East Med: O μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως

50
1499
Από αριστερά: Οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης, της Ιταλίας Carlo Calenda, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Ελλάδας Γ. Σταθάκης. μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Miguel Arias Canete κρατούν το χάρτη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στο Τελ Αβίβ στις 3 Απριλίου 2017.

Σημαντικό βήμα για την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, ενός στρατηγικής σημασίας έργου που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, παρακάμπτοντας απρόβλεπτους παράγοντες, πραγματοποιήθηκε χθες στο Τελ Αβίβ μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιταλίας και του αρμοδίου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τέσσερις Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη αναγνωρίζοντας το έργο του αγωγού East Med ως «στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου». Σημειώνεται πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός της ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας IGI Poseidon (στην οποία συμμετέχουν εξ ημισείας ΔΕΠΑ και Edison) θα είναι συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων με το κόστος κατασκευής να αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σκοπός του έργου είναι η μεταφορά έως 16 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στις ΑΟΖ Ισραήλ και της Κύπρου προς τα κράτη της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία. Οι εναλλακτικές οδεύσεις που μελετήθηκαν όπως με αγωγό προς την Τουρκία ή με υγροποιημένη μορφή (LNG) μέσω Αιγύπτου μπορεί να θεωρούνται περισσότερο οικονομικές ωστόσο κρύβουν αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο καθώς είναι η πρώτη φορά που θα κατασκευαστεί κάτι ανάλογο αφού θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο ενώ σε κάποια σημεία θα φτάνει σε βάθος τα 3 χιλιόμετρα. Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία – Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για την προώθηση του αγωγού είναι η διακυβερνητική συμφωνία. Έτσι αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας τετραμερούς ομάδας εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed κάθε δίμηνο ενώ οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Κύπρο σε έξι μήνες προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των τεχνικών και των υπόλοιπων προετοιμασιών. Μάλιστα η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει το έργο στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών των G7 που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα στη Ρώμη.