Στην Ουκρανία ο πόλεμος έχει φτάσει πλέον στην 25η ημέρα από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης των γραμμών του μετώπου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο, αλλά ούτε οι ουκρανικές επιτυγχάνουν την απώθηση των ρωσικών σε μεγάλη κλίμακα. Από πλευράς δυτικών κρατών (και κυρίως των ΗΠΑ) γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν αντιαεροπορικά συστήματα από πρώην ανατολικές χώρες για να σταλούν στην Ουκρανία, και ήδη υπήρξε συναίνεση της Σλοβακίας για τη διάθεση συστήματος S-300, με αντάλλαγμα την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκής πυροβολαρχίας Patriot (μεικτής γερμανικής/ολλανδικής σύνθεσης) για τη δική της άμυνα. Στην περιοχή του Κιέβου ο οι ρωσικές δυνάμεις εγκαθίστανται αμυντικά σε ορισμένα σημεία (ένδειξη ότι η μάχη αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο), ενώ βασική μέριμνα των ουκρανικών δυνάμεων είναι να μην βρεθεί το κέντρο του Κιέβου εντός βεληνεκούς του ρωσικού πυροβολικού. Η μάχη για την κατάληψη της περικυκλωμένης Μαριούπολης συνεχίζεται, προκαλώντας μεγάλες απώλειες σε ζωές αμάχων και καταστροφές στην πόλη. Η απασχόληση σημαντικών ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη καθυστερεί τις αναμενόμενες επόμενες ρωσικές κινήσεις προς δυσμάς (στην κατεύθυνση της Οδησσού) και προς βορρά (στον άξονα Ζαπορίζια-Ντνίπρο). Σύμφωνα με το Institute for the Study of War, εκτιμάται ότι η πρώτη φάση της ρωσικής επίθεσης έχει πια αποκρουστεί από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς να επιτύχει τους σκοπούς της, κάτι που καθιστά αναγκαία την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο από ουκρανικής πλευράς εκφράζονται φόβοι για επίθεση της Λευκορωσίας στην περιοχή του Βολίν της δυτικής Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία του πολέμου όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Στις 14-15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον το 3ο Συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου τέθηκε εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα του αγωγού EastMed, υπό το φως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων που δημιουργεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και της ανάγκης εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, και η υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα σημαντικότερα think tanks των ΗΠΑ και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στις εργασίες ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Σδούκου, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ. Πάιατ, και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, που υπογράμμισε ότι η Αν. Μεσόγειος είναι η μόνη εναλλακτική για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και των πιθανών στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, δήλωσε ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά».
Στις 16 Μαρτίου υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Στρατός Ξηράς
Από τη Δευτέρα 14 έως και την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης η ΤΑΜΣ «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 22» (THRACIAN COOPERATION – 22), επιπέδου ΤΣ ΕΜΑ, με τη συμμετοχή της 3ης Ίλης [C- (Charlie) Company] του 1-16 Τάγματος Πεζικού [Infantry Battalion (IN BN)] της 1ης Μεραρχίας Πεζικού (1st Infantry Division) των ΗΠΑ και τμημάτων και μέσων της ΧXV ΤΘΤ, της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, της XXI ΤΘΤ και της 1ης ΤΑΞΑΣ. Η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 22» (THRACIAN COOPERATION – 22) περιέλαβε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων καθώς και σε τυποποιημένες τεχνικές μάχης. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο υποδιοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) υποστράτηγος J. Jarrard, ο ακόλουθος άμυνας της Αιγύπτου συνταγματάρχης A. Alian καθώς και παρατηρητές από την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», από τον Αντιστράτηγο Π. Δεμέστιχα στον Αντιστράτηγο Ά. Χουδελούδη, στην οποία παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γ. Φασούλας. Επισημαίνεται ότι σε δηλώσεις του μετά την τελετή αναφορικά με το θέμα της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, ο Α/ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχώρησης ή διάθεσης οπλισμού το οποίο αδυνατίζει την άμυνα της χώρας». Η δήλωση επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα του Β. Νέδου στην “Καθημερινή”, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά σε ουκρανικό αίτημα για αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 ή OSA-AK. Κατά τη γνώμη μας πάντως, ενώ η παραχώρηση TOR-M1 ή OSA-AK θα αδυνάτιζε πράγματι την άμυνα της χώρας καθώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα με ισάξιο δυτικό σύστημα, η περίπτωση της παραχώρησης των S-300PMU1 στην Ουκρανία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, καθώς η ΠΑ επιδιώκει από το 2011 την αντικατάστασή τους με ισάριθμες (2) συστοιχίες Patriot, που στην παρούσα συγκυρία θα μπορούσαν ίσως να παραχωρηθούν δωρεάν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Κογκρέσου, επέρχεται αύξηση φυσικού αντικειμένου (πρόσθετοι αεροκινητήρες T55-GA-714A και υλικά υποστήριξης) στην LOA για τα ελικόπτερα CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού, που συνεπάγεται αντικατάσταση κινητήρων με νέους, ισχυρότερους και για τα παλαιότερα CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού.
Μετά από πολλά χρόνια εκκρεμότητας σε έναν τομέα κρίσιμο (ειδικά για την άμυνα των νησιών), η ΑΣΔΥΣ προκήρυξε διαγωνισμό για το υποπρόγραμμα “προμήθεια ναρκών κατά ελικοπτέρων”. Ευχόμαστε ταχεία υλοποίηση.
Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή με θέμα «Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια», η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα PESCO για την ανάπτυξη του μελλοντικού άρματος μάχης.
Πολεμικό Ναυτικό
Από την Τετάρτη 16 έως και την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνδυασμός Ασκήσεων «ΑΣΤΡΑΠΗ» και «ΟΡΜΗ», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους με συμμετοχή μονάδων του Αρχηγείου Στόλου. Κατά τις ανωτέρω Ασκήσεις εκτελέστηκαν γυμνάσια Πυρών, Αεράμυνας, Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, Διοικητικής Μέριμνας, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και αντιμετώπισης όλων των ειδών των απειλών.
Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 και στο πλαίσιο συμμετοχής της Χώρας μας στην Επιχείρηση «CLEMENCEAU 22», ο Γάλλος Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης (Task Force 473) του Αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», Υποναύαρχος C. Cluzel, επισκέφθηκε την φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του πλοίου, ενώ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του και να συνομιλήσει με τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του. Η συμμετοχή της Φ/Γ ΥΔΡΑ στην Επιχείρηση «CLEMENCEAU 22» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού T. Burkhard, σε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» μεταξύ των Κυβερνήσεων των δυο Χωρών.
Στις 13 Μαρτίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) με την φρεγάτα AUVERGNE (D654) του Γαλλικού Ναυτικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Κρήτης, κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Από τη Δευτέρα 7 έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 22» στο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος, με την συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/ SNMCMG2). H άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 22» είναι τύπου INVITEX (Invitation to an Exercise), διοργανώνεται σε ετήσια βάση και αφορά στην εφαρμογή διαδικασιών, τεχνικών και αντιμέτρων Ναρκοπολέμου για την αντιμετώπιση ευρέως φάσματος τύπου ναρκών, υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 22», οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με: την φρεγάτα (Φ/Γ) «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» ως πλοίο έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ) Πλοιάρχου Α. Σπανού ΠΝ, τα Ναρκοθηρευτικά (ΝΘΗ) «ΕΥΡΩΠΗ», «ΕΥΝΙΚΗ» και «ΚΑΛΥΨΩ», την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) «ΝΑΥΜΑΧΟΣ», ένα Ελικόπτερο AB-212 της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού και Ομάδα Εξουδετερώσεως Ναρκών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επιπλέον συμμετείχαν τα πλοία της SNMCMG2 (ΝΘΗ «FGS BAD RAPPENAU» από την Γερμανία, ΠΑΘ «ESPS METEORO» και ΝΘΗ «ESPS SELLA» από την Ισπανία, ΝΘΗ «ITS GAETA» από την Ιταλία), ένα Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) από το Βέλγιο με τετραμελή ομάδα χειρισμού, προσωπικό από τη Βουλγαρία στο Εν Πλω Επιτελείο, καθώς και αξιωματικοί παρατηρητές από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στις 24 Μαρτίου θα γίνει επί του ιστορικού θωρηκτού “Αβέρωφ” η τελετή επίσημης υπογραφής της σύμβασης ναυπήγησης των φρεγατών FDI για το Πολεμικό Ναυτικό, για την οποία αναμένεται στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly.
Πολεμική Αεροπορία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Σαρικά, η ΠΑ είναι πιθανό να αποκτήσει τουλάχιστον 36 από τα Mirage 2000-9 που θα αποσύρουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς από το 2026 θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν 80 νέα μαχητικά τύπου Rafale. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει δοθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η έγκριση της Γαλλίας για τη μεταβίβαση, ενώ ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη επιδεικνύουν επίσης η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Η προοπτική απόκτησης των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ από την ΠΑ είναι εξαιρετική, καθώς σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα -5 της 331 Μοίρας θα επιτρέψει τη συγκρότηση τριών ικανών μοιρών Mirage 2000 που θα πλαισιώνουν τα νέα Rafale της 332 Μοίρας, και θα διεκπεραιώνουν τις “καθημερινές” αποστολές (πχ αναχαιτίσεις) με μικρότερο κόστος λειτουργίας. Έτσι διαφαίνεται η προοπτική μιας ΠΑ που περί το 2026-2027 θα διαθέτει, με λογικό κόστος, τουλάχιστον 10 εξαιρετικά αξιόμαχες μοίρες με >200 σύγχρονα ή υπερσύγχρονα μαχητικά ανώτερα των τουρκικών, έχοντας αντικαταστήσει τα F-4E και τα F-16 Block 30.
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50, που αναμένεται να υποβληθεί για τρίτη φορά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της LoR που θα σταλεί στις ΗΠΑ, και ειδικότερα αν θα περιλαμβάνονται και τα ατρακτίδια τύπου Sniper και οι αναβαθμίσεις λογισμικού για την ενσωμάτωση νέων όπλων, ή αν τα στοιχεία αυτά θα “κοπούν” και θα μετατεθούν σε δεύτερο χρόνο, ώστε να περιοριστεί το συνολικό κόστος. Κατά τις πληροφορίες μας, οι ενστάσεις κόστους δεν προέρχονται μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το οικονομικό επιτελείο που προτάσσει περικοπές επικαλούμενο τις νέες οικονομικές συνθήκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι υπέρμαχοι του προγράμματος να “δίνουν μάχη για κάθε Ευρώ”. Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι είναι και από οικονομική άποψη παράλογο να “σπάνε” κρίσιμα προγράμματα για να εμφανιστεί (εικονικά) μειωμένο το κόστος, καθώς ο αγοραστής έχει το μέγιστο οικονομικό όφελος (έκπτωση) όταν έχει τη μέγιστη διαπραγματευτική ικανότητα, δηλ. όταν διαπραγματεύεται εξ αρχής “πλήρες πακέτο”. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 52+/Adv σε Viper με νέο ραντάρ θα προκύψουν ως περίσσευμα συνολικά 83 ραντάρ APG-68(V)9, εκ των οποίων μόνο τα 38 θα επανατοποθετηθούν στα F-16 Block 50, ενώ τα υπόλοιπα 45 (συνολικής αξίας περίπου 90 εκ. δολλαρίων) μπορούν να εκποιηθούν για τη μείωση του συνολικού κόστους.
Από την Δευτέρα 28 Μαρτίου έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 θα λάβει χώρα στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας (117 ΠΜ) η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2022. Η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων. Θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:
• Η Γαλλία με το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE από το οποίο θα επιχειρούν Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.
• Οι ΗΠΑ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper.
• Το Ισραήλ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW) G-550 και Αεροσκάφους Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.
• Η Ιταλία με Μαχητικά Αεροσκάφη TORNADO.
• Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139.
• Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.
Κατά την διάρκεια της άσκησης θα συνεξετασθούν και αντικείμενα συνεκπαίδευσης με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 22, που θα διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2022, με την συμμετοχή τμημάτων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ και τμημάτων ΕΕ της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυξημένη ήταν αυτή την εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 91 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 24 την προηγούμενη εβδομάδα) και 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα), χωρίς υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ επισημαίνεται ότι, μετά από πολύ καιρό, ορισμένες από τις παραβιάσεις ήταν νυχτερινές.
Κύπρος
Στις 18 Μαρτίου 2022 παρατάθηκε η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη για ένα ακόμη έτος.
Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Το τελευταίο από τα 10 μεταγωγικά αεροσκάφη A400M-180 (SN 21-118) που προμηθεύεται η τουρκική πολεμική αεροπορία διεξάγει τις τελικές δοκιμές του πριν την άφιξή του στην αεροπορική βάση της Καισάρειας για την ένταξή του σε υπηρεσία.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εκτέλεση πρώτης δοκιμαστικής βολής τορπίλης ασκήσεων AKYA από το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο PREVEZE (S353) τύπου 209/1400 του τουρκικού ναυτικού. Υπενθυμίζεται ότι το PREVEZE είναι επίσης το δεύτερο υποβρύχιο του τουρκικού ναυτικού με εγκατεστημένο εκτοξευτή του συστήματος αντιμέτρων τορπιλών ZARGANA.
Κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής Menendez δήλωσε ότι δεν προβλέπει έγκριση της πώλησης F16 στην Τουρκία εκτός αν υπάρξει “δραματική αλλαγή” στο ζήτημα του Α/Α συστήματος S400 και ότι η “επίθεση γοητείας” του Τούρκου προέδρου Erdogan δεν θα επιτύχει.