Ανασκόπηση εβδομάδας #296

0
5171

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος εξακολουθεί χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ειρήνευσης. Την τελευταία εβδομάδα οι μάχες συνεχίστηκαν στα γνωστά μέτωπα του Svatove, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αντεπιθέσεις, και του Bakhmut, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 13 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς δυσμάς, αγνοώντας πλήρως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και ακολουθώντας τη λογική της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020. Σημειώνεται ότι  ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε την ημέρα άφιξης του προέδρου Αλ Σίσι στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής. Με ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης απέρριψε την αιγυπτιακή κίνηση αναφέροντας ότι αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης, κάλεσε το Κάιρο να ξεκινήσει συνομιλίες. 

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συμμετείχε σε θαλάσσιο άλμα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο Chinook CH-47D, μαζί με τους Διοικητές και προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο συντήρησης ικανότητας αλεξιπτωτιστή που έλαβε χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου. Στην συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου, καθώς και για την πορεία της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από τις 5 ως τις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της κοινής συνδυασμένης εκπαίδευσης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των 2 Χωρών με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET) τον Νοέμβριο του 2022. Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της συνεκπαίδευσης, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα G. Tsunis, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Διοικητής της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας και ο Επιτελάρχης ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος. Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ισχυρή και διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, ενώ επισήμανε την σπουδαιότητα των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας. Ακολούθως, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν επίδειξη Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ), η οποία βασίστηκε σε τακτικό σενάριο εφόδου με συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια και υποστήριξη αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που εκτέλεσαν εικονικές αεροπορικές προσβολές, με σκοπό την εξουδετέρωση εχθρικού στόχου. Συνοπτικά, εκτελέστηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Διείσδυση από την θάλασσα Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΥΚ/Τ) τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ).
  • Διείσδυση με Ελικόπτερο (Ε/Π) και καταρρίχηση με την χρήση FAST ROPE.
  • Άφεση λέμβων από Ε/Π CH-47 με τη μέθοδο HELOCASTING όπως και από νεοαποκτηθέν Ταχύπλοο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK-V, και διείσδυση σε εχθρική περιοχή.
  • Εκκαθάριση – εξουδετέρωση απειλών περιμετρικά του στόχου με βολές από Ελικόπτερα Αναγνώρισης OH-58D Kiowa.
  • Πυρά από Ελικόπτερα Αναγνώρισης OH-58D Kiowa με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
  • Εκκαθάριση κτιρίου, εξουδετέρωση εχθρικών στοιχείων και απελευθέρωση ομήρων.
  • Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Απαγόρευσης (ΜΙΟ – Maritime Interdiction Operations).
  • Αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) με Α/Φ F-4.

Συνολικά, κατά την διάρκεια της Συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια με έμφαση στις αμφίβιες επιχειρήσεις:

  • Αμφίβιες επιχειρήσεις πλησίον ακτής (Over the Beach – OTB).
  • Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και Νηοψίες [Visit Board, Search and Seizure (VBSS)
  • Αεροναυτικές Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Απαγόρευσης (Maritime Interdiction Operations – MIO).
  • Καταρρίχηση επί πλοίου με την χρήση FAST ROPE.
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (CQB/CQC), Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping – Combat Marksmanship).
  • Βολές ακριβείας από Ελικόπτερο (Helo Sniping).
  • Διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο HELOCASTING.
  • Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ, στην Νέα Πέραμο.
  • Ασκήσεις με πραγματικά πυρά – Διείσδυση Ομάδων SOF για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων με τις μεθόδους Close Quarter Combat (CQC) / Hallway / Stairwells / Explosive and Valistic Breaching.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε Σχηματισμούς και Μονάδες του Στρατού Ξηράς στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη Θράκη, ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες των Σχηματισμών και των Μονάδων και αντήλλαξε ευχές με το προσωπικό ενόψει των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου έτους. Στο χώρο εκπαίδευσης ποτάμιων επιχειρήσεων της 31 Μ/Κ Ταξιαρχίας στην περιοχή Νεραϊδότοπος, ο ΥΦΕΘΑ συμμετείχε σε εκπαιδευτική πλεύση και επισκέφθηκε καλύβες στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, ενώ και παρακολούθησε επίδειξη των πρόσφατα παραληφθέντωνΤεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 και ενημερώθηκε για τη χρησιμοποίησή τους στο μεγάλο εύρος αποστολών αναγνώρισης και επιτήρησης της περιοχής και των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Τέλος, συναντήθηκε με στελέχη μεικτού κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), που συμμετείχαν σε κοινές επιχειρήσεις ελέγχου των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Ακολούθως, μετέβη διαδοχικά στην έδρα του 1ου Λόχου Βάσης Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Σάντα Ροδόπης και στα Στρατηγεία των 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Κομοτηνή.

Από την Δευτέρα 5 έως την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η άσκηση αεροκίνητων δυνάμεων με την επωνυμία «OPERATION TOY DROP 2.0», στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών. Η άσκηση «OPERATION TOY DROP 2.0» είναι η μεγαλύτερη αεραποβατική άσκηση επί αμερικανικού εδάφους και έλαβε χώρα στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας, με την συμμετοχή προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Βραζιλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ταϊλάνδη. Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν ρίψεις ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα από μεταγωγικά αεροσκάφη C–17, C–27 και C–130, καθώς και πολλαπλές συνδυασμένες αεροκίνητες ενέργειες. Ειδικά σε ότι αφορά στις ρίψεις από μεταγωγικά  C–27J, σημειώνεται ότι οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων εκτέλεσαν τα ίδια αντικείμενα για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης B-9 CJSE-22 «BALKAN SHIELD-22», μετά την πιστοποίηση (επιτέλους!) των ελληνικών πληρωμάτων σε ρίψεις.

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Ειδικά η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Εθνοφυλακής είναι εξαιρετική είδηση, καθώς αποτελεί στόχο πολλών ετών και αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου της στον αμυντικό μηχανισμό της χώρας.

Στρατός Ξηράς

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων των νεοαποκτηθέντων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (TOMA) MARDER 1A3, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Ξάνθης βολές των οπλικών συστημάτων του οχήματος. Επιπρόσθετα, πέραν των βολών και με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΤΟΜΑ, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης των οχημάτων, μηχανοδήγησης και χειρισμού των οπλικών συστημάτων που φέρει το όχημα.

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Δ. Χούπη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός επισκέφθηκε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ), διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού και αντάλλαξε μαζί του ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης υποδέχτηκε τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Στρατηγό James C. McConville, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΣ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Αρχηγών, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκε η ενίσχυση των δεσμών των δύο Στρατών μέσω της :

–    Επαύξησης των  δράσεων  διμερούς  στρατιωτικής συνεργασίας.
–    Ανάπτυξης κοινής στρατηγικής κουλτούρας.
–    Παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους.
–    Βελτίωσης της διαλειτουργικότητας.
–    Συνεργασίας Στρατιωτικών Σχολών και Σχολών εφαρμογής.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΣ συνόδευσε τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κ. Φλώρο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ συνόδευσαν τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Στις 12 Δεκεμβρίου υπογράφηκε η 1η Τροποποίηση της Σύμβασης 002Α/17 που αφορά στην υλοποίηση του υποπρογράμματος προμήθειας 1.950 ΟΝΥΠΑΣ ενισχύσεως ειδώλου 3ης γενιάς για τα Α-Τ CARL GUSTAF, μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.

Πολεμικό Ναυτικό

Εντός της εβδομάδας αναμένεται πιθανότατα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου του προγράμματος ναυπήγησης 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, μεταξύ της Group Naval (Gowind 2800HN) και της Fincantieri (FCx30HN). Στο μεταξύ, στις 16 Δεκεμβρίου υπεγράφη στο υπουργείο Ανάπτυξης η συμφωνία μεταξύ της Fincantieri και της ONEX Shipyards & Technologies Group για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών, που θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fincantieri P. Folgiero και τον Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο της ONEX Shipyards & Technologies Group Π. Ξενοκώστα, ενώ στην υπογραφή παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Ν. Παπαθανάσης, η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα P. Falcinelli και ο General Manager Naval Vessels Division της Fincantieri S.p.A. D. Deste. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή 2+1 κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ, και τη δημιουργία 2.500 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.

Στο ελληνικής σχεδίασης  και κατασκευής ΣΑΠ “Αγήνωρ” τοποθετήθηκε τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού (RWS) της ισραηλινής εταιρίας General Robotics Ltd που φέρει βαρύ πολυβόλο M2HB των 12,7 χιλ, καθώς και αισθητήρες (οπτική και θερμική κάμερα, αποστασιόμετρο λέιζερ κ.ά.) που επιτρέπουν τη χρήση του σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Ο σταθμός οπλισμού είναι ιδιαίτερα συμπαγής (βάρος 85 kg, ύψος 60 cm) και ολοκληρώνει ως οπλικό σύστημα το ελληνικό ΣΑΠ, που μπορεί να φέρει πρόσθετο οπλισμό σε δύο σταθμούς στην πρύμνη. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο του Δ. Μητσόπουλου στο navalnews.com.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το 1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος, το οποίο διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Την έναρξη του Συνεδρίου, κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Κατσαφάδος,  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γ. Αλεξανδράκης. Ως επισκέπτες ομιλητές, συμμετείχαν ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (COM/MARCOM) Vice Admiral Keith Blount, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος και ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Π. Χηνοφώτης ΠΝ. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» και αποσκοπούσε στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ, με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής. Ομιλητές ήταν υψηλόβαθμα στελέχη των Ε.Δ (ε.α), της Αμυντικής Βιομηχανίας και της εφοπλιστικής κοινότητας, καθώς και ακαδημαϊκοί. Η οργάνωση του Συνεδρίου περιελάμβανε, εκτός από την εισαγωγική ενότητα, τις ακόλουθες τέσσερις θεματικές ενότητες:

  1. Ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
  2. Η ναυτική διάσταση των Διεθνών Σχέσεων.
  3. Σύγχρονη Ναυτική Στρατηγική και Εφαρμογές Ναυτικής Ισχύος.
  4. Τεχνολογικές Εξελίξεις και Καινοτομίες της Ναυπηγικής και της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι πληροφορίες που προέκυψαν από το χαιρετισμό του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου στο συνέδριο, σύμφωνα με τις οποίες προχωρεί η αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών, ώστε ο Ναύσταθμος Κρήτης να φιλοξενεί το 50% του Στόλου και τα αρματαγωγά να ναυλοχούν δίπλα στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, με τη δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης (114ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών Rafale F3R, σε αποστολή αέρος – εδάφους, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 332 Μοίρας «Γεράκι».

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος εγκαινίασαν τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας, ο Διοικητής της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας και ο Διοικητής της ΔΑΥ Αντιπτέραρχος (Ι) Π. Χατζήρης. Η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) διαθέτει 11 εξομοιωτές (10 αεροσκαφών και 1 JTAC), οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από το προσωπικό του ΚΕΑΤ σε συνεργασία με προσωπικό της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ για τον εξομοιωτή των Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η δημιουργία της ΜΕΣΕ στην Ανδραβίδα, σε συνδυασμό με την σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών απαιτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Τόνισε επίσης την διακλαδική διάσταση της όλης προσπάθειας, δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ θα αξιοποιούνται και από τις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ για την συνεκπαίδευση των JTAC, ενώ σύντομα θα είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και από την Αεροπορία Στρατού. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες του ΚΕΑΤ ως προς την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των εκπαιδευομένων, παρέχοντάς τους αναβαθμισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση και προάγοντας την διακλαδική συνέργεια σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα. Τέλος συνεχάρη τον Διοικητή του ΚΕΑΤ, τον Διοικητή της ΜΕΣΕ και το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού με την σχεδίαση και την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων, για την ταχεία και άρτια ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού και πρωτοποριακού για τις Ένοπλες Δυνάμεις έργου. Ακολούθησε περιήγηση στις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ στην οποία έλαβε χώρα επίδειξη των δυνατοτήτων της και ενημέρωση για τις προοπτικές επέκτασης και περαιτέρω αναβάθμισης της Συνθετικής Εκπαίδευσης τόσο σε διακλαδικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με φίλους, συμμάχους και εταίρους.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση TUWAIQ 3 με Α/Φ C-130 και ανάλογο προσωπικό της ΠΑ στην ομώνυμη περιοχή της κεντρικής Σαουδικής Αραβίας. Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Κουβέιτ, η Ιορδανία, το Μαρόκο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

(φωτογραφία αρχείου)

Μειωμένη ποσοτικά αλλά αναβαθμισμένη ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 159 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 212 την προηγούμενη εβδομάδα) και 19 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 7 την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) δεν σημειώθηκαν υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Κύπρος

Στις 15 Δεκεμβρίου διεξήχθη η άσκηση Έρευνας-Διάσωσης CYPUSA 01/22 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, σε θαλάσσια περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση, που περιελάμβανε σενάρια ημέρας και νύκτας, συμμετείχαν ένα ελικόπτερο «ΜΗ-60S» του Αμερικανικού Ναυτικού (της MSC-28), ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ, το Παράκτιο Περιπολικό «ΤΣΟΜΑΚΗΣ» (Ρ03) της Διοίκησης Ναυτικού, η Άκατος «ΘΗΣΕΑΣ» (PV23) της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Τον επιχειρησιακό έλεγχο και συντονισμό των μέσων, που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσης η άσκηση αεράμυνας «APHRODITE SHIELD», στην οποία συμμετείχαν οι Μονάδες Αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και αεροσκάφη της RAF. Σκοπός της άσκησης που διεξήχθη για πρώτη φορά, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του αεριωθούμενου ΜΕΑ Kizilelma από το αεροδρόμιο Τυρολόης (Çorlu). Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Baykar, το Kizilelma θα έχει δυνατότητα υπερηχητικής πτήσης και καλά πτητικά χαρακτηριστικά που θα του επιτρέπουν να εκτελεί και αποστολές αέρος-αέρος (!) πέραν της αναμενόμενης χρήσης του σε ρόλους αέρος-εδάφους. Αναμένεται να έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 6 τόνων, με ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνων, ενώ θα έχει δυνατότητα βραχείας αποπροσγείωσης και χρήσης από αεροπλανοφόρα-ελικοπτεροφόρα, συμπεριλαμβανομένου του TCG Anadolu. Παρ’ ότι η εκπλήρωση των στόχων αυτών προϋποθέτει την υπέρβαση πολλών τεχνολογικών προκλήσεων, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά πλέον την απειλή που θα αντιπροσωπεύει το Kizilelma όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.

Στις Δεκεμβρίου γνωστοποιήθηκε η δοκιμαστική βολή υπερηχητικού βλήματος αέρος – εδάφους TRG-230 από πρωτότυπο ΜΕΑ ΑKINCI (s/n PT-4) στο Πεδίο Βολής Σινώπης, που κατά τουρκικές πηγές επέφερε επιτυχές πλήγμα στο στόχο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Το βλήμα TRG-230 είχε αναπτυχθεί αρχικά από τη Roketsan ως ρουκέτα πυροβολικού διαμετρήματος 230 χιλ. και βεληνεκούς 20-70 χλμ., κατευθύνεται στο στόχο με καθοδήγηση GPS, INS και ερευνητή λέιζερ, ενώ στην αεροεκτοξευόμενη έκδοσή του φέρεται να έχει βεληνεκές ως 150 χλμ.
 

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, κατά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου  Hadja Lahbib σημειώθηκε ένταση με τον Τούρκο ομόλογό της Ν. Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε το Βέλγιο ότι δίνει άσυλο σε “τρομοκράτες” και ιδίως σε στελέχη του PKK. Η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι οι βελγικές αρχές γνωρίζουν την παρουσία “συμπαθούντων” το ΡΚΚ στο Βέλγιο αλλά η δραστηριότητά τους εμπίπτει στην ελευθερία της έκφρασης.

Στις 14 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για την κατηγορία της προσβολής των τουρκικών αρχών που είχαν ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές του 2019, κατά τις οποίες ο Ιμάμογλου είχε εκλεγεί δήμαρχος παρά την αντίθεση του καθεστώτος Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε επίσης σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, γεγονός που πιθανότατα αποκλείει τη συμμετοχή του στις εκλογές του Μαϊου 2023, παρ’ ότι αναμένεται να ασκήσει έφεση. Έτσι φαίνεται να εξουδετερώνεται ένας βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, με τρόπο που ξεγυμνώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επανέλαβε και σήμερα τις δηλώσεις του με τις οποίες απειλεί την Ελλάδα με πυραυλικό πλήγμα. Συγκεκριμένα, από την πόλη Μαρντίν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ειδικά για τον πύραυλο Ταϊφούν, μας ανακοίνωσαν πως η εμβέλειά του φτάνει στα 560 χιλιόμετρα. Δεν το βρήκαμε αρκετό και είχαμε σχετική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. Θα φτάσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει τους Έλληνες να χοροπηδούν […] Η Ελλάδα δεν πρέπει να τα βάζει μαζί μας. Τους είπαμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, και μπορούμε να το αποδείξουμε. Αν δεν συμμορφωθούν και δεν σταματήσουν να προκαλούν στο Αιγαίο, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Εμείς δεν έχουμε καμία διαμάχη με εσάς στο Αιγαίο». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος πριν από μία εβδομάδα, στις οποίες είχε απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στις 12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται επίσης ότι την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση μεταξύ της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αννας-Μαρίας Μπούρα, και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, με στόχο την εκτόνωση της έντασης και τη διερεύνηση της πιθανότητας επανεκκίνησης διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν υπενθυμίζουν στους αφελείς που ίσως υπάρχουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι κάθε διάθεση διπλωματικής προσέγγισης, στην παρούσα φάση και με δεδομένη την πρωτοφανή επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου, θα εκλαμβάνεται από το τουρκικό καθεστώς ως ένδειξη αδυναμίας και θα έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.