Ανασκόπηση εβδομάδας #12

23
1134

Aπό 5 έως 7 Σεπτεμβρίου, η 16η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της εκπαίδευσης της 30 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, εκτέλεσε βολές αρμάτων μάχης στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης.

7Οι Σχηματισμοί και τα Συγκροτήματα του Γ΄ Σώματος Στρατού και συγκεκριμένα η ΙI Mηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού με τις 33η και 34η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, η 8η και η 9η Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες και τα 10, 10ο  και 15ο Συντάγματα Πεζικού, πέραν της κοινωνικής και άλλης προσφοράς, υλοποίησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις οποίες ασκήθηκε το σύνολο του προσωπικού, με τη χρήση όλων των μέσων τους.

8Από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού και Συγκροτήματα Διοικητικής Μέριμνας, καθώς και Μονάδες Μηχανικού της Περιοχής Ευθύνης της ΑΣΔΥΣ που εδρεύουν στην Αττική. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε  το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού, η γνώση της αποστολής, καθώς και η διαρκής  προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα, κατεγράφησαν τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεως του ΓΕΣ και τα οποία ήδη έχουν προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς του, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία  επιπλέον βελτιώσεώς τους.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης στο πλαίσιο προσωπικών επαφών με στελέχη του Π.Ν. παρακολούθησε ενημέρωση στο Αρχηγείο Στόλου επί θεμάτων Διοικήσεως Φρεγατών ενώ ακολούθησε ομιλία του στο προσωπικό της Διοικήσεως. Σκοπός των ομιλιών του Α/ΓΕΝ είναι η αλληλοενημέρωση με το προσωπικό του Π.Ν. για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τις δράσεις που θα αναλάβουμε για να θέσουμε τις βάσεις για ένα μέλλον με προοπτική.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο της 336Μ, της 116ΠΜ, αποτελούμενο από τέσσερα αεροσκάφη F-16C/D Block-52M και ανάλογο προσωπικό, αναχώρησε για την Αεροπορική Βάση Poznan της Πολωνίας, όπου θα έχει συνεργασία με τη 2η Tactical Air Wing (TAW), στο πλαίσιο του προγράμματος «Squadron Exchange». Η συνεργασία θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου και θα εκτελεσθούν αποστολές αέρος-αέρος διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Πρόκειται για την πρώτη εκπαιδευτική αποστολή της 336Μ στο εξωτερικό, από την επαναλειτουργία της τον Ιούλιο του 2015.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά διμερής αεροπορική άσκηση μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν μέσα και προσωπικό από την Π.Α. και την Α.Σ., ενώ από ισραηλινής 12 ελικόπτερα τα οποία θα μετασταθμεύσουν για τον λόγο αυτό στην Α.Β. Λάρισας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευόμενοι του 184ου Σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, συμμετείχαν στον 5ο Μαραθώνιο Δρόμο της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (Σ.Υ.Κ.), επί της κλασσικής διαδρομής, με σημείο εκκίνησης τον Μαραθώνα και σημείο τερματισμού το Παναθηναϊκό Στάδιο.

3s3a1016Περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, εξουδετέρωσε στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, το προσωπικό του ΤΕΝΞ, κατά τις εργασίες κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP). Επιχειρώντας σε έκταση περίπου 900 στρεμμάτων και με τη βοήθεια ειδικού ρομπότ καθώς και εκπαιδευμένων σκύλων, το ΤΕΝΞ εκκαθαρίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο την περιοχή, όπου υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών του Α΄και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόμοια επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας, στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.

Προσωπικό

Στις 5 Σεπτεμβρίου  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Πτέρυγας Νοσηλείας του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας. Το έργο εκτελέσθηκε στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών υγειονομικής υποστήριξης του προσωπικού του Στρατού Ξηράς και των οικογενειών του. Εκτελέστηκε από την 735 Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων, υπό την επίβλεψη της 1ης Στρατιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΕΣ. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκαν στις 10 Αυγούστου 2016, 2 μήνες νωρίτερα από το χρόνο που προβλεπόταν. Η πτέρυγα διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και δύναται να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας 15 ασθενών. Στην τελετή παρευρέθησαν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της Λάρισας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην περιοχή Καμένου Δάσους στη Λέσβο, ερπυστριοφόρο όχημα Μονάδας της 98 ΑΔΤΕ ανετράπη με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του, ΕΜΘ Επιλοχία Μ.Κ., 40 ετών. Ένας ακόμη επιβαίνων στο όχημα τραυματίσθηκε στο χέρι.

Στρατιωτική διπλωματία

Από 1 έως και 4 Σεπτεμβρίου, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, επισκέφθηκε τη Ρωσική Ομοσπονδία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τη διοργανώτρια Αρχή του φεστιβάλ «Spasskaya Tower 2016», στο πλαίσιο του Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον Διοικητή του Κρεμλίνου της Μόσχας, Lieutenant General Sergey Khlebnikov και τον Γενικό Διευθυντή της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Αμυντικών Εξαγωγών «ROSOBORONEXPORT», Anatoliy Isaykin, με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τον Αρχιμουσικό και τον Διευθυντή, του φεστιβάλ, Lieutenant General Valery Khalilov και κ. Sergey Smirnov, αντίστοιχα, καθώς και με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά. Επιπλέον, παρακολούθησε μέρος του φεστιβάλ «Spasskaya Tower 2016», όπου συμμετέχει η Μπάντα της Π.Α., συνεπικουρούμενη από μέλη της Μπάντας του Π.Ν.  Το  Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μπαντών «Spasskaya Tower» φεστιβάλ διοργανώνεται από το 2008. Φέτος έλαβε χώρα από 27 Αυγούστου έως και 4 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων από 14 χώρες.

Στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στο Λονδίνο στις 8 Σεπτεμβρίου, με θέμα τις ειρηνευτικές του επιχειρήσεις, συμμετείχε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος. Εκεί, ο ΥΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων την συνεχή προσφορά της Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης με τις σχετικές υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κιλκίς και την Σούδα σε προσωπικό που πρόκειται να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές.

Το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου, η Μπάντα του Π.Ν. εκπροσώπησε την χώρα μας στο «Avenches Tattoo», στην Ελβετία.

Αμυντική βιομηχανία

Σύμβαση την αρμόδια υπηρεσία υποστήριξης και προμηθειών της Ατλαντικής Συμμαχίας, NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για ψηφιακά συστήματα ενδοεπικοινωνίας τύπου WiSPR, με αρχικό τίμημα 1,3 εκατ. ευρώ υπέγραψε προ ημερών η Intracom Defense Electronics (IDE). Τα συστήματα θα εξοπλίσουν διάφορους τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού της Λιθουανίας ο οποίος είναι ο 6ος χρήστης στο ΝΑΤΟ του συγκεκριμένου συστήματος ενδοεπικοινωνίας WiSPR (Wideband Intercom & Secure Packet Radio). Οι παραδόσεις θα υλοποιηθούν εντός του 2017.

Ελληνικές εταιρείες είναι πιθανές διεκδικήτριες δύο πολύ σημαντικών, από εμπορικής και τεχνολογικής πλευράς, νατοϊκών διαγωνισμών τους οποίους συγχρηματοδοτεί και η χώρα μας στο πλαίσιο των συμμαχικών της υποχρεώσεων. Ο πρώτος εξ αυτών αφορά την αντικατάσταση του Broadcast Control Authority (BCA) που αποτελεί «κρίσιμο επιχειρησιακό σύστημα» για το NATO Very Low Frequency Minimum Shift Keying  (VLF MSK). Πρόκειται για το νατοϊκό στρατηγικό δίκτυο επικοινωνίας με Υ/Β, του οποίου τα υφιστάμενα συστήματα λειτουργούν από το 2002 αλλά κρίθηκαν προβληματικά και αναξιόπιστα και απαιτούν αντικατάσταση. Ο ανάδοχος του προγράμματος (με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ) θα εγκαταστήσει στο Αρχηγείο της MARCOM στο Northwood του Η.Β. και στις εναλλακτικές εγκαταστάσεις στο Whitehall, δύο κεντρικούς servers και 5 (+5 option) ολοκληρωμένους σταθμούς εργασίας, μαζί με τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης. Από ελληνικής πλευράς στο διαγωνισμό συμμετέχουν η lSI Hellas SA και η Space Hellas απέναντι σε πολλές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού (εκ των οποίων όμως, καμία τουρκική). Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την παροχή υπηρεσιών λειτουργικής υποστήριξης στη νέα ψηφιακή βάση δεδομένων ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών του ΝΑΤΟ για αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου. Η νέα βάση δεδομένων (NEDB-NG) θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες NEDB και NEDB-EO. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (NATO Communications and Information Agency). Ανάμεσα στις 77 εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, συγκαταλέγονται και οι ελληνικές ISI Hellas SA, Intrasoft, και ONEX S.A.

Το ελληνικό πολιτικό ΜΕΑ (HCUAV) RX-1 στο οποίο αναφερθήκαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, παρουσιάζεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά την πρώτη του δοκιμαστική πτήση (στις 4 Αυγούστου, διήρκεσε περίπου 15 λεπτά) έχουν ήδη δρομολογηθεί βελτιώσεις σε επιμέρους ζητήματα που καταγράφηκαν. Επιπλέον, έγινε λεπτομερής ανάλυση του κόστους παραγωγής μονάδων HCUAV η οποία έδειξε ότι το σύστημα του HCUAV μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα της διεθνούς αγοράς με εξαιρετικές προοπτικές, εφόσον αξιοποιηθεί από την Πολιτεία. Τα πτητικά χαρακτηριστικά του HCUAV, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, καθώς και ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, επιλέχθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας για την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, σε μεγάλη ακτίνα, με έμφαση κυρίως στις φυσικές καταστροφές, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα (φωτιές, θαλάσσια μόλυνση κ.α.) και στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ με επιτελείς της ΓΔΑΕΕ επισκέφθηκαν την έκθεση αμυντικού υλικού ARMY 2016, η οποία πραγματοποιείται στη Μόσχα απο 6 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Σώματα Ασφαλείας

Το διάστημα 7-12 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση καταστροφών, στο νησί της Ρόδου. Η άσκηση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών («Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων» και «Ιατρικής μαζικών καταστροφών»), κάτι που πρώτη φορά γίνεται στον ελλαδικό χώρο. Στην άσκηση θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Π.Σ., όπως επίσης και ο Δήμος Ρόδου, το αεροδρόμιο και το νοσοκομείο. Τα σενάρια της άσκησης θα περιλαμβάνουν γεγονότα σε ξενοδοχείο (σεισμό και πυρκαγιά), ατύχημα στο αεροδρόμιο, μαζικό ατύχημα με εμπλοκή του νοσοκομείου, τρομοκρατική επίθεση σε ένα τουριστικό σκάφος και μία προσομοίωση εκκένωσης της Παλιάς Πόλης της Ρόδου.

Κύπρος

Προσωπικό της Κυπριακής Ε.Φ. συμμετείχε στη διεθνή άσκηση «Bison Counter 2016» που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA – European Defense Agency) στη Σουηδία, το διάστημα 15-28 Αυγούστου. Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 1.000 προσωπικό και μέσα από 23 χώρες και οργανισμούς, καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός EDA. Σκοπός της άσκησης ήταν, η συνεργασία και η ανάπτυξη δυνατοτήτων σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κάθε τύπου, συμπεριλαμβανομένων και απειλών ΠΒΧ ουσιών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον εξειδικευμένη άσκηση του είδους παγκοσμίως.

Το σύνολο των ειδήσεων της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι διαθέσιμο μόνο μέσω Newsletter.