Ανασκόπηση εβδομάδας #248

0
18477

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Από την Δευτέρα 6 έως την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), με μέριμνα της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (Α1) επιδείχθηκαν σε αντιπροσωπεία 3 Αξιωματικών των ΗΑΕ στο Χαϊδάρι Αττικής οι δυνατότητες του Ειδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ). Η συγκεκριμένη δράση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που αναπτύσσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Χώρας μας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, είχε σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας από τους Αξιωματικούς των ΗΑΕ αναφορικά με τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης ΠΒΧ συμβάντων, και συμπεριέλαβε επίδειξη υλικών και μέσων του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ, καθώς και άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ΠΒΧ στην οποία συμμετείχε οργανική Διμοιρία του Λόχου, με πλήρη ανάπτυξη των Ομάδων Ανίχνευσης, Ταυτοποίησης, Απομόλυνσης και Υγειονομικής Περίθαλψης.

Από την Τετάρτη 8 έως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 και κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού των Σερβικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Milan Mojsilović, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σερβία κατά την οποία πέραν των συνομιλιών που είχε με τον ομόλογό του συναντήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας κ. Nebojša Stefanović PhD, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Nikola Selaković. Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Avala στο Βελιγράδι και ακολούθησε η επίσημη υποδοχή στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. Στις συνομιλίες που ακολούθησαν οι δύο Αρχηγοί διαπίστωσαν ότι η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών αναπτύσσεται συνεχώς με την καθιέρωση νέων δράσεων και αναφέρθηκαν στην πληθώρα των εκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και συνιστούν το επίκεντρο της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο Χωρών, καθώς και στην από κοινού συμμετοχή τους στο Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, του οποίου την ηγεσία διατηρεί η Ελλάδα. Κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας κ. Nebojša Stefanović PhD καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Nikola Selaković στις οποίες παρίστατο και ο Πρέσβης της Χώρας μας στο Βελιγράδι κ. Γεώργιος Διακοφωτάκης, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στις προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και στην Στρατιωτική τους Συνεργασία η οποία όντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συμβάλλει στην από κοινού ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο Χωρών.

Με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) συγκροτήθηκε νέα Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ η οποία αντικατέστησε την Διεύθυνση Γ5, ενώ συγχωνεύθηκαν οι πρώην Διευθύνσεις Επικοινωνιών (Γ4) και Πληροφορικής (Γ5) του ΓΕΕΘΑ σε μία και ενιαία Γ4 Διεύθυνση Επικοινωνιών – Πληροφορικής. Με την δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Διαστήματος αποσκοπείται η αξιοποίηση της πληροφοριακής διάστασης του θεάτρου επιχειρήσεων με την χρήση τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, με σκοπό την ταχεία συλλογή πληροφοριών και την δραστική μείωση του χρόνου λήψης απόφασης. Επίσης, με την δημιουργία της νέας διεύθυνσης επιτυγχάνεται η βελτίωση της συνεργασίας με εξειδικευμένους φορείς για την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, καθώς και ο απαραίτητος συντονισμός με το σύνολο των συναρμοδίων φορέων. Η ενοποίηση των φορέων Επικοινωνιών και Πληροφορικής σε μια Διεύθυνση (ΓΕΕΘΑ/Γ4) αποσκοπεί στην ενιαία αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της εκτεταμένης συνάφειάς τους και της πρακτικής που ακολουθείται σε διεθνώς στον τομέα των Communication & Information Systems (CIS). Η νέα Διεύθυνση είναι υπεύθυνη για την κατά ενιαίο τρόπο υποστήριξη των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και για την ανάπτυξη και ολοκληρωμένη λειτουργία του συνόλου των δικτύων τους στο πληροφοριακό περιβάλλον.

Από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2021 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα. Η εν λόγω δραστηριότητα έρχεται σε συνέχεια της Εθνικής Αξιολόγησης που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της στοχοθεσίας της Συμμαχίας που αφορά στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), η δε σύνθεση της ομάδας αξιολόγησης περιλάμβανε επιτελείς από το Τμήμα Αξιολογήσεων του Στρατηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations HQ), καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Το ΕΤΑ, στο οποίο προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ για τους σκοπούς της αξιολόγησης, είναι πλήρως οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά και μέσα κατά τα διεθνή πρότυπα. Αναπτύχθηκε στο σύνολό του, και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας. Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional», ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας. Η διάκριση αυτή αντανακλά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το Πνεύμα Μονάδος και τη συνέπεια που διακρίνει το προσωπικό του ΕΤΑ, εξασφαλίζοντας πολύτιμη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ με στόχο την μετεξέλιξη και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.) – ΔΕΕ.

Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικότερα έλαβαν μέρος 1 Ελικόπτερο Super Puma AS-332, ένα 1 ΜΕΑ HERON καθώς και ένα 1 Ελικόπτερο AW-139 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης Ελλάδας και Κύπρου, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των εμπλεκομένων μονάδων, καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας των Κέντρων Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και τις εθνικές νομοθεσίες των 2 Χωρών. Το αντικείμενο της άσκησης αφορούσε σε εικονική Κατάσταση Ανάγκης πολιτικού αεροσκάφους μετά από προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών και σε κινητοποίηση του συστήματος Ε-Δ Ελλάδος και Κύπρου για την διάσωση των επιβαινόντων.

Στρατός Ξηράς

Από 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας-Ρουμανίας έτους 2021, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση 1 Διμοιρίας 29 ατόμων του Στρατού της Ρουμανίας, στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»). Η εκπαίδευση περιέλαβε τα αντικείμενα: Εκκαθάριση Οικίας, Bολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Η Διμοιρία κατά την επίθεση σε κατοικημένους τόπους.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στην τελετή παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Π. Χατζήρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θ. Κλιάρης, μέλη του ΑΝΣ καθώς και οι Πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ), του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ (ΣΑ/ΣΝΔ) και του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΜΥΝ.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021, η πολυεθνική Αεροναυτική Άσκηση της Γαλλίας με την επωνυμία «POLARIS 2021», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η «POLARIS 2021», στην οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, ήταν άσκηση τύπου LIVEX Δύναμης Κρούσης του Αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» (Carrier Strike Group – CSG) υπό τη Διοίκηση των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων, με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης στο σύνολο των ναυτικών μορφών πολέμου.

Στις 10 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στο Twitter από την αρμόδια υπηρεσία του US Navy η πρώτη φωτογραφία ελληνικού ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου MH-60R. Πρόκειται για το ΠΝ75, το πρώτο από τα 7 συνολικά (4+3) που έχουν παραγγελθεί και θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από το καλοκαίρι του 2022. Αναλυτικά στοιχεία για τον εξοπλισμό του ελικοπτέρου μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα του doureios.com.

Στις 10 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκαν οι εγκρίσεις του State Department, με ενημέρωση του Κογκρέσου, για τα πιθανά προγράμματα πώλησης φρεγατών τύπου MMSC στην Ελλάδα (ανώτατου κόστους 6,9 δις δολλαρίων) και εκσυγχρονισμού των ελληνικών φρεγατών τ. ΜΕΚΟ (ανώτατου κόστους 2,5 δις δολλαρίων). Είναι σαφές ότι οι εγκρίσεις αυτές δεν αλλάζουν την ελληνική απόφαση προμήθειας 3 γαλλικών φρεγατών FDI, καθώς αποτελούν απλώς την κατάληξη διαδικασιών που είχαν δρομολογηθεί την εποχή που η Ελλάδα διερευνούσε την αμερικανική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας επαναβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του την προσήλωσή του στην προμήθεια των 3 γαλλικών φρεγατών, εξαγγέλλοντας την κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή προς κύρωση ενώ και από γαλλικής πλευράς δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι το σχετικό συμφωνητικό μονογράφηκε πριν λίγες ημέρες και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έστειλε καθησυχαστικό SMS στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν μετά τις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διαμόρφωση των 3 φρεγατών, το εύρος της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής και την τελική τιμή τους, ενώ εκκρεμεί και το ζήτημα της ναυπήγησης κορβετών (τύπου Gowind ή άλλου) ώστε να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός για την αντικατάσταση των παλαιών φρεγατών του στόλου. Όπως είχαμε σχολιάσει εξ αρχής, η συμφωνία θα μπορεί να κριθεί σοβαρά μόνο όταν γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειές της.

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2021, η 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ)/ Αεροπορική Βάση Αγχιάλου, συμμετείχε στην 4η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2021 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 111ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 30, και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Π. Σάσσαρης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με το προσωπικό της 116ΠΜ και συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced, σε αποστολή Αέρος – Εδάφους, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 335 Μοίρας «Τίγρης».

Ελαφρώς αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 42 παραβιάσεις (έναντι 37 την προηγούμενη εβδομάδα), 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 1 την προηγούμενη εβδομάδα), και 1 υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 10 Δεκεμβρίου η υπουργός Ενέργειας Ν. Πηλείδου υπέγραψε τη συμφωνία για τη δεύτερη άδεια έρευνας στις εταιρίες Qatar Energy και ExxonMobil, η οποία αφορά το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το διήμερο 06 και 07 Δεκεμβρίου 2021 εκτελέστηκαν από το προσωπικό της 28 ΕΤΟΜΑ της ΧΧ ΤΘΤ, βολές με το πυροβόλο 100 χιλ. που βρίσκεται επί αρμάτων BΜP-3, σε σταθερούς στόχους, στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού.

Στις 7 Δεκεμβρίου διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, κατά την οποία συζητήθηκε η ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα θερμά λόγια του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στα σχετικά μηνύματά του, καθώς το Ισραήλ φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά στη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρος μετά τις εσωτερικές πολιτικές του ανακατατάξεις. Η κοινή διακήρυξη των τριών ηγετών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, με την αναφορά στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θεωρούνται «στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους».

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 8 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο TDK τo Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως GÜNGÖR DURMUS (A574), που έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους, μήκος 106,51 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 12 κόμβους, δυνατότητα μεταφοράς 4.036 τόνων diesel, 336 τόνων καυσίμου JP-5 και 594 τόνων νερό, έως 8 εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και γερανό με δυνατότητα έλξης 18 τόνων.

Το ΜΕΑ ANKA-S υπεβλήθη σε πτητικές δοκιμές με συγκρότημα αισθητήρων CATS EO, στο οποίο φέρεται να επιλύθηκαν αστοχίες της αρχικής έκδοσης που χαρακτηρίζεται ως χαμηλών επιδόσεων. Το σύνολο των ΜΕΑ ANKA-S σε τουρκική υπηρεσία (Αεροπορία, Ναυτικό, Χωροφυλακή, ΜΙΤ) έφτασε τις 100.000 ώρες πτήσης.
Σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή, ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε ότι τo 1o Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης, η λειτουργία του οποίου έχει εκχωρηθεί στην BMC, έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής 6 Α/Κ πυροβόλα T-155 FIRTINA II και 1 άρμα μάχης Altay, με διαθέσιμους κινητήρες γερμανικής προέλευσης.