παραδοθούν εντός 8 μηνών.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδίασε οργάνωσε και διεξήγαγε από 25 ως 27 Αυγούστου 2020 αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή που δέσμευσε σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες ασφαλείας, νοτιοανατολικώς Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και νοτίως Καστελλορίζου. Στην άσκηση συμμετείχαν Φρεγάτες, Υποβρύχια, Αεροσκάφη και δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Η εν λόγω άσκηση περιέλαβε εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας Ναυτικής Δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ (F-460), υποβρύχιο τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών. Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ της 337 Μοίρας συνόδευσαν αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52 στο πλαίσιο της δραστηριότητας ALLIED SKY, πραγματοποιώντας πτήση εντός των FIR Αθηνών με έναρξη της αποστολής νοτίως Χίου και πετώντας άνωθεν των Κυκλάδων, της Πελοποννήσου, των Επτανήσων, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Μακεδονίας. Τα Ελληνικά αεροσκάφη συνόδευσαν το Αμερικανικό Βομβαρδιστικό και κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο FIR των Σκοπίων. Κατά την είσοδο του αμερικανικού Β-52 στο FIR Αθηνών τα τουρκικά μαχητικά που το συνόδευαν κατά το προηγούμενο σκέλος της πτήσης του στο FIR Άγκυρας, επεδίωξαν να συνεχίσουν τη συνοδεία του και εντός του από το FIR Αθηνών, αντίθετα με το σχεδιασμό της δραστηριότητας. Δύο ζεύγη ελληνικών αεροσκαφών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά αεροσκάφη.

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 ολοκληρώθηκε η άφιξη της αποστολής προσωπικού και μέσων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης τους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Συνολικά στην Αεροπορική Βάση της Σούδας αφίχθησαν εννέα (9) αεροσκάφη, εκ των όποιων τέσσερα F-16 Blk 60, ένα C-130, τρία C-17 και ένα Α332. Η συνεκπαίδευση θα περιλάβει αντικείμενα συνεργασίας αεροπορικών μέσων με μέσα και μονάδες και των τριών Κλάδων των ΕΔ και θα συμβάλει περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διακρατικό επίπεδο.

Μειωμένη σε ποσότητα αλλά αυξημένη σε προκλητικότητα ήταν η δραστηριότητα της ΤΗΚ εντός του FIR Αθηνών κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 61 παραβάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 154 την εβδομάδα 17-21 Αυγούστου), 23 εμπλοκές (έναντι 6 την εβδομάδα 17-21 Αυγούστου) και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την εβδομάδα 17-21 Αυγούστου). Επισημαίνεται ότι από τα ανωτέρω στοιχεία του ΓΕΕΘΑ λείπουν οι εμπλοκές της 27ης Αυγούστου κατά την επιστροφή των ελληνικών αεροσκαφών από την Κύπρο, ενδεχομένως διότι αυτές σημειώθηκαν στο  FIR Λευκωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία προμήθειας μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα, που προβλέπει αγορά 10 νέων αεροσκαφών και δωρεάν παραχώρηση 8 αεροσκαφών από την Γαλλική Αεροπορία. Μια τέτοια συμφωνία, εφ’ όσον ευοδωθεί, έχει νόημα μόνο σε συνδυασμό με ευρύτερη προσπάθεια αποκατάστασης, και όχι αντικατάστασης, της υφιστάμενης δύναμης Mirage 2000/-5 των μοιρών γαλλικών αεροσκαφών της ΠΑ (331 και 332). Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η αγορά ολιγάριθμων συστημάτων αιχμής (είτε αεροσκαφών είτε ελικοπτέρων, πλοίων κλπ.) δεν πρέπει να προηγείται της αποκατάστασης των πολυάριθμων συστημάτων προηγούμενης γενιάς. Η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα. Τα Rafale, ως δικινητήρια αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικούς αντικαταστάτες για τα F-4 της 117 ΠΜ που πλησιάζουν τα 50 χρόνια υπηρεσίας.

Κύπρος

Μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου διεθνής άσκηση με την ονομασία EUNOMIA-2020, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Συγκεκριμένα, από πλευράς ναυτικών μονάδων συμμετείχαν το ΠΝ με την φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F-462), η ΓΕΕΦ/ΔΝ με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) και αριθμό ΠΠ και ΣΑΠ, το Γαλλικό Ναυτικό με την φρεγάτα LA FAYETTE (F710) και το Ιταλικό Ναυτικό με το αντιτορπιλικό DURAND DE LA PENNE (D560). 

Για το αεροπορικό σκέλος της άσκησης 2 αεροσκάφη F-16C Block52+ ADV της 336 Μοίρας μεταστάθμευσαν στις 25 Αυγούστου στην 55 ΣΜ -ΑΒ Πάφου, όπου ήδη βρίσκονταν και γαλλικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Στις 27 Αυγούστου σχηματισμός Συνδυασμένων Αποστολών (COMAO) αποτελούμενος από 6 αεροσκάφη F-16 Block52+ της ΠΑ μετέβη στην Κύπρο και έλαβε μέρος στην άσκηση, σε συνεργασία με τα αεροσκάφη F-16 και Rafale που επιχειρούσαν από την ΑΒ Πάφου. Όπως και τα 2 F-16 της 336 Μοίρας στις 25 Αυγούστου, και στις 27 Αυγούστου τα ελληνικά F-16 μετέβησαν στην Κύπρο χωρίς να εντοπιστούν από τα τουρκικά ραντάρ. Κατά την επιστροφή τους έγινε απόπειρα παρενόχλησής τους από τουρκικά αεροσκάφη, που αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση πρόσθετης τετράδας μαχητικών F-16 Block52+ από την 115ΠΜ με την υποστήριξη ΑΣΕΠΕ EMB-145H. Την τρίωρη αποστολή παρακολούθησαν οι Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος και Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε πολύ υψηλούς τόνους εξακολουθεί να κινείται η ρητορική Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι αντέδρασε στο «τελεσίγραφο» ενός μηνός της ΕΕ για επίδειξη συμμόρφωσης υπό την απειλή κυρώσεων, εγκαλώντας την για ανειλικρινή στάση, ενώ επανέλαβε ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια θα αποτελέσει για την Τουρκία αιτία πολέμου. Την ίδια δήλωση είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την απόφαση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ενώ προανήγγειλε επίσης ότι οι έρευνες του “Ορούτς Ρέις” θα συνεχιστούν για τρεις μήνες. Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ λόγω της τουρκικής εθνικής επετείου, δήλωσε ότι “δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλουν στη χώρα πριν από ένα αιώνα είναι οι ίδιοι εισβολείς”.

 

Στις 23 Αυγούστου ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμού εξαγωγών της Ρωσίας Rosoboronexport, Alexander Mikheev, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την οριστικοποίηση των όρων χρηματοδότησης της προμήθειας δεύτερης Μοίρας Α/Α συστημάτων S-400 από την Τουρκία.

Στις 23 Αυγούστου 2020 παραδόθηκαν στο Τουρκικό Ναυτικό τα βοηθητικά πλοία καταδύσεων DALGIÇ-1 (Y15) και DALGIÇ-2 (Y16) καθώς και το δεύτερο και τελευταίο ΣAΠ τύπου MRTP-24/U στα vαυπηγεία Tuzla, παρουσία του Προέδρου R.T. Erdoğan και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Τ/ΥΠΑΜ. Τα εν λόγω πλοία, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των βατραχανθρώπων του Τουρκικού Ναυτικού, είχαν καθελκυστεί στις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Στις 25 Αυγούστου σημειώθηκε νέο περιστατικό επίθεσης με IED (ή ενδεχομένως RPG) σε κοινή ρωσοτουρκική περίπολο επί του οδικού άξονα Μ4 στη Συρία, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών σε ρωσικό όχημα και τον τραυματισμό στρατιωτών.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε στη Λιβύη, όπου το προεδρικό συμβούλιο  του GNA απέλυσε τον υπουργό Εσωτερικών F. Bashaga και διέταξε εσωτερική έρευνα εις βάρος του, ενόσω εκείνος βρισκόταν σε ταξίδι στην Τουρκία. Η απόλυση του Bashaga, που ήταν ο ιθύνων νους για όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με την Τουρκία, ενδεχομένως συνιστά ένδειξη εκκαθάρισης των ακραία φιλοτουρκικών στοιχείων του GNA ενόψει συμβιβαστικής λύσης στη Λιβύη.