Ανασκόπηση εβδομάδας #258

0
6539

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς μετά την προσωρινή αποκλιμάκωση που έφεραν οι πληροφορίες περί απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων στις 14-15 Φεβρουαρίου, η Ρωσία συνεχίζει τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Στις 18/2 ήχησαν οι σειρήνες αεράμυνας στις αυτόνομες περιοχές του Donetsk και του Luhansk και εμφανίστηκαν στα κρατικά ΜΜΕ βίντεο για την εκκένωση του πληθυσμού, ενώ στις 19/2 αναγγέλθηκε επιστράτευση των ανδρών ηλικίας 18-55 ετών. Επίσης στις 19/2, ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden προέβη σε διάγγελμα, με το οποίο δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει εισβολή της επόμενες ημέρες με στόχο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν αυτή την εβδομάδα ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, τόσο σε τακτικό επίπεδο στη Λευκορωσία, όσο και επίπεδο στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Εκτιμάται ότι στην ουκρανική μεθόριο βρίσκονται πλέον περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιώτες, που απαρτίζουν περίπου 125 τακτικά συγκροτήματα μάχης, δηλαδή περίπου  74% του συνολικού στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας. Περισσότερες από τις μισές ρωσικές μονάδες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, ενώ δορυφορικές φωτογραφίες έχουν εντοπίσει ρωσικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, ΤΟΜΠ και υλικό υποστήριξης στο αεροδρόμιο Millerovo, πολύ κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν σε μια προσπάθεια μεσολάβησης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, και συμφωνήθηκε να συγκληθεί αύριο η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ. Για τις 24 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, που θεωρείται ως η ύστατη προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης που οργανώθηκε βόρεια της Κέρκυρας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Ε/Γ-Ο/Γ EUROFERRY OLYMPIA. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πλοίο ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι. Στο σημείο έσπευσαν 4 περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό και ένα αντιρρυπαντικό του ΛΣ, ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, τρία ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, και ένα ελικόπτερο του Λ.Σ, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση με την φρεγάτα ΥΔΡΑ (F452), η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή και ανέλαβε καθήκοντα On Scene Commander, και τρία ελικόπτερα (1 S-70Β, 1 Super Puma και 1 AB-205). Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, που βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ). Από τα 290 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο (239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα) απεγκλωβίστηκαν 279 και υπάρχει ένας νεκρός, ενώ αγνοούνται 10 άτομα. Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί στην Κέρκυρα και οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται.

Στις 15 Φεβρουαρίου υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ππου προβλέπει την προμήθεια 3+1 φρεγατών FDI HN, 44 τορπιλών SeaHake mod4 για τα υποβρύχια τ. 214, 6 αεροσκαφών Rafale F3R και πρόσθετων όπλων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, “Παρών” ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “Όχι” ψήφισαν τοΚΚΕ και η ΜέΡΑ25. Όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ως το τέλος του καλοκαιριού θα ληφθούν οι αποφάσεις για τέσσερα ακόμα νέα, μικρότερα πλοία επιφανείας (κορβέτες), ενώ η συναρμολόγηση των τορπιλών θα γίνει στην Ξάνθη από την εταιρία SUNLIGHT, η οποία θα μετακυλύει μέρος των εργασιών και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή προανήγγειλε την προώθηση του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 και των προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς.

Από την Κυριακή 6 έως την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 και υπό τον συντονισμό και τον σχεδιασμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) εκπαιδεύτηκαν στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) των Αιγυπτιακών Ειδικών Δυνάμεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου. Η αξιοποίηση του εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης στην Αίγυπτο, όπως και κατά το παρελθόν, παρείχε στο προσωπικό των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων την δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό αλμάτων σε περιβάλλον εξομοίωσης, αποκομίζοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χρήσιμη τεχνογνωσία σε ασφαλές περιβάλλον και στο πλαίσιο ολοκληρωμένης εκπαίδευσης προετοιμασίας για την εκτέλεση πραγματικών αλμάτων από ελικόπτερα ή αεροσκάφη.

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας – Ισραήλ» (Defence Cooperation Program) για το έτος 2022, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Ν. Χολέβα και τον Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Συνταγματάρχη G. Dolov. Το εν λόγω ΠΑΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές – διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια, ανταλλαγή εκπαιδευτών, επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και δράσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» Έτους 2022, που υπεγράφη την ίδια ημέρα. Το ΚΣΔ 2022 υπεγράφη από πλευράς ΓΕΕΘΑ από τον Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχο Φ. Λελούδα ΠΝ, από πλευράς Ισραήλ από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Υποπτέραρχο T. Kelman και από πλευράς Κύπρου από τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ Συνταγματάρχη (ΤΘ) Ν. Παχουλίδη, εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ της 07 Δεκεμβρίου 2021 και αποτελεί συνέχεια του ΚΣΔ που είχε υπογραφεί στις 08 Σεπτεμβρίου 2020.

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δέχθηκε στο γραφείο του τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Υποπτέραρχο T. Kelman και τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΤΘ) Ν. Παχουλίδη, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα ως επικεφαλής των Αντιπροσωπειών των Xωρών τους στο πλαίσιο της υπογραφής του «Κοινού Σχεδίου Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» για το έτος 2022.

Στρατός Ξηράς

Από την Δευτέρα 07 έως την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 διεξήχθη η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΖΕΥΣ» στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) «ΚΡΑΝΕΑΣ» μεταξύ Μονάδων ΕΕ/Π της Ελλάδας από την 1η ΤΑΞΑΣ και των ΗΠΑ από την 7th Squadron 17th Cavalry Regiment (7-17 CAV), η οποία έχει αναπτυχθεί στην Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE». Κατά την διάρκεια της Άσκησης εκτελέστηκαν εικονικές βολές κατά επίγειων στόχων, σενάρια σχεδίασης και διεξαγωγής τακτικών αποστολών ΕΕ/Π σε μεικτούς σχηματισμούς, καθώς και σενάρια ανεφοδιασμού από Προκεχωρημένα Σημεία Ανεφοδιασμού Ε/Π, με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Μονάδων ΕΕ/Π των 2 Χωρών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Άσκηση με 4 ΕΕ/Π AH-64 και 1 Ε/Π CH-47D και οι ΕΔ των ΗΠΑ με 4 ΕΕ/Π AH-64.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού «Πτήση & Διάστημα», βρίσκονται σε εξέλιξη ελληνογερμανικές επαφές με αντικείμενο την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 του ΕΣ, την ενδεχόμενη αγορά προηγμένων ΤΟΜΑ τύπου Lynx ή/και παραχώρηση ΤΟΜΑ τύπου Marder από το απόθεμα του γερμανικού στρατού, αλλά και ευρύτερες προοπτικές βιομηχανικής συνεργασίας, που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο γραμμής παραγωγής Leopard 2 στην Ελλάδα. Πράγματι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συνάντησε τη νέα γερμανίδα ομόλογό του Christine Lambrecht στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 16 Φεβρουαρίου, και δεν αποκλείεται το ζήτημα να συζητήθηκε. Σε πρώτη φάση πάντως προωθείται άμεσα από το ΑΣΣ στο ΣΑΓΕ το πρόγραμμα αναβάθμισης των Leopard 2A4, μαζί με πρόγραμμα περιορισμένου εκσυγχρονισμού των Leopard 1Α5.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κ. Σαρικά στον ιστότοπο newpost, έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ το ελληνικό αίτημα για δωρεάν παραχώρηση μέσω EDA μεγάλου αριθμού πολυβομβιδοβόλων αλλά και ανταλλακτικών για τα συνολικά 1200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης M-1117 Guardian που παραλαμβάνει ο ΕΣ από τα αμερικανικά αποθέματα.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ του Πολεμικού Ναυτικού με Μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, καθώς και γυμνάσια επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, στην Αθήνα, διεξήχθη ο 12ος Κύκλος Συνομιλιών μεταξύ του Ελληνικού και Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Αρχιπλοίαρχος Β. Ευσταθίου ΠΝ, Διευθυντής Α’ Κλάδου ΓΕΝ, ενώ της γαλλικής ο Αντιναύαρχος C. Lucas. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την εκατέρωθεν επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Πολεμικών Ναυτικών των δύο Χωρών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην «Συμφωνία για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς και των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό T. Burkhard, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ την 21 Ιανουαρίου 2022. Στο περιθώριο των συνομιλιών, ο επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπαρχηγό ΓΕΝ, Υποναύαρχο Γ. Καμπουράκη ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον General Manager της Dassault Aviation στην Ελλάδα, V. Tesniere. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία και είναι σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του Αντιαεροπορικού – Αντιπυραυλικού συστήματος Patriot, έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση στελεχών του NSPA (NATO Support and Procurement Agency), της Intracom Defense & της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 124 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 103 την προηγούμενη εβδομάδα) με 10 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα)  και 1 υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα)

Κύπρος

Στις 14 Φεβρουαρίου διεξήχθη η ΤΑΜΣ ΤΑΛΩΣ-1/2022 με την συμμετοχή συστημάτων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς και μαχητικών αεροσκαφών Rafale M του αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE. Κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της ΕΦ και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά Α/Φ. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου.

Το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, εκπαιδευτικές – επιχειρησιακές βολές, από προσωπικό του Τακτικού Συγκροτήματος 23 Επιλαρχίας Αρμάτων της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν βολές επί επίγειου στόχου, με το πυροβόλο 90 χιλ.  και το συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλ. των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Cascavel. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως των πληρωμάτων και σε αυτή συμμετείχαν το μόνιμο προσωπικό, οι συμβασιούχοι οπλίτες και οι οπλίτες θητείας της Μονάδας.

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 οι Μονάδες της 3ης Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως, πραγματοποίησαν στο Πεδίο Βολής Σιάς βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού πολυβόλων MG3 – 7,62 χιλ, πολυβόλου 0,50΄΄ και Κρινώφ 12,7 χιλ.

Την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές βολές ελικοπτέρων (Ε/Π) Mi-35 της 450 Μοίρας Ε/Π της Διοίκησης Αεροπορίας, στο Πεδίο Βολής Κιτίου. Ειδικότερα, εκτελέστηκαν, βολές αντιαρματικού πυραύλου «ΑΤΑΚΑ» και βολές πυροβόλων 30 χιλ. επί θαλασσίου στόχου. Οι βολές, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο, αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πληρωμάτων και αποσκοπούν στην περαιτέρω εξοικείωση του με τα οπλικά συστήματα των ελικοπτέρων, καθώς και την τακτική χρησιμοποίηση τους.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 16 Φεβρουαρίου ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου έγινε διάβημα διαμαρτυρίας του Υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου. Σημειώνεται ότι την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι η TAI δεν έχει ακόμα παραδώσει στις Φιλιππίνες τα 2 πρώτα ελικόπτερα T129B ATAK, λόγω αδυναμίας της TAI να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ άδεια εξαγωγής των κινητήρων LHTEC στις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα στο πρακτορείο Anadolu, την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Τουρκία μια αντιπροσωπεία της LM για να υποστηρίξει την προετοιμασία της LOR για το τουρκικό αίτημα προμήθειας νέων F-16. Κατά την εκτίμηση του αμερικανού διπλωμάτη, “οι συνομιλίες πάνε καλά, αλλά πρόκειται για μια μακρά, περίπλοκη και πολύ τεχνική διαδικασία”.