Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει πια την έκτη εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν τα εδάφη βορειοδυτικά και ανατολικά του Κιέβου από τα οποία αποσύρονται οι ρωσικές, ανακαλύπτοντας εικόνες φρίκης από εγκλήματα κατά αμάχων. Επίσης, τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε επιδρομή ουκρανικών ελικοπτέρων Mi-24 εντός ρωσικού εδάφους, σε αποθήκες καυσίμων στην περιοχή του Μπελγκοροντ. Εκτιμάται ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων πέριξ του Κιέβου, που προβλήθηκε από ρωσικής πλευράς ως κίνηση καλής θέλησης, αποσκοπεί στην επικέντρωση της ρωσικής προσπάθειας στην περιοχή του Ντονμπας, που εμφανίζεται πλέον ως ο κύριος στόχος. Ωστόσο κατά την εβδομάδα που πέρασε οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις ρωσικές επιθέσεις τόσο στο Ντονμπας όσο και στην περιοχή της Χερσώνας και του Χαρκόβου, ενώ και η Μαριούπολη δεν έχει καταληφθεί ακόμη πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως αναμενόταν. Οι χάρτες προέρχονται από την πιο πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:
Σήμερα έφτασε στην Οδησσό, επικεφαλής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, o υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, που χθες τη νύχτα βομβαρδίστηκε από ρωσικούς πυραύλους. Σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι από σήμερα επαναλειτουργεί το ελληνικό προξενείο της Οδησσού για να συντονίσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Ελληνισμού της Ουκρανίας.
ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησαν η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και η Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων τόσο των Ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων. Παράλληλα με την Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» (βλ. σχετικά παρακάτω) συνεξετάζεται η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» στην οποία εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η «ΩΡΙΩΝ 22», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ, περιλαμβάνει αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα όπως:
- Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης.
- Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού.
- Τακτική ελεύθερων σκοπευτών.
- Μη συναινετικές νηοψίες.
- Εκκαθάριση εχθρικής ακτής.
Επιπρόσθετα, υπάρχει διασύνδεση των ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του ΠΝ. Στις ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» επί Ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη, και επιπλέον συμμετέχουν τα αεροπλανοφόρα της Γαλλίας CHARLES DE GAULLE και των ΗΠΑ USS HARRY S. TRUMAΝ με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά Χώρες, καθώς και 10 μονάδες επιφανείας του ΠΝ. Η διεξαγωγή της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» παράλληλα με τις ασκήσεις «ΩΡΙΩΝ 22» και «ΛΑΙΛΑΨ 1/22», η διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός μέσων και προσωπικού ξένων χωρών συμπεριλαμβανομένων 2 αεροπλανοφόρων καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της, και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ελληνικές ΕΔ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου της Χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Την Τρίτη 29 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θ. Μπουρολιά επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες της άσκησης και επισκέφθηκε το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) και το Κέντρο Επιχειρήσεων (WHITE CELL) της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», όπου του έγινε ενημέρωση από τον Διοικητή του ΚΕΑΤ για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της, παρουσία των επικεφαλής των ξένων αποστολών (Detachment Commanders) και του εμπλεκόμενου προσωπικού. Επίσης την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης. Οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» από τον Διοικητή του ΚΕΑΤ και στη συνέχεια παρακολούθησαν διελεύσεις σχηματισμών μαχητικών αεροσκαφών όπως και εικονικές προσβολές κατά του αεροδρομίου, και περιηγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άσκησης. Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών του ΥΕΘΑ, του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΑ, ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον πρωτεύσαντα Ιπτάμενο της 1ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2021, Σμηναγό (Ι) Σ. Γεωργίου.
Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας πρόσληψης 1.639 Επαγγελματιών Οπλιτών για το 2022. Οι θέσεις ΕΠΟΠ κατανέμονται ως εξής: 1.030 στο Στρατό Ξηράς, 308 στο Πολεμικό Ναυτικό, 281 στην Πολεμική Αεροπορία και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στρατός Ξηράς
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι Πυροβολαρχίες Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού που έχει διαθέσει η Ελλάδα στην Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν περιοδική ανάπτυξη στην Βουλγαρία στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτροπής στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία αναπτύσσονται τέσσερα (4) ASRAD-HELLAS, μαζί 30 περίπου στελέχη του Πυροβολικού. Τα ASRAD-HELLAS, εκ των οποίων ο ΕΣ διαθέτει συνολικά 54, είναι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα που περιλαμβάνουν τετραπλό εκτοξευτή Α/Α πυραύλων Stinger και μονάδα ελέγχου πυρός επί οχήματος Hummer M1097A2.
Στις 30 Μαρτίου ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, για τρία θέματα (ενεργοποίηση/κατακύρωση προγραμμάτων) επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς, που έλαβαν θετική γνωμοδότηση. Πρόκειται για (1) χρηματοδότηση FMS Case για την υποστήριξη ελικοπτέρων αμερικανικής προελεύσεως (AH-64, CH-47, OH-58, UH-1) της Αεροπορίας Στρατού, (2) σύναψη συμφωνίας πλαίσιο 4ετούς διάρκειας για την προμήθεια 183 ελαστικών λέμβων 7-10 ατόμων για τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ, και (3) σύμβαση με την κοινοπραξία NH Industries για την επαναφορά σε ενέργεια ελικοπτέρων ΝΗ-90, κόστους 5 εκατ. €. Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής παρέστησαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Α. Αλεξόπουλος ΠΝ και Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης Υποναύαρχος (Ο) Δ. Ρυζιώτης ΠΝ.
Πολεμικό Ναυτικό
Στις 31 Μαρτίου η ΓΔΑΕΕ ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για την «Αναβάθμιση Τορπιλικού Δυναμικού του ΠΝ – Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη Τορπιλών Ελληνικών Υποβρυχίων» με την εταιρεία ATLAS ELEKTRONIK GmbH. Η σύμβαση αφορά την προμήθεια 44 τορπιλών μάχης βαρέος τύπου SeaHake Mod 4 συνολικής αξίας €111.981.920, που θα εξοπλίσουν τα υποβρύχια τύπου 214 και το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ, καθώς και την εν συνεχεία υποστήριξή τους και την προμήθεια συναφών ειδών-υπηρεσιών. Η σύμβαση με την ATLAS ELEKTRONIK GmbH, το σχέδιο της οποίας έχει εγκριθεί από τη Βουλή, προβλέπει έναρξη παραδόσεων σε 15 μήνες από την υπογραφή της και περιλαμβάνει ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω των εταιρειών SUNLGHT, ALSE, AKMON και TECHNOFORM. Αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ, για την περάτωση αυτής της εκκρεμότητας, που επιτέλους δίνει στα πλέον σύγχρονα υποβρύχια της Μεσογείου ένα οπλικό σύστημα που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, το ΠΝ πρόκειται να παραλάβει σύντομα το πρώτο Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου εγχώριας ανάπτυξης, που υλοποιείται ως το ομώνυμο πρόγραμμα ΑΓΗΝΩΡ και θα ενταχθεί στο δυναμικό των αντίστοιχων πλωτών μέσων της ΔΥΚ.
Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» με τη γερμανική φρεγάτα FGS «LUEBECK» της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. Κατά τη διάρκεια του PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και προχωρητικοί ελιγμοί.
Με νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προχωρήσει τελικά, πιθανώς και εντός του Απριλίου, η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς η δικαστική διαδικασία αναμενόταν χρονοβόρα και δεν είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση όλων των πιστωτών.
Πολεμική Αεροπορία
Στις 28 Μαρτίου άρχισε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας η φάση εκτέλεσης της άσκησης “Ηνίοχος 2022” που θα διαρκέσει ως τις 7 Απριλίου. Στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:
• Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE από το οποίο επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.
• Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper, καθώς και με αεροσκάφη FA-18, EA-18, και E2D Hawkeye του αεροπλανοφόρου USS HARRY S. TRUMAΝ των ΗΠΑ
• Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW) G-550 και Αεροσκάφος Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.
• Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη TORNADO.
• Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.
• Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.
Επίσης στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς.
Εξαιρετικά αυξημένη ήταν και αυτή την εβδομάδα η παραβατικότητα της τουρκικής αεροπορία, με 155 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 197 την προηγούμενη εβδομάδα), 6 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 5 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 5 την προηγούμενη εβδομάδα).
Κύπρος
Από 28 Μαρτίου έως 01 Απριλίου 2022, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αντιστράτηγος Osama Askar, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη. Μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στις 29 Μαρτίου 2022, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον Υπουργό Άμυνας Χ. Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Αντιστράτηγος Askar παρακολούθησε επιχειρησιακές δραστηριότητες σε Σχηματισμούς και Διοικήσεις της ΕΦ. Ειδικότερα επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), παρακολούθησε άσκηση – επίδειξη από το προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών και επισκέφθηκε ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους της ελεύθερης Κύπρου.
Μεταξύ 27 και 29 Μαρτίου, ελικόπτερο AW–139 με 6μελές πλήρωμα της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στην άσκηση Έρευνας και Διάσωσης SCORPION SWORD-2022 που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Palmahim του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι στην άσκηση συμμετείχε και ελικόπτερο της RAF.
Από 15 Μαρτίου 2022, επανάρχισαν οι παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, με κύριο στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων του. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται παράλληλα σε όλους τους Σχηματισμούς και Διοικήσεις και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιχειρησιακή συγκρότηση, διεξαγωγή επιχειρησιακών βολών μάχης και εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων. Περιλαμβάνουν επίσης, επιμόρφωση στις διαδικασίες εφεδρείας και εθνοφυλακής για όσους τακτοποιήθηκαν επιστρατευτικά ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν το 2021, ώστε να καλούνται για υπηρεσία στην ΕΦ οι ανένταχτοι έφεδροι. Η μεγάλη προσέλευση και η εθελοντική, πολλές φορές, συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των εφέδρων και εθνοφυλάκων και παράλληλα, τη σημασία της συμβολής τους στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ. Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ έχουν επαναπρογραμματιστεί οι παρουσιάσεις που αναβλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν κρούσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ με αντικείμενο την πιθανή μεταβίβαση ρωσικής κατασκευής συστημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο διεθνές “σαφάρι” για συστήματα ανατολικής προέλευσης που διεξάγουν οι ΗΠΑ προς ενίσχυση της Ουκρανίας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ανταπόκριση της κυπριακής πλευράς είναι κατ’ αρχήν θετική, με την επιδίωξη της αντικατάστασης του ρωσικού υλικού με αντίστοιχο από τα αμερικανικά αποθέματα.
Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 31 Μαρτίου παρουσιάστηκε από την SSB το νέο Κ/Β CAKIR της Roketsan, μέγιστου βεληνεκούς 150 χλμ για χρήση από χερσαίες, ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες.
Στις 30 Μαρτίου η SSB ανακοίνωσε ότι παρελήφθη το δέκατο και τελευταίο μεταγωγικό αεροσκάφος A-400M Atlas (MSN118) για την Τουρκική Αεροπορία.
Σε έγγραφο της Baykar με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2021 προς τις κρατικές αρχές της Ουκρανίας για την έκδοση άδειας εξαγωγής κινητήρων MS500 της Motor-Sich αναφέρεται ότι το ΜΕΑ ΑΚΙΝCI αδυνατεί να απογειωθεί με ταχύτητα ανέμου 46,3 km/h (25 κόμβων).
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε η τρίτη επιβεβαιωμένη κατάρριψη/συντριβή ΜΕΑ Bayraktar TB2 των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πιθανότατα στην περιοχή της Χερσώνας.
Συνεχίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ να F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού των παλαιότερων, με συμψηφισμό των χρημάτων που έχει καταβάλει για τα F-35. Σε σχετικές δηλώσεις του στο CNN TÜRK, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ επιβεβαίωσε την τουρκική στόχευση προσθέτοντας ότι για την πώληση απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου και ειδικά το αρμενικό και το ελληνικό λόμπι πιέζουν ώστε αυτή να μην υλοποιηθεί.