Ανασκόπηση εβδομάδας #143

0
18382

ΥΕΘΑ

Στις 5 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία”. Ειδικά για το θέμα της MDCA επιφυλασσόμαστε να σχολιάσουμε εντός της εβδομάδας.

ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εθνική διακλαδική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019» που διεξήχθη από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2019 σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών. Η τελική φάση της άσκησης περιλάμβανε διακλαδικού χαρακτήρα δραστηριότητες και αποβατικές επιχειρήσεις στη νήσο Σαμοθράκη, τις οποίες παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Α. Οικονόμου και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς. Το σενάριο της προέβλεπε αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια για ενίσχυση νήσου όπου οι φίλιες δυνάμεις διεξάγουν αμυντικό-επιβραδυντικό αγώνα αναμένοντας τις φίλιες ενισχύσεις για υπέρβαση-αντεπίθεση και εξάλειψη εχθρικού προγεφυρώματος. Εκτελέστηκαν πυρά αυτοκινούμενων πυροβόλων και τεθωρακισμένων αρμάτων του Στρατού, επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2019 ενεπλάκησαν 47.000 άτομα, 4.700 στρατιωτικά οχήματα και οπλικά συστήματα από 360 Μονάδες και Σχηματισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.

Στρατός Ξηράς

Στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων-2019 διεξήχθησαν στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού οι ακόλουθες ασκήσεις:

• ΤΑΜΣ ΝΕΣΤΟΣ – ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ από την ΧΧ ΤΘΜ με αντικείμενο την διάβαση ευκαιρίας υδάτινου κωλύματος.
• ΤΑΜΣ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ από την 29η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ για την αντιμετώπιση μικρής κλίμακας αποβατικής ενέργειας στα παράλια της Θράκης.
• ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ από την 16η Μ/Κ ΜΠ με αντικείμενο την διεξαγωγή άμυνας σε ποτάμιο έδαφος για εφέλκυση εχθρού σε προσχεδιασμένους χώρους εμπλοκής, όπου καταγράφηκε η πρώτη επιχειρησιακή συμμετοχή Ε/Π τύπου OH-58D KIOWA WARRIOR σε Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.
• ΤΑΜΣ ΚΥΚΛΩΨ κατά την οποία ομάδες ατάκτων του εχθρού εντοπίστηκαν με πλωτά μέσα στον λιμένα Μάκρης με σκοπό την προσβολή των εγκαταστάσεών του που αντιμετωπίστηκαν από το ΤΕΘ Αλεξανδρούπολης και Μονάδες της 12ης Μ/Κ ΜΠ.
• ΤΑΜΣ ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ κατά την οποία παραβιάστηκε η μεθόριος στο Αινήσιο Δέλτα από ένοπλο προσωπικό με πολιτική περιβολή με σκοπό τη δημιουργία δολιοφθορών στο εσωτερικό της Χώρας και αντιμετωπίστηκε από το ΤΕΘ Φερρών και Μονάδες της 12ης Μ/Κ ΜΠ.
• ΤΑΜΣ ΜΑΚΟΥΛΗΣ με σκοπό την εφαρμογή του Σχεδίου Ασφάλειας-Φύλαξης του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης από το ΤΕΘ Τραϊανούπολης και Μονάδες της 12ης Μ/Κ ΜΠ.
• ΤΑΜΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ: Συνδυασμένη νυχτερινή άσκηση Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων κατά την υπέρβαση-αντεπίθεση από Μονάδες της 12ης Μ/Κ ΜΠ. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων προσωπικό και μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού του ΣΞ, του 100ου Λόχου Υποστήριξης Πληροφοριακών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και Α/Φ F-16 από 3 Μοίρες της ΠΑ.

Την ΤΑΜΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» και απετέλεσε το βασικό νυχτερινό επιχειρησιακό σκέλος της Άσκησης, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας  Ν. Παναγιωτόπουλο και σύσσωμη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Από την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ), για να παρακολουθήσει δραστηριότητες στο πλαίσιο διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019». Αρχικά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετέβη στο Αινήσιο Δέλτα στο νομό Έβρου, όπου παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ». Στη συνέχεια, μετέβη στο Σουφλί Έβρου όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «126» της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.  Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «ΝΕΣΤΟΣ-19» και την ανάπτυξη γέφυρας “BELLEY”, δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του ποταμού Νέστου. Στη συνέχεια, μετέβη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου, όπου παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ-19». Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Κ. Φλώρος και του Δ΄ ΣΣ, αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) βολές με πραγματικά πυρά από διάφορα οπλικά συστήματα (FAGOT, ZU-23, RH-20, όλμων 60 και 81mm, BARREΤ) ως μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων της Περιοχής Ευθύνης της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Κατά τις πρωινές ώρες της 4ης Οκτωβρίου 2019 η φρεγάτα Έλλη (F-450) που βρισκόταν στη Σαμοθράκη στο πλαίσιο της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ Παρμενίων-2019, προσάραξε σε αβαθή αμμώδη βυθό στην περιοχή της Καμαριώτισσας. Κατόπιν προσπαθειών του πληρώματος το πλοίο αποκολλήθηκε με ίδια μέσα χωρίς να αναφερθούν βλάβες. Η αποβατική ενέργεια στη Σαμοθράκη, στην οποία συμμετείχε η Φ/Γ Έλλη ως πλοίο διοίκησης συνεχίστηκε κανονικά. Είναι όμως ανάγκη να σχολιαστεί η ανησυχητική πλέον συχνότητα τέτοιων “ατυχών συμβάντων”, καθώς έχει προηγηθεί η προσάραξη του “Κανάρη” ανοιχτά της Σαλαμίνας το Νοέμβριο του 2017 και ορισμένα μικρότερης σημασίας συμβάντα. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε κάποτε ως καύχημα τη ναυτοσύνη του, αλλά η ναυτοσύνη είναι συνάρτηση της συνεχούς εκπαίδευσης, της σωστής στελέχωσης των πληρωμάτων του Στόλου και της εξοικείωσης με τον φυσικό του χώρο, που είναι το σύνολο του Αιγαίου. Όπως το είχε θέσει ο Θουκυδίδης, “η ναυτική τέχνη δεν μπορεί να ασκείται ως πάρεργο”.

“Τὸ δὲ ναυτικὸν τέχνης ἐστίν, ὥσπερ καὶ ἄλλο τι, καὶ οὐκ ἐνδέχεται, ὅταν τύχῃ, ἐκ παρέργου μελετᾶσθαι, ἀλλὰ μᾶλλον μηδὲν ἐκείνῳ πάρεργον ἄλλο γίγνεσθαι” (Θουκυδίδης)

Στις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, κατά την οποία υπογράφηκε η αποδοχή δωρεάς ενός Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης από τον κ. Λασκαρίδη για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο είναι το STRIL NEPTUNE που καθελκύστηκε το 1999, έχει εκτόπισμα 3.010 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 14 κόμβων, είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel)  και έχει δυνατότητα ανάληψης αποστολών υποστήριξης, πετρέλευσης, πυρόσβεσης, ρυμούλκησης και διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα. Οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής, σε συνδυασμό με την ευκολία αλλαγής της διαμόρφωσης ανάλογα με την αποστολή, του προσδίδουνεπιχειρησιακή ευελιξία για υποστήριξη πλοίων στην ανοικτή θάλασσα. Συγχαίρουμε τον κ. Λασκαρίδη για τον πατριωτισμό του και ευχόμαστε να βρει μιμητές, γιατί οι ανάγκες του ΠΝ είναι μεγάλες και η συνδρομή εθνικών ευεργετών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της μαχητικής του ικανότητας.

Πολεμική Αεροπορία

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) «ΑΕΤΟΣ 2019» σε περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Μεγίστης, εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας.Η άσκηση, το σενάριο της οποίας περιελάμβανε την Έρευνα και Διάσωση Ιπταμένων της ΠΑ, μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών, εκτελέστηκε υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης Πειραιά (Αεροπορικός Τομέας) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα στην άσκηση συμμετείχαν δύο (2) μαχητικά αεροσκάφη, ένα (1) ελικόπτερο Super Puma, πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα (1) ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης Λάρνακας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε Ελλάδα και Κύπρο η ματαίωση, την τελευταία στιγμή, της αποστολής δύο αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συμμετάσχουν με διέλευση στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι η διέλευση των ελληνικών F-16 περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της παρέλασης και ανακοινώθηκε από τον παρουσιαστή, η ματαίωση φαίνεται ότι οφείλεται σε πολιτική απόφαση  της τελευταίας στιγμής. Εάν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία που διακινήθηκε από τουρκικής πλευράς ότι η ματαίωση οφείλεται σε τουρκική απειλή ότι τα ελληνικά αεροσκάφη θα αναχαιτιστούν, η υποχώρηση σε μια τέτοια απειλή έδωσε το απολύτως εσφαλμένο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία παγίως δοκιμάζει τις αντοχές κάθε νέας ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και προσαρμόζει αναλόγως την πολιτική της. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα ανοίξουν “νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις” δίνοντας μηνύματα υποχωρητικότητας την ώρα που η Τουρκία εκδίδει NAVTEX για ελληνικές περιοχές, στέλνει πλωτό γεωτρύπανο στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και προωθεί καραβιές λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά, πλανώνται πλάνην οικτράν και θα το διαπιστώσουν σύντομα.

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυπριακή έκδοση, 02/10/2019), η Εθνική Φρουρά έχει παραλάβει 4 Τακτικά ΜΕΑ AEROSTAR έναντι €12 εκατ. από την ισραηλινή Aeronautics. Αυτονομία πτήσης έως 12 ώρες. Εμβέλεια ελέγχου έως 250 km. Επιχειρησιακό φορτίο έως 50kg.

Την 1η Οκτωβρίου διεξήχθη στη Λευκωσία η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την παρέλαση έγινε η πρώτη δημόσια επίδειξη των Α/Κ πυροβόλων NORA B52 των 155/52mm, σερβικής κατασκευής, της Εθνικής Φρουράς. Τα παραληφθέντα NORA B52 είναι του τύπου ALEXANDER MGS 25, που αναπτύχθηκε το 2017, έχει μικρότερο βάρος (25 τόνους) και υψηλό αυτοματισμό, ενώ φέρει 18 βλήματα έτοιμα για βολή. Με συνήθη πυρομαχικά το πυροβόλο επιτυγχάνει βεληνεκές 42 χλμ ενώ με ειδικά πυρομαχικά μέχρι 56 χλμ. Η Εθνική Φρουρά έχει παραλάβει συνολικά 24 μονάδες του συστήματος.

Στη μέγιστη μέχρι σήμερα προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της προχωρά η Τουρκία, στέλνοντας το πλωτό γεωτρύπανο “Yavuz” για έρευνες στο ήδη αδειοδοτημένο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε άδεια ερευνών στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της κυπριακής ΑΟΖ σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη γαλλική εταιρία Total και μέτοχο κατά 50% την ιταλική εταιρία ΕΝΙ. Ωστόσο, το “Yavuz” βρίσκεται ήδη στο τεμάχιο 7, ενώ οι τουρκικές αρχές προχώρησαν και σε έκδοση NAVTEX (1109/19) με την οποία προαναγγέλλονται εργασίες γεωτρήσεων από 19 Οκτωβρίου 2019 έως 20 Ιανουαρίου 2020.

Την 1η Οκτωβρίου αφίχθηκε στο λιμένα Λάρνακας το αντιτορπιλικό USS Gonzalez (DDG 66) τύπου Arleigh Burke, η παρουσία του οποίου θεωρείται απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ στην περιφερειακή σταθερότητα. Σε δεξίωση που έγινε επί του πλοίου, η πρέσβυς των ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προαγωγή της ασφάλειας των θαλασσίων οδών και την περιφερειακή σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Πληθαίνουν οι ενδείξεις περί επικείμενης τουρκικής εισβολής στη ΝΑ Συρία, καθώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε χθες 5 Οκτωβρίου ότι οι κοινές περιπολίες με τις ΗΠΑ στη συνοριακή ζώνη αποδείχθηκαν φενάκη, ότι η χώρα του έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της και ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν εντός ημερών. Στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος της συνοριακής ζώνης της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη και η μετεγκατάσταση στην περιοχή τουλάχιστον 2 εκ. Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία, ώστε να ανατραπεί η κυριαρχία του κουρδικού στοιχείου. Η αντίσταση των δυνάμεων του SDF στην τουρκική εισβολή θεωρείται δεδομένη, αλλά χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ η τύχη των Κούρδων συμμάχων τους θα είναι αβέβαιη. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί συμπίπτουν με “αλλαγή φρουράς” στην αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, καθώς ο στρατηγός Mark Milley έχει μόλις διαδεχθεί τον στρατηγό Joe Dunford ως επικεφαλής των Joint Chiefs of Staff. Εάν τελικώς η τουρκική εισβολή δεν αποτραπεί από παρέμβαση των ΗΠΑ, βασικός στόχος της αναμένεται να είναι η πόλη Tel Abyad στην περιοχή της Ράκκα.

Στις 3 Οκτωβρίου 2019 ο τουρκικός κρατικός οργανισμός ASFAT υπέγραψε συμφωνία με την AIRBUSμε την οποία το 2ο Εργοστάσιο Αεροπορικής Συντήρησης της Τουρκικής Αεροπορίας στην Καισάρεια θα εκτελεί εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση καθώς και δυνητικές αναβαθμίσεις στα μεταγωγικά A/Φ Α400Μ. Επισημαίνεται ότι ο οργανισμός ASFAT ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2018 και υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας με σκοπό την βέλτιστη διοίκηση των 27 Στρατιωτικών Εργοστασίων και 3 Ναυπηγείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το πέμπτο αεροσκάφος F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας (s/n 18-0005) πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στο Forth Worth του Texas.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης σε υπηρεσία της κορβέτας KINALIADA (F514) στο Τουρκικό Ναυτικό. Το τέταρτο και τελευταίο πλοίο κλάσης Ada φέρει Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ADVENT και είναι εξοπλισμένο με Κ/Β επιφανείας-επιφανείας ATMACA.

Στις 3 Οκτωβρίου εκδόθηκε τουρκική Navtex (αρ. 1113/19), με την οποία αναγγέλλεται ρωσική άσκηση από 12-13 Οκτωβρίου νοτίως της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, σε περιοχή που η Τουρκία εμφανίζει ως ανήκουσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η ελληνική αναγγελία για τη ρωσική άσκηση, εκτιμάται ότι η Άγκυρα πίεσε τις ρωσικές αρχές να ζητήσουν άδεια και από την Τουρκία, όπερ και εγένετο.