East Med: O μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως

50
Από αριστερά: Οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης, της Ιταλίας Carlo Calenda, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Ελλάδας Γ. Σταθάκης. μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Miguel Arias Canete κρατούν το χάρτη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στο Τελ Αβίβ στις 3 Απριλίου 2017.

Σημαντικό βήμα για την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, ενός στρατηγικής σημασίας έργου που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, παρακάμπτοντας απρόβλεπτους παράγοντες, πραγματοποιήθηκε χθες στο Τελ Αβίβ μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιταλίας και του αρμοδίου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τέσσερις Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη αναγνωρίζοντας το έργο του αγωγού East Med ως «στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου». Σημειώνεται πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός της ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας IGI Poseidon (στην οποία συμμετέχουν εξ ημισείας ΔΕΠΑ και Edison) θα είναι συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων με το κόστος κατασκευής να αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σκοπός του έργου είναι η μεταφορά έως 16 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στις ΑΟΖ Ισραήλ και της Κύπρου προς τα κράτη της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία. Οι εναλλακτικές οδεύσεις που μελετήθηκαν όπως με αγωγό προς την Τουρκία ή με υγροποιημένη μορφή (LNG) μέσω Αιγύπτου μπορεί να θεωρούνται περισσότερο οικονομικές ωστόσο κρύβουν αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο καθώς είναι η πρώτη φορά που θα κατασκευαστεί κάτι ανάλογο αφού θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο ενώ σε κάποια σημεία θα φτάνει σε βάθος τα 3 χιλιόμετρα. Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία – Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για την προώθηση του αγωγού είναι η διακυβερνητική συμφωνία. Έτσι αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας τετραμερούς ομάδας εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed κάθε δίμηνο ενώ οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Κύπρο σε έξι μήνες προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των τεχνικών και των υπόλοιπων προετοιμασιών. Μάλιστα η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει το έργο στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών των G7 που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα στη Ρώμη.

 • Lamousis

  Η μαγκιά είναι να υλοποιηθεί και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του, η Ελλάδα να κηρύξει ΑΟΖ μέχρι την αντίστοιχη κυπριακή (αν δεν το έχει κάνει νωρίτερα) πετυχαίνοντας δύο πράγματα: α) να εκμεταλλευτεί την τετελεσμένη ύπαρξη του αγωγού ως διπλωματικό χαρτί στη λογική αφού διέρχεται από τις ΑΟΖ συγκεκριμένων χωρών, αυτές και μόνο αυτές έχουν οικονομικά συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές από όπου διέρχεται, β) να φέρει την Τουρκία απέναντι στις 4 συμμετέχουσες χώρες, ώστε να διπλοσκεφτεί τις συνέπειες πριν πράξει το οτιδήποτε.

 • AegeanBlue

  Αύριο και για πρώτη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή υπογραφής συμβολαίων για την ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ExxonMobil-Qatar Petroleum, παρουσία της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ.
  http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/379187/peftoyn-oi-ypogafes-me-toys-energiakoys-kolossoys

 • Ivy Chris

  Είναι η 1η φορά στη ζωή μου που σ’ ένα χάρτη του Αιγαίου υπάρχει λάθος υπέρ και όχι κατά της Ελληνικής κυριαρχίας, ως συνήθως συμβαίνει.
  Παρατηρήστε το χρώμα της Ιμβρου…

  • Mk

   Κ της τενεδου…

   • Ivy Chris

    Ναι, είναι μικρό το στίγμα και δεν το πρόσεξα εξ αρχής.
    Αυτο που αναφέρθηκε από τον @Lamousis:disqus για τετελεσμένο γεγονός με τη κατασκευή του αγωγού πριν την ανακήρυξη της ΑΟΖ, μου θυμίζει το κάρο με το γάϊδαρο…
    Κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μας, πολιτικές εννοώ, γιατί δεν υπάρχουν άλλες.
    Αν το αφήσουμε τη τελευταία στιγμή πιθανώς να αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη & κατασκευή του έργου.
    Στο τέλος, θα μπορούσαμε ακόμη και να μην αντιταχθούμε σε άλλους πιθανούς αγωγούς… υπό τον όρο βεβαίως, ότι θα κατασκευαστεί ο EastMed.
    Δεν πρέπει να χαθεί το momentum και να υπάρξει πίεση προς την ΕΕ να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια, προς το Ισραήλ & Κύπρο για τις απαραίτητες ποσότητες, τυχόν συμμετοχή της Αιγύπτου με το κοίτασμα ZOR και πρόβλεψη μελλοντικής μεταφοράς από τα Ελληνικά κοιτάσματα.
    Ενας αγωγός με μεταβλητή διατομή…
    Οταν ο τότε πρωθ. του Ισραηλ Ben Gurion to 1958-60 υπέγραφε τα πρωτόκολλα & τις συμφωνίες με τον τούρκο Menderes, δεν θα φανταζόταν βέβαια την μετάλλαξη της Κεμαλικής λαϊκής τουρκίας σε ισλαμικό αυταρχικό καθεστώς??
    Είναι καιρός το Ισραήλ να αποβάλλει το ρόλο της «mistress» (ελληνιστί γκόμενας) όπως ο ίδιος ο Ben Gurion φέρεται να είχε δηλώσει..:
    “Turkey treats us as its mistress. But we have already
    married and Turkey fails to accept this.”
    http://www.hurriyet.com.tr/amid-sound-and-fury-turkey-israel-alliance-endures-10705597
    Αν έχουν έλθει εις γάμου κοινωνία, δεν θα χαλάσουμε εμείς αυτή την ωραία οικογενειακή συμβίωση, εξάλλου η προσωπική μου εμπειρία από Λιβύη & Αίγυπτο με διαβεβαιώνει ότι δεν θα χαθούμε, μια που έχει όχι μόνο ωραιότερες «mistresses» από τις τουρκάλες…αλλά μας αγαπούν κιόλας.
    Το στρατηγικό βάθος που προσδίδουν Κύπρος & ειδικά η Ελλάδα, με τη πολιτική & κοινωνική σταθερότητα που συνδυάζουν, δεν αντισταθμίζεται από την κινούμενη άμμο της παρασιτικής τουρκίας, η οποία θα έπρεπε να ευγνωμονεί το Ισραήλ, τα Αμερικανικά lobbies του οποίου εδώ και 40 χρόνια μεσολάβησαν για πλείστα όσα Διεθνή Δάνεια, μεταφορά Ισραηλινής τεχνολογίας & παροχή πλεονάζοντων Αμερικανικών αμυντικών συστημάτων.
    Τώρα είναι που χρειάζεται η Ελλάδα «ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ» με κεφαλαίο για να μη πω την καθομηλουμένη έκφραση, με @ρ______α…
    Νομίζετε ότι θέλουν να προτιμήσουν την αποκλειστική δίοδο μέσω τουρκίας….?
    Αμ δε,
    Ας κάνουμε ότι επικεντρώνουμε τη προσοχή μας στα κοιτάσματα Ιονίου & Κρητικού, να δείτε πως θα σφίξουν οι κ…… , του Ισραήλ πρωτίστως αλλά και της ΕΕ δευτερευόντως, να εξαρτώνται από τον Ερντογαν…!

  • SPY_GR

   Το πονηρό του χαμόγελο τα λέει όλα, προφανώς δια χειρός του …γκιουλενιστή Σταθάκη! Πάντως αριστερός δεν είναι!

   • Ivy Chris

    ο Canete πάντως τη Κύπρο κοιτά και είναι σκυθρωπός…
    Ο δε αθεόφοβος ο Steinitz, κότσαρε την υπογραφή πάνω στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ…
    Πολλές συμπτώσεις για ένα χάρτη ή τα έχουν πιει πριν…
    Ο δικός μας χαμογελάϊδας δεν έβαλε την υπογραφή, όμως ανατολικά της Κρήτης ως θα έπρεπε να σκεφτεί ?? Τι λέω τώρα ο αμαθής…

    • M.K.E

     Καλυτερα θα ελεγα για την τελευταια προταση σου,χωρις διαθεση προσβολης η ειρωνειας,αλλα full φιλικα και να ενισχυσω την θεση σου…ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙΣ;καλη μερα

  • bandog

   και η Κυπρος ως ενιαια !
   αυτα ειναι προφανως υποσυνειδητα μηνυματακια που στελνονται συστημενα στον σουλτανο που αμφισβητει τους πανετς και τα παντα και θελει να αναθεωρησει διεθνες δικαιο και διαθνεις συμβασεις.

 • Lefteris

  Πολύ θετικά νέα. Πριν αρχίσουμε όμως τους πρώιμους πανηγυρισμούς, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η υλοποίηση τόσο μεγάλων έργων προϋποθέτει αφενός την πολιτική βούληση των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και αφετέρου τεράστιες επενδύσεις από τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.
  Δυστυχώς στο 2ο σκέλος, η “energy industry” εμφανίζεται εξαιρετικά απρόθυμη να αγκαλιάσει το έργο για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το μεγάλο κόστος, οι αβεβαιότητες που απορρέουν από την τεχνική πολυπλοκότητα, τα πολλά έτη που απαιτούνται για την ολοκλήρωση και οι τρέχουσες χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου.

  Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι θετικό ότι αποτυπώθηκε η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων.
  Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η ΕΕ εντάξει το έργο στο αντίστοιχο πρόγραμμα, επιδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κατασκευή του.

  • GES

   Εύστοχη παρατήρηση αγαπητέ Λευτέρη. Είναι θετικό που δημιουργείται μια πολιτική δυναμική αλλά το πιθανότερο είναι πως οι εμπλεκόμενες εταιρίες θα προτιμήσουν την φτηνότερη (γι’ αυτούς) διοχέτευση του αερίου στην τοπική αγορά, παρά την μεταφορά του στην Ευρώπη (εκτός βέβαια από την περίπτωση του LNG). Αν τώρα η τοπική αγορά αποδειχθεί μικρή για τις ποσότητες των κοιτασμάτων και αν ανέβουν οι τιμές, υπάρχει προοπτική.

   • M.K.E

    Παιδες Ελληνων,καλες οι τιμες και οι προβλεψεις για τα χρηματιστηρια αλλα υπαρχει και ενα μεγαλο γεωπολιτικο παιχνιδι στο ολο θεμα.Μπορει μεν σαν τιμη να ειναι πιο ακριβο,αν και εκει θελω να το δω οταν και αν γινει,μιας και οι τιμες καθοριζονται απο αλλους παραγοντες οπως μας εδειξε και η προσφατη ιστορια του πετρελαιου,αλλα λυνει σε ενα μεγαλο βαθμο την ενεργειακη ομηρια απο την Ρωσια και εφοσον τελικα υπερισχυσουν στην Αμερικη τα γερακια που θελουν μια ενεργειακη συν τοις αλλοις απομονωση της και οικονομικη κατα συνεπεια,τοτε το εργο θα εχει τρομερη αβαντα.Βεβαια ολα αυτα ειναι θεματα που απτονται οριζοντα δεκαετιας και βαλε και σιγουρα οπως επισημαναν πολλοι,δεν θα γινει ευκολα αποδεκτο απο τον πιτζαμε Σουλτανο,εκτος αν μεσολαβησουν αλλα μεγαλυτερα γεγονοτα(κουρδισταν,εσωτερικη διαμαχη κτλ) που θα τον ξεδοντιασουν και θα ειναι πιο επειγοντα.

    • GES

     Δεν διαφωνώ ως προς την σημασία του γεωπολιτικού παράγοντα ειδικά όταν μιλάμε για ενεργειακά ζητήματα αν και κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς το αν και σε τι βαθμό η “γεωπολιτική» καθορίζει τα “χρηματιστήρια” ή το αντίστροφο. Πριν 40 χρόνια ο OPEC έκανε κυριολεκτικά ότι ήθελε με την τιμή του πετρελαίου. Σήμερα, δεν λέω ότι η επιρροή του δεν είναι μεγάλη, αλλά π.χ. τα “futures” παίζουν πλέον κι αυτά τον (ολοένα και σημαντικότερο) ρόλο τους.

     Τώρα σχετικά με την περίπτωσή μας, αν π.χ. η ΕΕ φτιάξει τον αγωγό με δικά της χρήματα και επιδοτήσει την λειτουργία του για να έχει χαμηλό κόστος διέλευσης, προφανώς και η Noble δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να στείλει το αέριο εκεί αντί π.χ. στο Λίβανο. Με τις τιμές του αερίου όπως είναι το τελευταίο διάστημα, από ότι διαβάζω η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού (μην ξεχνάμε το κόστος συντήρησης – λειτουργίας) θα είναι ζημιογόνος. Αν όμως η ΕΕ αποφασίσει ότι το χρειάζεται, θα το κάνει. Μέχρι στιγμής πάντως η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες.

   • manolis

    Ελπιζω να ειναι η τιμη ανταγωνιστικη τουλαχιστον για την Ελλαδα. Σε καθε περιπτωση με τη διαφοροποιηση του προμηθευτη δημιουργειται ανταγωνισμος αλλα και ασφαλεια αδιαλειπτης προμηθειας ενεργειας.
    Υποψιν οτι η χωρα μας παρολιγο να παθει μπλακαουτ μεσα στις πολυ κρυες μερες πριν τα Χριστουγεννα του 2016: «εσκασαν» μοναδες λιγνιτη της ΔΕΗ απο την αυξημενη ζητηση, αλλες ηταν σε «προγραμματισμενη» συντηρηση (οι κοπανοι) μεσα στον βαρυτερο χειμωνα της δεκαετιας -τουλαχιστον-, τα υδροηλεκτρικα και οι υπολοιπες διαθεσιμες ΑΠΕ εφτασαν στο μεγιστο δυνατο, οπως και τα ιδιωτικα εργοστασια παραγωγης ρευματος ενω συγχρονως μεγαλοι καταναλωτες ηλεκτρισμου (εργοστασια) διεκοψαν την παραγωγη τους τις ωρες αιχμης οπως γινεται σε τετοιες περιπτωσεις. Δυνατοτητα εισαγωγης ρευματος (η οποια ισσοροπει συνηθως το συστημα σε ωρες αιχμης ζητησης) δεν υπηρχε τη δεδομενη στιγμη, διοτι φυσικα καμμια διασυνδεδεμενη χωρα δεν ειχε περισσεια ενεργειας στο καταχειμωνο. Την ιδια ωρα η καταναλωση ΦΑ ειχε φτασει στα ορια δυνατοτητων του υπαρχοντος αγωγου, τα αποθεματα στη Ρεβυθουσα στο ελαχιστο και το καραβι LNG απο την Αλγερια αργουσε. Τελικα το συστημα αντεξε οριακα μεχρι την ελευση του καραβιου στη Ρεβυθουσα, αλλοι λενε οτι σωθηκε απο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικα. Σε αυτο το συγκεκριμενο θεμα υπηρξε τετοια επικοινωνιακη διαχειρηση απο την κυβερνηση που ελαχιστοι καταλαβαν κατι.

  • Spock

   Φαίνεται ότι η τιμή του αερίου όταν θα φτάνει στην Ευρώπη δεν θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με το αέριο από Ρωσία.

 • darky
 • freeman

  Πρεπει χθες να θεσπισουμε ΑΟΖ κατι που γινεται μονομερως με βαση το δικαιο της θαλασσας.
  Επειτα προχωρουμε σε οριοθετησεις με Ιταλια Αλβανια Λιβυη Αιγυπτο Κυπρο.
  Κανεις πιο πυκνα σεισμικα νοτια της κρητης για να εχουν περισσοτερα δεδομενα οι πετρελαικες εταιριες, και προκυρησσεις δευτερο διαγωνισμο για ερευνα και εκμεταλευση στα κυπριακα προτυπα.
  Το εκαναν οι Κυπριοι που δεν εχουν ουτε το 1/10 της στρατιωτικης ισχυος της Ελλαδας..

 • Spock

  Ο χάρτης στη φωτογραφία μάλλον είναι περισσότερο «επικοινωνιακός». Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Κυπριακή ΑΟΖ και θα φτάνει Ιταλία μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στη Θεσπρωτία θα ενώνεται με τον αγωγό IGB poseidon. Προς το παρόν βέβαια είναι όλα στα χαρτιά. Να θυμίσω ότι ο IGB ήταν τμήμα το αγωγού ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) που έχασε από τον αγωγό TAP στο διαγωνισμό για τη μεταφορά του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

  https://uploads.disquscdn.com/images/136fa234d88a619b7d25c466ad460e1c1f9efad21a66cdbf2caf63a357e421c0.jpg

  • Spock

   Μια διόρθωση! IGI poseidon είναι ο αγωγός για Ιταλία, IGB είναι ο νέος αγωγός Ελλάδας Βουλγαρίας!

 • Από που προκύπτει ότι «δεν προστατεύεται»;

  • za

   Ισχύει ότι η τελευταία φάση της άσκησης Ηνίοχος θα είναι αεροναυτική και θα διεξαχθεί στην περιοχή του Καστελόριζου με επιτιθέμενους και αμυνόμενους;;

   • Δεν υπάρχει «τελική φάση» αλλά διαφορετικά σενάρια, ένα εκ των οποίων προέβλεπε αποστολή ναυτικής κρούσης στο σύμπλεγμα Μεγίστης.

  • Nestor Thomsen

   ίσως δεν το έθεσα σωστά μάλλον.Το ορθό είναι ότι δύσκολα μπορεί να προστατευθεί.Επίσης στο σενάριο ελληνοτουρκικής σύρραξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να καταλάβει το Καστελόριζο το οποίο δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο στρατιωτικά πως μπορεί αυτό να αποτραπεί μιας και η γεωγραφία δεν μας ευνοεί.

   • Thras

    Έγραψα παραπάνω πως θα μπορούσε να «προστατευτεί»

  • Thras

   Νομίζω ότι ο Nestor εννοεί ότι όσο και να το προστατέψεις αν θέλει η Τουρκία να το καταλάβει, μπορεί να το κάνει ανα πάσα στιγμή…

   Φυσικά το θέμα είναι αν θα την αφήσουν να το κρατήσει μετά, αλλά και τι πλήγμα θα δεχθεί απο εμάς ως αντίποινα. Αν δηλαδή καταλάβει το Καστελόριζο, αλλά ως αντίποινα βομβαρδιστούν όλες οι κρίσιμες υποδομές σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη και καταληφθούν οι Ίμβρος και Τένεδος δεν το λές και μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα αν στη συνέχεια προκύψουν διαπραγματεύσεις και αποφασιστεί για παράδειγμα να επιστρέψουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση…

   • Nestor Thomsen

    όταν καταλάβει ο εχθρός δικό σου έδαφος τότε υπάρχουν δύο επιλογές αντίδρασης:ή προσπαθείς να το ανακαταλάβεις ή προσπαθείς να καταλάβεις εχθρικό έδαφος ίδιας στρατηγικής σημασίας.Οι υποδομές ξαναχτίζονται αλλά τα εδάφη δύσκολα ανακτούνται..

    • Thras

     Αυτη η λογικη ειναι που θελουν να μας επιβαλουν οι Τουρκοι. Το δικο μας δογμα πρεπει να ειναι οτι αν ο εχθρος καταλαβει εθνικο εδαφος (εστω και βραχονησιδα) παμε σε γενικευμενη συρραξη. Δεν πρεπει να αφηνεις σε αυτον να αποφασιζει τα περιθωρια κλιμακωσης…

     • Nestor Thomsen

      Το θέμα είναι είναι να μην φτασει να καταλάβει εθνικό έδαφος γιατί μετά την πατήσαμε.

 • Ivy Chris

  Πρόσφατα τελείωσα το διάβασμα του βιβλίου «Scales on War» του απόστρατου πλέον Αρχιστράτηγου του US Army Robert Scales Jr. και νυν πολύ πετυχημένου συγγραφέα [ το συνιστώ ανεπιφύλακτα].
  Ο Mattis έχει πει ότι είναι ο «ultimate military scholar»…
  Γράφει λοιπόν κριτικά προς όλους όσους αμφισβητούν, μεταξύ άλλων για τη σημασία του σωστά εκπαιδευμένου & εξοπλισμένου Πεζηκάριου & του Πεζοναύτη και συγκεκριμένα ένα περιστατικό το 2010, για την έλλειψη εναέριας υποστήριξης όταν μια Διμοιρία Πεζοναυτών, του 3ου Τάγματος, του 5ου Συντάγματος US Marines καθηλώθηκε σε μία τριπλή ενέδρα από Ταλιμπαν στην κοιλάδα Sangin, αντέχοντας »5»!!! ολόκληρες ώρες- με χρήση περιορισμένης εμβέλειας όλμων, με διακοπές επικοινωνίας και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για αποστολή Predators- έως ότου τελικά αποσταλεί διαθέσιμο εναέριο μέσο βομβαρδισμού από Αεροπλανοφόρο, ανοικτά των ακτών του Πακιστάν, που απείχε μόλις 914 χλμ…!!! από την επαρχία Sangin του Αφγανισταν, Β.Δ. της Κανταχαρ…
  Κατά σύμπτωση, η ίδια μονάδα 3/5, ήταν αυτή που είχε εμπλακεί στο ΙΡΑΚ σε μια άλλη επική μάχη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης PHANTOM FURY, Β.Α. της Faluja, το 2004, όπου πάλι ανέμενε τα Predators παρά τις επείγουσες κλήσεις…
  Δισ εξαμαρτείν…

  Εξ ίσου σημαντικό, πάλι όσον αφορά το Καστελόριζο, είναι μια άλλη σχετική αναφορά του συγγραφέα στο Κεφάλαιο “The American Era of War”, όπου χρησιμοποιεί τα λόγια του Ιάπωνα Συνταγματάρχη Hiromichi Yahara, κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ στη μάχη της Οκινάουα…
  <>
  παρέφρασέ το…

  Αυτά

 • Larisaios

  Εξαιρετικό νέο, αλλά φυσικά είναι μόνο μια αρχή, αν δε γίνουν και πολλές άλλες κινήσεις, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τους άλλους εταίρους. Η σημειολογία της Ίμβρου και Τενέδου που βάφτηκαν μπλε είναι χαρακτηριστική της απουσίας της Τουρκίας από όλες αυτές τις διεργασίες. Φαίνεται καθαρά ότι στην παρούσα φάση κανείς δε θέλει να κάνει δουλειές με το Σουλτάνο. Τα Golden Boys των διαφόρων πετρελαϊκών εταιρειών που το μόνο που κοιτάνε είναι τα κέρδη του τριμήνου (κοινώς δε βλέπουν πιό πέρα από τη μύτη τους) φυσικά και στενοχωριούνται που θα μειωθούν τα μπονους τους, αλλά καλό θα ήταν κάποιος να τους θυμίσει μια παλιά παροιμία που λεγόταν σε διάφορες γλώσσες στα Βαλκάνια προπολεμικά: «Τρία πράγματα δεν πρέπει να έχεις. Καράβι στη Μαύρη Θάλασσα, ερωμένη στη Ρουμανία και περιουσία στην Τουρκία». Ήδη ο Σουλτάνος ανέβαλε για μετά το πραξικόπημα την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων διαφόρων «γκιουλενιστών», αξίας 10 δις δολλαρίων. Ποιός μας λέει ότι δε θα κόψει το αέριο όταν του καπνίσει, ή δε θα το εθνικοποιήσει; Ή δε θα εκβιάσει με κάποιο τρόπο για μεγαλύτερο μερδικό;

 • Γεράκι

  Κρίσιμη λεπτομέρεια αποτελεί η επιλογή στη χάραξη της διαδρομής ως προς τη διεκδικούμενη από την Τουρκία υφαλοκρηπίδα, τόσο προς τη μεριά της Κύπρου, όσο και ως προς τη δική μας πλευρά.

  Ρισκάρω την πρόβλεψη να έχουν επιλέξει αρκετά νότια διαδρομή, νοτιότερα των τουρκικών διεκδικήσεων έτσι ώστε να μην μπλέξουν με την τουρκική ηλιθιότητα. Αν και από όσο θυμάμαι θεωρητικά ένα κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει τη χάραξη τέτοιου αγωγού στην υφαλοκρηπίδα του παρά μόνο να έχει λόγο στη χάραξη, για να απουσιάζει η τουρκική πλευρά θεωρώ πιθανότερο να έχουν επιλέξει διαδρομή νοτιότερα των τουρκικών διεκδικήσεων.

  Το άλλο ενδεχόμενο, λιγότερο πιθανό από όσο νομίζω, είναι να μην λαμβάνουν υπόψη καθόλου τις τουρκικές διεκδικήσεις και να χάραξαν διαδρομή που θα περνάει μέσα από τουρκικές διεκδικούμενες εκτάσεις υφαλοκρηπίδας σε κυπριακή και ελληνική πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση θα έδιναν το δικαίωμα να εμπλακεί η Τουρκία ως προς:

  α) Την κυπριακή πλευρά με αιτιολογία της μη αναγνώρισης πλήρων δικαιωμάτων των δυτικών κυπριακών ακτών και της εκκρεμότητας οριοθέτησης έναντι των τουρκικών ακτών. Παραμένει το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει οριοθετήσει στα νότια με Αίγυπτο με την τελευταία να αναγνωρίζει πλήρες δικαίωμα στις Κυπριακές ακτές, σε αντίθεση με το ψευδοκράτος που υπέγραψε οριοθέτηση με το νταβατζή τους με μηδενική επήρεια προς τα δυτικά.

  β) Την ελληνική πλευρά με αιτιολογία της μη αναγνώρισης δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας στο σύμπλεγμα Καστελορίζου, πόσο μάλλον κι ειδικότερα στη Στρογγύλη και βεβαίως με το σκεπτικό πως εκκρεμεί οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

  Δεδομένου πως σε τέτοιου είδους έργα το τελευταίο που επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι είναι τα νομικά παιχνίδια εμπλοκής και της κοστοβόρας καθυστέρησης, θεωρώ πιθανότερο πως (θα) έχουν λάβει υπόψη τα παραπάνω και επέλεξαν διαδρομή πάνω στο αδιαμφισβήτητο δυνητικό αιγυπτιακό όριο. Γι αυτό ας μη βιάζονται κάποιοι να πανηγυρίζουν ή να θεωρούν πως κερδίσαμε ή θα κερδίσουμε κάποιο τετελεσμένο γιατί το μόνο τετελεσμένο που θεωρώ πιθανότερο είναι αυτό της αναγνώρισης του αναφαίρετου τουρκικού δικαιώματος να αμφισβητεί και να διεκδικεί βάσει διεθνούς δικαίου, έστω κι αν το κάνει αλά τούρκα.

 • Πάτε καλά;

  Ωραια ολα αυτα αλλά με $45 δολλάρια το βαρέλι δεν είναι ρεαλιστικά πλην χοντρής (πολύ χοντρής) επιδότησης από την ΕΕ.

  Αυτη τη στιγμη εχουμε $3.5 με $5 δολλαρια το κυβικο ποδι, με τις τιμες να βιώνουν πιέσεις προς τα κάτω λόγω shale gas, φτηνού πετρελαίου και renewable.https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n3035us3m.htm

  Ας πούμε πως ειναι $3.5 δολλάρια το κυβικο πόδι (μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη αφού κάθε χρόνο πέφτει η τιμή (πριν τον Μπους τον νεωτερο, το φα ηταν καπου στα 3.1 δολλαρια το κυβικο ποδι). Ενα κυβικο ποδι ειναι περιπου 0.28 κυβικα μετρα. Ας παρουμε τα 16 000 000 ως το σεναριο γιατι αν πεσει η τιμη, θα θες μεγάλη ποσότητα για να έχεις κέρδος (κάπου εδώ σημειώνουμε πως μεγάλες ποσότητες σημαίνουν πιο ακριβά κατασκευαστικά κόστη για να αντέχει την κόπωση και την πίεση ο χάλυβας).

  3.5*16 000 000 000 *0.28=1.57 δις δολλαρια χοντρικά, ας πουμε 1.5 δις ευρω.

  Θες 4 έτη για να αρχίσει να βγάζει κέρδος ο αγωγός στο καλύτερο σενάριο. Σε 3 δολλαρια το κυβικο ποδι αυτο παει στα περιπου 5 ετη και στα 2,5 δολλαρια στα περιπου 6. Και ολα αυτα θεωρώντας πώς σίγουρα δε θα έχουμε αυξήσεις του κόστους από την αρχική τιμή (πολύ συνηθισμένο σε τέτοια έργα να ξεφευγει το τελικο κοστος έως και 50% πάνω). Τουτέστιν, όπως προείπα, αν δεν αποφασίσει η ΕΕ να βάλει τουλαχιστον το 50% του νέου έργου, δε θα βρεις εύκολα επενδυτή με τις τωρινές τιμές του πετρελαίου. Άρα το μονο ερώτημα είναι αν η ΕΕ ειναι διαθετημενη να χωσει καπου στα 3-3.5 δις στο έργο.

  ΥΓ. http://www.zerohedge.com/news/2017-03-14/oil-plunge-accelerates-eia-now-expects-109kbpd-increase-april-shale-production
  Εδω υπενθυμιζω πως πετρελαιο και φυσικο αεριο εχουν περιπου τα τελευταια ετη εναν συντελεστη συσχετισης 0.25.Those who have eyes, will see.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Κάποιος λάμπει δια της απουσίας του,η Αίγυπτος.
  Φυσιολογικό,αφού δέν αξιοποιείται η υποδομή LNG που διαθέτει.
  ¨Ετσι ομως,δέν οικοδομείται κοινος αστερισμός Ελλάδος-Kύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ,και δέν ξέρω πόσο αυτό μπορεί να απομακρύνει την Αίγυπτο απο Ελλάδα και Κύπρο,και πόσο θα μπορούσε να φέρει κοντά την Αίγυπτο και την Τουρκία,π.χ στο θέμα της οριοθετήσεως ΑΟΖ,με όποιες παράπλευρες απώλειες για Ελλάδα και Κύπρο.
  Ο μόνος που δέν χάνει σε κανένα σενάριο,είναι το Ισραήλ,αφού ως απώτατο ανατολικό όριο της τοποθεσίας,εξυπηρετείται καί με τις τρείς πιθανές λύσεις,είτε LNG,είτε Eastmed,είτε μέσω Τουρκίας.

  • Ivy Chris

   Ο EastMed είναι ένα μεγαλεπήβολο κατασκευαστικό έργο, αλλά σε ατυχές timing.
   Οι τιμές εισαγωγών φυσικού αερίου πλέον δεν διαμορφώνονται όπως στο παρελθόν, επηρεαζόμενες εξ ολοκλήρου από την τιμή του πετρελαίου (OPE, Oil Price Escalation), αλλά κατά σχεδόν 50% είναι GOG, Gas on Gas (δλδ=> Supply/Demand και διαμορφώνονται από 3 κύριες μεταβλητές…trading, billateral & Spot LNG) ειδικά στην Βόρεια, Δυτική & Κεντρική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αν μέρει και στις χώρες της πρωην Σοβιετικής Ενωσης. Ενα μικρό ποσοστό είναι BIM (Billateral Monopoly => δλδ. Διακρατικές συμφωνίες)
   https://uploads.disquscdn.com/images/ca8eaff4fc7c45f26db6786bd0b083046116e4bcd5aa585bba37d7dd6c38e885.jpg

   Επίσης οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη μέθοδο προσδιορισμού χονδρικής.. https://uploads.disquscdn.com/images/ed17eb8220c6e0abd36cbbe861b82f15d97e021f92d8dab480dbde34fb82784c.jpg

   καθώς και την περιοχή της υφηλίου που διαπραγματεύονται…

   https://uploads.disquscdn.com/images/635dd74b78898f44f88d03e660b69fe59db8f6fd76a0b7b209a231948d4ece38.jpg

   Συνεπώς: 1. Οι τιμές στην Ασία είναι υψηλές, ακόμη σχετικά με ΕΕ & ΗΠΑ, επειδή είναι OPE, 2. στην Ευρώπη οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά λόγω υπολογισμού τιμής GOG,
   3. Στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλές λόγω ότι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου GOG + παραγωγή ShaleGas + εκτεταμένο Δίκτυο αγωγών, 4. η τουρκία έχει διπλάσιες τιμές απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη…. https://uploads.disquscdn.com/images/83765c375076c114898bd8425a5b84a4651bb020e252e81593564ccfbd28266f.jpg

   και τέλος, επιδότηση τιμής δεν πρέπει να υπολογίζουμε…
   Οι 4 χώρες που συμμετέχουν, κάκιστα δεν ενέπλεξαν και την Αίγυπτο εκ των υστέρων στον όλο σχεδιασμό. Προσωπικά θα πρόσθετα και τη Λιβύη, ειδικά το Ανατολικό κομμάτι, Tobruk, με διασύνδεση προς τη Κρήτη, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει με διαπραγματεύσεις, όταν το 2007-’08 οι ΥφΥΠΟΙΚ Π.Δούκας & ΥφΥΠΕΞ Βαληνάκης την είχαν επισκεφτεί αρκετές φορές και είχαν προχωρήσει σε αρχική προφορική συμφωνία.
   Οι μετέπειτα εξελίξεις εντός & εκτός ανέστειλαν το έργο…
   Οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ.
   Οφείλει το Ισραήλ, για δική του ασφάλεια, να πιέσει την εγγυήτρια δύναμη (ΗΠΑ), να συμμετάσχει στη κατασκευή, πέραν της ΕΕ, και να μη κάνει το στρατηγικό λάθος να επικεντρωθεί στο καθαρά οικονομικό κομμάτι αγκιστρώνοντας στο άρμα της τουρκίας λόγω αυξημένων τιμών.
   Επίσης, επειδή οι τιμές στην Μέση Ανατολή είναι RBC, (Regulated Below Cost) και η τάση είναι να εγκαταλειφθούν ή να μειωθούν (Αίγυπτος, Νιγηρία) δεν συμφέρει μακροπρόθεσμα η πώληση σε Ιορδανία ή Λίβανο -> ο οποίος επιδοτείται εδώ και πολλά χρόνια με shipments πετρελαίου από ΗΠΑ…

   • Πάτε καλά;

    Na kai enas που ξέρει το αντικείμενο. Δεν περίμενα πως θα έβρισκα άνθρωπο που θα ήξερε για GOG εδώ μέσα. Εγώ δε δουλεύω στον oil and gas αλλά πολύ δικό μου άτομο τρώει μανίκι στο να διαπραγματεύεται τιμές καθότι δεν συμφωνούν (όπως σίγουρα ξερεις) παραγωγος και distributors για τις τιμές και όλα είναι υπό arbitration.

    ΥΓ.Το πρόβλημα με τις τιμές στη Μ Ανατολή είναι πως δεν μπορείς να πετύχεις ανατίμηση προς τα πάνω αλλά οι τιμές στην Ασία είναι ακόμα υπ’ατμόν. Αν θυμάμαι καλά, όλοι κοιτάνε την Ιαπωνία για το αν θα πάει σε άλλο μοντέλο τιμών από το τωρινό.

    • Ivy Chris

     Κοίταξε ο αγωγός, εά και εφ’ όσον αποφασιστεί να κατασκευαστεί, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρις ότου η γραφειοκρατία της ΕΕ και οι γεωπολιτικές & επιχειρηματικές συμμαχίες αποφασίσουν διαδρομές, μερίδια κλπ. Το τεχνοκρατικό κομμάτι είναι το ευκολότερο.
     Ομως και πάλι επιμένω ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην ταχεία εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων, στην εντατικοποίηση ερευνών & ανάθεση οικοπέδων νότια της Κρήτης σε συμφωνίες με Αίγυπτο & Λιβύη εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές ισορροπίες & συγκυρίες μοναδικές ιστορικά.
     Εφ’ όσον έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ο Διεθνής παράγοντας σε βλέπει διαφορετικά, αποκτάς επιρροή & φωνή ως παραγωγός και όχι μόνο ως διακομιστής…
     Τέλος, το όραμα, υπό την προϋπόθεση ότι είσαι δυνητικά παραγωγός, πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η Ελλάδα στη δημιουργία χρηματιστηριακού HUB πχ. στον Πειραιά, όπου θα διαπραγματεύονται τα συμβόλαια παράδοσης, futures, Spot LNG μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγωγών που απαρτίζουν τον EastMed καθώς και των υπολοίπων παραγωγών της ΝΑ Μεσογείου Λίβανος, Αίγυπτος και Λιβύη και των αγοραστών Κρατών ή Ιδιωτών

   • NK

    Ευχαριστώ αγαπητέ .

 • Τα περί «τρίτης Ρώμης» που αναπαράγονται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του Κρεμλίνου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απαραίτητη συγκολλητική ουσία για την πολυεθνική Ρωσική Ομοσπονδία και τα κράτη – δορυφόρους της στη μετα-σοβιετική εποχή. Για λόγους οικονομίας της συζήτησης, δύο ενδεικτικά αποσπάσματα από το εξαιρετικό βιβλίο του Μελέτη Μελετόπουλου, «Το ζήτημα του Πατριωτισμού» (εκδόσεις Παπαζήσης).
  α) Για την Επανάσταση του 1821
  https://uploads.disquscdn.com/images/6bbc7d636a68f23c5bf6d2b3ab25b39bcd70f077f713e61abda620fce4281ddf.jpg
  β) Για τα εγκλήματα των Σλάβων της Ρωσίας σε βάρος του Ελληνισμού.
  https://uploads.disquscdn.com/images/330303e31b1054b1d5614e2deaa5d2ef0acc225ca1b639980bf1897378ebfa40.jpg

  • Σηρτημηδ

   Δεν θέλω για κανένα ρολο να παρεξηγηθώ. Απλα μια ερωτηση πανω στο θεμα της Μ.Ασιας που οι Σοβιετικοί βοήθησαν τους Οθωμανούς στην εκστρατεία .

   Δεν ειχε στείλει στρατό( ο Βενιζέλος για να πολεμήσει τους(μαζι με τους γάλλους) μπολσεβικους ,και ως αντίποινα προτίμησαν υστερα να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τους Οθωμανούς ( οι σοβιετικοι).

 • Ioannis

  Αγαπητέ Αίαντα, η μόνη μου παρηγοριά αν μπορώ να το πω έτσι είναι η τεράστια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας για την Συρία και την Κριμαία αλλά και η γενικότερη αφερεγγυότητα των Τούρκων πολιτικών με προεξάρχοντα βεβαίως τον Ερντογάν….Αυτά τα περί αληθινών φίλων είναι διπλωματικές αβροφροσύνες κατ εμέ που υποκρύπτουν διάφορες σκοπιμότητες όπως παραθέτει και ο διαχειριστής στα σχόλιά του…..

  • Aias

   Αγαπητέ Ιωάννη, συμφωνώ απόλυτα και μαζί σου και με τον διαχειριστή.

 • M.K.E

  Δεχομαι την φιλοπατρια σου και τα αγνα σου αισθηματα οπως και την διαχρονικη αγωνια που κατεχει ολους μας για τα θεματα της χωρας μας.
  Δεν μεμφομαι οτι γραφεις,ουτε σου καταλογιζω αγνοια η δολο.Αλλα φιλε μου μπορεις να απαλυνεις την πικρα που εχω/εχουμε για καποια γεγονοτα εξηγωντας καποια πραματακια;
  1) «ορλωφικα».Τα ξερεις;ξερεις τι ιλαροτραγωδια παιχτηκε τοτε;το ξερεις οτι οχι μονο μας κοροιδεψαν αλλα απαιτουσαν και υποταγη στον Ρωσο διευθυνοντα;και κυλουσε το αιμα των ευπιστων πλην προδομενων Ρωμιων.

  2)1922.Οχι μονο εξοπλισαν τους τουρκους,οχι μονο τους εστελναν συγχαρητηρια για τιις νικες του αλλα εβαζαν και το ΚΚΕ σε ρολο πεμπτης φαλαγγας εναντια στα στρατευματα μας.Ακομη εχω το αποκομμα του Ριοσπαστη που ελεγε…»οχι μονο δεν χαρηκαμε για την ηττα στην Μικρασια αλλα και την επιδιωξαμε..»
  3) Οντως θελουν να εμφανιζονται σαν διαδοχοι του Βυζαντιου και εχουν ριξει πολυ χρημα μεσα και προσωπικο για να πετυχουν.Απο το να σαμποταρουν το Οικουμενικο Πατριαρχειο(τι αχαριστια!αυτο που τους εκανε χριστιανους) μεχρι να κατακλυζουν το Αγιο Ορος με δικους τους μοναχους κλεβοντας και το συμβολο μας,τον δικεφαλο αετο.Πλεον εμφανιζονται σαν οι φορεις του δικεφαλου,με ποιο δικαιωμα;εβδομηντα χρονια ησουν σε κωμα και συνειδησιακη εκπορνευση και τωρα σφετεριζεσαι ιστορια αιωνων γιατι σε διακατεχει το αγχος να αναπληρωσεις τον χαμενο χρονο;Ο δηθεν «ελεω θεου σωτηρας παντων των Ρωσσιων και ορθοδοξων» τσαρος πως δεχεται το συμβολο της ορθοδοξης χριστιανοσυνης να γινεται τζαμι και δεν λεει τπτ στο φιλαρακι του τον παντοφλε Σουλτανο;μηπως γιατι του καθεται στραβα στον λαιμο και θελει να κανει μια αλλη «Αγια Σοφια » καινουρια η ντε φακτο στην Μοσχα;Ξερεις,οτι και ο Μωαμεθ ο Β! θεωρουσε τον εαυτο του συνεχιστη της βυζαντινης αυτοκρατοριας,το δεχομαστε;
  4) στην συναντηση Πουτιν-Καραμανλη ο κατα τα αλλα ¨φιλος» Πουτιν μας ταραξε στα «ματσεντονσκα» προφανως σαν ενδειξη ευγνωμοσυνης που το ΝΑΤΟ δεν επεκταθηκε και σε αυτην την περιοχη και για το βετο που βαλαμε.

  Αν για σενα ολα αυτα ειναι φυσικα και επομενα,με συγχωρεις,δεν μπορουμε να συμμεριστουμε την ιδια αποψη και ενθουσιασμο.Δλδ αυτος που μας επιβουλευεται τι αλλο θα κανει;
  Η τακτικη πλεον πρεπει να ειναι μια:ξανθε,σας αγαπαμε σας εκτιμουμε αλλα αυτοι ειναι οι οροι μας για το αλφα και το δεινα.Αν θες..και κοιτα…μιλαμε ισοτιμα οχι σαν υπηκοοι σου ουτε μικροτεροι.Τετοιες συμπεριφορες μοναρχη, στα φεουδα σου της πρωην ΕΣΣΔ.

  • Aias

   Ότι γράφεις το γνωρίζω.
   Τα συμπεράσματα που αναφέρεις αγαπητέ φίλε, δυστυχώς τα θεωρώ φυσικά και επόμενα.
   Είναι λογικό να καταλήγουμε σε αυτά όταν ειδικά σήμερα μιλάμε για αναβίωση εθνικισμού στα Βαλκάνια, νέο σουλτάνο, νέο τσάρο , αυτοκρατορίες και τα λοιπά.
   Την δική μας θέση ελέγχω.
   Τις δικές μας δοξασίες περί ξανθιάς.
   Η προτροπή είναι να ψάχνουμε περισσότερο.
   Να χαραχτεί μια Εθνική στρατηγική δόγμα απαλλαγμένη από κομματικά ,ιδεοληψία και ότι απορρέει από αυτά.
   Σε όλους τους τόνους σε όλα τα μήκη σε όλα τα βάθη του κράτους έθνους μας.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Να προσθέσω στα προειρημένα,ότι δέν έχουμε καταφέρει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον καθόλου αδικαιολόγητο αντιδυτικισμό,τον καθόλου δικαιολογημένο φιλορωσσισμό,και τον εντελώς αδικαιολόγητο,εκτός από αποκρουστικό,ραγιαδισμό.
   Αυτό,επειδή εκτός από όλα τα άλλα,έχουμε ως λαός μία ροπή και προδιάθεση στην αναζήτηση προστάτου και κηδεμόνος,σύν το σύνδρομο του ορφανού που παρακαλά να το υιοθετήσουν.
   Αναζητούμε παντού,και δυστυχώς «ανακαλύπτουμε» κάθε τόσο αδελφούς και φίλους,εκεί που δέν υπάρχουν.
   Και αυτό,επειδή εστιάζουμε στην μερική εικόνα,αλλά χάνουμε την μεγάλη.

 • NK

  Καθίστε να γίνει .

  Κι άλλοι βιάστηκαν με αγωγούς και δηλώσεις.

 • Ivy Chris

  χρησιμοποίησες μια σύγκριση με την Κριμαία που είναι ατυχής δεδομένου ότι δεν συντρέχει καμμία ομοιότητα, ούτε Αεροναυτικός αποκλεισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μήτε δε απόβαση να επιχειρηθεί.
  Μόνο και μόνο οι προετοιμασίες & η αναδιάταξη του τουρκικού στρατού, ακόμη και με πρόφαση μια άσκηση αρκούν για να αναιρέσουν την όποια σκέψη αιφνιδιασμού, οι αποστάσεις είναι μηδαμινές και η απάντηση της Ελληνικής πλευράς πιθανώς ασύμμετρη…
  Δεν υπάρχει, αν…