Στρατός Ξηράς
Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (XX ΤΘΜ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»), στην Καβάλα. Η ΧΧ ΤΘΜ αποτελεί τον μεγαλύτερο Σχηματισμό Τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς και οι Μονάδες της διαθέτουν το υπερσύγχρονο άρμα LEO 2-HELL. Ο Αρχηγός, στο Στρατηγείο της Μεραρχίας, πραγματοποίησε ομιλία προς το προσωπικό του Σχηματισμού, κατά την οποία προέτρεψε τα στελέχη να μη διστάζουν να βάλουν υψηλούς στόχους σε κάθε επίπεδο, έχοντας πίστη στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης των παρωχημένων μεθόδων και υιοθέτησης διδαγμάτων των σύγχρονων μορφών, υβριδικού πολέμου, συνέστησε την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την τοπική εφεδρεία του Σχηματισμού και επεσήμανε τη συμβολή της ανθρωποκεντρικής διοίκησης για το σκοπό αυτό.
Στη συνέχεια, ο Αρχηγός, μετέβη στην ‘Ιλη Πεδίου Βολής Αρμάτων, στο Πετροχώρι Ξάνθης (ΙΠΒΑΞ), όπου παρακολούθησε βολές αρμάτων LEO2-HELL.
Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφτηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα. Στο ΚΕΑΠ, παράλληλα με την εκπαίδευση της ΙΙας Τάξης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), διεξάγεται το Σχολείο Καταδρομών. Ο Αρχηγός παρακολούθησε τακτική άσκηση, κατά την οποία οι σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων και οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Καταδρομών, συνεξετάστηκαν σε πλήθος αντικειμένων. Με τη λήξη της ασκήσεως, ο Αρχηγός πραγματοποίησε ομιλία προς το προσωπικό του ΚΕΑΠ, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, κατά την οποία συνέστησε στο προσωπικό, να συνδυάζει πάντα τις αρετές του χαρακτήρα με την σκληρή δουλειά, την θεωρία με την τεχνική κατάρτιση και την γνώση με την αυτενέργεια, εξήρε το υψηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και το επίπεδο των εκπαιδευτών του ΚΕΑΠ, επεσήμανε στα νεαρά κυρίως στελέχη, τη σημασία που έχει η απόκτηση εμπειριών και η πρόσληψη παραστάσεων για την επαγγελματική τους ολοκλήρωση.
Το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2018, ο Υπασπιστής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων της Ευρώπης (USAREUR, Command Sergeant Major (CSM) Robert Abernethy, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο CSM Abernethy έγινε δεκτός από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρουσία του Αμερικανού Στρατιωτικού Ακόλουθου στη χώρα μας. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε σύσκεψη, με επιτελείς της Διεύθυνσης Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕΚΠ) του ΓΕΣ, με αντικείμενο την έναρξη συνεργασίας για την εκπαίδευση των Υπαξιωματικών, σε Σχολεία του Αμερικανικού Στρατού στη Γερμανία [7th Army Training Command (ATC) στο Grafenwohr). Τη δεύτερη ημέρα, ο Υπασπιστής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων της Ευρώπης, επισκέφθηκε τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα. Εκεί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την αποστολή και τη λειτουργία της Σχολής, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των σπουδαστών της. Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους Σπουδαστές για τον θεσμό του Υπαξιωματικού και του Υπασπιστή Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού, καθώς και να απαντήσει σε ερωτήσεις τους.
Πολεμικό Ναυτικό
Tην Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), άσκηση Μείζονος Ατυχήματος, υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΣ, παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Ναυτικού Υποναύαρχου (Μ) Γεώργιου Μπαμπλένη ΠΝ συνοδευόμενου από το Διοικητή ΝΣ Αρχιπλοίαρχο (Μ) Κωνσταντίνο Κολοκούρη ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) και το ΝΣ. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ.), της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), της Περιφέρειας Αττικής και τον Δήμο Σαλαμίνας. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ για την επαύξηση του βαθμού δυσκολίας της άσκησης από τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΣ προστέθηκαν επιπλέον έκτακτα σενάρια/ συμβάντα.
Από την Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 5/18», «ΟΡΜΗ 4/18», «ΒΡΟΝΤΗ 3/18» στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων. Την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 5/18» παρακολούθησε από την Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ.
Πολεμική Αεροπορία
Άρχισε στις 25 Σεπτεμβρίου η επιχειρησιακή αξιοποίηση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) τύπου HERON 1, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για 600 ώρες πτήσης. Το εν λόγω Μ.Ε.Α, που έχει ως βάση το Αεροδρόμιο Τυμπακίου (Κρήτη) της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση “Ποσειδών”, που διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό τον συντονισμό των αρχηγείων του λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.
Λιμενικό Σώμα
Στις 24 Σεπτεμβρίου η Honeywell ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης με τη χρήση τεχνολογίας δορυφορικής παρακολούθησης νέας γενιάς.Η τεχνολογία της Honeywell (που περιλαμβάνει το σύστημα COSPAS-SARSAT) χρησιμοποιεί δορυφορικά σήματα για τον ακριβή εντοπισμό πομπών έκτακτης ανάγκης και την καθοδήγηση δυνάμεων διάσωσης. Βάσει της συμφωνίας η Honeywell θα προμηθεύσει την Ελλάδα με οκτώ δορυφορικές κεραίες, τρία συστήματα ελέγχου διάσωσης, εξοπλισμό υπολογιστών, καθώς και υπηρεσίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης για 7 χρόνια. Οι δορυφορικές κεραίες θα τοποθετηθούν σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ο εξοπλισμός διοίκησης και ελέγχου στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Κύπρος
Έναν πατέρα και τον γιο του, ηλικίας 47 και 25 χρονών αντίστοιχα, συνέλαβε ο τουρκικός στρατός κατοχής χθες το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Ελληνοκύπριοι γύρω στις 19:00 χθες πέρασαν στη “νεκρή ζώνη” για να επισκεφτούν το πατρικό τους σπίτι, που βρίσκεται στα Στροβίλια, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Όπως ανέφερε η σύζυγος του 47χρονου, λίγη ώρα αργότερα της τηλεφώνησε ο γιος της και την ενημέρωσε πως συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες και ότι τη Δευτέρα θα οδηγηθούν σε λεγόμενο δικαστήριο της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, ο Τούρκος αρθρογράφος Νιχάτ Αλτινμπουλάκ ισχυρίστηκε, στη στήλη του στην ιστοσελίδα της Τουρκικής τηλεόρασης Οντα, ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα σε σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες, με το άνοιγμα της κατεχόμενης κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Σημειώνοντας ότι περίπου τριάμισυ εκατομμύρια άτομα ζουν στην περιοχή της Idlib στη Συρία, ο Νιχάτ Αλτινμπουλάκ υποστήριξε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από τη μετανάστευση, λόγω πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Idlib και πρόσθεσε ότι και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επηρεαστούν από την εξέλιξη αυτή. Το δημοσίευμα ενδεχομένως εντάσσεται σε προσπάθεια άσκησης πίεσης της Τουρκίας προς την ΕΕ για υποστήριξη στο ζήτημα της, αλλά πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι η τυχόν μετεγκατάσταση εξτρεμιστών ισλαμιστών από το Idlib στην κατεχόμενη Κύπρου θα αποτελούσε εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη.
Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 εντάχθηκε επισήμως σε υπηρεσία η κορβέτα BURGAZADA (F513), τρίτο πλοίο κλάσης ADA του Τουρκικού Ναυτικού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση του τέταρτου πλοίου, KINALIADA (F514).
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ στις 24 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία θα αναλάβει δράση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία και θα δημιουργήσει εκεί ζώνες ασφαλείας, όπως έπραξε ήδη στην περιοχή του Αφρίν στα βορειοδυτικά της χώρας.
Καταργήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από γυναίκες στην τελευταία προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής νέων Ιπταμένων της Τουρκικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι η Επισμηναγός Esra Özatay έγινε το 2016 η πρώτη γυναίκα Μοίραρχος της ΤΗΚ (134 Μοίρα Επιδείξεων/Türk Yildizlari)
Στις 24 Σεπτεμβρίου η αμερικανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Rowan Companies PLC ανακοίνωσε ότι ανέλαβε συμβόλαιο από την τουρκική ΤΡΑΟ για διεξαγωγή γεωτρήσεων σε δύο σημεία στη Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο με το όνομα ‘Rowan Norway’, που βρίσκεται τώρα σε βρετανικά ύδατα στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του προς τα τέλη του 2018 και για διάστημα 100-140 ημερών. Σημειωτέον ότι το ‘Rowan Norway’ είναι ρυμουλκούμενη πλατφόρμα “κλασικού” τύπου και όχι αυτοκινούμενο πλωτό γεωτρύπανο όπως το «Φατίχ». Η προσφυγή της Τουρκίας στις υπηρεσίες της Rowan δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην αξιοποίηση του «Φατίχ» για τις εξαγγελθείσες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η εξαμελής, υπό νορβηγικό συντονισμό, επιστημονική ομάδα του τελεί υπό παραίτηση, ενώ και οι εταιρείες που έχουν μισθώσει στην Τουρκία τα τρία βοηθητικά πλοία που θα συνοδεύουν το «Φατίχ» υφίστανται πιέσεις από τη νορβηγική κυβέρνηση. Επιπλέον, το ερχόμενο δίμηνο αναμένεται η έναρξη των γεωτρήσεων των εταιρειών ExxonMobil και Total στην κυπριακή ΑΟΖ, και ήδη είναι έντονη η αεροναυτική παρουσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην περιοχή. Η συνεργασία με αμερικανική εταιρία ενδεχομένως είναι η πρώτη ένδειξη μιας προσπάθειας συμβιβασμού με τον δυτικό παράγοντα από τουρκικής πλευράς.